Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Έως τις 14 Σεπτεμβρίου η οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ

Μπαράζ συσκέψεων για τα μέτρα


Ουσιαστικά, η λίστα με τα μέτρα ίναι έτοιμη και το ζητούμενο είναι να αποφευχθούν -όσο είναι δυνατόν- οι οριζόντιες μειώσεις
Ουσιαστικά, η λίστα με τα μέτρα ίναι έτοιμη και το ζητούμενο είναι να αποφευχθούν -όσο είναι δυνατόν- οι οριζόντιες μειώσεις   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Έως τις 14 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κλείσει το πακέτο των επώδυνων μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, δηλώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να γίνουν πιο «ήπια» τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας με περικοπές από άλλα υπουργεία.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται ο πυρετός συσκέψεων, ενώ στις 19:30 συνεργασία για το θέμα θα έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, ενώ υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές για το ενδεχόμενο η τρόικα να μην αποδεχθεί κάποιες προτάσεις.

Ουσιαστικά, η λίστα είναι έτοιμη και το ζητούμενο είναι να αποφευχθούν -όσο είναι δυνατόν- οι οριζόντιες μειώσεις.

Σήμερα, Δευτέρα, έγινε ακόμα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Μαυραγάνης, Σταϊκούρας, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αυτές οι συσκέψεις θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει επιστολές προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αναφέρουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Η λίστα των περικοπών

Το πακέτο των επώδυνων μέτρων -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα «Νέα» της Δευτέρας, αναμένεται να περιλαμβάνει τα εξής:

* Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας.

* Το ΕΚΑΣ θα κοπεί για τους κάτω των 65 ετών, ενώ στο πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν θα ληφθεί υπόψη και η ιδιοκατοίκηση.

* Περικοπή σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

* Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας (για όσους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθούν να τα λαμβάνουν).

* Μείωση των μισθών όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2012 και θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα οι μάχιμοι ένστολοι.

* Περικοπή του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τα άλλα Ταμεία.

* Μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω σε ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 15%.

* Περικοπές των δεύτερων και τρίτων συντάξεων, καθώς και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων.

* Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων τους σε ποσοστά έως και 35%.

* Κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών και κάθε είδους φορέων του Δημοσίου (υπολογίζονται περίπου σε 50).

Από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, το ποσό που αντιστοιχεί σε περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων κυμαίνεται στα 4,5-5 δισ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα μέτρα λεηλασίας των εργαζομένων

«Πιστή στις μνημονιακές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση αναμένεται να προσφέρει τα νέα μέτρα λεηλασίας των εργαζομένων και της χώρας ως λάφυρα στην τρόικα. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών θα βυθίσουν περαιτέρω την οικονομία στην ύφεση, θα εκτινάξουν την ανεργία και θα ισοπεδώσουν την κοινωνία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα

«Η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής όχι μόνο δεν διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά την απομακρύνει με αργά και σταθερά βήματα. Η μόνη προοπτική ανασυγκρότησης της οικονομίας και κοινωνικά δίκαιης εξόδου από την κρίση μπορεί να προέλθει από την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής προστασίας των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, αναδιανομής του πλούτου και κοινωνικής δικαιοσύνης», προστίθεται. 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: