Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

EΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2011


Tην επανεξέταση της βάσης υπολογισμού των Τιμολογίων Ρυθμιστικού Ελέγχου της ΔΕΗ και την έκδοση νέας απόφασης για τα τιμολόγια αυτά έως το τέλος του 2011 ώστε να αντανακλάται το πραγματικό κόστος εισηγήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στη...
γνωμοδότηση που συνέταξε η Αρχή για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ -και η οποία έγινε αποδεκτή από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη -επισημαίνει πως τα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011, αντανακλούν το χαμηλό κόστος παραγωγής, λόγω της υψηλής υδραυλικότητας και των χαμηλών τιμών των διεθνών τιμών των καυσίμων. Ωστόσο, επειδή οι παράγοντες αυτοί μεταβάλλονται η Αρχή προτείνει να υπάρξει ενδιάμεση αξιολόγηση των τιμολογίων μέχρι το τέλος του έτους.
Αν και η επανεξέταση δεν συνεπάγεται απαραίτητα αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ωστόσο στην περίπτωση που η διεθνής τιμή του πετρελαίου αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι δεν θα πρέπει να αποκλείονται τιμολογιακές προσαρμογές.
Στη γνωμοδότησή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επαναλαμβάνει πως στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, ήτοι 2013 τα τιμολόγια που θα ισχύουν για τους οικιακούς πελάτες θα πρέπει να μην διαφοροποιούνται σε κατηγορίες ανάλογα με την τετραμηνιαία κατανάλωση και τον τύπο παροχής, για τους πελάτες αγροτικής χρήσης θα πρέπει να προωθούνται τιμολόγια με ζωνικές χρεώσεις, θα πρέπει να καταργηθεί η διάκριση σε τιμολόγια βιομηχανικής και εμπορικής χρήσης, ενώ θα πρέπει να προωθηθεί η διάκριση τιμολογίων ανάλογα με το συντελεστή φορτίου του πελάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: