Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Στις 30 Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις



Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να τελειώσει η αγωνία για τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων
Στις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Τα τελευταία χρόνια, η ανακοίνωση των βάσεων γίνεται, σύμφωνα με Τα Νέα, συνήθως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Ωστόσο, αν τελικώς οι βάσεις ανακοινωθούν την Παρασκευή 30 Αυγούστου, θα είναι η πρώτη φορά που η δημοσιοποίηση γίνεται τόσο αργά. Πέρυσι, πάντως, η ανακοίνωση είχε γίνει στις 27 του μηνός.
Υπενθυμίζεται πως με τα στοιχεία από τις βαθμολογίες των μαθητών αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές και σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία.
Ειδικά στις σχολές χαμηλής ζήτησης, η πτώση δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 1.000 μόρια. Εκτιμάται ότι πτώση θα υπάρξει και στις περιζήτητες σχολές όπως είναι οι νομικές, οι ιατρικές και οι πολυτεχνικές.
Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται σε 69.288, μειωμένος κατά 9% σε σχέση με το 2012. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι 104.757.

Read more...

Στα 10.000 ευρώ κι επί τόπου το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία...





Τα μετρα κατά της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, κάνοντας ακόμα πιο αυστηρά τα πρόστιμα, που φτάνουν στο...
18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

«Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και σε συνέχεια της διενέργειας συνεχών και εντατικών ελέγχων κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, προχωρούμε σε μία ακόμα δραστική δέσμη μέτρων. Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις.

Με δύο λόγια τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά. Οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.

Γνωρίζουμε ότι οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές. Ωστόσο η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας.

Με το νέο σύστημα σταματάει η ουσιαστική ατιμωρησία που οφειλόταν είτε στην ευχέρεια της υποκειμενικής εκτίμησης του ελεγκτή είτε στην παρελκυστική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υπομνημάτων.

Τέλος, είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τόσο την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων που σηκώνουν το βάρος των συνεπειών της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού», δήλωσε ο
υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με αφορμή την παρουσίαση της υπουργικής απόφασης που περιέχει το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων.

Δείτε την υπουργική απόφαση με τους πίνακες των προστίμων εδώ.

Read more...

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο για τη μείωση 13% στους μισθούς...


Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζόμενους -όχι μόνο του εμπορίου- η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) με αφορμή την τοποθέτηση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδη για...

μείωση μισθών 13% για τους εργαζόμενους στο εμπόριο.

Η ομοσπονδία κατηγορεί τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ ότι υπερασπίζεται τις απαιτήσεις της τρόικας θέτοντας εκβιαστικό δίλημμα: ή δέχεστε τη μείωση μισθών ή υπογράφεται ακόμη χειρότερες ατομικές συμβάσεις και απαντά: «Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε».

Την ίδια στιγμή ο Β. Κορκίδης επιμένει ότι η πρότασή του αποσκοπεί στο να αποφευχθούν τα χειρότερα και κυρίως η κατάργηση της κλαδικής σύμβασης (και) στο εμπόριο, που θα ολοκληρώσει τον «κανιβαλισμό της αγοράς εργασίας», και θα οδηγήσει σε μισθούς από 300 έως 495 ευρώ, κάτι που αποτελεί -όπως λέει- απώτερο σκοπό της τρόικας.

Εκβιασμό βλέπουν οι εργαζόμενοι

Η ΟΙΥΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι είναι ακόμα σε ισχύ η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και υποστηρίζει ότι ο κ. Κορκίδης «έρχεται να υπερασπιστεί τις απαιτήσεις της Τρόικας για συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής του τσακίσματος των μισθών και της περαιτέρω εξαθλίωσης των εργαζομένων, θέτοντας μάλιστα το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα: ή αποδέχεστε μείωση μισθών 13% ή θα εφαρμόσουμε ατομικές συμβάσεις με ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: «Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ φροντίζει να εμφανίζεται και ως ... αντιστασιακός απέναντι στην Τρόικα, η οποία κατά τα λεγόμενά του πιέζει για μειώσεις μισθών της τάξης του 32%, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να συγκρατήσει το ποσοστό στο 13%, προτείνοντας μείωση του εισαγωγικού μισθού από τα 863 στα 751 ευρώ, όσο ήταν οι μηνιαίες αποδοχές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου».

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, αλλά δεν θα πάρουμε» προστίθεται.

Η ΟΙΥΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους, όχι μόνο στο εμπόριο αλλά σε όλους τους κλάδους, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να αναπτύξουν συντονισμένους αγώνες, για να αποκρούσουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς «της κυβέρνησης, της Τρόικας και των εργοδοτών για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς».

Κορκίδης: πρέπει να αποφύγουμε τα χειρότερα

Από την πλευρά του ο κ. Κορκίδης που σήμερα, Δευτέρα, έστειλε στα μέλη του ΔΣ της ΕΣΕΕ σχετική επιστολή με την εισήγησή του για μείωση του βασικού μισθού στο εμπόριο στα 751 ευρώ, υπογραμμίζει πως στο δίλημμα μεταξύ συναίνεσης και παράκαμψης της κλαδικής σύμβασης, πρέπει να επιλέξουν τη συνεννόηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στο εμπόριο και τον συνεχή διάλογο με την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο κ. Κορκίδης θα εισηγηθεί στο ΔΣ της Συνομοσπονδίας διαμόρφωση του βασικού μισθού εισαγωγής των πωλητών στο εμπόριο, στα 751 ευρώ, για πλήρη απασχόληση (συν τα προβλεπόμενα επιδόματα) και 511 ευρώ, για μερική απασχόληση (4ωρο), ώστε να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η εκμετάλλευση της εκ περιτροπής εργασίας, από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις...

Read more...

Νέα βίαια επεισόδια στην Πρεμετή!...



Ορθόδοξοι που ήταν συγκεντρωμένοι στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, δέχθηκαν σφοδρή επίθεση από δυνάμεις της Αλβανικής αστυνομίας
Νέα, βίαια και σοβαρά επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα εντός και εκτός του ...
Ιερού Ναού των Ορθοδόξων στην Πρεμετή.Ορθόδοξοι που ήταν συγκεντρωμένοι στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου δέχθηκαν σφοδρή επίθεση από κατασταλτικές δυνάμεις της Αλβανικής αστυνομίας,έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών.Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες οι οποίοι έχουν μεταφερθεί εντός της εκκλησίας προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Αναρτήθηκε από epirusgate.blogspot.gr

Read more...

Mετά από επιστολή του ΔΣΑ Παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ


Παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στη διερευνώμενη υπόθεση για τη διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ παρενέβη ο Άρειος Πάγος, μετά από σκληρή επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος, Γ.Αδαμοπουλος, γίνεται αναφορά στις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά για την συμπεριφορά της ανακρίτριας και ζητείται η παρέμβασή του Αρείου Πάγου «προκειμένου να αποφευχθεί μία – συνήθης για τα ελληνικά δεδομένα – διεκπεραιωτική διαδικασία και να πραγματοποιηθεί επιτέλους μία ουσιαστική και ενδελεχή διερεύνηση όσων καταγγέλλονται».

O αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ.Κολιοκώστας απέστειλε την αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Ι.Αδαμόπουλου στον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Αθηνών και στον προϊστάμενο του συμβουλίου επιθεώρησης των δικαστηρίων για να ερευνηθούν οι αιτιάσεις που προβάλλονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ για χειρισμούς της ανάκρισης σχετικά με την έρευνα για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Από την εισαγγελία εφετών ζητείται να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σχετικά με το κλείσιμο της έρευνας και από την επιθεώρηση να ερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες της 5ης ειδικής ανακρίτριας που χειρίστηκε την υπόθεση.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ στην αίτησή του αναφέρεται στην καταγγελία της Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, ότι η ανακρίτρια της ζήτησε να συναντηθούν εκτός γραφείου και ζητά να διενεργηθεί έρευνα.

Σε αιχμηρό σχόλιο του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η «παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ, αλλά και η σχετική επιστολή του ΔΣΑ που προηγήθηκε, αναδεικνύουν σε όλες τις διαστάσεις του το μείζον θέμα της αξιοπιστίας των επίσημων οικονομικών στοιχείων, καθώς και των παρεμβάσεων στη διαδικασία της διερεύνησης της υπόθεσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει επανειλημμένα αναδείξει στη Βουλή το θέμα της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ έναντι των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και σκοπιμοτήτων. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα της δικαιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τη διοίκηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ».

Η επιστολή του ΔΣΑ

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος, σχετικά με τη διερευνώμενη υπόθεση του χρέους από την ΕΛΣΤΑΤ, απέστειλε σήμερα (Δευτέρα) με αριθμό πρωτοκόλλου 983/19.8.2013 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγγραφο με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Προς
Την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

» Ως γνωστόν, ήδη από την 29η Σεπτεμβρίου 2011, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τη διάπραξη σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που αφορούν παράνομη διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 σε 15,4%, με τελικό αποτέλεσμα -μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο- και τη συνακόλουθη επιβολή στη Χώρα μας σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

» Η αποτελεσματική αντίδραση των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών και η διεξοδική προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε είχε ως συνέπεια την υποβολή πρότασης, από τους τότε Οικονομικούς Εισαγγελείς κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, για την άσκηση ποινικών διώξεων -και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος- κατά των επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ως ύποπτων για τη διάπραξη σειράς αδικημάτων, τα οποία είχαν ως αντικείμενο και την τεχνητή διόγκωση του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και τις εντεύθεν βαρύτατες επιπτώσεις σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

» Δεν πρέπει δε να υποτιμάται και το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα οι ως άνω Εισαγγελικοί Λειτουργοί είχαν φθάσει στο σημείο να υποβάλουν την παραίτησή τους, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους ενώ, μετά από όλες τις γνωστές εξελίξεις στην εν λόγω υπόθεση, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν» (18-8-2013, φ. 1085, σελ. 6, «Αποκάλυψη-βόμβα: Η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ καταγγέλλει: Μου ζήτησε η ανακρίτρια να συναντηθούμε σπίτι της!»), το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και πολιτικώς ενάγουσα, Καθηγήτρια κ. Ζωή Γεωργαντά, καταγγέλλει την 5η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Έλενα Πεδιαδίτη, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση αυτή, μεταξύ άλλων ότι 'της ζήτησε και συναντήθηκαν εκτός του γραφείου της, σε άλλον χώρο'.

» Σε μία δημοκρατική κοινωνία, όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ακόμη η Ελληνική Δημοκρατία, τέτοια φαινόμενα είναι πέρα ως πέρα αδιανόητα. Αυτές οι καταγγελίες -εάν ανταποκρίνονται στην αλήθεια- δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παραμείνουν ανέλεγκτες, καθώς προσβάλλουν κάθε έννοια κράτους δικαίου και συνταγματικών θεσμών, απειλώντας να πλήξουν ανεπανόρθωτα και το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης.

» Η κα. Ζωή Γεωργαντά είτε ψεύδεται, για λόγους που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οπότε πρέπει να αναζητηθούν τα κίνητρά της και να υποστεί τις συνέπειες του νόμου είτε λέει την αλήθεια, οπότε όμως υπήρξε πράγματι εγκληματική τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος και οι εμπλεκόμενοι -τόσον εξαρχής, όσο και μετέπειτα στην καθ' οιονδήποτε τρόπο συγκάλυψή της- πρέπει επιτέλους να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ιδίως μάλιστα αν ανήκουν στο Δικαστικό Σώμα.

» Ενόψει των ανωτέρω ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί την παρέμβασή σας προκειμένου να αποφευχθεί μία -συνήθης για τα ελληνικά δεδομένα- διεκπεραιωτική διαδικασία και να πραγματοποιηθεί επιτέλους μία ουσιαστική και ενδελεχή διερεύνηση όσων καταγγέλλονται, προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες από όπου κι αν αυτές προκύπτουν.

» Ο ΔΣΑ, κατ' άρθρο 199 Δικηγορικού Κώδικα, έχει κατά τα ανωτέρω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παρακολουθεί την έκβαση των υποθέσεων που συνταράσσουν ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό και η παρούσα αποτελεί κατά νόμο αναγγελία - αίτηση».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παράταση από το υπουργείο Οικονομικών Έως 30 Αυγούστου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για όλους


Έως 30 Αυγούστου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για όλους
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Αυγούστου πρόκειται να παραταθεί η εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του ΑΦΜ, με νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για«εξαιρετικό και μοναδικό μέτρο» που γίνεται «λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο φόρτο που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους -για πρώτη χρονιά φέτος- ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τα περισσότερα στοιχεία που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και το ρολόι της ΔΕΗ για τα οικήματα).»

«Για την απόφαση αυτή συνυπολογίστηκαν η συμπιεσμένη, σε σχέση με την νομοθετημένη, διάρκεια υποβολής, τα τεχνικά ζητήματα των εφαρμογών στις αρχές Ιουνίου, πως παρατηρήθηκαν αυξημένες, παράλληλες, υποχρεώσεις κατά την υποβολή, ιδιαίτερα το μήνα Ιούλιο, αλλά και οι καθυστερήσεις που έλαβαν χώρα στη συλλογή των απαραίτητων για την υποβολή βεβαιώσεων από επιχειρήσεις, ταμεία και τράπεζες» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Αυγούστου «δεν πρόκειται να πάρει παράταση καθώς δεν υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι».
«Η υποβολή συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ο υπολειπόμενος χρόνος κρίνεται αρκετός για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Συνεπώς, κάθε υποβολή μετά την 30η Αυγούστου θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις» υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Με βάση και την εφετινή εμπειρία, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να αρχίσει ήδη από το φθινόπωρο την προετοιμασία για την υποβολή των δηλώσεων του 2014, προκειμένου να ανακοινωθούν το Δεκέμβριο «οριστικές και αμετάκλητες ημερομηνίες υποβολής, πράγμα που θα επιτρέψει το σωστό προγραμματισμό εργασίας για όλους τους φορολογούμενους, αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου την επόμενη χρονιά».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...