Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Μέτρα σοκ, με πάγωμα μισθών και αύξηση ορίων ηλικίας


Νέα σκληρά μέτρα για την οικονομία από τον Πρωθυπουργό

Πακέτο σκληρών μέτρων, με επίκεντρο το γενικό πάγωμα των μισθών στο δημόσιο, το στενό και τον ευρύτερο, τη δραστική περικοπή των επιδομάτων για τους πιο υψηλόμισθους, την αύξηση των ορίων ηλικίας στις συντάξεις, την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ένα δραματικό διάγγελμα, με το οποίο ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι πρέπει για μην οδηγηθεί η χώρα στο γκρεμό. Παραφράζοντας μία ρήση του Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι, ο κ. Παπανδρέου είπε με νόημα ότι «η χώρα είναι εδώ για τους πολίτες, πρέπει να δείξουν και οι πολίτες ότι είναι εδώ για τη χώρα» και προειδοποίησε ότι οι επαχθέστεροι όροι απειλούν να τινάζουν στον αέρα την οικονομία και να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό.

Μία ημέρα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει, μετά πολλών αμφιβολιών το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, που έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου φρόντισε να στείλει ένα σαφές μήνυμα, για τις προθέσεις της Αθήνας να λάβει και επιπλέον πρόσθετα μέτρα για να προστατευθεί η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να συμπαραταχθούν και να στηρίξουν την εθνική, όπως είπε, προσπάθεια. Αναγνώρισε ότι τα μέτρα είναι επώδυνα και δύσκολα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει τους μικρομεσαίους και τους κοινωνικά αδύναμους.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός εγκαταλείπει την ήπια ρητορική, που ακολουθούσε μέχρι τώρα και υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων, αφήνει πίσω του τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τους μισθούς και το ασφαλιστικό και υιοθετεί μία σκληρή συνταγή, εμφανίζοντάς την ως μονόδρομο για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: