Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

2011… «εντολές» σκληρής λιτότητας για το Δημόσιο!

Στον αέρα οι μισθοί σε ελλειμματικούς φορείς του δημοσίου


http://img.protothema.gr/
«Μισθοί τέλος» για εργαζόμενους σε φορείς του δημοσίου που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, εάν και εφόσον δεν φτάσουν τελικά οι πιστώσεις που προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό.

Με μία άκρως αυστηρή εγκύκλιο, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ξεκαθαρίζει στις διοικήσεις υπουργείων, δημοσίων φορέων και οργανισμών ότι «δεν θα πάρουν μία», αν στην διάρκεια του 2011 ζητήσουν έξτρα λεφτά για μισθούς.

Όπως εμφατικά χαρακτηριστικά τονίζεται στην εγκύκλιο:
-σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να τίθεται θέμα συμπληρωματικής ενίσχυσης του φορέα για καταβολή αποδοχών.
-σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διατεθούν κονδύλια για πρόσθετες αμοιβές, αν δεν έχει εξασφαλισθεί η πλήρης και για όλο το έτος πληρωμή των τακτικών αποδοχών.

Ακόμα και τα κονδύλια όμως που προβλέπει ο προϋπολογισμός, μόνο εξασφαλισμένα δεν είναι για τους φορείς που τους πιστώθηκαν για το 2011. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Με εγκύκλιο που έστειλε σε όλους τους φορείς το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί:
- «Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διάθεση του συνόλου των κονδυλίων του 2011», δηλαδή μπορεί οι φορείς να μην πάρουν ποτέ τα κονδύλια που λέει ο προϋπολογισμός.
- «Η εγγραφή πιστώσεων δε σημαίνει κατ’ ανάγκη και υποχρέωση καταβολής τους». Οι φορείς θα δίνουν λογαριασμό ανά μήνα για τις δαπάνες τους και όποιος τις υπογράφει θα έχει ατομική ευθύνη απέναντι στο νόμο!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ.Σαχινίδης «με τον προϋπολογισμό καθορίζονται όρια δαπανών και όχι ύψος κονδυλίων προς ανάλωση…. Η διάθεση του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο η ανάληψη υποχρεώσεων καθ’ υπέρβαση των εγκεκριμένων πιστώσεων δεν επιτρέπεται και σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί είναι άκυρη και συνεπάγεται ατομική ευθύνη για το διατάκτη. Το ανώτατο όριο δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα, καθόσον το ύψος αυτό θα εξετάζεται κάθε τρίμηνο. Για το λόγο αυτό όλοι οι φορείς θα πρέπει να προγραμματίσουν τις μηνιαίες ανάγκες τους… Για τον προγραμματισμό αυτό θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου συναντήσεις με όλα τα υπουργεία και τους ασφαλιστικούς φορείς. Δεν επιτρέπεται κονδύλια που προβλέπονται ειδικά για μισθοδοσία προσωπικού, να διατεθούν για λειτουργικές ανάγκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: