Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων για τον προσδιορισμό του ελλείμματος του 2009 από την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε ένα περιβάλλον αδιαφανών και διάτρητων διαδικασιών συλλογής στατιστικών δεδομένων σκιαγραφεί το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, το οποίο υπεβλήθη χθες στον πρόεδρο της Βουλής. Σε μια έκθεση- σοκ...
που αποκαλύπτει το μαγείρεμα των στοιχείων, φωτογραφίζονται πολιτικές παρεμβάσεις ενώ αποκαλύπτεται βήμα προς βήμα πώς διογκώθηκε το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ και πώς φούσκωσε το χρέος κατά 34,4 δισ. ευρώ μέσα σε έντεκα μήνες. Περιγράφεται παράλληλα ένα σκηνικό «σκοταδισμού» στην καταμέτρηση του δημοσίου χρέους, με την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να δηλώνει απολύτως αναρμόδια για το χρέος των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που αποτελούν βασικές συνιστώσες του χρέους γενικής κυβέρνησης. Αφήνονται έτσι αιχμές ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να είναι έως και κατά 55 δισ. ευρώ μεγαλύτερο και αυτό γιατί πιστώσεις προμηθευτών, δάνεια που συνάπτονται με εγγύηση του Δημοσίου αλλά και συμβάσεις συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενδεχομένως να έπρεπε να υπολογίζονται στο χρέος αλλά δεν προσμετρώνται, ενώ πλήρης αδιαφάνεια επικρατεί στις συμβάσεις swap μέσω των οποίων μεταφέρονται δαπάνες για τόκους σε επόμενα χρόνια.
Πολιτικές παρεμβάσεις
«Ένα σοβαρό αίτιο της κατάρρευσης της αξιοπιστίας του συστήματος αποτελούν οι διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις», αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής και καταγράφονται δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, στο κεφάλαιο που περιγράφεται το άλμα του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ για το 2009, εκτίμηση η οποία κοινοποιήθηκε στην Εurostat κυριολεκτικά την παραμονή των εκλογών.
Κατά τη συνήθη πρακτική των προηγούμενων ετών, πριν από τη γνωστοποίηση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα στην Εurostat γίνονταν συσκέψεις, είτε στην ΕΣΥΕ (έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000) είτε στη Γενική Διεύθυνση Μακροοικονομικής Πολιτικής (ή στον Γενικό Γραμματέα) στη συνέχεια. «Τον Σεπτέμβριο του 2009 δεν έγινε σύσκεψη. Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΕΣΥΕ, οι σχετικοί πίνακες ήταν έτοιμοι εγκαίρως και στις 27 ή 28 Σεπτεμβρίου διαβιβάστηκαν από το αρμόδιο τμήμα στην ηγεσία της ΕΣΥΕ. Στις 30 Σεπτεμβρίου οι πίνακες απεστάλησαν στην Εurostat, αλλά οι στήλες του 2008 και του 2009 ήταν κενές. Σύμφωνα με τη συνοδευτική επιστολή, τα στοιχεία του 2008 και του 2009 θα αποστέλλονταν το αργότερο έως το Σάββατο 3 Οκτωβρίου. Στις 2 Οκτωβρίου απεστάλη νέα γνωστοποίηση με συμπληρωμένες όλες τις στήλες. Στη γνωστοποίηση αυτή το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2009 εκτιμάτο σε 14,360 δισ. ευρώ ή 6% του ΑΕΠ». Στη συνέχεια ακολούθησε και νέα γνωστοποίηση που ανέβαζε το έλλειμμα στο 12,5% του ΑΕΠ. Οι συντάκτες του πορίσματος (εκπρόσωποι από ΤτΕ, ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και Ένωση Τραπεζών) καταλήγουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα που εστάλησαν στην Εurostat στις 2 Οκτωβρίου (με έλλειμμα 6%) ήταν εντελώς αυθαίρετα. «Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου, δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην ΕΣΥΕ οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: