Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Έξω φρενών ο Λευκός Οίκος με τον Σόιμπλε...


Τηλεφώνημα Λιου σε Τσίπρα...

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε ο πρωθυπουργός, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης. 

Για να... 
υπάρχει μια συμφωνία, πρέπει όλες οι πλευρές να την θέλουν, του διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Θάνος Δημάδης από την Ουάσιγκον ο Λευκός Οίκος είναι πολύ δυσαρεστημένος με την γερμανική στάση και ιδίως με το έγγραφο Σόιμπλε για πενταετές grexit, καθώς από αυτό φαίνεται ότι Μέρκελ και Σόιμπλε δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ΗΠΑ...

Read more...

Καθορίζεται το μέλλον της Ευρωζώνης Σύνοδος Κορυφής: Ψηφίστε 12 μέτρα στη βουλή μέχρι την Τετάρτη - Συνεχής Ενημέρωση


Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
tsakalotos
Αυτά είναι τα 12 μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η ελληνική βουλή ως την Τετάρτη:
1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
4. Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
5. Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
6. Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών
7. Τράπεζα ανάκαμψης και οδηγία ψηφίσματος
8. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
9. Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
10. Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ
11. Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης
12. Επιστροφή της Τρόικας-θεσμών στην Αθήνα
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Αυτά είναι τα 12 μέτρα που πρέπει να επικυρώσει η Ελλάδα...


ως την Τετάρτη...

Τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Τετάρτη, οι οποίες φέρεται να καταγράφηκαν στο...
σημείωμα του Eurogroup, παρουσιάζει δημοσιογράφος του Politico. 

Αναλυτικά, τα 12 μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή, αφορούν τα εξής: 

Εξορθολογισμός του ΦΠΑ 

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος 

Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
 Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ 

Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών 
Να ανταποκριθούν στην κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών (γνωστή ως BRRD)
 
Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
 Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 
Διασφάλιση της ανεξαρτησίας του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ
 
Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης
 
Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα...

Read more...

Έγγραφο φωτιά...


«Time out» από την Ευρωζώνη προτείνει το Eurogroup...

Τη μεταφορά πολύτιμων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δις ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund) όπως το Institution for Growth στο Λουξεμβούργο, ώστε να...
ιδιωτικοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του χρέους, προβλέπει το προσχέδιο του Eurogroup. Σύμφωνα με το έγγραφο που κυκλοφόρησε οι ελληνικές αρχές καλούνται να προχωρήσουν στην δημιουργία του ταμείου αυτού, όπου θα κατατεθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας υπολογίζονται στα 82 με 86 δισ. Ευρώ, ενώ θα κληθούν οι Θεσμοί να αναζητήσουν τρόπους για τη μείωση του κενού αυτού μέσω επιτάχυνσης και διεύρυνσης των αποκρατικοποιήσεων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν στις ακόλουθες ενέργειες: Να αναπτύξουν ένα σταδιακά αυξανόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διοίκηση. Επιπλέον, τα ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία (ύψους 50 δισ. Ευρώ) θα μεταφερθούν σε ένα υπάρχον εξωτερικό και ανεξάρτητο ταμείο όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Λουξεμβούργου, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος. Ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσαν να το διαχειριστούν οι ελληνικές αρχές υπό την επιτήρηση σχετικών ευρωπαικών θεσμών».

Στο έγγραφο του Eurogroup εκφράζεται η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο οφείλεται σύμφωνα με τους ΥΠΟΙΚ στις διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Την ίδια ώρα, αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δεσμευτεί να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες του ελληνικού συστήματος διοίκησης, σε συμμόρφωση με ένα πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Άλλη μία δέσμευση είναι η εξομάλυνση των μεθόδων συνεργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εργασιών στην Αθήνα και η βελτίωση της υλοποίησης και της παρακολούθησης του προγράμματος.

Η κυβέρνηση πρέπει να συζητά με τους θεσμούς όλα τα προσχέδια νόμων στους σχετικούς τομείς και να αποσπά την συγκατάθεσή τους αρκετά νωρίτερα από την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή από την υποβολή τους στην βουλή. To Εurogroup τονίζει ξανά ότι η εφαρμογή είναι το σημείο κλειδί και σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι την 20η Ιουλίου την στήριξη των θεσμών και των Κρατών Μελών για τεχνική βοήθεια και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει την υποστήριξη από την Ευρώπη.

Από την άλλη, το Eurogroup επισημαίνει πως εξετάζεται η εφαρμογή επιπλέον μέτρων για να «μαλακώσει» το χρέος της Ελλάδας, αν κριθεί απαραίτητο, για να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι οι σημαντικές χρηματοπιστωτικές ανάγκες θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα, που εξηγεί το έγγραφο περιλαμβάνουν πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής μπορούν να εξεταστούν έπειτα από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε μία πιθανή νέα συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα και θα εξεταστούν έπειτα από μία θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης...

Read more...

Διακοπή στη Σύνοδο Κορυφής Επαφές Τσίπρα με Τουσκ, Μέρκελ, Ολάντ


Επαφές Τσίπρα με Τουσκ, Μέρκελ, Ολάντ
Φωτογραφία από τη μίνι-διάσκεψη στο διάλειμμα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης  

Βρυξέλλες
Περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, στις 19:15, η συνεδρίαση διακόπηκε για διαβουλεύσεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια του διαλείμματος έχει επαφές με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Τη μίνι-διάσκεψη συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ και προκειμένου να πραγματοποιηθεί ζήτησε διάλειμμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Στη μίνι-διάσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επί τάπητος τίθεται οι σκληρές απαιτήσεις των εταίρων προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών των απαιτήσεων είναι η νομοθέτηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων έως την Τετάρτη, καθώς και η συζήτηση που αφορά το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας.

Στο Ταμείο αυτό -εφόσον η ιδέα αυτή προχωρήσει- πρόκειται να ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία (κατά πληροφορίες του Reuters ύψους έως 50 δισ. ευρώ), ως εγγύηση του νέου μεγάλου δανείου (ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ) που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM. Οι πληροφορίες του Reuters ανέφεραν ότι το Ταμείο θα εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά στοιχεία ή θα τα εκποιήσει προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την αρχική του τοποθέτηση στη Σύνοδο Κορυφής σημείωσε ότι η αξιοπιστία είναι αμφίδρομη και ζήτησε να μην επιχειρηθεί να επιβληθούν όλο και περισσότερες απαιτήσεις εκ μέρους των εταίρων. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενισχυμένη εξουσιοδότηση και αξιοπιστία λόγω της ψήφου της ελληνικής Βουλής.

Σε δηλώσεις τους, την Κυριακή, από τις Βρυξέλλες, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να φέρει συμφωνία στη Βουλή.

«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Tο χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα» προκειμένου να διασωθεί η Ελλάδα. «Το πιο σημαντικό νόμισμα έχει χαθεί και είναι η εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σκληρές συζητήσεις και δεν θα υπάρξει συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα».

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία απόψε και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια, δήλωσε προσερχόμενος στην καθοριστική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit» τόνισε, απαντώντας εμμέσως στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αλέξη, κόψε τα παιχνίδια...


 Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάνει έκκληση στον πρωθυπουργό να "σταματήσει το όποιο τακτικίστικο παιχνίδι" και...
να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους, φέρνοντας την συμφωνία για ψήφιση στην βουλή... 

Read more...

Άλλαξαν θέση στον Τσίπρα...



Σε διαφορετική θέση από αυτή που κάθεται συνήθως, τοποθετήθηκε στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Στις προηγούμενες Συνόδους ο κ. Τσίπρας καθόταν δίπλα στον Ιταλό Ματέο Ρέντσι και κοντά στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Σήμερα...
βρίσκεται στην ακρη του τραπεζιού μακριά από τους υπόλοιπους ευρωαπίους ομολόγους του... 

Read more...

Δεν υπάρχει Ευρωζώνη χωρίς Ελλάδα...


«Αρνούμαι να φανταστώ μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», δηλώνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο...
δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε.

Τη δήλωση ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Τόμας Βάλντε, ένας από τους δύο δημοσιογράφους που πήραν τη συνέντευξη...

Read more...

Διέκοψε για διαβουλεύσεις η Σύνοδος...


Ο πρωθυπουργός της Μάλτας ενημέρωσε πριν από λίγο μέσω twitter, πως η Σύνοδος διεκόπη προκειμένου να...
γίνουν διαβουλεύσεις.

Το έγγραφο του Eurogroup είναι το σημαντικότερο βήμα προόδου έως τώρα. Υπάρχει ανάγκη να εστιάσουμε σε σημεία – κλειδιά, πρόσθεσε.

Τη διακοπή της Συνόδου επιβεβαιώνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου...

Read more...

O Σουλτς θέλει τα "ασημικά" της Ελλάδας...


ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ 
Συμφωνεί στη δημιουργία Ταμείου με περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας...
Την πρόταση που υπήρχε στο γερμανικό non paper που διέρρευσε το Σάββατο για τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο η Ελλάδα θα μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία της, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, σχολίασε ο Σουλτς.

«Η ιδέα του Ταμείου προήλθε από τον...
Γιούνκερ», ειπε ο Σουλτς, εμφανιζόμενος ο ίδιος θετικός σε μια τέτοια ιδέα.

«Ο κ. Γιούνκερ είχε κάνει λόγο γι’ αυτήν την ιδέα», στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, διευκρίνισε.

«Εάν συζητήσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να συζητήσουμε όχι μόνο επί αριθμών αλλά και επί της αρχής. Πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό και τι δεν είναι με τη διαχείριση του χρέους. Να δούμε ακόμη την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν είχε εχθρική σε αυτήν την ιδέα, άλλα το ερώτημα είναι ποιος θα το ελέγχει, ποιος θα έχει τη διαχείριση», είπε και εξήγησε πως το θέμα «θα συζητηθεί απόψε».

«Δεν είναι κακή ιδέα» επανέλαβε και είπε πως «μπορούμε να βρούμε μια λύση απόψε για τη δημιουργία αυτού του Ταμείου». Ωστόσο, τα 50 δισ. ευρώ που ανέφερε το γερμανικό non paper «είναι εκτός συζήτησης».

Αναφορικά με το non paper, ο  Σουλτς είπε πως δεν το γνωρίζει. «Δεν είμαι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δεν ξέρω από πού ήρθε».

Επανέλαβε ότι το βασικό θέμα που πρέπει να εξεταστεί για τη δημιουργία του Ταμείου είναι η ιδιοκτησία, καθώς είναι στοιχείο εθνικής κυριαρχίας.

«Είναι μια ρευστοποίηση των εθνικών αγαθών, δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε αυτά τα χρήματα σε ένα Ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε λύσεις για την καλύτερη διαχείριση του χρέους. Πρέπει να χρησιμοποιούμε τα χρήματα για τη διαχείριση του χρέους», τόνισε...

Read more...

Σουλτς: Θα δούμε καταστροφές τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα, αν...


"Αδειασε" Σόιμπλε: Υπάρχει μια μειοψηφία στην Ευρώπη, που επιθυμεί GREXIT. 
LIVE BINTEO...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ


Ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε, πως, η Eλλάδα πρεπει να αναλάβει τις ευθυνες της. Να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, αν θέλει να έχει μια νέα συμφωνία.

 Αν δεν γίνει αυτό, τότε...
θα δούμε καταστροφές τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα. Εχουμε την μοίρα εκατομμυρίων Ελληνων στα χερια μας, πρόσθεσε.
Κατα τη συνέντευξη του στις Βρυξέλλες, ο Σουλτς είπε, πως, πρεπει να ληφθούν αποφάσεις που θα 'χουν άμεσες επιπτώσεις.
Aνεφερε πως η πλειοψηφία της Ευρώπης δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας. Ομως, υπάρχουν μερικοί ανθρωποι που θέλουν ενα GREXIT.

Δείτε LIVE ΒΙΝΤΕΟ, ΕΔΩ

Read more...

Με την πλάτη στον τοίχο...



Τετ-α-τετ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ (ΦΩΤΟ)...
Στιγμιότυπα από το τετ-α-τετ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ, στη Σύνοδο, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να...
τα βρίσκει σκούρα -όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες...





Read more...

Πιτέλα: O Σόιμπλε είναι ανεύθυνος...


Πιτέλα: Είναι ανεύθυνος ο Σόιμπλε
Ανεύθυνο χαρακτηρίζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, μέσω...
ανάρτησης του στο twitter:
«Ο υπουργός Σόιμπλε είναι ανεύθυνος. Τα πολιτικά του παιχνίδια στοχεύουν ανοιχτά στο Grexit. Αυτό που διακυβεύεται είναι η σταθερότητα της ΕΕ."

Read more...

Οι αγκαλιές του Ζαν Κλοντ...


 ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ...
Βρήκε ευκαιρία πάλι ο Ζαν Κλοντ για μερικες  αγκαλιές και...
φιλιά στον Αλέξη Τσίπρα...


Read more...

Σχίσμα Γερμανίας - Γαλλίας σε περίπτωση Grexit...


..."βλέπει" ο ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου...
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κάλεσε τη Γερμανία να «μαλακώσει» τη στάση της και...
να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει βαθιά σύγκρουση με τη Γαλλία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή την Ευρώπη...

 

Read more...

Γιουνκέρ: Είμαι αισιόδοξος για συμφωνία απόψε...


 Συντομη δήλωση Ζαν Κλοντ, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Θα παλέψω για συμφωνία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είμαι...
αισιόδοξος για συμφωνία, είπε...

Read more...

Τσίπρας: Μπορεί να φτάσουμε σε συμφωνία απόψε...


...αν το θέλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ


Δηλώσεις έκανε λίγο πριν την έναρξη της Συνοδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, ο οποίος τόνισε, πως, μπορεί να υπάρξει...

συμφωνία απόψε, αν ολοι οι εμπλεκόμενοι το θέλουν.
Και πρόσθεσε, πως, η Ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για εναν έντιμο συμβιβασμό. To οφείλουμε σε όλους τους λαούς της Ευρώπης...

Read more...

"Reuters": Το Eurogroup ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ...


Κριστίν Λαγκάρντ και Ευκλείδης Τσακαλώτος

...έως το 2018...

 ΤΩΡΑ - Oλοκληρώθηκε η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες...
Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να...
νομοθετήσει άμεσα θέματα εργασιακά, την ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και να εφαρμόσει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά. Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018

thepressproject.gr


Oλοκληρώθηκε η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες. Αναμένεται να δημοσιευθεί το κοινό ανακοινωθέν...

Read more...

Αυτό είναι το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup...


tsalkallafgeurozon7
...σύμφωνα με το Reuters.
Τι ζητούν οι δανειστές...
Περισσότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις ζητά το Eurogroup από την Αθήνα προτού δώσει το πράσινο φως στην έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο διάσωσης που από ότι φαίνεται ξεπερνά τα...
80 δισ. ευρώ.

Το Reuters δημοσιεύει μέρος ενός προσχεδίου για ανακοινωθέν από το Eurogroup, το οποίο όπως αναφέρει, συζητήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις την Κυριακή.

Πηγές του πρακτορείου στην ευρωζώνη ανέφεραν ότι αναμένονται αλλαγές αλλά αυτό είναι η βάση για περισσότερες διαπραγματεύσεις την Κυριακή.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι υπουργοί πίεσαν την Ελλάδα να αναλάβει και άλλα μέτρα, όπως η εμπροσθοβαρής νομοθέτηση των μέτρων για το ΦΠΑ , τις συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και σειρά μεταρρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα το Reuters αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το διεθνές πρακτορείο, τα 25 δισ. ευρώ είναι περίπου το διπλάσιο από το πόσο που προέβλεπε η Αθήνα, στα τέλη του περασμένου μήνα, οπότε διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις.

Στο ακόλουθο προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters, αποτυπώνονται οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των Υπουργών το Σάββατο και συνεχίστηκαν την Κυριακή.

Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι οι δανειστές πιέζουν την Αθήνα να λάβει επιπλέον μέτρα, συμπεριλαμβανομένου, καθώς και να νομοθετήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, όπως και να κάνει ανεξάρτητη την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το προσχέδιο του Eurogroup

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του το αίτημα των ελληνικών αρχών για το τριετές δάνειο από τον ESM , προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας, καθώς και τη λίστα με τα μέτρα με τα οποία δεσμεύεται, συμπεριλαμβανομένης λίστας με αυτά που έχουν προτεραιότητα. Το Eurogroup σημειώνει την ανάγκη για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο πρόγραμμα.

Τo Eurogroup καλωσορίζει την ανακοίνωση των θεσμών, οι οποίοι εγκρίνουν τη λίστα που ετοίμασαν οι ελληνικές αρχές ως βάση συζήτησης για ένα νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup επίσης συμφωνεί με τους θεσμούς ότι το πακέτο μέτρων χρειάζεται περισσότερες διευκρινήσεις, καθώς και ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για ένα πιθανό τριετές πρόγραμμα από τον ESM. Ωστόσο, το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τις παρακάτω δεσμεύσεις, ως βάση για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα:

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται η δέσμευση της Ελλάδας να ολοκληρώσει τις βασικές της δεσμεύσεις που απέμεναν ως τον Δεκέμβριο του 2014 για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προηγούμενου μνημονίου.

Στην ανακοίνωση υπάρχει και ο όρος της υιοθέτησης από την Ελλάδα ενός σημαντικά αναβαθμισμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σε συνεργασία μιας ομάδας από την ελληνική πλευρά και μια ομάδας των τριών θεσμών, που θα υποβάλλουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του «μηχανισμού υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων», όπως αναφέρεται.

Σαφής αναφορά υπάρχει και στην υποχρέωση της Ελλάδας να «ακυρώσει», όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης, μια σειρά νόμων και μέτρων που ελήφθησαν μέσα στο 2015.

Στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης του Eurogroup, αναφέρεται ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει άμεσα την πλήρη λειτουργία του Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού Ακόμη, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών, μεταξύ άλλων και μέσω της αποτελεσματικής διευθέτησης των κόκκινων δανείων, καθώς και της διοικητικής ενίσχυσης του ΤΧΣ  και των τραπεζών.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις - και με σαφές χρονοδιάγραμμα –υιοθετώντας πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σε αυτές περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), τις άδειες των φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς πώλησης γάλακτος και ψωμιού.

Σε ότι αφορά την αγορά ενέργειας, το προσχέδιο της απόφασης που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ρητά την υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν βρεθούν ισοδύναμης απόδοσης μέτρων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Πλήρης δέσμευση με το στόχο του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5 % του ΑΕΠ μέχρι το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Να αντισταθμίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που προέκυψαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις το 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Read more...

Γαλλία: Σχεδόν μόνοι μας στηρίζουμε την Ελλάδα...


ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ«Οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup είναι δύσκολες», τόνισε στο ΑΜΠΕ πηγή της γαλλικής κυβέρνησης. Kαι...
πρόσθεσε ότι «η Γαλλία είναι σχεδόν μόνη να υποστηρίζει την Ελλάδα»...

Read more...

Η Goldman Sachs θα μπορούσε να βρεθεί μπλεγμένη...


 ...για την απόκρυψη του ελληνικού χρέους ...
Η "Goldman Sachs" θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες του νόμου για την απόκρυψη του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με...
δημοσιεύματα στον Τύπο.
Διαβάστε περισσότερα, ΕΔΩ...

Read more...

Αυτός είναι ο χάρτης της «αλληλεγγύης»...




Έτσι παρουσιάζει η γερμανική "Handelsblatt" τη διχασμένη ευρωζώνη: με πράσινο χρώμα οι... χώρες που λένε «όχι» στο Grexit, με κόκκινο αυτές που λένε «ναι» και με κίτρινο οι ουδέτερες...

Read more...

Μοσκοβισί: Προετοιμάζουμε το έδαφος για τη Σύνοδο...


ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
 Το μέλλον της μεταρρυθμισμένης Ελλάδας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη... 
Μακρά και δύσκολη χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας, πως, βοήθησε στο να γίνουν...

κατανοητές οι θέσεις των κρατών και πως σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών θα επικεντρωθούν στο ποιες είναι οι συνθήκες για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα προετοιμάζοντας το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα.

Υπάρχει βάση διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να βελτιώσει τις προτάσεις της και να λάβει γρήγορα νομοθετικά έργα, αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις αυτό θα αποτελέσει τη βάση, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί,

Η θέση του Eurogroup όπως εκφράστηκε χθες είναι ότι υπάρχει συνολικά βάση για ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει μια καλή συμφωνία, «συμφωνία φιλόδοξη σε οικονομικό επίπεδο και ρεαλιστική σε πολιτικό».

«Πρέπει να έχουμε επίγνωση πως μας κοιτά όλος ο πλανήτης και προσδοκά πολλά, πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει μία πορεία, αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε προετοιμάζοντας το θέμα συζητήσεων για τη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει».

«Το μέλλον της Ελλάδας, μιας βαθιά μεταρρυθμισμένης Ελλάδας, βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη», κατέληξε.

Read more...

Ρέντσι: Λογική και συμφωνία...


Ρέντσι: Λογική και συμφωνίαΔεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι...
θα πει στη γερμανική κυβέρνηση πως πρέπει να συμβιβαστεί και να μην ταπεινώνει την Αθήνα.

«Τώρα πρέπει να υπερισχύσει η κοινή λογική και να συναφθεί μια συμφωνία. Η Ιταλία δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και λέω προς τη Γερμανία: αρκετά», φέρεται να δήλωσε ο Ρέντσι σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

«Τώρα που ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας υπέβαλε προτάσεις που συνάδουν με τα ευρωπαϊκά αιτήματα, πρέπει οπωσδήποτε να υπογράψουμε μια συμφωνία. Είναι αδιανόητο να ταπεινώνουμε έναν ευρωπαίο εταίρο, αφού η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σχεδόν στα πάντα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Read more...