Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΑΓΡΙΕΥΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΛΟΥΚΑΣ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Φουντώνει η κόντρα των τραπεζιτών με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για τις ρυθμίσεις των χρεών των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Με φόντο τις έντονες αντιδράσεις των τραπεζιτών για τις ρυθμίσεις αυτές, χθες η κ. Κατσέλη εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον τους. Είπε ότι...
οι τραπεζίτες, αντί να χρησιμοποιήσουν το κρατικό πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ για να χορηγήσουν δάνεια στα νοικοκυριά και να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά, το αξιοποίησαν για να αυξήσουν την κερδοφορία τους αγοράζοντας φθηνά χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο διοχέτευαν για αγορές κρατικών ομολόγων με υψηλότερο επιτόκιο.
Οι βολές της υπουργού Οικονομίας- σε ομιλία της σε τραπεζικό συνέδριο- εξαπολύθηκαν μία ημέρα μετά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους διοικητές της Εθνικής Τράπεζας, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στη σύσκεψη οι τραπεζίτες εξέφρασαν φόβους για τον ακριβό δανεισμό των ελληνικών τραπεζών (εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου) που- όπως είπαν- θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της αγοράς και θα φέρει αύξηση στα επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μάλιστα, εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους για τις νομοθετικές παρεμβάσεις της υπουργού Οικονομίας σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σημειώνοντας ότι επιτείνουν το πρόβλημα της ρευστότητας.
«Αν και η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρήκε τις ελληνικές τράπεζες σε προνομιακή θέση με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, και παρά την παροχή ρευστότητας προς αυτό ύψους 28 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο ως αντιστάθμισμα για την κρίση ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μείωσε απότομα τη διοχέτευση ρευστότητας προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετακυλίοντας το βάρος της προσαρμογής στην πραγματική οικονομία» είπε η κ. Κατσέλη, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης μειώθηκε απότομα στο 4% το 2009, παρά την πρόβλεψη της Τραπέζης της Ελλάδος για επέκταση στο 10%.
Μείωση των χρηματοδοτήσεων
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, το οκτάμηνο του 2009 σημειώθηκε μείωση των χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις κατά 0,2% και προς τη βιομηχανία κατά 2%. Ταυτόχρονα σημειώθηκε στασιμότητα της καταναλωτικής πίστης, ιδιαίτερα σε κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. «Από τα 28 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στις τράπεζες, είναι γνωστό ότι αυτές χρησιμοποίησαν μόλις 12-13 δισ. Από αυτά, 4 δισ. ευρώ ενίσχυσαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς τους, ενώ 9 δισ. χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους για την επαναχρηματοδότηση του Δημοσίου μέσω της αγοράς τίτλων, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την κερδοφορία των τραπεζών. Αγοράζοντας τίτλους του Δημοσίου με επιτόκια από 3% έως 5,5%, οι τράπεζες επαναχρηματοδοτήθηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με 1%-1,5%. Η διαφορά αποτέλεσε το κέρδος τους. Ένα είναι βέβαιο: ότι δεν διοχετεύτηκε ρευστότητα στην αγορά, ακόμα και όταν επιχειρήθηκε να γίνει με την εγγύηση του Δημοσίου», τόνισε η υπουργός Οικονομίας. Μάλιστα, η κ. Κατσέλη κάλεσε τους τραπεζίτες να δράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά για να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αλλά και για τη διοχέτευση επαρκούς ρευστότητας στην αγορά.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: