Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Υπό δέσμευση λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων για πολίτες που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία, αλλά δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αναβαθμίζει την Αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου, η Αρχή, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχέστερα στις προκλήσεις που θέτουν η ποικιλομορφία και η ποσοτική εξάπλωση του εθνικού και διασυνοριακού οικονομικού εγκλήματος και ο διαρκής εκσυγχρονισμός των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την αθέμιτη διακίνηση και απόκρυψη κεφαλαίων», όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Διευρύνονται μάλιστα και οι αρμοδιότητές της, καθώς περνούν στον δικό της έλεγχο οι δηλώσεις πόθεν έσχες περίπου 50.000 στελεχών και υπαλλήλων του Δημοσίου, με σκοπό να εντοπιστούν και να παταχθούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Επιλέγεται η συγχώνευση των αρμοδιοτήτων σε έναν ενιαίο φορέα με τη δημιουργία ανεξάρτητης και αναβαθμισμένης Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Η Αρχή θα αποτελείται από έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό εν ενεργεία και από 11 μέλη τριετούς θητείας. Για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών της στόχων θα λειτουργούν τρία επιμέρους τμήματα: Μονάδα Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, Μονάδα Οικονομικών Κυρώσεων κατά Υπόπτων Τρομοκρατίας και Μονάδα Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεξάρτητη Αρχή είχε υποβαθμιστεί σε Επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και είχε τεθεί υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών το 2007, επί υπουργίας του Γ.Αλογοσκούφη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: