Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Σύσκεψη κορυφαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα

Διεργασίες για το χρέος


O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στις Βρυξέλλες με τους κ.κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ
O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στις Βρυξέλλες με τους κ.κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Σύσκεψη για το θέμα της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία δόθηκε το πράσινο φως για την υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από 25 κράτη-μέλη και την επίσπευση της λειτουργίας το μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, εκτός από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και επίτροπος Όλι Ρεν.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συνέντευξη Τύπου από τους κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, οπότε η συνάντηση θα καθυστερήσει.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος είχε συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς.

O Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξή του, απέρριψε τα περί επιτροπείας για την Ελλάδα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το PSI και δήλωσε ότι είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με ικανοποιητικό τρόπο, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οριστικά τις προσεχείς ημέρες δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιτροπείας, ο Ν.Σαρκοζί τόνισε ότι η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες και ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας -και αυτό, όπως είπε, είναι και θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Το αντίθετο, υπογράμμισε, θα ήταν παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος ερωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (όπως η ΕΚΤ) είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: