Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ριζικές αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών, προανήγγειλε ο Ν.Σηφουνάκης

Συνεδρίο των Αρχιτεκτόνων

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκη
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, καταγραφή του κτιριακού αποθέματος της χώρας και πλήρη έλεγχο της εφαρμογής των αδειών δόμησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησής τους, προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν.Σηφουνάκης, στο χαιρετισμό του στο 11ο Πανελληνίο Συνεδρίο των Αρχιτεκτόνων.

Ο κ. Σηφουνάκης δεν κατάφερε, ωστόσο, να κάνει την αναλυτική τοποθέτησή του, εξαιτίας των αντιδράσεων από ομάδα που διαδήλωνε κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του μνημονίου.

«Στοχεύουμε με ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές στον πλήρη διαχωρισμό των αρχών αδειοδότησης και των αρχών ελέγχου, στην απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης, στη διαφάνεια με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής υποβολής και δημοσίευσης των αδειών δόμησης, στην καταγραφή του κτιριακού αποθέματος της χώρας και στον πλήρη έλεγχο της εφαρμογής των αδειών δόμησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησής τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός.

Το Εργασιακό, η εκπαίδευση και ο ενεργειακός σχεδιασμός, ηταν τα τρία ζητηματα που συζητήθηκαν την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου.

Χαρακτηριστικό της πρώτης ημέρας ήταν η μαζική προσέλευση νέων αρχιτεκτόνων γεγονός που δείχνει ότι το συνέδριο αυτό ήρθε να καλύψει ένα κενό, καθώς το προηγούμενο είχε πραγματοποιηθεί μια δεκαετία πριν.

Αυτό φαίνεται και στη διάθεση που δείχνει η Πολιτεία να εντάξει τη αρχιτεκτονική στο καθημερινό λεξιλόγιο και να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας σειράς έργων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και την όψη της σύγχρονης ελληνικής πόλης.

Σε ότι αφορά το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, η πρόθεση του ΤΕΕ να διαχωριστούν οι μελέτες κατά ιδιότητα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, θα οδηγήσουν στην συγκρότηση ενός φακέλου, ο οποίος θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά, στατικά και μηχανολογικά, υπογεγραμμένα από τον αρμόδιο μελετητή μηχανικό και όχι αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα, που όλοι οι μηχανικοί - αρχιτέκτονες, πολιτικοί, μηχανολόγοι- μπορούν να υπογράψουν τα πάντα, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε διεκπεραιωτές αδειών.

Την εισήγηση του ΤΕΕ έχει δεχθεί το υπουργείο και αυτό αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα των έργων, χωρίς να έχει οικονομικές επιπτώσεις στην τσέπη του τελικού καταναλωτή.

Αναλυτική τοποθέτηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, τον ΚΕΝΑΚ, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τους ενεργειακούς επιθεωρητές και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» έκανε η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Παράλληλα με το συνέδριο που συνεχίζεται και αύριο (Σάββατο) λειτουργεί έκθεση με τα βραβεία που απένειμε ο ΣΑΔΑΣ σε υλοποιημένο αρχιτεκτονικό έργο σε 5 κατηγορίες.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κοινό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ στις 22 Μαρτίου κατά του «Συμφώνου για το ευρώ» «Εξυπηρετεί βιομηχάνους και τραπεζίτες»

Συλλαλητήριο εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 22 Μαρτίου αντιδρώντας «στο νεοφιλελεύθερο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ή σύμφωνο "για το Ευρώ", που υπηρετεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Βιομηχάνων και των τραπεζιτών».

Στην ανακοίνωση με την οποία η ΓΣΕΕ ανακοινώσει την συμμετοχή της στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος και είχε ήδη εξαγγελθεί από την α αναφέρει ότι:

«Ο συντονισμός της δράσης των συνδικάτων και η ενότητα όλων των εργαζομένων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την απόκρουση και την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και τη υιοθέτηση μιας δίκαιης Ευρωπαϊκής πολιτικής, που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και συνολικά τους εργαζόμενους, μια πολιτική που θα αποκρούει τις λογικές των αεριτζήδων κερδοσκόπων των αγορών».

Όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ: «οι εργαζόμενοι της χώρας μας μαζί με τους εργαζόμενους της Ευρώπης αντιστεκόμαστε στο αντιλαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στη σκληρή λιτότητα και τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας».

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία προς τα Γραφεία της ΕΕ, καλεί και το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τονίζοντας ότι:

«Το Σύμφωνο για το ευρώ καταδικάζει σε αιώνια λιτότητα όλους τους λαούς της Ευρώπης, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, διαλύει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και παραχωρεί ακόμα πιο ευνοϊκή φορολογία στις δυνάμεις του κεφαλαίου. Επίσης, επιβαρύνει με νέους και επαχθείς όρους τη χώρα και το λαό μας».
tanea.gr
Read more...

Παραιτήθηκε από το ΔΣ του ΟΤΕ ο «κακός» Γκίντο Κέρκχοφ Στη θέση του ο Ρόλαντ Μάλερ

Την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ υπέβαλλε ο κ. Γκίντο Κέρκχοφ, ο οποίος είχε τεθεί στο στόχαστρο των συνδικαλιστών της ΟΜΕ - ΟΤΕ, καθώς είχε ζητήσει δις την μείωση των μισθολογικών βαρών του οργανισμού.

Η παραίτηση του κ. Κέρκχοφ από το Δ.Σ. του ΟΤΕ ήταν φυσικό επακόλουθο, καθώς είχε προηγηθεί η αποχώρησή του από την Deutsche Telekom, όπου ήταν επικεφαλής για την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως συνέβη και στη Deutsche Telekom, έτσι και στον ΟΤΕ στη θέση του και για το υπόλοιπο της θητείας του εξελέγη ο κ। Ρόλαντ Μάλερ, ο οποίος διαθέτει μακρά εμπειρία στις τηλεπικοινωνίες.
tanea.gr
Read more...

Ανθρωποι του Καντάφι απαγορεύουν τον απόπλου ελληνικού πλοίου Παρακολουθεί την κατάσταση η Αθήνα

Άνθρωποι του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι ανέβηκαν στο πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» και δεν του επιτρέπουν να αποπλεύσει, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Το πλοίο είχαν μισθώσει Καταρινοί, που ήθελαν να απομακρυνθούν από τη χώρα. Αυτή την ώρα βρίσκονται στο πλοίο μόνο τα μέλη του πληρώματος.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Ι. Διαμαντίδης, μιλώντας στο Βήμα ανέφερε ότι «το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση» και ότι δεν σημειώθηκαν βίαιες πράξεις.

Πριν από λίγες ημέρες το ίδιο πλοίο είχε μεταφέρει Αιγύπτιίους οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το καθεστώς Καντάφι εμποδίζει το απόπλου των πλοίων επειδή θέλει πρώτα να ταυτοποιούνται οι επιβάτες που αναχωρούν από τη Λιβύη।
.tanea.gr
Read more...

Γκαζάκια στο γραφείο του Λοβερδου...



Επίθεση με γκαζάκια έλαβε χώρα πριν από λίγο στο πολιτικό γραφείο του Ανδρέα Λοβέρδου στο Σύνταγμα, στην οδό Απόλλωνος 6.Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Αυτήν την ώρα ερευνά το χώρο κλιμάκιο της αστυνομίας ενώ αναμένεται και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας...

newsbeast.gr



Read more...

Μέσω τραπεζών οι πληρωμές των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ...



Με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών θα καταβάλλονται στο εξής από το ΙΚΑ, κάθε 1η και 15η του μήνα, οι δαπάνες παροχών σε είδος και σε χρήμα των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ιδρύματος.
Η... διαδικασία της υποχρεωτικής καταβολής των παροχών των ασφαλιστικών φορέων με πίστωση λογαριασμών πληρωμών μέσω Τραπεζών ή ΕΛΤΑ, από 1/1/2011, προβλέπεται από τον νέο ασφαλιστικό νόμο, (αρ. 40 του Ν. 3863, (ΦΕΚ 115/15-7-10)


Read more...

Το πρωί στο ΛΑΟΣ, το απόγευμα στη Ν.Δ....



Στο «μαντρί» επέστρεψε ο πρώην βουλευτής Ευβοίας και υφυπουργός Τουρισμού της κυβέρνησης Καραμανλή, Αναστάσιος Λιάσκος, λίγες μόνον ώρες μετά την ανακοίνωση της προσχώρησής του στο ΛΑΟΣ.

Το πρωί ανακοινώθηκε ότι το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε χθες με το Γιώργο Καρατζαφέρη και συμφώνησε να μεταπηδήσει στο ΛΑΟΣ . Το... απόγευμα ανακοίνωσε, όμως, ότι παραμένει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παραδέχτηκε τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και υποστήριξε ότι δέχτηκε "τιμητική" πρόταση συνεργασίας, αλλά την αρνήθηκε.

Άμεση ήταν η αντίδραση του γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι είχε δώσει τα χέρια με τον Γ. Καρατζαφέρη.
"Ο κ. Λιάσκος υπαναχώρησε. Αντιλαμβανόμαστε τους εκβιασμούς που εδέχθη. Λυπούμεθα για την αδυναμία του αυτή και τον καλούμε να παραλάβει την ηχογραφημένη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος, όπως και τις φωτογραφίες της προσχώρησης με τα πλατιά χαμόγελα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΛΑΟΣ υποστήριξε πως ο Αν. Λιάσκος, μετά την ανακοίνωση της Ν.Δ. επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη και του είπε τα εξής:

«Πρόεδρε, δέχθηκα τέτοιες πιέσεις, τόσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου, που είπα τα παρατάω και δεν ασχολούμαι άλλο. Συγνώμη για ότι έγινε, αλλά ήταν πολύ σοβαρές οι πιέσεις».
enet.gr


Read more...

Ο ΜΠΕΝΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ...


Ο Σταύρος Μπένος αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής της επιτροπής διαβούλευσης με τους όμορους δήμους του Ελληνικού, για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Στ. Μπένος, τις...
προηγούμενες ημέρες είχε συνάντηση τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και την ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, για όλο θέμα. Σημειώνεται οτι ο πρωθυπουργός, είχε προτείνει στον κ. Μπένο να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης, αλλά και υποψήφιος δήμαρχος σε δήμο της δυτικής Αθήνας.
Read more...

MEΣΑ ΣΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


«Ακόμα και εντός του Μαρτίου» αναμένονται οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το τελικό σχέδιο για την οποία θα μπει σε διαβούλευση, σύμφωνα με υπουργό, που συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα...


Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και παρουσιάστηκε η τελική πρόταση του ισπανού αρχιτέκτονα Χ. Αθεμπίγιο, η οποία σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου έκτασης ανάλογης με αυτής του Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο καθώς και χρήσεις σχετικές με την παιδεία, τον πολιτισμό, τις επιστήμες, τις τέχνες, την έρευνα και τεχνολογία.

Η κυβερνητική πρόταση θα βασίζεται στην πρόταση Ασεμπίγιο η οποία όπως διευκρίνιζαν πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού Επικρατείας και Επενδύσεων κ. Χάρη Παμπούκη που έχει αναλάβει το συντονισμό του έργου αφορά μόνο τις χρήσεις γης και όχι το αρχιτεκτονικό κομμάτι για το οποίο θα ακολουθηθούν ξεχωριστές διαδικασίες.

Επίσης, αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ίδρυσης της Ελληνικό ΑΕ στην οποία θα συγκεντρωθούν τα διάσπαρτα δικαιώματα του Δημοσίου στην έκταση.

Στη σύσκεψη εκτός από τον κ. Παμπούκη και τον κ. Ασεμπίγιο μετείχαν οι υπουργοί Παιδείας, Δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, και ο αναπληρωτής της Νίκος Σηφουνάκης.

Μετείχε επίσης ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Μπένος που συζητείται να αναλάβει ρόλο στο εγχείρημα καθώς και εκπρόσωπος της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων.

Read more...

Πίσσα και πούπουλα


Δεν έχουν τέλος οι αποδοκιμασίες κυβερνητικών στελεχών, που δεν τολμούν να εμφανιστούν δημοσίως, χωρίς να τους περιμένουν …γιουχαΐσματα.
Μετά το γιαούρτωμα του Θόδωρου Πάγκαλου στα Καλύβια, σειρά είχε σήμερα ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, που είχε την ‘φαεινή’ ιδέα να ανοίξει τις εργασίες του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων στο Ζάππειο.
Το πανό με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και οι φωνές με αίτημα “υπουργέ της τρόικας σήκω φύγε”, τον ανάγκασαν να τραπεί σε άτακτη φυγή, χωρίς τελικά να μιλήσει…

papaioannou

zoomnews


Read more...

Σε αναζήτηση περισσότερων στοιχείων η ΕΛ.ΑΣ. Έτσι κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας!

Νέες φωτογραφίες με τα πρόσωπα με τα οποία εμφανίζονταν στις πλαστές ταυτότητες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς» έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η Αστυνομία.

Στο πλαίσιο ερευνών που γίνονται για την εξάρθρωση της οργάνωσης, οι αστυνομικοί δίνουν στη δημοσιότητα τα πρόσωπα των συλληφθέντων, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν από πολίτες περισσότερα στοιχεία, που θα οδηγήσουν στην πλήρη εξάρθρωση της οργάνωσης και στο διαμέρισμα, στο οποίο πιθανότατα κρύβουν τα εκρηκτικά।http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=112083






















Read more...

Τελεσίγραφο Ομπάμα σε Καντάφι!

«Ελιγμός» της ύστατης ώρας από τον Λίβυο ηγέτη


http://img.protothema.gr/DBD9B0B4A2FEAA5CB591C9131F6D9846.jpg
Προειδοποίηση στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, έστειλε με διάγγελμα του ο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του την πλήρη εφαρμογή και τήρηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες κατά της χώρας από την ισχυρή συμμαχική δύναμη.

Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι ο Καντάφι έχασε τη νομιμότητα να κυβερνά τη Λιβύη και αγνόησε το αίτημα της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της βίας.

Δίνοντας έμφαση στην κοινή απόφαση της διεθνούς κοινότητας, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως στόχος των ενεργειών της είναι η προστασία των αθώων πολιτών.

Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τους αθώους και να κάνουμε το καθεστώς να λογοδοτήσει, τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει αν θα προχωρήσει άμεσα σε στρατιωτική επέμβαση.

Τα επόμενα βήματα των συμμαχικών δυνάμεων θα αποφασιστούν το Σάββατο στο Παρίσι όπου οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που στηρίζουν την ζώνη απαγόρευσης έχουν προγραμματίσει έκτακτη συνάντηση.

Νωρίτερα την Παρασκευή η κυβέρνηση της Λιβύης είχε ανακοινώσει την άμεση κατάπαυση του πυρός, για να προστατευθούν οι άμαχοι, όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Η κίνηση αυτή φαίνεται πως αποτελεί έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, στην προσπάθεια του Μουαμάρ Καντάφι να αποτρέψει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις χώρες της Δύσης στη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα του.

Δυσπιστεί η διεθνής κοινότητα

Παρά την στροφή αυτή του Λίβυου ηγέτη, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι παραμένει επιφυλακτική, καθώς η απειλή που υφίσταται στη Λιβύη δεν έχει αλλάξει. "Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Αυτός (ο Καντάφι) αρχίζει τώρα να φοβάται, αλλά η απειλή δεν έχει αλλάξει" δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό, στην τηλεοπτική υπηρεσία του Reuters.

«Ο Καντάφι Θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του» ήταν η πρώτη αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Καντάφι δεν άφησε στη διεθνή κοινότητα καμία επιλογή. Ως προς την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός, τόνισε ότι δεν «εντυπωσιάζεται από τα λόγια» και θέλει να δει τις δυνάμεις του Καντάφι να αποσύρονται από τις ανατολικές περιοχές της Λιβύης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, δήλωσε ότι οι λιβυκές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως με το ψήφισμα για τον τερματισμό των εχθροπραξιώνα, αλλά απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το τι σηματοδοτεί η ανακοίνωση της Τρίπολης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει «να ξεγελαστεί» από το καθεστώς της Λιβύης και «θα επιβεβαιώσει με όλα τα μέσα το βαθμό σεβασμού» της απόφασης του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός, που ανακοίνωσε το καθεστώς Καντάφι, πρέπει να τεθεί σε ισχύ άμεσα. «Θέλουμε το τέλος της βίας κατά του πληθυσμού» είπε χαρακτηριστικά.

Διπλωματικός «πυρετός» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο στρατιωτικός σχεδιασμός για ενδεχόμενη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, εφόσον πέσουν στο κενό οι διακηρύξεις Καντάφι περί κατάπαυσης του πυρός. «Πυρετός» διαβουλεύσεων σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, με την Ιταλία -οι βάσεις της οποίας θα έχουν καίριο ρόλο στην όποια στρατιωτική δράση- να δηλώνει ότι θα συνεργαστεί πλήρως. Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται στον κεντρικό συντονιστικό ρόλο. Διάσκεψη κορυφής Ευρωπαίων ηγετών, Αραβικού Συνδέσμου και Αφρικανικής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Παρίσι.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση από τη λιβυκή κυβέρνηση ότι σταματούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά περίπου τρία δολάρια στο Λονδίνο, όπως και στη Νέα Υόρκη.

Η Γαλλία δήλωνε το πρωί της Παρασκευής -πριν τις ανακοινώσεις της Τρίπολης- ότι τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα αρχίσουν «εντός των επόμενων ωρών». Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και Tornado πρόκειται να σταλούν άμεσα στις βάσεις απ' όπου θα επιχειρήσουν.

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι, και συζήτησαν τις πιθανές νέες κινήσεις σε σχέση με τη Λιβύη. Το Κατάρ είναι μία από τις πρώτες χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και υποστήριξαν την επέμβαση στη Λιβύη.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση. «Υπάρχει συναίνεση στο ό,τι το ΝΑΤΟ προτίθεται να επιβάλει μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι εταίροι θα συμμετάσχουν» δήλωσαν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία -που απείχε της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας- υπογράμμισε διά του υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ότι δεν τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ωστόσο «κατανοεί» την επιθυμία των συμμάχων της να προχωρήσουν σε αυτήν.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι προτίθεται να μετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με έξι καταδιωκτικά F-16 και μια φρεγάτα.

Επίσης, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ δύο στρατιωτικές βάσεις, όπως και αεροπορικά και ναυτικά μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης επιχείρησης στη Λιβύη, μόλις εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου της.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμο να ακολουθήσει εντολές σχετικά με τη Λιβύη, τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα συζητήσει πιθανές επιχειρήσεις.

Σε πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Γερμανία και η Ινδία, που απείχαν της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αυτές οι πέντε χώρες επέτρεψαν στα άλλα δέκα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ να περάσουν το ψήφισμα μέσω μιας ιδιότυπης σιωπηράς αποδοχής, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι καμία από αυτές τις πέντε χώρες που διαφωνούν με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν επέλεξε να μπλοκάρει την απόφαση, ασκώντας βέτο. Αυτή η περίεργη ουδετερότητα δείχνει την τέλεια διπλωματική απομόνωση του Καντάφι.

Read more...

Στο Παρίσι το Σάββατο ο Γ.Παπανδρέου για τη Σύνοδο σχετικά με τη Λιβύη

Αποφάσεις για τα επόμενα βήματα

O Γ.Παπανδρέου με τον Ν.Σαρκοζί. Η πρωτοβουλία για τη σύνοδο ανήκει στον Γάλλο πρόεδρο
O Γ.Παπανδρέου με τον Ν.Σαρκοζί. Η πρωτοβουλία για τη σύνοδο ανήκει στον Γάλλο πρόεδρο (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στο Παρίσι μεταβαίνει, εκτάκτως, το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Η πρωτοβουλία για τη σύνοδο ανήκει στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των συμμαχικών δυνάμεων από τις χώρες που στηρίζουν την ζώνη απαγόρευσης έχουν προγραμματίσει έκτακτη συνάντηση.

Το «παρών» αναμένεται να δώσουν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Η απόφαση για το ταξίδι του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα ελήφθη έπειτα από πολύωρη σύσκεψη με τους συνεργάτες του και τις απαραίτητες τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει για τη γαλλική πρωτεύουσα στις 10.30 το πρωί, ενώ νωρίτερα στις 9.00 το πρωί θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα έχει επίσης ως αντικείμενο τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Την Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Τουρκίας και τη Λιβύης.

Στην επικοινωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα της Λιβύης και τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτό, καθώς φαίνεται ότι επίκειται διεθνής επέμβαση.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την ευκαιρία για να επαναλάβει στον κ. Ερντογάν την αντίθεση της Ελλάδας στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αναφερόμενος στα καταστροφικά γεγονότα στην Ιαπωνία.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Μπαγκνταντί Αλί Αλ Μαχμουντί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα 692.000 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Φεβρουάριο

Στα ύψη η ανεργία

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 280.076 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 21.791 άτομα (8,44%) σε σχέση με τον Ιανουάριο
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 280.076 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 21.791 άτομα (8,44%) σε σχέση με τον Ιανουάριο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε ανοδική τροχιά συνεχίζει να κινείται η ανεργία, καθώς οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανήλθαν τον Φεβρουάριο στα 692.496 άτομα.

Απ' αυτά, 300.951 είναι άνδρες (ποσοστό 43,46%) και 391.545 είναι γυναίκες (ποσοστό 56,54%). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 0,43% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το (62,49%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το (28,09%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το (9,42)%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το (45,74%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το (39,04%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το (13,92%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το (1,29%).

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,06% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,33% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,60%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 280.076 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 21.791 άτομα (8,44%) σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 56,59% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 28,72% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, το 10,12% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι, το 4,28% είναι επιδοτούμενοι οικοδόμοι, το 0,20% είναι λοιποί επιδοτούμενοι και το 0,08% είναι επιδοτούμενοι εκπαιδευτικοί.

Οι αναγγελίες προσλήψεων διαμιορφώθηκαν σε 45.702, μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 21.475 (μειωμένες κατά 29,55% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 17.302 (μειωμένες κατά 32,23% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 17.577 (μειωμένες κατά 22,26% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 38.777, το 44,62% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά 30,77% από τον Ιανουάριο (56.011).

Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε -10.652 έναντι -28.995 τον Ιανουάριο.

Α. ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Α.1 ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 692.496 άτομα. Από αυτά 244.773 (35,35%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 447.723 (64,65%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,20% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,84%.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 300.951 είναι άνδρες (ποσοστό 43,46%) και οι 391.545 είναι γυναίκες (ποσοστό 56,54%). Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 432.774 άτομα, (ποσοστό 62,49%), στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 σε 194.513 άτομα, (ποσοστό 28,09%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών 65.209 άτομα (ποσοστό 9,42)%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 316.781 άτομα, (45,74%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) ανήλθε σε 270.384 άτομα, (39,04%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανήλθε σε 96.402 άομα, (13,92%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση σε 8.929 άτομα, (1,29%).

Στους Έλληνες υπηκόους το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 637.535 άτομα, (92,06%), στους υπηκόους τρίτων χωρών ανήλθε σε 43.865 άτομα, (6,33%) και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε 11.096 άτομα, (1,60%).

Σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011 και τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (Φεβρουάριο 2010) καταγράφηκαν:

- Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 2.938 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 0,43% με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (1,31%), και αύξηση κατά 72.167 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 11,63% από τον Φεβρουάριο του 2010.

- Μείωση των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 2.227 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή -0,90% με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ των Περιφερειών να έχει καταγραφεί στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (-4,97%) και αύξηση κατά 70.507 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 40,46% από τον Φεβρουάριο του 2010.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για τον μήνα Φεβρουάριο 2011 ανήλθε σε 146.144 άτομα, από τα οποία 36.647 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 109.497 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Α.2 ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) κατά τον μήνα Φεβρουάριο ανέρχεται σε 280.076 άτομα. Από αυτά 158.498 (56,59%) είναι κοινοί επιδοτούμενοι, 80.447 (28,72%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 28.357 (10,12%) είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), 11.985 (4,28%) είναι οικοδόμοι επιδοτούμενοι, 559 (0,20%) είναι λοιποί επιδοτούμενοι και 230 (0,08%) είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι.

Το σύνολο του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης ανέρχεται σε 252.563 άτομα.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Ιανουάριο 2011) και τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (Φεβρουάριο 2010) καταγράφηκαν:

- Αύξηση του συνόλου των επιδοτούμενων ανέργων (κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενοι και εποχικοί επιδοτούμενοι τουριστικών επαγγελμάτων) από τον προηγούμενο μήνα κατά 21.791 άτομα και αύξηση κατά 8.779 άτομα από τον Φεβρουάριο του 2010.

- Αύξηση των κοινών και λοιπών κατηγοριών επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 16.945 άτομα και αύξηση κατά 3.629 άτομα από τον Φεβρουάριο του 2010.

- Αύξηση των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 4.846 άτομα και αύξηση κατά 5.150 άτομα από τον Φεβρουάριο του 2010.

- Αύξηση του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης από τον προηγούμενο μήνα κατά 17.042 άτομα και αύξηση κατά 10.226 άτομα από τον Φεβρουάριο του 2010.

Β. ΡΟΕΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Β.1 ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

Οι αναγγελίες πρόσληψης στο σύνολο της χώρας για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκαν σε 45.702, μειωμένες κατά 7,91% από τον Ιανουάριο (49.626) και μειωμένες κατά 20,07% από τον Φεβρουάριο του 2010 (57.181).

Β.2 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οι καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον Φεβρουάριο ανέρχονται σε 21.475, καταγράφοντας μια μείωση από τον προηγούμενο μήνα κατά 9.006 άτομα.

Β.3 ΛΗΞΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον Φεβρουάριο ανέρχονται σε 17.302, καταγράφοντας μια μείωση από τον προηγούμενο μήνα κατά 8.228 άτομα.

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 38.777, το 44,62% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 2,98% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2010 (37.655) και μειωμένο κατά 30,77% από τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο (56.011).

Β.4 ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στο σύνολο της χώρας για τον Φεβρουάριο ανέρχονται σε 17.577 μειωμένες κατά 15,63% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2010 (20.834) και μειωμένες κατά 22,26% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του τρέχοντος έτους (22.610).

Β.5 ΚΑΘΑΡΕΣ ΡΟΕΣ

Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα -δηλαδή, οι προσλήψεις μείον τις καταγγελίες και τις λήξεις συμβάσεων μείον τις οικειοθελείς αποχωρήσεις- ανέρχονται σε 10.652.

Το μέγεθος αυτό τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν -1.308 και τον Φεβρουάριο του 2009 ήταν -4.561, δηλαδή εμφανίζει αρνητικές τιμές τον Φεβρουάριο καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, λέει σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ

Επιμένουν τα σενάρια

Αυξάνονται οι φωνές στη Γερμανία που ζητούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Αυξάνονται οι φωνές στη Γερμανία που ζητούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο, Γερμανία
Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της για να ξεπεράσει την κρίση, παρά την ευνοϊκή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, δήλωσε την Παρασκευή ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης.

Η απόφαση της Συνόδου δεν αποτελεί παρά μία ανάσα για την Ελλάδα, είπε το μέλος του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων Λαρς Φελντ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters.

«Στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή η Ελλάδα, δύσκολα μόνο θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση. Η απόφαση του περασμένου Σαββατοκύριακου έδωσε στους Έλληνες μία ανάσα [...] θα τους δώσει λίγο χρόνο», είπε ο κ. Φέλντ, απευθύνοντας έκκληση να ξεκινήσουν συνομιλίες με ιδιώτες δανειστές.

«Για να συμμετάσχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι σε αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα δράση και να γίνει αναδιάρθρωση ακόμα και φέτος ή στο πρώτο εξάμηνο του 2012», συμπλήρωσε.

Το ελληνικό χρέος δεν θα αρχίσει να υποχωρεί πριν από το 2016 και αυτό αποτελεί «σχετικά αισιόδοξο σενάριο», σημείωσε.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει ετησίως 8-9% του ΑΕΠ της για τόκους, περικόπτοντας παράλληλα προσωπικό στο Δημόσιο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις. Τα πράγματα επομένως θα είναι πολύ δύσκολα», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς Πέτερ Κάιτελ.

«Όπως διαπιστώνει κανείς από την εξέλιξη των επιτοκίων, η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στα χρέη. Δεν χρειάζεται να περιμένει η Ελλάδα μέχρι το 2013 για να προχωρήσει σε μια οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση, αλλά πρέπει να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Αυτό αφορά όλους τους ιδιώτες πιστωτές και μπορεί αλλά και πρέπει να ρυθμιστεί συμβατικά» είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Είναι προφανές, πλέον, όπως προκύπτει και από παλαιότερες παρεμβάσεις, ότι υπάρχει ένα ισχυρό «λόμπι» στη Γερμανία που πιέζει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Επισήμως, βεβαίως, αυτό το ενδεχόμενο διαψεύδεται κατηγορηματικά, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι στο παρασκήνιο γίνονται αρκετές συζητήσεις γι' αυτό.

Άλλωστε, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε μιλήσει σε επιτροπή της γερμανικής βουλής, φέρεται να είχε δηλώσει αμέσως μετά πως δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σο ερώτημα αν η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Στο θέμα της αναδιάρθρωσης είχε αναφερθεί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο που να πιστεύει ότι η Ελλάδα, ίσως και η Πορτογαλία θα αποφύγουν μια τέτοια αναδιάρθρωση», είχε πει, σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung.

«Όταν χώρες, όπως Ελλάδα και Πορτογαλία, αναγκάζονται να δανείζονται με επιτόκια πάνω από 7% όπως συμβαίνει τώρα, δεν θα αντέξουν αυτό το δυσβάστακτο χρέος ακόμα και αν δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο», είχε επισημάνει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν αποκλείουν την «ταφή» των αντιδραστήρων οι αρχές της Ιαπωνίας

Απογοήτευση και ανησυχία

Ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας 4
Ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας 4 (Φωτογραφία: Reuters )
Τόκιο
Ελάχιστη πρόοδος διαπιστώνεται στις προσπάθειες των μηχανικών που εργάζονται στη Φουκουσίμα να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης και να αποτραπεί η τήξη τους. Ειδικά εξοπλισμένα οχήματα προχωρούν την Παρασκευή σε ρίψεις νερού στον αντιδραστήρα 3, ενώ φαίνεται να μελετάται πλέον και το ενδεχόμενων «ταφής» των αντιδραστήρων.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η απόφαση των αρχών να αυξήσουν κατά μία μονάδα, από 4 σε 5, το επίπεδο της σοβαρότητας του πυρηνικού ατυχήματος. Παράλληλα, το κλιμάκιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που βρίσκεται στη χώρα θα ξεκινήσει μετρήσεις στην ατμόσφαιρα του Τόκιο, προκειμένου να ενημερωθεί ο πληθυσμός. Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι οι επιθεωρητές δεν θα μεταβούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες φαίνονται να παραδέχονται ότι η ταφή σε άμμο και τσιμέντο ίσως είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί μια καταστροφική διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Η μέθοδος αυτή είναι εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί και το 1986 για την «μόνωση» των διαρροών του Τσερνόμπιλ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο ταφής των αντιδραστήρων εξετάζεται ως πιθανότητα, γεγονός υποδηλώνει ότι οι λιγότερος δραστικές λύσεις όπως η ρίψη νερού από ελικόπτερα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι αρχές ελπίζουν ακόμη να μπορέσουν να επιδιορθώσουν το καλώδιο ενέργειας σε τουλάχιστον δύο αντιδραστήρες ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ψύξης και να αποτραπεί η τήξη τους.

Την Παρασκευή, ειδικά οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποίησαν νέες ρίψεις νερού στον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα αριθμός 3 του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, τον πλέον «επικίνδυνο», σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Οι αντλίες των πυροσβεστικών οχημάτων άρχισαν να ρίχνουν νερό στη δεξαμενή καύσιμου του αντιδραστήρα, ενώ ατμός υψώνεται από το ημι - κατεστραμμένο κτίριο που τον στεγάζει.

Επτά πυροσβεστικά οχήματα θα ρίξουν συνολικά 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού σταθμού, στον οποίο το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμων πιστεύεται ότι μειώνεται, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στους αντιδραστήρες 5 και 6, ο Εντάνο δήλωσε πως οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σταδιακά και σ' αυτούς, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αν θεωρηθεί απαραίτητο, θα ρίξουν νερό και στους αντιδραστήρες αυτούς, υποστήριξε.

Χιλιάδες τα θύματα

Μία εβδομάδα μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ισοπέδωσε ολόκληρες παραλιακές πόλεις, μετράει 6.539 νεκρούς, περισσότερους από εκείνους που είχε προκαλέσει το 1995 ο σεισμός στο Κόμπε στη δυτική Ιαπωνία, και 9.522 αγνοούμενους, ενώ το ενδεχόμενο του πυρηνικού ολέθρου ακόμη δεν έχει απομακρυνθεί.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 14:45 (τοπική ώρα) ακριβώς την ώρα του σεισμού, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Στο Τόκιο, εκατομμύρια άνθρωποι παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους φοβούμενοι μια ξαφνική έκλυση ραδιενεργού υλικού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων βόρεια, αν και το πιθανότερο είναι ότι οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή θα μεταφέρουν τον καπνό ή τον ατμό μακριά από την πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα, προς τον Ειρηνικό.

Μέχρι στιγμής, η ραδιενέργεια δεν φαίνεται να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία όσων βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα, Μάικλ Ο’Λίρι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε»

Δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ενόψει των πληγμάτων κατά Λιβύης…


http://img.protothema.gr/C87839178F5A0E2E92B85F1564F5170B.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα» δήλωσε αναφορικά με την διεθνή επέμβαση στη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος είχε, σήμερα, συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με τη δήλωσή του αυτή ουσιαστική ο κ. Δρούτσας παραπέμπει στις αποφάσεις που θα ληφθούν από ΝΑΤΟ και ΕΕ, οργανισμούς που συμμετέχει η Ελλάδα, υπονοώντας ότι η χώρα μας θα εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας: «Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Δεν είναι αργά».

Στις 15.30 το μεσημέρι συγκαλείται εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Για τις έξι το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής όπου ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να συμμετάσχει ευθέως στα στρατιωτικά μέτρα εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, ωστόσο η στάση μας δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, είναι ότι η χώρα μας θα προσφέρει διευκολύνσεις σε δυνάμεις ξένων χωρών που θα λάβουν μέρος σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις εναντίον των λιβυκών δυνάμεων σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει διευκολύνσεις "επιμελητείας" και διοικητικής μέριμνας σε πλοία που ελλιμενίζονται για παράδειγμα στην Σούδα, ή ενδεχομένως και δυνατότητες δικτύου ραντάρ, όπως επίσης θα συνεχίσει να δίνει το παρών με μία φρεγάτα στα διεθνή ύδατα βόρεια της Λιβύης, αλλά πέραν αυτών ουδέν.

Read more...

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Κόντρα Παπακωνσταντίνου - Τσίπρα

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή συζήτηση με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου είπε στον κ. Τσίπρα, ο οποίος επανέφερε το θέμα δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών, ότι «οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια, ασκούν πολιτικές και κρίνονται από τους πολίτες, όπως και εμείς θα κριθούμε».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα προχωρήσει με διαφάνεια το εν λόγω πρόγραμμα και θα ενημερωθεί σχετικά η Βουλή, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι τα παραδείγματα από τον διεθνή χώρο εκποίησης δημόσιας περιουσίας δείχνουν ότι δεν προέκυψαν θετικά αποτελέσματα σε σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα των χωρών που επιχείρησαν παρόμοιες πολιτικές και επικαλέστηκε την περίπτωση της Αργεντινής, «η οποία και οδηγήθηκε σε μέτρα σκληρής λιτότητας, όταν πήγε το ΔΝΤ και εξαναγκάσθηκε σε εκποίηση μεγάλου μέρους του δημόσιου πλούτου και της δημόσιας περιουσίας αλλά τελικά δεν απέφυγε τη χρεοκοπία».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πάντως ότι δεν πρόκειται να πωληθεί δημόσια γη: «Άλλο δημόσια περιουσία και άλλο δημόσια γη» είπε στον κ. Τσίπρα, αντιτάσσοντας το επιχείρημα ότι βάσει της διεθνούς εμπειρίας όποιοι προχώρησαν σε αξιοποίηση με σωστό, λελογισμένο και διαφανή τρόπο, έχουν βελτιώσει την οικονομία τους, το βιοτικό επίπεδο και έχουν δημιουργήσει δουλειές για όλους.

Εγκάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εκφράζετε τη συντήρηση και την αντίληψη ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα», επισημαίνοντας ότι «σε αντίθεση με την οπισθοδρόμηση και την μιζέρια εμείς προχωράμε μπροστά».

Ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι με χρέος 160% του ΑΕΠ «δεν βγαίνει όσο και να ξεπουλήσετε» και πρότεινε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έλεγχο του χρέους, αναδιαπραγμάτευση και φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων. «Αυτό που κάνετε εσείς δεν είναι αξιοποίηση, είναι ξεπούλημα όσο - όσο και άρον - άρον» είπε και αντιπρότεινε την ίδρυση μιας δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού για τη διαχείριση της περιουσίας, η οποία θα δανείζεται χαμηλότοκα από την ΕΚΤ, όπως οι εμπορικές τράπεζες και θα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...