Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Επισπεύδει την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής τις αμέσως επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, ύστερα από τις πιέσεις για το θέμα αυτό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αγορών, προκειμένου να αποδείξει ότι πράγματι προχωρεί σε περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και άρα των δαπανών του προϋπολογισμού. Τα μέτρα...
προβλέπονται επώδυνα για μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, που θα δουν από πάγωμα έως και περικοπές των αποδοχών τους μέσω της μείωσης των επιδομάτων τους, αλλά η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις που να εξασφαλίζουν- τουλάχιστον για τους χαμηλόμισθους- μια ελάχιστη έστω αύξηση της τάξεως των 15 ευρώ τον μήνα. Πάντως, πόσο σκληρά θα είναι τελικά τα μέτρα είναι θέμα πολιτικής απόφασης, που μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχε ληφθεί.
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια που τοποθετούν το πλαφόν για το πάγωμα των μισθών εναλλακτικά στις αποδοχές των 1.500 ευρώ, των 2.000 ευρώ, των 2.500 ευρώ και των 3.000 ευρώ. Πρόκειται για μεικτές, ονομαστικές αποδοχές, μαζί με τα επιδόματα. Υπολογίζεται ότι το 40% των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μεικτές αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ. Τα σενάρια αυτά συνδυάζονται με άλλες εναλλακτικές λύσεις για περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανώτατη περικοπή που εξετάζεται είναι κατά 20% και μόνο στα πολύ υψηλά επιδόματα.
Η μελέτη του υπουργείου Οικονομικών γίνεται με στόχο να εξοικονομηθούν 650 εκατ. ευρώ από το κονδύλι των επιδομάτων, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Από το ποσό αυτό, τα 510 εκατ. ευρώ αφορούν την κεντρική κυβέρνηση και τα άλλα 140 εκατ. ευρώ τους εργαζομένους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Το κρίσιμο σημείο είναι βεβαίως πού θα μπει το πλαφόν και αν κάτω από αυτό δεν θα γίνει καμία απολύτως περικοπή. Τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά την εξοικονόμηση των 650 εκατ. ευρώ με μόνο περικοπές των επιδομάτων των υψηλόμισθων υπαλλήλων.
Τον φιλόδοξο στόχο της αύξησης των εσόδων των ΔΟΥ κατά 10,6% ή κατά 5,3 δισ. ευρώ έθεσε χθες με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση κατά 7%, επομένως ο νέος στόχος περιέχει «μαξιλάρι» για λόγους ασφαλείας.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: