Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Δραματικό διάγγελμα Παπανδρέου για την οικονομία.


Επισης για την τόνωση των εσόδων το 2010 αυξάνεται ο φορος στα καύσιμα.

Για το ασφαλιστικό, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν σαφής, λέγοντας ότι η βιωσιμότητα περνά και από την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Για το φορολογικό νομοσχεδιο, τόνισε ότι οι εχοντες και κατέχοντες θα συμβάλουν περισσότερο, μεσω ακίνητης περιουαιας, φορολόγησης μερισμάτων μεγαλομετόχων και των οφ σορ

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε εκ νέου ότι η δεν αντέχει η χωρα μπλόκα και κινητοποιήσεις.


Read more...

ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ...


Έδειξε ειλικρινής. Προσπάθησε να πείσει ότι τα μέτρα είναι αναγκαία. Τα εξειδίκευσε και έκανε ότι μπορούσε για να τα εμφανίσει ως η τελευταία ευκαιρία για την χώρα και την οικονομία. Έπεισε; Ναι σε γενικές γραμμές. Αρκεί τα μέτρα για γίνουν πράξη. Να υλοποιηθούν δηλαδή...

fimotro.

Read more...

Μέτρα σοκ, με πάγωμα μισθών και αύξηση ορίων ηλικίας


Νέα σκληρά μέτρα για την οικονομία από τον Πρωθυπουργό

Πακέτο σκληρών μέτρων, με επίκεντρο το γενικό πάγωμα των μισθών στο δημόσιο, το στενό και τον ευρύτερο, τη δραστική περικοπή των επιδομάτων για τους πιο υψηλόμισθους, την αύξηση των ορίων ηλικίας στις συντάξεις, την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ένα δραματικό διάγγελμα, με το οποίο ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι πρέπει για μην οδηγηθεί η χώρα στο γκρεμό. Παραφράζοντας μία ρήση του Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι, ο κ. Παπανδρέου είπε με νόημα ότι «η χώρα είναι εδώ για τους πολίτες, πρέπει να δείξουν και οι πολίτες ότι είναι εδώ για τη χώρα» και προειδοποίησε ότι οι επαχθέστεροι όροι απειλούν να τινάζουν στον αέρα την οικονομία και να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό.

Μία ημέρα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει, μετά πολλών αμφιβολιών το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, που έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου φρόντισε να στείλει ένα σαφές μήνυμα, για τις προθέσεις της Αθήνας να λάβει και επιπλέον πρόσθετα μέτρα για να προστατευθεί η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να συμπαραταχθούν και να στηρίξουν την εθνική, όπως είπε, προσπάθεια. Αναγνώρισε ότι τα μέτρα είναι επώδυνα και δύσκολα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει τους μικρομεσαίους και τους κοινωνικά αδύναμους.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός εγκαταλείπει την ήπια ρητορική, που ακολουθούσε μέχρι τώρα και υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων, αφήνει πίσω του τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τους μισθούς και το ασφαλιστικό και υιοθετεί μία σκληρή συνταγή, εμφανίζοντάς την ως μονόδρομο για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.
protothema.gr
Read more...

Βοηθήστε γιατί χανόμαστε...


"Είμαστε στο χείλος του γκρεμού"...
Με δραματικούς τόνους ο πρωθυποργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε θυσίες από το λαό. Τα μέτρα που εξήγγειλε: Παγώνουν τους μισθούς στο Δημόσιο, αυξάνουν τα όρια ηλικίας στη συνταξιοδότηση. Μπαίνει φόρος στα καύσιμα και ετοιμάζεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο φορολογείται σκληρά η ακίνητη περιουσία.

Λαμβάνονται μέτρα κατά των off-shore εταιριών και...

...γίνεται νέα προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής.
"Πρέπει να κόψουμε τον δρόμο προς τον γκρεμό" είπε ο πρωθυπουργός, ζήτησε βοήθεια απ' όλους και υπογράμμισε πως οι έχοντες και οι κατέχοντες πρέπει να συνεισφέρουν σ' αυτή την δύσκολη κατάσταση...


nonews-news

Read more...

Οι δηλώσεις του Σαμαρά - ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ


troktiko.

Read more...

Δραματικό διάγγελμα Παπανδρέου

Επισπεύδεται η ανακοίνωση των σκληρών μέτρων

Διάγγελμα με δραματικούς τόνους θα απευθύνει ίσως και εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίες ζήτησε ήδη από χτες συστράτευση για να βγει η οικονομία από την κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema gr., ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης να του δώσουν τις τελικές τους εισηγήσεις για τα μέτρα, εξέλιξη η οποία επιβεβιώθηκε ουσιαστικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή, ο οποίος δήώσε ότι εάν δεν επαρκούν τα ήδη ληφθέντα μέτρα, θα ληφθούν και πρόσθετα.

Ουσιαστικά, ενεργοποιείται άμεσα το σχέδιο Β που είχε επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το οποίο προβλέπει μέτρα τύπου Ιρλανδίας.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθούν από το οικονομικό επιτελείο ακόμη μεγαλύτερες περικοπές αποδοχών στο Δημόσιο Τομέα, μέσω της κατάργησης των διαφόρων επιδομάτων, ενώ αναμένεται να παγώσουν οι μισθοί σε όσους εργαζόμενους στον χώρο λαμβάνουν πάνω από 1.600 ευρώ.
Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα πιθανή η ανακοίνωση νέας έκτακτης εισφοράς για τους έχοντες, καθώς και η αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας αλλά και έμμεσων φόρων, όπως στα καύσιμα.
Νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist o πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βγάλει την χώρα από την κρίση και να διαμορφώνει η ίδια την πολιτική της χώρας και όχι οι δανειστές της, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.Τη δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά στην απόλυτη προσήλωση στην πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει κατά γράμμα το ΠΣΑ. Προανήγγειλε δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες και ειδικά στην σπατάλη και τις πελατειακές σχέσεις.

Στην Ελλάδα, τα περιθώρια σπατάλης είναι τεράστια. Αυτό είναι και αρνητικό αλλά και θετικό, τόνισε, αφού μας δίνει τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης.

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας στη ΝΔ αλλά τόνισε χαρακτηριστικά ότι δε μπορεί η χώρα να μείνει έρμαιο των αγρίων ανέμων των αγορών.

O ίδιος έκανε λόγο για «πρωτοφανή κερδοσκοπική επίθεση» εναντίον της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί «βαθύτατο πρόβλημα δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση εντείνεται και από τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του ελληνικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι την τύχη της Ελλάδας καθορίζουν διεθνείς οίκοι, πολλές φορές, όπως είπε, κερδοσκοπικοί, οι οποίοι φέρουν ευθύνη για τη σημερινή οικονομική κρίση.

Πρέπει εμείς να καθορίζουμε τις πολιτικές και όχι οι δανειστές μας τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιχειρεί να «απελευθερώσει τη χώρα από το βραχνά των κερδοσκοπικών επιθέσεων», τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την «εθνική επιταγή να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες και επεσήμανε ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα εφαρμοστεί με ταχύτητα. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στους παράλληλους στόχους της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% έως το 2012 και των θεσμικών παρεμβάσεων σε τομείς, όπως η λειτουργία του κράτους, η παραγωγή και η ανάπτυξη.

Ανάμεσα σε άλλα, αξίωσε «πράσινες» επενδύσεις, την έκδοση ευρωομολόγου, καθώς και την ίδρυση ενός είδους ταμείου αλληλεγγύης για τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές αδυναμίες.

Για πρώτη φορά χρειάζεται η χώρα να κάνει τόσα πολλά σε το λίγο χρόνο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για πρώτη φορά όμως είναι τόσο αποφασισμένη η χώρα και τόσο σίγουρη η κυβέρνηση ότι θα τα καταφέρει, κατέληξε.
protothema.gr

Read more...

Συνάντηση Παπακωνσταντίνουν - τραπεζιτών

Συνάντηση με το προεδρείο της ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχε το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την έξοδο των τραπεζών από το πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως να υπάρξουν λεπτομέρειες, καθώς και το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τα περιθώρια των επιτοκίων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (Spreads).
nooz.gr

Read more...

Πράσινο φως από Κομισιόν για το ΠΣΑ

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του που εξέδωσε το βράδυ από τις Βρυξέλλες δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύριο θα προτείνει προς το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο Μ. Μπαρόζο αναφέρει ότι με την αξιολόγησή της η Επιτροπή εκτιμά ότι η διόρθωση του ελλείμματος που επιδιώκει η Ελλάδα μέχρι το 2012, με μια επαρκώς εμπροσθοβαρή προσπάθεια για το 2010, είναι ένα φιλόδοξο και επιτεύξιμο σχέδιο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής χαιρετίζει ακόμη τη δέσμευση της Ελλάδας να λάβει έγκαιρα διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και τονίζει ότι η Επιτροπή θα έχει ως ευθύνη να παρακολουθεί με σχολαστικότητα την εφαρμογή του προγράμματος μέσα από μια στενή επιτήρηση των δημοσιονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Μ. Μπαρόζο η επιτυχής διόρθωση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος δεν είναι μόνο σημαντική για την Ελλάδα αλλά για την ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά.

Ο Μ. Μπαρόζο αναφέρει επίσης ότι το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 «αποτέλεσε έκπληξη για όλους μας» και επισημαίνει ότι τέτοια ελλείμματα πηγάζουν από ένα συνδυασμό δημοσιονομικής διολίσθησης και ανακριβούς κοινοποίησης στατιστικών στοιχείων και θα πρέπει να διορθώνονται με αποφασιστικότητα, ενώ επισημαίνει ακόμη πως και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υψηλό.
nooz.gr

Read more...

Συναντήσεις Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς σε αναζήτηση συναίνεσης για την οικονομία έχει ο πρωθυπουργός στο μέγαρο Μαξίμου. Ο Γ. Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση των επαφών, θα προχωρήσει σε δημόσια δήλωση.

Ο Αντ. Σαμαράς, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, τόνισε ότι θα προχωρήσει σε δήλωση για τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό από τη Ρηγίλλης.

Αλ. Παπαρήγα

Η πρώτη χρονικά συνάντηση έγινε με την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι "για άλλη μία φορά επαναλάβαμε στον πρωθυπουργό αυτό που είπαμε και στη Βουλή, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε κανένα αντιλαϊκό και αντι- αγροτικό μέτρο στο όνομα της κρίσης, της κερδοσκοπίας και της εξυπηρέτησης του κεφαλαίου".

"Δεν μας ξενίζουν οι πιέσεις των κερδοσκόπων, είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι όλα αυτά είναι λυκοφιλίες", τόνισε και συμπλήρωσε: "Όλες οι πιέσεις ασκούνται για να παρθούν αντιλαϊκά μέτρα", τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι "μας ενδιαφέρει να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι έχει δύναμη- να οργανώσει την αντεπίθεση", υπογραμμίζοντας: "Αλίμονο να επικρατήσει ο φόβος".

Η ίδια σημείωσε: "Καμία συμμαχία με τον Θαπατέρο, τον Μπερλουσκόνι και το Σώκρατες θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση". Πρόσθεσε ότι "ετοιμάζονται αντιλαϊκά μέτρα", και πως "η άμυνα δεν προσφέρει τίποτα, χρειάζεται λαϊκή αντεπίθεση". Η γγ του ΚΚΕ εξαπέλυσε πυρά και κατά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, υποστηρίζοντας ότι λένε "ναι" σε αντιλαϊκά μέτρα.

Γ. Καρατζαφέρης

"Πρέπει να προσπερνάμε τα εμπόδια που βρίσκουμε. Είναι μία περίοδος που επιβάλλεται να δείξουμε σοβαρότητα και σύνεση, τα προβλήματα είναι πολλά, συσσωρευμένα. Η Ευρώπη μας τιμωρεί", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, για τον οποίο είπε ότι "δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν εχθρός, αλλά σαν αρωγός. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και τι κάνουμε".

Ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε στις βολές της γγ του ΚΚΕ, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα που θα περίμενε συναίνεση από την κ. Παπαρήγα". "Εγώ δεν συμμετείχα στο γκρέμισμα, θα συμμετέχω στο χτίσιμο", υπογράμμισε και σημείωσε: "Πρέπει να ακούσουμε με σοβαρότητα και όχι με εμπάθεια αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός". Και πρόσθεσε ότι "αν διαπιστώσουμε ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι βλαπτικός θα τον ελέγξουμε, αλλά δεν πρέπει να αβαντάρουμε ακρότητες".

Αλέξης Τσίπρας

"Οι συναντήσεις αυτές θα είχαν πολύ μεγαλύτερο νόημα πριν την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή" δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για "αποφασισμένες πολιτικές".

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο μόνος λόγος των σημερινών συναντήσεων είναι η "δραματοποίηση της ανακοίνωσης ήδη αποφασισμένων σκληρών μέτρων". "Θα έχει τη συναίνεση μόνο της δεξιάς δηλαδή του κ. Σαμαρά και του κ. Καρατζαφέρη" τόνισε ο κ. Τσίπρας για την πρωτοβουλία Παπανδρέου.

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων εργαζομένων, ο κ. Τσίπρας είπε θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα και επί της ουσίας θα πρόκειται να αντίρροπες κινήσεις προς τις εκβιαστικές πολιτικές που δέχονται και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει στην αντίσταση των εργαζομένων και την αφύπνιση της κοινωνίας

"Πρωτοφανής κερδοσκοπική επίθεση"

"Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι, παρά τα δικά μας τραγικά λάθη η τύχη μας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους, που έχουν μέρος της ευθύνης για τη φούσκα που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση", τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Συνέδριο του Economist. "Αιτία για την επίθεση που δεχόμαστε είναι οι οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από γνωστές χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες", επισήμανε ο πρωθυπουργός,

Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση είπε πως "ελάχιστα βήματα έχουν γίνει μέχρι τώρα", καθώς "οι αγορές συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα απέναντι στην πολιτική". Για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είναι ένα «σχέδιο που περιγράφει με λεπτομέρεια τις πολιτικές και τα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο - δεν μιλάμε για την απλή περικοπή μισθών, αλλά για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, για αλλαγή βιώσιμη η αλλαγή και όχι προσωρινή» και επισήμανε ότι η κυβέρνηση κοιτάζει κατάματα το πρόβλημα και προωθεί δύσκολες λύσεις, που μπορεί να φέρουν αντιδράσεις σε καταστάσεις βολεμένες, αλλά είναι αναγκαίες και κατά το δυνατό δίκαιες.
nooz.gr

Read more...

Μειώνονται κατά 50% για όλο το 2010 οι υπερωρίες των υπαλλήλων στα πολιτικά γραφεία...Στο πλαίσιο των περικοπών...
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Γ.Παπακωνσταντίνου και Γ.Ραγκούση μειώνεται στο μισό το πλαφόν των υπερωριών των υπαλλήλων που εργάζονται στα πολιτικά γραφεία στελεχών της κυβέρνησης, των γενικών και ειδικών γραμματέων, των διοικητών και των υποδιοικητών ασφαλιστικών οργανισμών, των βουλευτών, των ευρωβουλευτών, του επιτρόπου στην Επιτροπή και της Προεδρίας.

Η απόφαση ισχύει από...


1ης Ιανουαρίου 2010 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αφορά στην εφαρμογή των μέτρων για την εξοικονόμηση δαπανών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, καθιερώνεται ότι για τους υπαλλήλους, την προσωπική ασφάλεια και τους οδηγούς, που είναι αποσπασμένοι, διατίθενται ή ορίζονται στα γραφεία:

* του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της κυβέρνησης, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών, των υφυπουργών και της γενικής γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, οι ώρες που μηνιαία θα εγκρίνονται για αμοιβή για εργασία υπερωριακή, νυχτερινή, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, μειώνονται στις 45 ώρες το μέγιστο για κάθε υπάλληλο, από 90 ώρες που ίσχυε.

* των γενικών γραμματέων υπουργείων, των ειδικών γραμματέων και των διοικητών και των υποδιοικητών των ασφαλιστικών οργανισμών, οι ώρες που μηνιαία θα εγκρίνονται για αμοιβή για εργασία υπερωριακή, νυχτερινή, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, μειώνονται στις 35 ώρες το μέγιστο για κάθε υπάλληλο, από 70 ώρες που ίσχυε.

* των βουλευτών, των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των πολιτικών κομμάτων, καθώς και του γραφείου του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ώρες που μηνιαία θα εγκρίνονται για αμοιβή για εργασία υπερωριακή, νυχτερινή, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, μειώνονται στις 45 ώρες το μέγιστο για κάθε υπάλληλο, από 90 ώρες που ίσχυε.
ΝΕΑ

nonews-news


Read more...

Και στους άνδρες αξιωματικούς & υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων το δικαίωμα λήψης γονικής άδειας ...


Πλήρη εφαρμογή του δικαιώματος λήψης γονικής άδειας και στους άνδρες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ισχύει γενικά με βάση την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, υπόσχεται ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ.Παν.Μπεγλίτης σε επιστολή του προς....
τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε απευθύνει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία κατήγγειλε το γεγονός της δυσμενούς διάκρισης εις βάρος των ανδρών αξιωματικών και...υπαξιωματικών στο δικαίωμα λήψης άδειας ανατροφής τέκνου και ζητούσε την παρέμβαση της Επιτροπής προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως η ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ.Μπεγλίτης στην επιστολή του, αφού αναφέρεται στην ερώτηση του Νίκου Χουντή, τονίζει , μεταξύ άλλων:


«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήδη από 10 Δεκεμβρίου 2009, στα πλαίσια των κατευθύνσεων για τη συνεχή μέριμνα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την άμβλυνση, στο μέτρο του δυνατού, των ατομικών και οικογενειακών προβλημάτων των στελεχών, αποφάσισε την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ούτως ώστε το άρρεν προσωπικό που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις να δικαιούται:

Άδεια ανατροφής, η οποία να αρχίζει από τον τοκετό και να διαρκεί 9 μήνες όσοι δηλαδή απαιτούνται για να συμπληρωθεί χρόνος 14 μηνών από την συμπλήρωση του 4ου μήνα κύησης τέκνου, ώστε να είναι ακριβώς ίση με την άδεια που δικαιούται η μητέρα στρατιωτικός από τον τοκετό και μετά
Άδεια ανατροφής λόγω υιοθεσίας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που δικαιούνται οι γυναίκες στρατιωτικοί η οποία όμως θα αυξηθεί και για τις γυναίκες στους 9 μήνες στα πλαίσια της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης με την άδεια ανατροφής των λοιπών τέκνων.
Έως ότου δε επέλθει η σχετική νομοθετική μεταβολή, ο κ.ΥΕΘΑ κι εγώ δώσαμε εντολή στα γενικά επιτελεία, να χορηγείται η άδεια ανατροφής τέκνου και στο άρρεν προσωπικό κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου.»

nonews-news.

Read more...

Μπράβο στον Προεδρο της Βουλής κ. ΠετσάλνικοΈνα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ αξίζει στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, για την απόφασή του να ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ τα μέλη των Εξεταστικών Επιτροπών για τις εργασίες που θα προσφέρουν (ούτε λίγο ούτε πολύ 1,7 εκατομμύρια θα στοίχιζε αυτή η ιστορία).
Αν ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα από ψηλά,... θα ακολουθήσουμε κι εμείς από τα ... χαμηλά!Read more...

Επαινοι Στιγκλιτζ σε Παπανδρέου

Με επαίνους μίλησε για την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στο Νταβός, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Ο κ. Στίγκλιτζ είπε χαρακτηριστικά ότι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Παπανδρέου «έκανε καλή δουλειά».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που υποφέρουν λόγω των λαθών των άλλων και όχι των δικών της». Ο «φετιχισμός των ελλειμμάτων» είναι λανθασμένος, τόνισε, καθώς «καμία εταιρεία δεν θα επικεντρωνόταν αποκλειστικά στη μία πλευρά του ισολογισμού της».

Μιλώντας για την «πόρτα εξόδου» από την κρίση, επισήμανε ότι «πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και την πολιτική». Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια. Στο σημείο αυτό μάλιστα επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τα βήματα που έχει κάνει για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Ο κ. Στίγκλιτζ χαρακτήρισε αδύναμη την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ και διατύπωσε απαισιοδοξία αναφορικά με την ταχύτητα με την οποία θα βγει από την κρίση η αμερικανική οικονομία.

protothema.gr


Read more...

Στην κόψη του ξυραφιού η ελληνική οικονομία

"Πρωτοφανή κερδοσκοπική επίθεση" εναντίον της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί "βαθύτατο πρόβλημα δημοκρατίας", διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση εντείνεται και από τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του ελληνικού συστήματος.

Μιλώντας από το βήμα του Economist, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι την τύχη της Ελλάδας καθορίζουν διεθνείς οίκοι, πολλές φορές, όπως είπε, κερδοσκοπικοί, οι οποίοι φέρουν ευθύνη για τη σημερινή οικονομική κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιχειρεί να «απελευθερώσει τη χώρα από το βραχνά των κερδοσκοπικών επιθέσεων», τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την «εθνική επιταγή να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες και επεσήμανε ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα εφαρμοστεί με ταχύτητα. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στους παράλληλους στόχους της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% έως το 2012 και των θεσμικών παρεμβάσεων σε τομείς, όπως η λειτουργία του κράτους, η παραγωγή και η ανάπτυξη.

Ανάμεσα σε άλλα, αξίωσε «πράσινες» επενδύσεις, την έκδοση ευρωομολόγου, καθώς και την ίδρυση ενός είδους ταμείου αλληλεγγύης για τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές αδυναμίες.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει τόσο πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και εν μέσω ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών». Διαμήνυσε ωστόσο ότι επίσης «για πρώτη φορά η χώρα είναι τόσο αποφασισμένη».

Εύσημα Στίγκλιτζ στον Γ. Παπανδρέου

Με εμφανή στήριξη στις πολιτικές του Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του, στο συνέδριο του Economist, ο επιφανής οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, λέγοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν το αστέρι του Νταβός.

Στις 327 μ.β. τo spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού

"Δεν ήρθαμε για να κάνουμε μερεμέτια"

"Η κυβέρνηση είναι απολύτως ανυποχώρητη όσον αφορά τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν προς όφελος των πολιτών", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. "Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει, όχι εξαιτίας της ΕΕ ούτε εξαιτίας των διεθνών αγορών, αλλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιής δημοσιονομικές βάσεις και μια πιο δίκαιη κοινωνία", ανέφερε ο υπουργός.

Διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Συναντήσεις θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς εν αναμονή της έκθεσης της Κομισιόν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Από το βήμα της Βουλής ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε συστράτευση από τις πολιτικές δυνάμεις υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει γίνει ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης.

"Πάρτε μέτρα ακόμη και επώδυνα, εμείς θα τα στηρίξουμε αν είναι σωστά", σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναμένεται να πάρει την Τετάρτη το "πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά με σκληρούς όρους. Κάθε φορά που θα διαπιστώνουμε αποκλίσεις θα ζητάμε πρόσθετα μέτρα προειδοποίησε ο Χοακίν Αλμούνια.

Μήνυμα στις τράπεζες να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά έστειλε η Λούκα Κατσέλη επισημαίνοντας πως χρησιμοποίησαν το πακέτο των 28 δισ. ευρώ της κρατικής ενίσχυσης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Έκθεση σοκ για τα πλαστά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2009. Στο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που παραδόθηκε στη Βουλή γίνεται λόγος για διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις και αποκαλύπτεται μαγείρεμα των στοιχείων παραμονές των εκλογών του Οκτωβρίου.

Συναγερμός για την οικονομία - απεργίες εν όψει

Τρία κρίσιμα ραντεβού για την ελληνική οικονομία θα γίνουν αυτό τον μήνα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, όπου θα γίνει η αξιολόγηση της Κομισιόν για το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας. Επιπλέον, στις 11 Φεβρουαρίου θα γίνει η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις 16 Φεβρουαρίου το τελικό τσεκ απ από το Eco/Fin.

Πάντως, το καρέ των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση έχουν ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς να "κατεβάζουν ρολά" αρχικά στις 4 και 5 Φεβρουαρίου και εν συνεχεία από κοινού με την ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου, απειλώντας με μπλακ άουτ τα έσοδα του δημοσίου σε μία παραπάνω από κρίσιμη περίοδο.
nooz.gr

Read more...

Eφορία: Ξεκινά το κυνηγητόΣε αύξηση των εσόδων από τις ΔΟΥ κατά 10,6% στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ο ετήσιος στόχος διαμορφώνεται στο 20,3% επί του εισπράξιμου υπολοίπου και έτσι η εντολή είναι ρητή: Φορο-κυνηγητό ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 10 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, για τον ορισμό των επιμέρους στόχων αύξησης των εσόδων οι ΔΟΥ έχουν κατανεμηθεί σε πέντε ομάδες:

- Ομάδα Α: Οι 4 μεγάλες Δ.Ο.Υ. Ανωνύμων Εταιρειών με ετήσιο στόχο 11,5%
- Ομάδα Β: Οι Δ.Ο.Υ. που το 2009 είχαν εισπράξεις πάνω από 50 εκ. ευρώ και θετική πορεία, με ετήσιο στόχο 9,5%
- Ομάδα Γ: Οι Δ.Ο.Υ. που το 2009 είχαν εισπράξεις πάνω από 50 εκ. ευρώ αλλά με αρνητική πορεία, με ετήσιο στόχο 10,5%
- Ομάδα Δ: Οι Δ.Ο.Υ. που το 2009 είχαν εισπράξεις κάτω από 50 εκ. ευρώ και θετική πορεία, με ετήσιο στόχο 7,5%
- Ομάδα Ε: Οι Δ.Ο.Υ. που το 2009 είχαν εισπράξεις κάτω από 50 εκ. ευρώ αλλά με αρνητική πορεία, με ετήσιο στόχο 9,0%

Για τον ορισμό των στόχων είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι Δ.Ο.Υ. έχουν κατανεμηθεί σε τρεις ομάδες:

- Ομάδα Α: Με ετήσιο στόχο 19%
- Ομάδα Β: Με ετήσιο στόχο 23%
- Ομάδα Γ: Με ετήσιο στόχο 21%

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η επίτευξη των στόχων θα εξασφαλιστεί με την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών και με την εφαρμογή της νέας φορολογικής νομοθεσίας που θα ενισχύσει σημαντικά τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος.
nooz.gr
Read more...

"Όχι" σε νέο φόρο για το Ασφαλιστικό

Απέρριψε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο επιβολής νέου φόρου για το Ασφαλιστικό. «Εάν πάμε τώρα σε επιπρόσθετο φόρο, οι έντιμοι φορολογούμενοι θα επωμισθούν το βάρος αυτών που φοροδιαφεύγουν» είπε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Χαρακτήρισε το 2009 ως το έτος του απόλυτου εκτροχιασμού και αναφέρθηκε στους τρεις τρόπους για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού:

-Αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων με διαχείριση ή εκποίηση χαρτοφυλακίων
-Συστηματική προσπάθεια ελέγχου με τη βοήθεια μεγάλων εταιρειών ορκωτών ελεγκτών και
-Δημιουργία μηχανισμών είσπραξης.

Από τις 9 Φεβρουαρίου αρχίζει η συζήτηση για τις δομικές αλλαγές του ασφαλιστικού που θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο, είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συζητά με τον Ανδρέα Λοβέρδο για τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας. Η συνολική επιχορήγηση των ταμείων το 2009 έφτασε τα 12 δισ. ευρώ από 9μιση το 2008- 288% αυξήθηκαν οι επιχορηγήσεις προς τα ταμεία από το 2001

Ο
Γ. Παπακωσταντίνου, με Α. Λοβέρδο και τον κ. Κουτρουμάνη αναμένεται να ανακοινώσουν:

● Τη διατήρηση του πόρου που καθιέρωσε ο Νόμος Πετραλιά για το ένα εικοστό πέμπτο (4%) των ετήσιων συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ.

●Την άντληση του 2% από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Έχει ήδη συζητηθεί το ενδεχόμενο να κατευθυνθεί ποσοστό 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων στο ταμείο του Ασφαλιστικού. Αν «κλειδώσει» το ποσοστό στο 2%, στον «κουμπαρά» θα εισρεύσουν περίπου 200-300 εκατ. ευρώ.

● Την άντληση πόρου από τα τυχερά παιχνίδια.

Δεύτερη συνάντηση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Στο μεταξύ, την Τετάρτη επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (βιομήχανοι, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες) για τη σύναψη της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), η οποία καθορίζει τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα και αποτελεί πιλότο για τις κλαδικές συμβάσεις.

Η ΓΣΕΕ διεκδικεί διαπραγματεύσεις σε δύο δόσεις. Ειδικότερα η ΓΣΕΕ προτείνει την άμεση σύναψη Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ετήσιας διάρκειας, με έναρξη ισχύος την 1-1-2010 και με αύξηση σε ευρώ για τα κατώτερα κλιμάκια της Εθνικής Σύμβασης.

Η Συνομοσπονδία διεκδικεί αύξηση 60 ευρώ, ώστε ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 800 ευρώ (μεικτά) από 740 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα, βέβαια, η Συνομοσπονδία προτείνει και νέα διαπραγμάτευση για τα επόμενα κλιμάκια.

Αναμόρφωση στις λίστες δικαιούχων του ΕΚΑΣ


Εντός των ημερών, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι για τους 20.000 χαμηλοσυνταξιούχους του 2009, που κόπηκαν από την καταβολή του ΕΚΑΣ, τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του θα αναπροσαρμοστούν κατά 4%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα διαμορφωθούν ως εξής:

● Το συνολικό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα στο πόσο των 8.060 ευρώ (από 7.750,42 ευρώ).

● Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου στα 9.403,68 ευρώ (από 9.042,16 ευρώ).

● Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα στα 14.633 ευρώ (από 14.070,72).

Επίσης, θα αναπροσαρμοστούν κατά 4% και τα κλιμάκια χορήγησης του ΕΚΑΣ. Έτσι, όποιος δηλώνει εισόδημα από συντάξεις έως 7.341 ευρώ, θα παίρνει επίδομα 230 ευρώ. Για εισόδημα από 7.342 έως 7.629, το ΕΚΑΣ θα πέφτει στα 172,50 ευρώ και από 7.630 έως 7.821 θα χορηγείται επίδομα 115 ευρώ. Για όσους δηλώνουν εισόδημα από 7.822

έως 8.060 ευρώ, το ΕΚΑΣ θα περιο ρίζεται στα 57,5 ευρώ. Αναδρομική καταβολή
Τονίζεται ότι για τους συνταξιούχους που δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση για χορήγηση του ΕΚΑΣ, εφόσον πληρούν τα οικονομικά κριτήρια εισοδήματος κατ΄ έτος, σύμφωνα με τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, υπάρχει δυνατότητα αναδρομικής καταβολής του ΕΚΑΣ για μια πενταετία πριν από την ημερομηνία υποβολής αίτησης. Πάντως, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να δοθεί ούτε και φέτος αύξηση στο ΕΚΑΣ.
nooz.gr

Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΕΥΡΩ...


Ως «σχήμα οξύμωρο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το γεγονός ότι η πορεία της χώρας κρίνεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων, άνευ προηγουμένου, τόνισε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, επισημαίνοντας... ότι το άλμα του κόστους κρατικού δανεισμού είναι «εντελώς αδικαιολόγητο».
«Το επίπεδο των spreads των ελληνικών ομολόγων είναι εντελώς αδικαιολόγητο σε σχέση με την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι στο έλεος των δανειστών της, πρέπει να μπορεί να καθορίζει την δική της πορεία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση σημειώνοντας ότι ένα χρόνο μετά την κρίση οι κυβερνήσεις δεν έχουν πάρει τα μαθήματα που θα έπρεπε με αποτέλεσμα να επικρατεί ακόμη αδιαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μάλιστα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές έχουν προβάδισμα έναντι της πολιτικής. Και κατέληξε: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι οικονομικό αλλά και πολιτικό».
Τέλος, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας (ΠΣΑ 2010-2012), το οποίο έχει πάρει με πολύ αυστηρούς όρους το «πράσινο φως» της Κομισιόν, σημείωσε ότι είναι ένα «σχέδιο που περιγράφει με λεπτομέρεια τις πολιτικές και τα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, δεν μιλάμε για την απλή περικοπή μισθών, αλλά για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, για αλλαγή βιώσιμη η αλλαγή και όχι προσωρινή».
«Το ΠΣΑ έχει στόχο να απελευθερώσει τη χώρα μας από το βραχνά αυτών των επιθέσεων να απελευθερώσει τις δυνατότητες της χώρας. Το σχέδιο είναι η απάντηση στα προβλήματα όχι μόνο τα σημερινά αλλά και για το μέλλον. Θα πετύχουμε τη δημοσιονομική διόρθωση, αλλά αν δεν υπάρξει ανάπτυξη η διόρθωση δεν θα είναι βιώσιμη» τόνισε.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά γράμμα» προσέθεσε.

fimotro

Read more...

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΟΚ ΓΙΑ 850.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟ 2010


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Πρόβλεψη σοκ για 850.000 ανέργους εντός του 2010 διατυπώνει το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ, όταν ο ΟΑΕΔ καταγράφει αύξηση ρεκόρ της ανεργίας με 770.615 άτομα εκτός απασχόλησης. Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο οποίος καταγράφει τους κατά δήλωσή τους ανέργους, σε αντίθεση με την ΕΣΥΕ η οποία προσμετρά ως εργαζόμενους ακόμη και όσους έχουν απασχοληθεί έστω και για δύο...
ώρες, τον Ιανουάριο οι άνεργοι έφτασαν τους 770.615. Σε διάστημα ενός έτους (Ιανουάριος 2009- Ιανουάριος 2010) προστέθηκαν στη στρατιά των ανέργων επιπλέον 208.098 άτομα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών και με αναγωγή στο συνολικά απασχολούμενο εργατικό δυναμικό (4,5 εκατ. άτομα) εκτινάσσει το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας στο 17,1%, έναντι του 9,8% που έχει ανακοινώσει ως επίσημη στατιστική ανεργία η ΕΣΥΕ (στοιχεία Οκτωβρίου).
Πακέτο προγραμμάτων μέσω ΟΑΕΔ
Το υπουργείο Εργασίας μπροστά στις εφιαλτικές αυτές διαπιστώσεις σχεδιάζει να εφαρμόσει πακέτο προγραμμάτων μέσω του ΟΑΕΔ. Μεταξύ αυτών:
●Πρόγραμμα για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων. Θα αφορά τη διάθεση εκπτωτικού κουπονιού αξίας περίπου 70 ευρώ μηνιαίως, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό και θα μειώνεται το κόστος μετακίνησης και αγοράς βασικών διατροφικών ειδών. Σημειώνεται ότι το εκπτωτικό κουπόνι θα εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ. Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα θα αφορά περίπου 250.000 επιδοτούμενους ανέργους και θα αρχίσει από τον ερχόμενο Μάρτιο.
●Εφαρμογή τετραετούς προγράμματος πρόσληψης ανέργων νέων, ηλικίας μέχρι 30 ετών (όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας), σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που κατά την ημέρα έναρξης του προγράμματος απασχολούν έως 50 άτομα, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Πρόκειται για επιδότηση τόσο των εργοδοτικών εισφορών όσο και των εισφορών του εργαζόμενου, που για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος θα αφορά το 100%, τον δεύτερο το 75%, τον τρίτο χρόνο το 50% και τον τέταρτο το 25% των εισφορών. Για την προστασία όσων ήδη εργάζονται εισάγεται ως προϋπόθεση ότι ο εργοδότης που επιθυμεί να προσλαμβάνει ανέργους με επιδότηση των εισφορών, δεν πρέπει να προβαίνει σε απολύσεις προσωπικού.

fimotro

Read more...

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων για τον προσδιορισμό του ελλείμματος του 2009 από την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε ένα περιβάλλον αδιαφανών και διάτρητων διαδικασιών συλλογής στατιστικών δεδομένων σκιαγραφεί το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, το οποίο υπεβλήθη χθες στον πρόεδρο της Βουλής. Σε μια έκθεση- σοκ...
που αποκαλύπτει το μαγείρεμα των στοιχείων, φωτογραφίζονται πολιτικές παρεμβάσεις ενώ αποκαλύπτεται βήμα προς βήμα πώς διογκώθηκε το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ και πώς φούσκωσε το χρέος κατά 34,4 δισ. ευρώ μέσα σε έντεκα μήνες. Περιγράφεται παράλληλα ένα σκηνικό «σκοταδισμού» στην καταμέτρηση του δημοσίου χρέους, με την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να δηλώνει απολύτως αναρμόδια για το χρέος των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που αποτελούν βασικές συνιστώσες του χρέους γενικής κυβέρνησης. Αφήνονται έτσι αιχμές ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να είναι έως και κατά 55 δισ. ευρώ μεγαλύτερο και αυτό γιατί πιστώσεις προμηθευτών, δάνεια που συνάπτονται με εγγύηση του Δημοσίου αλλά και συμβάσεις συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενδεχομένως να έπρεπε να υπολογίζονται στο χρέος αλλά δεν προσμετρώνται, ενώ πλήρης αδιαφάνεια επικρατεί στις συμβάσεις swap μέσω των οποίων μεταφέρονται δαπάνες για τόκους σε επόμενα χρόνια.
Πολιτικές παρεμβάσεις
«Ένα σοβαρό αίτιο της κατάρρευσης της αξιοπιστίας του συστήματος αποτελούν οι διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις», αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής και καταγράφονται δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, στο κεφάλαιο που περιγράφεται το άλμα του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ για το 2009, εκτίμηση η οποία κοινοποιήθηκε στην Εurostat κυριολεκτικά την παραμονή των εκλογών.
Κατά τη συνήθη πρακτική των προηγούμενων ετών, πριν από τη γνωστοποίηση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα στην Εurostat γίνονταν συσκέψεις, είτε στην ΕΣΥΕ (έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000) είτε στη Γενική Διεύθυνση Μακροοικονομικής Πολιτικής (ή στον Γενικό Γραμματέα) στη συνέχεια. «Τον Σεπτέμβριο του 2009 δεν έγινε σύσκεψη. Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΕΣΥΕ, οι σχετικοί πίνακες ήταν έτοιμοι εγκαίρως και στις 27 ή 28 Σεπτεμβρίου διαβιβάστηκαν από το αρμόδιο τμήμα στην ηγεσία της ΕΣΥΕ. Στις 30 Σεπτεμβρίου οι πίνακες απεστάλησαν στην Εurostat, αλλά οι στήλες του 2008 και του 2009 ήταν κενές. Σύμφωνα με τη συνοδευτική επιστολή, τα στοιχεία του 2008 και του 2009 θα αποστέλλονταν το αργότερο έως το Σάββατο 3 Οκτωβρίου. Στις 2 Οκτωβρίου απεστάλη νέα γνωστοποίηση με συμπληρωμένες όλες τις στήλες. Στη γνωστοποίηση αυτή το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2009 εκτιμάτο σε 14,360 δισ. ευρώ ή 6% του ΑΕΠ». Στη συνέχεια ακολούθησε και νέα γνωστοποίηση που ανέβαζε το έλλειμμα στο 12,5% του ΑΕΠ. Οι συντάκτες του πορίσματος (εκπρόσωποι από ΤτΕ, ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και Ένωση Τραπεζών) καταλήγουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα που εστάλησαν στην Εurostat στις 2 Οκτωβρίου (με έλλειμμα 6%) ήταν εντελώς αυθαίρετα. «Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου, δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην ΕΣΥΕ οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
fimotro.


Read more...

ΑΓΡΙΕΥΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΛΟΥΚΑΣ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Φουντώνει η κόντρα των τραπεζιτών με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για τις ρυθμίσεις των χρεών των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Με φόντο τις έντονες αντιδράσεις των τραπεζιτών για τις ρυθμίσεις αυτές, χθες η κ. Κατσέλη εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον τους. Είπε ότι...
οι τραπεζίτες, αντί να χρησιμοποιήσουν το κρατικό πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ για να χορηγήσουν δάνεια στα νοικοκυριά και να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά, το αξιοποίησαν για να αυξήσουν την κερδοφορία τους αγοράζοντας φθηνά χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο διοχέτευαν για αγορές κρατικών ομολόγων με υψηλότερο επιτόκιο.
Οι βολές της υπουργού Οικονομίας- σε ομιλία της σε τραπεζικό συνέδριο- εξαπολύθηκαν μία ημέρα μετά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους διοικητές της Εθνικής Τράπεζας, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στη σύσκεψη οι τραπεζίτες εξέφρασαν φόβους για τον ακριβό δανεισμό των ελληνικών τραπεζών (εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου) που- όπως είπαν- θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της αγοράς και θα φέρει αύξηση στα επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μάλιστα, εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους για τις νομοθετικές παρεμβάσεις της υπουργού Οικονομίας σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σημειώνοντας ότι επιτείνουν το πρόβλημα της ρευστότητας.
«Αν και η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρήκε τις ελληνικές τράπεζες σε προνομιακή θέση με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, και παρά την παροχή ρευστότητας προς αυτό ύψους 28 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο ως αντιστάθμισμα για την κρίση ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μείωσε απότομα τη διοχέτευση ρευστότητας προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετακυλίοντας το βάρος της προσαρμογής στην πραγματική οικονομία» είπε η κ. Κατσέλη, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης μειώθηκε απότομα στο 4% το 2009, παρά την πρόβλεψη της Τραπέζης της Ελλάδος για επέκταση στο 10%.
Μείωση των χρηματοδοτήσεων
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, το οκτάμηνο του 2009 σημειώθηκε μείωση των χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις κατά 0,2% και προς τη βιομηχανία κατά 2%. Ταυτόχρονα σημειώθηκε στασιμότητα της καταναλωτικής πίστης, ιδιαίτερα σε κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. «Από τα 28 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στις τράπεζες, είναι γνωστό ότι αυτές χρησιμοποίησαν μόλις 12-13 δισ. Από αυτά, 4 δισ. ευρώ ενίσχυσαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς τους, ενώ 9 δισ. χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους για την επαναχρηματοδότηση του Δημοσίου μέσω της αγοράς τίτλων, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την κερδοφορία των τραπεζών. Αγοράζοντας τίτλους του Δημοσίου με επιτόκια από 3% έως 5,5%, οι τράπεζες επαναχρηματοδοτήθηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με 1%-1,5%. Η διαφορά αποτέλεσε το κέρδος τους. Ένα είναι βέβαιο: ότι δεν διοχετεύτηκε ρευστότητα στην αγορά, ακόμα και όταν επιχειρήθηκε να γίνει με την εγγύηση του Δημοσίου», τόνισε η υπουργός Οικονομίας. Μάλιστα, η κ. Κατσέλη κάλεσε τους τραπεζίτες να δράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά για να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αλλά και για τη διοχέτευση επαρκούς ρευστότητας στην αγορά.

fimotro.

Read more...

"ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ" ΑΝΑ 30 ΗΜΕΡΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γ. Δαράτος - Κ. Τσαχάκης

Τη δυνατότητα επιβολής πρόσθετων μέτρων λιτότητας -πέραν των όσων προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας- θα εισηγηθεί η Κομισιόν την Τετάρτη και θα εγκρίνει το Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου. Αυτά τα πρόσθετα μέτρα (περικοπές μισθών, αύξηση φορολογίας κ.λπ.) θα συνιστούν τη «χρυσή εφεδρεία» της κυβέρνησης και της Επιτροπής. Μάλιστα η πορεία εκτέλεσης του ΠΣΑ θα παρακολουθείται μήνα με τον μήνα και, εφόσον... παρατηρούνται αποκλίσεις από τους επιδιωκόμενους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος, θα λαμβάνονται άμεσα μέτρα. Η ελληνική οικονομία θα περνάει κάθε μήνα και κάθε τρίμηνο από κοινοτικές «εξετάσεις». Πηγές του υπ. Οικονομικών σημειώνουν ότι στα μέσα Φεβρουαρίου (περί τις 15 του μήνα) που θα υπάρχει σαφής εικόνα για τα έσοδα του Ιανουαρίου, θα εκδηλωθεί η πρώτη παρέμβαση αν διαπιστωθεί ότι στα δημόσια ταμεία δεν έχουν εισρεύσει τα προσδοκώμενα.
Το πρώτο έκτακτο μέτρο θα είναι η αύξηση του Ειδικού Φόρου στη βενζίνη, ενώ, όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει με νέο «ψαλίδισμα» των δαπανών.
Πιο αναλυτικά, ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος, κ. Αλμούνια, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ χαρακτήρισε το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας «φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο», αλλά κράτησε και μια «πισινή», εξηγώντας ότι «οι αντικειμενικοί του στόχοι περιβάλλονται από κινδύνους».
Ετσι οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο που ενδεχομένως χρειασθεί θα ληφθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας διολισθαίνει από τους επιδιωκόμενους στόχους και όχι εκ των προτέρων. Ο κ. Αλμούνια είναι απολύτως σαφής στις δηλώσεις του σ’ αυτό το σημείο, λέγοντας ότι «στις συστάσεις μας θεσπίζουμε μια διαδικασία παρακολούθησης του Προγράμματος η οποία περιλαμβάνει την ανάγκη υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που συμβούν κάποιοι από τους κινδύνους που φοβόμαστε ότι θα γίνουν πραγματικότητα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και η εκπρόσωπος του επιτρόπου Αμέλια Τόρες, λέγοντας ότι στις συστάσεις που θα υιοθετήσει η Επιτροπή την Τετάρτη και οι οποίες θα σηματοδοτούν τη στενότερη παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας, θα ζητείται από την Ελλάδα (σ.σ.: έχει ήδη ζητηθεί και η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει) να παρουσιάσει ένα σχέδιο με πρόσθετα μέτρα.
«Δεν θα ανεχθούμε διολισθήσεις-αποκλίσεις από την πορεία που οδηγεί στην επίτευξη των στόχων», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Αλμούνια στην ίδια συνέντευξή του και συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «κάθε φορά (σ.σ.: σε οποιαδήποτε στιγμή) που θα διαπιστώνουμε αποκλίσεις, θα ζητάμε πρόσθετα μέτρα για να διορθώνουμε αυτές τις διολισθήσεις-αποκλίσεις...».
Ο κ. Αλμούνια θεωρεί δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, λέγοντας σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ότι «έχουμε καταγράψει ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε ετοιμότητα να υιοθετήσουν αμέσως πρόσθετα μέτρα αν, κατά τη διαδικασία παρακολούθησής τους, το ζητήσουμε».
ΑΚΡΙΒΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Ο ίδιος τόνισε στην ίδια πάντα συνέντευξή του -και η εκπρόσωπός του το επιβεβαίωσε χθες- ότι «για να γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά χρειάζεται απαραίτητα μια πολύ ακριβής εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας καθώς και η στενή παρακολούθηση της εφαρμογής του. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε χρειασθεί να καταστρώσουμε ένα τόσο λεπτομερές και σκληρό σύστημα εποπτείας, παρακολούθησης και λογοδοσίας καθώς και -αν υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης και πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να αποφύγουμε αποκλίσεις (από την εφαρμογή ενός Προγράμματος Σταθερότητας άλλης κοινοτικής χώρας)».
ΣΦΙΧΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΣΑ ΣΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Στις 15 Μαρτίου θα υποβληθεί η πρώτη έκθεση στις Βρυξέλλες
Ενα πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Προγράμματος περιέχεται στο σχέδιο της Γνωμοδότησης της Κομισιόν που θα υιοθετηθεί αύριο, Τετάρτη, και θα εγκριθεί από το Ecofin.
Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μήνα η κυβέρνηση θα υποβάλλει στις Βρυξέλλες έκθεση για την πορεία της με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του. Η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί στις 15 Μαρτίου και θα ακολουθήσει η επόμενη στις 16 Μαΐου.
Παράλληλα, κάθε τρεις μήνες (16 Ιουνίου, 16 Σεπτεμβρίου, 16 Δεκεμβρίου) θα οργανώνονται στις Βρυξέλλες «προφορικές εξετάσεις» στις οποίες θα αποφασίζεται η εφαρμογή και των πρόσθετων μέτρων λιτότητας.
Αυτά τα πρόσθετα μέτρα θα λαμβάνονται κάθε φορά που αυτό κρίνεται αναγκαίο, είτε κάθε μήνα είτε κάθε τρίμηνο, με μια εξαιρετικά απλοποιημένη διαδικασία για να αποφεύγεται κάθε σπατάλη χρόνου.
Τέλος, η Αμέλια Τόρες εξήγησε ότι αύριο, Τετάρτη, η Κομισιόν σε ένα ενιαίο κείμενό της, εκτός από τη Γνωμοδότησή της (AVIS) για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, θα υιοθετήσει και συστάσεις με βάση το άρθρο 126 παρ.9 της Συνθήκης για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή μείωσή του μέχρι και το 2012 κάτω από το 3% του ΑΕΠ της, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Επίσης, η Επιτροπή θα καταθέσει προτάσεις προς το Εcofin για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας. Τέλος, στο ίδιο κείμενό της θα υιοθετήσει και συστάσεις για την υιοθέτηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως ακριβώς προβλέπει το άρθρο 121 παρ. 4 της Συνθήκης.
«ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ» ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εκκίνηση των παρεμβάσεων με αύξηση του φόρου στα καύσιμα
Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, τα πρόσθετα μέτρα θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Το υπ. Οικονομικών θα τσεκάρει κάθε μήνα την πορεία των φορολογικών εσόδων, τα οποία θεωρούνται η... αχίλλειος πτέρνα του προϋπολογισμού, και σε περίπτωση που παρατηρούνται αστοχίες θα προχωρεί σε «διορθωτικές» κινήσεις.
Για να προλάβει τις νέες πιέσεις εκ Βρυξελλών το υπουργείο προσανατολίζεται να προχωρήσει σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, αν τα έσοδα του Ιανουαρίου δεν είναι ανάλογα των στόχων.
Παράλληλα, όπως προανήγγελλε χθες ο γ.γ. του υπ. Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, εξετάζονται και περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες. Προσδιόρισε δε ότι αν χρειαστεί ο κύριος όγκος των πρόσθετων μέτρων θα υλοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται κατά τις 15 Φεβρουαρίου, όταν και θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Θεωρείται ότι η αύξηση στον ΕΦΚ της βενζίνης θα δώσει άμεσα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα προσδοκώμενα οφέλη από τη μείωση των πρωτογενών δαπανών.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μία αύξηση 10% στον φόρο της βενζίνης θα φέρει στα Ταμεία του Δημοσίου πρόσθετα έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Εξάλλου ο κ. Πλασκοβίτης, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Τράπεζες και Οικονομία - Το επόμενο βήμα» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Απογευματινή», ήταν ξεκάθαρος:
«Προφανώς και θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στον τομέα των δαπανών, εάν δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον τομέα των εσόδων», απάντησε σε σχετικό ερώτημα. Ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού θα παρακολουθείται ανά μήνα και διατύπωσε την εκτίμηση πως είναι εφικτό τα έσοδα να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα.
«Οποια πρόσθετα μέτρα, εάν κριθούν αναγκαία, θα ληφθούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους και όχι με διορθωτικές κινήσεις στο τέλος του έτους», κατέληξε.Read more...

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΘΥΣΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Ώρα μηδέν για τη λήψη σκληρών μέτρων για την κυβέρνηση. Ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο τεστ του Προγράμματος Σταθερότητας στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση θέτει στο τραπέζι όλα τα σενάρια για τα σκληρά μέτρα που απαιτεί η Κομισιόν και δίνοντας δραματικό τόνο στις εξελίξεις, καλεί σήμερα εκτάκτως τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις για διαβουλεύσεις. Προαναγγέλλεται επίσης ότι ο Πρωθυπουργός θα...
απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, ίσως και απόψε, με διάγγελμα.
Η πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης έγινε ασμένως αποδεκτή, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα είναι το ίδιο εύκολη και η συναίνεση που θα ζητήσει στα μέτρα που προτίθεται να λάβει. Με εξαίρεση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, που δημοσίως από το βήμα της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί έως αρνητικοί, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα του Πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση που αντιμετώπισε στο Νταβός, αλλά και για τα σημερινά δεδομένα όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύεται ότι θα τους ενημερώσει και για τις περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την «εξειδίκευση» των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και απαιτούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παραλλαγή Σχεδίου Β΄
Πρόκειται για μια παραλλαγή του Σχεδίου Β΄, το οποίο η χώρα έχει δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει σε περίπτωση κατά την οποία το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν αποφέρει τα αναμενόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο μέτρα όπως η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, ενώ μελετά και ανακοίνωση σκληρής εισοδηματικής πολιτικής με πάγωμα των μισθών άνω των 2.000 ευρώ (σ.σ. εξετάζονται και πιο σκληρά σενάρια), καθώς και περικοπές ή κατάργηση επιδομάτων. Ακόμη εξετάζονται- σε περίπτωση που το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν αποφέρει τα προϋπολογιζόμενα έσοδαη επιβολή φόρου πολυτελείας, η απαγόρευση προσλήψεων στο Δημόσιο αλλά και αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ή δύο μονάδες.
Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρότι όπως φάνηκε και στην πολύωρη προχθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά ανήσυχος και θορυβημένος από τις εξελίξεις, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Διχασμένοι υπουργοί
Υπουργοί που μετείχαν στη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Κυριακής ανέφεραν ότι ο κ. Παπανδρέου παρακολουθούσε χωρίς να παρεμβαίνει τους υπουργούς του να διχάζονται και πάλι για το αν λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, πιο σκληρά και επώδυνα ή αρκούν τα ληφθέντα και περιλαμβανόμενα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Όπως έγινε γνωστό, υπέρ της λήψης μέτρων τάχθηκαν κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Φιλ. Σαχινίδης και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ενώ στο αντίθετο στρατόπεδο με τους γνωστούς αντιρρησίες στη λήψη μέτρων υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστο Παπουτσή συντάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν εκείνων που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

fimotro

Read more...

ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Επισπεύδει την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής τις αμέσως επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, ύστερα από τις πιέσεις για το θέμα αυτό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αγορών, προκειμένου να αποδείξει ότι πράγματι προχωρεί σε περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και άρα των δαπανών του προϋπολογισμού. Τα μέτρα...
προβλέπονται επώδυνα για μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, που θα δουν από πάγωμα έως και περικοπές των αποδοχών τους μέσω της μείωσης των επιδομάτων τους, αλλά η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις που να εξασφαλίζουν- τουλάχιστον για τους χαμηλόμισθους- μια ελάχιστη έστω αύξηση της τάξεως των 15 ευρώ τον μήνα. Πάντως, πόσο σκληρά θα είναι τελικά τα μέτρα είναι θέμα πολιτικής απόφασης, που μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχε ληφθεί.
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια που τοποθετούν το πλαφόν για το πάγωμα των μισθών εναλλακτικά στις αποδοχές των 1.500 ευρώ, των 2.000 ευρώ, των 2.500 ευρώ και των 3.000 ευρώ. Πρόκειται για μεικτές, ονομαστικές αποδοχές, μαζί με τα επιδόματα. Υπολογίζεται ότι το 40% των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μεικτές αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ. Τα σενάρια αυτά συνδυάζονται με άλλες εναλλακτικές λύσεις για περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανώτατη περικοπή που εξετάζεται είναι κατά 20% και μόνο στα πολύ υψηλά επιδόματα.
Η μελέτη του υπουργείου Οικονομικών γίνεται με στόχο να εξοικονομηθούν 650 εκατ. ευρώ από το κονδύλι των επιδομάτων, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Από το ποσό αυτό, τα 510 εκατ. ευρώ αφορούν την κεντρική κυβέρνηση και τα άλλα 140 εκατ. ευρώ τους εργαζομένους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Το κρίσιμο σημείο είναι βεβαίως πού θα μπει το πλαφόν και αν κάτω από αυτό δεν θα γίνει καμία απολύτως περικοπή. Τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά την εξοικονόμηση των 650 εκατ. ευρώ με μόνο περικοπές των επιδομάτων των υψηλόμισθων υπαλλήλων.
Τον φιλόδοξο στόχο της αύξησης των εσόδων των ΔΟΥ κατά 10,6% ή κατά 5,3 δισ. ευρώ έθεσε χθες με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση κατά 7%, επομένως ο νέος στόχος περιέχει «μαξιλάρι» για λόγους ασφαλείας.

fimotro

Read more...