Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΣΙΧΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ...


Αυτή είναι σήμερα η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα κόμματα. Πρόκειται για την πρόθεση ψήφου δημοσκόπησης που δημοσιεύει αύριο το...
Βήμα της Κυριακής। Πραγματική ξεφτίλα...
fimotro.
Read more...

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ 2011

[PSE.jpg]ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ,ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Read more...

Οι αναφορές του Φόρεϊν Οφις για τον Ανδρέα


Τις απόψεις της βρετανικής διπλώματίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου καταγράφουν τα εμπιστευτικά έγγραφα του Φόρεϊν Οφις από το1980 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το Λονδίνο φαίνεται ότι είχε προβλέψει την ανάρρηση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και επιθυμούσε τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με τον μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Στις εμπιστευτικές αναφορές -που δημοσιεύονται τριάντα χρόνια μετά τη σύνταξή τους- γίνεται αναφορά τόσο στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, όσο και στον Χ. Φλωράκη.

Γεγονός για το οποίο υπάρχει μεγάλη αλληλογραφία μεταξύ της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του Φόρεϊν Οφις ήταν η επίσκεψη στο Λονδίνο τού Ανδρέα Παπανδρέου, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρεται σε εμπιστευτική έκθεση, ο τότε Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ιαν Σάδερλαντ, είχε εισηγηθεί στο Φόρεϊν να προσκληθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Λονδίνο, «προκειμένου, εν όψει των εκλογών, να δημιουργηθούν γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ και με την βοήθεια του βρετανικού εργατικού κόμματος».

Ο πρέσβης Σάδερλαντ έγραφε σε επιστολή του «εισηγούμαι και με τη σύμφωνη γνώμη του Εργατικού κόμματος, να προσκληθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Λονδίνο, με έναν ή δύο συνεργάτες του, το Φθινόπωρο. Η πρόσκληση να γίνει από το Κεντρικό Γραφείο Πληροφορίων. Οι προοπτικές του ΠΑΣΟΚ για τις προσεχείς εκλογές έχουν βελτιωθεί, αλλά ακόμα οι πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές είναι εναντίον του, λιγότερες από το 50%. Γι αυτό ακριβώς ο Ανδρέας Παπανδρέου πασχίζει να αποβάλει το προφίλ του ανεύθυνου Μαρξιστή, προκειμένου να κερδίσει ψήφους από το κέντρο. Έχει εκφράσει την πρόθεση να συνεργαστεί με το σοσιαλιστικό γκρουπ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Η επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 1980, οι Βρετανοί διπλωμάτες την χαρακτήρισαν «ντε λουξ», δηλαδή πολύ επιτυχή, και από την πλευρά του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στον πρέσβη στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια γεύματος, ότι ήταν «πολύ ευχαριστημένος από την επίσκεψη του στο Λονδίνο και ιδιαίτερα για την ειλικρίνεια, που είχαν οι συνομιλίες εκεί».

Στη βρετανική πρωτεύουσα ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ και με στελέχη του Εργατικού Κόμματος, και έδωσε διάλεξη στη γεμάτη αίθουσα του Τσάταμ Χάουζ, στο βασιλικό Ινστιτούτο Δεθνών Υποθέσεων.

Τον Σεπτέμβριο του 1980 επισκέφθηκε την Αθήνα η Βρετανή πρωθυπουργός. Όπως αποκαλύπτουν εμπιστευτικά έγγραφα, η ατζέντα της βασικά ήταν να κλείσει εμπορικές συμφωνίες για λογαριασμό βρετανικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον της ήταν η αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων, η οργάνωση πανεπιστημιακών νοσοκομείων

στην Ελλάδα, η κατασκευή συγκροτήματος ενέργειας με λιγνίτη, το συγκρότημα πετροχημικών στο Μεσολόγγι, η πώληση στην Ελλάδα αμυντικών συστημάτων, όπως πυραύλου Ράπιερ, τανκς Βίκερς και φρεγάτες.

Άλλο εμπιστευτικό έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρεται στη συνάντηση του Βρετανού διπλωμάτη Λιούελιν Σμιθ με τον γγ του ΚΚ Ελλάδας, Χαρίλαο Φλωράκη. Ο Βρετανός πρέσβης τον χαρακτηρίζει «ήρεμο» και «επαγγελματία» και αναφέρει στην έκθεσή του, ότι τον ρώτησε για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης απέκλεισε να γίνει αυτό προεκλογικά, αλλά πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα με τις θέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για τα θέματα της ΕΟΚ - να γίνει δημοψήφισμα - του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Τα εμπιστευτικά έγγραφα του Φόρεϊν Οφις αποκαλύπτουν, επίσης, ότι το 1980 ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για τη μόνιμη διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα. Είχε επισκεφθεί γι αυτόν το σκοπό τη χώρα ο Βρετανός υπουργός Αθλητισμού, Ντένις Χάουελ, ο οποίος έβλεπε με συμπάθεια την πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και οι Έλληνες οικοδεσπότες τού έδειξαν τρεις περιοχές, που είχαν επιλέξει για την μόνιμη διεξαγωγή της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης.

Η μία περιοχή ήταν κοντά στην Ολυμπία. Ο Ντένις Χάουελ, σύμφωνα με έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, έβλεπε δύο μεγάλα προβλήματα για την υλοποίηση της ελληνικής πρότασης. Το μεγάλο κόστος για να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές, και η δυσκολία να πεισθούν τα μέλη της ΔΟΕ.

Εμπιστευτική αναφορά του Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, Ιαν Σάδερλαντ, προς το Φόρεϊν Οφις, αναφέρεται στη συνομιλία που είχε κατά τη διάρκεια γεύματος με τον Ανδρέα Παπανδρέου στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις σχέσεις του με τους Έλληνες εφοπλιστές. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου μού είπε ότι έχει καλές σχέσεις με την Ενωση των Ελλήνων εφοπλιστών και ότι εάν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την κυβέρνηση θα τους δώσει περισσότερα κίνητρα για να τους προσελκύσει να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα», γράφει στην αναφορά του ο Άγγλος πρέσβης και προσθέτει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου αναγνώριζε ότι η γραφειοκρατία ήταν το μεγάλο εμπόδιο για τις επενδύσεις και θα την αντιμετώπιζε με μεγάλη αποκέντρωση, κατάργηση των νομαρχιών και μεταβίβαση της εξουσίας στις περιφέρειες.

.tanea.gr
Read more...

Ανγκελα Μέρκελ «Θεμέλια της γερμανικής ευημερίας είναι το ευρώ και η Ευρώπη», τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της

tovima.gr

Η Γερμανία χρειάζεται και την Ευρώπη και το ευρώ, «που είναι τα θεμέλια της ευημερίας της, αλλά και των καθηκόντων της πέραν των εθνικών συνόρων της», επισημαίνει η καγκελάριος Μέρκελ στις ευχές της προς τον γερμανικό λαό για το 2011, την ώρα όμως που οι Γερμανοί αμφιβάλλουν πολύ για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Διέρχεται μεγάλη κρίση η ΕΕ αυτούς τους μήνες. Πρέπει όλοι να ενισχύσουμε το ευρώ. Δεν είναι μόνον το χρήμα μας, το ευρώ. Είναι περισσότερο κι από νόμισμα», αναφέρεται στο ευχετήριο μήνυμα, που το κείμενο του δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη. «Οι Ευρωπαίοι είμαστε ενωμένοι για το πιο μεγάλο καλό μας. Αυτή είναι κι η εγγύησή μας για Ελευθερία στο εξωτερικό των συνόρων μας και στο εσωτερικό. Θεμέλιό της είναι το ευρώ».

Πολλές οι αμφιβολίες

Απέναντι στο ευρώ, η γερμανική κοινή γνώμη είναι σήμερα διχασμένη, ιδίως αφότου (και) με γερμανικά κεφάλαια ενισχύθηκαν οι οικονομίες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας... Η εφημερίδα Μπιλντ δημοσίευσε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 51% των ερωτηθέντων δεν είναι σήμερα ικανοποιημένοι, που ανήκουν στην ευρωζώνη, έναντι 44% που είναι. Αλλωστε, 49% των ερωτηθέντων πολιτών νοσταλγούν το μάρκο, έναντι 41% που αγάπησαν το ευρώ.

Βέβαια, οι εταίροι της Γερμανίας καθόλου δεν αγάπησαν την αδιαλλαξία που επέδειξε πανθομολογούμενος η καγκελάριος Μέρκελ, όταν φέτος την άνοιξη τέθηκε θέμα ενίσχυσης από τα μέλη της ευρωζώνης της ελληνικής οικονομίας. Αθρόοι σχολιαστές αμφέβαλαν τότε, τελικά εάν υπάρχει, καν, γερμανική επίσημη δέσμευση, για τη συμμετοχή στην ευρωζώνη...





Read more...

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΡΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΩΣ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Ποδαρικό του νέου έτους χωρίς Μετρό και Ηλεκτρικό

Πρωτοχρονιά χωρίς Μετρό και Ηλεκτρικό θα κάνουν οι Αθηναίοι। Οι ηλεκτροδηγοί στα δύο μέσα σταθερής τροχιάς αποφάσισαν τελικά να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, με συνέπεια οι συρμοί να ακινητοποιηθούν από τις 11 το βράδυ της Παρασκευής έως τα ξημερώματα της Κυριακής. Ετσι, ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής που πρόκειται να ανοίξει σήμερα- με καθυστέρηση δύο χρόνια- θα κλείσει έπειτα από λίγο εξαιτίας της 24ωρης απεργίας. Ο σταθμός βρίσκεται στη συμβολή της οδού Αγίας Παρασκευής και Μαρίας Πολυδούρη και είναι ο 30ός υπόγειος σταθμός του Μετρό. Διαθέτει 3 υπόγεια επίπεδα, 2 εισόδους- εξόδους και αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά 20.000 επιβάτες. «Ζητάμε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας. «Κάνουμε προσπάθειες να βελτιώσουμε την όλη διαδικασία προκειμένου να μειώσουμε όσο μπορούμε τις καθυστερήσεις στην παράδοση των σταθμών». Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να δοθούν στους διαγωνιζόμενους τα τεύχη δημοπράτησης για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά προκειμένου τα έργα να αρχίσουν το καλοκαίρι. Η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά έπρεπε να ολοκληρωθεί έως το 2013. Τώρα, σύμφωνα με πηγές της Αττικό Μετρό, ξεμπλόκαρε η διαδικασία (μετά την προσφυγή διαγωνιζόμενης εταιρείας η οποία είχε στραφεί κατά της Siemens, που συμμετέχοντας σε άλλη κοινοπραξία διεκδικούσε το έργο) και το έργο- συνολικού μήκους 7,6 χιλιομέτρων- αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2016. Κατά μήκος της επέκτασης θα λειτουργούν 6 σταθμοί: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο.
tanea.gr
Read more...

Το Ξέπλυμα Μαύρου Πολιτικού Χρήματος και στο βάθος εκλογές....

antartisgr.blogspot.com
Αυστηροποίηση του νόμου περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος και αναβάθμιση - ισχυροποίηση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης.

Μόλις, πριν από μια εβδομάδα περίπου, σε σχετικό μας άρθρο, μιλούσαμε για την κοινοτική οδηγία "περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος" κι ότι το ΔΝΤ πιέζει ανεπίσημα την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για την τήρηση του σχετικού νόμου. Το ΔΝΤ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση ήδη την πλήρη ισχύ της σχετικής κοινοτικής οδηγίας και αυστηροποίηση του εθνικού νομικού πλαισίου προκειμένου να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη πολιτικοί οι οποίοι πλούτισαν δίχως αυτό να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Βέβαια, οι οδηγίες αυτές έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία από πρωθυπουργίας Σημίτη, πλην όμως, είχαν ισχύ μόνον σε μη πολιτικά πρόσωπα.. Ποτέ, δηλαδή, μέχρι σήμερα πλην του κ. Μαντέλη, που ο ίδιος το παραδέχθηκε, δεν ενήργησε το ελληνικό κράτος κατά πολιτικού για να εξακριβώσει την περιουσιακή του κατάσταση με βάση το νόμο αυτό...

Το "Ρίξτε αίμα στην Αρένα"..........
δόθηκε ως σύνθημα από την Τρόικα για να μετριαστούν οι αντιδράσεις του κόσμου στα νέα επαχθή οικονομικά μέτρα από τις αρχές του έτους..

Ωστόσο, αν απλώσουμε όλο τον ιστό της Αράχνης και συνδυάσουμε τις πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης διαπιστώνουμε, με μαθηματική ακρίβεια, ότι όλα συνηγορούν πως οδεύουμε σε εκλογές κοντά στο Μάρτιο..

Οι σχετικές δηλώσεις υπουργών ότι "αν μέχρι το Μάρτιο δεν υλοποιήσουν το έργο που έχουν εξαγγείλει στο υπουργείο τους θα παραιτηθούν ", ενισχύουν αυτά τα σενάρια.. Σε αυτά τα πλαίσια το πολιτικό αίμα που θα χυθεί μπορεί να είναι και "βασιλικό" και θα σηματοδοτεί την "κάθαρση" του πολιτικού χώρου στην Ελλάδα με τις ευλογίες των δανειστών μας..

Άλλωστε, μόνον αν η κυβέρνηση αποφασίσει να "θυσιάσει" πολιτικά πρόσωπα που ενέχονται σε σκάνδαλα, από όλους τους πολιτικούς χώρους, θα μπορέσει στα ίσα να διεκδικήσει την ψήφο του λαού υπό τις δυσμενέστερες για το κόμμα συνθήκες από την ίδρυσή του.

Read more...

ΕΚΤΑΚΤΩΣ Ο ΤΥΠΟΣ



Read more...

ΚAMEΡΑΜΑΝ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ


Aπό newpost.gr
Κατηγορείται κάμεραμαν του Πρωθυπουργού ότι παρακολουθούσε τα τηλέφωνα και τις κατ ιδίαν συνομιλίες των υπαλλήλων των εξωτερικών συνεργείων μεταδόσεων της κρατικής τηλεόρασης!
Η είδηση έπεσε σαν...
βόμβα και γέμισε ανησυχία την διοίκηση της ΕΡΤ!
Γνωστός κάμεραμαν, ο οποίος είναι εντεταλμένος στα εξωτερικά συνεργεία της κρατικής τηλεόρασης τα οποία καλύπτουν τις δραστηριότητες του κ. Παπανδρέου, είχε εγκαταστήσει πομπούς και παρακολουθούσε συνομιλίες συναδέλφων του. Συγκεκριμένα είχε τοποθετήσει στα “ποντίκια” των υπολογιστών στα γραφεία των συνεργείων, αλλά και στο γραφείο του προϊσταμένου, Ανδρέα Λιόση, των εξωτερικών μεταδόσεων πομπούς μέσω των οποίων κατέγραφε όλες τις συνομιλίες των συναδέλφων του. Η ίδια πηγή επισημαίνει οτι παράλληλα είχε “μπλοκάρει” και τις τηλεφωνικές συσκευές με ειδικό σύστημα παρακολούθησης. Οι συνάδελφοί του είχαν απο καιρό παρατηρήσει οτι ο εν λόγω κάμεραμαν γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις τους αλλά και τα όσα συζητήσουν στο γραφείο τους. Το γεγονός αυτό κίνησε τις υποψίες τους και προχώρησαν σε καταγγελία στην διοίκηση της ΕΡΤ. Αμέσως διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση το πόρισμα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.
Οι εργαζόμενοι στα εξωτερικά συνεργεία βρήκαν τους πομπούς και θέλησαν να τα παραδώσουν στην διοίκηση, αλλά όπως έγινε γνωστό ουδείς δέχθηκε να παραλάβει το συγκεκριμένο υλικό. Έτσι, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το κατέθεσαν σε συμβολαιογράφο. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι κάποιοι θέλησαν να αποσιωπήσουν την υπόθεση και δεν κοινοποίησαν το γεγονός.

Read more...

Ανακοίνωση ΠΑΣΠ ΤΕΙ-Καλαμάτας


Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των κενών οργανικών θέσεων και των αναγκών σε ανθρώπινο προσωπικό που θα έχουν καταγράψει οι δημόσιες υπηρεσίες, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σαρωτικές μετατάξεις προσωπικού μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη.
To μοντέλο αυτό έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται για τις μετατάξεις στους εργαζόμενους του Ο.Σ.Ε. και άμεσα θα ισχύει και σε άλλες Δ.Ε.Κ.Ο.,έτσι λοιπόν για παράδειγμα, αρκετοί εργαζόμενοι θα μπορούν να καλύψουν θέσεις διοικητικού πόστου σε νοσοκομεία ή σε διάφορους δήμους.Δίνοντας με αυτό τον τρόπο το τελειωτικό χτύπημα στους αποφοίτους αλλά και στους φοιτητές των τμημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
Η Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. – Καλαμάτας πιστή στις αρχές της να δρα πάντα με γνώμονα το συμφέρον των σπουδαστών και να μην σιωπά στο όνομα καμιάς κομματικής πειθαρχίας καταδικάζει την εν λόγω απόφαση που απαξιώνει τα τμήματα που λειτουργούν στο ίδρυμα μας.Θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι την απαξίωση που θα υποστούν τα πτυχία μας αύριο.
Θα πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα μας.Δεν θα πρέπει στο όνομα της εξυγίανσης των Δ.Ε.Κ.Ο. να χαραμίσουμε το μέλλον μας και της σπουδές μας.Ο χώρος της υγείας έχει ανάγκη τους αποφοίτους του τμήματος μας ώστε με σωστές και σύγχρονες μεθόδους να μπορέσουν να δώσουν καινούργια πνοή αλλά και να σταματήσει η οικονομική σπατάλη σε αυτά.Θα πρέπει ο υπουργός υγείας να σκεφτεί ποιο είναι το καλό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι να κλείσουμε τρύπες με ανθρώπους που δεν έχουν γνώση του τομέα.Θα πρέπει ο υπουργός Υγείας να πάρει άμεσα θέση.
Η Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. – Καλαμάτας θα είναι πάντα στη πρώτη γραμμή του αγώνα για να έχουν τα πτυχία μας αξία.
ΩΣ ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΖΗΤΑΜΕ :
· Να προφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας για τους πτυχιούχος των τμημάτων Δ.Μ.Υ.Π. και Τ.Α.
· Αυτόνομα δωρεάν και δημόσια μεταπτυχιακά προγράμματα στα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας.
· Ποσόστωση ίση με το 40% των αποφοίτων των τμημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκηση Μονάδων Υγείας και πρόνοιας στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Στην Εθνική σχολή Δημόσιας Υγείας αντίστοιχα.
· Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και την Υπουργό Παιδείας.
ΠΑΣΠ ΤΕΙ-Καλαμάτας
ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Read more...

Υπουργείο Οικονομικών


Μέχρι την 28η Ιανουαρίου 2011 η περαίωση


tovima.gr

Παράταση δύο ταχυτήτων εφαρμόζει για την περαίωση το υπουργείο Οικονομικών. Οσοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη το εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή το έχουν παραλάβει αλλά έχει λάθη έχουν το χρονικό περιθώριο μέχρι την Παρασκευή , 31 Δεκεμβρίου 2010 να προσέλθουν στην εφορία που υπάγονται και να υποβάλλουν αίτηση.

Από την άλλη όσοι επιτηδευματίες έχουν παραλάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης είτε από τη Γ.Γ.Π.Σ. είτε από την εφορία αλλά ακόμη το σκέφτονται αν θα ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή μπορούν να το πράξουν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2011. Δηλαδή έχουν περίπου ένα μήνα περιθώριο για να αποδεχθούν ή όχι το εκκαθαριστικό που βρίσκεται στα χέρια τους.

Στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρονται τα εξής: «Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 3 της απόφασης ΠΟΛ. 1175/29.11.2010 όπως ισχύει για την υποβολή αίτησης από τους επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. ή από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Εκκαθαριστικό Σημείωμα ή έχει εκδοθεί αλλά δεν έχει παραληφθεί από αυτούς, παρατείνεται μέχρι την 31.12.2010.

Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 της απόφασης ΠΟΛ. 1156/15.11.2010, όπως ισχύει, για την έκδοση των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων από τις Δ.Ο.Υ., παρατείνεται μέχρι την 24.1.2011 για τους επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί από την Γ.Γ.Π.Σ. ή από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Εκκαθαριστικό Σημείωμα κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 της απόφασης ΠΟΛ. 1156/15.11.2010 το Εκκαθαριστικό Σημείωμα του άρθρου 9 του ν. 3888/2010 και έχει υποβληθεί σχετική αίτηση μέχρι την 31.12.2010.

Η αποδοχή από τους επιτηδευματίες των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων που εκδόθηκαν από την Γ.Γ.Π.Σ. ή από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι την 28.12.2010, καθώς και αυτών που εκδίδονται στο πλαίσιο της παράτασης που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 της παρούσας, γίνεται το αργότερο μέχρι την 28.1.2011.

Η προθεσμία των παραγράφων 1 και 6 της απόφασης ΠΟΛ. 1138/11.10.2010, καθώς και 9 της απόφασης ΠΟΛ. 1156/15.11.2010, όπως ισχύουν, για την υποβολή αίτησης επίλυσης των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων, παρατείνεται μέχρι την 31.12.2010. Η επίλυση της διαφοράς πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 28.1.2011, είτε πρόκειται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι την 28.12.2010 είτε για αιτήσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της πιο πάνω παράτασης.

Η προθεσμία της παραγράφου 7 της απόφασης ΠΟΛ. 1138/11.10.2010, όπως ισχύει, για την υποβολή ειδικού σημειώματος δήλωσης της λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων, παρατείνεται μέχρι την 31.12.2010».




Read more...

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο


«Και άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα έχουν όφελος εφόσον βοηθηθούν οικονομικά από τον κοινό μηχανισμό»


Το στέλεχος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, με σχόλιό του στο εσωτερικής κυκλοφορίας έντυπο του ΔΝΤ βεβαίωσε ότι «πλην Ελλάδας και Ιρλανδίας, και άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα έχουν όφελος εάν βοηθηθούν οικονομικά από το ΔΝΤ και την ΕΕ στον αγώνα τους για την περιστολή του υπέρογκου κρατικού χρέους τους».

«Μπορούν τα κράτη να έχουν βιώσιμα οικονομικά μεγέθη; Ασφαλώς μπορούν», γράφει στο ίδιο σχόλιο ο Μπλανσάρ. «Μπορούν από μόνα τους; Κατανοώ τη διστακτικότητα μερικών κρατών να ζητήσουν βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Όμως, τα προγράμματα αμφοτέρων, πραγματικά βοηθούν. Συμφέρει τα κράτη να έχουν στη διάθεσή τους ένα 'πλαφόν' στα επιτόκια δανεισμού τους, βοηθώντας στη δανειοδότησή τους, αλλά και καταπραΰνοντας ταυτοχρόνως τους φόβους των δανειστών τους. Επίσης, τα προγράμματα ΕΕ και ΔΝΤ έχουν πλεονέκτημα, από το οποίο μπορεί να βοηθηθούν τα κράτη, διότι αυτά τα προγράμματα προσφέρουν επιπλέον αξιοπιστία στις δεσμεύσεις μιας κυβέρνησης" όσον αφορά το "νοικοκύρεμα" του χρέους της. Έτσι, συμπλήρωσε, "μπορεί με τις δύο αυτές μεθόδους να εξυπηρετηθεί το μεσοπρόθεσμο κρατικό χρέος».

Το λήγον ημερολογιακό έτος χαρακτηρίστηκε από την σταδιακή παροχή κοινής βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ προς την Ελλάδα κατ' αρχάς (110 δισ.δολάρια) και την Ιρλανδία στη συνέχεια (85 δισ.δολάρια).




Read more...

Μεσόγειος Απειλούνται οι τροφικές αλυσίδες λόγω σκουπιδιών

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα σκουπίδια που βλέπουμε με το μάτι

Μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού, συνολικά γύρω στα 250 δισεκατομμύρια κομμάτια, επιπλέουν στα νερά της Μεσογείου, απειλώντας τα ζώα που τρέφονται με πλαγκτόν και γενικά όλο το τροφικό πλέγμα, προειδοποιούν θαλάσσιοι βιολόγοι που πραγματοποίησαν δειγματοληψίες.

Τον περασμένο Ιούλιο, ερευνητική ομάδα από τη Γαλλία και το Βέλγιο συνέλεξε δείγματα νερού έξω από τις ακτές της Γαλλίας, της βόρειας Ιταλίας και της Ισπανίας, σε βάθος από 10 έως 15 εκατοστά.

«Η χονδρική εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν περίπου 250 δισ. μικροσωματίδια πλαστικού σε όλη τη Μεσόγειο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά Γκαλγκανί, ερευνητής του Ifremer (Γαλλικό Ινστιτούτο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας).

Το 90% των δειγμάτων που εξετάστηκαν περιείχαν κομματάκια πλαστικού με μέσο βάρος 1,8 milligram. Αν επεκταθούν σε όλη την έκταση της Μεσογείου, οι μετρήσεις υποδεικνύουν ότι στην επιφάνεια της κλειστής θάλασσας επιπλέουν συνολικά 500 τόνοι διαλυμένων πλαστικών σκουπιδιών.

Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, η χονδρική αυτή εκτίμηση θα βελτιωθεί το 2011, οπότε θα πραγματοποιηθούν νέες αποστολές στα νερά του Γιβραλτάρ, του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Σαρδηνίας και της νότιας Ιταλίας.

Εκτός του ότι απελευθερώνουν στα νερά τοξικές ουσίες, τα κομμάτια πλαστικού ανακατεύονται με το πλαγκτόν και καταλήγουν τελικά στα στομάχια ψαριών και άλλων οργανισμών. Παλαιότερες έρευνες, επισήμαναν οι ερευνητές, έχουν δώσει ενδείξεις για επιπτώσεις σε ζώα που τρέφονται με ψάρια, όπως οι χελώνες και οι φώκιες.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών, σε μεγαλύτερα κομμάτια, είναι γνωστό ότι συγκεντρώνονται από τα ρεύματα στη λεγόμενη «Μεγάλη Δίνη των Σκουπιδιών» στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν περιορίζεται στην επιφάνεια. Γαλλική αποστολή που πραγματοποιήθηκε προ ετών στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της διεθνούς Απογραφής της Θαλάσσιας Ζωής, μάζεψε περισσότερα σκουπίδια παρά ζωντανούς οργανισμούς από τη θαλάσσια τάφρο που βρίσκεται νότια της Ιεράπετρας.





Read more...

«Επενδύστε στην Ελλάδα»


Δημοσιεύθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του Προέδρου της Εταιρίας


tovima.gr

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του Προέδρου της Εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα» δημοσίευσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης. Η προθεσμία λήγει σε μια εβδομάδα, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για την εταιρία που θα αναλάβει την εφαρμογή του λεγόμενου «fast track» καθώς θα εισηγείται στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στην ταχεία διαδικασία του νόμου ενώ θα λειτουργεί και ως υπηρεσία μιας στάσης ("one stop shop"). Σύμφωνα, με το Ν.3894/2010, ο Πρόεδρος της εταιρείας έχει επίσης ως αρμοδιότητες το Στρατηγικό Σχεδιασμό των επενδύσεων, τις διεθνείς σχέσεις με αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα και τις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Οι υποψήφιοι, πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:
1) Ελληνική ιθαγένεια.
2) Κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
3) Σημαντική διοικητική εμπειρία σε υψηλόβαθμη αντίστοιχη θέση Διοίκησης.
4) Σημαντική διεθνή εμπειρία στο οικονομικό επενδυτικό περιβάλλον και τις διεθνείς σχέσεις.
5) Αριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας και άλλης μιας βασικής ξένης γλώσσας.
6) Να μην έχει άμεση ή έμμεση συμμετοχή ή άλλη ενεργή επαγγελματική σχέση με φορείς υλοποίησης στρατηγικών ή άλλων επενδύσεων που να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων με την ιδιότητα του Προέδρου της εταιρείας.
7) Λευκό ποινικό μητρώο.





Read more...

Πήγαν να κάψουν επιθεωρητές εργασίας!

Απίστευτο περιστατικό στο Βόλο...


http://img.protothema.gr/
Όταν οι δύο επιθεωρητές -ένας άνδρας και μία γυναίκα- της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Μαγνησίας περνούσαν την Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου, την πύλη της επιχείρησης «Ανακύκλωση Βόλου Α.Ε.», δεν μπορούσαν ασφαλώς να φανταστούν τη συνέχεια.

Στην επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στην Α' Βιομηχανική περιοχή του Βόλου και έχει αντικείμενο την περισυλλογή, επεξεργασία σιδήρων μετάλλων (scrap) και αυτοκινήτων είχε συμβεί πριν λίγες μέρες εργατικό ατύχημα. Ένας 38χρονος αλλοδαπός είχε τραυματιστεί σοβαρά, εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής αυτοκινήτου.

Το ατύχημα είχε αναγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας από τους υπευθύνους της εταιρείας και η επίσκεψη των επιθεωρητών ήταν αναμενόμενη.

Όταν όμως η παρουσία των επιθεωρητών έγινε αντιληπτή από τους εργαζόμενους, δύο από αυτούς, που εκτελούσαν εργασίες οξυγονοκόλλησης, εγκατέλειψαν την εργασία τους και έσπευσαν, τρέχοντας, να εξαφανιστούν. Οι επιθεωρητές τους αναζήτησαν και προσπάθησαν να πάρουν τα στοιχεία τους, εκτιμώντας ότι πρόκειται για περιστατικό αδήλωτης εργασίας.

Τότε δέχθηκαν επίθεση από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και άλλα άτομα, που τους απώθησαν με βιαιότητα προς την έξοδο.

Στο φυλάκιο της εισόδου τους επιτέθηκε και πάλι ο εκπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος, κραδαίνοντας τη μάνικα πετρελαίου της δεξαμενής ανεφοδιασμού που βρίσκεται στην είσοδο, περίελουσε με πετρέλαιο τον έναν από τους επιθεωρητές και απειλούσε να τον κάψει, φωνάζοντας, «αν δεν φύγεις, θα γίνει και άλλο ατύχημα».

Το επεισόδιο έληξε με την επέμβαση της Αστυνομίας. Υποβλήθηκαν μηνύσεις και κινήθηκε η διαδικασία του Αυτόφωρου, αλλά ο εργοδότης είχε προλάβει να εξαφανιστεί. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης και οι επιθεωρητές προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε την επίθεση, εκφράζοντας αμέριστη συμπαράστασή στους επιθεωρητές που δέχθηκαν την επίθεση και διαμηνύοντας προς κάθε πλευρά ότι το ελεγκτικό έργο της Επιθεώρησης Εργασίας δεν κάμπτεται από τέτοιου είδους
Read more...

Τα συμπεράσματα της αντιτρομοκρατικής από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών Μήνυμα από τη νέα γενιά τρομοκρατών


To μήνυμα ότι είναι ακόμη σε θέση να πραγματοποιεί επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στέλνει η νέα γενιά τρομοκρατών, δύο εβδομάδες πριν οι κατηγορούμενοι για τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Αντιτρομοκρατική έχει βάλει στον μικροσκόπιο τα στοιχεία από το σημείο της ισχυρότατης έκρηξης, που προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές σε ακτίνα δεκάδων μέτρων γύρω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο στην οδό Λ. Ριανκούρ, στους Αμπελοκήπους.

Από τη σφοδρότητα της έκρηξης, η Αντιτρομοκρατική συμπεραίνει ότι χρησιμοποιήθηκε ισχυρότατη εκρηκτική ύλη ταχείας καύσεως. Γίνεται μάλιστα λόγος για εξελιγμένη μέθοδο επίθεσης, καθώς ο μηχανισμός –πιθανότατα ωρολογιακός- ήταν μικρός, ώστε να χωράει στη μπαγκαζιέρα της μοτοσικλέτας όπου τον είχαν τοποθετήσει οι δράστες.

Το βέβαιο, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είναι ότι οι δράστες ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν να προκαλέσουν θύματα. Γι αυτό τον σκοπό, πραγματοποίησαν δύο κλήσεις, αναφέροντας μάλιστα με πλήρη λεπτομέρεια πού είχε τοποθετηθεί η βόμβα καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του παγιδευμένου οχήματος.

Είναι προφανές, σχολίαζαν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ότι παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί τον τελευταίο χρόνο ο χώρος της νέας τρομοκρατίας, «υπάρχουν πυρήνες που παραμένουν ενεργοί, βελτιώνουν τις μεθόδους τους και ενδεχομένως στρατολογούν νέα μέλη». Η σημερινή επίθεση, έλεγαν, ήταν «υψηλού ρίσκου και πολύ καλά σχεδιασμένη», καθώς εκτελέστηκε λίγες ώρες μετά την κλοπή της μοτοσικλέτας από εστιατόριο στο Γαλάτσι. Σύμφωνα μάλιστα με μία μαρτυρία που εξετάζεται από την Αντιτρομοκρατική, οι δράστες ήταν δύο νεαροί άνδρες, ηλικίας περίπου 25 ετών, είχαν μεταμφιεσθεί σε αστυνομικούς και ήταν οπλισμένοι με περίστροφα.

Αντιπαράθεση Παπουτσή - Δένδια
Παράλληλα, η επίθεση προκάλεσε και ένταση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα και απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τρομοκρατίας। «Λες και περιμένουν ένα γεγονός βίας και σπεύδουν αμέσως να το εκμεταλλευτούν πολιτικά», σχολίασε ο Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας έτσι σε προηγούμενη δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Νίκου Δένδια. Ο Ν. Δένδιας είχε κατηγορήσει σε ανακοίνωση του την κυβέρνηση ότι θριαμβολογεί χωρίς να έχει καταφέρει να εξαλείψει το φαινόμενο της τρομοκρατίας που εντείνεται.

tanea.gr

Read more...

ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ...


fimotro.Μεγάλο θέμα για τον Σημίτη ανοίγει η Real News. Το ρεπορτάζ ίσως είναι το πιο σημαντικό της εβδομάδας γιατί θέτει το ζήτημα των μεγάλων ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού με τις αμαρτωλές συμβάσεις της... περιόδου που κυβερνούσε την χώρα. Υπάρχει βέβαια το ζήτημα της παραγραφής, εξαρτάται όμως από την φύση του αδικήματος. Η Βουλή θα πάρει φωτιά μόλις διαβιβασθεί η δικογραφία. Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις...
Read more...

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ... ΜΕΤΑΤΑΞΗ!


fimotro.Φαίνεται απίστευτο, είναι όμως πραγματικό. Η εκατομμυριούχος Γιάννα Αγγελοπούλου έχει διοριστεί στο δημόσιο, όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, από το 1998! Διορίστηκε επί πρωθυπουργίας Σημίτη και...
εξακολουθεί να παίρνει τον μισθό της κανονικά μέχρι σήμερα ως πρέσβειρα προσωπικοτήτων. Αν είναι δυνατόν...
Read more...

ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ


fimotro.Τον πήραν χαμπάρι τα ΜΜΕ τον Λοβέρδο. Η περίοδος που κανείς δεν άγγιζε τον ατσαλάκωτο της κυβέρνησης Παπανδρέου πέρασε ανεπιστρεπτί. Οι διορισμοί κολλητών σε καθημερινή διάταξη. Ο μόνος υπουργός που έχει αποσπάσει ή διορίσει 43 πρόσωπα...
στο πολιτικό γραφείο του! Και όλα αυτά μέσα σε 3 μήνες, από την επομένη του ανασχηματισμού, δηλαδή. Το φωτορεπορτάζ από τις "Αποκαλύψεις" που κυκλοφορούν εκτάκτως αύριο..
Read more...

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ : ΘΑ ΗΓΗΘΕΙ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ


Από το : skai.gr
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο, τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς, σημειώνοντας ότι «κανένας δεν ξέρει το παρακάτω».Σχετικά με το αν υπάρχει ενδεχόμενο να παραιτηθεί, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να γυρίσει την πλάτη του στους 250.000 ψηφοφόρους της Αττικής και γνωστοποίησε ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, θα ηγηθεί της δημιουργίας κίνησης προβληματισμού...
Αναφερόμενος στη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε αν η απόφαση του πρωθυπουργού είναι πιο ισχυρή από το Σύνταγμα, το οποίο τονίζει ότι ένας βουλευτής πρέπει να ψηφίζει κατά συνείδηση.Ο κ. Δημαράς μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η Ελλάδα έφτασε στην κατάσταση που βρισκόμαστε εξ αιτίας πολιτικών που ασκούνται δεκαετίες και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, ενώ εκτίμηση ότι τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε εκλογές.Επίσης, πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός έχει να διανύσει μεγάλη πορεία
Read more...

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ


Εγκύκλιο για την πρόσληψη συμβούλων και λοιπού προσωπικού «ειδικών θέσεων» από τους νέους αιρετούς περιφερειάρχες και τους δημάρχους έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών. Οι περιφερειάρχες έχουν δικαίωμα πρόσληψης τεσσάρων...
ειδικών συμβούλων και οι αντιπεριφερειάρχες ενός. Για την κάλυψη των θέσεων μπορούν να προσληφθούν ιδιώτες ή να αποσπασθούν εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Η θητεία των συμβούλων διαρκεί όσο η θητεία των περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών.
Η πρόσληψη ειδικών συμβούλων θα πρέπει να γνωστοποιείται, μέσω του Τύπου. Αν ο σύμβουλος είναι δικηγόρος ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα ισχύει ασυμβίβαστο και θα πρέπει να αναστείλει την επαγγελματική του δραστηριότητα.
Εκτελεστικός γραμματέας
Κάθε περιφέρεια αποκτά εκτελεστικό γραμματέα, ο οποίος θα προσλαμβάνεται ύστερα από δημόσια προκήρυξη. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πτυχίο Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και να κατέχουν "αξιόλογη" διοικητική εμπειρία. Οι αποδοχές του θα είναι ίσες με τα 2/3 του μισθού του περιφερειάρχη.
Προβλέπονται, επίσης, δύο θέσεις δημοσιογράφων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και διάρκεια σύμβασης όσο διαρκεί η θητεία του περιφερειάρχη.
Δήμοι
Στους δήμους που είναι πρωτεύουσες νομών ή έχουν πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους προβλέπεται η πρόσληψη ιδιαίτερου γραμματέα, μετακλητού υπαλλήλου με θητεία που θα διαρκεί όσο η θητεία του δημάρχου.
Επίσης οι δήμαρχοι θα μπορούν να προσλαμβάνουν γενικό γραμματέα, ειδικούς συμβούλους, ειδικούς και επιστημονικούς συνεργάτες, με τις ίδιες προϋποθέσεις και τις ίδιες διαδικασίες που ισχύουν και για τις περιφέρειες.
Read more...

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΥΝΑΝ


Την πώληση του κοινωφελούς ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» αποφάσισαν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η διοίκηση του Ιδρύματος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρόεδρου, Ανδρέα Μαρτίνη. Ο A. Μαρτίνης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η...
πώληση αποφασίστηκε να γίνει «προτού το κατασπαράξουν τα μαινόμενα συμφέροντα ή το απαξιώσουν».
Επίσης επισημαίνεται ότι «το κοινωφελές έργο που παρέχει επί δέκα συνεχή έτη το νοσοκομείο, δεν εκτιμήθηκε από κανέναν επίσημο φορέα, παρά μόνο από τον ελληνικό λαό, η δε Πολιτεία οφείλει δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ από παρασχεθείσες υπηρεσίες προς το ΕΣΥ».
Στην ανακοίνωση επισυνάπτεται και η επιστολή της τράπεζας Marfin προς το Ίδρυμα στην οποία υπογραμμίζεται ότι το Ερρίκος Ντυνάν έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις όπως η καταβολή της μισθοδοσίας και του δώρου των εργαζομένων.
Read more...

KATAΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ, ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ Η ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ


Καταργείται η Ελληνική Αγροφυλακή και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ θα ασκούνται πλέον από τις τοπικές δασικές υπηρεσίες...


Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής στο Υπουργικό Συμβούλιο.Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την σύσταση και λειτουργία ειδικής υπηρεσίας αντιμετώπισης περιστατικών Αυθαιρεσίας με δράστες μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το Λιμενικό Σώμα μετονομάζεται σε "Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή" και υπάγεται πλέον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης ρυθμίζονται τα θέματα των εποχικών πυροσβεστών, σύμφωνα και με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα με το σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι το προσωπικό της Αγροφυλακής:

1. μετατάσσεται στις Δασικές Υπηρεσίες του τόπου που υπηρετεί, στις οποίες συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις, ανάλογα με τα προσόντα του.
2. Συγκροτείται με αυτό ενιαίος μηχανισμός ελέγχου και προστασίας των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.
3. Εξασφαλίζεται έτσι καλύτερος συντονισμός και αποτελεσματικότερος έλεγχος της άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών, αλλά και σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Διευρύνεται η αποστολή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων

Το Γραφείο Αντιμετώπισης Αστυνομικής Αυθαιρεσίας θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στα καθήκοντά του θα είναι:

* να δέχεται καταγγελίες για περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή βασανιστηρίων ή άλλων περιστατικών αυθαιρεσίας από το ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λ.Σ.) σε βάρος κάθε ατόμου που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ.
* να οδηγεί σε λογοδοσία υπεύθυνους για τέτοια περιστατικά από το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και να αποδείξει ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται στις υποδείξεις και τις κατευθυντήριες αρχές των Ευρωπαϊκών Οργάνων που διαμορφώθηκαν με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διερεύνηση καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
* να επιλαμβάνεται και αυτεπαγγέλτως ιδίως σε περιπτώσεις που υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο ή σε ΜΜΕ τα οποία περιέχουν επαρκή στοιχεία ώστε να γίνει έρευνα
* να μην διερευνά σε καμία περίπτωση το ποινικό σκέλος της υπόθεσης αλλά αν η καταγγελία αφορά αξιόποινη πράξη να την αποστέλλει αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα

Το Γραφείο λειτουργεί υπό την ευθύνη Τριμελούς Επιτροπής υψηλού κύρους και συγκροτείται από έναν επίτιμο αρεοπαγίτη, ως πρόεδρο και ως μέλη τον Νομικό Σύμβουλο του κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από έναν επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή Εφετών.

Ο πειθαρχικός έλεγχος των δραστών παραμένει στα πειθαρχικά όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά θα εξετάζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα και θα ενημερώνεται και ο καταγγέλλων ιδιώτης για το τελικό πόρισμα.

Η επιτροπή θα υποβάλει κάθε χρόνο αναλυτική έκθεση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η έκθεση αυτή διαβιβάζεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής προς ενημέρωση των μελών της.

Με το νομοσχέδιο διευρύνεται η αποστολή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και σε άλλα αδικήματα των υπαλλήλων και λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και των υπαλλήλων και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια.

Ελληνική Ακτοφυλακή

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη μετονομασία του Λιμενικού Σώματος σε «Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή», με επίσημη διεθνή ονομασία Hellenic Coast Guard, που θα αποτελεί ένοπλο σώμα ασφαλείας, στρατιωτικά οργανωμένο και θα υπάγεται αποκλειστικά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η λειτουργία στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) και του Κέντρου Επιχειρήσεων (Κ.ΕΠΙΧ.), τα οποία υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και υποστηρίζονται διοικητικά και λειτουργικά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Κλάδους.

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η θέση του Επιτελάρχη, ως γενικού συντονιστή όλων των Κλάδων, αντικαθιστώντας την θέση του β΄ Υπαρχηγού, προκειμένου να επιτευχθεί πληρέστερος συντονισμός όλων των Υπηρεσιών, ως κάθετη μορφή διοίκησης.

Επίσης διευκρινίζεται ότι δεν θίγονται θέματα ασφάλισης του προσωπικού

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η διάθεση στις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής χερσαίων, πλωτών και εναερίων μεταφορικών μέσων που έχουν κατασχεθεί ως αντικείμενα λαθρεμπορίας ή ως μεταφορικά μέσα ναρκωτικών ουσιών, λαθρεμπορευμάτων ή λαθρομεταναστών και ως μέσα παράνομης διακίνησης όπλων και αρχαιοτήτων.

Στα δάση οι εποχικοί πυροσβέστες

Τέλος η ρύθμιση για τους εποχικούς πυροσβέστες προβλέπει ότι θα υπαχθούν σε ιδιαίτερη κατηγορία με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», η οποία προβλέπεται να υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη.

Οι πυροσβέστες της κατηγορίας αυτής θα έχουν κύριο καθήκον την δασοπυρόσβεση και η δασοπροστασία.

Θα επικουρούν όμως παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό και σε όλα τα λοιπά καθήκοντά του, στην άσκηση των οποίων παρατηρούνται σήμερα αδυναμίες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στο προσωπικό αυτό.

Το Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί έτσι να καλύψει με επάρκεια πολλές από τις ελλείψεις του, εάν οι προσλαμβανόμενοι προέρχονται από εποχικούς πυροσβέστες, που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και έχει αποκτήσει πολύτιμη σχετική εμπειρία.

Η πρόσληψη θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια μέσω του ΑΣΕΠ.

Read more...

EΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2011


Tην επανεξέταση της βάσης υπολογισμού των Τιμολογίων Ρυθμιστικού Ελέγχου της ΔΕΗ και την έκδοση νέας απόφασης για τα τιμολόγια αυτά έως το τέλος του 2011 ώστε να αντανακλάται το πραγματικό κόστος εισηγήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στη...
γνωμοδότηση που συνέταξε η Αρχή για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ -και η οποία έγινε αποδεκτή από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη -επισημαίνει πως τα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011, αντανακλούν το χαμηλό κόστος παραγωγής, λόγω της υψηλής υδραυλικότητας και των χαμηλών τιμών των διεθνών τιμών των καυσίμων. Ωστόσο, επειδή οι παράγοντες αυτοί μεταβάλλονται η Αρχή προτείνει να υπάρξει ενδιάμεση αξιολόγηση των τιμολογίων μέχρι το τέλος του έτους.
Αν και η επανεξέταση δεν συνεπάγεται απαραίτητα αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ωστόσο στην περίπτωση που η διεθνής τιμή του πετρελαίου αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι δεν θα πρέπει να αποκλείονται τιμολογιακές προσαρμογές.
Στη γνωμοδότησή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επαναλαμβάνει πως στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, ήτοι 2013 τα τιμολόγια που θα ισχύουν για τους οικιακούς πελάτες θα πρέπει να μην διαφοροποιούνται σε κατηγορίες ανάλογα με την τετραμηνιαία κατανάλωση και τον τύπο παροχής, για τους πελάτες αγροτικής χρήσης θα πρέπει να προωθούνται τιμολόγια με ζωνικές χρεώσεις, θα πρέπει να καταργηθεί η διάκριση σε τιμολόγια βιομηχανικής και εμπορικής χρήσης, ενώ θα πρέπει να προωθηθεί η διάκριση τιμολογίων ανάλογα με το συντελεστή φορτίου του πελάτη.

Read more...

Επεκτείνεται σε 25 νομούς το σύστημα αντικειμενικών αξιών


Αντικειμενικές τιμές ακινήτων σε 4.500 περιοχές, που μέχρι σήμερα ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών. Έτσι, με την επέκταση αυτή το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων καλύπτει πλέον το σύνολο των περιοχών σε 25 νομούς της χώρας.

Πρόκειται για τις αντικειμενικές τιμές με τις οποίες, στις περιοχές αυτές, θα προσδιορίζεται πλέον ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις κληρονομιές, ο φόρος ακίνητης περιουσίας κα.

Έως τώρα στις περιοχές αυτές ίσχυε το σύστημα των ενδεικτικών τιμών οι οποίες ωστόσο δημιουργούσαν σημαντικές στρεβλώσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νέες αντικειμενικές τιμές είναι υψηλότερες από τις ενδεικτικές- συγκριτικές τιμές των ΔΟΥ αφού οι τελευταίες ήταν «τεχνητά συμπιεσμένες», όπως λένε παράγοντες του υπ. Οικονομικών.

Η ένταξη αφορά σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού
, για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης), και συντελεστών αυξομείωσης τους, βάσει εισηγήσεων των αρμόδιων επιτροπών του αρθρ. 41 του ν.1249/82 συγκριτικών στοιχείων των αρμόδιων ΔΟΥ, δεδομένων της κτηματαγοράς, με γνώμονα την εξομάλυνση των τιμών πανελλαδικά, για δικαιότερη κλιμάκωσή τους από περιοχή σε περιοχή.

Τυχόν διαφορές τιμών μεταξύ των ήδη υφιστάμενων και των νέων
, που προσδιορίζονται βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα αφορούν οικισμούς ή ζώνες πόλεων με χαμηλότερες τιμές της αντικειμενικής αξίας, λόγω της μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών από την 1/3/2007 και μετά.

Το υπουργείο αναφέρει ότι
«το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων αποτέλεσε και αποτελεί μια θεσμική τομή μείζονος σημασίας, που παρέχει αντικειμενική και τεκμηριωμένη βάση προσδιορισμού των φορολογικών υποχρεώσεων στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ ακινήτων, εισοδήματος, ΕΤΑΚ.

Με την ένταξη μιας περιοχής στο σύστημα, παρέχεται η δυνατότητα η φορολογητέα αξία να είναι εκ των προτέρων γνωστή, ώστε να γίνεται σωστός προγραμματισμός και προϋπολογισμός του κόστους από τους συναλλασσόμενους στην αγορά ακινήτων.

Οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται µε αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια, για ενιαία πανελλαδική αντιμετώπιση ακινήτων αντίστοιχης αξίας. Αυτό συμβάλλει στην εμπέδωση κλίµατος εµπιστοσύνης µεταξύ φορολογουµένων και φορολογικών αρχών, στην αποφυγή αµφισβητήσεων και αντιδικιών, στη διαφάνεια των συναλλαγών και στην ταχύτερη είσπραξη των οφειλόµενων φόρων. Επίσης, συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Επιπροσθέτως, συμβάλλει στη μείωση, ακόμα και στην εξάλειψη των υποθέσεων που οδηγούνται ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, στην ολοκλήρωση των υποθέσεων σε σύντοµο χρόνο, συνεπώς και στην αποσυµφόρηση των τµηµάτων κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ, όπου μέχρι σήμερα οι υποθέσεις ακινήτων ελέγχονταν συνήθως στο χρόνο της παραγραφής, δηλαδή μετά από πέντε ή και περισσότερα χρόνια.

Με τις νέες εντάξεις, 25 νομοί θα καλύπτονται πλέον στο σύνολό τους από το σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών ακινήτων».

Δείτε όλες τις νέες αντικειμενικές αξίες

Read more...

"ΒΑΡΙΔΙ" ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Η ΕΡΤ


Εντείνεται ο προβληματισμός για την αναγκαιότητα καταβολής του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περάσει η οικονομική εποπτεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο υπουργείο οικονομικών όπως γίνεται και για τις ΔΕΚΟ.

Εδώ και ένα χρόνο, παρά τις εξαγγελίες, το τέλος δεν έχει περικοπεί και επιβαρύνει κάθε νοικοκυριό με 50 ευρώ κατά έτος σε μια εποχή περικοπών και γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας.
Παράλληλα, παραμένει μία σειρά ερωτημάτων:
1. Με το ανταποδοτικό τέλος παράγεται το αντίστοιχο πρόγραμμα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού;
2. Υπάρχουν νέες παραγωγές για τις οποίες πληρώνει ο ελληνικός λαός;
3. Ευσταθούν οι καταγγελίες για επαναπροβολή εκπομπών και ντοκυμαντέρ τα οποία είχαν προβληθεί στο παρελθόν και χρεώθηκαν εκ νέου στον προϋπολογισμό της εταιρείας;
4. Όταν η κυβέρνηση εποπτεύει τη δημόσια τηλεόραση, έστω και στο οικονομικό σκέλος, μήπως δημιουργείται ζήτημα αναλογικής αντιμετώπισης των υπολοίπων κομμάτων;
Μάλιστα, από τις αρχές του 2010, τα στοιχεία για τον τομέα της ενημέρωσης δείχνουν πως η προβολή των κομμάτων δεν είναι σε καμία περίπτωση αναλογική, ούτε επιτυγχάνεται η επιζητούμενη πολιτική πολυφωνία.
Τα στοιχεία που έδωσε το ΕΣΡ από 1 Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2010 έχουν ως εξής:
ΝΕΤ
ΠΑΣΟΚ - κυβέρνηση 57,3%
ΝΔ - 20,4%
ΚΚΕ - 6,8%
ΣΥΡΙΖΑ - 8,4%
ΛΑΟΣ - 6,6%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ- ΠΡΑΣΙΝΟΙ - 5%

Read more...

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Υπό δέσμευση λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων για πολίτες που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία, αλλά δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αναβαθμίζει την Αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου, η Αρχή, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχέστερα στις προκλήσεις που θέτουν η ποικιλομορφία και η ποσοτική εξάπλωση του εθνικού και διασυνοριακού οικονομικού εγκλήματος και ο διαρκής εκσυγχρονισμός των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την αθέμιτη διακίνηση και απόκρυψη κεφαλαίων», όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Διευρύνονται μάλιστα και οι αρμοδιότητές της, καθώς περνούν στον δικό της έλεγχο οι δηλώσεις πόθεν έσχες περίπου 50.000 στελεχών και υπαλλήλων του Δημοσίου, με σκοπό να εντοπιστούν και να παταχθούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Επιλέγεται η συγχώνευση των αρμοδιοτήτων σε έναν ενιαίο φορέα με τη δημιουργία ανεξάρτητης και αναβαθμισμένης Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Η Αρχή θα αποτελείται από έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό εν ενεργεία και από 11 μέλη τριετούς θητείας. Για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών της στόχων θα λειτουργούν τρία επιμέρους τμήματα: Μονάδα Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, Μονάδα Οικονομικών Κυρώσεων κατά Υπόπτων Τρομοκρατίας και Μονάδα Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεξάρτητη Αρχή είχε υποβαθμιστεί σε Επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και είχε τεθεί υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών το 2007, επί υπουργίας του Γ.Αλογοσκούφη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αλλαγές σε μηχανογραφικό και εισακτέους

Με νέες απλοποιημένες διαδικασίες θα συμπληρώσουν φέτος το μηχανογραφικό οι υποψήφιοι, ενώ η κατάθεσή του θα γίνει κανονικά τον Ιούλιο και όχι τον Μάρτιο।

Σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στο μηχανογραφικό δελτίο και τον αριθμό των εισακτέων ετοιμάζει για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας. Περίπου 100.000 υποψήφιοι θα κληθούν φέτος να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό με νέες απλοποιημένες διαδικασίες, ενώ η μετάθεση του χρόνου κατάθεσής του για τον Μάρτιο «σκάλωσε» στις αντιδράσεις των μαθητών.

Αλλαγές σε μηχανογραφικό και εισακτέους

Τελικά το υπουργείο τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει αλλαγές στο τεχνικό μέρος κατάθεσης του δελτίου και επιλογής σχολών και θα οριστικοποιήσει ότι η κατάθεση των μηχανογραφικών θα γίνει κανονικά τον Ιούλιο, προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές της Γ΄λυκείου.

Αλλαγές σε μηχανογραφικό και εισακτέους

Την ίδια στιγμή, προετοιμάζεται σε συνεργασία και με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο νέος «χάρτης» των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, αφού φέτος το υπουργείο είναι αποφασισμένο να κάνει σημαντικές τομές, μη διστάζοντας να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στα τμήματα που είτε δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων είτε έχουν κορεστεί στην αγορά εργασίας και να τον αυξήσει όπου υπάρχει ανάγκη. Από το «ψαλίδι» στον αριθμό των εισακτέων δεν θα γλιτώσουν ούτε πρωτοκλασάτες σχολές, με συνέπεια να αναμένεται αύξηση του ανταγωνισμού για όσους στοχεύουν σε αυτές.

«Φέτος θα διαμορφώσουμε τον αριθμό των εισακτέων με στόχο τις ποιοτικές σπουδές μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Εχουμε ζητήσει από τα ιδρύματα να μας δώσουν τις προτάσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων που επιθυμούν, οι οποίες θα είναι αιτιολογημένες και θα συνοδεύονται από συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες, όπως ο αριθμός των εργαστηρίων τους, του εκπαιδευτικού δυναμικού , των ήδη φοιτούντων κ.ά». δήλωσε στο «Εθνος» η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ όσον αφορά στο μηχανογραφικό δελτίο, υπογράμμισε: «Θα απλοποιήσουμε τις τεχνικές διαδικασίες κατάθεσης του μηχανογραφικού προς όφελος των υποψηφίων χωρίς να αιφνιδιάσουμε τους φετινούς μαθητές της Γ΄ λυκείου».

Εν τω μεταξύ, ήδη αποδίδει καρπούς η πρωτοβουλία του υπουργείου να δημιουργήσει ψηφιακά φροντιστήρια για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 25.000 μαθητές της Γ΄ λυκείου.

«Οι μαθητές μπορούν να έχουν αναλυτική διδασκαλία στα βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών από πεπειραμένους καθηγητές. Ηδη το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Ο κόσμος αλλάζει και οι μαθητές σήμερα έχουν έφεση στην τεχνολογία.

Πιστεύω ότι το ψηφιακό φροντιστήριο μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα και να ανακουφίσει οικονομικά την ελληνική οικογένεια», υπογραμμίζει η κ. Διαμαντοπούλου.

Οσον αφορά γενικότερα τους μαθητές της Α΄ και Β΄ λυκείου, το υπουργείο Παιδείας στοχεύει, πέρα από την αναμόρφωση της διδακτέας ύλης και τις περικοπές που θα γίνουν, να εισαγάγει νέους θεσμούς στις σχολικές τάξεις, όπως να ενθαρρύνει τους μαθητές να αφιερώνουν ουσιαστικό χρόνο σε εξωτερικές εργασίες (εκτός σχολείου), από τις οποίες μάλιστα θα παίρνουν «πόντους» και θα συνυπολογίζονται στην τελική τους βαθμολογία .

Λιγότερα μαθήματα
Εκτός από τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας προωθεί για το νέο έτος διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περικοπή της ύλης και λιγότερα μαθήματα στα σχολεία, νέο μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστήμια, συνεχής αξιολόγηση των καθηγητών, συγχωνεύσεις τμημάτων και μετατάξεις εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή προετοιμάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για μία σειρά σοβαρών ζητημάτων όπως τα κριτήρια που θα τεθούν στο νέο σύστημα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη συνυπηρέτηση των συζύγων εκπαιδευτικών και οι συγχωνεύσεις οργανισμών.

«Καλλικράτης στην ανώτατη εκπαίδευση»
Ερχονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων

Ανατροπές σε πολλούς εν ενεργεία φοιτητές και καθηγητές, θα προκαλέσει ο «Καλλικράτης στην ανώτατη εκπαίδευση».

Αρκετά τμήματα αναμένεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν, γεγονός που θα φέρει μαζικές μετακινήσεις φοιτητών αλλά και διδασκόντων. Αναφορικά με τα κριτήρια τα οποία θα «μετρήσουν» περισσότερο στην κατεύθυνση της κατάργησης ή συγχώνευσης τμημάτων, είναι το ποσοστό κάλυψης των θέσεων εισακτέων που δίνονται σε κάθε τμήμα, ο μέσος όρος διάρκειας των σπουδών που απαιτείται (ελκυστικότητα σπουδών), αλλά και το ποσοστό της απασχολησιμότητας των αποφοίτων. Επίσης μέσα στο 2011, κατά πάσα πιθανότητα 7 οργανισμοί του υπουργείου μεταξύ των οποίων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, θα διαλυθούν και θα «συγκεντρωθούν» σε δύο.

Κατά τα λοιπά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση του φετινού αριθμού εισακτέων για τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνουν πως θα ακούσουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τις προτάσεις των πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ.

Αν βέβαια γίνει αυτό, τότε ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί σημαντικά σε πολλά τμήματα ακόμη και σε πρωτοκλασάτα.

Δεν αποκλείεται πάντως, η φετινή χρονιά να περιλαμβάνει ?σε πρώτη φάση? μείωση εισακτέων σε τμήματα που τα τελευταία χρόνια δεν κάλυπταν όλες τις προσφερόμενες θέσεις.

Αυτή η κατηγορία αφορά δεκάδες περιφερειακά τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, αλλά και ορισμένα ξενόγλωσσα των ΑΕΙ.

Επίσης, η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων πιθανότατα να επηρεαστεί και από τα νέα δεδομένα που υπάρχουν για το «πάγωμα» των διορισμών σε πολλές ειδικότητες, αφού αναμένεται να συσσωρευτούν τα επόμενα χρόνια «στρατιές ανέργων».

Οι αλλαγές στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση
Νέο σχολείο από τον Σεπτέμβριο του 2011

Μειώνεται η ύλη σε 4 τάξεις του Δημοτικού και στις 3 τάξεις του Γυμνασίου. Ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών θα εφαρμοστεί σε περίπου 1.000 δημοτικά. Περιορίζονται τα μαθήματα και ο συνολικός εβδομαδιαίος διδακτικός χρόνος στο Λύκειο

Οι αλλαγές που προωθούνται στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση εστιάζονται στα εξής:

1. Από το σχολικό έτος 2011-12 το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να εφαρμόσει το Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών σε περίπου 1.000 δημοτικά σχολεία, που θα περιλαμβάνει ενίσχυση της ξένης γλώσσας, της πληροφορικής, του πολιτισμού, της φυσικής αγωγής και της φιλαναγνωσίας.

Οπως υπογραμμίζει η κ. Διαμαντοπούλου, «στόχος είναι εκτός των άλλων ο περιορισμός των περισσότερων απογευματινών δραστηριοτήτων των μαθητών σε χώρους εκτός σχολείου, για να μειωθεί η ταλαιπωρία των παιδιών και τα έξοδα των γονέων, αφού η διδασκαλία της Πληροφορικής και των ξένων γλωσσών θα οδηγεί εντέλει σε πιστοποίηση μέσα στο δημόσιο σχολείο».

2. Νέα Προγράμματα Σπουδών. Εντεκα ομάδες του υπουργείου Παιδείας έχουν ξεκινήσει τις πρώτες μελέτες εξορθολογισμού και μείωσης της ύλης στις 4 τάξεις του δημοτικού και στις 3 τάξεις του Γυμνασίου.

Στόχος είναι έως το 2011 να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις ώστε από την επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών. Κεντρικό βάρος θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα, στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες και στην επαρκή εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και της πληροφορικής.

3. Νέο Λύκειο. Στόχος του υπουργείου είναι να περιορίσει τα μαθήματα στο λύκειο και τον συνολικό εβδομαδιαίο διδακτικό χρόνο, ώστε οι μαθητές να έχουν περισσότερο χρόνο για μελέτη και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Προβλέπεται για πρώτη φορά η εισαγωγή στη βαθμίδα του Λυκείου μιας ελεύθερης ζώνης στην οποία τα σχολεία μπορούν να εντάξουν δράσεις κοινωνικού-εθελοντικού ή ευρύτερα μαθησιακού χαρακτήρα.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Α’ Λυκείου θα λειτουργήσει με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ από το σχολικό έτος 2012-13 θα είναι έτοιμα και τα νέα προγράμματα σπουδών για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές της Α’ Λυκείου της επόμενης χρονιάς θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με βάση το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014.

Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα έχουν στη διάθεσή τους ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα μέσα από ειδική εκπαιδευτική πύλη. Το περιεχόμενό τους θα εμπλουτίζεται διαρκώς με πρότυπες παραδόσεις για την ενίσχυση των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις.

4. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων. Ξεκίνησε φέτος με 544 σχολεία και θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά η εθελοντική αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων, διαδικασία στην οποία φέτος συμμετείχαν 7.136 εκπαιδευτικοί.

5. Πειραματικά σχολεία: Ο θεσμός των πειραματικών πρότυπων σχολείων έχει με τα χρόνια «διαλυθεί».

Την επόμενη σχολική χρονιά το υπουργείο θα θέσει σε λειτουργία 30 τέτοια σχολεία, τα οποία θα έχουν νέα μοντέλα διοίκησης και λειτουργίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μοριοδότηση και αποσπάσεις με αξιοκρατικά κριτήρια

Ο καθορισμός αξιοκρατικών και κοινωνικών κριτηρίων στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών είναι η απάντηση στην αδιαφάνεια που επικρατούσε έως σήμερα και στο ασαφές πλαίσιο κριτηρίων, το οποίο διαμορφωνόταν κατά το δοκούν. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που επεξεργάζεται το υπουργείο, περιλαμβάνει σύνδεση των κριτηρίων που θα ζητούνται με τη θέση της απόσπασης, θα συνεκτιμώνται μεταπτυχιακές σπουδές και εκπαιδευτική εμπειρία, ενώ απλοποιείται εφεξής η συνυπηρέτηση των συζύγων εκπαιδευτικών.

Αλλαγές
Στόχος του υπουργείου, μέσα από τις αλλαγές που προωθεί, είναι να υπάρξουν αφενός αξιοκρατικά κριτήρια για τις αποσπάσεις, που να μην επιδέχονται αμφισβήτηση και αφετέρου να εξοικονο-μηθεί εκπαιδευτικό προσωπικό. Τέλος, θα δοθούν κίνητρα (πρόσθετη μοριοδότηση) για όσους πάρουν απόσπαση σε δυσπρόσιτα σχολεία, αλλά και σε κάποιες υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες έχουν ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ-ΜΙΧ.ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ


Read more...

Φυλακή για φοροφυγάδες!

Πρωτοχρονιάτικος Γολγοθάς για τον υπουργό Οικονοµικών
Με ποινές-φωτιά στους φοροφυγάδες, αλλά και συµβιβαστικές λύσεις στα κλειστά επαγγέλµατα φιλοδοξεί ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου να περάσει δύο από τις δυσκολότερες δοκιµασίες που του έχει αναθέσει η τρόικα ώς τον Φεβρουάριο και να εξασφαλίσει έτσι την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου.

Την τριάδα των σκληρών δοκιµασιών συµπληρώνει η προετοιµασία των νέων µέτρων για την περαιτέρω µεί ωση του ελλείµµατος την περίοδο 2012-2014 κατά 11 δισ. ευρώ περίπου – από 17 δισ. ευρώ που αναµένεται να κλείσει το 2011 σε 6 δισ. ευρώ το 2014. Αυτή τη δοκιµασία, µάλιστα, ο υπουργός Οικονοµικών σκοπεύει να τη µοιραστεί µε τα πολιτικά κόµµατα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους, ζητώνταςτους να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για το πώς εκείνοιβλέπουν να µειώνεται το έλλειµµα. Ελπίζειέτσι να τους καταστήσει «συνυπεύθυνους», µετριάζοντας τις αντιδράσεις τους.

Για να κερδίσει το στοίχηµαµε την τρόικα, ο υπουργός Οικονοµικών πρέπει να συνεχίσει το επόµενο δίµηνο να δουλεύει µε τους εντατικούς ρυθµούς του τελευταίου µήνα, εκτελώντας τις «εντολές» της, τη µία µετά την άλλη.

Πρώτα στη σειρά, για το 2011, τα κλειστά επαγγέλµατα, όπου το οικονοµικό επιτελείο φιλοδοξεί να κλείσει τα µέτωπα πριν καν ανοίξουν, προσφέροντας λύσεις συµβιβασµού,οι οποίες και τις εντολές του Μνηµονίου θα ικανοποιούν, αλλά και κάποιους από τους ισχύοντες «περιορισµούς» θα διατηρούν, έστω και µε άλλο όνοµα. Χαρακτηριστικά,το υπουργείο προσανατολίζεται στην κατάργηση µεν των κατώτατων ή προκαθορισµένων αµοιβών, που ισχύουν για δικηγόρους, συµβολαιογράφους και µηχανικούς, αλλά ταυτόχρονα και στη διατήρηση µιας λογικής αµοιβών (που θα ονοµαστούν π.χ. «ενδεικτικές») ως βάσης υπολογισµού για την καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταµεία και τους συλλόγους. Το νοµοσχέδιο, πάντως, διατηρεί έναν ριζοσπαστικό χαρακτήρα στο πρώτο τµήµα του, µε τις οριζόντιες ρυθµίσεις, που προβλέπει κατάργηση κάθε περιοριστικής απαίτησης για την είσοδο σε ένα επάγγελµα. Μόνο αν συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δηµόσιου συµφέροντος θα µπορεί ο αρµόδιος υπουργός εντός τριµήνου να καθιερώσει νέους περιορισµούς. Το νοµοσχέδιο θα κατατεθεί στα µέσα Ιανουαρίου.

Μεγαλύτερη πρόκληση, η καταπολέµηση τηςφοροδιαφυγής, για την καθυστέρηση αντιµετώπισης της οποίας έκανε «παρατήρηση» στην κυβέρνηση ο κ. Ντοµινίκ Στρος-Καν. Στο τραπέζι έχουν πέσει φιλόδοξες προτάσεις, που προβλέπουν αυστηροποίηση ποινών για τους φοροφυγάδες, όπως π.χ. να µην είναι εξαγοράσιµη η ποινή τους – και άρα να µπαίνουν στη φυλακή – αν δεν πληρώσουν όλον τον φόρο. Επίσης, σχεδιάζονται νέες διαδικασίες αξιολόγησης των εφοριακών και των εφόρων µε ποσοτικούς στόχους. Οι ελεγκτικοίµηχανισµοί θα οργανωθούν σε κεντρικόεπίπεδο, αντί του τοπικού που ισχύει σήµερα και ευνοεί τη διαφθορά. Το σχετικό νοµοσχέδιο αναµένεται να κατατεθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Η επιµήκυνση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κι άλλον έναν λόγο να δείξει τον καλύτερο εαυτό του τον Ιανουάριο. Καλώς εχόντων των πραγµάτων, µέσα στον µήνα αυτό θα εγκρίνει το Eurogroup την επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου της τρόικας, ενώ θα κληθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του και τογερµανικό Κοινοβούλιο. Αν δεν πειστεί η Γερµανία ότι η Ελλάδα εφαρµόζει τις δεσµεύσεις της, τα πράγµατα µπορεί να αγριέψουν...
Read more...

Καταδικάστηκε για βιασμό ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ


Ισραηλινό δικαστήριο έκρινε ένοχο σήμερα τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ για βιασμό, μετά από δικαστικό αγώνα που κράτησε τέσσερα χρόνια.

Ο Κατσάβ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2000 έως το 2007, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης για τις οποίες τον είχαν καταγγείλει τρεις πρώην βοηθοί του.

Το δικαστήριο του Τελ Αβίβ τον έκρινε ένοχο για δύο βιασμούς, μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κατσάβ μπορεί τώρα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής, η οποία επισύρει ποινή μακράς φυλάκισης, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας।

.tanea.gr

Read more...

Γιώργος: «Θέλω από τον καθένα ένα πιλοτικό πρόγραµµα κάθε εβδοµάδα»


Ταχύτερους ρυθµούς ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τους υπουργούς
Ο Γ. Παπανδρέου συζητά µε τους υπουργούς του στο χθεσινό Υπουργικό Συµβούλιο. ∆εξιά, ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Ραγκούσης
Πρωτοποριακά πιλοτικά προγράµµατα θα υλοποιεί στο εξής η κυβέρνηση έπειτα από σχετική απόφαση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Ανακοινώνοντας την απόφασή του στο χθεσινό πολύωρο Υπουργικό Συµβούλιο, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να προτείνουν κατά υπουργείο τουλάχιστον ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραµµα στον τοµέα ευθύνης τους, ώστε να αποτελέσουν αυτά τη µικρογραφία, όπως είπε, µιας πολιτικής που θα εφαρµοστεί στη συνέχεια από την κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγµα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε ένα Ταµείο, την εξοικονόµηση ενέργειας σε µια γειτονιά, την παραγωγή και τη χρήση ενέργειας πουθα έχει παραχθείαπό πράσινες πηγέςενέργειας σε ένα νησί, την πιλοτική λειτουργία ενός νοσοκοµείου και ακόµη παρεµβάσεις για τηνανεργία, την παιδεία κ.λπ. Κατά τον σχεδιασµό του Πρωθυπουργού, ο κάθε υπουργός θα αναθέτει σε τουλάχιστον έναν υφυπουργό του να εισηγείται κάθε εβδοµάδα στο Υπουργικό Συµβούλιοένα πιλοτικόπρόγραµµα, το οποίο στησυνέχεια θα αξιολογείται για άµεση υλοποίηση.

Κατάταλοιπά,ο Πρωθυπουργόςκάνοντας µια σύντοµηανάδροµη στο 2010 υποστήριξε ότι χωρίςτις προσπάθειες της κυβέρνησης η χώρα θα είχε καταρρεύσει. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «καµία κυβέρνηση καικανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση να λάβει τις αποφάσεις που αναγκαστήκαµε να λάβουµε το 2010. Επρεπε όµως να το κάνουµε και το κάναµε. Γιατί η αλήθεια είναι ότι αν δεν το κάναµε δεν θαείχαµε αποτρέψειτη χρεοκοπία της χώρας και θα φέραµε την τεράστια ευθύνη ναµην έχουµε κάνειό,τι περνά από το χέρι µας για να µη ζήσουµε µια εθνική τραγωδία». Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε µε σκληρά λόγια το σενάριο µιας ενδεχόµενης χρεοκοπίας υποστηρίζοντας ότι αυτή θα οδηγούσε την ελληνική οικογένεια και ειδικά τους πιο αδύναµους και τη µεσαία τάξη στην «απόλυτη εξαθλίωση».

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησετους υπουργούς γιατί στάθηκαν όλοι στο ύψος της εθνικής ευθύνης απέναντι στην κρίση την οποία χαρακτήρισε ως «τηµεγαλύτερη κρίσητου ελληνισµούκατά την πρόσφατη ιστορία του»και εξήρε το έργο της κυβέρνησής του διότι παράλληλα µε τη σωτήρια της χώρας κινήθηκε για να επιφέρει ριζικές αλλαγές που καθυστέρησαν για πολλές δεκαετίες. Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Παπανδρέου έκανε µια σύντοµη αναφορά στο έργο της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι «ποτέ στο παρελθόν µια κυβέρνηση δεν παρήγαγε τόσο έργο σε τόσο µικρό χρονικό διάστηµα. Και ποτέ στο παρελθόν δεν κλήθηκε µια κυβέρνηση να εφαρµόσει το πρόγραµµά της σε τόσο δύσκολες καιπολλές φορές ασφυκτικές συνθήκες».

Με τηφράση«συνεχίζουµε και το 2011», ο κ.Παπανδρέου ανέφερεότι το πρόγραµµα της κυβέρνησήςτου θα υλοποιηθεί στο ακέραιο:

n Για ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. n Για την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη.

n Για κοινωνία ευνοµίας, διαφάνειας, συµµετοχής και δικαιοσύνης.

n Για ένα πραγµατικό κράτος πρόνοιας. n Για την ενδυνάµωση την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και του διεθνούς κύρους της χώρας.

Εχει τη σηµασία του το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε πως είναι δικαιολογηµένη η ανησυχία, η απογοήτευση και η οργή των πολιτών. Τόνισε όµως ότι «δεν πρέπει να οδηγήσει σε ηττοπάθεια, µοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοποµπαίων τράγων αλλά να γίνει δύναµη αλλαγής». Χρειάζεται, πρόσθεσε, προσπάθεια και συνεχείς διορθωτικές κινήσεις.

Στο πολύωρο Υπουργικό Συµβούλιο, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε µε σκληρά λόγια το σενάριο µιας ενδεχόµενης χρεοκοπίας της Ελλάδας
tanea.gr

Read more...

Τα «ρετιρέ» των ζημιογόνων ΔΕΚΟ

Τι ελλείμματα και ποιους μισθούς πληρώνει ο λαός


http://img.protothema.gr
Μπορεί εδώ και ένα χρόνο η χώρα να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, μπορεί οι χαμηλοσυνταξιούχοι και άνθρωποι που ζουν στα όρια της φτώχειας να είδαν τα πενιχρά τους εισοδήματα να … εξαϋλώνονται, όμως -μέχρι και τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον φέτος- οι θυσίες τους ήταν οι ίδιες ή και μεγαλύτερες σε σχέση με τα «ρετιρέ» των μισθοσυντήρητων των ΔΕΚΟ και διαφόρων… απίθανων κοινοφελών (υποτίθεται) φορέων, οργανισμών και ιδρυμάτων.

Για παράδειγμα –και αφήνοντας κατά μέρος προς το παρόν τους ζημιογόνους συγκοινωνιακούς φορείς- σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, μόνο σε εννέα μήνες (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2010) 68 εργαζόμενοι στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών «μοιράστηκαν» 2,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 38.446 ευρώ μικτά (χωρίς τις εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές που τυχόν προβλέπονται για τις διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στο ευρύτερο δημόσιο).

Δηλαδή κάθε μήνα ο φορολογούμενος πολίτης πλήρωνε 4.271 ευρώ τον κάθε υπάλληλο που «ιδρώνει» για να έχει η χώρα-πρότυπο της ανταγωνιστικότητας τις εξαγωγές που έχει ως τώρα. Ακόμα και μετά τις ως τώρα περικοπές στις ΔΕΚΟ, κανένας εξ αυτών δεν κοστίζει λιγότερα από 1500 ευρώ το μήνα, ο 1 στους 3 παίρνει έως 2.785 ευρώ μικτά το μήνα (επί 14), το 47% εξ αυτών κοστίζει 2785-3500 το μήνα μεικτά (επί 14), και 13 στελέχη (1 στους 5 δηλαδή) βγάζουν από 4.000 το μήνα και πάνω.

Με βάση τις μισθοδοσίες εννιαμήνου πάντως προκύπτει ότι σε τέτοιες εποχές (και παρά τις περικοπές δώρων κλπ) εισέπραξαν 32.253 μικτά οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (3.580 ευρώ μικτά ανά μήνα), 15.805 στο Ελληνικό Φεστιβάλ (1.750 μικτά ανά μήνα) και 29.474 στον ΕΛΟΤ (3.270 μικτά ανά μήνα).

Πρωταθλητής οι ΗΣΑΠ

Πρωταθλητής στις συγκοινωνίες αναδεικνύεται ως το Σεπτέμβριο ο ΗΣΑΠ με συνολικές αποδοχές 35.111 ευρώ (3900 το μήνα μικτά), η ΔΕΠΑΝΟΜ (κατασκευάζει κρατικά νοσοκομεία) με 33.104 ευρώ, ενώ οι υπάλληλοι στον Ιππόδρομο έλαβαν μέσες αμοιβές στο εννιάμηνο ύψους 32.111 ευρώ (3567).

Και οι αμοιβές αυτές συνεχίζουν να δίνονται όταν οι ΔΕΚΟ βουλιάζουν στις ζημίες. ΟΙ 18 από τις 52 ΔΕΚΟ που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ζημιές το τελευταίο 9μηνο ήταν:

• στην ΕΘΕΛ με ελλείμματα ύψους 161 εκατ ευρώ και μέση μισθοδοσία 24.479 ευρώ.
• στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ελλείμματα 140 εκατ ευρώ και μέση μισθοδοσία 31.198 ευρώ.
• στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με ελλείμματα 88 εκατ ευρώ και μέση μισθοδοσία 24946 ευρώ.
• στον ΗΣΑΠ με 50,3 εκατ ευρώ και μέση μισθοδοσία 35.111 ευρώ
• Στην ΕΑΒ με 46 εκατ ευρώ και μέση μισθοδοσία 29.977 ευρώ.
• Στον ΗΛΠΑΠ είναι 35,7 εκατ ευρώ και μέση μισθοδοσία 23.577 ευρώ.

Πλαφόν ανώτατης μηνιαίας αμοιβής τα 4.000 ευρώ

Η κυβέρνηση βάζει πλαφόν ανώτατης μηνιαίας αμοιβής τα 4.000 ευρώ στις ΔΕΚΟ και καλεί και τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις να ευθυγραμμιστούν με αυτή την κατεύθυνση.

Το 2010 πάντως, και μετά τις μειώσεις μισθών του Μαρτίου, στις 52 εκτός χρηματιστηρίου ΔΕΚΟ πάντως, οι «υποαμειβόμενοι» με μισθούς κάτω από 1800 ευρώ μεικτά, ανέρχονται σε μόλις 2.000 άτομα (11% του συνόλου). Όλοι οι υπόλοιποι (σχεδόν το 89% των εργαζομένων) έπαιρναν πάνω από τα 1800 ευρώ.

Α/Α

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΕΚΟ

ΑΡΙΘΜΟΣ

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ 30/09/2010

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ (Χωρίς Εργοδοτικές Εισφορές και λοιπές παροχές)

ΜΕΣΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ 9ΜΗΝΟΥ

ΜΕΣΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ 9ΜΗΝΟΥ ΑΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

1

ΕΘΕΛ

6.305

158.383.500,00

6.470

24.479,68

2

ΕΔΙΣΥ

4.074

110.542.531,11

4.376

25.261,09

3

ΕΑΒ

2.146

69.399.000,00

2.315

29.977,97

4

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

1.622

52.881.150,18

1.695

31.198,32

5

ΗΣΑΠ

1.130

45.398.429,51

1.293

35.110,93

6

ΕΑΣ

1.272

34.849.580,74

1.397

24.946,01

7

ΗΛΠΑΠ

1.363

33.810.233,40

1.434

23.577,57

8

ΗΔΙΚΑ

371

10.046.406,85

398

25.242,23

9

ΟΔΙΕ

181

8.895.000,56

277

32.111,92

10

ΟΣΚ

429

9.533.778,07

464

20.546,94

11

ΕΤΑ

584

9.258.230,10

413

22.417,02

12

ΟΑΣΑ

212

6.683.177,72

271

24.661,17

13

ΕΟΜΜΕΧ

280

4.642.344,39

295

15.736,76

14

ΟΣΕ

145

3.968.037,15

164

24.195,35

15

ΚΕΔ

139

4.266.769,46

141

30.260,78

16

ΤΕΟ

165

4.121.358,00

175

23.550,62

17

ΟΔΔΥ

118

3.670.125,76

133

27.594,93

18

ΟΠΕ

64

2.614.386,00

68

38.446,85

19

ΜΒΗ

88

1.900.982,27

93

20.440,67

20

ΟΛΗ

53

1.902.928,26

59

32.253,02

21

ΕΛΟΤ

72

2.122.169,21

72

29.474,57

22

ΑΕΜΥ

104

1.972.760,84

111

17.772,62

23

ΟΛΠΑ

60

1.994.345,08

63

31.656,27

24

ΔΕΠΑΝΟΜ

50

1.820.749,94

55

33.104,54

25

ΟΛΒ

64

1.802.782,13

65

27.735,11

26

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

54

1.663.751,12

121

ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

27

ΙΦΕΤ

67

1.635.379,18

73

22.402,45

28

HELEXPO

68

1.423.140,91

71

20.044,24

29

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

127

1.311.841,93

83

15.805,32

30

ΔΕΘ

39

1.149.555,56

46

24.990,34

31

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ

90

969.211,00

48

20.191,90

32

ΕΚΚ

33

794.114,42

34

23.356,31

33

ΟΚΑΑ

44

895.125,41

46

19.459,25

34

ΕΛΚΕ

35

791.679,58

37

21.396,75

35

ΠΑΕΠ

46

771.969,86

47

16.424,89

36

ΕΛΚΕΔΕ

49

705.901,08

38

18.576,34

37

ΚΑΘ

24

391.413,35

26

15.054,36

38

ΟΛΕ

15

441.618,60

16

27.601,16

39

ΟΛΚ

17

493.352,54

18

27.408,47

40

ΟΛΗΓ

18

454.148,96

18

25.230,50

41

ΓΑΙΑΟΣΕ

22

404.719,28

21

19.272,35

42

ΕΤΑΝΑΛ

11

279.782,40

13

21.521,72

43

ΚτΠ

84

358.914,00

86

N/A

44

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

13

340.966,60

13

26.228,20

45

ΟΛΡ

11

335.796,48

12

27.983,04

46

ΕΚΕΒΥΛ

12

310.575,00

12

25.881,25

47

ΟΛΚΕ

10

264.553,00

11

24.050,27

48

ΟΛΛ

8

195.028,32

8

24.378,54

49

ΕΛΚΑ

7

140.919,42

8

17.614,93

50

ΕΛΚΕΑ

8

124.420,37

8

15.552,55

51

ΟΛΑ

7

127.948,65

8

15.993,58

52

ΚΕΓ

6

103.834,84

6

17.305,81

ΣΥΝΟΛΟ

22.016

603.360.418,59

23.225

25.978,92


Read more...