Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Reportaz - Νέα εσωκομματική τάση στο ΠΑΣΟΚ μανιφέστο και υπογραφές

Reportaz - Νέα εσωκομματική τάση στο ΠΑΣΟΚ μανιφέστο και υπογραφές
Άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ απο πράσινα συνδικαλιστικά στελέχη
Νέα εσωκομματική τάση στο ΠΑΣΟΚ με μανιφέστο και υπογραφές
Πρωτοβουλία για την ανάταξη της δημοκρατικής παράταξης, του σοσιαλιστικού χώρου

Ενα νεο εσωκομματικό μπλογκ, ή εσωκομματική τάση αν θέλετε κάνει την εμφάνιση του τις αμέσως επόμενες ημέρες ή και ώρες.
Ειναι η ομαδα του συνδικαλιστών απο όλους τους πράσινους κοινωνικούς χώρους και γι αυτό ονομάζονται κοινωνιστές. Ειναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έλαβαν την απόφαση να πάρουν πρωτοβουλία για την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ οπως αναφέρουν στο κείμενο μανιφέστο στο οποίο συλλέγουν υπογραφές. Μιλούν για την ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων αφήνοντας να εννοηθεί πως με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προοδευτικό πρόσιμο , ενω απορρίπτουν τη λογική της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.
Στο κείμενο σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες , γίνεται αναφορά, στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και μεταξύ άλλων γράφουν : ύστερα απο την τρίτη συνεχόμενη ήττα των επιλογών του σημερινού ΠΑΣΟΚ και της ηγετικής του ομάδας, δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπούμε και να αναμένουμε άπραγοι τις εξελίξεις.
Τα ιδια στελέχη στο κείμενο τους κάνουν λόγο για απόρριψη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και η απόρριψη της εικονικής «Κεντροαριστεράς» που κατασκευάζεται από την κορυφή, με την εύνοια της διαπλοκής και η μη ανταπόκριση των κοινωνικών προοδευτικών δυνάμεων, όπως εκφράζονται στους Φορείς της κοινωνίας, πολιτικά και εκλογικά.
Αναφέρονται και στην επόμενη ημέρα σημειώνοντας οτι : Η δημοκρατική σοσιαλιστική Παράταξη και κυρίως η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που πιστέψαμε στις αρχές και τα προοδευτικά της προτάγματα είμαστε ΕΔΩ! Κοινωνικά και πολιτικά στελέχη με καθημερινή παρέμβαση στις κοινωνικές εξελίξεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πολίτες,με ενεργό συμμετοχή, μακριά από τις επιλογές των σημερινών αποτυχημένων διαχειριστών του ιστορικού της ονόματος, αλλά παρόντες στην κοινωνία, στους κοινωνικούς χώρους, στην καθημερινότητα.
Άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Τα πράσινα συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν ποια θα μπορούσε να ηταν η λύση σε ενα προοδευτικό πλαίσιο μέσα, καθώς προκρίνουν ότι συγκυβέρνηση της«κεντροαριστεράς» με τους εκφραστές της συντήρησης δεν μπορεί να υπάρχει. Μια προοδευτική παράταξη έχει συνομιλητές και συνεργάτες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και όχι τους εκπροσώπους της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Της επανατοποθέτησης της διαχρονικής αξίωσης του δημοκρατικού κόσμου για ευρύτερες συνεργασίες των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και δεσμεύσεων,τερματίζοντας οριστικά την κυβερνητική σύμπραξη με τη Δεξιά και τη μνημονιακότερη των μνημονίων πολιτική της.
Και καταλήγουν στο κείμενο τους :
Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για ένα δημοκρατικό, πατριωτικό,μαζικό και συλλογικό Κίνημα.
Για ένα Κίνημα που μπορεί να εκφράσει και πάλι τη δυναμική της κοινωνίας και των αναγκών της.
Για ένα Κίνημα των υγειών παραγωγικών δυνάμεων, των νέων, των ανέργων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των εργαζόμενων, των αγροτών ενάντια στον μεταπρατισμό, τον νεοφιλελευθερισμό, τον ενδοτισμό και την υποτέλεια.
Για ένα Κίνημα υπεράσπισης της Προσωπικής, Κοινωνικής και Εθνικής μας Αξιοπρέπειας.
Πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, ανασυγκροτούμε τον προοδευτικόσοσιαλιστικό χώρο από την βάση, από την κοινωνία, από τις πραγματικές δυνάμεις που συγκρότησαν και συγκροτούν το Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Τα στελεχη αυτά έχουν συλλέξει και συνεχίζουν να συλλέγουν υπογραφές ανά νομό και ανά περιφέρεια με στόχο να αποτελέσουν τους πυρήνες που θα μετέχουν στο συνέδριο.
Β.Γ 
.egiakoumis.gr

Read more...

Και κατά της Κύπρου ο Βενιζέλος...


 
Και κατά της Κύπρου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με ρηματική διακοίνωση για την κριτική που του άσκησε η Ελένη Θεοχάρους. Ούτε η χούντα δεν μου έκλεισε το στόμα, απαντά η... κύπρια ευρωβουλευτής
Ευρύτερες διαστάσεις έχει προσλάβει η κριτική που άσκησε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο, σε σχέση με όσα αναφέρονται σε τουρκικό έγγραφο για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».
Ενοχλημένη η Αθήνα από τις τοποθετήσεις της Ελένης Θεοχάρους ζήτησε με ρηματική διακοίνωση και εξασφάλισε παρέμβαση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η ευρωβουλευτής δήλωσε ότι ο κ. Βενιζέλος πνέει τα μένεα εναντίον της και υπέδειξε πως στα ερωτήματα που έθεσε δεν έχει ακόμα λάβει απαντήσεις.

Η ανακοίνωση της Λευκωσίας

Το κυπριακό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, διευκρινίζει ότι «κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου 2014, η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου».
Ακολούθως αναφέρεται στα γεγονότα σημειώνοντας πως ο κ. Βενιζέλος ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία ανέγνωσε τη συμφωνηθείσα κοινή θέση των 28 κρατών μελών με σαφείς αναφορές στα κυπριακά ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία. Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ «στην αντιφώνησή του, ο Τούρκος υπουργός Ευρώπης κ. Τσαβούσογλου ανέγνωσε ορισμένα αποσπάσματα από την Τουρκική Δήλωση στα οποία δεν περιλαμβάνονταν οποιεσδήποτε προσβλητικές, για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορές».
Στο τέλος της συνεδρίας του Συμβουλίου -αναφέρει το ΥΠΕΞ- το πλήρες, μακροσκελέστατο, γραπτό κείμενο της Τουρκικής Δήλωσης υποβλήθηκε επίσημα στο Συμβούλιο. Το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως η δευτερολογία του κ. Βενιζέλου κρίνεται «άκρως ικανοποιητική» καθώς απάντησε στις προφορικές επισημάνσεις του Τούρκου υπουργού και χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο του γραπτού κειμένου της Τουρκικής Δήλωσης.

Καμία αλληλεγγύη 

Κληθείσα από τον «Φ» να σχολιάσει την ανακοίνωση της Λευκωσίας, η Ελένη Θεοχάρους εξέφρασε κατανόηση για «τη στάση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών», δηλώνοντας επίσης ότι η ίδια γνωρίζει πως «ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος πνέει τα μένεα εναντίον μου αλλά εξακολουθώ να μην έχω λάβει απάντηση στο ερώτημά μου, που αφορούσε στην έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Ε.Ε., προς ένα κράτος-μέλος τελών υπό την στρατιωτικήν κατοχήν μιας υπό ένταξιν χώρας».
Συνεχίζοντας η κ. Θεοχάρους μας ανέφερε και τα εξής: «Εν προκειμένω, η Κύπρος υπέστη βάναυση και προσβλητικότατη επίθεση από την Τουρκία. Η επίθεση που έγινε προ δεκαπενθημέρου εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητη». Η θέση του κ. Βενιζέλου ότι ο κ. Τσαβούσογλου «δεν είπε διά ζώσης ενώπιόν του την επίμαχη φράση, αλλά την ενέγραψε στο κείμενο που του παρέδωσε, μόνο θυμηδία προκαλεί».

«Η Ελλάς δεν είναι ο κ. Βενιζέλος»

Αναφέρει ακόμα ότι έχει απευθύνει εγγράφως το ίδιο ερώτημα προς τους κυρίους Μπαρόζο, Σουλτς, Βαν Ρομπάι, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων και τον αρμόδιο επίτροπο κύριο Φούλε από τους οποίους αναμένει απαντήσεις. Καταλήγοντας, διαμήνυσε πως «είναι υποχρέωσή μου να υπερασπίζομαι την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάς και το Έθνος δεν είναι ο κ. Βενιζέλος».
Σε άλλες δηλώσεις της η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι υπήρξε συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και ότι έχει πληροφορηθεί πως ο κ. Βενιζέλος «ζητά την κεφαλήν μου επί πίνακι». 

«Ούτε η χούντα δεν μου έκλεισε το στόμα»

Διαμήνυσε ότι η ίδια δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανένα και ότι δεν δέχεται πως διαταράσσονται οι σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας λόγω των όσων είπε. Στην προσωπική της σελίδα κοινωνικής δικτύωσης η κ. Θεοχάρους έγραψε και τα εξής: «… να θυμίσω ή να γνωστοποιήσω στον κάθε κ. Βαγγέλη ότι ούτε η χούντα των φασιστοειδών του 1967 δεν μου έκλεισε το στόμα, ειδικά όταν έπρεπε να εκφράσω τις απόψεις μου, ότι δεν είμαι διορισμένη νομάρχης για να με πάψει, ούτε και είμαι αναρριχητικό που σκαρφάλωσα επάνω στον στιβαρό κορμό του για να μου κόψει τις ρίζες».
Στο μεταξύ, έντονη κριτική για τη στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ στο όλο θέμα άσκησαν, με ανακοίνωσή τους, και οι σύνδεσμοι αγωνιστών.

Read more...

Κύριοι, τότε λέγατε ψέματα;...


venizelos-loverdos
Πολύ πρόσφατα, μόλις το 2008, όταν ήταν στην αντιπολίτευση οι Βενιζέλος, Λοβέρδος και Γεωργιάδης, που απορρίπτουν σήμερα την πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, εμφανίζονταν ως ...
οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της άποψης που τώρα «ξορκίζουν» .
Σε πολίτες με κοντή μνήμη απευθύνονται οι Βενιζέλος, Λοβέρδος και Γεωργιάδης, οι οποίοι απορρίπτουν σήμερα την πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Και οι τρεις είναι εκτεθειμένοι καθώς «ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει».
Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, υπερασπίζονταν με πάθος το δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίζει για «ένα νόμο που δεσμεύει το μέλλον της χώρας».
Η «Εφ.Συν.» υπενθυμίζει τι δήλωναν από το βήμα της Βουλής τον Απρίλιο του 2008 -ως αντιπολίτευση τότε- οι σημερινοί κυβερνώντες, που υπερασπίζονταν με πάθος το δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό.
Ανδρέας Λοβέρδος: «Αρνείστε το δημοψήφισμα για ένα νόμο που δεσμεύει το μέλλον της χώρας»
Ευάγγ. Βενιζέλος: «Η Ν.Δ. να συνειδητοποιήσει ότι επιχειρεί να νομοθετήσει σε αντίθεση προς την κοινωνική πλειοψηφία, ενώ η ίδια είναι πιστοποιημένα εκλογική μειοψηφία στο εκλογικό σώμα»
Αδωνις Γεωργιάδης: «Συγκρούονται δύο απόψεις. Η κατ’ εξοχήν δημοκρατική, που λέει ότι ο λαός πρέπει να αποφασίζει για σημαντικά γι’ αυτόν ζητήματα, και η άλλη, που λέει ότι ο λαός δεν είναι ώριμος και ικανός γι’ αυτά. Η τελευταία είναι όμως ολιγαρχική άποψη»

  "Εφημερίδα των Συντακτών"

Read more...

Κινητοποιήσεις για το διπλό λουκέτο στη ζάχαρη...

 
Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ σε Ορεστιάδα και Ξάνθη, έπειτα από την ανακοίνωση ότι η διοίκηση της εταιρείας προτίθεται να αναστείλει τη λειτουργία των...
δύο εργοστασίων, διατηρώντας μόνο αυτό στο Πλατύ Ημαθίας.
Η απόφαση αναστολής λειτουργίας των δύο εργοστασίων οφείλεται στο υψηλό κόστος λειτουργίας τους που υπολογίζεται στα 900 ευρώ ανά τόνο ζάχαρης.
Εργαζόμενοι, αλλά και φορείς των περιοχών Ορεστιάδας και Σερρών καλούν υφυπουργούς της κυβέρνησης να πάρουν ξεκάθαρη θέση και προειδοποιούν ότι εάν προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων στις δύο περιοχές, τότε «θα δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ξεκάθαρα τις οικονομικές ατασθαλίες και άλλες που έχουν γίνει στην εταιρεία», όπως τόνισαν οι Πέτρος Χαστανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην ΕΒΖ και Χριστόδουλος Βαρκάκης, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο και εκπρόσωπος των εργαζομένων στη εταιρεία.
«Οι υπουργοί οι δικοί μας ήταν εδώ και πολύ καιρό ενημερωμένοι και στις συσκέψεις τις τελευταίες που έγιναν. Το ότι δεν μπόρεσαν να αλλάξουν μία απόφαση η οποία πραγματικά δεν στηρίζεται πουθενά θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη ήττα. Όχι ήττα προσωπική δική τους, αλλά του νομού», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Χαστανίδης.
Μεταξύ άλλων ο ίδιος επεσήμανε ότι στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ορεστιάδα οι εργαζόμενοι ανέρχονται σήμερα σε 45 άτομα και σπέρνουν συνολικά 18.000 στρέμματα, όταν τα αντίστοιχα νούμερα προ 5ετίας έφθαναν σε 260 και πάνω από 60.000 στρέμματα.
Σημειώνεται ότι για αύριο έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην περιοχή για το θέμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων διάφορων φορέων, αλλά και την παρουσία των υφυπουργών, βουλευτών της περιοχής, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Δερμετζόγλου, Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου και Εξωτερικών, Κυριάκου Γεροντόπουλου.
Στις Σέρρες οι εργαζόμενοι της εταιρείας και εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής, συνεδριάζουν αυτήν την ώρα προκειμένου να δουν και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη. Επισημαίνεται ότι στο εργοστάσιο Σερρών εργάζονται 60 άτομα και 250 εποχικοί και σπέρνονται συνολικά 13.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 55.000 στρέμματα.
Αβεβαιότητα και έντονη ανησυχία επικρατεί όμως και στους κόλπους του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, αφού όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος διοικητικού συμβουλίου στην εταιρεία εκπρόσωπος των εργαζομένων, Σταύρος Κανσίζογλου «κανείς δεν διασφαλίζει το μέλλον μας και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι άμεσα δεν θα έρθει και το δικό μας τέλος». Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας εργάζονται 106 άτομα και σπέρνονται πάνω από 50.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 120.000 στρέμματα.
Η οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται να ληφθεί την προσεχή Τετάρτη στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΒΖ τονίζεται μεταξύ άλλων «η απαξιωμένη την τελευταία πενταετία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οδηγείται επίσημα στο κλείσιμο και την καταστροφή. Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιδράσουμε , να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Συνέχιση της παραγωγής ζάχαρης στην χώρα μας , ενίσχυση και βιωσιμότητα της τευτλοκαλλιέργειας , την λειτουργία των τριών εργοστασίων διότι ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν μπορεί να υπάρξει» και καλούν την κυβέρνηση «την ύστατη στιγμή να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να αποτρέψει ένα καίριο πλήγμα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα δίνοντας λύση αναλογιζόμενη τις ευθύνες της».


Read more...

Κλείνει από τη Δευτέρα η Ιατρική Σχολή...


ÁÈÇÍÁ ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏ -ÍÅÏ ÍÏÌÏÓ×ÅÄÉÏ ÃÉÁ ÔÇ ÐÁÉÄÅÉÁ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)
Κατεβάζει ρολά από τη Δευτέρα 7 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 11 Ιουλίου η Ιατρική Σχολή μετά την απόφαση του συλλόγου διοικητικού προσωπικού ΕΚΠΑ.
 Ειδικότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει, ότι την Πέμπτη 3 Ιουλίου εργαζόμενοι από ...
την Ιατρική Σχολή και από άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, πραγματοποίησαν ανοιχτή συνέλευση, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα στην Ιατρική και όπως επισημαίνει, μετά την κατάργηση των φυλάκων, τις απολύσεις των καθαριστριών, τη μετατροπή των συμβασιούχων σε «ελεύθερους επαγγελματίες» και βεβαίως, το μέτρο της διαθεσιμότητας το Πανεπιστήμιο τελεί υπό διάλυση.

Σύμφωνα με την απόφαση η κεντρική γραμματεία της Ιατρικής Σχολής θα δέχεται κοινό μόνο δύο μέρες την εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή. Οι ώρες υποδοχής κοινού μειώνονται κατά μία ώρα και πλέον θα λειτουργεί 11:00-13:00.

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά των απολύσεων και της διαθεσιμότητας.

Read more...

Ερχονται πλειστηριασμοί...





Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται υπουργείο Οικονομικών και τρόικα αναφορικά με το καυτό θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροικανοί δείχνουν...
σημάδια αποδοχής της ελληνικής πρότασης για μείωση της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών στα δυο τρίτα της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Το θέμα τέθηκε από την τρόικα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης μαραθώνιας αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος καθώς έχει εντοπισθεί ότι πατά το γεγονός πώς οι εφορίες προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων οφειλετών του δημοσίου, οι σχετικοί πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι λόγω ανυπαρξίας ενδιαφέροντος από την πλευρά των αγοραστών ακινήτων.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους τροϊκανούς, είναι ότι η τιμή εκκίνησης είναι η αντικειμενική αξία η οποία πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερη της εμπορικής αξίας. Για το λόγο αυτό πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μείωση της τιμής εκκίνησης στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση γενικά, θεωρεί το θέμα βόμβα καθώς ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και μάλιστα με πολύ χαμηλό τίμημα προκαλώντας μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα .

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Απρίλιο και μάλιστα λόγω της σημαντικότητας του προβλήματος συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου. Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις και να κλειδώσει ότι οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το δημόσιο θα ξεκινούν από το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας.

Από την πλευρά τους φορείς της αγοράς προτείνουν τη συνολική μείωση των αντικειμενικών τιμών προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα και σημειώνουν ότι είναι και η πιο δίκαια λύση καθώς οι αντικειμενικές τιμές είναι πολύ υψηλότερες των εμπορικών.

Παράδειγμα

Ας υποθέσουμε ότι η εφορία βγάζει στο σφυρί ένα ακίνητο φορολογούμενου ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 150.000 ευρώ. Η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό με το σημερινό καθεστώς είναι 150.000 ευρώ. Η τρόικα θέλει η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό να είναι 50.000 ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών αντιπροτείνει να διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ.

Οι πλειστηριασμό με τις νέες μειωμένες τιμές εκκίνησης αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους.


capital.gr

Read more...

ΟΟΣΑ: Φτωχότερη η μεσαία τάξη τα επόμενα 50 χρόνια...


ΟΟΣΑ: Φτωχότερη η μεσαία τάξη τα επόμενα 50 χρόνια
Δειτε τον πίνακα...
Μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί, θα παρατηρηθεί μεγάλη μετατόπιση του κέντρου βάρους της οικονομικής ισχύος προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών και ειδικά εκείνων της...
Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ οι υφιστάμενες εισοδηματικές ανισότητες θα επιδεινωθούν. Τα σχετικά αναφέρονται στην τελευταία έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), η οποία πραγματεύεται τις προκλήσεις και τις μακροοικονομικές τάσεις έως το 2060. Σε επίπεδο αγοράς εργασίας, οι εργαζόμενοι και τα διοικητικά στελέχη με την υψηλότερη εξειδίκευση θα ωφεληθούν περισσότερο από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ η ίδια η τεχνολογία θα καταργεί ή θα υποκαθιστά θέσεις εργασίας που απαιτούν απλές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου. Η διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος θα καταγραφεί ανάμεσα σε όσους έχουν υψηλά και σε όσους έχουν μεσαία εισοδήματα.
(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της απραξίας και απευθύνει έκκληση να συγκροτηθεί μία πιο μεγαλόπνοη παγκόσμια ατζέντα, με στόχο τη δημιουργία κοινωνιών με λιγότερους αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων, τη βελτίωση της ευημερίας και τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές. Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι τα προσεχή 50 χρόνια θα περισταλεί το χάσμα στα εισοδήματα μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών, με αποτέλεσμα να περιοριστούν και τα κίνητρα που ωθούν τους ανθρώπους σε μετανάστευση προς τη Δύση, με συνέπεια σε βάθος χρόνου να οξυνθούν οι πιέσεις λόγω γηράσκοντος πληθυσμού. Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα επηρεαστούν οι οικονομίες των κρατών εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές ρύπων. Οι πολιτικοί, όντας αντιμέτωποι με τις ανωτέρω προκλήσεις, θα πρέπει να αναζωογονήσουν τις αγορές εργασίας και προϊόντων, να στηρίξουν την καινοτομία και την παραγωγικότητα και να εφαρμόσουν αποδοτικές πολιτικές στην αναδιανομή του πλούτου. Επίσης, όπως συστήνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναθεώρηση του τρόπου χρηματοδότησης των κοινωφελών υπηρεσιών και των φορολογικών δομών.

Ειδικότερα, όσον αφορά την προβλεπόμενη αναπτυξιακή επιβράδυνση, ο διεθνής οργανισμός προτείνει πολιτικές σε τέσσερις άξονες: επιτάχυνση της οικονομικής ενοποίησης, ενίσχυση των θεσμών, ώστε να γίνουν ανθεκτικότεροι στους κραδασμούς, μείωση των εκπομπών ρύπων για άμβλυνση του αντίκτυπου των κλιματικών αλλαγών και, κυρίως, ενδυνάμωση της οικονομίας της γνώσης, η οποία θα αποβεί η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στο μέλλον. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ συστήνει εμπλουτισμό των πολυμερών συμφωνιών εμπορίου και επενδύσεων, εφαρμογή μεταναστευτικής πολιτικής για την κάλυψη των αναγκών σε δεξιότητες και συμμετοχή εργατικού δυναμικού, καθώς και προώθηση ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να διατηρηθεί η προσφορά εργασίας ενόψει γήρανσης του πληθυσμού και αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Στο μέτωπο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, τέλος, ο διεθνής οργανισμός συστήνει στις κυβερνήσεις να προωθήσουν την ισότητα ευκαιριών και να διασφαλίσουν πως η ζωηρή ζήτηση για κατάρτιση και δεξιότητες μπορεί να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας υπό συνθήκες μακράς παραγωγικής ζωής.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

«Άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος η απεργία» Σε επιστράτευση οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ


Σε επιστράτευση οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ
  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Μετά την ολιγόωρη προθέσμια που έδωσε η κυβέρνηση στους εργαζομένους της ΔΕΗ να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, αφού η απεργία τους κρίθηκε χθες παράνομη και καταχρηστική, το πρωί του Σαββάτου αποφασίστηκε η επιστράτευσή τους και η επιτάξη των υπηρεσιών τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφέρεται: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

» Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

» Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Νωρίτερα το Σάββατο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Η δικαστική απόφαση, που έκρινε την απεργία της ΓΕΝΟΠ παράνομη και καταχρηστική, εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η απεργία κρίθηκε παράνομη με το σκεπτικό ότι δεν διατέθηκε το εξαιρούμενο προσωπικό. Καταχρηστική κρίθηκε σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα.

Πάντως, τις προθέσεις της κυβέρνησης για επιστράτευση είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μιλώντας στο Mega ανέφερε πως αν η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν αφαρμοστεί, τότε η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υποχρεωτική εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Εν τω μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου τυπώνονται στο Εθνκό Τυπογραφείο τα φύλλα πορείας που θα επιδοθούν στους εργαζομένους. Το Εθνικό Τυπογραφείο θα λειτουργήσει όλο το Σαββατοκύριακο, με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητοστάκη.

ΠΑΣΟΚ: Δύσκολη, αλλά αναγκαία η απόφαση
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «δύσκολη, αλλά αναγκαία» την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ, με στόχο την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού.
«Από την στιγμή που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων της ΔΕΗ δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που κήρυξαν την απεργία παράνομη και καταχρηστική, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής απέναντι στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις διακοπές ρεύματος.
» Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και η απρόσκοπτη παροχή του στην ελληνική κοινωνία αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων.
» Κανείς σήμερα με ακραίες αποφάσεις και πρακτικές δεν μπορεί να κρατά όμηρο τους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους.
» Οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές, σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθούν με τόλμη, προς όφελος της χώρας, της εθνικής οικονομίας και του Ελληνικού λαού.
» Οι ετερόκλητες, πολιτικάντικες, και τυχοδιωκτικές, δήθεν συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη στο παρελθόν για μια ακόμη φορά θα αποτύχουν».
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Στο χορό των κινητοποιήσεων Λουκέτο στα φαρμακεία την Πέμπτη 10 Ιουλίου


    Λουκέτο στα φαρμακεία την Πέμπτη 10 Ιουλίου
      (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

    Αθήνα
    Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και πάλι οι φαρμακοποιοί μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μειώσει το ποσοστό του κέρδους τους. Στη σύσκεψη των προέδρων των Συλλόγων όλης της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρότεινε να κλείσουν τα φαρμακεία την ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιουλίου.

    Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών «ήταν υποχρέωση της χώρας, είχε τεθεί και αναληφθεί όταν έγινε η πρώτη συμφωνία με τους δανειστές» δήλωσε την Τετάρτη στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Μάκης Βορίδης.

    «Τότε, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ήταν 23%, το οποίο παρέμενε σταθερό μέχρι σήμερα και είχε αναληφθεί η υποχρέωση να μειωθεί στο 15%» ανέφερε.

    Από την πλευρά του ο κ. Θεοδοσιάδης δήλωσε στον ΣΚΑΙ: «Χάνουμε εμείς, κερδίζει η φαρμακοβιομηχανία και δεν υπάρχει όφελος για τον καταναλωτή ή το Δημόσιο».
    Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σημείωσε ότι ούτε ο καταναλωτής θα δει διαφορά στις τιμές των φαρμάκων από τη μείωση του κέρδους ούτε το Δημόσιο ή ο ΕΟΠΥΥ θα έχουν όφελος.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...