Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ανυπολόγιστη η ζημιά στα μαστιχοχώρια της Χίου από την πυρκαγιά

Καίγεται για τρίτη μέρα το νησί


Εικόνες καταστροφής με καμένα δέντρα από τη μεγάλη φωτιά στα μαστιχοχώρια της Χίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Μάχη για να σωθούν οι μαστιχοκαλλιέργειες της Χίου δίνει η Πυροσβεστική, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, ισχύος έως 8 μποφόρ, που πνέουν για τρίτη συνεχή μέρα στο νησί, καθιστούν την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δύσκολη και απειλούν την παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού Κωνσταντίνου Γανιάρη, «η κατάσταση είναι δραματική», καθώς πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι μπορεί να έχουν καεί έως και 90.000 στρέμματα καλλιεργειών, δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

12 φωτογραφίες
Όπως αναφέρει ο κ. Γανιάρης, η φωτιά έχει κάψει σημαντικές εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν φτάσει και το 40% του συνόλου του νησιού, κάτι που συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά για τους μαστιχοπαραγωγούς.

Αν οι φλόγες κάψουν τα μαστιχόδεντρα στο Πυργί, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη, είπε στο in.gr ο Γιάννης Περαντάκος, πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής.

Μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλη τη Χίο, η παραγωγή μαστίχας όμως γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού, στα Μαστιχοχώρια.

Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα με 1.150.000 μαστιχόδεντρα.

Tο μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και δεν δίνει μαστίχα μέχρι τον τον πέμπτο ή έκτο χρόνο. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας.

Εκτός από τα μαστιχόδεντρα, η φωτιά έχει κατακάψει επίσης το 60% της παραγωγής των μελισσοκόμων του νησιού.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Στη Χίο έσπευσε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους και κτηνίατρο προκειμένου να καταγράψουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές στις καλλιέργειες και τα μελίσσια, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις.

Η φωτιά στη Χίο ξεκίνησε το Σάββατο από το κεντρικό τμήμα του νησιού, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που έφταναν και τα 8 μποφόρ, οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες μαστιχοκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά συνεχίζει να καίει σε Ολύμπους, Αρμόλια, Καλαμωτή και Πυργί, από το οποίο η φωτιά συνεχίζει την πορεία της προς Νότο με σύμμαχους τους βοριάδες.

Το κύριο μέτωπο να βρίσκεται κοντά στην περιοχή Αυγώνυμα-Αναβατό. Ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά.

Στο νησί επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 πεζοπόροι, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες, με την υποστήριξη τεσσάρων αεροσκαφών και επτά ελικοπτέρων.

Άλλα μέτωπα και συλλήψεις

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής γνωστοποιεί ότι τη Δευτέρα από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ έχουν εκδηλωθεί 51 πυρκαγιές σε όλη την χώρα. Σημαντικότερες από αυτές είναι:

  • Η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Αφράτο Αιτωλοακαρνανίας, όπου επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο, 3 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ, 1 αεροσκάφος και 4 Πεζετέλ.
  • Η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Πύρριχο Λακωνίας, όπου επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ και 1 αεροσκάφος.
  • Η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Δάριζα Αργολίδας, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 4 αεροσκάφη.
  • Η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Σολωμός Κορινθίας, όπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο, 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
  • Η πυρκαγιά που τέθηκε πριν λίγο υπό μερικό έλεγχο, στην περιοχή Πηγάδια Μεσσηνίας, όπου επιχείρησαν 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 8 άτομα πεζοπόρο, 34 εθελοντές, 4 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 2 αεροσκάφη.
Λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών βρίσκονται σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα οι πυρκαγιές:

  • Στην περιοχή Σκουτάρι Λακωνίας, όπου επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο, 2 αεροσκάφη και 4 Πεζετέλ.
  • Στην περιοχή Δρύαλος Λακωνίας, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 7 άτομα πεζοπόρο και 2 αεροσκάφη.
  • Στην περιοχή Κοχύλου Άνδρου, όπου επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 10 εθελοντές, 6 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 2 αεροσκάφη. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ.
  • Στις περιοχές Έξω Χώρα και Ορθονιές στη Ζάκυνθο, όπου επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 7 αεροσκάφη. Προληπτικά εκκενώθηκε το χωριό Καμπί, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας εκδηλώθηκαν και άλλες δύο πυρκαγιές στο νησί, στις περιοχές Υπεράγαθο και Γάλαρο, μικρότερης έντασης.
Εν τω μεταξύ, δύο αλλοδαποί -32 ετών και 29 ετών- συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Σύρου για την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Κοχύλου Ανδρου.

Προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του κρίθηκε, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, 37χρονος ιδιωτικός υπάλληλος ο οποίος κατηγορείται για πρόκληση πυρκαγιών στη Ρόδο. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση.

Όπως έγινε γνωστό, ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη νεαρή του ηλικία και ζήτησε τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του αυτός.

Ο 37χρονος φέρεται να ανακάλεσε τα όσα προανακριτικά είχε ομολογήσει και να αποδέχεται μόνο τη φωτιά που προκλήθηκε στο χωριό Φάνες στις 16 Αυγούστου από την οποία κάηκαν περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 37χρονος είπε ότι και αυτή προκλήθηκε από αναμμένο τσιγάρο που πέταξε κατά λάθος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: