Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

“Ειδική κατηγορία” η οικονομία της Ελλάδας...

Νέο άδειασμα στην 3μηνιαία έκθεση της Κομισιόν

O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ  και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο
Σε ... «ειδική κατηγορία» τοποθετεί την Ελλάδα και την οικονομία της η Κομισιόν, στην τριμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της Ευρωζώνης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή τονίζει ιδιαιτέρως τις ανισορροπίες και τις μεγάλες – έως χαοτικές – διαφορές που καταγράφονται ανάμεσα στις οικονομίες των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φέρνει δε ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την σύγκριση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, δύο χώρες στα δύο ... άκρα από πλευράς δεικτών ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Η Κομισιόν αναφέρει για την Ελλάδα πως «συνδυάζει τεράστιες και επίμονες δημοσιονομικές ανισορροπίες και παρατεταμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας», σε τέτοιο σημείο που να μην μπορεί καν να αντιπαρατεθεί των σχετικών δεικτών των υπολοίπων χωρών του ευρώ. Καταλήγει δε λέγοντας πως η χώρα και η οικονομία μας χρειάζεται «επείγουσες διαρθρωτικές αλλαγές».

Πάντως την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, έσπευδε να προσφέρει λεκτική στήριξη στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι αγορές, τελικώς, θα ανταμείψουν την Ελλάδα για τις προσπάθειές δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλει, χαρακτηρίζοντας δε τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ως «πραγματικά γενναία».

Εκτίμηση που φαίνεται πως συμμερίζονται και οι συντάκτες της έκθεσης της Κομισιόν που εκτιμούν πως «τόσο το πρόγραμμα σταθερότητας που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η συμφωνία σε επίπεδο ευρωζώνης, θα "πείσουν" τις αγορές για την πορεία της οικονομίας της χώρας».
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: