Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Δραματικό διάγγελμα Παπανδρέου

Επισπεύδεται η ανακοίνωση των σκληρών μέτρων

Διάγγελμα με δραματικούς τόνους θα απευθύνει ίσως και εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίες ζήτησε ήδη από χτες συστράτευση για να βγει η οικονομία από την κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema gr., ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης να του δώσουν τις τελικές τους εισηγήσεις για τα μέτρα, εξέλιξη η οποία επιβεβιώθηκε ουσιαστικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή, ο οποίος δήώσε ότι εάν δεν επαρκούν τα ήδη ληφθέντα μέτρα, θα ληφθούν και πρόσθετα.

Ουσιαστικά, ενεργοποιείται άμεσα το σχέδιο Β που είχε επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το οποίο προβλέπει μέτρα τύπου Ιρλανδίας.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθούν από το οικονομικό επιτελείο ακόμη μεγαλύτερες περικοπές αποδοχών στο Δημόσιο Τομέα, μέσω της κατάργησης των διαφόρων επιδομάτων, ενώ αναμένεται να παγώσουν οι μισθοί σε όσους εργαζόμενους στον χώρο λαμβάνουν πάνω από 1.600 ευρώ.
Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα πιθανή η ανακοίνωση νέας έκτακτης εισφοράς για τους έχοντες, καθώς και η αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας αλλά και έμμεσων φόρων, όπως στα καύσιμα.
Νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist o πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βγάλει την χώρα από την κρίση και να διαμορφώνει η ίδια την πολιτική της χώρας και όχι οι δανειστές της, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.



Τη δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά στην απόλυτη προσήλωση στην πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει κατά γράμμα το ΠΣΑ. Προανήγγειλε δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες και ειδικά στην σπατάλη και τις πελατειακές σχέσεις.

Στην Ελλάδα, τα περιθώρια σπατάλης είναι τεράστια. Αυτό είναι και αρνητικό αλλά και θετικό, τόνισε, αφού μας δίνει τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης.

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας στη ΝΔ αλλά τόνισε χαρακτηριστικά ότι δε μπορεί η χώρα να μείνει έρμαιο των αγρίων ανέμων των αγορών.

O ίδιος έκανε λόγο για «πρωτοφανή κερδοσκοπική επίθεση» εναντίον της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί «βαθύτατο πρόβλημα δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση εντείνεται και από τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του ελληνικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι την τύχη της Ελλάδας καθορίζουν διεθνείς οίκοι, πολλές φορές, όπως είπε, κερδοσκοπικοί, οι οποίοι φέρουν ευθύνη για τη σημερινή οικονομική κρίση.

Πρέπει εμείς να καθορίζουμε τις πολιτικές και όχι οι δανειστές μας τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιχειρεί να «απελευθερώσει τη χώρα από το βραχνά των κερδοσκοπικών επιθέσεων», τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την «εθνική επιταγή να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες και επεσήμανε ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα εφαρμοστεί με ταχύτητα. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στους παράλληλους στόχους της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% έως το 2012 και των θεσμικών παρεμβάσεων σε τομείς, όπως η λειτουργία του κράτους, η παραγωγή και η ανάπτυξη.

Ανάμεσα σε άλλα, αξίωσε «πράσινες» επενδύσεις, την έκδοση ευρωομολόγου, καθώς και την ίδρυση ενός είδους ταμείου αλληλεγγύης για τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές αδυναμίες.

Για πρώτη φορά χρειάζεται η χώρα να κάνει τόσα πολλά σε το λίγο χρόνο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για πρώτη φορά όμως είναι τόσο αποφασισμένη η χώρα και τόσο σίγουρη η κυβέρνηση ότι θα τα καταφέρει, κατέληξε.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: