Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Διεκόπη το Eurogroup...



Συνεδριάζει ξανά στις 12:00...
Σε δύο «στρατόπεδα» έχει χωριστεί σύμφωνα με πληροφορίες το Eurogroup, το οποίο διεκόπη (δεν θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τυπου, ούτε θα δοθεί...
απόψε κοινο ανακοινωθέν) και θα συνεδριάσει ξανά στις 12:00 - προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει τελικά το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση, ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο Grexit.

Πληροφορίες αναφέρουν πως από τη μία πλευρά βρίσκεται το «σκληρό» μπλοκ του Σόιμπλε, στο οποίο έχουν συμπαραταχθεί Φινλανδία και Σλοβακία, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει το μέτωπο του Σαπέν με τη Γαλλία, την Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες. Ωστόσο, με βάση την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι υπόλοιπες έξι χώρες φαίνεται να μην παίρνουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης επιλέγοντας την ουδετερότητα.


Εκτός από από την σκληρή στάση του Σόιμπλε, εν μέσω πληροφοριών περί σχεδίου για πενταετές Grexit από τη Γερμανία, το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ δυσχεραίνει και η στάση της Φινλανδίας η οποία ζητά στο Eurogroup την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και να δηλώνει έτοιμη να θέσει βέτο σε ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα!


Συντάσσεται το προσχέδιο συμφωνίας


Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τις τελευταίες ώρες -οι διεργασίες του Eurogroup ξεκίνησαν στις 4.30 το απόγευμα ενώ διεκόπησαν για ένα γεύμα εργασίας- γράφεται το προσχέδιο της ανακοίνωσης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. 


Αν και υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες από αρκετές χώρες, η διαδικασία προχωράει με αργούς ρυθμούς και πηγές από τις Βρυξέλλες, που πρόσκεινται στη διαπραγμάτευση, αναφέρουν ότι το κοινό ανακοινωθέν ενδέχεται να περιέχει και αναφορά στο χρέος.


Το πρώτο προσχέδιο της ανακοίνωσης θα οδηγήσει σε μια μικρή διακοπή των διαβουλεύσεων, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι ηγεσίες των κρατών μελών, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συγγραφή ενός δεύτερου προσχεδίου, το οποίο θα αποτελεί και την ανακοίνωση του Eurogroup.

Λόγω των έντονων διαφωνιών που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά της Φινλανδίας που δυναμιτίζει τη κατάσταση και οδηγεί σε αδιέξοδα -καθώς ο Αλεξάντερ Στουμπ δεν έχει εξουσιοδότηση για να δώσει «πράσινο φως» σε μια συμφωνία- οι διεργασίες αναμένονται να διαρκέσουν μέχρι τα ξημερώματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι δεν αναμένεται να ληφθεί μια απόφαση στο αποψινό Eurogroup και έτσι η συζήτηση θα μεταφερθεί στην κρίσιμη αυριανή Σύνοδο της Ευρωζώνης, όπου και θα γίνει η προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Η διεργασία στο ανώτατο επίπεδο ενδέχεται να υπερπηδήσει τα αδιέξοδα που θέτουν κράτη-μέλη όπως η Φιλανδία.

Πιέσεις για επιπλέον μέτρα



Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά φέρεται να δέχεται στο Eurogroup ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να λάβει επιπλέον μέτρα.


Κοινοτικές πηγές τόνιζαν νωρίτερα ότι υπουργοί και εκπρόσωποι των θεσμών, στη διάρκεια του διαλείμματος του Eurogroup, επεξεργάζονταν λίστα με επιπλέον μέτρα καθώς θεώρησαν «λίγα» αυτά που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση -τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όσο και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων- και τόνιζαν ότι δεν ανταποκρίνονται στα περίπου 80 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα, εφόσον εγκριθεί τριετές πρόγραμμα.


Εν μέσω των εξελίξεων αυτών και του κλίματος που έχει διαμορφωθεί έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μόλις υπήρξε διακοπή στο Eurogroup. 


Ευρωπαϊκή πηγή: Βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit


Και ενώ οι διεργασίες του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρωθεί, πηγή από την ΕΕ είπε στο AFP πως η Γερμανία σχεδιάζει προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να βελτιώσει τις προτάσεις της.


«Είναι ένα εσωτερικό έγγραφο, δεν διανεμήθηκε σήμερα στο Eurogroup. Υπάρχουν δύο επιλογές: βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit», δήλωσε η πηγή που είδε το χαρτί, ενώ ένας άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε στο Associated Press πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει «πολύ λίγα, πολύ αργά».


Ειδικότερα, ο αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επισήμανε ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί η γενική αίσθηση ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι πολύ λίγες και έχουν τεθεί πολύ αργά, επομένως είναι απαραίτητες οι αποδείξεις σχετικά με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.


Reuters: Περαιτέρω μέτρα ζητούν οι «18» από την Αθήνα 


Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είπαν στους Έλληνες ομολόγους τους το Σάββατο ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει πέραν της αρχικής δέσμης προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης.


Δύο πηγές είπαν ότι υπήρξε ομοφωνία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τους υπόλοιπους 18 υπουργούς, ότι η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα προκειμένου να τους πείσει για ένα τρίτο πακέτο στήριξης.


Συναντήσεις Τσακαλώτου με Σαπέν, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ πριν τη συνεδρίαση


Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι της κανονικής συνεδρίασης του Eurogroup προηγήθηκε μία σύντομη μεταξύ 3-4 μ.μ, ενώ λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, καθώς και με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.


Η συζήτηση και οι συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου επικεντρώθηκαν όχι στη μορφή των μέτρων και για το αν θα γίνουν δεκτά ή όχι, αλλά στην εφαρμογή τους που αποτελεί και τροχοπέδη στην γρήγορη επίτευξη συμφωνίας. Οι πιο σκεπτικοί εταίροι, εκφράζουν τη δυσπιστία τους ως προς το πώς θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτυχώς τα μέτρα που προτείνει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στην «αρένα» της ελληνικής Βουλής και την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: