Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Το έγγραφο με το οποίο ο Σόιμπλε ζητά πενταετές Grexit (έγγραφο)


1F77FD1E482637456C3926D2F390FCC4
Προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για τουλάχιστον πέντε χρόνια ή παροχή μεγάλων εγγυήσεων από την πλευρά της Ελλάδας φέρεται να εξετάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επικαλείται ως πηγή έγγραφο θέσεων του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Διαψεύδει κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με την FAZ, το έγγραφο περιέχει δυο πιθανές οδούς για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Το θετικό σενάριο προβλέπει την άμεση και σε βάθος βελτίωση των ελληνικών προτάσεων, με την πλήρη και διακομματική υποστήριξη της ελληνικής Βουλής.
Επιπλέον, η δέσμευση της Αθήνας στα συμφωνηθέντα θα διασφαλιστεί με τη δημιουργία ενός ταμείου εγγυήσεων που θα περιέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, και θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση-μείωση του δημόσιου χρέους.
Το δεύτερο, αρνητικό σενάριο προβλέπει προσωρινό Grexit, με παράλληλη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Παρά την έξοδό της όμως από το κοινό νόμισμα, η χώρα μας θα μείνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα λάβει ανθρωπιστική και τεχνική στήριξη από τους εταίρους της.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πάνω στο δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Εκτός Eurogroup το έγγραφο
Το επίμαχο έγγραφο φαίνεται πως καταρτίστηκε ενόψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup, με τον ανταποκριτή του γερμανικού δικτύου ZDF πάντως να μεταδίδει πως δεν έχει κατατεθεί επισήμως στου υπουργούς Οικονομικών, αλλά κυκλοφορεί στους κύκλους των Βρυξελλών. Το έγγραφο δεν έχει εισαχθεί στην ευρω-ομάδα, μεταδίδει επίσης η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», Ελένη Βαρβιτσιώτη.
«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δήλωσε γερμανός διπλωμάτης στην «Tagesspiegel». Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.
«Είναι ένα εσωτερικό έγγραφο, δεν διανεμήθηκε σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας όμως την ύπαρξη και το περιεχόμενο του κειμένου.
Προσερχόμενος νωρίτερα στο Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολες» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.
Τόνισε ότι τα μέτρα που έχει φέρει η ελληνική πλευρά δεν επαρκούν, με δεδομένο ότι πλέον μιλάμε για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, κι όχι για ολιγόμηνη παράταση ενός τρέχοντος προγράμματος.
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε χρηματοδοτικά κενά» σημείωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα υπό τις παρούσες συνθήκες, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση.
http://i1.wp.com/www.skai.gr/files/1/soible-keimeno.jpg?w=660

Δεν υπάρχουν σχόλια: