Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΟΚ ΓΙΑ 850.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟ 2010


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Πρόβλεψη σοκ για 850.000 ανέργους εντός του 2010 διατυπώνει το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ, όταν ο ΟΑΕΔ καταγράφει αύξηση ρεκόρ της ανεργίας με 770.615 άτομα εκτός απασχόλησης. Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο οποίος καταγράφει τους κατά δήλωσή τους ανέργους, σε αντίθεση με την ΕΣΥΕ η οποία προσμετρά ως εργαζόμενους ακόμη και όσους έχουν απασχοληθεί έστω και για δύο...
ώρες, τον Ιανουάριο οι άνεργοι έφτασαν τους 770.615. Σε διάστημα ενός έτους (Ιανουάριος 2009- Ιανουάριος 2010) προστέθηκαν στη στρατιά των ανέργων επιπλέον 208.098 άτομα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών και με αναγωγή στο συνολικά απασχολούμενο εργατικό δυναμικό (4,5 εκατ. άτομα) εκτινάσσει το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας στο 17,1%, έναντι του 9,8% που έχει ανακοινώσει ως επίσημη στατιστική ανεργία η ΕΣΥΕ (στοιχεία Οκτωβρίου).
Πακέτο προγραμμάτων μέσω ΟΑΕΔ
Το υπουργείο Εργασίας μπροστά στις εφιαλτικές αυτές διαπιστώσεις σχεδιάζει να εφαρμόσει πακέτο προγραμμάτων μέσω του ΟΑΕΔ. Μεταξύ αυτών:
●Πρόγραμμα για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων. Θα αφορά τη διάθεση εκπτωτικού κουπονιού αξίας περίπου 70 ευρώ μηνιαίως, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό και θα μειώνεται το κόστος μετακίνησης και αγοράς βασικών διατροφικών ειδών. Σημειώνεται ότι το εκπτωτικό κουπόνι θα εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ. Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα θα αφορά περίπου 250.000 επιδοτούμενους ανέργους και θα αρχίσει από τον ερχόμενο Μάρτιο.
●Εφαρμογή τετραετούς προγράμματος πρόσληψης ανέργων νέων, ηλικίας μέχρι 30 ετών (όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας), σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που κατά την ημέρα έναρξης του προγράμματος απασχολούν έως 50 άτομα, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Πρόκειται για επιδότηση τόσο των εργοδοτικών εισφορών όσο και των εισφορών του εργαζόμενου, που για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος θα αφορά το 100%, τον δεύτερο το 75%, τον τρίτο χρόνο το 50% και τον τέταρτο το 25% των εισφορών. Για την προστασία όσων ήδη εργάζονται εισάγεται ως προϋπόθεση ότι ο εργοδότης που επιθυμεί να προσλαμβάνει ανέργους με επιδότηση των εισφορών, δεν πρέπει να προβαίνει σε απολύσεις προσωπικού.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: