Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Τελεσίγραφο Ομπάμα σε Καντάφι!

«Ελιγμός» της ύστατης ώρας από τον Λίβυο ηγέτη


http://img.protothema.gr/DBD9B0B4A2FEAA5CB591C9131F6D9846.jpg
Προειδοποίηση στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, έστειλε με διάγγελμα του ο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του την πλήρη εφαρμογή και τήρηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες κατά της χώρας από την ισχυρή συμμαχική δύναμη.

Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι ο Καντάφι έχασε τη νομιμότητα να κυβερνά τη Λιβύη και αγνόησε το αίτημα της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της βίας.

Δίνοντας έμφαση στην κοινή απόφαση της διεθνούς κοινότητας, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως στόχος των ενεργειών της είναι η προστασία των αθώων πολιτών.

Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τους αθώους και να κάνουμε το καθεστώς να λογοδοτήσει, τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει αν θα προχωρήσει άμεσα σε στρατιωτική επέμβαση.

Τα επόμενα βήματα των συμμαχικών δυνάμεων θα αποφασιστούν το Σάββατο στο Παρίσι όπου οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που στηρίζουν την ζώνη απαγόρευσης έχουν προγραμματίσει έκτακτη συνάντηση.

Νωρίτερα την Παρασκευή η κυβέρνηση της Λιβύης είχε ανακοινώσει την άμεση κατάπαυση του πυρός, για να προστατευθούν οι άμαχοι, όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Η κίνηση αυτή φαίνεται πως αποτελεί έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, στην προσπάθεια του Μουαμάρ Καντάφι να αποτρέψει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις χώρες της Δύσης στη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα του.

Δυσπιστεί η διεθνής κοινότητα

Παρά την στροφή αυτή του Λίβυου ηγέτη, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι παραμένει επιφυλακτική, καθώς η απειλή που υφίσταται στη Λιβύη δεν έχει αλλάξει. "Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Αυτός (ο Καντάφι) αρχίζει τώρα να φοβάται, αλλά η απειλή δεν έχει αλλάξει" δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό, στην τηλεοπτική υπηρεσία του Reuters.

«Ο Καντάφι Θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του» ήταν η πρώτη αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Καντάφι δεν άφησε στη διεθνή κοινότητα καμία επιλογή. Ως προς την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός, τόνισε ότι δεν «εντυπωσιάζεται από τα λόγια» και θέλει να δει τις δυνάμεις του Καντάφι να αποσύρονται από τις ανατολικές περιοχές της Λιβύης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, δήλωσε ότι οι λιβυκές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως με το ψήφισμα για τον τερματισμό των εχθροπραξιώνα, αλλά απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το τι σηματοδοτεί η ανακοίνωση της Τρίπολης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει «να ξεγελαστεί» από το καθεστώς της Λιβύης και «θα επιβεβαιώσει με όλα τα μέσα το βαθμό σεβασμού» της απόφασης του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός, που ανακοίνωσε το καθεστώς Καντάφι, πρέπει να τεθεί σε ισχύ άμεσα. «Θέλουμε το τέλος της βίας κατά του πληθυσμού» είπε χαρακτηριστικά.

Διπλωματικός «πυρετός» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο στρατιωτικός σχεδιασμός για ενδεχόμενη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, εφόσον πέσουν στο κενό οι διακηρύξεις Καντάφι περί κατάπαυσης του πυρός. «Πυρετός» διαβουλεύσεων σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, με την Ιταλία -οι βάσεις της οποίας θα έχουν καίριο ρόλο στην όποια στρατιωτική δράση- να δηλώνει ότι θα συνεργαστεί πλήρως. Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται στον κεντρικό συντονιστικό ρόλο. Διάσκεψη κορυφής Ευρωπαίων ηγετών, Αραβικού Συνδέσμου και Αφρικανικής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Παρίσι.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση από τη λιβυκή κυβέρνηση ότι σταματούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά περίπου τρία δολάρια στο Λονδίνο, όπως και στη Νέα Υόρκη.

Η Γαλλία δήλωνε το πρωί της Παρασκευής -πριν τις ανακοινώσεις της Τρίπολης- ότι τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα αρχίσουν «εντός των επόμενων ωρών». Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και Tornado πρόκειται να σταλούν άμεσα στις βάσεις απ' όπου θα επιχειρήσουν.

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι, και συζήτησαν τις πιθανές νέες κινήσεις σε σχέση με τη Λιβύη. Το Κατάρ είναι μία από τις πρώτες χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και υποστήριξαν την επέμβαση στη Λιβύη.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση. «Υπάρχει συναίνεση στο ό,τι το ΝΑΤΟ προτίθεται να επιβάλει μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι εταίροι θα συμμετάσχουν» δήλωσαν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία -που απείχε της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας- υπογράμμισε διά του υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ότι δεν τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ωστόσο «κατανοεί» την επιθυμία των συμμάχων της να προχωρήσουν σε αυτήν.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι προτίθεται να μετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με έξι καταδιωκτικά F-16 και μια φρεγάτα.

Επίσης, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ δύο στρατιωτικές βάσεις, όπως και αεροπορικά και ναυτικά μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης επιχείρησης στη Λιβύη, μόλις εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου της.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμο να ακολουθήσει εντολές σχετικά με τη Λιβύη, τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα συζητήσει πιθανές επιχειρήσεις.

Σε πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Γερμανία και η Ινδία, που απείχαν της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αυτές οι πέντε χώρες επέτρεψαν στα άλλα δέκα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ να περάσουν το ψήφισμα μέσω μιας ιδιότυπης σιωπηράς αποδοχής, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι καμία από αυτές τις πέντε χώρες που διαφωνούν με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν επέλεξε να μπλοκάρει την απόφαση, ασκώντας βέτο. Αυτή η περίεργη ουδετερότητα δείχνει την τέλεια διπλωματική απομόνωση του Καντάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: