Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Τα αποτελέσματα των επαφών Δύο συντονιστές για τις επενδύσεις όρισαν Τσίπρας και Ολάντ


Δύο συντονιστές για τις επενδύσεις όρισαν Τσίπρας και Ολάντ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στον ορισμό δύο συντονιστών για την αναζήτηση κοινών τομέων ενδιαφέροντος για επενδύσεις προχώρησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά όρισε ως συντονιστή τον υφυπουργό Εσωτερικών Δημήτρη Μάρδα και η γαλλική τον Γενικό Επιθεωρητή επενδύσεων Λουϊ Σβάιτσερ.

Η κίνηση αυτή είναι ίσως η βασικότερη απόφαση, με καθαρά πρακτική αξία, που προκύπτει από την επίσκεψη του κ. Ολάντ στην ελληνική πρωτεύουσα. Ουσιαστικά καταδεικνύει την επιθυμία της Γαλλίας να επιστρέψει δυναμικά στα ελληνικά πράγματα, τόσο εκμεταλλευόμενη την ανάγκη στήριξης που έχει η Αθήνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και τη δική της επιθυμία να κερδίσει έδαφος έναντι ανάλογων πρόσφατων επενδυτικών νικών της Γερμανίας.

Ο σκοπός είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 μία στρατηγική συνάντηση για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Σταθάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα καταβληθεί προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος πυλώνας του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη (IfG) αλλά και οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, οι κ.κ. Τσίπρας και Ολάντ συμφώνησαν να διαμορφωθεί ένας «οδικός χάρτης» που θα επιτρέψει να λάβει «σάρκα και οστά» η στρατηγική εταιρική σχέση που θέλουν να οικοδομήσουν. Θα συσταθεί μία Μεικτή Επιτροπή, ενώ την επίβλεψη της κατάρτισης του «οδικού χάρτη» θα έχουν οι πρέσβεις των δύο χωρών.

Το Παρίσι έχει εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσει την Αθήνα στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, κάτι που θα λάβει χώρα «υπό την ομπρέλα» της τεχνικής βοήθειας που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο γαλλικός οργανισμός «Expertise France» έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και μπορεί να βοηθήσει σε τομείς όπως η βελτίωση της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού. Έμφαση θα δοθεί επίσης στη μεταρρύθμιση του φορολογικού μηχανισμού.

Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα ζήτησε από τη Γαλλία να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ταμείου διαχείρισης κρατικής περιουσίας στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της ομάδας εργασίας για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, βασιζόμενη και στη τεχνογνωσία της Γαλλικής Υπηρεσίας Κρατικών Συμμετοχών.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία στην εκπαίδευση, ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου Κινητικότητας της ελληνικής νεολαίας. Το Ταμείο αυτό, ύψους 250.000 ευρώ ετησίως, θα επικεντρωθεί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια για ενίσχυση της επιμόρφωσης στην Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού.

Τέλος, η Γαλλία δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης. Το Παρίσι θα εξουσιοδοτήσει έναν αστυνομικό σύνδεσμο για συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ώστε να προχωρήσει η μετεγκάτασταση προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ θα συνδράμει και με εμπειρογνώμονες στον Frontex και στην EASO. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες εκφράζουν την υποστήριξή τους για την «προοδευτική» ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού συστήματος φύλαξης των συνόρων «με σεβασμό στην εθνική αρμοδιότητα».

Αγγελος Αθανασόπουλος
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σκουρλέτης: Οριστικό «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ...


Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται η μεταφορά των παγίων του ΑΔΜΗΕ σε μια τρίτη εταιρεία του Δημοσίου, όπου την εποπτεία θα έχει πιθανότητα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με...
το χρονοδιάγραμμα, το ζήτημα θα πρέπει να έχει κλείσει εντός του έτους. Ωστόσο, για να μεταφερθούν τα πάγια του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ σε μια εταιρεία που κατά 51% θα ελέγχεται από το Δημόσιο, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αποπληρωμής της δημόσιας εταιρείας, δηλαδή ένα ποσό περί τα 600 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τέθηκε προς συζήτηση και το θέμα της ΔΕΗ, όπου οι Θεσμοί εμφανίζονται θετικοί στην πρόταση της ελληνικής πλευράς που υποστηρίζει ότι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 και 50% μέχρι το 2020 ώστε να μην προβεί σε παραχώρηση του παραγωγικού δυναμικού σε ιδιώτες. Κρίσιμος και ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ,κυρίως για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι δημοπρασίες θα πρέπει να ξεκινούν από κάποια τιμή βάσης, η οποία έχει άμεση σχέση με το κόστος του ρεύματος που παράγεται από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Αναλυτικά οι 8 ενεργειακές δράσεις βάσει μνημονίου:

• Δημιουργία τριών κινητών μονάδων επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

• Εφαρμογή καθεστώτος για το προσωρινό και μόνιμο σύστημα πληρωμών δυναμικότητας (πιο γνωστό ως Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος). Η εκκρεμότητα με το μεταβατικό μηχανισμό της φετινής χρονιάς θα επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση αμέσως μετά τις εκλογές. Οσον αφορά για το νέο μόνιμο μηχανισμό, η ΡΑΕ, και ο ΑΔΜΗΕ προσπαθούν να υπάρχει σχέδιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

• Τροποποίηση κανόνων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος να αποφευχθεί η λειτουργία σταθμών κάτω από το μεταβλητό τους κόστος.

• Θέσπιση κανόνων για τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του διαχειριστή της αγοράς

• Εφαρμογή μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, με ιεράρχηση των τιμολογίων διανομής

• Εφαρμογή διακοπτόμενων συμβάσεων (φυσικό αέριο, οι γνωστές συμβάσεις διακοψιμότητας). Υπάρχει σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση

• Αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του κόστους, αντικαθιστώντας την 20% έκπτωση για τους χρήστες υψηλής τάσης με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής

• Συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με στόχο μείωση κατά 25% των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ. Η ΡΑΕ δουλεύει πάνω στη σχετική πρόταση. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, οι αρχές θα συμφωνήσουν διαρθρωτικά μέτρα...

Read more...

Με... φιλοσοφία αποχαιρέτησε την Ελλάδα, ο Ολάντ...


Με μια φωτογραφία που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφυγε από την Ελλάδα στις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης.

Στον...
λογαριασμό του κ. Ολάντ ανέβηκε μια φωτογραφία όπου ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας ανταλλάσσουν χειραψία μετά την ομιλία του Γάλλου προέδρου στην Βουλή των Ελλήνων, όμως περισσότερο ενδιαφέρον έχει η λεζάντα που συνοδεύει το στιγμιότυπο.

«Στην Δημοκρατία είναι καλύτερα να απευθύνεσαι στην ευφυΐα των πολιτών, παρά να διεγείρεις τους φόβους τους», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος...

Read more...

Μπροστά ο Μεϊμαράκης για την ηγεσία της ΝΔ...



Σε Πανελλαδική Δημοσκόπηση της Interview που παρουσίασε η Βεργίνα Τηλεόραση για την ανάδειξη Προέδρου στη ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται...
των τεσσάρων υποψηφίων καθώς στην ερώτηση :

«Αν την επόμενη Κυριακή είχαμε τις εσωκομματικές εκλογές στην ΝΔ, εσείς ποιον από τους τέσσερεις θα ψηφίζατε για Πρόεδρο;» συγκεντρώνει ποσοστό 53% ο Β.Μεϊμαράκης. Ακολουθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με 17%, ο Απ. Τζιτζικώστας με 13,5% και ο Άδ. Γεωργιάδης με10,5%.

Στην ερώτηση «Ποιος από τους υποψήφιους Προέδρους της ΝΔ μπορεί κατά την άποψη σας, να κάνει αποτελεσματική αντιπολίτευση στη Κυβέρνηση;»


real.gr

Read more...

Αυτή είναι η διακήρυξη που συνυπέγραψαν Τσίπρας – Ολάντ...

Τι αναφέρει για το μνημόνιο, τις μεταρρυθμίσεις, την προσφυγική κρίση και την ανάπτυξη... Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς των μεταρρυθμίσεων, των οικονομικών-επενδυτικών ανταλλαγών, της εκπαίδευσης, του προσφυγικού-μεταναστευτικού περιλαμβάνεται... στην Ελληνο-γαλλική Διακήρυξη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση των δύο χωρών για το μέλλον που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται πως οι κύριοι Τσίπρας και Ολάντ επιβεβαίωσαν με ικανοποίηση το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς σχέσης, η οποία τροφοδοτείται από τις κοινές αξίες, τις συγκλίνουσες θέσεις και συμφέροντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, καθώς και τους κοινούς στόχους στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Για τους λόγους αυτούς αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τη σχέση αυτή στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Σε ό,τι αφορά στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στην ανάγκη πραγματοποίησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας τόνισαν τη σημασία διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής καθώς και την ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και της δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης. Μάλιστα ο κ. Ολάντ διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα για την προθυμία της Γαλλίας να συνδράμει την Ελλάδα στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, σε συνέχεια των προσπαθειών που έχουν ήδη καταβληθεί. Ετσι, από κοινού, ζήτησαν από τους δύο πρέσβεις τους να προτείνουν έναν Οδικό Χάρτη που θα επιτρέπει την αποκρυστάλλωση αυτής της ελληνο-γαλλικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για το μέλλον σε διάφορους τομείς συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας θα συσταθεί μια Μεικτή Επιτροπή, που θα παρέχει την απαραίτητη ώθηση στη συνεργασία αυτή. Ήδη, έλαβαν τις παρακάτω αποφάσεις σε τρεις τομείς προτεραιότητας: 1. Συνεργασία για τις μεταρρυθμίσεις Συνεχίζοντας την παράδοση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και σύμφωνα με την επιθυμία που έχει εκφράσει η Ελλάδα, η Γαλλία θα διατηρήσει τη δέσμευσή της να εργασθεί ως «εταίρος μεταρρυθμίσεων» για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στο πλαίσιο της τεχνικής υποστήριξης, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο γαλλικός οργανισμός «Expertise France», θα συνδράμει προς τον σκοπό αυτό τις ελληνικές αρχές. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την κομβική σημασία επίτευξης ταχείας προόδου για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται στους χρήστες, μέσω, μεταξύ άλλων, της βελτίωσης της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα (αξιολόγηση, επιλογή προϊστάμενων οργανικών μονάδων, βαθμολογική εξέλιξη). Η Ελλάδα και η Γαλλία εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν να προάγουν την ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων, τη διοργάνωση σεμιναρίων και τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων διαρκούς επιμόρφωσης και ανταλλαγής δημόσιων λειτουργών. Η Ελλάδα και η Γαλλία υπογράμμισαν τη σημασία μεταρρύθμισης του φορολογικού μηχανισμού και αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα αυτόν, στοχεύοντας ιδιαίτερα τους φορολογούμενους υψηλού διακυβεύματος, τον φορολογικό έλεγχο και την πιθανότητα θέσπισης ενός προγράμματος αποκάλυψης περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Προς τούτο, θα συμβάλουν, επίσης, στην επιμόρφωση των υπαλλήλων του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών. Η Ελλάδα ζήτησε από τη Γαλλία να συμβάλει στη δημιουργία ενός ταμείου διαχείρισης κρατικής περιουσίας, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της ομάδας εργασίας για το νέο ταμείο, επί τη βάσει της τεχνογνωσίας της Γαλλικής Υπηρεσίας Κρατικών Συμμετοχών. Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας για τις μεταρρυθμίσεις, που εξειδικεύει τους τρεις αυτούς τομείς παρεμβάσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δύο πλευρές είναι ανοικτές και σε ενδεχόμενη διεύρυνση των τομέων διμερούς συνεργασίας, σε συνεργασία με τη νέα Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSS), σε συντονισμό και με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο κυβερνήσεων θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των δυνητικών πεδίων, με γνώμονα τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο τουρισμός, η μεταρρύθμιση των νοσοκομείων και ορισμένες πτυχές στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της αποκεντρωμένης διοίκησης, διαφαίνονται ήδη ως κατάλληλα πεδία προς διερεύνηση. 2. Ανάπτυξη των οικονομικών και επενδυτικών ανταλλαγών Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το διμερές εξωτερικό εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις αποτελούν μοχλούς τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και δήλωσαν κοινή βούληση για την ενίσχυσή τους. Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ζήτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών να κινητοποιηθούν προκειμένου να προαγάγουν την ενίσχυση των αμοιβαίων ανταλλαγών, αξιοποιώντας πλήρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και υποστηρίζοντας τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια των σχεδίων τους. Τόνισαν, επίσης, τη σημασία μιας εντονότερης παρουσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εξέφρασαν την επιθυμία να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε κινητήριους τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Με σκοπό την άμεση κινητοποίηση των επενδυτών, η Ελλάδα και η Γαλλία αποφάσισαν να ορίσουν δύο συντονιστές, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι για την αναζήτηση κοινών τομέων ενδιαφέροντος και ευκαιριών οικονομικών εταιρικών σχέσεων, ενόψει της διοργάνωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2016, μιας στρατηγικής συνάντησης για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Συντονιστής για τη Γαλλία ορίζεται ο κ. Louis Schweitzer, Γενικός Επιθεωρητής Επενδύσεων. Συντονιστής για την Ελλάδα ορίζεται ο κ. Δημήτριος Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών. Στις αρχές του 2016, θα προηγηθεί συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κου Γ. Σταθάκη, με τον Υπουργό Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακής Πολιτικής, της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Εμ. Μακρόν, ώστε να εξειδικευθεί περαιτέρω η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων της επόμενης περιόδου οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε γαλλικές επενδυτικές προτάσεις προς όφελος των δύο οικονομιών. Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι η χρηματοδότηση κοινών επενδυτικών σχεδίων ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων είναι κεφαλαιώδους σημασίας και συμφωνούν να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος πυλώνας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, Institute for Growth (IfG), που αφορά τη συμμετοχική χρηματοδότηση (equity financing) μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την κινητοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων από την Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες χώρες. Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν τη δημιουργία του Προγράμματος Juncker-Ένα Επενδυτικό Πλάνο για την Ευρώπη και δρομολογούν μια κοινή πρωτοβουλία, για τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών για περισσότερη ανάπτυξη και απασχόληση, καταργώντας τα εμπόδια για τις επενδύσεις, όπου είναι απαραίτητο και συμβάλλοντας στην επιτυχία του Προγράμματος Juncker. Στόχος είναι η δημιουργία συνεργιών, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η ενίσχυση δυναμικών ελληνικών και γαλλικών ΜμΕ και η δημιουργία απασχόλησης σε τομείς όπως ενέργεια, έρευνα και καινοτομία, δίκτυα, μεταφορές, τουρισμός και αγροτική παραγωγή. Οι δύο πλευρές αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυναμική σε νέους επιστήμονες που κατέχουν και οι δύο χώρες συμφωνούν στη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας στην προώθηση νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) με στόχο την ενίσχυση μιας τάσης με σημαντική αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια, σε Ελλάδα και Γαλλία, και απαράμιλλη ικανότητα μόχλευσης διεθνών κεφαλαίων. Η συνεργασία θα περιλαμβάνει την από κοινού προώθηση δράσεων προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, την ανάπτυξη δικτύων επιχειρήσεων και τη συνεργατική έρευνα. Υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα των τομέων της Έρευνας και της Καινοτομίας για την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας χαιρέτισαν την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES) και της ελληνικής Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι οι εταιρικές σχέσεις ανάμεσα σε ελληνικές και γαλλικές επιχειρήσεις και συστάδες επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας εξελίσσονται θετικά, με προοπτικές περαιτέρω αναβάθμισης. Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τις προοπτικές που ανοίγονται στο διεθνές εμπόριο εντός και εκτός της ΕΕ, τα προτερήματα των ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, τη στρατηγική θέση της Ελλάδας για την πρόσβαση σε πολλές ανερχόμενες αγορές και συμφωνούν να προωθηθεί περαιτέρω η συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων με στόχο την αμοιβαία ενίσχυση της παρουσίας τους στις αγορές των δύο χωρών και σε τρίτες χώρες. 3. Συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των γλωσσών και των πανεπιστημίων Η Ελλάδα και η Γαλλία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο έργο του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, του οποίου αποτελούν μέλη. Υπογράμμισαν πως η γαλλική γλώσσα αποτελεί ήδη μια από τις βασικές γλώσσες της παγκόσμιας οικονομίας, η βαρύτητα της οποίας αναμένεται να ενισχυθεί στις επόμενες δεκαετίες, ιδίως λόγω του δυναμισμού της οικονομικής ανάπτυξης της αφρικανικής ηπείρου. Η γνώση της γαλλικής γλώσσας αποτελεί πρόσθετο προτέρημα για την ελληνική νεολαία προς ανεύρεση εργασίας. Για τον σκοπό αυτό, οι δύο πλευρές κατέστησαν σαφή τη βούλησή τους να συνεχίσουν να προάγουν τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Συναφώς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανοδική τάση του αριθμού των μαθητών, ο οποίος φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 250.000 μαθητές. Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός έχουν εμπλουτίσει τον γαλλικό πολιτισμό. Η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Γαλλία αποτελεί, εξ ίσου, πρωταρχικό στοιχείο περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον πολιτιστικό τομέα. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία για στήριξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασαν την επιθυμία τους ώστε η πανεπιστημιακή συνεργασία, η οποία είναι ήδη ιδιαίτερα δυναμική, με περίπου 600 συμφωνίες συνεργασίας, να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Τέταρτος προορισμός για τους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, η Γαλλία σκοπεύει να διασφαλίσει και να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση αυτή, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν και στην εκπαίδευση των νέων Ελλήνων ερευνητών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου κινητικότητας της ελληνικής νεολαίας. Το Ταμείο αυτό, ύψους 250.000 ευρώ ετησίως, θα επικεντρώνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας στον τομέα των δεξιοτήτων και στους τομείς επιστημονικής αριστείας της Γαλλίας. Θα συμμετέχουν είκοσι περίπου φοιτητές μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου master 2 (ερευνητική κατεύθυνση), διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών. Για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των τεχνών θα ενισχυθούν οι ανταλλαγές εκθέσεων και εκθεμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ μουσείων των δύο χωρών. Παράλληλα θα προωθηθούν σύγχρονες παραγωγές και δράσεις τόσο στις εικαστικές όσο και στις ερμηνευτικές τέχνες. Επίσης, θα ενταθεί η συνεργασία ανάμεσα στα αρμόδια Υπουργεία των δύο χωρών για την πραγματοποίηση ανταλλαγών και κοινών πρωτοβουλιών και παραγωγών στους τομείς του θεάτρου, χορού, μουσικής και κινηματογράφου. Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν, τέλος, στις ανάγκες επιμόρφωσης στην Ελλάδα για την ανάπτυξη του τουρισμού, στρατηγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας. Η γαλλική πλευρά θα παράσχει τεχνογνωσία για τη δημιουργία εξειδικευμένων τουριστικών κλάδων και για την προαγωγή της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας από τους μελλοντικούς επαγγελματίες του τουρισμού. 4. Προσφυγική κρίση - μετανάστευση Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η οποία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί κοινές δράσεις. Η απάντηση σε αυτή την κρίση δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική και να δεσμεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών μελών σε πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης. Συναφώς, η Ελλάδα και η Γαλλία χαιρετίζουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών που αφορούν στην κατανομή 160.000 προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, εκ των οποίων τουλάχιστον 66.400 από την Ελλάδα. Για την έναρξη της διαδικασίας, η Γαλλία εξουσιοδότησε έναν αστυνομικό σύνδεσμο που θα συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού. Η Ελλάδα και η Γαλλία ενθαρρύνουν, επίσης, την ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών και διαχείρισης των συνόρων, με τη δημιουργία, κέντρων υποδοχής και καταγραφής των μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής και την εξακολούθηση της εφαρμογής της διαδικασίας μετεγκατάστασης. Η Γαλλία χαιρετίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας στον τομέα αυτόν. Για να την βοηθήσει, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες (FRONTEX και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο) και τα Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα της παρέχουν την απαραίτητη στήριξη. Προς τον σκοπό αυτόν, η Γαλλία θα θέσει 60 υπαλλήλους στη διάθεση της FRONTEX και 18 υπαλλήλους στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO), εκ των οποίων 9 θα διοριστούν στην EASO και ένας σημαντικός αριθμός στην Frontex στην Ελλάδα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης στην χώρα. Οι πρώτοι εξ αυτών των εμπειρογνωμόνων θα αφιχθούν στην Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου. O Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασαν την επιθυμία τους για ενίσχυση της πολιτικής επιστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα άτομα που δεν δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα στην ΕΕ, σύμφωνα με τον νόμο και με αξιοπρεπή τρόπο. Τέλος, η Ελληνική Δημοκρατία και η Γαλλική Δημοκρατία τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2015, μέσω της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και, πέραν αυτού, μέσω της προοδευτικής ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού συστήματος φύλαξης των συνόρων, με σεβασμό στην εθνική αρμοδιότητα. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν τα κυκλώματα των διακινητών, ώστε να πάψει η εγκληματική τους δράση. Υπογράμμισαν την αναγκαιότητα παροχής βοηθείας στις όμορες της Συρίας και του Ιράκ χώρες, ώστε να αναλάβουν τους πρόσφυγες, με την στοχευμένη οικονομική αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα και η Γαλλία επισημαίνουν, τέλος, την κατεπείγουσα ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή σύρραξη. Επανέλαβαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα κατά του DAECH/ΙSIS. Υπό το σημερινό καθεστώς, και εφόσον οι θεμιτές προσδοκίες και διεκδικήσεις όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας δεν ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να επιτευχθεί διαρκής και μόνιμη ειρήνη στη Συρία.... newsbeast.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Τσακαλώτος: «Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι ο νόμος Κατσέλη»...


Δεν υπάρχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών στο θέμα των πλειστηριασμών, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά και το σημερινό...
ραντεβού με το κουαρτέτο.

«Το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα του νόμου Κατσέλη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές για τα όρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία στο ζήτημα αυτό,επισημαίνοντας ότι τους χωρίζει μεγάλη απόσταση όσον αφορά το όριο προστασίας και τα εισοδηματικά κριτήρια. 

Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος σε κάποια θέματα, όπως το να είναι πιο μεγάλο το κόστος αν μπεις στη ρύθμιση χωρίς να το δικαιούσαι, αν και ανέφερε ότι τα «κόκκινα» δάνεια είναι στο δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων. 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ευχαριστημένος με την οργανωτική δομή και την λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων. «Όλοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα το σύστημα», ανέφερε.

Άγνοια δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ημερομηνία που θα δοθεί η έγκριση προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Παράλληλα, ορθάνοιχτα, για την κυβέρνηση, παραμένουν τα θέματα του «νόμου Κατσέλη» αλλά και ο ΦΠΑ για το οποίο ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος σημείωσε πως είναι από τα θέματα που πρέπει να λυθούν ή να αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον.

«Ολοκληρώσαμε σήμερα με τους θεσμούς τη νέα φάση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την οργανωτική δομή και την λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων. Όλοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα το σύστημα. Επί της ουσίας έχουμε κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος ενώ στη συνέχεια δέχθηκε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι αυτά τα ζητήματα στα οποία αναφερθήκατε;

- Λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα που είναι πιο «μεγάλο αγκάθι». Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα - δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές.

Δημοσιογράφος: Τι πρόβλημα υπάρχει με το θέμα του ν. Κατσέλη;

- Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο –σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση…

- Όχι. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση, αλλά…

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νομοσχέδιο μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα;

- Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει.

Δημοσιογράφος: Για την άλλη εβδομάδα είναι πιθανή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης ή όχι;

- Δεν το ξέρω.

Δημοσιογράφος: Για τον ΦΠΑ τα βρήκατε;

- Είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον...

Read more...

Ολάντ: Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, η Ευρώπη θα κατέρρεε...


«Είναι μια μεγάλη τιμή που μου κάνατε. Με δεχτήκατε εδώ σε αυτό το πανεπιστήμιο με το κύρος που έχει και με αναγορεύσατε σε επίτιμο διδάκτορα» είπε...
ο Γάλλος πρόεδρος στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αμέσως μετά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο Διδάκτορα.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο Φρανσουά Ολάντ ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και ανέφερε ότι «είχα την τύχη να ακούσω τους επαίνους για το έργο μου και για τις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει. Δεν είναι τόσο συχνό να ακούει κανείς τέτοια λόγια σε διάφορες χώρες εκτός της δική του. Τα άκουσα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση». 

Video...

Ο Φρ. Ολάντ επεσήμανε σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση ότι «χρειάζεται θάρρος και προσπάθεια για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι η πρόοδος είναι εφικτή». 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είπε πως «κατέλαβα κάθε δυνατή προσπάθεια η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» εξηγώντας παράλληλα πως αν η Ελλάδα αποχωρούσε, θα ακολουθούσε στη συνέχεια κι άλλη χώρα.«Μετά την Ελλάδα θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος. 

«Θα αναρωτιόμασταν ποια χώρα θα είχε υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, ώστε να φύγει από το ευρώ» διευκρίνισε χαρακτηριστικά. «Ήταν θέμα αλληλεγγύης» είπε σχετικά. Και πρόσθεσε πως: Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, η Ευρώπη θα κατέρρεε.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι η προσπάθεια διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν δύσκολη και απολύτως αναγκαία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κατέρρεε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην πολιτική ζωή, ποτέ δεν έχουμε μόνο μία επιλογή. Πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση, έσπευσε να διευκρινίσει, τονίζοντας ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

«Ευχαριστώ για την απονομή του τίτλου. Είστε ένα από τα πιο παλιά πανεπιστήμια» είπε λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ενώ αναφέρθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία των Γαλλικών και Ελληνικών πανεπιστημίων. 

Video...

«Ζήτω η φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία» είπε Φρ. Ολάντ...
real.gr

Read more...

Διυπουργική για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας...


ΟΛΑΝΤ ΤΣΙΠΡΑΣΔιυπουργική συνάντηση για την προώθηση της επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν οι... Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας, Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ και Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών.

Από γαλλικής πλευράς, οι Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Λεβί, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης και Αρλέμ Ντεσίρ, γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης ήταν:

- Η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ.

- Η προοπτική της συνεργασίας επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για της από κοινού συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών, στον επενδυτικό τομέα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν οι κλάδοι του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των υποδομών και του αγροτικού τομέα.

- Η δημιουργία κοινών επενδυτικών σχημάτων για επενδύσεις σε αναδυόμενες οικονομίες, με έμφαση στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.

Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας σε υπουργικό επίπεδο, για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων, μέσα σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.

Read more...

Παραπέμπονται σε ορκωτούς λογιστές Σταθάκης - Φλαμπουράρης...


Παραπέμπονται σε ορκωτούς λογιστές Σταθάκης - Φλαμπουράρης για πόθεν έσχες και μαύρα ταμεία
... για πόθεν έσχες και μαύρα ταμεία...
Τον δρόμο για εξονυχιστικό έλεγχο από ορκωτούς λογιστές προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά γεγονότα πήραν οι υποθέσεις των υπουργών Γιώργου Σταθάκη  και Αλέκου Φλαμπουράρη. Ο υπουργός Οικονομίας ελέγχεται για παράνομο πλουτισμό για την υπόθεση του 1 εκατ. ευρώ, ενώ στον έλεγχο του υπουργού Επικρατείας θα συμπεριληφθή και η...
καταγγελία Θεοχάρη περί «μαύρων ταμείων».  

Αυτό αποφάσισε η επιτροπή  πόθεν έσχες που συνεδρίασε σήμερα στη  Βουλή υπό τη  νέα της σύνθεση. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στην υπόθεση του κ. Φλαμπουράρη, το πόθεν έσχες του οποίου δεν έχει ακόμα ελεγχθεί (καθώς οι ορκωτοί λογιστές βρίσκονται στις χρήσεις του 2012), δόθηκε εντολή στους λογιστές να αναλάβουν κατά προτεραιότητα τον έλεγχο και να ετοιμάσουν το συντομότερο δυνατό τη σχετική έκθεση.

Στον έλεγχο, μάλιστα, θα συνυπολογιστεί και η καταγγελία Θεοχάρη περί μαύρων ταμείων, ενώ θα επισυναφθεί και ο τελευταίος ισολογισμός  της εταιρίας πριν την κατάθεση του πόθεν έσχες από τον υπουργό.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του  κ. Σταθάκη,  η επιτροπή αναγνωρίζει  ότι υπήρξε παράληψη δήλωσης του επίμαχου  ποσού  για  την χρήση του 2011, κάτι όμως που έγινε τελικά την επόμενη χρονιά.  Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται αν τα χρήματα έχουν φορολογηθεί ενώ σύμφωνα με πρώτη ενημέρωση θα ελεγχθεί για παράνομο πλουτισμό. Πάντως και αυτή η  υπόθεση έχει δοθεί  σε ορκωτούς λογιστές προκειμένου να ελεγχθεί κατά  προτεραιότητα. 

Σε κάθε  περίπτωση η επιτροπή καταπιάστηκε και με τις υποθέσεις άλλων δύο πρώην βουλευτών του Παύλου Χαϊκάλη και Αλέξη Μητρόπουλου.  Για τον πρώτο η  επιτροπή θεώρησε πως  δεν υπάρχει  offshore, καθώς στην Κύπρο από την οποία και  ζητήθηκε συνδρομή, οι εταιρίες δεν θεωρούνται τέτοιες αλλά «ευρωπαϊκές» ακόμα και αν έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, από τις  κινήσεις  των λογαριασμών,  φαίνεται πως   ο  κ. Χαϊκάλης εισέπραξε 30.000 ευρώ, γεγονός που εξετάζεται σχετικά με το κατά πόσο τα χρήματα έχουν δηλωθεί κ φορολογηθεί. Σε ό,τι  αφορά τον κ.  Μητρόπουλο, η επιτροπή έκρινε πως θα ασχοληθεί  μόνο αν προκύψει  κάτι επιπλέον από τη στιγμή που η υπόθεσή βρίσκεται στους οικονομικούς εισαγγελείς.

newpost.gr

Read more...

Τέλη κυκλοφορίας για όλους...


«Κόβονται» οι εξαιρέσεις...
Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας στα "Παραπολιτικά 90,1", ο υπουργός είπε ότι θα πληρώσουν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις και μάλιστα με νέο...
τρόπο υπολογισμού, στον οποίο θα λαμβάνονται υπ΄όψιν τα κυβικά, αλλά και η αξία του οχήματος.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι θα φορολογηθούν και τα υβριδικά ή τα οχήματα χαμηλών ρύπων εάν είναι μεγάλου κυβισμού ή αξίας.

Όπως είπε ακόμη, οι επιλογές ήταν δύο: Ή να επαναληφθεί η περσινή κατάσταση και να βγουν εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας ή να καθυστερήσει η έκδοσή τους και να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος από φθηνά και μικρά σε μεγάλα και ακριβά αυτοκίνητα.

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα δίλιτρο αυτοκίνητο αξίας 3-4 χιλιάδων ευρώ να επιβάλλεται τέλος, αλλά να μην επιβάλλεται σε ένα 1.400 κυβικών που όμως κοστίζει 30.000 ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αρχίσουν στο τέλος Νοεμβρίου οι πληρωμές και να ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου.

Read more...

Το χειροκρότημα...


...των βουλευτών στον Γάλλο πρόεδρο (ΒΙΝΤΕΟ)...
Με τη φράση «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας», ολοκλήρωσε την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Φρανσουά Ολάντ.
Οι Έλληνες βουλευτές σηκώθηκαν από τα έδρανα και...
χειροκρότησαν τον Γάλλο πρόεδρο...

Δείτε το βίντεο:


Read more...

Ολάντ κατά Σόιμπλε: Δεν ακούσατε τις συμβουλές ...


Ολάντ κατά Σόιμπλε: Δεν ακούσατε τις συμβουλές εκείνων που σας πρότειναν προσωρινό Grexit ...εκείνων που σας πρότειναν προσωρινό Grexit.

-" “Η βουλή των Ελλήνων είναι ένα σύμβολο, εδώ γεννήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας και πέρασε τα σύνορα".


Βούτσης: «Σας υποδεχόμαστε ως φίλο της χώρας μας».


-Γκρίνια βουλευτών για την καθυστέρηση του Γάλλου πρόεδρου. 


Ολοκληρη η ομιλία (ΒΙΝΤΕΟ)...
«Θέλω να εκφράσω την στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα για την υπέρβαση της κρίσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο που είναι η κορυφαία στιγμή της διήμερης επίσημης επίσκεψής του. 

«Τα τελευταία έξι χρόνια περνάτε μία μεγάλη κρίση. Αυτό που σας εκφράζω δεν είναι συμπόνοια, αλλά μία...

ισχυρή συνεργασία» είπε ο κ. Ολάντ και αναφέρθηκε στις εξελίξεις από την συμφωνία της 13ης Ιουλίου:  Θέλω να χαιρετίσω την στάση του Αλέξη Τσίπρα για να γίνει σεβαστή η στάση της χώρας του. Η συμφωνία πρέπει να βασίζεται σε υπευθυνότητα και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Χρειάζεται αλληλεγγύη και θα πρέπει να δούμε τί θα γίνει από εδώ και πέρα.  Υπήρξε και η συμφωνία της 13ης Ιουλίου, γνωρίζω τις συζητήσεις που έγιναν γι αυτή την συμφωνία, ωστόσο την υιοθετήσατε, και πιστέψατε στην ευρωπαϊική ιδέα και δεν ακούσατε τις συμβουλές εκείνων που σας έλεγαν να βγείτε προσωρινά από την Ευρώπη. Υπερασπιστήκατε την εθνική σας κυριαρχία χωρίς να γίνετε εθνικιστές. Στηρίξατε μία συμβιβαστική λύση και προστατεύσατε την Ευρώπη από αναταραχές και παράλληλα προστατευθήκατε από την κερδοσκοπία”. 


Ο κ. Ολάντ έκανε και ιστορικές αναφορές: “Η βουλή των Ελλήνων είναι ένα σύμβολο, εδώ γεννήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας και πέρασε τα σύνορα, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, που είναι η κορυφαία στιγμή της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Γαλλία κατάφερε να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της. Το 1974 με το αεροπλάνο του Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε από τη Γαλλία. 


Τον κ. Ολάντ συνόδευσε από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο προαύλιο της Βουλής τον υποδέχθηκε ο πρόδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης ενώ μέσα στο κτήριο τον περίμενε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Οι βουλευτές πάντως περίμεναν για περισσότερο από μία ώρα λόγω της καθυστέρησης του προγράμματος του Προέδρου της Γαλλίας. Κάποιοι από τους βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση και την έλλειψη ενημέρωσης. Ενδεικτικά, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανάλλη φώναζε στην Ολομέλεια «μας έχετε κλεισμένους εδώ μέσα και δεν μας λέτε τίποτα και τα μαθαίνουμε απο την τηλεόραση του καφενείου». Στην κυρία Κανέλλη απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος της είπε: «Κάντε λιγάκι υπομονή». 


Μετά τον κ. Ολάντ έφθασαν στην Βουλή και τα μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας.


Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε την οδύνη και τα συλληπητήρια της Βουλής των Ελλήνων για το δυστύχημα της Γαλλίας στο οποίο βρήκαν φρικιαστικό θάνατο 42 άνθρωποι. 


Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο Ολάντ, ο κ. Βούτσης είπε: «Κύριε πρόεδρε σας χαιρετώ σαν εταίρο και σαν φίλο της χώρας. Η παρουσία σας σηματοδοτεί την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Η κρίση έχει δημιουργήσει δραμματικές συνέπειες λόγω και των λαθεμένων επιλογών που επιβλήθηκαν και για την μείωση του χρέους με αποτέλεσμα στην αύξησή του». 


Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συνέχισε απευθυνόμενος προς τον κ. Ολάντ: «Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού έχουν κάνει μεγάλες θυσίες χωρίς να το έχουν επιλέξει και χωρίς να ευθύνονται. Η πολιτική της λιτότητας και του περιορισμού των δικαιωμάτων πρέπει να ηττηθεί». 



Ολόκληρη η ομιλία Ολάντ στη Βουλή, ΕΔΩ


protothema.gr



Read more...

«Η Ευρώπη χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα...


ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ Τι σημαίνει αξιολόγηση;».
Στήριξη Ολάντ στον Τσίπρα, για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τα κόκκινα δάνεια...
«Η Γαλλία ήταν και είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Η Γαλλία και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συζητήσεων για το πρόγραμμα στήριξης στήριξε την Ελλάδα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, κατά τη συνέντευξη Τυπου και επεσήμανε ότι «το ελληνικό Έθνος μπορεί να έχασε πολλά, δεν έχασε όμως την ψυχή του».

Μάλιστα έκανε αναφορά στους...
πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια και επεσήμανε γενικά ότι αυτό που ζητάει η Ελλάδα είναι μια ευελιξία ενώ τόνισε: «Αυτό που ανησυχεί τους Έλληνες είναι αυτά τα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δε μπορεί να γίνει κατάσχεση. Αυτό είναι μια θεμιτή συζήτηση».

Μάλιστα είπε ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα. «Η Ευρώπη χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα. Τι σημαίνει αξιολόγηση;» τόνισε σημειώνοντας μάλιστα ότι θα στηρίξει την Αθήνα και στη διαδικασία ελέγχου από την τρόικα και ότι η Γαλλία θέλει να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις.

«Να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να επανέλθει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στη χώρα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι: «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι. Όλη η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα».

Θα πρέπει να δημιουργηθούν συνεργασίες για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, τη φορολογία, τον επαναπατρισμό των καταθέσεων του εξωτερικού, τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί, καλύτερη απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τόνισε ακόμη οτι ξέρει τι περνάει ο ελληνικός λαός και πρόσθεσε: «Ο Αλέξης ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του στις διαπραγματεύσεις. Χαιρετίζω την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού για υπεύθυνη στάση».

«Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα;», είπε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υπογράμμισε πως «υπάρχει και ένα ακόμη θέμα που χρήζει ευρωπαϊκής αλληλεγγύης: Το θέμα των μεταναστών».

«Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης για τους πρόσφυγες» ανέφερε και σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης».

Μάλιστα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας: «Η Τουρκία να προσέξει τα δικά της σύνορα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Να τη στηρίξουμε για να μείνουν οι πρόσφυγες».

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αλληλεγγύη της ΕΕ στο θέμα των προσφύγων», είπε.


Read more...

Στα γαλλικά η συνέντευξη Τύπου...


Απευθείας η κοινή συνέντευξη Τύπου Ολάντ - Τσίπρα
...από το κανάλι της Βουλής (BINTEO)...
Το κανάλι της Βουλής μετέδωσε… στα γαλλικά την κοινή συνέντευξη Τύπου, Τσίπρα – Ολάντ. 
Η ομιλία μεταδίδεται με δύο...
κανάλια ήχου. Το ένα στα Ελληνικά και το δεύτερο στα Γαλλικά.
Δείτε ένα μικρό απόσπασμα: 


enikos.gr

Read more...

Τσίπρας: Να τελειώσει η ανόητη συζήτηση για το Grexit...


 «Ο Φρανσουά με έπεισε ότι πρέπει να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό»...
Προσφωνώντας τον Γάλλο πρόεδρο ως τον «φίλο μας Φρανσουά», ο  πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Ελλάδα και την υπογραφή της κοινής διακήρυξης, μεταξύ των δύο ηγετών, ως πολύ σημαντικό βήμα στην πολύχρονη σχέση συνεργασίας και φιλίας. «Επιβεβαιώνουμε σήμερα την εταιρική και...
στρατηγική σχέση», υπογράμμισε.

Σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ότι η επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό και πως «ήρθε σε μια στιγμή που έχει ανάγκη η Ελλάδα».

«Πιστεύουμε ότι όσο η οικονομική κρίση που δυστυχώς παραμένει ως απειλή στην ευρωζώνη όσο και η προσφυγική κρίση, πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και στοχεύουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί ως χώρα πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ον κ. Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του περασμένου Ιουλίου, επισήμανε πως «περάσαμε δύσκολες στιγμές, οι οποίες όμως ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε ότι πρέπει να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό, και το αποφασίσαμε με στόχο να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη σε πείσμα των ακραίων συντηρητικών δυνάμεων, που δεν έχουνε εγκαταλείψει τα σχέδια τους».

«Πιστεύω ότι το μήνυμα της συνάντηση πρέπει αν είναι ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει», συνέχισε.

Read more...

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ολάντ...


 Tον υποδέχτηκε ο Τσίπρας, πάνω στο κόκκινο χαλί (ΦΩΤΟ)...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ - έφτασε με μια μαύρη λιμο και την απαραίτητη συνοδεία.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον υποδέχτηκε στην είσοδο του Μαξίμου, πάνω στο κόκκινο χαλί.
Στάθηκαν για λίγο μπροστά στους φωτογράφους, για τις απαραίτητες φωτογραφίες και μετά από μια...
θερμή χειραψία και μερικά χαμόγελα, κατευθύνθηκαν προς τα μέσα...

Read more...

Τουλάχιστον 39 νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στη Γαλλία...


Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του  για το θανατηφόρο δυστύχημα (ΦΩΤΟ)...
Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τροχαίο που σημειώθηκε πριν από λίγο κοντά στην πόλη Λιμπούρν στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και το Euronews. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει...
συγκρουστεί λεωφορείο με φορτηγό. Επί τόπου βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις. 
Ο Φρανσουά Ολάντ, αναφέρθηκε από το Μαξίμου, για το τραγικό συμβάν το οποίο, οπως είπε, προκαλεί μεγάλη θλίψη...


Read more...

Άνετη η ζωή με τις πενταροδεκάρες του Φίλη και τα γεμιστά της Φωτίου...


 Η Ακρίτα «καρφώνει» Θηβαίο: Άνετη η ζωή με τις πενταροδεκάρες του Φίλη και τα γεμιστά της Φωτίου
Η Ακρίτα «καρφώνει» Θηβαίο...
Καυστικότατο ήταν το σχόλιο της Έλενας Ακρίτα για τη νέα δήλωση του Χρήστου Θηβαίου που προκάλεσε πολλά σχόλια για το πώς μπορεί να ζήσει μια πενταμελής οικογένεια στον καιρό της κρίσης.

Ο γνωστός τραγουδοποιός προκάλεσε...
μεγάλη συζήτηση με την τοποθέτησή του - με την οποία, μάλιστα, προσπάθησε να «εξηγήσει» προηγούμενη δήλωσή του ότι μια πενταμελής οικογένεια μπορεί να ζήσει με 15 ευρώ - ότι «σίγουρα, μία πενταμελής οικογένεια μπορεί να φάει πέντε παξιμάδια, τρεις ελιές και μία ντομάτα, δεν είναι ανάγκη να τρώει αρνί κάθε μέρα! Μην τρελαθούμε τώρα!».

Η δημοσιογράφος δεν άφησε ασχολίαστη την άποψη του Χρήστου Θηβαίου γράφοντας στον λογαριασμό της στο Facebook: «Αν αγοράσουμε με τις πενταροδεκάρες του Φίλη τα γεμιστά της Φωτίου, μπορούμε να ζήσουμε άνετα σαν τον Θηβαίο». 

protothema.gr

Read more...