Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Σεράγεβο

Το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με θέμα «Προοδευτικές Κοινωνίες στα Βαλκάνια», πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο στις 30 και 31 Μαρτίου 2010.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η υπεύθυνη για θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς του ΠΑΣΟΚ, Πωλίνα Λάμψα, συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Μια Προοδευτική Στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Διεύρυνση του 2014» μαζί με τους: Adrian Nastase, πρώην Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος PSD, Ilir Meta, ηγέτη του Κόμματος Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ενσωμάτωση, Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας και Branko Crvenkovski, πρώην Πρόεδρο της FYROM και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών.

Τη συζήτηση συντόνισε η Lena Hjelm- Wallen, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας. Η υπεύθυνη για θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς του ΠΑΣΟΚ, ανέπτυξε τη σημασία της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Zlatko Lagumdzija, Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο Edi Rama ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας και Δήμαρχος Τιράνων, ο Zoran Milanovic Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κροατίας και ο Ranko Krivokapic ηγέτης των Σοσιαλιστών στο Μαυροβούνιο.

Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων που συμμετείχαν στο Συνέδριο του ΕΣΚ, υιοθέτησαν τη στρατηγική που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. το 2014. Στο κείμενο συμπερασμάτων υπογραμμίζεται ότι απαιτείται ένα κοινό όραμα που να μπορεί να εμπνεύσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να δραστηριοποιηθούν για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Αυτό το όραμα για μια νέα Ευρώπη είναι η Διεύρυνση του 2014.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: