Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ανυπολόγιστη η ζημιά στα μαστιχοχώρια της Χίου από την πυρκαγιά

Καίγεται για τρίτη μέρα το νησί


Εικόνες καταστροφής με καμένα δέντρα από τη μεγάλη φωτιά στα μαστιχοχώρια της Χίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Μάχη για να σωθούν οι μαστιχοκαλλιέργειες της Χίου δίνει η Πυροσβεστική, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, ισχύος έως 8 μποφόρ, που πνέουν για τρίτη συνεχή μέρα στο νησί, καθιστούν την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δύσκολη και απειλούν την παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού Κωνσταντίνου Γανιάρη, «η κατάσταση είναι δραματική», καθώς πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι μπορεί να έχουν καεί έως και 90.000 στρέμματα καλλιεργειών, δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

12 φωτογραφίες
Όπως αναφέρει ο κ. Γανιάρης, η φωτιά έχει κάψει σημαντικές εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν φτάσει και το 40% του συνόλου του νησιού, κάτι που συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά για τους μαστιχοπαραγωγούς.

Αν οι φλόγες κάψουν τα μαστιχόδεντρα στο Πυργί, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη, είπε στο in.gr ο Γιάννης Περαντάκος, πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής.

Μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλη τη Χίο, η παραγωγή μαστίχας όμως γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού, στα Μαστιχοχώρια.

Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα με 1.150.000 μαστιχόδεντρα.

Tο μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και δεν δίνει μαστίχα μέχρι τον τον πέμπτο ή έκτο χρόνο. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας.

Εκτός από τα μαστιχόδεντρα, η φωτιά έχει κατακάψει επίσης το 60% της παραγωγής των μελισσοκόμων του νησιού.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Στη Χίο έσπευσε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους και κτηνίατρο προκειμένου να καταγράψουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές στις καλλιέργειες και τα μελίσσια, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις.

Η φωτιά στη Χίο ξεκίνησε το Σάββατο από το κεντρικό τμήμα του νησιού, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που έφταναν και τα 8 μποφόρ, οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες μαστιχοκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά συνεχίζει να καίει σε Ολύμπους, Αρμόλια, Καλαμωτή και Πυργί, από το οποίο η φωτιά συνεχίζει την πορεία της προς Νότο με σύμμαχους τους βοριάδες.

Το κύριο μέτωπο να βρίσκεται κοντά στην περιοχή Αυγώνυμα-Αναβατό. Ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά.

Στο νησί επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 πεζοπόροι, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες, με την υποστήριξη τεσσάρων αεροσκαφών και επτά ελικοπτέρων.

Άλλα μέτωπα και συλλήψεις

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής γνωστοποιεί ότι τη Δευτέρα από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ έχουν εκδηλωθεί 51 πυρκαγιές σε όλη την χώρα. Σημαντικότερες από αυτές είναι:

  • Η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Αφράτο Αιτωλοακαρνανίας, όπου επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο, 3 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ, 1 αεροσκάφος και 4 Πεζετέλ.
  • Η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Πύρριχο Λακωνίας, όπου επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ και 1 αεροσκάφος.
  • Η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Δάριζα Αργολίδας, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 4 αεροσκάφη.
  • Η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Σολωμός Κορινθίας, όπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο, 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
  • Η πυρκαγιά που τέθηκε πριν λίγο υπό μερικό έλεγχο, στην περιοχή Πηγάδια Μεσσηνίας, όπου επιχείρησαν 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 8 άτομα πεζοπόρο, 34 εθελοντές, 4 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 2 αεροσκάφη.
Λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών βρίσκονται σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα οι πυρκαγιές:

  • Στην περιοχή Σκουτάρι Λακωνίας, όπου επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο, 2 αεροσκάφη και 4 Πεζετέλ.
  • Στην περιοχή Δρύαλος Λακωνίας, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 7 άτομα πεζοπόρο και 2 αεροσκάφη.
  • Στην περιοχή Κοχύλου Άνδρου, όπου επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 10 εθελοντές, 6 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 2 αεροσκάφη. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ.
  • Στις περιοχές Έξω Χώρα και Ορθονιές στη Ζάκυνθο, όπου επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 7 αεροσκάφη. Προληπτικά εκκενώθηκε το χωριό Καμπί, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας εκδηλώθηκαν και άλλες δύο πυρκαγιές στο νησί, στις περιοχές Υπεράγαθο και Γάλαρο, μικρότερης έντασης.
Εν τω μεταξύ, δύο αλλοδαποί -32 ετών και 29 ετών- συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Σύρου για την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Κοχύλου Ανδρου.

Προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του κρίθηκε, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, 37χρονος ιδιωτικός υπάλληλος ο οποίος κατηγορείται για πρόκληση πυρκαγιών στη Ρόδο. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση.

Όπως έγινε γνωστό, ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη νεαρή του ηλικία και ζήτησε τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του αυτός.

Ο 37χρονος φέρεται να ανακάλεσε τα όσα προανακριτικά είχε ομολογήσει και να αποδέχεται μόνο τη φωτιά που προκλήθηκε στο χωριό Φάνες στις 16 Αυγούστου από την οποία κάηκαν περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 37χρονος είπε ότι και αυτή προκλήθηκε από αναμμένο τσιγάρο που πέταξε κατά λάθος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΕΝΑ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ TOY


Είκοσι σύμβουλοι από... χρυσό για τον Γιώργο Παπανδρέου


Είκοσι σύμβουλοι από... χρυσό για τον Γιώργο Παπανδρέου
Στο ύψος των 997.839 ευρώ έφθασε το κόστος των ειδικών συμβούλων του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη και Νάσου Αθανασίου. Εν τούτοις, ο υπουργός δεν κοινοποίησε τα ονόματα των συμβούλων, ούτε τις απολαβές κατ' άτομο.Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Οκτώβριο του 2009 έως τοΝοέμβριο του 2011, δηλαδή κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου, υπηρέτησαν στο πολιτικό γραφείο του (τότε) πρωθυπουργού -νυν Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργο, ως διορισμένοι ή ως αποσπασμένοι, μέχρι και είκοσι ειδικοί σύμβουλοι. 

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2009 ο κ. Παπανδρέου διέθετε τρεις ειδικούς συμβούλους με συνολικές μικτές μηνιαίες αποδοχές 3.524 ευρώ. Έναν μήνα αργότερα οι ειδικοί σύμβουλοι ανήλθαν σε εννέα και οι αμοιβές τους διαμορφώθηκαν στα 19.688 ευρώ. Αργότερα, το Δεκέμβριο του 2009, οι σύμβουλοι έγιναν 14, με μηνιαίες αποδοχές 39.437 ευρώ. 

Η μεγάλη «έκρηξη» όμως συνέβη το 20120, όταν και η Ελλάδα αποδέχθηκε την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης.   

Αναλυτικά, μέσα στη χρονιά οι σύμβουλοι έφθασαν από 14 στους 20. Μάλιστα μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2010, οι σύμβουλοι αυξήθηκαν κατά 3. Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο, ένα μήνα έπειτα από την υπογραφή του Μνημονίου, ο Γιώργος Παπανδρέου διέθετε 20 συμβούλους με συνολικές μηνιαίες μικτές αποδοχές 45.404 ευρώ. Τον Ιούλιο, ο ίδιος αριθμός συμβούλων αμειβόταν με 49.654 ευρώ. 

Από τον Αύγουστο του 2010 η κίνηση είναι αντίστροφη, με αποτέλεσμα το Νοέμβριο οι σύμβουλοι να διαμορφωθούν σε 18 με συνολικές μικτές μηνιαίες αποδοχές 41.880 ευρώ. 
  
Το υψηλότερο ποσό λαμβανόταν από τους συμβούλους, το Δεκέμβριο του 2010. Τότε, οι 19 ειδικοί σύμβουλοι αμείβονταν συνολικά με 52.782 ευρώ.

Εν συνεχεία, το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου οι σύμβουλοι ανήλθαν και πάλι στους 18 (41.433 ευρώ), για να μειωθούν και πάλι σε 17 τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αλλά και να αυξηθούν εκ νέου σε 19 τον Οκτώβριο (39.627 ευρώ). Ένα μήνα μετά, το Νοέμβριο δηλαδή, ο Γιώργος Παπανδρέου εγκατέλειψε την πρωθυπουργία της χώρας. 

Συνοπτικά, οι συνολικές απολαβές των 997.839 ευρώ διαμορφώθηκαν, σ’ ετήσια βάση, ως εξής:  

  •  2009: 62.649 ευρώ

  •  2010: 505.533 ευρώ

  •  2011: 429.657 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η ερώτηση των δύο βουλευτών της ριζοσπαστικής αριστεράς, αφορούσε επιπλέον τόσο τις αμοιβές διακεκριμένων συμβούλων όπως ο ισπανός αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο και ο αμερικανός οικονομολόγος Στίγκλιτζ, όσο και την ακριβή αναφορά του έργου που παράχθηκε ανά σύμβουλο ώστε να εμφανιζόταν «το μέγεθος των υπηρεσιών τους προς το ελληνικό κράτος και η ανταπόκριση του έργου τους στο μέγεθος των αμοιβών τους». Σε αυτά τα σκέλη της ερώτησης πάντως, ο Δημήτρης Σταμάτης δεν παρείχε κάποια απάντηση. http://newpost.gr

Read more...

ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ


Γιάννης Στουρνάρας: «Ναι» στην εφεδρεία, αλλά με διαφορετική εφαρμογή


Γιάννης Στουρνάρας: «Ναι» στην εφεδρεία, αλλά με διαφορετική εφαρμογή
Εκπνέει ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ, καθώς μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις ενόψει και του προγραμματισμένου άτυπου Eurogroup για το ζήτημα αυτό. Στο πλάισιο αυτό ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών για το ζήτημα των μέτρων, στο Μέγαρο Μαξίμου.Ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, ενώ επιβεβαίωσε ότι οριστικοποιήθηκε η εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, με διαφορετικό όμως τρόπο. 

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι το πακέτο των 11,5 δισ. θα είναι έτοιμο λίγο πριν έρθει η τρόικα, στις αρχές Σεπτεμβρίου υποστήριξε ότι, αυτήν τη στιγμή, «κοστολογούμε τα μέτρα». Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για μια διαρκή διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Στη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε δύο περίπου ώρες, ο κ. Στουρνάραςενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για για τα μέτρα που έχουν οριστικοποιηθεί, ενώ επί τάπητος έπεσε το ζήτημα της εφεδρείας, η οποία όμως θα είναι άλλου τύπου από αυτή που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. 

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη είχε και χαρακτήρα προετοιμασίας ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον κ. Γιουνκέρ, αλλά και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για μέτρα 10,8 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα... αναζητούνται.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, έγινε μία ακόμη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Μαυραγάνης, Σταϊκούρας, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οι συσκέψεις αυτές θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει επιστολές προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αναφέρουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.  

Read more...

Δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί του ΟΠΕ και του προέδρου του...



Στη δέσμευση όλων των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), αλλά και των λογαριασμών του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του, Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΦΑΕ Πειραιά.

Ο Οργανισμός δεν καταβάλλει ΦΠΑ χρόνια τώρα και... η ΦΑΕ Πειραιά, αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια και έκανε τον έλεγχό της στις 24 Ιουλίου του 2012, τον ενέταξε στο άρθρο 14 του Ν.2593/97, ως φοροδιαφεύγουσα επιχείρηση δηλαδή, δεσμεύοντας όλα τα ταμειακά του αλλά και τους λογαριασμούς του Καλαμπόκη ως φυσικό πρόσωπο και πρόεδρό του.

Εξ όσων προκύπτει, υπάρχουν και ψευδή έγγραφα που κατατέθηκαν στον έφορο και θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες γι' αυτά...
protothema.gr


Read more...

Έως τις 14 Σεπτεμβρίου η οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ

Μπαράζ συσκέψεων για τα μέτρα


Ουσιαστικά, η λίστα με τα μέτρα ίναι έτοιμη και το ζητούμενο είναι να αποφευχθούν -όσο είναι δυνατόν- οι οριζόντιες μειώσεις
Ουσιαστικά, η λίστα με τα μέτρα ίναι έτοιμη και το ζητούμενο είναι να αποφευχθούν -όσο είναι δυνατόν- οι οριζόντιες μειώσεις   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Έως τις 14 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κλείσει το πακέτο των επώδυνων μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, δηλώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να γίνουν πιο «ήπια» τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας με περικοπές από άλλα υπουργεία.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται ο πυρετός συσκέψεων, ενώ στις 19:30 συνεργασία για το θέμα θα έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, ενώ υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές για το ενδεχόμενο η τρόικα να μην αποδεχθεί κάποιες προτάσεις.

Ουσιαστικά, η λίστα είναι έτοιμη και το ζητούμενο είναι να αποφευχθούν -όσο είναι δυνατόν- οι οριζόντιες μειώσεις.

Σήμερα, Δευτέρα, έγινε ακόμα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Μαυραγάνης, Σταϊκούρας, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αυτές οι συσκέψεις θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει επιστολές προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αναφέρουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Η λίστα των περικοπών

Το πακέτο των επώδυνων μέτρων -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα «Νέα» της Δευτέρας, αναμένεται να περιλαμβάνει τα εξής:

* Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας.

* Το ΕΚΑΣ θα κοπεί για τους κάτω των 65 ετών, ενώ στο πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν θα ληφθεί υπόψη και η ιδιοκατοίκηση.

* Περικοπή σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

* Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας (για όσους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθούν να τα λαμβάνουν).

* Μείωση των μισθών όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2012 και θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα οι μάχιμοι ένστολοι.

* Περικοπή του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τα άλλα Ταμεία.

* Μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω σε ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 15%.

* Περικοπές των δεύτερων και τρίτων συντάξεων, καθώς και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων.

* Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων τους σε ποσοστά έως και 35%.

* Κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών και κάθε είδους φορέων του Δημοσίου (υπολογίζονται περίπου σε 50).

Από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, το ποσό που αντιστοιχεί σε περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων κυμαίνεται στα 4,5-5 δισ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα μέτρα λεηλασίας των εργαζομένων

«Πιστή στις μνημονιακές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση αναμένεται να προσφέρει τα νέα μέτρα λεηλασίας των εργαζομένων και της χώρας ως λάφυρα στην τρόικα. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών θα βυθίσουν περαιτέρω την οικονομία στην ύφεση, θα εκτινάξουν την ανεργία και θα ισοπεδώσουν την κοινωνία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα

«Η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής όχι μόνο δεν διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά την απομακρύνει με αργά και σταθερά βήματα. Η μόνη προοπτική ανασυγκρότησης της οικονομίας και κοινωνικά δίκαιης εξόδου από την κρίση μπορεί να προέλθει από την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής προστασίας των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, αναδιανομής του πλούτου και κοινωνικής δικαιοσύνης», προστίθεται. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αναστολή συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ από 3 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί

Ζητούν αποπληρωμή των οφειλόμενων ποσών


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Η Ένωση Γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της αναστολής συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ για τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, «δίνοντας χρόνο στον αρμόδιο υπουργό Μάριο Σαλμά να τιμήσει τις υποσχέσεις του για πλήρη αποπληρωμή κλινικών και εργαστηριακών ιατρών».
Οι γιατροί κάνουν λόγο για χαοτικές, ελλιπείς και αποσπασματικές πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας ότι παραμένουν επί μια διετία απλήρωτοι για την εργασία τους στα Ταμεία, που σήμερα απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ.
Ο ΕΟΠΥΥ θα καταρρεύσει, αν δεν υπάρξει χρηματοροή ως ανελαστική δαπάνη του κράτους, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και προτείνει η χρηματοδότηση να είναι απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων.
Ο ΙΣΑ, δια της νομικής του υπηρεσίας, έχει ήδη προβεί στην κατάθεση σειράς αγωγών για λογαριασμό των μελών του, αναφορικά με τη διεκδίκηση των οφειλομένων ποσών προς τους ιατρούς, τα οποία ξεπερνούν τα 570.000.000 ευρώ, από τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2010 και 2011.
Επίσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τις αρχές Σεπτεμβρίου, εάν δεν υπάρξει έως τότε σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των παλαιοτέρων χρωστούμενων και τη διαδικασία αποπληρωμής κάθε μήνα λειτουργίας των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ο «ηλεκτροφόρος» σύμβουλος, ο πρόεδρος και η… αιολική ενέργεια!



Ο «ηλεκτροφόρος» σύμβουλος, ο πρόεδρος και η… αιολική ενέργεια!
Την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει την μεγάλη μάχη διάσωσης του τόπου, κάποιοι συνεργάτες του δεν φαίνεται να διαθέτουν την ανάλογη ευαισθησία. Γιατί ενώ ο κ. Σαμαράς τους έχει εμπιστευτεί θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καθαρίσουν το τοπίο…
 
Συνάδελφοι έχουν παρουσιάσει αρκετές φορές από το newpost κομμάτια της ιστορίας από τα έργα και τις ημέρες συγκεκριμένου «ηλεκτροφόρου» συμβούλου μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει επιδείξει απαράδεκτη και πολύ περίεργη συμπεριφορά παραμένει στην θέση του.
 
Ο άμεσος προϊστάμενος του γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τα όσα κατά καιρούς διαδίδει ο έμπιστος σύμβουλός του, αλλά και ο πολιτικός προϊστάμενος της εν λόγω Δημόσιας Επιχείρησης είναι ενήμερος επίσης. 

Ουδείς όμως τολμάει να πάρει κάποια απόφαση. Να συμφωνήσω με την τακτική τους. Γιατί ενδεχομένως να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της υπόθεσης, αλλά και πού θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο τους ίδιους όσο και αυτούς που εμπλέκει ο κύριος σύμβουλος.
 
Είμαστε στην φάση ολοκλήρωσης του ρεπορτάζ και θα παρουσιάσουμε όλες τις πτυχές της πολυσύνθετης αυτής υπόθεσης σύντομα και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα δεν κάνουμε ονομαστικές αναφορές. Γιατί εμπλέκονται πρώην Υπουργοί, Ευρωβουλευτής και κατά περίεργο τρόπο η… αιολική Ενέργεια.
 
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι επικοινωνούμε με όλες τις πλευρές και ελπίζουμε ότι θα έχουμε τις επίσημες αντιδράσεις τους  ώστε να μην υπάρξουν σκοτεινές πλευρές στην υπόθεση.
 
Τέλος θα ήταν σκόπιμο να σημειώσουμε ότι ο κύριος σύμβουλος επιχειρεί με κάθε τρόπο να προβοκάρει τόσο εμάς όσο και τρίτα πρόσωπα προκειμένου να μας αναγκάσει να κάνουμε πίσω. Δεν έχουμε συνηθίσει όμως να το βάζουμε στα πόδια. Η υπόθεση θα φτάσει μέχρι το τέλος. Μέχρι τις ειδικές επιτροπές της Βουλής. Γιατί και ο Πρωθυπουργός εξ’ όσων γνωρίζουμε είναι ενήμερος για την υπόθεση.
 
Τέλος ξεκαθαρίζουμε ότι όλα τα ρεπορτάζ που θα παρουσιάσουμε θα είναι ενυπόγραφα ώστε να μπορεί ο εν λόγω κύριος να προσφύγει στην δικαιοσύνη εάν θεωρήσει ότι τον αδικούμε. Θα ήταν μεγάλη χαρά μας. Θα επανέλθουμε με όλες τις λεπτομέρειες.

Τάκης Χατζής

http://newpost.gr

Read more...

«ΛΟΓΙΚΗ» ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ... ΑΙΩΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ


Υπουργείο Παιδείας: Καμία σκέψη για δίδακτρα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ


Υπουργείο Παιδείας: Καμία σκέψη για δίδακτρα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ
Σε περίοδο κοινωνικής έντασης, με όλα τα κοινωνικά μέτωπα ανοικτά αλλά και τη λέξη «δίδακτρα» να μονοπωλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, καθηγητές και φοιτητές επιστρέφουν τις επόμενες ημέρες στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Στοιχείο που ανατρέπει τους συσχετισμούς, αποτελεί το γεγονός ότι τα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν ήδη μπει σε τροχιά εκλογικών… αναμετρήσεων, καθώς παρά τις διακοπές των προηγούμενων ημερών πολλοί ήταν εκείνοι που ετοίμαζαν τα «κοστούμια» τους για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης

Στα μικρότερα Πανεπιστήμια της χώρας, οι εκλογικές διαδικασίες με βάση τη νέα διαδικασία που ορίζουν οι αλλαγές που έγιναν στον Νόμο- Πλαίσιο έχουν ήδη ξεκινήσει, έτσι ώστε το φθινόπωρο η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα. 

Στα μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας, είναι πιθανόν οι διαδικασίες αυτές να καθυστερήσουν ή να ολοκληρωθούν στο τέλος της ημερομηνίας που ορίζει ο νόμος, παρότι οι διοικήσεις τους έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα προωθήσουν χωρίς καθυστερήσεις τη διαδικασία που προβλέπεται.

Στο κλίμα αυτό, συζήτηση περί διδάκτρων επανήλθε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τις διαρροές που είχαν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από σχετικές συζητήσεις με την Τρόικα για αναζήτηση τρόπου που να αντιμετωπίζει «λογικά» το θέμα των αιωνίων φοιτητών

Η πρόταση που είχε διαρρεύσει προέβλεπε να μπουν συμβολικά ποσά διδάκτρων σε όσους φοιτητές δεν ολοκληρώνουν την φοίτησή τους στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα και δύο επιπλέον χρόνια. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή διαψεύδεται κατηγορηματικά από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. 

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη, καθώς αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» πηγή από το κτίριο του Αμαρουσίου. 

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε ευθέως σε συνάντηση που έγινε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και εκπροσώπων της Τρόικας, αλλά η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος και ειδικά το άρθρο 16 δεν επιτρέπει τέτοιου τύπου νομοθετικές παρεμβάσεις στα προπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων.

Πάντως, το θέμα έχει κινητοποιήσει την Αριστερά, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι βέβαιο ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν σε καθεστώς ηρεμίας. Είναι βέβαιο δε, ότι πολλοί επιθυμούν να μεταφερθούν στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις ενός δύσκολου φθινοπώρου, κάτι που άλλωστε επιχειρήθηκε και την περασμένη χρονιά χωρίς επιτυχία. 

Με νέες διοικήσεις ή όχι, ωστόσο, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας αναμένεται ότι θα ανοίξουν με τεράστια οικονομικά προβλήματα και τους φοιτητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ με τα «όπλα στο χέρι» μέσω των φοιτητικών νεολαιών τους.

«Το θέμα των διδάκτρων είναι για εμάς casus belli » λέει στο «Βήμα» η εκπρόσωπος του τομέα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεανώ Φωτίου. «Μια κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πραγματικά απερίσκεπτη και ανάλγητη για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο» δηλώνει. Σχετικά με το θέμα των αλλαγών που έγιναν στον Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια προσθέτει ότι«τα πανεπιστήμια απέδειξαν την περασμένη χρονιά ότι μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς την εγκατάσταση και εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης».

Στην ίδια κατεύθυνση, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι «δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εκδηλωθεί η αντίδραση με το νέο νόμο και πάλι στα ΑΕΙ, αλλά σίγουρα θα εκδηλωθεί». 

Την ίδια στιγμή βέβαια, στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας έντονος είναι ο φόβος για αντιδράσεις και από τους εκπροσώπους της φοιτητικής της παράταξης (ΔΑΠ) την οποία και ο νέος νόμος «ξεδοντιάζει». 

Ωστόσο, πέραν των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων η πλειονότητα φοιτητών αλλά και διοικήσεων στα πανεπιστήμια δέχτηκε με ικανοποίηση την διάταξη του Νόμου που αφαίρεσε από κομματικούς σχηματισμούς μέσα στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να επηρεάζουν με την ψήφο τους τις εκλογές για την διοίκησή τους. 

Πάντως, παρότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ φαίνονται έτοιμες να προχωρήσουν πλέον σε εφαρμογή του νέου Νόμου και σε εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, είναι πιθανόν φοιτητικές ομάδες (κυρίως από την πλευρά της Αριστεράς) να εμποδίσουν και πάλι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Παρότι έχει δοθεί η δυνατότητα της ηλεκτρονικής και της επιστολικής ψήφου, πανεπιστημιακοί με πείρα έλεγαν στο «Βήμα»: «Ακόμη και αν σταλούν επιστολές κάπου πρέπει να αποθηκευτούν, ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν υπολογιστές, κάποιοι μπορεί να καταλάβουν σημαντικούς χώρους μέσα στα πανεπιστήμια…» Σ αυτή την περίπτωση ωστόσο, ο Νόμος έχει προβλέψει ότι εάν δεν εκλεγούν τα πρώτα εσωτερικά μέλη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, θα οριστούν στις θέσεις αυτές οι αρχαιότεροι καθηγητές τους. 

Ετσι ή αλλιώς, έως το τέλος Νοεμβρίου τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να έχουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, που σε περίοδο δύσκολη θα κληθούν να συνεργαστούν με τους νυν πρυτάνεις τους, μέχρι αυτοί να ολοκληρώσουν κανονικά τις θητείες τους. 
Πηγή: tovima.gr

Read more...