Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

“Ειδική κατηγορία” η οικονομία της Ελλάδας...

Νέο άδειασμα στην 3μηνιαία έκθεση της Κομισιόν

O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ  και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο
Σε ... «ειδική κατηγορία» τοποθετεί την Ελλάδα και την οικονομία της η Κομισιόν, στην τριμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της Ευρωζώνης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή τονίζει ιδιαιτέρως τις ανισορροπίες και τις μεγάλες – έως χαοτικές – διαφορές που καταγράφονται ανάμεσα στις οικονομίες των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φέρνει δε ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την σύγκριση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, δύο χώρες στα δύο ... άκρα από πλευράς δεικτών ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Η Κομισιόν αναφέρει για την Ελλάδα πως «συνδυάζει τεράστιες και επίμονες δημοσιονομικές ανισορροπίες και παρατεταμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας», σε τέτοιο σημείο που να μην μπορεί καν να αντιπαρατεθεί των σχετικών δεικτών των υπολοίπων χωρών του ευρώ. Καταλήγει δε λέγοντας πως η χώρα και η οικονομία μας χρειάζεται «επείγουσες διαρθρωτικές αλλαγές».

Πάντως την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, έσπευδε να προσφέρει λεκτική στήριξη στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι αγορές, τελικώς, θα ανταμείψουν την Ελλάδα για τις προσπάθειές δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλει, χαρακτηρίζοντας δε τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ως «πραγματικά γενναία».

Εκτίμηση που φαίνεται πως συμμερίζονται και οι συντάκτες της έκθεσης της Κομισιόν που εκτιμούν πως «τόσο το πρόγραμμα σταθερότητας που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η συμφωνία σε επίπεδο ευρωζώνης, θα "πείσουν" τις αγορές για την πορεία της οικονομίας της χώρας».
protothema.gr

Read more...

Τέρμα από 1/4 τα επί πιστώσει φάρμακα σε ασφαλισμένους τεσσάρων ταμείων

Από την τσέπη τους θα αναγκαστούν να πληρώνουν τα αναγκαία γι' αυτούς φάρμακα οι ασφαλισμένοι τεσσάρων ταμείων από την 1η Απριλίου, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε να μη χορηγεί πλέον επί πιστώσει σκευάσματα, γιατί ο ΟΠΑΔ τους χρωστά κονδύλια ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τους ασφαλισμένους στο Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πίστεως, ΔΕΗ και ΤΑΠΕΤΕ (Εμπορική Τράπεζα). Επίσης ο Φαρμακευτικός σύλλογος Αθηνών κάλεσε τα μέλη του να καταθέσουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου τα αντίγραφα τιμολογίων Δεκεμβρίου μέχρι Φεβρουαρίου των Ταμείων ΟΑΕΕ, ΔΕΗ και Πίστεως και Ιουλίου έως Φεβρουαρίου για ΕΤΕ, προαναγγέλλοντας αγωγές.

Ο Σύλλογος προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου από την 1η Μαΐου, αν ο ΟΠΑΔ δεν εξοφλήσει τα οφειλόμενα.
nooz.gr

Read more...

Διαλύθηκε η ιδρυθείσα το 1948 Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση

Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (UEΟ), στρατιωτική συμμαχία που ιδρύθηκε το 1948, διαλύθηκε από τα 10 κράτη-μέλη της, δήλωσε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Βανάκερε.

"Τα 10 κράτη μέλη έδωσαν σήμερα στην δημοσιότητα κοινή διακήρυξη που ανακοινώνει το κλείσιμο της οργάνωσης", αναφέρει σε ανακοίνωση του, όπου προστίθεται ότι σήμερα το πρωί η βελγική κυβέρνηση "συμφώνησε για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΕ".

Η ΔΕΕ, που η διακοινοβουλευτική της Συνέλευση ήταν στο Παρίσι και η έδρα της στις Βρυξέλλες, είχε περίπου 60 υπαλλήλους και προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ, θα πάψει να υπάρχει - ο εν λόγω θεσμός είχε 10 μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), και περισσότερες από 18 χώρες "συνεργάτες", "παρατηρητές" ή "συνδεδεμένους εταίρους", όλες μέλη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.

"Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβόνας (του περασμένου Δεκεμβρίου), και βάσει του άρθρου 42.7, δημιουργείται μια ευρωπαϊκή υποχρέωση για αμοιβαία συνδρομή και άμυνα που είναι νομικά δεσμευτική εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου.

"Από την άποψη του προϋπολογισμού, η διατήρηση της ΔΕΕ ήταν πλέον δύσκολο να υποστηριχθεί", πρόσθεσε ο Βανάκερε, διευκρινίζοντας ότι "η παύση των δραστηριοτήτων της" θα γίνει "στο τέλος του Ιουνίου 2011".
nooz.gr

Read more...

Δέσμευση για τις εφημερίες στη συνάντηση Ξενογιαννακοπούλου - ΟΕΝΓΕ

Τη δέσμευσή της για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς του ΕΣΥ, επανέλαβε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία συναντήθηκε το μεσημέρι με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Ήδη, έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους οι εφημερίες, που αφορούσαν τον μήνα Δεκέμβριο και ορισμένα υπόλοιπα του 2009 και όπως βεβαίωσε η υπουργός, εκτιμάται ότι σε δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα, τα κονδύλια, που έχουν εγκριθεί, θα βρίσκονται στα νοσοκομεία, προκειμένου να καταβληθούν και οι εφημερίες των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τις δεσμεύσεις της υπουργού και είπαν ότι θα καθορίσουν τη στάση τους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, τόνισε γι άλλη μια φορά ότι στηρίζει τον μηχανισμό εφημεριών και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά έκανε εκ νέου λόγο για εξορθολογισμό του.

Ερωτηθείσα για την περιπέτεια του κοριτσιού που τραυματίστηκε κατά την έκρηξη της βόμβας στα Κ. Πατήσια, ευχήθηκε οι γιατροί να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξελιχθούν όλα καλά και αναφέρθηκε στην υποστήριξη, αλλά και τη φιλοξενία, που θα έχει στην Ελλάδα η συγκεκριμένη οικογένεια των προσφύγων.
nooz.gr

Read more...

Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Σεράγεβο

Το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με θέμα «Προοδευτικές Κοινωνίες στα Βαλκάνια», πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο στις 30 και 31 Μαρτίου 2010.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η υπεύθυνη για θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς του ΠΑΣΟΚ, Πωλίνα Λάμψα, συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Μια Προοδευτική Στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Διεύρυνση του 2014» μαζί με τους: Adrian Nastase, πρώην Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος PSD, Ilir Meta, ηγέτη του Κόμματος Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ενσωμάτωση, Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας και Branko Crvenkovski, πρώην Πρόεδρο της FYROM και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών.

Τη συζήτηση συντόνισε η Lena Hjelm- Wallen, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας. Η υπεύθυνη για θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς του ΠΑΣΟΚ, ανέπτυξε τη σημασία της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Zlatko Lagumdzija, Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο Edi Rama ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας και Δήμαρχος Τιράνων, ο Zoran Milanovic Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κροατίας και ο Ranko Krivokapic ηγέτης των Σοσιαλιστών στο Μαυροβούνιο.

Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων που συμμετείχαν στο Συνέδριο του ΕΣΚ, υιοθέτησαν τη στρατηγική που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. το 2014. Στο κείμενο συμπερασμάτων υπογραμμίζεται ότι απαιτείται ένα κοινό όραμα που να μπορεί να εμπνεύσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να δραστηριοποιηθούν για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Αυτό το όραμα για μια νέα Ευρώπη είναι η Διεύρυνση του 2014.
nooz.gr

Read more...

Σε εξοικονόμηση 1,4 δισ. προσβλέπει το υπουργείο με το νέο δελτίο φαρμάκων

Την Τετάρτη μετά το Πάσχα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Επιτροπή Τιμών και Φαρμάκων του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και να προχωρήσει στην έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων.

Το νέο δελτίο θα περιλαμβάνει τις τιμές για το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά μας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας, με το νέο τρόπο τιμολόγησης που προβλέπει η αγορανομική διάταξη (αριθμός 2) που εκδόθηκε σήμερα και θα ισχύσει από τη Μεγάλη Παρασκευή θα επέλθει μείωση της τιμής κατά περίπου 25% ενώ η μείωση της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ ετησίως.

Η αγορανομική διάταξη που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας αλλάζει, δραστικά, σε σχέση με το παρελθόν το νομοθετικό πλαίσιο τιμολόγησης και αξιοποιεί στο μέγιστο, τη διαφάνεια στη διαδικασία προσδιορισμού τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων μέσω της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκου αντί της προσκόμισης των τιμών από τις φαρμακοβιομηχανίες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η τιμολόγηση γίνεται με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές των χωρών της Ε.Ε. που εκδίδουν και ανακοινώνουν επίσημα στοιχεία, ενώ οι τιμές όλων των φαρμακευτικών προϊόντων επανεξετάζονται και ανατιμολογούνται από την υπηρεσία τρεις φορές το χρόνο. Οι χώρες για τις οποίες υφίστανται επίσημα στοιχεία ανακοινώνονται στο πρώτο δελτίο κάθε έτους.

Οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορίζονται κατά μέγιστο σε 72% της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτοτύπου, έναντι του 80% που ίσχυε μέχρι και σήμερα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται πλέον να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία τον αριθμό του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας των φαρμακευτικών προϊόντων τους (για τον αυστηρότερο έλεγχο της λήξης της πατέντας του συνόλου των πρωτοτύπων φαρμάκων και την άμεση μείωση της τιμής τους). Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο.

Κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας αγορανομικής διάταξης και μέχρι 31/12/2010, η μέγιστη μείωση στις ισχύουσες κατ' αυτήν τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων που θα προκύψουν από την εφαρμογή της, θα προσδιορίζονται βάσει κλίμακας.

Οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων που ισχύουν κατά τον χρόνο έναρξης της παρούσης αγορανομικής διάταξης, εξακολουθούν να ισχύουν για χρονικό διάστημα είκοσι μία ημερών για τις φαρμακαποθήκες και εξήντα ημερών για τα φαρμακεία, από την έναρξη ισχύος του πρώτου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, για τα τυχόν υφιστάμενα αποθέματά τους.
nooz.gr

Read more...

Έρευνα για παρενόχληση ανηλίκου στη Στέγη Ανηλίκων Περισσού

Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) έχει διατάξει, από τις 4 Μαρτίου 2010, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Απ. Κατσιφάρας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να ερευνηθούν καταγγελίες που αφορούν ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκου, φιλοξενούμενου στη Στέγη Ανηλίκων Περισσού, από υπάλληλο ο οποίος την ίδια ημέρα απομακρύνθηκε από την εργασία του.

Η ΕΔΕ, διετάχθη στις 4 Μαρτίου 2010, ημέρα που έγινε η καταγγελία. Την ίδια ημέρα, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών αντεισαγγελέας Εφετών Ειρήνη Πανταζή-Μελίστα, ενημέρωσε την υπηρεσία Ανηλίκων της ΕΛΑΣ, με την οποία είναι σε συνεχή επικοινωνία, ενώ έχει ζητηθεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, να εποπτεύει της προανάκρισης Εισαγγελέας Ανηλίκων.

Η ΕΔΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να παραδοθεί, στις αρμόδιες αρχές, το πόρισμα της έρευνας.


protothema.gr

Read more...

Βγαίνουμε να δανειστούμε και σε δολάρια

Σύσκεψη στο ΔΝΤ για Ελλάδα, πιέσεις στα ομόλογα

Στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδόσει ένα ομόλογο σε δολάρια στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαϊου, προχώρησε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

Ο κύριος Χριστοδούλου, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, δεν διευκρίνισε το ύψος ή την διάρκεια μιας τέτοιας έκδοσης, οι εκτιμήσεις όμως της αγοράς κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3ετή διάρκεια και ύψος της έκδοσης άνω των 5,5 δισ. δολαρίων (4 δις ευρώ περίπου), υπολογίζοντας ότι στο ενδιάμεσο θα έχει εκδοθεί ακόμα ένα ομολογιακό δάνειο σε ευρώ που θα αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα παρατηρείτο μια νέα άνοδος στα spreads των ελληνικών ομολόγων, μέχρι και τις 347 μονάδες για το 10ετές ομόλογο, σε μια εξέλιξη που «ξένισε» τους αναλυτές και προκάλεσε την παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που εξετάζει το φορολογικό νομοσχέδιο, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να προκαλεί αναταραχή στις αγορές η – μη διασταυρωμένη έως την ύστατη ώρα – πληφορορία για μια σύσκεψη στην Ουάσινγκτον.

Ο κύριος Παπακωνσταντίνου αναφερόταν στις πληροφορίες για σύγκληση σύσκεψης του ΔΝΤ με αντικείμενο τον καθορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης δανείου στην Ελλάδα, εφόσον βεβαίως ζητηθεί κάτι τέτοιο από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ο ίδιος ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν έχει ξεκαθαρίσει στις πρόσφατες δηλώσεις του.
.protothema.gr

Read more...

Η Γερμανία αποσύρεται από τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση

Η ΔΕΕ δημιουργήθηκε από τις Βρετανία, Γαλλία,Ολλανδία,Βέλγιο,Λουξεμβούργο

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα, μία ημέρα μετά τη Βρετανία, ότι αποσύρεται και αυτή από τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ).

«Η Ε.Ε. αναλαμβάνει στο μέλλον όλες τις αποστολές και τις λειτουργίες της ΔΕΕ χάρη στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου του 2009», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Επομένως ο ιστορικός ρόλος της ΔΕΕ ολοκληρώθηκε και άλλα κράτη θα αποσυρθούν επίσης επισήμως», σημείωσε ο ίδιος σε τακτική συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία διευκρίνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου Μέρκελ ενέκρινε την ενέργεια αυτή.

Η ΔΕΕ, ο πρώτος συλλογικός αμυντικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργήθηκε από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο το 1948 σε απάντηση στις σοβιετικές κινήσεις που είχαν στόχο την επιβολή ελέγχου στην κεντρική Ευρώπη.

Η Δευτικοευρωπαϊκή Ένωση ήταν επίσης πρόδρομος του ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε το επόμενο έτος υπό την προστατευτική ασπίδα των ΗΠΑ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποσύρεται επίσης από τη ΔΕΕ.

protothema.gr/


Read more...

Υποβάθμισε πέντε ελληνικές τράπεζες η Moody's

Πλήγμα για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο από την υποβάθμιση πέντε τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, με την επίκληση των αποδυναμωμένων μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας. Οι τράπεζες που επηρεάζονται είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Eurobank, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Emporiki Bank.

Η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Εθνικής σε Α2 από Α1 της EFG Eurobank Ergasias σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1, της Alpha Bank AE σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1 και της Τράπεζας Πειραιώς σε Baa1/Prime-2 από A2/Prime-1. Επίσης, υποβάθμισε την καταθετική και πιστοληπτική αξιολόγηση της Emporiki Bank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1.

Επιπλέον, διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές και για τις πέντε τράπεζες.

Στην έκθεση της η Moody's αναφέρει: "Η κίνηση οφείλεται στις αποδυναμωμένες μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις τους στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αυτών" και τονίζει ότι "το αρνητικό κλίμα στην αγορά προς την Ελλάδα έχει περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές ομολόγων και τη διατραπεζική αγορά".

nooz.gr

Read more...

Επιβάρυνση στην πολυτελή διαβίωση

Την πρόθεση του να προχωρήσει σε αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο όσον αφορά στο θέμα των τεκμηρίων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Στα τεκμήρια διαβίωσης θα υπάρξουν δυνατότητες ελάφρυνσης στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση στην πολυτελή διαβίωση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα καθοριστεί όριο ηλικίας, προκειμένου όσοι συνταξιούχοι είναι έως 50 ετών να μην εξαιρούνται από τα κανονικά τεκμήρια, ενώ για τους υπόλοιπους θα εισαχθεί τεκμήριο εισοδήματος με δίκαιο τρόπο.

Επιπλέον θα υπάρξουν αλλαγές στα τεκμήρια των ιδιωτικών σχολείων με βάση τις αποδείξεις πληρωμής και την απαλλαγή των ΙΧ για άτομα με αναπηρία, ενώ θα γίνει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στα μικρά, μεγάλα και πολύ μεγάλα σκάφη.

Ελαφρύνσεις προανήγγειλε και για όσους διαζευγμένους άντρες πληρώνουν διατροφή, ενώ απαλλαγή από το φόρο πολυτελείας θα προβλέπει ο νόμος για τους πολύτεκνους. Για τις οικιακές βοηθούς θα υπάρξουν διευκρινίσεις αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα "μαύρης" εργασίας και απολύσεων.
nooz.gr

Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου- Ραγκούση για τον "Καλλικράτη"

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, με θέμα στο τραπέζι τον "Καλλικράτη"- το νομοσχέδιο που αλλάζει το χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ν/σ είναι έτοιμο και απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Ο κ. Ραγκούσης αναμένεται να το παρουσιάσει μετά το Πάσχα.
.nooz.gr


Read more...

ΞΕΕ: «Οχι» στην παρακράτηση φόρου 8% στα τιμολόγιαΤην έντονη αντίθεσή του στην προωθούμενη επιβολή παρακράτησης φόρου 8% στα τιμολόγια άνω των 300€ που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης σε επιστολή του προς τον ΥΠΟΙΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ ζητά την απόσυρση της διάταξης, επισημαίνοντας ότι εν τω μέσω μιας εξαιρετικά προβληματικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η επιχειρούμενη ρύθμιση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, δεδομένου ότι:
• θα...

περιορίσει δραματικά τη ρευστότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που συνεργάζονται, ως επί το πλείστον με ημεδαπές εταιρείες, θα τις οδηγήσει σε ταμειακό αδιέξοδο, λόγω και του ετεροχρονισμού στην εξόφληση των τιμολογίων.

• θα λειτουργήσει σε βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού, αφού οι επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα επιλογής συνεργατών, θα προτιμήσουν τη συνεργασία με αλλοδαπές εταιρείες και γραφεία του εξωτερικού για να αποφύγουν με αυτό τον τρόπο την παρακράτηση, δημιουργώντας όμως δυσμενή διάκριση σε βάρος των ημεδαπών εταιρειών και προμηθευτών.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, γιατί «η θρυαλλίδα των θεσμοθετούμενων φορολογικών μέτρων που επιρρίπτονται στις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, που συνιστούν τη συντριπτική πλειονότητα του τουριστικού τομέα, θα προκαλέσει έμφραγμα στην τουριστική αγορά, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι να επιδοθούν απερίσπαστες οι τουριστικές επιχειρήσεις με όλες τους τις δυνάμεις στην προσέλκυση και την εξυπηρέτηση της αλλοδαπής και της ελληνικής πελατείας».
Naftemporiki.gr

nonews-news


Read more...

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΞΠΡΕΣ


Ρεπορτάζ: Πάνος Σώκος (απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Σε αγώνες σπριντ βάζει κυβέρνηση και υπουργούς ο πρωθυπουργός προκειμένου να προωθήσουν ταχύτατα και μέχρι τον Ιούνιο τις διαρθρωτικές αλλαγές της ελληνικής οικονομίας...


Η πίεση των σπρεντ, κυρίως όμως η πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προχωρήσει η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, οδηγεί τον Γ. Παπανδρέου σε αναθεώρηση του σχετικού χρονοδιαγράμματος. Επί παραδείγματι, ενώ χθες το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωνε ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα γίνει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός, το απόγευμα, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο έδωσε εντολή αμέσως μετά το Πάσχα να ανοίξει το θέμα και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου με όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές (Ασφαλιστικό, φορολογικό, κλειστά επαγγέλματα κ.ά.) στον ευρύτερο τομέα της οικονομίας ολοκληρωμένες. Κι αυτό γιατί οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. στις δηλώσεις τους, ενώ χαρακτηρίζουν τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα απολύτως ικανοποιητικά, θέτουν επίμονα την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ως βασική προϋπόθεση εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Οι προτεραιότητες

Οι υπουργοί χθες στο άτυπο συμβούλιο είδαν τον πρωθυπουργό να τους προβάλει σε οθόνη τις προτεραιότητές τους μέχρι και τον Ιούνιο στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, που συνδέονται άμεσα και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την πιστή και γρήγορη εφαρμογή του οποίου επίσης ζήτησε. Αυτές είναι:

1. Η ψήφιση του φορολογικού που ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

2. Η προώθηση του Ασφαλιστικού: Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση ότι ο ίδιος έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων για το Ασφαλιστικό τη 15η Απριλίου.

3. Ο αναπτυξιακός νόμος του υπουργείου Οικονομίας σε συνδυασμό με άλλα νομοσχέδια άλλων υπουργείων που θα κινητοποιούν την πραγματική οικονομία.

4. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται π.χ. το νομοσχέδιο για το συνεταιριστικό κίνημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

5. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων για την οποία πιέζει πολύ η Ε.Ε.

6. Το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη συνένωση των δήμων και των νομαρχιών. Ο πρωθυπουργός χθες στην εισήγησή του έθεσε τον «Καλλικράτη» στο επίκεντρο, όπως είπε, της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, των θεσμικών της αλλαγών και της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τον πολίτη.

7. Οι ιδιωτικοποιήσεις και η εξυγίανση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).

8. Η αναθεώρηση-αλλαγή του τρόπου σύνταξης και κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Αιχμή Πάγκαλου

9. Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις δημόσιων οργανισμών. Το θέμα τους χειρίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος χθες στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου άφησε αιχμές -παρόντος του πρωθυπουργού- κατά ορισμένων υπουργών ότι αντιδρούν στις συγχωνεύσεις «γιατί έχουν αναπτύξει ιδιοκτησιακή αντίληψη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που χθες συγκάλεσε και την Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής για το θέμα, μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει ένα «πακέτο» περίπου 50 ανενεργών οργανισμών που καταργήθηκαν. Χθες στο άτυπο υπουργικό είπε ότι το θέμα προχωράει ικανοποιητικά, παρά ορισμένα νομικά κωλύματα που υπάρχουν και τις αντιδράσεις ορισμένων υπουργών, και τόνισε ότι θα κάνει ανακοινώσεις μετά το Πάσχα. Στο συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι ήδη έχει βάλει εκκαθαριστή στο «Ολυμπιακό Χωριό», που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είχε αντικείμενο λειτουργίας. Οι 120 εργαζόμενοι θα μεταταγούν. Κυβερνητικοί παράγοντες μας είπαν χθες ότι εξ αυτών οι 50 είχαν διοριστεί από τη Φάνη Πετραλιά παρ' ό,τι ο οργανισμός δεν είχε λόγο ύπαρξης.

«Πιο εντατικά»

Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, στην εισήγησή του είπε ότι χρειάζεται εντατικοποίηση της κυβερνητικής δουλειάς τόσο σε ποιότητα και σε ποσότητα όσο και στην παρακολούθηση εφαρμογής των αποφάσεων. Ζήτησε πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για όλες τις μεγάλες αλλαγές και ανατροπές. «Το 2010 θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές ούτως ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώσουν τα αποτελέσματά τους» είπε. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την κατάθεση 30 νομοσχεδίων στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2010.

Τεστ για υπουργούς

Ταυτόχρονα, όμως, μέσα στο δίμηνο και με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο, όπως έγραψε και τη Δευτέρα η «Ε», ο πρωθυπουργός θα τεστάρει και θα εξετάζει την απόδοση των υπουργών του και στον τομέα της πιστής εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για το πόσο γρήγορα ή αργά προωθείται το ΠΣΑ κατά υπουργείο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος παρέδωσε χθες φάκελο στον πρωθυπουργό. Από την αξιολόγηση όλου αυτού του πακέτου (διαρθρωτικές αλλαγές και ΠΣΑ) κατά υπουργείο θα κριθεί και το μέλλον κάθε υπουργού στην κυβέρνηση, είτε τον Ιούνιο είτε το φθινόπωρο
.

fimotro

Read more...

Νέο “τσεκούρι” από Βρυξέλλες σε μισθούς και συντάξεις

"Στα σκαριά" σκληρή επιτήρηση και στον ιδιωτικό Τομέα

Κύμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων και ανατροπών όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα φέρνουν οι εντολές των Βρυξελλών που βάζουν σε «επιτήρηση» τη χώρα μας και για το έλλειμμα Ανταγωνιστικότητας. Στην κυβέρνηση δίνουν πλέον αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να επιδείξουν πρόοδο όχι μόνο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος «επανίδρυσης» της ελληνικής Οικονομίας.

Στις 15 Μαΐου, στο συμβούλιο eurogroup ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να καταθέσει πίνακα περιγράφοντας αναλυτικά τα βήματα που πραγματοποιεί η Ελλάδα σε ασφαλιστικό εργασιακά, μισθούς, συντάξεις και απελευθέρωση αγορών. Έτσι, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις για την παραβίαση των όρων για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα, για το οποίο η χώρα μας δίνει ήδη «εξετάσεις», η νέα επιτήρηση γίνεται πολύ σκληρότερη, βαθύτερη και ευρύτερα αισθητή.

Επί τάπητος τίθενται επιτακτικά οι μισθοί, το εργασιακό (μερική απασχόληση), το ασφαλιστικό και οι συντάξεις, η μείωση του δημοσίου τομέα, καθώς και το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων. Στο τραπέζι πέφτουν έτσι η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα, τον τιμάριθμο ή το μέσο όρο των αυξήσεων μισθών στην ευρωζώνη (κάτι που ήταν στα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης). Για να περικοπούν οι μισθολογικές αυξήσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να μειωθεί το κόστος εργασίας, ανοίγει και πάλι συζήτηση για την τριήμερη ή τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και άλλες ελαστικές μορφές εργασίας που μειώνουν τον εργατικό μισθό.

«Για το καλό μας»

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών θα είναι δεσμευτικό, καθώς άλλα ζητήματα θα παίρνουν τότε το δρόμο για νομοθέτηση στη Βουλή (Ασφαλιστικό) ενώ για άλλα θα ξεκινά ο Κοινωνικός Διάλογος που θα οδηγήσει στο «νέο τοπίο». Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν κλείσει ή να βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, τα περισσότερα από τα ζητήματα που θα ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το σχέδιο παρουσίασε μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρω-ομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ενημέρωση προς τους ευρωβουλευτές για την κατάσταση στην ελληνική και ευρωπαϊκή Οικονομία. Όπως ο ίδιος το περιέγραψε, «μετά από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup θα εξετάζουμε την πορεία της Ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους». Η εξέταση θα αφορά δείκτες Ανταγωνιστικότητας αλλά και τα μέτρα βελτίωσής τους: η πορεία των τιμών και των μισθών σε κάθε χώρα, η παραγωγικότητα, το εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής κλπ.

«Πειραματόζωο» η Ελλάδα


Η αρχή θα γίνει από την Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε ο κύριος Γιούνκερ «θα ξεκινήσουμε με τις χώρες που θα είναι εθελόντριες και μετά θα περάσουμε από κόσκινο την κατάσταση όλων των άλλων κρατών. Θα το κάνουμε για πρώτη φορά εξετάζοντας την κρίση στην Ελλάδα. Το άρθρο 136 της Συνθήκης επιτρέπει στην Κομισιόν να επιβάλει μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών».

«Η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνουν τον έλληνα πολίτη σε προσαρμογές ιδιαίτερα επίπονες» αναγνώρισε. «Αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτές θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βρει τη δημοσιονομική της Υγεία, τον δρόμο της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας -που δεν είναι καθόλου σε «φόρμα», τόνισε.

Όπως τόνισε ο κ.Γιούνκερ «εμείς μέχρι τώρα δεν προσέξαμε την απώλεια ανταγωνιστικότητας. Η κατάσταση της Ελλάδας οφείλεται σε μια συνεχή απώλεια παραγωγικότητας από τη στιγμή που έγινε μέλος της ευρωζώνης. Ως ευρω-ομάδα, θα επεκτείνουμε το πεδίο των αρμοδιοτήτων μας. Δεν θα ασχολούμαστε μόνο με τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση ξεπερνά τις απλές δημοσιονομικές πολιτικές».

Τις ιδέες του αυτές του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για μεγαλύτερο «συντονισμό» στην οικονομική πολιτική προσυπογράφει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ που, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, εκφράστηκε εξίσου θερμά για την ανάγκη «προσαρμογής» των χωρών που αντιμετωπίζουν «εξωτερικές ανισορροπίες» (ελλείμματα ισοζυγίου).

«Δεν έχουμε τους σωστούς δείκτες. Θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν άλλοι, όπως πχ η Απασχόληση. Είναι αναγκαίος ένας πιο ενισχυμένος ρόλος του Eurogroup στην οικονομική εποπτεία των κρατών – μελών, πέραν αυτού κάθε αυτού του Συμφώνου Σταθερότητας και των κανόνων που εφαρμόζονται» τόνισε.

«Λείπει η προσαρμογή σε πολλές χώρες. Πρέπει να ελέγξουν τους δείκτες της Ανταγωνιστικότητός τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης να επωφεληθούν πλήρως από την ΟΝΕ. Χρειάζεται εποπτεία από τους εταίρους, για να μπορέσουμε χωρίς υποχωρήσεις και δίκαια να ελέγξουμε τις Οικονομίες αυτές και να μπουν σε σωστή κατεύθυνση».

Με βάση τα όσα συζητιούνται και κυοφορούνται, γίνεται σαφές ότι και πάλι τα βάρη της διεθνούς οικονομικής αλλά και της χρόνιας εσωτερικής κρίσης (έλλειμμα ισοζυγίου ίσο με το 14,5% του ΑΕΠ, όταν η Γερμανία έχει πλεόνασμα 7%) καλούνται πλέον να σηκώσουν οι μισθωτοί, αδιακρίτως του τομέα στον οποίο εργάζονται.
protothema.gr

Read more...

Επίσκεψη Δρούτσα στην Τουρκία

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία στις 7 και 8 Απριλίου 2010, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη συνάντηση των δύο Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 8 Απριλίου, αναμένεται να συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της προγραμματιζόμενης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού, κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν επίσης θέματα περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας.

Την Τετάρτη 7 Απριλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνει δεκτός από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
nooz.gr

Read more...

Το ΔΝΤ συζητά για την Ελλάδα


Εντός του επόμενου 24ώρου αναμένεται να γίνει έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσινγκτον, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του Οργανισμού, με θέμα την Ελλάδα. Ειδικότερα αναμένεται να προσδιοριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ, σε περίπτωση «ενεργοποίησης» του μηχανισμού στήριξης που αποφάσισε η πρόσφατη Σύνοδος της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει από την Ουάσινγτον η εφημερίδα Ημερησία, αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι τα μέτρα που έλαβε η Eλλάδα «εγκρίθηκαν από εμάς» και πρόσθεσε πως δεν σημαίνει ότι «αν προσφύγει σε εμάς η Eλλάδα θα ζητήσουμε επιπρόσθετα»

Τη Μεγάλη Τρίτη, ο επικεφαλής του Tαμείου Nτομινίκ Στρος Kαν δήλωσε ότι το Ταμείο θα είναι εκείνο που θα θέσει τους όρους εάν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
nooz.gr
Read more...

Επίσκεψη Παπανδρέου στον ΟΑΕΔ Περιστερίου


"Σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα να σταθούμε δίπλα στον πολίτη. Και αυτό κάνουμε, με ένα μεγάλο βήμα στο χώρο της ανεργίας, επιδοτώντας την εργασία, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και νέα προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα σε νέους τομείς, όπως της πράσινης ανάπτυξης, στηρίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή και ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που χρειάζεται η χώρα", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Και πρόσθεσε: "Είναι τα πρώτα δείγματα της νέας φάσης της πολιτικής μας, που βοηθάνε τον πολίτη σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας. Δεσμευόμαστε να είμαστε κοντά στο νέο, κοντά στον άνεργο, κοντά στη γυναίκα που ζητάει δουλειά, κοντά σε εκείνον που απειλείται από την ανεργία. Αυτό είναι το δείγμα αυτής της κυβέρνησης".

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος τόνισε: "Όπως είπε ο κ. πρωθυπουργός επιδοτούμε 120 χιλιάδες θέσεις εργασίας, για ανέργους, για γυναίκες που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση, για ανθρώπους που είναι λίγο πριν τη σύνταξη και δεν έχουν εκείνα τα ένσημα που θα τους επέτρεπαν να βγουν στη σύνταξη, για ανθρώπους που είναι άνεργοι στο χώρο του τουρισμού κι εδώ δεν θα επιδοτείται η ανεργία αλλά θα επιδοτείται η εργασία. 120 χιλιάδες θέσεις εργασίας, που ανοίγουν για τους Έλληνες πολίτες την επόμενη εβδομάδα. Δεν εξαγγέλλουμε κάτι που θα γίνει. Μιλάμε για κάτι που γίνεται".

Τα προγράμματα


Σε ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για τα τέσσερα πρώτα προγράμματά του για το 2010, αναφέρεται ότι αυτά αποτελούν την πρώτη φάση ενεργητικών πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και αφορούν 119.000 ανέργους συνολικού προϋπολογισμού 816 εκ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Αναλυτικά:

1. Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 40.000 ανέργων. Προϋπολογισμός: 500 εκατ. €. Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ. Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ:

α) για τους "κοινούς" άνεργους, (100%) για το πρώτο έτος, (75%) για το δεύτερο έτος, (50%) για το τρίτο και (25%) το τέταρτο έτος

β) για τους νέους έως 30 ετών, τους ανέργους που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, τους πολύτεκνους/νες και τρίτεκνους/νες καθώς και τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (100%) για το πρώτο και το δεύτερο έτος και (50%) για το τρίτο και το τέταρτο έτος

2. Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων. Προϋπολογισμός: 170 εκατ. €. Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας.

α) για τους "κοινούς" άνεργους, (80%) για το πρώτο έτος και (60%) για το δεύτερο έτος.

β) για τους νέους έως 30 ετών και τις λοιπές ειδικές ομάδες (όπως παραπάνω), τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (80%) για το πρώτο έτος και (80%) για το δεύτερο έτος.

Και στα 2 προγράμματα:


"Δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα, και στους τομείς της πράσινης οικονομίας.

"Επιβάλλεται 1 πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης.

"Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες.

"Δεν υπάγονται ένας αριθμός από δραστηριότητες (νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης).

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22-64 ετών. Προϋπολογισμός: 96 εκατ. €. Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000 €.
Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.

4. Ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Προϋπολογισμός: 50 εκατ. €. Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.

Το ποσό επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλασίου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου, όπως ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ. Η επιχορήγηση δίνεται για 2 μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου, εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου. Οι επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί με νεώτερο δελτίο τύπου του Οργανισμού.

.nooz.gr

Read more...

Σκάνδαλο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος...


Με το νέο νόμο για ΑΠΕ χαρίζει εκατομμύρια στην ισπανική πολυεθνική IBERDROLA , από τις τσέπες του Ελληνικού λαού.
Στο νομοσχέδιο Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή, περίεργη διάταξη για αιολικά πάρκα, που ήταν παντελώς εκτός δημόσιας διαβούλευσης και παντελώς εκτός προτάσεων φορέων και πολιτών.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 5.2, προστέθηκε την τελευταία στιγμή μια παράγραφος δ) (βλ. ρύθμιση) που πριμοδοτεί 25% την τιμή πώλησης ρεύματος από ιδιωτικά αιολικά πάρκα σε νησιά που διασυνδέονται με την ηπειρωτική Ελλάδα με...


πρωτοβουλία επενδυτή, αναλόγως της απόστασης!!!


Και ενώ δεν είχαμε αντιληφθεί τι σήμαιναν αυτά, ή ποιους ωφελούσαν, μάθαμε πως η ισπανική πολυεθνική Iberdrola σε παρουσίαση προς τραπεζίτες πριν λίγο καιρό ανέφερε χωρίς καμία ντροπή πως….. περιμένει την οριστικοποίηση του τρόπου χρηματοδότησης της από την Ελληνική Κυβέρνηση και την πολιτική εντολή προς τη ΡΑΕ για την έκδοση των αδειών, των μεγάλων αιολικών πάρκων της σε νησιά αιγαίου με διασύνδεση!!! (βλ. Slides παρουσίασης)


Ερευνώντας λοιπόν στη ΡΑΕ, διαπιστώσαμε πως ο μόνος επενδυτής που ωφελείται από αυτή τη φωτογραφική ρύθμιση και παίρνει δώρο επιπλέον αύξηση 25%, είναι η Ισπανική Iberdrola που … γνώριζε τη ρύθμιση από πριν, αφού την παρουσίαζε σε τραπεζίτες!!!


Και σαν να μην έφτανε αυτό, ταυτόχρονα η κυρία Μπιρμπίλη με ένα νέο άρθρο 6 στο νόμο της, ανέστειλε όλες τις προτάσεις Ελληνικών εταιρειών για θαλάσσια αιολικά πάρκα{που μάλιστα ήταν προγενέστερες της πρότασης της Iberdrola (η οποία παρεμπιπτόντως δεν έχει υποβάλλει καμία αίτηση για θαλάσσιο αιολικό-οπότε δεν θίγεται!)}, προκειμένου να εξασφαλίσει στην Iberdrola ανεμπόδιστη διασύνδεση των αιολικών πάρκων της στο ηλεκτρικό σύστημα (http://www.capital.gr/news.asp?id=934579).


Κυρία Μπιρμπίλη, δεν γνωρίζουμε εάν οι φωτογραφικές διατάξεις της ισπανικής πολυεθνικής Iberdrola οφείλονται στην επαγγελματική σχέση των συμβούλων σας κυρίων Λάλα & Κάραλη με την εταιρεία αυτή μέσω των εταιρειών τους Facets & Inflow (ο κόσμος το ‘χει τούμπανο…οσονούπω κι άλλα στοιχεία..), ή αν είναι κατ’ εντολή του κυρίου Παπανδρέου σε συνεννόηση με τον κύριο Θαπατέρο. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι τα εκατομμύρια που δωρίζετε στους Ισπανούς, δεν είναι δικά σας αλλά των Ελλήνων φορολογούμενων που θα τα πληρώνουν επί 20 χρόνια! Όταν λοιπόν κόβετε 25% από το εισόδημα του ελληνικού λαού για να το προσθέσετε –δήθεν για την πράσινη ανάπτυξη- στο εισόδημα ισπανών πλουτοκρατών που ζουν σε κότερα στη Μαγιόρκα, δίκαια θα αναρωτηθούμε:

Λίγο ντροπή δεν υπάρχει;
http://kafeneio-gr.blogspot.com
Read more...

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΩΝ


Ρεπορτάζ : Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας
(από το Έθνος)

Οχι άλλα μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι θα δουν για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, να μειώνεται το πραγματικό εισόδημά τους λόγω της αυξημένης φορολογίας και της περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής, λέει το ΙΟΒΕ. Καλεί δε την κυβέρνηση να στραφεί σε άλλες... προσοδοφόρες δραστηριότητες, όπως είναι π.χ. μια περισσότερο επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τα... δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στο σύνολό είναι επαρκή για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 έναντι 12,9% το 2009, εκτιμά το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην τριμηνιαία έκθεσή του (Μάρτιος 2010). Παρότι βλέπει πως η μείωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 2,5%, σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τον στόχο του συμφώνου σταθερότητας.
Το ΙΟΒΕ θεωρεί επίσης πως τα ληφθέντα μέτρα καθιστούν περισσότερο ελκυστικούς τους αντίστοιχους στόχους και για το 2011 και το 2012, ενώ δίνουν μεγαλύτερη άνεση χρόνου για να αποδώσουν τα μέτρα αύξησης των δημοσίων εσόδων και μείωσης των δαπανών του Δημοσίου. Κατά τα λοιπά, στην έκθεση του ΙΟΒΕ επισημαίνεται επίσης ότι:
Αναμένεται να πυροδοτηθεί ο πληθωρισμός φέτος λόγω αυξήσεων στον τομέα των μεταφορών από την ανατίμηση του πετρελαίου διεθνώς και αύξησης τιμών στην αγορά.
Υποχώρηση ευρώ
Την... κατάσταση σώζει κάπως η υποχώρηση της τιμής του ευρώ σε σχέση με το δολάριο.
Το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, η κατάργηση της διατίμησης και η απελευθέρωση του ωραρίου θα δημιουργήσουν έναν κύκλο εξωστρεφούς οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα αν συνδυασθεί με ιδιωτικοποιήσεις, συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και την έλευση ξένων κεφαλαίων.
Η ανεργία συνεχίζει να παραμένει στους μόνιμους φόβους των Ελλήνων.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στις 74 μονάδες, χαμηλότερος του μακροχρόνιου μέσου όρου των ετών 2001-2009, αλλά πάντως 8 μονάδες πάνω αντίστοιχα με πέρυσι.
Η υποχώρηση του δείκτη εκπορεύεται κυρίως από τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω της εφαρμογής μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Τα φορολογικά μέτρα και η περιοριστική εισοδηματική πολιτική αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, γεγονός που προεξοφλείται και εντείνει την αρνητική ψυχολογία και την αβεβαιότητα επιχειρήσεων και καταναλωτών κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

fimotro

Read more...

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΡΕΤΟ


Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, έπειτα από αίτημα της υπουργού Παιδείας, έληξε χθες ο εμφύλιος που είχε ξεσπάσει στο υπουργείο Παιδείας, λόγω των πρωτοβουλιών που είχε αναλάβει και πάλι ο υφυπουργός κ. Ι. Πανάρετος. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία δεν κρύβει πλέον τη δυσφορία της για την...
αυτονόμηση του υφυπουργού της, έθεσε το ζήτημα χθες παρόντων των συναδέλφων της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας από τον κ. Γ. Παπανδρέου να επαναβεβαιώσει ότι η ίδια έχει την ευθύνη των αποφάσεων και της χάραξης της στρατηγικής στο υπουργείο Παιδείας.
«Αυτό είναι αυτονόητο» απάντησε κοφτά ο Πρωθυπουργός, αποδοκιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο για μία ακόμη φορά τις πρωτοβουλίες του υφυπουργού Παιδείας, ο οποίος όμως παραμένει από τους στενότερους συνεργάτες του, έχοντας υπό την ευθύνη του όλο το εγχείρημα της «ανοιχτής διακυβέρνησης».
Η «τρικυμία» που προκάλεσε ο κ. Πανάρετος στο υπουργείο Παιδείας κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε με τα στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων και τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Εντονο εκνευρισμό προκάλεσαν στην κυρία Διαμαντοπούλου και οι νέες δηλώσεις που έκανε ο κ. Πανάρετος περί κατάργησης της βάσης του δέκα (10). «Πρόκειται για δευτερεύον θέμα, αλλά θα γίνουν ανακοινώσεις σύντομα» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 9,89», χωρίς να έχει συμφωνήσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με την υπουργό του για τον τελικό χειρισμό της υπόθεσης.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο κ. Πανάρετος αποφάσισε να ασχοληθεί και με τους πρώην υπουργούς του ΠαΣοΚ και με τις καταγγελίες περί υπέρογκων αμοιβών στη διοίκηση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) την περίοδο 1997-2003, κατά την οποία υπουργοί ήταν οι κκ. Γερ. Αρσένης και Π. Ευθυμίου.
Η υπόθεση αυτή, που αφορά οργανισμό ο οποίος βρίσκεται στην αρμοδιότητα της υπουργού Παιδείας, φαίνεται ότι έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Κατόπιν όλων αυτών η θέση του υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας θεωρείται και πάλι επισφαλής, αν και κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα απομακρυνθεί τελείως από την κυβέρνηση.
/fimotro


Read more...

ΑΠΟ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ...


Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει ότι την Πέμπτη, 1η Απριλίου 2010, τίθεται σε παραγωγική λειτουργία η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3) οικονομικού έτους 2010. Η πρόσβαση στην υπηρεσία είναι εφικτή από το δικτυακό τόπο www.gsis.gr με την... επιλογή «Ε1Ε2Ε3».
Επισημαίνεται ότι, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (έντυπο Ε1) οικ. έτους 2010 θα ισχύσουν δύο νέες διαδικασίες:
* όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (πίνακας 4Α), πρέπει να καταχωρούνται πρόσθετα τα στοιχεία (Α.Φ.Μ. ή/και ονοματεπώνυμο-επωνυμία) των εργοδοτών / ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.
* όταν ο ενδιαφερόμενος διαπιστώνει ότι η αναγραφή του δήμου στον Πίνακα 1 είναι λανθασμένη, τον μεταβάλει επιλέγοντας από την εφαρμογή το νομό και στη συνέχεια το σωστό δήμο.
Για τη χρήση της υπηρεσίας, είναι απαραίτητη η απόκτηση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet (αν κάποιος είναι ήδη πιστοποιημένος χρήστης δεν χρειάζεται νέους κωδικούς). Στο σύστημα TAXISnet μπορεί να πιστοποιηθεί κάθε φορολογούμενος, συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής που θα βρει ακολουθώντας τη διαδρομή: www.taxisnet.gr - «Εγγραφή νέου Χρήστη». Οι ενδιαφερόμενοι που δεν διαθέτουν κωδικούς ή τους έχουν χάσει, πρέπει να έχουν υπόψη ότι απαιτείται χρονικό διάστημα 3-5 εργασίμων ημερών από την υποβολή της φόρμας εγγραφής ή την αίτηση επαναχορήγησης κωδικών μέχρι την παραλαβή των κωδικών τους.
Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος παρέχονται στους πολίτες ιδιαίτερα σημαντικές δυνατότητες, μεταξύ των οποίων:
* Γίνεται εκτεταμένος έλεγχος λαθών κατά την υποβολή της δήλωσης, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό της πιθανότητας να μην εκκαθαρισθεί.
* Ο πολίτης ενημερώνεται αμέσως για το πιστωτικό ή χρεωστικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης και, κυρίως, εκτυπώνει εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό. Σημειώνεται ότι η επιστροφή ή εξόφληση του ποσού γίνεται μετά την αποστολή του εκκαθαριστικού σημειώματος που ο πολίτης λαμβάνει ταχυδρομικώς σε μεταγενέστερο χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι οι Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μέσω των ΚΕΠ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ 1048/6-3-2003.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο υποστήριξης της υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση taxisnet@taxisnet.gr ή στο τηλεφωνικό κέντρο 210-48.02.552 κάθε εργάσιμη ημέρα από 8:00 έως 18:00.
fimotro


Read more...

"ΝΑΙ" ΣΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ, "ΌΧΙ" ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ...


Ρεπορτάζ : Λ. Σταυρόπουλος - Γρ. Τζιοβάρας (από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Διαταξικό «κίνημα» υπέρ της ενίσχυσης των τεκμηρίων διαβίωσης σχηματίστηκε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Εκπρόσωποι τόσο των εργοδοτικών οργανώσεων όσο και της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων ζήτησαν να αυξηθούν τα τεκμήρια για να «μην πιάνονται...
στα δίχτυα της Εφορίας μόνο οι μαρίδες και οι γόπες, αλλά και κανένας καρχαρίας» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή πολύωρη ακρόαση φορέων από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και αρκετοί βουλευτές του ΠαΣοΚ, όπως οι εισηγητές των αρμοδίων ΚΤΕ Οικονομικών κ. Α. Μακρυπίδης και Οικονομίας κ. Χ. Πρωτόπαπας, αλλά και άλλοι που προτίθενται να επαναφέρουν το ζήτημα κατά την κατ΄ άρθρο επεξεργασία του νομοσχεδίου που συνεχίζεται σήμερα. Αλλαγές προανήγγειλε εμμέσως ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο οποίος παρατήρησε μεν ότι «τα τεκμήρια δεν αποτελούν τα μοναδικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής», συμπλήρωσε ωστόσο ότι «είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις», κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα από τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Τα νέα τεκμήρια είναι άσφαιρα πυρά κατά της φοροδιαφυγής» εκτίμησε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Π. Καλλίρης, ο οποίος παρά ταύτα αναγνώρισε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο θεσπίζονται «θετικά μέτρα». «Το νομοσχέδιο τιμωρεί όσους δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, ενώ οι έχοντες που δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους αντιμετωπίζονται με το γάντι» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος. Ο ίδιος υπήρξε επίσης επικριτικός για την αυξημένη φορολόγηση που επιβάλλεται στα μερίσματα από τα διανεμόμενα κέρ δη, κάνοντας λόγο για «μέτρα που πλήττουν την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν κίνδυνο φυγής» επιχειρήσεων. «Δεν έχουμε αντίρρηση να πληρώσουμε περισσότερους φόρους, αρκεί να φύγει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και να φύγει η επιχειρηματική μνησικακία απέναντι στο κέρδος» συμπλήρωσε.
«Επιχειρείται ο περιορισμός της τυρβώδους φοροδιαφυγής της μαρίδας» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για «ρατσιστική μεταχείριση» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εθεσε στο πλαίσιο αυτό με έμφαση την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα προϊόντα της αργυροχρυσοχοΐας- χαρακτήρισε «εγκληματική» την επιβολή-, ενώ θεώρησε «τραγικό λάθος, που θα επιφέρει σοκ στην αγορά», την απαγόρευση των συναλλαγών άνω των 1.500 ευρώ σε μετρητά. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κροκίδης έκανε λόγο για «νομοσχέδιο-γρίφο» και παρομοίασε το φορολογικό σύστημα με το «παντελόνι του Καραγκιόζη που είναι γεμάτο μπαλώματα».
Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στρ. Παραδιάς υποστήριξε ότι τα μέτρα για την ακίνητη περιουσία «συνιστούν, επί της ουσίας, εν μέρει δήμευσή της», ενώ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) κ. Ι. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι πλήττεται ο κατασκευαστικός χώρος δίχως το Δημόσιο να προσδοκά βάσιμα αύξηση των εσόδων του.
Θετικά υπέρ του νομοσχεδίου μίλησαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος που υπέβαλε προτάσεις για περαιτέρω ελαφρύνσεις υπέρ των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπως και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Ι. Γρίβας, ο οποίος λόγω της στάσης του δέχθηκε τα πυρά του «γαλάζιου» εισηγητή κ. Θ. Καράογλου. Ο τελευταίος, που έχει και την ιδιότητα του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, εξέπληξε αρκετούς καθώς με τα ερωτήματά του προσπαθούσε να εκμαιεύσει στήριξη στην εξαίρεση των ιδιοκτητών ταξί από τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων τους που καθιερώνεται με το νομοσχέδιο.

fimotro

Read more...

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΠΙΤΚΟΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Πεφάνης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Πόλεμο προσφορών με επιτόκια που ξεπερνούν ακόμα και το 4% έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, προκειμένου να προσελκύσουν καταθέτες αλλά και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, το υψηλό κόστος...
δανεισμού στις διεθνείς αγορές αλλά και ο ανταγωνισμός από τα λαϊκά ομόλογα που εκδίδει το τελευταίο διάστημα το Δημόσιο έχουν αναγκάσει τις τράπεζες, μικρές αλλά και μεγαλύτερες, να ανεβάσουν τον πήχυ των αποδόσεων.
Παράλληλα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ρίχνουν στην αγορά και νέα προϊόντα που βασίζονται στην κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου κάθε μήνα, δίνοντας υψηλότερες αποδόσεις σε όσους μείνουν πιστοί στην τράπεζα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έτσι, έπειτα από αρκετό καιρό, και παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει μείνει κολλημένο στο 1%, οι μεικτές αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων ξεπερνούν ακόμα και το 4% για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται ανάμεσα στους 2 και 6 μήνες.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ο πόλεμος των αποδόσεων αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, όσο τουλάχιστον τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων παραμένουν υψηλά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται ακόμα και υψηλότερες αποδόσεις. Εξάλλου, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων είχαν ξεπεράσει ακόμα και το 6% σε ετήσια βάση.
Χαμένοι παραμένουν όσοι έχουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, καθώς σε αυτή την κατηγορία οι αποδόσεις παραμένουν συμβολικές, κυμαίνονται δηλαδή ανάμεσα στο 0,25% και το 1%, σαφώς χαμηλότερα δηλαδή από τον επίσημο πληθωρισμό.
Οι προϋποθέσεις
Το βασικό διαβατήριο για την εξασφάλιση υψηλότερων αποδόσεων δεν είναι άλλο από το ύψος τού προς επένδυση κεφαλαίου. Όσο περισσότερα χρήματα διαθέτει ο πελάτης τόσο περισσότερο μπορεί να πιέσει την τράπεζα. Κατά κανόνα, για πραγματικά υψηλές αποδόσεις 3,5% με 4% το ελάχιστο ποσό που απαιτούν οι τράπεζες κυμαίνεται ανάμεσα στα 30.000 και τα 50.000 ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται «φρέσκα χρήματα», δηλαδή το προνομιακό επιτόκιο δεν δίνεται σε ανανεώσεις υπαρχουσών καταθέσεων, αλλά μόνο αν ο πελάτης φέρει νέα κεφάλαια.
Υψηλότερα επιτόκια, που ξεπερνούν το 4,5%, προσφέρουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι τράπεζες σε πελάτες με μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 500.000 ευρώ) ή προκειμένου να επαναπατρίσουν κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό. «Μόδα» οι κλιμακωτές αποδόσεις
Πέρα από τις κλασικές προθεσμιακές καταθέσεις στις οποίες οι πελάτες της τράπεζας κλείνουν τα χρήματά τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με σταθερό επιτόκιο, τελευταία οι τράπεζες έχουν ρίξει μαζικά στην αγορά κλιμακωτές καταθέσεις. Στην περίπτωση αυτή, το επιτόκιο αυξάνεται μήνα με τον μήνα, αρχίζοντας κάτω από το 2% και φτάνοντας ακόμα και το 7%. Όσο δηλαδή ο πελάτης μένει πιστός και δεν μετακινεί τα χρήματά του τόσο περισσότερους τόκους παίρνει για την επένδυσή του. Επιπλέον, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα στους καταθέτες να κάνουν ανάληψη κάθε μήνα χωρίς να πληρώνουν ποινή ούτως ώστε να μην αισθάνονται εγκλωβισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα προγράμματα των κλιμακωτών καταθέσεων αρχίζουν με ελάχιστη διάρκεια δύο μηνών και φτάνουν έως τους 24 μήνες, ανάλογα με την τράπεζα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ελάχιστο όριο επένδυσης που φτάνει έως και τις 50.000 ευρώ.

fimotro

Read more...

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ 30 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


«Όλα στο τραπέζι» τα βάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει πολύτιμο χρόνο που χάθηκε στη διάρκεια της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και παράλληλα αναστέλλει εκ των πραγμάτων τις πολυδαίδαλες διαδικασίες της προώθησης νομοσχεδίων στη Βουλή, όπως αυτές προσδιορίζονται από τη λεγόμενη διαβούλευση.
Τριάντα...
επείγοντα νομοσχέδια ανέφεραν οι υπουργοί ότι πρέπει να πάρουν τη σειρά τους για ψήφιση στη Βουλή, και αυτό μοιραία οδηγεί σε λύσεις που στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει: την ομαδοποίηση νομοσχεδίων και την προώθησή τους στη Βουλή για ψήφιση ως πολυνομοσχεδίων. Λύση ανάγκης, όπως περιγράφηκε, προκειμένου να φανεί η χώρα συνεπής με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πορεία προς τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η κυβέρνηση θα αποφασίσει παράταση των εργασιών της Βουλής και μέσα στο καλοκαίρι για να ψηφιστούν τα νομοσχέδια.
Η κυβέρνηση προσδιορίζει ότι το 2010 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών αλλά και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που έχει αποφασίσει να υλοποιήσει. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η πιστή τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και παράλληλα η λήψη μέτρων για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Κάλεσε μάλιστα σε συστράτευση την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αναθέτοντας στους βουλευτές ως καθήκον τη συνεχή επαφή με τον λαό: «Η επόμενη περίοδος, μία δύσκολη περίοδος, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Συμμέτοχος ο πολίτης»
Στόχος, είπε, είναι να καταστεί ο πολίτης συμμέτοχος στην προσπάθεια που γίνεται, και κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να κινηθούν προς την κατεύθυνση για «να δούμε, όπως είπε, πως ο πολίτης παίρνει πια την υπόθεση της επανεκκίνησης της χώρας μας στα ίδια του τα χέρια. Να μην αισθάνεται απλώς θεατής στην τηλεόραση, αλλά να είναι ουσιαστικά συμμέτοχος».

Περιέγραψε, ωστόσο, μια εφιαλτική εικόνα για την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι θα βρίσκεται συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο των διεθνών μέσων ενημέρωσης: «Οι αλλαγές, σημείωσε, πρέπει να δώσουν την αίσθηση της ελπίδας, ότι αύριο η χώρα θα είναι διαφορετική. Είμαστε και θα είμαστε κάτω από τους προβολείς, κάτω από το μικροσκόπιο των ΜΜΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά διεθνώς».

«Μεγάλες αλλαγές το 2010»
Ο Πρωθυπουργός, που έθεσε ως όριο για την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών το καλοκαίρι, ώστε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο να έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένο, χειροπιαστό έργο, υπογράμμισε ότι «το 2010 θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώνουν τα αποτελέσματα των μεγάλων αλλαγών που κάνουμε». Και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται εντατικοποίηση της δουλειάς, σε ποιότητα και ποσότητα, αλλά και στη διαμόρφωση προτεραιοτήτων και την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων (...) Όλα αυτά στην πράξη σημαίνουν πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Κινητοποίηση όλων των δυνάμεών μας, κομματικών, πολιτικών αλλά και της Δημόσιας Διοίκησης, για την υλοποίηση αυτών των πραγμάτων. Προώθηση, βάσει δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων, όλων των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών και πρωτοβουλίες που είναι άμεσα ορατές στον πολίτη και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του».

Πρώτα ο «Καλλικράτης»
Η πρώτη, ίσως, μεγάλη κυβερνητική μεταρρύθμιση που θα υποστεί τη διαδικασία των χρονοδιαγραμμάτων είναι το σχέδιο «Καλλικράτης», για το οποίο δεν αποκλείεται να υπάρξει την επόμενη εβδομάδα έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν πολλά ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε ζήτημα διότι, όπως είπε, το σχέδιο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη δομή του κράτους, μεταφέρει αρμοδιότητες από τα υπουργεία στην Αυτοδιοίκηση και δεν μπορεί αυτά να συζητώνται εν αγνοία των υπουργών. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξουν τουλάχιστον δύο άτυπες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθούν αναλυτικά όλα αυτά τα ζητήματα
fimotro
Read more...

Ξεσκονίζουν τραπεζικούς λογαριασμούς 151 γιατρών...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Με τη μέθοδο της αυτοπεραίωσης έκλειναν τις εκκρεμότητές τους με την Εφορία πληρώνοντας μικροποσά...
«Θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έχει βρεθεί απόκρυψη μεγάλης φορολογητέας ύλης», τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου
Άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των μεγαλογιατρών του Κολωνακίου που δήλωσαν στην Εφορία εισοδήματα φτώχειας επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να «δέσει» τις ενδείξεις φοροδιαφυγής και να...
επιβάλει πρόστιμα ή ακόμα και λουκέτα όπως προβλέπει το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο.

«Θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έχει βρεθεί απόκρυψη μεγάλης φορολογητέας ύλης», διεμήνυσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται σχετικά.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Νοέμβριο όταν από διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προέκυψε ότι από τους 151 γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κολωνακίου, ένας στους πέντε δήλωσε στην Εφορία καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000

ευρώ, άλλοι τόσοι δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και μόνο 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν τρεις γιατροί που ενώ διατηρούν ιατρείο σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας δήλωσαν στην Εφορία καθαρό ετήσιο εισόδημα από 300 έως 1.002 ευρώ!

Με αυτά τα ευρήματα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες εξαπέλυσαν φοροκυνηγητό στο Κολωνάκι για να διαπιστώσουν επιτόπου αυτό που υποψιάζονταν: στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ήταν είδος... υπό εξαφάνιση, ενώ κενά ήταν και τα βιβλία ασθενών. Παράλληλα βρήκαν και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον: πολλοί από τους μεγαλογιατρούς αξιοποιώντας τις διατάξεις περί αυτοπεραίωσης που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση είχαν φροντίσει να κλείσουν πιθανές εκκρεμότητες με την Εφορία και καταβάλλοντας μικροποσά, να θεωρούνται ειλικρινείς. «Εφόσον πιστοποιείται φοροδιαφυγή, θα βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί η περαίωση και όσοι έκλεψαν φόρους να πληρώσουν όσα οφείλουν», λέει στα «ΝΕΑ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Από τους 151 γιατρούς, οι 80 θεωρείται ότι έχουν πιαστεί στα δίχτυα του υπουργείου Οικονομικών και τελικά θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα που τους αναλογούν.

Παίρνουν σειρά και άλλοι
Οι γιατροί αποτελούν τον πρώτο επαγγελματικό κλάδο που μπήκε στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ακολουθούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες επιρρεπείς προς τη φοροδιαφυγή, με «οδηγό» τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η Γραμματεία εφαρμόζει διασταυρώσεις στοιχείων για 24 κατηγορίες επαγγελματιών με κατηγοριοποίηση ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα. Τα ευρήματα των διασταυρώσεων αποστέλλονται στις Εφορίες και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων για τα περαιτέρω, ενώ πρώτη φορά παρακολουθείται και η εξέλιξη των εσόδων των Εφοριών ώστε να διαπιστώνεται αν τα ευρήματα των διασταυρώσεων αξιοποιούνται και αποδίδουν στα ταμεία του Δημοσίου.

Ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να παταχθεί η φοροδιαφυγή κυρίως στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών τα προηγούμενα χρόνια, το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή, μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, νέο πλαίσιο αυστηρότερων ποινών για τους φοροφυγάδες. Στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπονται πρόστιμα που επιβάλλονται επιτόπου, λουκέτα αλλά και ποινή φυλάκισης έως τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, όσοι εντοπίζονται να μην έχουν κόψει αποδείξεις τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο θα έρχονται αντιμέτωποι με λουκέτο της επιχείρησής τους αρχικά για δύο μήνες και σε περίπτωση υποτροπής εντός τριών ετών από την επιβολή της πρώτης ποινής, το λουκέτο θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Για όσους επιτηδευματίες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από τον ΚΒΣ βιβλία και στοιχεία, δεν εκδίδουν τα απαιτούμενα τιμολόγια και παραστατικά ή εμπλέκονται με πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα στοιχεία προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.

Όσον αφορά τα πρόστιμα, τα οποία μετά την ψήφιση του νόμου θα μπορεί να επιβάλλει επιτόπου και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (θα μετονομαστεί εκ νέου σε ΣΔΟΕ) αυξάνονται από 300 σε 400 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Α΄ Κατηγορίας, από 600 σε 800 ευρώ για όσους υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων Β΄ Κατηγορίας και από 900 σε 1.200 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Γ΄ Κατηγορίας.

Οι συμβολαιογράφοι
Την ίδια ώρα, υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής στις τάξεις των συμβολαιογράφων διαπιστώνεται με τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. «Το γεγονός ότι παρουσιάζεται παραβατικότητα σε ποσοστό 50% σημαίνει πολλά...», υποστήριξε στον Real FΜ ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας, Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι στο στόχαστρο βρίσκονται οι δαπάνες των επαγγελματιών του κλάδου πανελλαδικά.

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ήταν είδος... υπό εξαφάνιση, ενώ κενά ήταν και τα βιβλία ασθενών


Αντιδρούν στον ΦΠΑ οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να κλείσουν επ΄ αόριστον τα δικαστήρια δηλώνουν οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιδρούν στην επιβολή ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, μέτρο που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Κοτζαμανίδης, αντιπρόεδρος του ΔΣΘ, αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δικαιοσύνη, χαρακτήρισε ως «επικοινωνιακό τέχνασμα» την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «έμμεσο φόρο στους πολίτες». Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι δικηγόροι δεν είναι συντεχνία φοροφυγάδων και σημείωσε ότι «το δικηγορικό λειτούργημα είναι υπό διωγμόν». Παρέθεσε μάλιστα στοιχεία προηγούμενων ετών, σύμφωνα με τα οποία το 57% των μελών του ΔΣΘ ανέλαβαν λιγότερες από εννιά παραστάσεις τον χρόνο, θέλοντας να καταδείξει με αυτό ότι ο υπερπληθωρισμός του κλάδου συνεπάγεται ταυτόχρονη μείωση της δικηγορικής ύλης.


Τεκμήρια και για συνταξιούχους με υψηλά εισοδήματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας

ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ γίνονται τα τεκμήρια διαβίωσης, έτσι ώστε να «συλλαμβάνουν» μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημα των εχόντων και κατεχόντων που φοροδιαφεύγουν.

Στη σχετική απόφαση κατέληξε η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και την κριτική που ασκήθηκε στη Βουλή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές.

Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επέκταση των τεκμηρίων και στους συνταξιούχους, με βάση ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, η σκέψη που επικρατεί είναι να μην εξαιρούνται συλλήβδην οι συνταξιούχοι από τα τεκμήρια, αλλά να ισχύουν αυτά για όσους έχουν πάνω από ένα ύψος εισοδήματος ή περιουσίας και για όσους είναι κάτω από ένα όριο ηλικίας, κατά πάσα πιθανότητα τα 60 ή 65 έτη. Το θέμα έθεσε χθες και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Μακρυπίδης. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα.

«Έτοιμοι για αλλαγές»
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε χθες στη Βουλή ότι η ηγεσία του υπουργείου «είναι ανοικτή σε προτάσεις για τα τεκμήρια», τα οποία ανέφερε ότι «αποτελούν ένα μόνον μέτρο για τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης». Άλλωστε και ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει ότι «είμαστε έτοιμοι για αλλαγές, αρκεί να υπακούουν στο κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας».

Νωρίτερα ο κ. Σαχινίδης έγινε αποδέκτης καταιγισμού ενστάσεων από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση «να δείξει περισσότερη τόλμη και να προχωρήσει σε επιμέρους αλλαγές» εστιάζοντας τις παρατηρήσεις τους κυρίως στη μεταβολή προς τα πάνω- όπως είπαν- των τεκμηρίων διαβίωσης. Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι πήραν τον λόγο αλλά και εκπρόσωποι φορέων επέμειναν στο θέμα υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των τεκμηρίων είναι ένας τρόπος για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να μην πληρώσουν το μάρμαρο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Για το ζήτημα αυτό υπήρξε έντονος προβληματισμός αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επεσήμαναν ότι χρειάζεται «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», πως χωρίς την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή και υποστήριξαν ότι «το φορολογικό νομοσχέδιο, που κινείται σε σωστή κατεύθυνση, με ορισμένες βελτιώσεις θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Βάρκες και κότερα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός βουλευτής Κώστας Καρτάλης, ο οποίος ζήτησε αυστηροποίηση των τεκμηρίων για τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Μάλιστα επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται σχεδόν το ίδιο οι κάτοχοι μιας βάρκας 7 μέτρων με εκείνους που διαθέτουν κότερα 20 μέτρων και πρότεινε το τεκμήριο φοίτησης στα ιδιωτικά σχολεία να είναι στη βάση της απόδειξης που πληρώνουν οι γονείς για τα παιδιά τους και να επεκταθεί και για όσους φοιτούν στα ιδιωτικά κολέγια.

Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου προειδοποίησε ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αναφέρεται στην παρακράτηση από τις αγροτικές ενώσεις μέρους της επιδότησης των αγροτών και ζήτησε τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στο κόστος ενεργοποίησης της επιδότησης, ώστε- όπως είπεοι δικαιούχοι να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των ενώσεων. Βελτιώσεις
Πάντως στην πλειονότητά τους κατά του φορολογικού νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και, εκτός από το γεγονός ότι συντάχθηκαν με τις θέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα τεκμήρια, ζήτησαν επιπλέον αλλαγές και βελτιώσεις.

Αυστηρός κατά της φοροδιαφυγής εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος μίλησε για φορολογική παραλλαγή αντί της φορολογικής επανάστασης, υποστήριξε πως παραμένουν στο απυρόβλητο όσοι κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν και τόνισε ότι δεν τους αγγίζουν τα τεκμήρια.

Λίγο πριν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος μολονότι είχε εκφράσει τη συμφωνία του για τα τεκμήρια διαβίωσης, ζήτησε να εξαιρεθούν από αυτά οι χαμηλοσυνταξιούχοι και για επτά- οκτώ χρόνια οι νέοι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος όσο και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Παπαντωνίου επέκριναν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο «ψαρεύει τη μαρίδα και λίγο τις γόπες, αλλά δεν πιάνει τους καρχαρίες».


Πακέτο προτάσεων για φοροαπαλλαγές

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ χθες οι πιέσεις από την πλευρά της Εκκλησίας για μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές με το επιχείρημα ότι επιτελεί κοινωφελές έργο. Μιλώντας στους βουλευτές των δύο επιτροπών, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος δήλωσε ότι η Εκκλησία «θέλει ίση μεταχείριση με τα άλλα Νομικά Πρόσωπα» και κατέθεσε πακέτο τεσσάρων προτάσεων ζητώντας μείωση της επιβολής φόρων. Συγκεκριμένα, ζήτησε να απαλλαγούν από τη φορολόγηση τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που ανήκουν στην Εκκλησία με την αιτιολογία ότι αυτό συμβαίνει με την αντίστοιχη περιουσία των ΟΤΑ και άλλων Οργανισμών. Ακόμη να μειωθεί από το τρία τοις χιλίοις στο ένα τοις χιλίοις ο φόρος της ακίνητης περιουσίας, όπως συμβαίνει και σε άλλα ΝΠΔΔ, να απαλλάσσονται όλα τα ρυμοτομικά δεσμευμένα εκκλησιαστικά ακίνητα για τα οποία υπάρχει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίων και να μην πληρώσουν φόρο από τις μισθώσεις κτιρίων για ιδία χρήση όλα τα μη κερδοσκοπικά ΝΠΙΔ που επιτελούν κοινωφελές έργο.
ΝΕΑ
Read more...