Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Ο Γ. Παπανδρέου διοργανώνει ξεχωριστεί εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ

Ο Γ. Παπανδρέου διοργανώνει ξεχωριστεί εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ
"Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή" Έκθεση ιστορικού υλικού  Ζάππειο Μέγαρο, 1-7 Σεπτεμβρίου 2014

Έκθεση ιστορικού υλικού, διοργανώνει το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και 50 χρόνων από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου, με θέμα:
"Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή"
Τα εγκαίνια της Έκθεσης, που θα στεγαστεί στο Ζάππειο Μέγαρο, θα πραγματοποιηθούν την 1η Σεπτεμβρίου, με ειδική εκδήλωση στην οποία ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Α.Παπανδρέου.
Κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, θα διαμορφώσουν με την έκθεσή τους ένα ιστορικό πάζλ μέσα από το οποίο θα ανδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, που με τη σειρά τους θα καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας.
Σκοπός της Έκθεσης, οι παλαιότεροι να ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο και οι νεότεροι να "ανακαλύψουν" μέσα από μια ολοκληρώμενη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο θα εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της ιστορικής μνήμης στην δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας.
Παράλληλα, σκοπός της Έκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Προοδευτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο Ανδρέας Παπανδρέου, μιλώντας τον Ιούλιο του 1991, στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης,
"Εάν το σοσιαλιστικό όραμα δεν πρέπει να εξαφανισθεί, τότε οι σοσιαλιστές πρέπει να αγωνισθούν για ριζοσπαστικές αλλαγές στις κοινωνίες - ακόμη και αν αυτές είναι σήμερα εγκλωβισμένες - στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα".
egiakoumis.gr

Read more...

Στον αέρα 100.000 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ...


Στον αέρα 100.000 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚΤο Σεπτέμβριο η ρύθμιση για τη συγκεκριμένη κατηγορία στεγαστικών δανείων...


Ρώσικη ρουλέτα έχουν γίνει οι δόσεις για 100.000 δανειολήπτες που πήραν στεγαστικά δάνεια με επιδότηση ενοικίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς έχουν...
μείνει έξω από όλες τις ρυθμίσεις που έχει προωθήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Ακόμα και αν κατατεθεί τροπολογία, για τη μείωση του ποσού των μηνιαίων δόσεων, θα είναι για πολλούς άνευ αντικρίσματος, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», καθώς μπορεί να πληρώνουν μεν μικρότερες δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο επιτόκιο.

Ο χρονικός ορίζοντας για την κατάθεση της τροπολογίας μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο. Η σχετική διάταξη ήταν έτοιμη, μαζί με άλλες διατάξεις που περιελήφθησαν στο νόμο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις. ευρώ. Για άγνωστους λόγους η διάταξη δεν μπήκε στο νόμο που ψηφίστηκε και παραμένει στο υπουργείο Εργασίας.

Η τροπολογία θα προβλέπει ότι:

-Τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους έξι μήνες ως προς τις καθυστερούμενες δόσεις.

-Ο ΟΑΕΔ χωρίς να παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλετών με την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα θα εξακολουθήσει να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που προέβλεπε η αρχική σύμβαση.

-Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών...

Read more...

Προσλαμβάνουν τους αδήλωτους εργαζόμενους...


...μία μέρα πριν τους ελέγχους!...


"Έκρηξη" προσλήψεων σε 25 τουριστικούς προορισμούς, κατά τις ημέρες διενέργειας ελέγχων για αδήλωτη εργασία, καταδεικνύουν τα στοιχεία που...

έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά αν και κατά τις ημέρες που προηγούνταν των ελέγχων παρατηρούταν χαμηλός αριθμός προσλήψεων, ως δια μαγείας ο αριθμός τους εκτοξευόταν κατά τις ημέρες διενέργειας των ελέγχων, με προφανή στόχο την αποφυγή των προστίμων, που μπορούν να ανέλθουν έως και το ποσό των 10.500 ευρώ.

Χαρακτηριστική η περίπτωση των ελέγχων στο Ρέθυμνο, όπου από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου δηλώθηκαν 19 απολύσεις και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες, που βρίσκονταν εκεί οι ελεγκτές, δηλώθηκαν 198 προσλήψεις.

Αντίστοιχα, στα Χανιά, στις 22 Ιουλίου δηλώθηκαν 21 απολύσεις, την επόμενη μέρα 256 απολύσεις, στις 24 Ιουλίου 6 προσλήψεις, και στη συνέχεια, με την παρουσία των ελεγκτών, 261 προσλήψεις μέσα σε τέσσερις ημέρες (25-28 Ιουλίου)...
topontiki.gr

Read more...

Δικηγόροι συνελήφθησαν για πλαστογραφία και απάτη...


Δικηγόροι συνελήφθησαν για πλαστογραφία και απάτη! Εμφανίστηκαν ως ιδιοκτήτες επιχειρηματικού ομίλου και άρπαξαν απο το θύμα 25.000 ευρώ! Χειροπέδες σε δυο άτομα απο τη Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Εμφανίστηκαν ως ιδιοκτήτες επιχειρηματικού ομίλου και άρπαξαν απο το θύμα 25.000 ευρώ...


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος δύο ημεδαπών δικηγόρων, ηλικίας 31 και 32 ετών, αντίστοιχα, για τα...
αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, κατά συναυτουργία και εξακολούθηση.

Ειδικότερα, ο 31χρονος δικηγόρος, ισχυριζόμενος ότι διαθέτει γνωριμίες σε μεγάλο ελληνικό τραπεζικό Όμιλο, κατέπεισε ιδιοκτήτη εταιρίας ψυκτικών μηχανημάτων, ότι θα μεσολαβούσε για να υπογράψει με τον Όμιλο σύμβαση ανάθεσης συντήρησης, ύψους 10.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο 31χρονος σύστησε - παρουσίασε στον ιδιοκτήτη της εταιρείας, τον 32χρονο συνεργό του δικηγόρο, ως υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Ομίλου.

Ο 32χρονος δικηγόρος, σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, κατάφερε να αποσπάσει από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, με τον οποίο συνομιλούσε τηλεφωνικά και μέσω διαδικτύου, συνολικά το χρηματικό ποσό των 25.000 ευρώ περίπου.

Η καταβολή των χρημάτων γινόταν είτε με τραπεζικές καταθέσεις τμηματικά στους λογαριασμούς των δύο δικηγόρων, είτε με αυτοπρόσωπη παράδοση στον 31χρονο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον παθόντα, η εταιρεία του υπέστη οικονομική ζημία ύψους 1.000.000 ευρώ, λόγω προετοιμασιών στις οποίες προέβη για την ανάθεση της σύμβασης στην επιχείρησή του.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν τα διαδικτυακά ίχνη και οι επίμαχες τηλεφωνικές κλήσεις και εντοπίστηκαν τα πλήρη στοιχεία των δύο ημεδαπών.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, μία συσκευή tablet, ένα κινητό τηλέφωνο και δύο κάρτες SIM, τα οποία απεστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση.

Όπως διαπιστώθηκε ο ένας από τους εμπλεκόμενους δικηγόρους, είχε συλληφθεί στο παρελθόν για παρόμοια απάτη.


Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών...
thebest.gr

Read more...

Γιάννα: Υπερτιμολογήσεις, πούρα και ξιπασιά...


H μίζερη κληρονομιά του 2004...

Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε επειδή διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως ένας από τους πολλούς λόγους που οδήγησαν στη χρεοκοπία ήταν η...
διαχείριση της ολυμπιακής κληρονομιάς. Η απώλεια της ευκαιρίας έχει ιστορικό βάρος για τη χώρα. Και όμως, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να αποδώσει ευθύνες σε κυβερνήσεις και πρόσωπα που σχεδίασαν έργα και μετά τα άφησαν να σαπίσουν. Δέκα χρόνια μετά τους Αγώνες και η ελληνική κοινωνία αρνείται να δει ή δεν γνωρίζει καν τι συνέβη και τι θα μπορούσε να γίνει με τους Αγώνες.

Το καλοκαίρι του 2004 βρέθηκα στο Μόντρεαλ, εκεί όπου οι άνθρωποι πλήρωναν μέχρι πρόσφατα το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 1976. Έβριζαν και τότε, δεν ήθελαν να ακούσουν για Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Μόντρεαλ αποπλήρωσε το χρέος των Αγώνων το 2006. Ουσιαστικά το ίδιο έχει συμβεί και εδώ. Η αλήθεια είναι ότι εδώ συνέβαινε πριν καν γίνουν οι Αγώνες. Και όμως, το Μόντρεαλ δίδαξε όλες τις επόμενες διοργανώσεις για όσα πρέπει να κάνουν και όσα οφείλουν να αποφύγουν. Μόνο δύο πόλεις δεν διάβασαν το μάθημα. Η Μόσχα και η Αθήνα.
Να, λοιπόν, μερικά δεδομένα.

Η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί, συνήθως,ιστορική ευκαιρία για την ανάπλαση και την «επανεκκίνηση» πόλεων ή περιφερειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βαρκελώνη που μετά το 1992 επαναπροσδιόρισε το στίγμα της στον παγκόσμιο χάρτη. Οι Αγώνες της Βαρκελώνης θεωρούνται οι καλύτεροι όχι μόνο για το θέαμα που προσέφεραν, αλλά για την αύρα τους, για την αλλαγή που έφεραν στην πόλη.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση. Αρκεί να υπάρξει ορθολογικός σχεδιασμός για τη δημιουργία και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Το Μόντρεαλ και η Αθήνα είναι οι δύο πόλεις που δημιούργησαν μεγάλο αριθμό καινούργιων εγκαταστάσεων, αλλά δεν κατάφεραν να τις αξιοποιήσουν. Στο Σίδνεϊ έκαναν αγώνες και σε λυόμενα. Στην Ατλάντα και στο Λος Άντζελες οι εθνικές και πολιτειακές χρηματοδοτήσεις είχαν να κάνουν με υποδομές κοινής ωφέλειας και ασφάλεια. Τα υπόλοιπα έγιναν σε συνεργασία με ιδιώτες. Αντίστοιχα μοντέλα υιοθέτησαν και άλλες πόλεις. Η Αθήνα;

Η Αθήνα δημιούργησε εγκαταστάσεις ακόμα και για τα πιο απίθανα σπορ. Ο λόγος; Από τη μια η έλλειψη σχεδιασμού και από την άλλη η βουλιμία: να φτιάξουμε έργα, να δώσουμε δουλειές. Τα έργα δεν φτιάχνονται από την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων. Τα έργα φτιάχνονται και κοστολογούνται από τις κυβερνήσεις. Μερικές φορές η Οργανωτική Επιτροπή πιέζει. Και συχνά η κυβέρνηση υποχωρεί, όταν είναι «ανοιχτή» σε θέματα καθυστερήσεων. Όλα αυτά μπορεί να τα εξηγήσει παραστατικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Πολιτισμού -και αρμόδιος για ολυμπιακά έργα- εκείνη την περίοδο.

Μπήκε μέσα η Αθήνα; Ακόμα δεν το γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα. Η χώρα δεν κάθισε ποτέ να αποτιμήσει τα θετικά και τα αρνητικά των Αγώνων. Ποτέ. Κάποια στιγμή ο Στουρνάρας είπε στη Βουλή ότι το πρόσημο είναι θετικό. Και τώρα το ΙΟΒΕ εκπονεί μελέτη, με έξοδα της Γιάννας. Κατά προσέγγιση οι Αγώνες ξεπέρασαν ως κόστος τα 8.5 δισ. Και ακόμα και αν δεχθούμε ότι έγιναν περιττά έργα, με υπερτιμολογήσεις, με πούρα Γιάννας και ξιπασιά στελεχών, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απουσία σχεδίου και την εγκατάλειψη. Μα τίποτα.

Πριν από δέκα χρόνια η Αθήνα είχε τις καλύτερες, τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις στον κόσμογια να γίνει κάτι αντίστοιχο της Βαρκελώνης. Να πουλήσει πολιτισμό, ιστορία και υποδομές. Έχοντας, παράλληλα, μία βάση χιλιάδων ανθρώπων με διάθεση εθελοντισμού -αυτοί αξιοποιήθηκαν μόνο στη διοργάνωση της Eurovision. Μετά χάθηκαν τα αρχεία με τα στοιχεία τους. Και όμως, μια εβδομάδα μετά τη λήξη των Αγώνων, η Αθήνα άρχισε να συμπεριφέρεται λες και ξύπνησε από ένα όνειρο. Σαν μάνα που πάντρεψε κόρη με ανεπιθύμητο γαμπρό. Κακόκεφη, συνέχισε την πορεία προς τα κάτω. Κράτησε, βέβαια, ως κληρονομιά των Αγώνων το μετρό, το αεροδρόμιο, την Αττική Οδό, αλλά, εντάξει, το μετρό έφαγε αρχαία, το αεροδρόμιο κορμοράνους και η Αττική Οδός λεφτά.

Κώστας Γιαννακίδης (citi-zen)

zoornalistas.blogspot.gr

Read more...