Βήμα της Κυριακής। Πραγματική ξεφτίλα...
fimotro.
Read more...
Τις απόψεις της βρετανικής διπλώματίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου καταγράφουν τα εμπιστευτικά έγγραφα του Φόρεϊν Οφις από το1980 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το Λονδίνο φαίνεται ότι είχε προβλέψει την ανάρρηση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και επιθυμούσε τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με τον μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Στις εμπιστευτικές αναφορές -που δημοσιεύονται τριάντα χρόνια μετά τη σύνταξή τους- γίνεται αναφορά τόσο στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, όσο και στον Χ. Φλωράκη.
Γεγονός για το οποίο υπάρχει μεγάλη αλληλογραφία μεταξύ της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του Φόρεϊν Οφις ήταν η επίσκεψη στο Λονδίνο τού Ανδρέα Παπανδρέου, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρεται σε εμπιστευτική έκθεση, ο τότε Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ιαν Σάδερλαντ, είχε εισηγηθεί στο Φόρεϊν να προσκληθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Λονδίνο, «προκειμένου, εν όψει των εκλογών, να δημιουργηθούν γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ και με την βοήθεια του βρετανικού εργατικού κόμματος».
Ο πρέσβης Σάδερλαντ έγραφε σε επιστολή του «εισηγούμαι και με τη σύμφωνη γνώμη του Εργατικού κόμματος, να προσκληθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Λονδίνο, με έναν ή δύο συνεργάτες του, το Φθινόπωρο. Η πρόσκληση να γίνει από το Κεντρικό Γραφείο Πληροφορίων. Οι προοπτικές του ΠΑΣΟΚ για τις προσεχείς εκλογές έχουν βελτιωθεί, αλλά ακόμα οι πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές είναι εναντίον του, λιγότερες από το 50%. Γι αυτό ακριβώς ο Ανδρέας Παπανδρέου πασχίζει να αποβάλει το προφίλ του ανεύθυνου Μαρξιστή, προκειμένου να κερδίσει ψήφους από το κέντρο. Έχει εκφράσει την πρόθεση να συνεργαστεί με το σοσιαλιστικό γκρουπ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».
Η επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 1980, οι Βρετανοί διπλωμάτες την χαρακτήρισαν «ντε λουξ», δηλαδή πολύ επιτυχή, και από την πλευρά του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στον πρέσβη στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια γεύματος, ότι ήταν «πολύ ευχαριστημένος από την επίσκεψη του στο Λονδίνο και ιδιαίτερα για την ειλικρίνεια, που είχαν οι συνομιλίες εκεί».
Στη βρετανική πρωτεύουσα ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ και με στελέχη του Εργατικού Κόμματος, και έδωσε διάλεξη στη γεμάτη αίθουσα του Τσάταμ Χάουζ, στο βασιλικό Ινστιτούτο Δεθνών Υποθέσεων.
Τον Σεπτέμβριο του 1980 επισκέφθηκε την Αθήνα η Βρετανή πρωθυπουργός. Όπως αποκαλύπτουν εμπιστευτικά έγγραφα, η ατζέντα της βασικά ήταν να κλείσει εμπορικές συμφωνίες για λογαριασμό βρετανικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον της ήταν η αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων, η οργάνωση πανεπιστημιακών νοσοκομείων
στην Ελλάδα, η κατασκευή συγκροτήματος ενέργειας με λιγνίτη, το συγκρότημα πετροχημικών στο Μεσολόγγι, η πώληση στην Ελλάδα αμυντικών συστημάτων, όπως πυραύλου Ράπιερ, τανκς Βίκερς και φρεγάτες.
Άλλο εμπιστευτικό έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρεται στη συνάντηση του Βρετανού διπλωμάτη Λιούελιν Σμιθ με τον γγ του ΚΚ Ελλάδας, Χαρίλαο Φλωράκη. Ο Βρετανός πρέσβης τον χαρακτηρίζει «ήρεμο» και «επαγγελματία» και αναφέρει στην έκθεσή του, ότι τον ρώτησε για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ.
Ο Χαρίλαος Φλωράκης απέκλεισε να γίνει αυτό προεκλογικά, αλλά πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα με τις θέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για τα θέματα της ΕΟΚ - να γίνει δημοψήφισμα - του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
Τα εμπιστευτικά έγγραφα του Φόρεϊν Οφις αποκαλύπτουν, επίσης, ότι το 1980 ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για τη μόνιμη διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα. Είχε επισκεφθεί γι αυτόν το σκοπό τη χώρα ο Βρετανός υπουργός Αθλητισμού, Ντένις Χάουελ, ο οποίος έβλεπε με συμπάθεια την πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και οι Έλληνες οικοδεσπότες τού έδειξαν τρεις περιοχές, που είχαν επιλέξει για την μόνιμη διεξαγωγή της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης.
Η μία περιοχή ήταν κοντά στην Ολυμπία. Ο Ντένις Χάουελ, σύμφωνα με έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, έβλεπε δύο μεγάλα προβλήματα για την υλοποίηση της ελληνικής πρότασης. Το μεγάλο κόστος για να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές, και η δυσκολία να πεισθούν τα μέλη της ΔΟΕ.
Εμπιστευτική αναφορά του Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, Ιαν Σάδερλαντ, προς το Φόρεϊν Οφις, αναφέρεται στη συνομιλία που είχε κατά τη διάρκεια γεύματος με τον Ανδρέα Παπανδρέου στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις σχέσεις του με τους Έλληνες εφοπλιστές. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου μού είπε ότι έχει καλές σχέσεις με την Ενωση των Ελλήνων εφοπλιστών και ότι εάν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την κυβέρνηση θα τους δώσει περισσότερα κίνητρα για να τους προσελκύσει να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα», γράφει στην αναφορά του ο Άγγλος πρέσβης και προσθέτει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου αναγνώριζε ότι η γραφειοκρατία ήταν το μεγάλο εμπόδιο για τις επενδύσεις και θα την αντιμετώπιζε με μεγάλη αποκέντρωση, κατάργηση των νομαρχιών και μεταβίβαση της εξουσίας στις περιφέρειες.
Η Γερμανία χρειάζεται και την Ευρώπη και το ευρώ, «που είναι τα θεμέλια της ευημερίας της, αλλά και των καθηκόντων της πέραν των εθνικών συνόρων της», επισημαίνει η καγκελάριος Μέρκελ στις ευχές της προς τον γερμανικό λαό για το 2011, την ώρα όμως που οι Γερμανοί αμφιβάλλουν πολύ για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
«Διέρχεται μεγάλη κρίση η ΕΕ αυτούς τους μήνες. Πρέπει όλοι να ενισχύσουμε το ευρώ. Δεν είναι μόνον το χρήμα μας, το ευρώ. Είναι περισσότερο κι από νόμισμα», αναφέρεται στο ευχετήριο μήνυμα, που το κείμενο του δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη. «Οι Ευρωπαίοι είμαστε ενωμένοι για το πιο μεγάλο καλό μας. Αυτή είναι κι η εγγύησή μας για Ελευθερία στο εξωτερικό των συνόρων μας και στο εσωτερικό. Θεμέλιό της είναι το ευρώ».
Πολλές οι αμφιβολίες
Απέναντι στο ευρώ, η γερμανική κοινή γνώμη είναι σήμερα διχασμένη, ιδίως αφότου (και) με γερμανικά κεφάλαια ενισχύθηκαν οι οικονομίες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας... Η εφημερίδα Μπιλντ δημοσίευσε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 51% των ερωτηθέντων δεν είναι σήμερα ικανοποιημένοι, που ανήκουν στην ευρωζώνη, έναντι 44% που είναι. Αλλωστε, 49% των ερωτηθέντων πολιτών νοσταλγούν το μάρκο, έναντι 41% που αγάπησαν το ευρώ.
Βέβαια, οι εταίροι της Γερμανίας καθόλου δεν αγάπησαν την αδιαλλαξία που επέδειξε πανθομολογούμενος η καγκελάριος Μέρκελ, όταν φέτος την άνοιξη τέθηκε θέμα ενίσχυσης από τα μέλη της ευρωζώνης της ελληνικής οικονομίας. Αθρόοι σχολιαστές αμφέβαλαν τότε, τελικά εάν υπάρχει, καν, γερμανική επίσημη δέσμευση, για τη συμμετοχή στην ευρωζώνη...
Παράταση δύο ταχυτήτων εφαρμόζει για την περαίωση το υπουργείο Οικονομικών. Οσοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη το εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή το έχουν παραλάβει αλλά έχει λάθη έχουν το χρονικό περιθώριο μέχρι την Παρασκευή , 31 Δεκεμβρίου 2010 να προσέλθουν στην εφορία που υπάγονται και να υποβάλλουν αίτηση.
Από την άλλη όσοι επιτηδευματίες έχουν παραλάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης είτε από τη Γ.Γ.Π.Σ. είτε από την εφορία αλλά ακόμη το σκέφτονται αν θα ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή μπορούν να το πράξουν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2011. Δηλαδή έχουν περίπου ένα μήνα περιθώριο για να αποδεχθούν ή όχι το εκκαθαριστικό που βρίσκεται στα χέρια τους.
Στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρονται τα εξής: «Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 3 της απόφασης ΠΟΛ. 1175/29.11.2010 όπως ισχύει για την υποβολή αίτησης από τους επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. ή από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Εκκαθαριστικό Σημείωμα ή έχει εκδοθεί αλλά δεν έχει παραληφθεί από αυτούς, παρατείνεται μέχρι την 31.12.2010.
Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 της απόφασης ΠΟΛ. 1156/15.11.2010, όπως ισχύει, για την έκδοση των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων από τις Δ.Ο.Υ., παρατείνεται μέχρι την 24.1.2011 για τους επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί από την Γ.Γ.Π.Σ. ή από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Εκκαθαριστικό Σημείωμα κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 της απόφασης ΠΟΛ. 1156/15.11.2010 το Εκκαθαριστικό Σημείωμα του άρθρου 9 του ν. 3888/2010 και έχει υποβληθεί σχετική αίτηση μέχρι την 31.12.2010.
Η αποδοχή από τους επιτηδευματίες των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων που εκδόθηκαν από την Γ.Γ.Π.Σ. ή από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι την 28.12.2010, καθώς και αυτών που εκδίδονται στο πλαίσιο της παράτασης που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 της παρούσας, γίνεται το αργότερο μέχρι την 28.1.2011.
Η προθεσμία των παραγράφων 1 και 6 της απόφασης ΠΟΛ. 1138/11.10.2010, καθώς και 9 της απόφασης ΠΟΛ. 1156/15.11.2010, όπως ισχύουν, για την υποβολή αίτησης επίλυσης των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων, παρατείνεται μέχρι την 31.12.2010. Η επίλυση της διαφοράς πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 28.1.2011, είτε πρόκειται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι την 28.12.2010 είτε για αιτήσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της πιο πάνω παράτασης.
Η προθεσμία της παραγράφου 7 της απόφασης ΠΟΛ. 1138/11.10.2010, όπως ισχύει, για την υποβολή ειδικού σημειώματος δήλωσης της λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων, παρατείνεται μέχρι την 31.12.2010».
Το στέλεχος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, με σχόλιό του στο εσωτερικής κυκλοφορίας έντυπο του ΔΝΤ βεβαίωσε ότι «πλην Ελλάδας και Ιρλανδίας, και άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα έχουν όφελος εάν βοηθηθούν οικονομικά από το ΔΝΤ και την ΕΕ στον αγώνα τους για την περιστολή του υπέρογκου κρατικού χρέους τους».
«Μπορούν τα κράτη να έχουν βιώσιμα οικονομικά μεγέθη; Ασφαλώς μπορούν», γράφει στο ίδιο σχόλιο ο Μπλανσάρ. «Μπορούν από μόνα τους; Κατανοώ τη διστακτικότητα μερικών κρατών να ζητήσουν βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Όμως, τα προγράμματα αμφοτέρων, πραγματικά βοηθούν. Συμφέρει τα κράτη να έχουν στη διάθεσή τους ένα 'πλαφόν' στα επιτόκια δανεισμού τους, βοηθώντας στη δανειοδότησή τους, αλλά και καταπραΰνοντας ταυτοχρόνως τους φόβους των δανειστών τους. Επίσης, τα προγράμματα ΕΕ και ΔΝΤ έχουν πλεονέκτημα, από το οποίο μπορεί να βοηθηθούν τα κράτη, διότι αυτά τα προγράμματα προσφέρουν επιπλέον αξιοπιστία στις δεσμεύσεις μιας κυβέρνησης" όσον αφορά το "νοικοκύρεμα" του χρέους της. Έτσι, συμπλήρωσε, "μπορεί με τις δύο αυτές μεθόδους να εξυπηρετηθεί το μεσοπρόθεσμο κρατικό χρέος».
Το λήγον ημερολογιακό έτος χαρακτηρίστηκε από την σταδιακή παροχή κοινής βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ προς την Ελλάδα κατ' αρχάς (110 δισ.δολάρια) και την Ιρλανδία στη συνέχεια (85 δισ.δολάρια).
Μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού, συνολικά γύρω στα 250 δισεκατομμύρια κομμάτια, επιπλέουν στα νερά της Μεσογείου, απειλώντας τα ζώα που τρέφονται με πλαγκτόν και γενικά όλο το τροφικό πλέγμα, προειδοποιούν θαλάσσιοι βιολόγοι που πραγματοποίησαν δειγματοληψίες.
Τον περασμένο Ιούλιο, ερευνητική ομάδα από τη Γαλλία και το Βέλγιο συνέλεξε δείγματα νερού έξω από τις ακτές της Γαλλίας, της βόρειας Ιταλίας και της Ισπανίας, σε βάθος από 10 έως 15 εκατοστά.
«Η χονδρική εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν περίπου 250 δισ. μικροσωματίδια πλαστικού σε όλη τη Μεσόγειο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά Γκαλγκανί, ερευνητής του Ifremer (Γαλλικό Ινστιτούτο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας).
Το 90% των δειγμάτων που εξετάστηκαν περιείχαν κομματάκια πλαστικού με μέσο βάρος 1,8 milligram. Αν επεκταθούν σε όλη την έκταση της Μεσογείου, οι μετρήσεις υποδεικνύουν ότι στην επιφάνεια της κλειστής θάλασσας επιπλέουν συνολικά 500 τόνοι διαλυμένων πλαστικών σκουπιδιών.
Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, η χονδρική αυτή εκτίμηση θα βελτιωθεί το 2011, οπότε θα πραγματοποιηθούν νέες αποστολές στα νερά του Γιβραλτάρ, του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Σαρδηνίας και της νότιας Ιταλίας.
Εκτός του ότι απελευθερώνουν στα νερά τοξικές ουσίες, τα κομμάτια πλαστικού ανακατεύονται με το πλαγκτόν και καταλήγουν τελικά στα στομάχια ψαριών και άλλων οργανισμών. Παλαιότερες έρευνες, επισήμαναν οι ερευνητές, έχουν δώσει ενδείξεις για επιπτώσεις σε ζώα που τρέφονται με ψάρια, όπως οι χελώνες και οι φώκιες.
Τεράστιες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών, σε μεγαλύτερα κομμάτια, είναι γνωστό ότι συγκεντρώνονται από τα ρεύματα στη λεγόμενη «Μεγάλη Δίνη των Σκουπιδιών» στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν περιορίζεται στην επιφάνεια. Γαλλική αποστολή που πραγματοποιήθηκε προ ετών στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της διεθνούς Απογραφής της Θαλάσσιας Ζωής, μάζεψε περισσότερα σκουπίδια παρά ζωντανούς οργανισμούς από τη θαλάσσια τάφρο που βρίσκεται νότια της Ιεράπετρας.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του Προέδρου της Εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα» δημοσίευσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης. Η προθεσμία λήγει σε μια εβδομάδα, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για την εταιρία που θα αναλάβει την εφαρμογή του λεγόμενου «fast track» καθώς θα εισηγείται στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στην ταχεία διαδικασία του νόμου ενώ θα λειτουργεί και ως υπηρεσία μιας στάσης ("one stop shop"). Σύμφωνα, με το Ν.3894/2010, ο Πρόεδρος της εταιρείας έχει επίσης ως αρμοδιότητες το Στρατηγικό Σχεδιασμό των επενδύσεων, τις διεθνείς σχέσεις με αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα και τις Στρατηγικές Επενδύσεις.
Οι υποψήφιοι, πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:
1) Ελληνική ιθαγένεια.
2) Κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
3) Σημαντική διοικητική εμπειρία σε υψηλόβαθμη αντίστοιχη θέση Διοίκησης.
4) Σημαντική διεθνή εμπειρία στο οικονομικό επενδυτικό περιβάλλον και τις διεθνείς σχέσεις.
5) Αριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας και άλλης μιας βασικής ξένης γλώσσας.
6) Να μην έχει άμεση ή έμμεση συμμετοχή ή άλλη ενεργή επαγγελματική σχέση με φορείς υλοποίησης στρατηγικών ή άλλων επενδύσεων που να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων με την ιδιότητα του Προέδρου της εταιρείας.
7) Λευκό ποινικό μητρώο.
Απίστευτο περιστατικό στο Βόλο...
Από τη σφοδρότητα της έκρηξης, η Αντιτρομοκρατική συμπεραίνει ότι χρησιμοποιήθηκε ισχυρότατη εκρηκτική ύλη ταχείας καύσεως. Γίνεται μάλιστα λόγος για εξελιγμένη μέθοδο επίθεσης, καθώς ο μηχανισμός –πιθανότατα ωρολογιακός- ήταν μικρός, ώστε να χωράει στη μπαγκαζιέρα της μοτοσικλέτας όπου τον είχαν τοποθετήσει οι δράστες.
Το βέβαιο, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είναι ότι οι δράστες ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν να προκαλέσουν θύματα. Γι αυτό τον σκοπό, πραγματοποίησαν δύο κλήσεις, αναφέροντας μάλιστα με πλήρη λεπτομέρεια πού είχε τοποθετηθεί η βόμβα καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του παγιδευμένου οχήματος.
Είναι προφανές, σχολίαζαν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ότι παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί τον τελευταίο χρόνο ο χώρος της νέας τρομοκρατίας, «υπάρχουν πυρήνες που παραμένουν ενεργοί, βελτιώνουν τις μεθόδους τους και ενδεχομένως στρατολογούν νέα μέλη». Η σημερινή επίθεση, έλεγαν, ήταν «υψηλού ρίσκου και πολύ καλά σχεδιασμένη», καθώς εκτελέστηκε λίγες ώρες μετά την κλοπή της μοτοσικλέτας από εστιατόριο στο Γαλάτσι. Σύμφωνα μάλιστα με μία μαρτυρία που εξετάζεται από την Αντιτρομοκρατική, οι δράστες ήταν δύο νεαροί άνδρες, ηλικίας περίπου 25 ετών, είχαν μεταμφιεσθεί σε αστυνομικούς και ήταν οπλισμένοι με περίστροφα.
Αντιπαράθεση Παπουτσή - Δένδια
Παράλληλα, η επίθεση προκάλεσε και ένταση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα και απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τρομοκρατίας। «Λες και περιμένουν ένα γεγονός βίας και σπεύδουν αμέσως να το εκμεταλλευτούν πολιτικά», σχολίασε ο Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας έτσι σε προηγούμενη δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Νίκου Δένδια. Ο Ν. Δένδιας είχε κατηγορήσει σε ανακοίνωση του την κυβέρνηση ότι θριαμβολογεί χωρίς να έχει καταφέρει να εξαλείψει το φαινόμενο της τρομοκρατίας που εντείνεται.
Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης
Newsroom ΔΟΛ
Τελικά το υπουργείο τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει αλλαγές στο τεχνικό μέρος κατάθεσης του δελτίου και επιλογής σχολών και θα οριστικοποιήσει ότι η κατάθεση των μηχανογραφικών θα γίνει κανονικά τον Ιούλιο, προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές της Γ΄λυκείου.
Την ίδια στιγμή, προετοιμάζεται σε συνεργασία και με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο νέος «χάρτης» των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, αφού φέτος το υπουργείο είναι αποφασισμένο να κάνει σημαντικές τομές, μη διστάζοντας να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στα τμήματα που είτε δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων είτε έχουν κορεστεί στην αγορά εργασίας και να τον αυξήσει όπου υπάρχει ανάγκη. Από το «ψαλίδι» στον αριθμό των εισακτέων δεν θα γλιτώσουν ούτε πρωτοκλασάτες σχολές, με συνέπεια να αναμένεται αύξηση του ανταγωνισμού για όσους στοχεύουν σε αυτές.
«Φέτος θα διαμορφώσουμε τον αριθμό των εισακτέων με στόχο τις ποιοτικές σπουδές μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Εχουμε ζητήσει από τα ιδρύματα να μας δώσουν τις προτάσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων που επιθυμούν, οι οποίες θα είναι αιτιολογημένες και θα συνοδεύονται από συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες, όπως ο αριθμός των εργαστηρίων τους, του εκπαιδευτικού δυναμικού , των ήδη φοιτούντων κ.ά». δήλωσε στο «Εθνος» η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ όσον αφορά στο μηχανογραφικό δελτίο, υπογράμμισε: «Θα απλοποιήσουμε τις τεχνικές διαδικασίες κατάθεσης του μηχανογραφικού προς όφελος των υποψηφίων χωρίς να αιφνιδιάσουμε τους φετινούς μαθητές της Γ΄ λυκείου».
Εν τω μεταξύ, ήδη αποδίδει καρπούς η πρωτοβουλία του υπουργείου να δημιουργήσει ψηφιακά φροντιστήρια για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 25.000 μαθητές της Γ΄ λυκείου.
«Οι μαθητές μπορούν να έχουν αναλυτική διδασκαλία στα βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών από πεπειραμένους καθηγητές. Ηδη το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Ο κόσμος αλλάζει και οι μαθητές σήμερα έχουν έφεση στην τεχνολογία.
Πιστεύω ότι το ψηφιακό φροντιστήριο μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα και να ανακουφίσει οικονομικά την ελληνική οικογένεια», υπογραμμίζει η κ. Διαμαντοπούλου.
Οσον αφορά γενικότερα τους μαθητές της Α΄ και Β΄ λυκείου, το υπουργείο Παιδείας στοχεύει, πέρα από την αναμόρφωση της διδακτέας ύλης και τις περικοπές που θα γίνουν, να εισαγάγει νέους θεσμούς στις σχολικές τάξεις, όπως να ενθαρρύνει τους μαθητές να αφιερώνουν ουσιαστικό χρόνο σε εξωτερικές εργασίες (εκτός σχολείου), από τις οποίες μάλιστα θα παίρνουν «πόντους» και θα συνυπολογίζονται στην τελική τους βαθμολογία .
Λιγότερα μαθήματα
Εκτός από τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας προωθεί για το νέο έτος διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περικοπή της ύλης και λιγότερα μαθήματα στα σχολεία, νέο μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστήμια, συνεχής αξιολόγηση των καθηγητών, συγχωνεύσεις τμημάτων και μετατάξεις εκπαιδευτικών.
Την ίδια στιγμή προετοιμάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για μία σειρά σοβαρών ζητημάτων όπως τα κριτήρια που θα τεθούν στο νέο σύστημα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη συνυπηρέτηση των συζύγων εκπαιδευτικών και οι συγχωνεύσεις οργανισμών.
«Καλλικράτης στην ανώτατη εκπαίδευση»
Ερχονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων
Ανατροπές σε πολλούς εν ενεργεία φοιτητές και καθηγητές, θα προκαλέσει ο «Καλλικράτης στην ανώτατη εκπαίδευση».
Αρκετά τμήματα αναμένεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν, γεγονός που θα φέρει μαζικές μετακινήσεις φοιτητών αλλά και διδασκόντων. Αναφορικά με τα κριτήρια τα οποία θα «μετρήσουν» περισσότερο στην κατεύθυνση της κατάργησης ή συγχώνευσης τμημάτων, είναι το ποσοστό κάλυψης των θέσεων εισακτέων που δίνονται σε κάθε τμήμα, ο μέσος όρος διάρκειας των σπουδών που απαιτείται (ελκυστικότητα σπουδών), αλλά και το ποσοστό της απασχολησιμότητας των αποφοίτων. Επίσης μέσα στο 2011, κατά πάσα πιθανότητα 7 οργανισμοί του υπουργείου μεταξύ των οποίων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, θα διαλυθούν και θα «συγκεντρωθούν» σε δύο.
Κατά τα λοιπά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση του φετινού αριθμού εισακτέων για τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνουν πως θα ακούσουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τις προτάσεις των πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ.
Αν βέβαια γίνει αυτό, τότε ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί σημαντικά σε πολλά τμήματα ακόμη και σε πρωτοκλασάτα.
Δεν αποκλείεται πάντως, η φετινή χρονιά να περιλαμβάνει ?σε πρώτη φάση? μείωση εισακτέων σε τμήματα που τα τελευταία χρόνια δεν κάλυπταν όλες τις προσφερόμενες θέσεις.
Αυτή η κατηγορία αφορά δεκάδες περιφερειακά τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, αλλά και ορισμένα ξενόγλωσσα των ΑΕΙ.
Επίσης, η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων πιθανότατα να επηρεαστεί και από τα νέα δεδομένα που υπάρχουν για το «πάγωμα» των διορισμών σε πολλές ειδικότητες, αφού αναμένεται να συσσωρευτούν τα επόμενα χρόνια «στρατιές ανέργων».
Οι αλλαγές στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση
Νέο σχολείο από τον Σεπτέμβριο του 2011
Μειώνεται η ύλη σε 4 τάξεις του Δημοτικού και στις 3 τάξεις του Γυμνασίου. Ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών θα εφαρμοστεί σε περίπου 1.000 δημοτικά. Περιορίζονται τα μαθήματα και ο συνολικός εβδομαδιαίος διδακτικός χρόνος στο Λύκειο
Οι αλλαγές που προωθούνται στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση εστιάζονται στα εξής:
1. Από το σχολικό έτος 2011-12 το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να εφαρμόσει το Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών σε περίπου 1.000 δημοτικά σχολεία, που θα περιλαμβάνει ενίσχυση της ξένης γλώσσας, της πληροφορικής, του πολιτισμού, της φυσικής αγωγής και της φιλαναγνωσίας.
Οπως υπογραμμίζει η κ. Διαμαντοπούλου, «στόχος είναι εκτός των άλλων ο περιορισμός των περισσότερων απογευματινών δραστηριοτήτων των μαθητών σε χώρους εκτός σχολείου, για να μειωθεί η ταλαιπωρία των παιδιών και τα έξοδα των γονέων, αφού η διδασκαλία της Πληροφορικής και των ξένων γλωσσών θα οδηγεί εντέλει σε πιστοποίηση μέσα στο δημόσιο σχολείο».
2. Νέα Προγράμματα Σπουδών. Εντεκα ομάδες του υπουργείου Παιδείας έχουν ξεκινήσει τις πρώτες μελέτες εξορθολογισμού και μείωσης της ύλης στις 4 τάξεις του δημοτικού και στις 3 τάξεις του Γυμνασίου.
Στόχος είναι έως το 2011 να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις ώστε από την επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών. Κεντρικό βάρος θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα, στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες και στην επαρκή εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και της πληροφορικής.
3. Νέο Λύκειο. Στόχος του υπουργείου είναι να περιορίσει τα μαθήματα στο λύκειο και τον συνολικό εβδομαδιαίο διδακτικό χρόνο, ώστε οι μαθητές να έχουν περισσότερο χρόνο για μελέτη και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Προβλέπεται για πρώτη φορά η εισαγωγή στη βαθμίδα του Λυκείου μιας ελεύθερης ζώνης στην οποία τα σχολεία μπορούν να εντάξουν δράσεις κοινωνικού-εθελοντικού ή ευρύτερα μαθησιακού χαρακτήρα.
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Α’ Λυκείου θα λειτουργήσει με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ από το σχολικό έτος 2012-13 θα είναι έτοιμα και τα νέα προγράμματα σπουδών για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές της Α’ Λυκείου της επόμενης χρονιάς θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με βάση το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014.
Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα έχουν στη διάθεσή τους ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα μέσα από ειδική εκπαιδευτική πύλη. Το περιεχόμενό τους θα εμπλουτίζεται διαρκώς με πρότυπες παραδόσεις για την ενίσχυση των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις.
4. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων. Ξεκίνησε φέτος με 544 σχολεία και θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά η εθελοντική αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων, διαδικασία στην οποία φέτος συμμετείχαν 7.136 εκπαιδευτικοί.
5. Πειραματικά σχολεία: Ο θεσμός των πειραματικών πρότυπων σχολείων έχει με τα χρόνια «διαλυθεί».
Την επόμενη σχολική χρονιά το υπουργείο θα θέσει σε λειτουργία 30 τέτοια σχολεία, τα οποία θα έχουν νέα μοντέλα διοίκησης και λειτουργίας.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μοριοδότηση και αποσπάσεις με αξιοκρατικά κριτήρια
Ο καθορισμός αξιοκρατικών και κοινωνικών κριτηρίων στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών είναι η απάντηση στην αδιαφάνεια που επικρατούσε έως σήμερα και στο ασαφές πλαίσιο κριτηρίων, το οποίο διαμορφωνόταν κατά το δοκούν. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που επεξεργάζεται το υπουργείο, περιλαμβάνει σύνδεση των κριτηρίων που θα ζητούνται με τη θέση της απόσπασης, θα συνεκτιμώνται μεταπτυχιακές σπουδές και εκπαιδευτική εμπειρία, ενώ απλοποιείται εφεξής η συνυπηρέτηση των συζύγων εκπαιδευτικών.
Αλλαγές
Στόχος του υπουργείου, μέσα από τις αλλαγές που προωθεί, είναι να υπάρξουν αφενός αξιοκρατικά κριτήρια για τις αποσπάσεις, που να μην επιδέχονται αμφισβήτηση και αφετέρου να εξοικονο-μηθεί εκπαιδευτικό προσωπικό. Τέλος, θα δοθούν κίνητρα (πρόσθετη μοριοδότηση) για όσους πάρουν απόσπαση σε δυσπρόσιτα σχολεία, αλλά και σε κάποιες υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες έχουν ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ-ΜΙΧ.ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Ισραηλινό δικαστήριο έκρινε ένοχο σήμερα τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ για βιασμό, μετά από δικαστικό αγώνα που κράτησε τέσσερα χρόνια.
Ο Κατσάβ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2000 έως το 2007, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης για τις οποίες τον είχαν καταγγείλει τρεις πρώην βοηθοί του.
Το δικαστήριο του Τελ Αβίβ τον έκρινε ένοχο για δύο βιασμούς, μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ο Κατσάβ μπορεί τώρα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής, η οποία επισύρει ποινή μακράς φυλάκισης, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας।
Στο πολύωρο Υπουργικό Συµβούλιο, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε µε σκληρά λόγια το σενάριο µιας ενδεχόµενης χρεοκοπίας της Ελλάδας
tanea.gr
Τι ελλείμματα και ποιους μισθούς πληρώνει ο λαός
Α/Α | ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΕΚΟ | ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ 30/09/2010 | ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ (Χωρίς Εργοδοτικές Εισφορές και λοιπές παροχές) | ΜΕΣΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ 9ΜΗΝΟΥ | ΜΕΣΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ 9ΜΗΝΟΥ ΑΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ | |||||
1 | ΕΘΕΛ | 6.305 | 158.383.500,00 | 6.470 | 24.479,68 | |||||
2 | ΕΔΙΣΥ | 4.074 | 110.542.531,11 | 4.376 | 25.261,09 | |||||
3 | ΕΑΒ | 2.146 | 69.399.000,00 | 2.315 | 29.977,97 | |||||
4 | ΤΡΑΙΝΟΣΕ | 1.622 | 52.881.150,18 | 1.695 | 31.198,32 | |||||
5 | ΗΣΑΠ | 1.130 | 45.398.429,51 | 1.293 | 35.110,93 | |||||
6 | ΕΑΣ | 1.272 | 34.849.580,74 | 1.397 | 24.946,01 | |||||
7 | ΗΛΠΑΠ | 1.363 | 33.810.233,40 | 1.434 | 23.577,57 | |||||
8 | ΗΔΙΚΑ | 371 | 10.046.406,85 | 398 | 25.242,23 | |||||
9 | ΟΔΙΕ | 181 | 8.895.000,56 | 277 | 32.111,92 | |||||
10 | ΟΣΚ | 429 | 9.533.778,07 | 464 | 20.546,94 | |||||
11 | ΕΤΑ | 584 | 9.258.230,10 | 413 | 22.417,02 | |||||
12 | ΟΑΣΑ | 212 | 6.683.177,72 | 271 | 24.661,17 | |||||
13 | ΕΟΜΜΕΧ | 280 | 4.642.344,39 | 295 | 15.736,76 | |||||
14 | ΟΣΕ | 145 | 3.968.037,15 | 164 | 24.195,35 | |||||
15 | ΚΕΔ | 139 | 4.266.769,46 | 141 | 30.260,78 | |||||
16 | ΤΕΟ | 165 | 4.121.358,00 | 175 | 23.550,62 | |||||
17 | ΟΔΔΥ | 118 | 3.670.125,76 | 133 | 27.594,93 | |||||
18 | ΟΠΕ | 64 | 2.614.386,00 | 68 | 38.446,85 | |||||
19 | ΜΒΗ | 88 | 1.900.982,27 | 93 | 20.440,67 | |||||
20 | ΟΛΗ | 53 | 1.902.928,26 | 59 | 32.253,02 | |||||
21 | ΕΛΟΤ | 72 | 2.122.169,21 | 72 | 29.474,57 | |||||
22 | ΑΕΜΥ | 104 | 1.972.760,84 | 111 | 17.772,62 | |||||
23 | ΟΛΠΑ | 60 | 1.994.345,08 | 63 | 31.656,27 | |||||
24 | ΔΕΠΑΝΟΜ | 50 | 1.820.749,94 | 55 | 33.104,54 | |||||
25 | ΟΛΒ | 64 | 1.802.782,13 | 65 | 27.735,11 | |||||
26 | ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ | 54 | 1.663.751,12 | 121 | ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ | |||||
27 | ΙΦΕΤ | 67 | 1.635.379,18 | 73 | 22.402,45 | |||||
28 | HELEXPO | 68 | 1.423.140,91 | 71 | 20.044,24 |
| ||||
29 | ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ | 127 | 1.311.841,93 | 83 | 15.805,32 |
| ||||
30 | ΔΕΘ | 39 | 1.149.555,56 | 46 | 24.990,34 |
| ||||
31 | ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ | 90 | 969.211,00 | 48 | 20.191,90 |
| ||||
32 | ΕΚΚ | 33 | 794.114,42 | 34 | 23.356,31 |
| ||||
33 | ΟΚΑΑ | 44 | 895.125,41 | 46 | 19.459,25 |
| ||||
34 | ΕΛΚΕ | 35 | 791.679,58 | 37 | 21.396,75 |
| ||||
35 | ΠΑΕΠ | 46 | 771.969,86 | 47 | 16.424,89 |
| ||||
36 | ΕΛΚΕΔΕ | 49 | 705.901,08 | 38 | 18.576,34 |
| ||||
37 | ΚΑΘ | 24 | 391.413,35 | 26 | 15.054,36 |
| ||||
38 | ΟΛΕ | 15 | 441.618,60 | 16 | 27.601,16 |
| ||||
39 | ΟΛΚ | 17 | 493.352,54 | 18 | 27.408,47 |
| ||||
40 | ΟΛΗΓ | 18 | 454.148,96 | 18 | 25.230,50 |
| ||||
41 | ΓΑΙΑΟΣΕ | 22 | 404.719,28 | 21 | 19.272,35 |
| ||||
42 | ΕΤΑΝΑΛ | 11 | 279.782,40 | 13 | 21.521,72 |
| ||||
43 | ΚτΠ | 84 | 358.914,00 | 86 | N/A |
| ||||
44 | ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ | 13 | 340.966,60 | 13 | 26.228,20 |
| ||||
45 | ΟΛΡ | 11 | 335.796,48 | 12 | 27.983,04 |
| ||||
46 | ΕΚΕΒΥΛ | 12 | 310.575,00 | 12 | 25.881,25 |
| ||||
47 | ΟΛΚΕ | 10 | 264.553,00 | 11 | 24.050,27 |
| ||||
48 | ΟΛΛ | 8 | 195.028,32 | 8 | 24.378,54 |
| ||||
49 | ΕΛΚΑ | 7 | 140.919,42 | 8 | 17.614,93 |
| ||||
50 | ΕΛΚΕΑ | 8 | 124.420,37 | 8 | 15.552,55 |
| ||||
51 | ΟΛΑ | 7 | 127.948,65 | 8 | 15.993,58 |
| ||||
52 | ΚΕΓ | 6 | 103.834,84 | 6 | 17.305,81 |
| ||||
ΣΥΝΟΛΟ | 22.016 | 603.360.418,59 | 23.225 | 25.978,92 |
|