Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Σε εξοικονόμηση 1,4 δισ. προσβλέπει το υπουργείο με το νέο δελτίο φαρμάκων

Την Τετάρτη μετά το Πάσχα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Επιτροπή Τιμών και Φαρμάκων του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και να προχωρήσει στην έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων.

Το νέο δελτίο θα περιλαμβάνει τις τιμές για το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά μας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας, με το νέο τρόπο τιμολόγησης που προβλέπει η αγορανομική διάταξη (αριθμός 2) που εκδόθηκε σήμερα και θα ισχύσει από τη Μεγάλη Παρασκευή θα επέλθει μείωση της τιμής κατά περίπου 25% ενώ η μείωση της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ ετησίως.

Η αγορανομική διάταξη που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας αλλάζει, δραστικά, σε σχέση με το παρελθόν το νομοθετικό πλαίσιο τιμολόγησης και αξιοποιεί στο μέγιστο, τη διαφάνεια στη διαδικασία προσδιορισμού τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων μέσω της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκου αντί της προσκόμισης των τιμών από τις φαρμακοβιομηχανίες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η τιμολόγηση γίνεται με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές των χωρών της Ε.Ε. που εκδίδουν και ανακοινώνουν επίσημα στοιχεία, ενώ οι τιμές όλων των φαρμακευτικών προϊόντων επανεξετάζονται και ανατιμολογούνται από την υπηρεσία τρεις φορές το χρόνο. Οι χώρες για τις οποίες υφίστανται επίσημα στοιχεία ανακοινώνονται στο πρώτο δελτίο κάθε έτους.

Οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορίζονται κατά μέγιστο σε 72% της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτοτύπου, έναντι του 80% που ίσχυε μέχρι και σήμερα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται πλέον να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία τον αριθμό του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας των φαρμακευτικών προϊόντων τους (για τον αυστηρότερο έλεγχο της λήξης της πατέντας του συνόλου των πρωτοτύπων φαρμάκων και την άμεση μείωση της τιμής τους). Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο.

Κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας αγορανομικής διάταξης και μέχρι 31/12/2010, η μέγιστη μείωση στις ισχύουσες κατ' αυτήν τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων που θα προκύψουν από την εφαρμογή της, θα προσδιορίζονται βάσει κλίμακας.

Οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων που ισχύουν κατά τον χρόνο έναρξης της παρούσης αγορανομικής διάταξης, εξακολουθούν να ισχύουν για χρονικό διάστημα είκοσι μία ημερών για τις φαρμακαποθήκες και εξήντα ημερών για τα φαρμακεία, από την έναρξη ισχύος του πρώτου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, για τα τυχόν υφιστάμενα αποθέματά τους.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: