Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Μέτρα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» 4,4 δισ. ευρώ ζητά η τρόικα

Αποκλίσεις στο 2% του ΑΕΠ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ αναμένονται, σύμφωνα με αξιωματούχους στο υπουργείου Οικονομικών, οι αποκλίσεις στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και του 2012, με την τρόικα να πιέζει για άμεσα μέτρα κάλυψης της «μαύρης τρύπας». Η απόκλιση, που μεταφράζεται σε 4,4 δισ. ευρώ, είναι στην κορυφή των διαβουλεύσεων με τους δανειστές για το δεύτερο πακέτο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση συζητά «με την τρόικα τις αποκλίσεις του 2011 και τις εκτιμώμενες αποκλίσεις του 2012, οι οποίες για το 2011 και για το 2012 δεν ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ». Οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο προβλέπουν έλλειμμα 8,5%-9% για το 2011 και 7% για φέτος.

Οι πιέσεις της τρόικας για εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ (ποσοστό 1% του ΑΕΠ) φέτος από αμυντικές δαπάνες και δαπάνες υγείας είναι ασφυκτικές, ώστε οι δανειστές να εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ.

Το νέο πακέτο συνδέεται άμεσα με το PSI, συμφωνία που μένει ακόμη να κλείσει. Υψηλόβαθμος τραπεζίτης δήλωσε την Τρίτη στο πρακτορείο πως η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη, αλλά δεν θα κλείσει πριν η Αθήνα δείξει στους δανειστές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ότι εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

«Η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη και δεν θα ανακοινωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας, εάν δεν υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό» δήλωσε ο τραπεζίτης.

«Καθυστερώντας την ανακοίνωση του PSI, οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς για να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις» συμπλήρωσε.

Μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ νωρίς την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η συμφωνία για το PSI να έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας μαζί με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το δεύτερο δάνειο. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα βασικά αγκάθια στις συζητήσεις με την τρόικα έχουν να κάνουν με τις δαπάνες και τα εργασιακά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΕΟΠΥΥ: ανοίγουν οι πόρτες των διαγνωστικών κέντρων...



Πρόσβαση σε όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν οι περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του νέου Ταμείου (ΕΟΠΥΥ), που έχει ως βασικό στόχο να παρέχει ενιαίες παροχές υγείας σε όλους τους πολίτες.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό καταργείται το πλαφόν εξετάσεων ανά κέντρο και...
παράλληλα ορίζεται έκπτωση των εργαστηρίων προς το Ταμείο ανάλογη του τζίρου τους.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης, το Ταμείο υπέγραψε σύμβαση με όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι έχουν πλέον «ελευθέρας» σε αυτά, με την συμμετοχή τους ανά εξέταση να ορίζεται στο 15%.

«Τομή» στο χώρο της υγείας, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αποτελεί το γεγονός ότι καταργείται το πλαφόν εξετάσεων ανά διαγνωστικό κέντρο, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής στα ιδιωτικά εργαστήρια -κυρίως της περιφέρειας, εξ ‘αιτίας του απαρχαιωμένου εξοπλισμού του ΕΣΥ και του περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών κέντρων.

«Αίρονται πλέον όλοι οι περιορισμοί που ίσχυαν και σύμφωνα με τους οποίους κάθε διαγνωστικό κέντρο μπορούσε να διενεργήσει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων» επισήμανε ο κ. Σουλιώτης, προσθέτοντας όμως ότι στο σχεδιασμό του νέου Ταμείου έχουν προστεθεί μία σειρά από μέτρα ώστε να μην ξεφύγουν οι δαπάνες για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Το πρώτο από αυτά είναι η παροχή κλιμακωτής έκπτωσης (rebate) 10% - 20% των διαγνωστικών κέντρων προς το Ταμείο. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι η έκπτωση θα είναι ανάλογη του τζίρου των κέντρων.

«Ασφαλιστική δικλείδα» όμως αποτελεί και ο όρος της συμφωνίας που ορίζει ότι η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά κέντρα ισχύει όσο τηρείται και ο προϋπολογισμός. Σημειώνεται, ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου για τις εξετάσεις είναι κλειστός και αγγίζει τα 352 εκατομμύρια ευρώ για όλο τον χρόνο.

Επιπλέόν, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην προκλητή ζήτηση εξετάσεων που είχε ως συνέπεια να διογκωθεί η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων, καθιερώνεται ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εξετάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα δεσμεύτηκαν ότι θα αναλάβουν την υλοποίηση του συστήματος μηχανογράφησης, και θα καλύψουν την λειτουργία του δικτύου των ηλεκτρονικών ελέγχων...



Read more...

Παπανδρέου: Αναβαθμίσαμε τις σχέσεις με το Ισραήλ και διατηρήσαμε τις καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο









Παπανδρέου: Αναβαθμίσαμε τις σχέσεις με το Ισραήλ και διατηρήσαμε τις καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο
eurokinissi
Την αναβάθμιση των ελληνοισραηλινών σχέσεων τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, μετά τις συναντήσεις με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες (φωτό) και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Σε συναντήσεις που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ισραήλ, και τον Πρωθυπουργό, είχα την ευκαιρία να αναλύσω τις εξελίξεις, την κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς και τις προτάσεις μας, τις ελληνικές, αλλά και τις δικές μας προτάσεις, για μια αναπτυξιακή προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, εξέθεσα τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει ο Ελληνικός λαός και η Κυβέρνηση συνεργασίας, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση που έχουμε στην Ελλάδα, αλλά και να κάνουμε την οικονομία μας πιο δίκαιη, πιο βιώσιμη και πιο ανταγωνιστική» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι σχέσεις μας, οι οικονομικές, αλλά και γενικότερα οι πολιτικές μας σχέσεις με το Ισραήλ, έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι πολύ καλές οι σχέσεις μας, έχουμε θετικά αποτελέσματα, από τον τομέα του τουρισμού, μέχρι και τον τομέα της ενέργειας, με μεγάλες προοπτικές σε αυτό τον τομέα των διμερών μας σχέσεων, θέματα τα οποία συζητήσαμε, βεβαίως, και με τον Πρόεδρο, και με τον Πρωθυπουργό. Η ανάγκη να υπάρχει ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή, να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς, είναι βασικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» πρόσθεσε.

«Γι' αυτό και εμείς τονίζουμε πάντα την ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος και έχουμε, πιστεύω, καταφέρει και να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ και, παράλληλα, να διατηρήσουμε τις πολύ καλές, παραδοσιακές μας σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο. Έτσι, η Ελλάδα μπορεί και παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Read more...

«Βελούδινη» επιστροφή στη δραχμή προτείνουν οι Times!

Στόχος η αξιοπιστία στις αγορές



Αναλυτική πολυσέλιδη πρόταση για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη με τον πιο ανώδυνο τρόπο παρουσιάζουν οι Times του Λονδίνου, υποβάλλοντας συμμετοχή στο διαγωνισμό για το βραβείο Γούλφσον, που θεσμοθέτησε πριν από λίγους μήνες ο ίδιος ο λόρδος Γούλφσον.

Η βασική πρόταση, την οποία έχει συντάξει ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας, Όλιβερ Καμ, είναι η υιοθέτηση της... «νέας δραχμής» σε σταθερή ισοτιμία τόσο με το ευρώ όσο και με το δολάριο.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει η πρόταση, η Ελλάδα θα αποκτούσε αξιοπιστία στις αγορές και θα απέτρεπε τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, επομένως την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών πριν την εισαγωγή του νέου νομίσματος.

Η λειτουργία των αγορών θα εξασφάλιζε ότι η δραχμή θα ήταν «προσκολλημένη» στο σχετικά πιο υποτιμημένο από τα δύο νομίσματα. Η χώρα θα αποκτούσε λίγο υψηλότερη ανταγωνιστικότητα, χωρίς να θυσιάζει τη νομισματική αξιοπιστία της. Θα εξασφάλιζε επίσης περιθώριο «ανάσας» για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος πρόνοιας και την αγορά εργασίας, τονίζει η πρόταση των Times.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι απλό και απαιτεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόσο προς όφελος των Ελλήνων όσο και του ενιαίου νομίσματος. Η ελληνική πτώχευση ή αναδιάρθρωση χρέους είναι μεν αναπόφευκτη, αλλά δε λύνει το πρόβλημα, σημειώνουν οι Times.

Τονίζεται επίσης ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός εξόδου δεν αναιρεί την ανάγκη να βάλουν οι Έλληνες σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους. Οι Times προσθέτουν ότι, για την αποφυγή κερδοσκοπικών επιθέσεων, απαιτείται η στήριξη ενός τέτοιου σχεδίου από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ με συναλλαγματικά αποθεματικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank, Κλάους-Πέτερ Μίλερ, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι «οι Έλληνες χρειάζονται τελικά ένα νόμισμα, το οποίο θα μπορούν να το υποτιμούν» και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος, έως ότου η ελληνική κυβέρνηση ανασυγκροτήσει τις μη λειτουργικές δομές, που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε πως εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ευρώ, αλλά «αυτό απαιτεί αριθμό μέτρων τόσο στην ελληνική πλευρά όσο και στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης». «Ελπίζω ότι αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Read more...

Συμφωνία κορυφής Λοβέρδου- Βενιζέλου για συμπόρευση, αύριο βλέπουν τον Γιώργο









Συμφωνία κορυφής Λοβέρδου- Βενιζέλου για συμπόρευση, αύριο βλέπουν τον Γιώργο
Oλοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και κοινή δήλωση των δύο υπουργών και διεκδικητών της θέσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις τους ο μεν Ανδρέας Λοβέρδος είπε «θα συμπορευθώ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο», ο δε Βενιζέλος δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσουν από κοινού τα εσωκομματικά ζητήματα.

Ο Ευάγγελος Bενιζέλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πραγματοποιείται «για να αλλάξουμε τους εσωτερικούς ρυθμούς στο ΠΑΣΟΚ. Πρωτοβουλία για να ξαναδώσουμε στην παράταξη μία νέα συλλογικότητα, μία αίσθηση συμπόρευσης και αισιοδοξίας» είπε.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει συλλογικός δημοκρατικός φορέας και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και να αποκτήσει προοπτική» είπε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών. «Πιστεύω οτι ο κ. Παπανδρέου θα αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρωτοβουλία. Δεν τον είχαμε ενημερώσει για την κίνηση μας» επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι «μια διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο πίσω. Εμείς οι δύο αυτή την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε. Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί αγώνα για τη χώρα. Θα πορευτούμε μαζί».

Στηρίζουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου με όλες μας τις δυνάμεις, είπαν και οι δύο υπουργοί.

Νωρίτερα, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε την πληροφορία ότι εντός της ημέρας θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο Κίνημα σε επίπεδο κορυφής.

Ο εν λόγω παράγοντας δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν η επιβεβαίωση της πληροφορίας.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε κλίμα έντασης μιας και υπάρχουν πολλοί βουλευτές οι οποίοι ζητούν να εκλεγεί άμεσα νέος πρόεδρος της ΚΟ. Μεταξύ αυτών ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ χθες η Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το απόγευμα υπήρξε συνάντηση μεταξύ των Ανδρέα Λοβέρδου, Κώστα Σκανδαλίδη και Ηλία Μόσιαλου. Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υπουργού Υγείας με στενούς του συνεργάτες και στη συνέχεια ο Α. Λοβέρδος αναχώρησε για να συναντήσει τον Ευ. Βενιζέλο, με τον οποίο ήδη είχαν μιλήσει τηλεφωνικά.

Την προηγούμενη Παρασκευή όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση Λοβέρδου- Βενιζέλου. Στη συνάντηση αυτή έγιναν οι πρώτες ζυμώσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών με σκοπό οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Στο μεταξύ, την ίδια μέρα το απόγευμα συναντήθηκαν ο κ. Ηλίας Μόσιαλος από την πλευρά του κ. Λοβέρδου και ο κ. Σκανδαλίδης από την πλευρά του κ. Βενιζέλου προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Φαίνεται ότι δεν υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις από τις δύο πλευρές και κατά τη διάρκεια των διεργασιών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο επήλθε η συμφωνία, την οποία είδαμε σήμερα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν χθες, σήμερα επισκέπτεται το Ισραήλ
http://newpost.gr
Read more...

Πάει για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος

Πλήρης επιβεβαίωση του protothema.gr


Στην διεκδίκηση της προεδρίας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με την υποστήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου, θα προχωρήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δύο άνδρες, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ που μετέδωσε νωρίτερα το protothema.gr, "αποφάσισαν να δώσουν μαζί τον δύσκολο αγώνα", όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις κοινές δηλώσεις τους που προηγήθηκαν στο υπ. Οικονομικών

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, έχοντας πλάι του τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της; κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "Αποφασίσαμε να πορευτούμε μαζί" προσθέτοντας ότι θα προχωρήσει σε εξειδίκευση των θέσεών του σύντομα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κίνηση ως "πρωτοβουλία ουσίας για να μείνει όρθιο το ΠΑΣΟΚ".

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τη δήλωση Λοβέρδου

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί πρωτοφανή φθορά", επισημαίνοντας ότι "Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία θέλουμε να αλλάξουμε τους σημερινούς εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ".

Πρόσθεσε δε με νόημα - και σε σχέση με τη συνολικότερη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά και με τους ομολογιούχους για το "κούρεμα" του χρέους ότι "είναι λογικό οι εταίροι μας να θέλουν κάποιες πολιτικές εγγυήσεις".

Χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος τόνιθσε ότι η σημερινή κατάσταση δεν δικαιολογεί προσωπικές επιδιώξεις.

"Πρέπει ενωμένοι να προχωρήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τη στιγμή που και η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση. Κατά βάθος στην Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας και συλλογικότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης τη χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως. με δεδομένο ότι στις 13 Φεβρουαρίου πρέπει να υπάρξει η οριστική λύση στις διαπραγματεύσεις για το PSI, "πρέπει μέσα σε λίγες ημέρες να κάνουμε μια γιγαντιαία προσπάθεια να κλείσουμε τα ανοικτά μέτωπα στην οικονομία. πρόσωπα και κόμματα πρέπει να αναλάβουμε αλλά και να μοιραστούμε τις ευθύνες"...

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι κ.κ. Λοβέρδος και Βενιζέλος δεν αποκλείεται να έχουν συνάντηση, την Τετάρτη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Read more...

Η διατήρηση ΕΤ1 και Ραδιοτηλεόρασης είναι «υποχώρηση στον συντεχνιακό συνδικαλισμό», λέει ο Ηλ.Μόσιαλος

Σκληρή ανακοίνωση

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία βάζει στο στόχαστρο τους συνδικαλιστές της ΕΡΤ, ο πρώην υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος τάσσεται κατά της χθεσινής απόφασης του ΔΣ της ΕΡΤ, που ενέκρινε τη διατήρηση της ΕΤ1 και του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μόσιαλος ως υπουργός Επικρατείας είχε ανακοινώσει το κλείσιμο της ΕΤ1 και της Ραδιοτηλεόρασης.

Η ανακοίνωση του κ. Μόσιαλου έχει ως εξής:

«Χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, υπό την πίεση του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, ακύρωσε τις προσπάθειες και τις προτάσεις που είχα καταθέσει για αναδιάρθρωση και ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της τηλεθέασης/ακροαματικότητας των δημόσιων ΜΜΕ.

» Με τις χθεσινές αποφάσεις διατηρούνται δραστηριότητες, όπως το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση, που δεν καλύπτουν καμία ανάγκη στον συγκεκριμένο χώρο. Δημιουργούνται έτσι μόνο περιττές δαπάνες, οι οποίες καλύπτονται με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.

» Η ΕΡΤ εισπράττει από το ανταποδοτικό τέλος ποσό 300 εκατ. ευρώ, ποσό που περίπου αντιστοιχεί στο σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης για τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να έχει τουλάχιστον το 50% της τηλεθέασης.

» Εξάλλου αυτό είναι το ποσοστό τηλεθέασης και ακροαματικότητας που διατηρούν, παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό που έχουν να αντιμετωπίσουν, τα δημόσια ΜΜΕ σχεδόν στο σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

» Στην περίπτωση των ελληνικών δημόσιων ΜΜΕ επιβεβαιώνεται, για ακόμη μια φορά ο ελληνικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο όσα περισσότερα ξοδεύει κανείς στο ελληνικό Δημόσιο, τόσο λιγότερα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα έχει.

» Στον ελληνικό δημόσιο διάλογο για τα δημόσια ΜΜΕ κυριαρχούν τρεις μύθοι. Ο πρώτος μύθος υποστηρίζει πως τα δημόσια ΜΜΕ δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Η στρεψοδικία είναι εμφανής, αφού είναι γνωστό πως οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνονται με το ειδικό τέλος για την ΕΡΤ.

» Ο δεύτερος μύθος αφορά πως για το κριτήριο της τηλεθέασης δεν ισχύει για τη δημόσια τηλεόραση, γιατί αυτή προσφέρει ποιοτικά προγράμματα σε αντιδιαστολή με την ιδιωτική. Λες και τα υπόλοιπα δημόσια κανάλια στην Ευρώπη, τα οποία διατηρούν το μισό τηλεοπτικό μερίδιο δεν έχουν ποιοτικά προγράμματα.

» Ο τρίτος μύθος αφορά την άποψη που υποστηρίζει πως χρειάζεται να ενισχυθούν με οικονομικούς πόρους τα δημόσια ΜΜΕ για να αντιπαρατεθούν στα ιδιωτικά. Και όμως οι δαπάνες στα μεγάλα δημόσια ΜΜΕ στις ευρωπαϊκές χώρες αναλογικά δεν είναι καθόλου υψηλότερες από τις δαπάνες των ιδιωτικών, ενώ παραμένουν οι ισχυροί παράγοντες στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τοπίο.

» Η ΕΡΤ χρειάζεται να αλλάξει ριζικά το μοντέλο λειτουργίας της και παραγωγής. Χρειάζεται να στοχεύσει στη διεύρυνση του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μεριδίου της. Ο καλύτερος δρόμος για να το πετύχει αυτό είναι να επικεντρώσει τις δραστηριότητές της σε δυο μεγάλα κανάλια και να μειώσει με ορθολογικό τρόπο τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

» Ως υπουργός πρότεινα τη συγκρότηση Επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ΕΡΤ. Γνωρίζω πως η προσπάθεια συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Ελπίζω σύντομα να έχουμε τα πορίσματα αυτής της Επιτροπής, για να ανοίξει πλέον ένας σοβαρός διάλογος για το ρόλο και τον χαρακτήρα της δημόσιας τηλεόρασης και κατά συνέπεια και των δημόσιων ΜΜΕ.

» Η ΕΡΤ σήμερα έχει πολλές ποιοτικές εκπομπές, θα έπρεπε να συνεχίσει και να επικεντρώσει την προσπάθεια της στην ενίσχυση των ελληνικών παραγωγών, μειώνοντας ταυτόχρονα τις γραφειοκρατικές και διοικητικές δαπάνες. Χρειάζεται άμεσα να γίνουν ριζικές προσπάθειες για την αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας των δημόσιων ΜΜΕ.

» Αντιθέτως οι χθεσινές αποφάσεις του ΔΣ αποτελούν βήματα υποχώρησης στον συντεχνιακό συνδικαλισμό, βήματα που βλάπτουν τη δημόσια τηλεόραση, αλλά και εκείνους από τους εργαζόμενους σε αυτήν που μοχθούν και παράγουν σημαντικό έργο. Έργο που χάνεται, γιατί ο συντεχνιασμός το εμποδίζει να αναδειχθεί.

» Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε σε αυτούς τους 'συνδικαλιστές' πως η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό και όχι σε αυτούς. Αυτοί δεν είναι ούτε καν οι εκπρόσωποί του. Τέτοιος είναι η ελληνική κυβέρνηση και αυτή θα πρέπει καθαρά να εκφράσει τη θέση της για τις χθεσινές εξελίξεις».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ρύθμιση χρεών για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - Ομόφωνα υπέρ της κρατικής χρηματοδότησης τα κόμματα

Συζήτηση για τον έλεγχο των οικονομικών

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Συνεχίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών η συζήτηση για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της κρατικής χρηματοδότησής τους υπό όρους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν στη δυνατότητα από 1η Ιανουαρίου 2012 να επιχορηγούνται με το 60% και το υπόλοιπο 40% να παρακρατείται από τις τράπεζες για την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Τσούρας, ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, και με βάση τις απόψεις όλων των κομμάτων που έχουν εκφραστεί, θα κληθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης προκειμένου να καταθέσει τις συγκεκριμένες πλέον προτάσεις του υπουργείου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τόνισε την ανάγκη να παραμείνει το υφιστάμενο ύψος και ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης, που θα πρέπει όπως να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι στα προβλεπόμενα.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Σπυρόπουλος

  • Όχι στη χρηματοδότηση κομμάτων από Νομικά Πρόσωπα, ναι από φυσικά πρόσωπα με καθορισμό μικρού ορίου για ανώνυμες εισφορές.
  • Επώνυμα οι μεγάλες εισφορές με ανώτατο όριο και χωρίς δημοσιοποίηση των ονομάτων, στα οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο αρμόδιες αρχές.
  • Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι τα κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότησή τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης.
Αναφορικά με τον υπερδανεισμό των δύο μεγάλων κομμάτων, το ύψος του οποίου έφτασε να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κ. Σπυρόπουλος το απέδωσε κυρίως στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες τους, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους, ενώ έμφαση έδωσε και στην κατακόρυφη μείωση των εισφορών από μέλη του κόμματος.

Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Αθανάσιος Σκορδάς συμφώνησε με την πρόταση του κ. Σπυρόπουλου για παρακράτηση του 40% της χρηματοδότησης για την εξόφληση των δανειακών τους οφειλών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μη διαχειρίσιμη την κατάσταση στα δάνεια λόγω εκτόξευσης των επιτοκίων».

Πρότεινε να υπάρχει κινητροδότηση δωρεών και χορηγιών μέσω φοροαπαλλαγών, με προϋποθέσεις όμως και περιορισμούς που θα αποκλείσουν εξαρτήσεις των κομμάτων και λόμπι.

Σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση πρότεινε μεταξύ άλλων, τη μείωσή της και τον περιορισμό να μην υπερβαίνει τα 18 εκατ. ετησίως για κάθε κόμμα.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί την ονομαστικοποίηση των μετοχών, σημείωσε ότι «όλα τα έσοδα του προέρχονται από κουπόνια» και έκανε λόγο για σπέκουλα σε βάρος του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά.

Ο οικονομικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Σκανδαλάκης τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις.

Παράλληλα πρότεινε τα κόμματα να μπορούν να παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς επιβαρύνσεις, χαρακτηρίζοντας πολύ υψηλό το ποσοστό 23% στο ΦΠΑ.

«Είμαστε ανοικτοί σε κάθε έλεγχο, τα οικονομικά μας είναι δημόσια και έχουμε προτείνει μέτρα θεσμικής θωράκισης. Δεν συζητάμε με λογική ηθικολογίας ή σκανδαλολογίας, αλλά με αυστηρά πολιτικούς όρους» τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε την Επιτροπή Θεσμών, μετά από συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, να προτείνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο «θα πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα ως ελάχιστο δείγμα της προσπάθειας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού». Ταυτόχρονα τόνισε ότι θα πρέπει-αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος- να παρουσιαστούν οι εκκαθαρίσεις όλων των κομμάτων μέχρι σήμερα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας, ζήτησε «να τεθεί από μηδενική βάση η κρατική επιχορήγηση και ο έλεγχος των πολιτικών κομμάτων και με σεβασμό στους πολίτες», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποκλειστική χρηματοδότηση τους από ιδιώτες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έχει μεγάλη πλάκα η ζωή, ιδιαίτερα αν ζεις στην Ελλάδα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ!









Έχει μεγάλη πλάκα η ζωή, ιδιαίτερα αν ζεις στην Ελλάδα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ!
Κάμποσους μήνες αφότου αποκαλύφθηκε ότι η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στη ΔΕΗ, η περιβόητη ΓΕΝΟΠ (και ιδίως τα μεγαλοστελέχη της), ζει και βασιλεύει χάρη στα δάνεια (επιχορηγήσεις αν προτιμάτε) των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που της δίνει η ίδια η επιχείρηση, και αφού και ο πλέον αδαής κατάλαβε ότι οι παρεμβάσεις των συνδικαλιστών να μην εφαρμοστεί το χαράτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων ήταν για το θεαθήναι, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έρχονται να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, φτάνοντας στο σημείο να καταγγέλλουν με εξώδικα τη διοίκηση για τις αποφάσεις της στο πρόγραμμα ανάπτυξης!


Σωστά διαβάσατε. Δεν ασχολούνται με τα δικαιώματα των εργαζομένων ή των πελατών (οι τελευταίοι τρώνε τις απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια χωρίς οι συνδικαλιστές να μιλάνε, αφού οι ίδιοι δεν πληρώνουν ρεύμα…) αλλά έχουν άποψη για τις μονάδες παραγωγής. Και μάλιστα τόσο ισχυρή άποψη που καταγγέλλουν τη διοίκηση με εξώδικα… Σειρά αποκαλύψεων έχει κάνει η zougla.gr και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος καθώς και το blog “Fimotro”.

Αν δεν περνούσαμε την κρίση θα ήταν απλά γραφικό. Όμως οι κρατικοί συνδικαλιστές, με δυο λόγια απλά επιβεβαιώνουν τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, οι οποίοι λίγο αφότου ήρθαν στη χώρα μας, κατάλαβαν ότι στη ΔΕΗ μπορεί επικεφαλής να είναι ο Αρθούρος Ζερβός, αλλά κουμάντο θέλουν να κάνουν οι «Φωτόπουλοι», όπως προηγουμένως οι «Ρίζοι».

Σήμερα οι περισσότεροι έχουμε ξεχάσει τη δραστηριότητα της εταιρίας LEISER ΕΠΕ με μετόχους έναν συνδικαλιστή και τρεις υπαλλήλους της ΔΕΗ που εξέδιδε περιοδικό με διαφημίσεις από γνωστές πολυεθνικές, και όχι μόνο, επιχειρήσεις και διανεμόταν στους υπαλλήλους της ΔΕΗ δωρεάν. Το περιοδικό είχε ύλη που αφορούσε σε εργασιακά θέματα και έφτανε στους εργαζομένους ως ένα ανεπίσημο έντυπο του συνδικαλιστικού τους οργάνου, αλλά τα έσοδα από τη διαφήμιση πήγαιναν στα πρόσωπα της εταιρείας. Σίγουρα πάντως, δεν έχουμε ξεχάσει το δάνειο των 500.000 ευρώ που απέσπασε πριν μερικούς μήνες η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ. Μία κίνηση που προκάλεσε μεγάλους τριγμούς στην (τότε) κυβέρνηση Παπανδρέου, και στάθηκε αφορμή για να εξαφανιστεί από το προσκήνιο η «πράσινη» Τίνα Μπιρμπίλη.

Με όλα αυτά λοιπόν τα δεδομένα, προξενεί μεγάλη (μα πραγματικά μεγάλη) εντύπωση, η εξώδικη επιστολή καταγγελία της ΓΕΝΟΠ για το έργο στο Αλιβέρι. Ένα έργο για το οποίο ακόμη και οι πέτρες γνώριζαν ότι υπήρχαν προβλήματα τόσο στην αδειοδότησή του, όσο και στην διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου με το οποίο θα λειτουργήσει.

Παρ΄όλα αυτά το συνδικαλιστικό σωματείο επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της διοίκησης καταλογίζοντας της τα μύρια όσα στο πολυσέλιδο εξώδικο και καταλήγοντας ότι «δεν πρόκειται να μείνει απαθής» απέναντι στις εξελίξεις. Βέβαια, όταν η ΓΕΝΟΠ έπαιρνε τον επιχορήγηση των 500.000 μάλλον είχε μια άλλη… στάση.

Τι συνέβη, όμως στο Αλιβέρι;

Η αλήθεια είναι ότι το έργο καθυστέρησε, λόγω προβλημάτων με το ελληνικό δημόσιο και κυρίως, διότι το αέριο με το οποίο θα λειτουργήσει ακόμη δεν έχει φτάσει σε επαρκείς ποσότητες…

Και για να μην κάνουμε τους παντογνώστες, ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε αν η ΔΕΗ ανέθεσε τα τελευταία χρόνια και άλλα έργα που κατά την ανάθεση η υπογραφή είχαν εγνωσμένα προβλήματα δανειοδότησης η διαθεσιμότητες φυσικού αερίου. Και εφόσον αυτό συνέβη, η ΓΕΝΟΠ έκανε και σε αυτά αντίστοιχη παρέμβαση ή όχι;

Και, βεβαίως, γιατί ΟΧΙ όπως λένε κάποιοι κακόβουλοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν και στοιχεία μεταξύ αυτών και για το περιστατικό που συνέβη δυο χρόνια μετά την ανάθεση του Αλιβερίου, όπου η ΓΕΝΟΠ μπουκάρισε στο Δ.Σ. απαιτώντας την ανάθεση έργου «εδώ και τώρα» (προφανώς για τους δικούς της λόγους) παρότι ήταν και παραμένει άγνωστο αν και πότε θα πάει φυσικό αέριο στην περιοχή του έργου. Βέβαια, αυτό δεν χρειάζεται κατά τη γνώμη τους να το εξηγήσουν οι συνδικαλιστές. Τι τους ενδιαφέρει το αέριο. Αυτούς τους ενδιαφέρουν μόνο (…) τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το πιο αστείο βέβαια, θα είναι να βγει στην φόρα επιστολή – καταγγελία της ΓΕΝΟΠ και για το έργο αυτό που ανατέθηκε χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το αέριο δίνοντας δικαίωμα στον εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις!

Ενδιαφέρον επίσης θα έχει να μάθουμε αν αληθεύει ότι , ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ κατήγγειλαν και καταψήφισαν μια σειρά από αναθέσεις έργων τα τελευταία χρόνια, η ΓΕΝΟΠ δεν είδε κανένα πρόβλημα σε κάποια από αυτές. Μήπως θα μπορούσε να μας δημοσιοποιήσει η ΓΕΝΟΠ τις αποφάσεις που καταψήφισαν την τελευταία δεκαετία οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. ;

Έτσι, για το αρχείο, βρε παιδιά…

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε γιατί η ΓΕΝΟΠ καταγγέλλει ένα και μόνο ένα πρώην στέλεχος της ΔΕΗ το οποίο αφού βγήκε στη σύνταξη, έπιασε δουλειά σε εταιρεία που συνεργάζεται με την ΔΕΗ . Είναι το μόνο στέλεχος ή μόνο αυτό γνωρίζει η ΓΕΝΟΠ;

Γιατί εμείς ακούμε, και ΑΥΤΟ θεωρούμε ότι είναι μεμπτό, πως κάποιοι από τους εν ενεργεία υπαλλήλους και στελέχη δουλεύουν ήδη για εργολάβους, δια της γνώστης μεθόδου της πρόσληψης συγγενών τους.

Αλλά βέβαια, που να τα ξέρει αυτά η ΓΕΝΟΠ…

Είπαμε έχει πλάκα η ζωή…

Γιώργος Παλαιολόγος
http://newpost.gr

Read more...

Σαμαράς προς Παπούλια: «Η Ελλάδα μετράει στο εξωτερικό»

«Υπάρχει ελπίδα»


Την εκτίμησή του πως, παρά το βαρύ κλίμα, «η Ελλάδα μετράει» στο εξωτερικό και πως τελικά θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση, μετέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε τον κ. Παπούλια κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Μόσχα και τη συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θέλω να σας ενημερώσω, με αφορμή το ταξίδι μου στη Ρωσία και τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Πούτιν, ότι όλα τα ταξίδια μου στο εξωτερικό έχουν ένα στόχο: να βοηθήσουν να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτές τις δραματικές σημερινές δυσκολίες με κάθε τρόπο και προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται αυτά τα ταξίδια» τόνισε ο κ. Σαμαράς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Διαπιστώνω ότι, παρά το πράγματι βαρύ κλίμα, η Ελλάδα ακόμα μετράει και θα βγούμε από την κρίση, υπάρχει ελπίδα» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

«Υπάρχει ελπίδα» απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Read more...

Στη Βουλή διαβιβάζεται την Τετάρτη η δικογραφία για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009

Ως προς τα πολιτικά πρόσωπα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νικόλαος Παντελής, θα διαβιβάσει την Τετάρτη στη Βουλή τη δικογραφία για την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), την οποία χειριζόταν ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πεπόνης είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για τη λεγόμενη διόγκωση του ελλείμματος το 2009, καθώς προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Ο κ. Τέντες ανέθεσε στον κ. Παντελή, ο οποίος είναι επόπτης του οικονομικού εισαγγελέα Πεπόνη, να μελετήσει την υπόθεση και εν συνεχεία να αποφανθεί εάν έπρεπε να διαβιβαστεί άμεσα στη Βουλή η δικογραφία ή έπρεπε να προηγηθούν ορισμένες ενέργειες, όπως είναι η εξέταση μαρτύρων κ.λπ.

Ο κ. Παντελής θα διαβιβάσει αύριο, Τετάρτη τη δικογραφία στη Βουλή ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, χωρίς να κάνει καμία ποινική αξιολόγηση, όπως απαιτεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, θα ζητήσει από τον κ. Πεπόνη να συνεχίσει την έρευνά του. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Παντελής θα ζητήσει από τον οικονομικό εισαγγελέα να λάβει εξηγήσεις από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, όπως ο τελευταίος έχει ζητήσει εγγράφως.

Η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τα πολιτικά πρόσωπα δεν εμποδίζει να συνεχιστεί η εισαγγελική έρευνα ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, σημείωσαν χθες εισαγγελικοί κύκλοι.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στις υποθέσεις της Siemens, του Βατοπεδίου και της προμήθειας των υποβρυχίων, όπου ενώ οι δικογραφίες είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή, η εισαγγελική έρευνα συνεχιζόταν παράλληλα για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κοινή κίνηση Βενιζέλου - Λοβέρδου για το ΠΑΣΟΚ

Αναμένονται σε λίγο δηλώσεις


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει της σύγκλησης της Κοινοβολευτικής Ομάδας την Πέμπτη.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα παρουσιάσουν ουσιαστικά μια κοινή, ενωτική κίνηση για την επόμενη μέρα στο κόμμα, με δεδομένη και την κρισιμότητα των περιστάσεων για την χώρα.

Οι δύο άνδρες θα προβούν σε λίγο σε δηλώσεις στο κεντρικό κτίριο του υπ. Οικονομικών στο Σύνταγμα και κατά την ίδια πληροφόρηση οι τόνοι δεν θα είναι επιθετικοί προς το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργους Παπανδρέου ο οποίος, ως γνωστόν, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο κριτικής με αφορμή και τις συχνές απουσίες του (διαβάστε εδώ σχετικά) στο εξωτερικό।
.protothema.gr
Read more...

Στο 19,2% εκτινάχθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Eurostat

Αύξηση 5,3% σε ένα 12μηνο

H Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία
H Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Στο 19,2% ανήλθε ο δείκτης ανεργίας τον Οκτώβριο του 2011 στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη χώρα της ΕΕ με την υψηλότερη ανεργία, μετά την Ισπανία (22,7%).

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 η ανεργία στην Ελλάδα μέσα σε ένα 12μηνο αυξήθηκε κατά 5,3% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ στις 12 Ιανουαρίου 2012, η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2011 έφτανε το 18,2%, δηλαδή υπολογίζεται χαμηλότερη κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Τον ίδιο μήνα, η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους κάτω των 25 ετών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 47,2%, μετά την Ισπανία (48,3%). Στους άνδρες, ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα έφτασε το 17,2% και στις γυναίκες το 22,1%.

Η ανεργία στην ΕΕ των 27 έφτασε το 9,8% και στην ευρωζώνη το 10,3%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στην Αυστρία (4,1%), στην Ολλανδία (4,8%), στο Λουξεμβούργο (4,9%) και στη Γερμανία (5,7%).

Τον Δεκέμβριο του 2011, η ανεργία στην ΕΕ των 27 ανήλθε στο 9,9% και στην ευρωζώνη στο 10,4%. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μετά το «ναυάγιο» του Επιτρόπου θέλουν τώρα... Eπόπτη









Μετά το «ναυάγιο» του Επιτρόπου θέλουν τώρα... Eπόπτη
Μετά την γενικευμένη κατακραυγή εντός κι εκτός της Ελλάδας για τα γερμανικά σχέδια περί ορισμού επιτρόπου στην Ελλάδα η ιδέα ορισμού Επιτρόπου στη χώρα αποσύρθηκε, προς το παρόν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι Βρυξέλλες δρομολογούν την τοποθέτηση τουλάχιστον ενός επόπτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα με το επιτελείο του. Επί της ουσίας, όπως σημειώνουν «Τα Νέα» πρόκειται για μία ομάδα στα πρότυπα εκείνης του Μπομπ Τράα.


Την πρόταση αυτή η Κομισιόν την βασίζει στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, όπου αποφασίστηκε η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της Ελλάδας.
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως προγραμματίζεται η τοποθέτηση στελέχους μεσαίας κατηγορίας, καθώς και τεσσάρων υπαλλήλων στην Αθήνα.

Ο στόχος της αποστολής είναι η εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων κι όχι η επιτροπεία, δηλώνει στα Νέα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, με μια μόνιμη ομάδα στην Ελλάδα θα αποφευχθούν οι εντάσεις που σημειώνονται στην ανά τρίμηνο επίσκεψη της τρόικας και οι διαβουλεύσεις θα προχωρούν σε πιο παραγωγικό κλίμα.

«Δημοφιλέστερος» προορισμός των υπαλλήλων αυτών είναι φυσικά το υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκονται δύο υπάλληλοι της Ομάδας Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ και μία Γερμανίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ εκεί θα κατευθυνθεί και το νέο στέλεχος της Κομισιόν με την ομάδα του. Τη δεύτερη θέση κατέχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν ως παρατηρητές από ένας υπάλληλος του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ανάλογες θέσεις έχουν οι τροϊκανοί και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ακόμη στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι εγκατεστημένος υπάλληλος της Eurostat.
Tο σκηνικό της ευρωεποπτείας συμπληρώνει ο Γερμανός Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα.


Πηγή: Τα Νέα
http://newpost.gr

Read more...

Απαιτούν μισθούς 600 ευρώ στην Ελλάδα

Νέες μειώσεις μισθών απαιτεί η τρόικα. Στον προκρούστη οι απολαβές. Στο στόχαστρο 13ος και 14ος και επικουρικές.

Μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 600 ευρώ από τα 751 σήμερα και κατακόρυφη μείωση των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις με "πάτωμα" τα 750 ευρώ απαιτεί η τρόικα, συνδέοντας τις νέες αξιώσεις της με την πορεία του PSI.

Οι μειώσεις αυτές θα οδηγήσουν τις απολαβές των Ελλήνων στα επίπεδα εκείνων της Σλοβενίας, με τις μεικτές κατώτερες αμοιβές εκεί να διαμορφώνονται στα 530 ευρώ.

Στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των "Νέων", οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας δεν κάνουν βήμα πίσω.

Οι απαιτήσεις των τροϊκανών

* Μείωση κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από 751 στα 600 ευρώ (μείωση 20%). Απορρίπτει ταυτόχρονα την πρόταση του υπουργείου Εργασίας και εργοδοτικών οργανώσεων για τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα

* Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα με κατάργηση της μετενέργειας (ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της) με στόχο σταδιακά το πάτωμα των κλαδικών συμβάσεων να φθάσει γύρω στα 751 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ

* Κατάργηση ή περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού

* Κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων

* Αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ)

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του έχει προτείνει μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι με τις εξής προϋποθέσεις:

1) Χρήση από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας

2) Καταβολή εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος

3) Συνέπεια στην καταβολή των εισφορών

Όλα αυτά ενώ στα δύο χρόνια Μνημονίου, όπως προκύπτει από μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, το κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά 14,3%, με τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα να αποδεικνύονται οι μεγάλοι χαμένοι।

http://news247.gr


Read more...

Ανέφικτος ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, δήλωνει σύμβουλος

Νεότερα μετά το «κούρεμα»

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να επιτύχει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, επίπεδο που έχει οριστεί ως στόχος, ακόμη και μετά την παράταση της σχετικής προθεσμίας έως το 2017, δήλωσε σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΔ).

Μιλώντας στους Financial Times, ο σύμβουλος δήλωσε: «Σχεδόν το 50% της περιουσίας αφορά ακίνητα, η αξία των οποίων θα καταστραφεί αν δοθούν γρήγορα στην αγορά».

Κατά το δημοσίευμα, ο σύμβουλος ελπίζει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα αυξηθεί, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του χρέους, αλλά παραδέχεται ότι «είναι απίθανο να υπάρξει όλο το δυνητικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, έως ότου ο φόβος μίας επιστροφής στη δραχμή φύγει εντελώς από το τραπέζι».

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, ο σύμβουλος σημειώνει ότι η όποια επένδυση στο Ελληνικό θα ήταν καλοδεχούμενη για την Ελλάδα, «όχι μόνο λόγω των χρημάτων που θα εισπράξει η χώρα από την πώληση, αλλά και λόγω της αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

"Βάζει νερό στο κρασί της" η ΕΚΤ για το χρέος;

Ενώ ο Γιούνκερ επιμένει για συμμετοχή της στο "κούρεμα"...

Οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα βρίσκονταικ στην κόψη του ξυραφιού, καθώς η έκβασή τους έχει συνδεθεί και με την αποδοχή των τελεσιγράφων που έχει θέσει η Τρόικα, ωστόσο φαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υπάρχουν πλέον δεύτερες σκέψεις για υπαγωγή στη συμφωνία και των ελληνικών ομολόγων που η ίδια κατέχει.

Μιλώντας στο αυστριακό κρατικό ραδιόφωνο ORF, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε ότι «κάποιος πρέπει να το πει ανοιχτά πως ασφαλώς υπάρχει ρίσκο», αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματός της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ευρωζώνη στη δευτερογενή αγορά.

«Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ωστόσο ότι οι τωρινές διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Nowotny, προσθέτοντας ότι «ασφαλώς» η ΕΚΤ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος δήλωσε πως εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ευρώ, αλλά «αυτό απαιτεί αριθμό μέτρων τόσο στην ελληνική πλευρά όσο και στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».

«Ελπίζω ότι αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά, με φόντο τις πρόσφατες παραινέσεις της ίδιας της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προς τους επίσημους φορείς για συμμετοχή στη διαδικασία του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους (διαβάστε εδώ σχετικά).

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δείχνει να επιμένει προς την κατεύθυνση αυτή. Με δηλώσεις του σε γερμανικό ραδιόφωνο (διαβάστε εδώ αναλυτικά) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να φέρουμε σε πέρας τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μέχρι το τέλος της εβδομάδας», προσθέτοντας ότι «στη συνέχεια, πρέπει να εξετάσουμε εάν χρειάζεται και άλλοι να είναι έτοιμοι να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια»
protothema.gr

Read more...

Το Σάββατο κουρεύουν το γαμπρό









Το Σάββατο κουρεύουν το γαμπρό
Η γερμανική πρόταση για Επιτροπεία απορρίφθηκε πανηγυρικά στη σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιστρέψει ανακουφισμένη στην Αθήνα. Όχι για πολύ όμως. Πέντε μέρες προθεσμία πήρε ο Λουκάς Παπαδήμος, ως το Σάββατο δηλαδή για να «κλείσει» τη διαπραγμάτευση με την τρόικα με τα «θέματα», δηλαδή τη μείωση των επικουρικών και του κατώτατου μισθού όπως και την κατάργηση 13ου και 14ου Μισθού να παραμένουν στο τραπέζι.


Η ρεαλιστική προσέγγιση είναι, ότι ως το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση κάτι από όλα αυτά θα αναγκαστεί να δώσει για να κλείσει τη συμφωνία.

Εκεί θα φανεί πόσο ισχυρές είναι οι «κόκκινες γραμμές» που μπήκαν στη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, που μάλλον δεν είναι. Οι αρχηγοί, όχι μόνο θα κληθούν να επικυρώσουν το οποίο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα αλλά και να δεσμευτούν για την εφαρμογή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «εφαρμογή» και όχι η ψήφιση των νέων μέτρων ήταν το κυρίαρχο αίτημα από τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες, την ώρα που είναι πολύ αμφίβολο πως ακόμα και αν δεσμευτούν οι αρχηγοί, τα μέτρα θα πάρουν πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ο Πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο από τις Βρυξέλλες να στείλει μήνυμα στους βουλευτές, ότι θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στη χώρα. Η όποια συμφωνία για το νέο δάνειο κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής ανταρσίας.

Στο εξωτερικό μέτωπο, τα πράγματα είναι μάλλον ακόμα χειρότερα.
Ο Παπαδήμος παρουσίασε τις προσπάθειες της Ελλάδας στους 25 και είδε την Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου. Δεν πρέπει να την έπεισε. «Είναι αμφίβολο, αν τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν να βελτιωθούν», είπε η καγκελάριος στη δική της συνέντευξη, κάτι που σηματοδοτεί ότι η εντύπωση πως η Ελλάδα δεν μπορεί παραμένει. Απέρριψε επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση του δανείου που θα δοθεί στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι όλες οι αναλύσεις (και ειδικά αυτές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 δις παραπάνω από τα συμφωνηθέντα 130 δις.)

Τα χρήματα αυτά πάντως από κάπου θα πρέπει να βρεθούν. Είτε θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κούρεμα από τους ιδιώτες, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό εθελοντικά, είτε η Ελλάδα θα πρέπει να κόψει άλλα 15 δις ως το 2020 (δηλαδή ένα ακόμα τέλος ακινήτων το χρόνο) ή για να τα δώσουν οι Ευρωπαίοι θα επιστρέψουν με το αίτημα πρόσθετων εγγυήσεων, ακόμα και Επιτροπείας. Στο τέλος του πενθήμερου λοιπόν θα φανεί που θα κάτσει το πράγμα, και ως τότε, ας μην προδικάζουμε τίποτε.

Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr
Read more...

Η παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ψαλιδίζει περαιτέρω τους μισθούς

Μειωμένες οι αποδοχές

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Aθήνα
Μείωση στις αποδοχές τους θα διαπιστώσουν από σήμερα, Τρίτη, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, οι συνταξιούχοι (από Φορείς κύριας ασφάλισης) και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο μισθωτοί, καθώς οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας προχώρησαν στην αυξημένη παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και στην παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το μισθό Ιανουαρίου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2012 εφαρμόζεται η αυξημένη μηναία παρακράτηση φόρου, λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε., όπως διαμορφώθηκε με τις τελευταίες αλλαγές του Ν. 4024/2011 και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ.

Έτσι, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας προσδιορίζουν, το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.

Διαβάστε αναλυτικά πως θα γίνει η παρακράτηση φόρου


Διευκρινίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος δεν εμπίπτει στην έννοια των κρατήσεων που βαρύνουν το δικαιούχο και συνεπώς δεν εκπίπτει από το ακαθάριστο ποσό του μηνιαίου ή του ετήσιου εισοδήματος του μισθωτού ή του συνταξιούχου.

Στη συνέχεια κάθε μήνα διενεργείται αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου.

Ο ετήσιος φόρος που παρακρατείται υπολογίζεται με βάση την φορολογική κλίμακα του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε., ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση φορολογούμενου. Ο φόρος αυτός μειώνεται κατά 1,5% λόγω της μηνιαίας παρακράτησης.

Διακρίνονται δύο περιπτώσεις:

1) Το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις. Ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 12 μηνιαίους μισθούς.

Ο φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα από τον υπόχρεο εργοδότη, κατά την καταβολή των μισθών ή των συντάξεων ισοδυναμεί με το ένα δωδέκατο (1/12) του ετήσιου φόρου. Ο υπολογισμός του φόρου για το δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επιδόματος αδείας, γίνεται αναλογικά με βάση τα δεδομένα του φόρου που αντιστοιχεί στις αποδοχές του μήνα στον οποίο καταβάλλεται το εκάστοτε δώρο (Χριστουγέννων-Πάσχα) ή επίδομα αδείας.

2) Το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις. Ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 14 μηνιαίους μισθούς.

Το ένα δέκατο τέταρτο (1/14) του ετήσιου φόρου, αποτελεί το φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα από τον υπόχρεο εργοδότη, κατά την καταβολή των μισθών ή των συντάξεων. Το ίδιο ποσό φόρου πρέπει να παρακρατηθεί και από το ποσό που θα καταβληθεί στο δικαιούχο, ως δώρο Χριστουγέννων. Το μισό του φόρου που αναλογεί στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα, δηλαδή το ένα εικοστό όγδοο (1/28) του ετήσιου φόρου, αποτελεί το φόρο που αναλογεί στο ποσό που καταβάλλεται στο δικαιούχο ως δώρο Πάσχα ή ως επίδομα αδείας.

Κάθε πρόσθετη παροχή που καταβάλλεται στον μισθωτό (π.χ. ένας μηνιαίος μισθός ως επίδομα ισολογισμού κ.λπ.) θα προστίθεται στον υπολογισμό του ετήσιου συνολικού εισοδήματος του, ενώ κάθε έκτακτο εφάπαξ ποσό που καταβάλλεται στο μισθωτό με εξαίρεση τις υπερωρίες που καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα (π.χ. πριμ παραγωγικότητας, αναδρομικά προηγούμενων μηνών του ίδιου έτους κ.λπ.) και συνεντέλλεται με τις μηνιαίες αποδοχές δεν θα συναθροιστεί με τις μηνιαίες αποδοχές, προκειμένου να γίνει αναγωγή των μηνιαίων αποδοχών σε ετήσιο καθαρό εισόδημα, αλλά θα συναθροιστεί με το συνολικό ετήσιο ποσό που προσδιορίζεται με βάση τις μηνιαίες αποδοχές του συγκεκριμένου μήνα. Στην περίπτωση αυτή, ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει θα παρακρατηθεί στο μήνα που καταβλήθηκε το έκτακτο αυτό ποσό.

Στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα, καθώς και στις κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, οι οποίες καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα και δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές, εφόσον αυτές θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ο παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο συνολικό καθαρό ποσό, όσο και αν είναι αυτό. Ειδικά, για ωρομίσθιους καθηγητές που απασχολούνται ταυτόχρονα σε πολλούς εργοδότες, οι εργοδότες εκτός από εκείνον που καταβάλλει τις μεγαλύτερες αποδοχές, θα παρακρατούν φόρο με συντελεστή 10%.

Παράδειγμα

Έστω ότι άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα (για τον οποίο προβλέπεται αφορολόγητο ποσό 5.000 ευρώ και για τον οποίο το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας ισοδυναμεί με δύο μισθούς) λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.650 ευρώ (σταθερές για όλους τους μήνες του 2012), το Δεκέμβριο καθαρό δώρο Χριστουγέννων 1.650 ευρώ, τον Απρίλιο καθαρό δώρο Πάσχα 825 ευρώ και τον Ιούλιο καθαρό επίδομα αδείας 825 ευρώ.

Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14 x 1.650 = 23.100 €
Ετήσιος φόρος κλίμακας: 3.195 €

Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 3.195 x 1,5% = 47,92 €

Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα: 3.195 - 47,92 = 3.147,08/14 = 224,79 €

Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων:
3.147,08/14 = 224,79 €

Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Πάσχα:
3.147,08/28 = 112,39 €

Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του επιδόματος αδείας:
3.147,08/28 = 112,39 €

Ποσά που πρέπει να παρακρατηθούν έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011

Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14 x 1.650 = 23.100 (2%)

Συνεπώς:

Παρακράτηση κατά την καταβολή του μηνιαίου μισθού: 1,650 x 2% = 33 €
Παρακράτηση κατά την καταβολή δώρου Χριστουγέννων: 1,650 x 2% = 33 €
Παρακράτηση κατά την καταβολή δώρου Πάσχα: 825 x 2% = 16,50 €
Παρακράτηση κατά την καταβολή επιδόματος αδείας: 825 x 2% = 16,50 €

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ερώτηση Τσίπρα προς Παπαδήμο για νέο μνημόνιο, απόρρητες δαπάνες και αμοιβές τραπεζών

«Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης»

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με θέμα «Νέο Μνημόνιο για τους πολίτες και ταυτόχρονα αδιαφάνεια απορρήτων δαπανών και εκτίναξη αμοιβών τραπεζικών ιδρυμάτων». Στην ερώτησή του ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος τη δήλωση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γκ.Χαρδούβελη, πως «εάν η Ελλάδα αφεθεί να αποχωρήσει, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί», σημειώνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης για την ελληνική κυβέρνηση.

«Η δήλωση-παραδοχή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Γκίκα Χαρδούβελη ότι 'εάν η Ελλάδα αφεθεί να αποχωρήσει, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί', αποκαλύπτει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης για την ελληνική κυβέρνηση. Παρόλα αυτά ο κ. πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένο τηλεοπτικό σταθμό προανήγγειλε ουσιαστικά ένα νέο, χειρότερο μνημόνιο, που θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα, εσωτερική υποτίμηση, μειώσεις μισθών για την επόμενη διετία, σε συνέχεια των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία διετία» τονίζει ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας:

«Στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως η συνέχιση αυτής της καταστροφικής πολιτικής θα συνοδεύεται με νέες σημαντικές θυσίες από τον ελληνικό λαό».

«Την ίδια ώρα» συνεχίζει «υπάρχει προκλητική αύξηση και διαχείριση, απορρήτων δαπανών και αμοιβών τραπεζικών ιδρυμάτων. Για το έτος 2010 οι αμοιβές τραπεζικών ιδρυμάτων υπερέβησαν τα προϋπολογισθέντα περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπερβάσεις στις απόρρητες δαπάνες υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει πως οι δαπάνες αυτές «εμφανίζουν ιλιγγιώδη αύξηση την εποχή που οι πολίτες της χώρας δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας».

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου ετοιμάζεται να θέσει τη χώρα υπό την ομηρία ενός νέου μνημονίου και μιας νέας δανειακής σύμβασης» σημειώνει ο κ. Τσίπρας και ρωτά τον πρωθυπουργό εάν η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση και τη λαϊκή εντολή να προχωρήσει «σε αυτά τα επώδυνα και καταστροφικά μέτρα».

Τέλος, ζητεί ενημέρωση για την αύξηση των αμοιβών και των προμηθειών στα τραπεζικά ιδρύματα, για τα τραπεζικά ιδρύματα που υπέγραψαν συμβάσεις, αλλά και εξηγήσεις για την αύξηση των πιστώσεων, τις αλλεπάλληλες αναλήψεις και την μεταφορά κονδυλίων στον τομέα των απόρρητων δαπανών την τελευταία διετία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, με φόντο το deadline της Ε.Ε.

Οι εταίροι περιμένουν λύση έως την Κυριακή



Τα «ψέματα» τελείωσαν. Και μαζί τους ο χρόνος για Αθήνα και Βρυξέλλες. Πριν από την τρόικα και την κυβέρνηση αυτό το κατάλαβαν οι Eυρωπαίοι ηγέτες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ελληνικής κατάρρευσης την ώρα που ετοιμάζονται να ζητήσουν βοήθεια Πορτογαλία και Ισπανία.

Για αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το protothema.gr, έδωσαν διορία 7 ημερών στον Λουκά Παπαδήμο και την τρόικα να δώσουν τα χέρια, αλλιώς θα προχωρήσουν στο «σχέδιο 2».

Το ερώτημα είναι «ποιο είναι αυτό;». Οι γνώμες διίστανται. Άλλοι πιστεύουν ότι θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός του ευρώ. Και άλλοι ότι τελικά θα εκδώσουν ευρωομόλογα και θα κόψουν χρήμα από την ΕΚΤ. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να συμβούν και τα δύο. Ώστε και η χώρα μας να γίνει «παράδειγμα» για τους επόμενους και η ΕΕ να βάλει ένα τέλος στην κρίση που αντιμετωπίζει.

Την ίδια στιγμή "αποκρούστηκε" η προοπτική τοποθέτησης Ευρωπαίου επιτρόπου στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με προηγούμενη γερμανική πρόταση. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν συμφωνεί με κάτι τέτοιο, ότι δεν θα ήταν δημοκρατικό και δήλωσε ότι και η κυρία Ανγκελα Μέρκελ συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις, παρόλο που είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη συνεργασία και συνεννόηση για την εφαρμογή του προγράμματος.

Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ για τις δηλώσεις Παπαδήμου και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σε κάθε περίπτωση, PSI και νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Και οι αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση να έχουν καταστήσει σαφή τη στήριξή τους και τη δέσμευσή τους στη συμφωνία. «Θεωρώ ότι είναι δέσμευση των κομμάτων να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που η χώρα έχει έναντι των εταίρων, καθώς και στην ολοκλήρωση και εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Λουκάς Παπαδήμος.

Ειδικότερα όσον αφορά το φλέγον θέμα, στο οποίο εξάλλου «κολλάει» η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αυτό δηλαδή για το 13ο και 14ο μισθό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές, αλλά όταν μία διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη οι συγκεκριμένες θέσεις δεν είναι λογικό να αναφερθούν δημόσια.

Ξεκαθάρισε πάντως πως ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον θεωρεί εφικτό να περάσει από τη Βουλή ένα πακέτο σκληρών μέτρων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θεωρεί ότι οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους με γνώμονα το συμφέρον του έθνους. Σε κάθε περίπτωση δήλωσε πως πρέπει να γίνουν πρόσθετα βήματα προκειμένου η ελληνική οικονομία να βελτιωθεί.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη στάση των βουλευτών: «Η εκτίμησή μου και η προσδοκία μου είναι ότι οι έλληνες βουλευτές αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξουν το καθήκον τους για το συμφέρον της χώρας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Να κλείσουν το ντηλ και να πρέπει να περάσουν νόμους από τη Βουλή ή να διαχειριστούν μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων ή την άρνηση ενός ή περισσοτέρων αρχηγών. Στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι απλά: η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας. Στην πρώτη περίπτωση δεν αποκλείεται ο ανασχηματισμός, ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει τη διάταξη μάχης που θα εξυπηρετεί την ίδια και τα κόμματα.

Όλα αυτά θα εξεταστούν σε νέα σύσκεψη ή σε συναντήσεις που θα έχει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο Λουκάς Παπαδήμος με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Read more...

Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Μετά τη μίνι Σύνοδο για την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την πεποίθησή του ότι εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο για το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, όσο και με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι οι δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη συνέπεια και την αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που καταβάλει η χώρα και οι πολίτες, προκειμένου να επιτευχθούν οι τελικοί στόχοι.

Λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Επίτροπο Όλι Ρεν και τον Γκιόργκ 'Ασμουνσεν από την ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και σε σχέση με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα έχει περιορισθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2011 και δήλωσε αισιόδοξος ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική οικονομία ανέκτησε το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει μεταξύ 2000 - 2009 έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη καθώς και το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει έναντι όλων των εμπορικών εταίρων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προς την ίδια κατεύθυνση. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε την έκκληση της σημερινής Συνόδου Κορυφής προς τις ελληνικές αρχές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για το λεγόμενο PSI και να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς για το ποιές ακριβώς είναι οι δυσκολίες που υπάρχουν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι εν τω μέσω της διαπραγμάτευσης κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ωφέλιμο. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν τις προσαρμογές που απαιτούνται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή την περικοπή των δαπανών και τις προσαρμογές για τη μείωση του κόστους
εργασίας και τους κόστους παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για το PSI, ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω εμπλοκή του δημόσιου τομέα στις προσπάθειες απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Ο Λ. Παπαδήμος ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων για το ζήτημα των μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα, όπως επίσης και ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το λεγόμενο ζήτημα της επιτροπείας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τις δικές της θέσεις και τις δικές της «κόκκινες γραμμές». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση τα κόμματα που στηρίζουν την
κυβέρνηση θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και τόνισε ότι προσδοκά από τους Έλληνες βουλευτές να πράξουν το καθήκον τους με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής ζητεί από τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος, διευκρίνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνοχή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά και κατέληξε λέγοντας ότι το μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες είναι ότι οι ευρωπαίοι και οι θεσμικοί μας εταίροι έχουν ως τώρα δείξει με σαφή τρόπο την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, και χρηματοδοτικά και με τεχνική βοήθεια, προκειμένου να συνεχίσει τη γιγάντια προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια
για την ανόρθωση της οικονομίας.

«Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται σημαντικές θυσίες για τον ελληνικό λαό που αποτυπώνονται σε δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων» ανέφερε ο Λ. Παπαδήμος.

Η συνέπεια και η αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που καταβάλει η χώρα και οι πολίτες, προκειμένου να επιτευχθούν οι τελικοί στόχοι, ήταν ένα ακόμη σημείο των όσων είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει όλοι με σύνεση και ενότητα να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τη χώρα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό απαιτείται για να μη χαθούν οι θυσίες που έγιναν και για να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και για τα παιδιά μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου, ο Λ. Παπαδήμος επισήμανε τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες για την τόνωση της απασχόλησης, ιδίως τους νέους, ένα ζήτημα που όπως είπε, αφορά κατ' εξοχήν την Ελλάδα, καθώς η ανεργία στους νέους υπερβαίνει το 40%.Ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε ακόμη τα μέτρα που προβλέπουν τη διάθεση κεφαλαίων για την αύξηση της απασχόλησης και της κατάρτισης των νέων και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, του ΕΣΠΑ
και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη νέα Συνθήκη για τη σταθερότητα, το συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εγκρίθηκε από το Συμβούλιο, τονίζοντας ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς την οικονομική εμβάθυνση της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναβλήθηκε η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας

Αναμονή έως τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αναβλήθηκε η συνάντηση που θα είχαν σήμερα, Τρίτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας για το ζήτημα της μείωσης του κατώτερου μισθού και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αφού θα έχουν συνεδριάσει εκ νέου οι κοινωνικοί φορείς.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και τα χρονοδιαγράμματα πολύ στενά πλέον, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης έως το τέλος της εβδομάδας, όπως προέκυψε από τη μίνι Σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά για μείωση του κατώτερου μισθού στα 600 ευρώ από 751 που είναι σήμερα (20%) και κατακόρυφη μείωση των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις στα 750 ευρώ.

Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε από την τρόικα στη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη Δευτέρα.

Το υπουργείο υποστηρίζει βάσει μελέτης που διεξήχθη ότι με τη μείωση των εισφορών κατά 10% θα επιτευχθεί η ίδια μείωση στο κόστος εργασίας και μάλιστα χωρίς βάθεμα τις τρύπας στα έσοδα του κράτους και των Ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει ως αντάλλαγμα στην τρόικα τριετές πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων, κόψιμο υπερωριών, ανατροπή εργασιακού καθεστώτος σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, αλλαγές στο πλαίσιο προσφυγής στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, περαιτέρω ελαστικοποίηση (και κατ' επέκταση απορρύθμιση) της αγοράς εργασίας και σειρά άλλων θυσιών με τις οποίες Συνδικάτα, αλλά και κάποια κόμματα διαφωνούν πλήρως.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Κανείς δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας»

Παρέμβαση Μάρτιν Σούλτς για τα περί επιτροπείας



Κατέβασε τους τόνους για το θέμα της επιτροπείας της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τους 27 ηγέτες της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Ούτε η Γερμανία, ούτε άλλο κράτος μέλος, ούτε κανείς επιτρέπεται να δίνει στον κόσμο την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του ευρώ», δήλωσε ο Μ.Σούλτς, κληθείς να σχολιάσει γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπενθύμισε ότι η Τρόικα και η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ βρίσκονται στην Αθήνα, ανταλλάσσοντας συνεχώς απόψεις με τις ελληνικές Αρχές για την κατάσταση και τόνισε ότι αν αυτή η διαδικασία, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, μεταβληθεί, θα έχει τα αντίθετα από το επιθυμητό αποτελέσματα.

«Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους Έλληνες. Στην Ελλάδα βρίσκεται μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων από το εξωτερικό, κάτι το οποίο είναι σκληρό για την κυριαρχία ενός κράτους», δήλωσε ο Μ. Σούλτς, σημειώνοντας ότι είναι φυσιολογικό οι χώρες που παρέχουν βοήθεια να θέλουν να έχουν «λόγο» στη συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

«Είμαι υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, αλλά δεν είναι φιλανθρωπία και οι χώρες που βοηθούν δικαιούνται να παρεμβαίνουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου।
.protothema.gr

Read more...

Σειρά ρυθμίσεων

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης

Αίθουσα στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Αίθουσα στα δικαστήρια της Ευελπίδων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής».

Με το πολυνομοσχέδιο προβλέπονται παρεμβάσεις:

  • στη συναινετική λύση του γάμου,
  • την παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων κατά δύο ώρες,
  • τις εργατικές διαφορές και τα ασφαλιστικά μέτρα,
  • τη θέσπιση Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων,
  • τον περιορισμό αναβολών των δικών,
  • τη μεταφορά μεγάλου μέρους της δικαστηριακής ύλης στα ειρηνοδικεία,
  • την καθιέρωση πιλοτικής δίκης (δίκες εξπρές) και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πλέον του Συμβουλίου Επικρατείας που ήδη ισχύει,
  • την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.
Επίσης, καθιερώνεται το δικαίωμα αποζημίωσης των πολιτών σε περίπτωση καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης από τα ελληνικά δικαστήρια.

Δείτε όλο το νομοσχέδιο

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σύσκεψη κορυφαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα

Διεργασίες για το χρέος


O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στις Βρυξέλλες με τους κ.κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ
O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στις Βρυξέλλες με τους κ.κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Σύσκεψη για το θέμα της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία δόθηκε το πράσινο φως για την υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από 25 κράτη-μέλη και την επίσπευση της λειτουργίας το μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, εκτός από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και επίτροπος Όλι Ρεν.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συνέντευξη Τύπου από τους κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, οπότε η συνάντηση θα καθυστερήσει.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος είχε συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς.

O Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξή του, απέρριψε τα περί επιτροπείας για την Ελλάδα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το PSI και δήλωσε ότι είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με ικανοποιητικό τρόπο, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οριστικά τις προσεχείς ημέρες δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιτροπείας, ο Ν.Σαρκοζί τόνισε ότι η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες και ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας -και αυτό, όπως είπε, είναι και θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Το αντίθετο, υπογράμμισε, θα ήταν παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος ερωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (όπως η ΕΚΤ) είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Πράσινο φως» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, τον Ιούλιο σε ισχύ ο ESM

Αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής


Τα χαμόγελα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ.Κάμερον συνοδεύτηκαν με την επιβεβαίωση του «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο
Τα χαμόγελα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ.Κάμερον συνοδεύτηκαν με την επιβεβαίωση του «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο (Φωτογραφία: Associated Press )


Βρυξέλλες
Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Βρετανίας και της Τσεχίας, υιοθετούν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που προβλέπει «πλαφόν» στο δημόσιο χρέος, όπως ανακοινώθηκε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το Σύμφωνο θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ αφού κυρωθεί από 12 χώρες.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν και την επίσπευση της ενεργοποίησης του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη, το φετινό Ιούλιο. Η συνθήκη που θα διέπει τη λειτουργία του θα καταρτιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ως προς το θέμα της Ελλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέρριψε τα περί «δημοσιονομικής επιτροπείας» και δήλωσε πως συμφωνία για την Ελλάδα είναι «πολύ πιθανή» εντός των επόμενων ημερών -δείχνοντας μάλιστα ακόμη και σε πιθανή συμμετοχή των «ευρωπαϊκών θεσμών» στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Σχετικά με την κατάσταση γύρω από την Ελλάδα, τα πράγματα πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουν πως στο ζήτημα της Ελλάδας θα υπάρξει οριστική συμφωνία τις επόμενες ημέρες» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν «για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα του ελληνικού χρέους», ανέφερε ο Σαρκοζί.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι κάλεσε την Ελλάδα να συμφωνήσει με την τρόικα στα απαραίτητα βήματα για να επιστρέψει «εντός τροχιάς» το πρόγραμμα στήριξης, απευθύνοντας επίσης έκκληση τους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις για εφαρμογή του PSI και κατάρτιση του νέου προγράμματος μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ο Ρομπάι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζουμε ότι δεν αρκεί η οικονομική σταθερότητα για να βγούμε από την κρίση, χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα, ειδικά στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Από την πλευρά της Γερμανίας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την αποδοχή του Δημοσιονομικού Συμφώνου από τις χώρες της ΕΕ. Στόχος είναι η εφαρμογή του σε ορίζονται πενταετίας, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ευχολόγια για την απασχόληση


Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιορίστηκαν σε αδρή περιγραφές του πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρωζώνη, δείχνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου για «καθοδήγηση» των κρατών μελών αναφορικά με τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν, οι «27» υπογραμμίζουν την ανάγκη «έξυπνης» δημοσιονομικής εξυγίνασης που δεν θα βλάπτει την ανάπτυξη μαζί με δραστικές στρατηγικές προώθησης της απασχόλησης.

Η Σύνοδος καλεί σε ενίσχυση των προγραμμάτων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, την έμφαση σε «πράσινες θέσεις εργασίας», δομικές μεταρρυθμίσεις για αύξηση τις ανταγωνιστικότητας και προκρίνει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ως κίνηση που μπορεί να «έχει σημαντική επίδραση» στην αγορά εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...