Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ


Γιάννης Στουρνάρας: «Ναι» στην εφεδρεία, αλλά με διαφορετική εφαρμογή


Γιάννης Στουρνάρας: «Ναι» στην εφεδρεία, αλλά με διαφορετική εφαρμογή
Εκπνέει ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ, καθώς μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις ενόψει και του προγραμματισμένου άτυπου Eurogroup για το ζήτημα αυτό. Στο πλάισιο αυτό ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών για το ζήτημα των μέτρων, στο Μέγαρο Μαξίμου.Ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, ενώ επιβεβαίωσε ότι οριστικοποιήθηκε η εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, με διαφορετικό όμως τρόπο. 

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι το πακέτο των 11,5 δισ. θα είναι έτοιμο λίγο πριν έρθει η τρόικα, στις αρχές Σεπτεμβρίου υποστήριξε ότι, αυτήν τη στιγμή, «κοστολογούμε τα μέτρα». Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για μια διαρκή διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Στη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε δύο περίπου ώρες, ο κ. Στουρνάραςενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για για τα μέτρα που έχουν οριστικοποιηθεί, ενώ επί τάπητος έπεσε το ζήτημα της εφεδρείας, η οποία όμως θα είναι άλλου τύπου από αυτή που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. 

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη είχε και χαρακτήρα προετοιμασίας ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον κ. Γιουνκέρ, αλλά και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για μέτρα 10,8 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα... αναζητούνται.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, έγινε μία ακόμη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Μαυραγάνης, Σταϊκούρας, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οι συσκέψεις αυτές θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει επιστολές προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αναφέρουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: