Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2013 Η διαδικασία υποβολής και οι παγίδες των φετινών δηλώσεων



i-diadikasia-ypovolis-kai-oi-pagides-ton-fetinon-diloseon 
Ραντεβού με τον... υπολογιστή τους θα έχουν περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοιοι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις 2013 (για εισοδήματα του 2012) ηλεκτρονικά. 

Η εφαρμογή TAXISnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μετά από πολυήμερη καθυστέρηση άνοιξε και πλέον οι πολίτες θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να δηλώσουν τα εισοδήματα του περασμένου έτους. Οι παγίδες είναι πολλές αφού φέτος τα χαράτσια και τα τεκμήρια είναι περισσότερα από πέρυσι ενώ η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2013, ανεξαρτήτως ΑΦΜ. 

Όσοι έχουν παλαιούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν και φέτος, ενώ όσοι δεν έχουν θα πρέπει να τους προμηθευτούν από την εφορία

Οι αλλαγές 

Σημαντικές παγίδες κρύβει η φετινή διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων 2013. καθώς οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν μπορεί να αυξήσουν κατακόρυφα την επιβάρυνση εάν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή. 

Συγκεκριμένα, στον κωδικό 659-660 θα δηλωθεί φέτος για πρώτη φορά το σύνολο των εισοδημάτων, ακόμη και εισοδήματα που μέχρι σήμερα φορολογούνταν αυτοτελώς (τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, υπεραξίες ακινήτων, παροχές κ.ά.). Μέχρι και σήμερα το ποσό των τόκων που θα φορολογείται δεν έχει καθοριστεί ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά ποσά άνω των 250 ευρώ. 

Επίσης οι φορολογούμενοι με προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να αναγράψουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των παιδιών τους προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και να διαπιστωθεί αν πράγματι είναι προστατευόμενα μέλη και παρέχεται νόμιμα το πρόσθετο αφορολόγητο όριο. 
Οι φορολογούμενοι άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1951 θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 027-028 του πίνακα 2, ώστε να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών που έχουν έναν εργοδότη, αλλά και όσοι έχουν έως τρεις εργοδότες αλλά το 75% των εσόδων τους προέρχεται από έναν εργοδότη θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 019-020 στον πίνακα 2. Η συμπλήρωση του κωδικού είναι απαραίτητη προκειμένου να επιβαρυνθούν με τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, αντί 650 ευρώ που ισχύει για τους επιτηδευματίες.

Στον πίνακα 4Ε και στον νέο κωδικό 177 όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά θα πρέπει να το δηλώσουν. Αυτοί θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.
Στο σκέλος των τεκμηρίων και συγκεκριμένα στον πίνακα 5 και στους κωδικούς 205 και 206 οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τους αριθμούς παροχής ρεύματος της πρώτης δευτερεύουσας και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους. Με τα στοιχεία αυτά θα γίνουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ και δεν θα πληρώσουν το ΕΕΤΑ.

Στον πίνακα 6 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν πέρυσι για την αγορά ακινήτων ή την ανέγερση οικοδομών. Αυτές εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τον έλεγχο του πόθεν έσχες. 

Στον πίνακα 8 του νέου Ε1 υπάρχουν οι κωδικοί 333 και 334, όπου θα δηλωθεί το ποσό που παρακρατήθηκε για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από μισθωτούς και συνταξιούχους κατά τη διάρκεια του 2012. Αν δεν συμπληρωθούν, ο φορολογούμενος, εφόσον το εισόδημά του υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, θα πληρώσει δεύτερη φορά την εν λόγω εισφορά. 

Οι αποδείξεις

Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν στην εφορία αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ. Το 25% του εισοδήματος υπολογίζεται επί του μεγαλύτερου ποσού εισοδήματος μεταξύ αυτού που δηλώνει ο φορολογούμενος και αυτού που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Αν ένας φορολογούμενος δηλώσει ετήσιο ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ, αλλά το τεκμαρτό εισόδημα είναι 25.000 ευρώ, τότε η αξία των αποδείξεων θα υπολογισθεί με βάση το δεύτερο (25.000 ευρώ).

Αν δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, οι φορολογούμενοι απειλούνται με ποινή φόρου 10% επί της διαφοράς.

Στα δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβληθούν φέτος με τη δήλωση, ώστε να αναγνωριστούν οι φοροαπαλλαγές και να υπάρξει έκπτωση 10% από τον φόρο, περιλαμβάνεται η δαπάνη ενοικίου, οι δαπάνες για τόκους, οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, οι δαπάνες για δωρεές, οι δαπάνες για διατροφή από τον έναν σύζυγο στον άλλον και οι δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου. 

Ποιοι εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις 

Χειρόγραφα θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένα τεχνική δυσκολία από την πλευρά του φορολογούμενου να την υποβάλει ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα:  

- Οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται είτε από τους ίδιους, με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, η οποία εξουσιοδότηση θα αφορά την διαχείριση των εντύπων Ε1,Ε2 και το Ε3 ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου και της συζύγου του προς το λογιστή.

- Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.. 

- Οι κωδικοί των χρηστών του TAXISnet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι και την 30η Αυγούστου 2013 και θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση.

- Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. 

Εκτύπωση βεβαιώσεων συντάξεων 

Από φέτος οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν θα λάβουν ταχυδρομικά τις βεβαιώσεις των συντάξεών τους αλλά θα πρέπει να τις εκτυπώσουν οι ίδιοι από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ έθεσε σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία (στην ιστοσελίδα www.ika.gr) που επιτρέπει στους Συνταξιούχους (ή σε παιδιά / εγγόνια τους που είναι εξοικειωμένοι με το internet) να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις Βεβαιώσεις Αποδοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΟΤΕ για όλες τις κατηγορίες σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).  

Οι βεβαιώσεις αφορούν ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν κατά το έτος 2012.

Η νέα υπηρεσία θα εξυπηρετεί και τους συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ζουν στο εξωτερικό και για πρώτη φορά θα έχουν άμεση πρόσβαση στις Βεβαιώσεις Αποδοχών από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Ελλάδα. 

Ο χρήστης της υπηρεσίας θα πρέπει να πληκτρολογήσει υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ, τον Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου, τον ΑΦΜ και τον Αριθμό Μητρώου ΔΙΑΣ. Ο Αριθμός Μητρώου ΔΙΑΣ (Α.Μ. ΔΙΑΣ /15 ψηφία) αναγράφεται πάνω στο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεως με το οποίο προσέρχεται ο συνταξιούχος στο κατάστημα για να πραγματοποιήσει την καταγραφή της φυσικής παρουσίας του και έχει την μορφή «ΚΚΚΚ ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Χ»   

Χαράτσια 

Και για να μην ξεχνιόμαστε… το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τέσσερα ραβασάκια που θα σταλούν στους φορολογούμενους εντός του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο θα αποσταλεί το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2013 από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του έτους 2013 είναι υπόχρεα περίπου 5.000.000 νοικοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία. Το Τέλος θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού της ΔΕΗ και θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

Παράλληλα οι φορολογούμενοι θα λάβουν και ειδοποιητήρια για τους παλαιότερους φόρους ακινήτων.

Έτσι, τον ερχόμενο Ιούνιο περίπου 500.000 φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Ο ΦΑΠ θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2% και η πληρωμή του θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. 
Επίσης, τον Ιούλιο θα σταλούν τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2012 σε όσους κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει επίσης σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Επίσης θα σταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν, το Νοέμβριο να πληρώσουν αυτό το φόρο. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του θα γίνει σε 4 μηνιαίες δόσεις.

Αγγελική Κιλιντζόγλου
http://newpost.gr

Read more...

Βγάζουν στο σφυρί το Σκοπευτήριο Καισαριανής...




Στην εκποίηση των ιστορικών μνημείων προχωράει πλέον η τρικομματική κυβέρνηση, παραχωρώντας το Σκοπευτήριο Καισαριανής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να ...
περάσει σε χέρια ιδιωτών προς εκμετάλλευση.
Την αρχική έκπληξη της κοινωνίας της πόλης στο άκουσμα της είδησης διαδέχτηκε η αγανάκτηση, με αποτέλεσμα να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο βράδυ Τετάρτης το οποίο διήρκεσε μέχρι τα... ξημερώματα της Πέμπτης παρουσία 100 και πλέον ατόμων! Η ομόφωνη απόφαση όλων των κομματικών συνδυασμών ήταν «όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Ξεπούλημα

«Το Σκοπευτήριο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας αναγνώρισης και ως τέτοιο ανήκει στον ελληνικό λαό και ειδικότερα στο Δήμο Καισαριανής που έχει τη δυνατότητα να αναδείξει αυτόν το μοναδικό χώρο. Η πρόταση για ξεπούλημα από το ΤΑΙΠΕΔ είναι απαράδεκτη και δεν θα περάσει. Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και τον τερματισμό στις αθλιότητες της κυβέρνησης. Είναι ακατανόητο ένας ιστορικές χώρος να πάει για πούλημα. Το επόμενο βήμα θα είναι η πώληση της Ακρόπολης!» τονίζει στην «Ε» ο δήμαρχος Καισαριανής Αντώνης Καμπάκας.

Από το 1930 που η έκταση παραχωρήθηκε στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία από το ελληνικό Δημόσιο, ο δήμος βρίσκεται σε διαρκή διαμάχη για την κυριότητά της. Τελικώς, το 2011 πέτυχε να πείσει το Δημόσιο να παρέμβει για πρώτη φορά ανοιχτά στην υπόθεση και να υποστηρίξει το δημόσιο χαρακτήρα του Σκοπευτηρίου στρεφόμενο εναντίον της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας.

«Ζητήσαμε να αποβληθεί η εταιρεία γιατί στο χώρο λειτουργούν σχεδόν όλα τα σχολεία της Καισαριανής, ύστερα από αγορά της έκτασης από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων. Η Εταιρεία έχει φτάσει στο σημείο να βάλει λουκέτα για να κλείσει τα σχολεία και η δημοτική αρχή έχει προσαχθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου επειδή αντέδρασε. Στις 4 Ιουνίου εκδικάζεται αγωγή της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας κατά του δήμου και των σχολικών επιτροπών με το Δημόσιο να συντάσσεται στο πλευρό μας», τονίζει ο Αντ. Καμπάκας.

Η έκταση των 99 στρεμμάτων έχει ενταχθεί στη λίστα με τα 3.151 κρατικά «φιλέτα» που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα πρός εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που καταγγέλθηκε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για τη συγχώνευση ΟΣΚ-ΔΕΠΑΝΟΜ-ΘΕΜΙΣ που κατέθεσε προς το υπουργείο Υποδομών. Στο εν λόγω «φιλέτο» βρίσκεται το μνημείο Εθνικής Αντίστασης και ολοκληρώνεται το σχετικό μουσείο και η βιβλιοθήκη. Συμπεριλαμβάνονται δασικά τμήματα, πευκόφυτες εκτάσεις, χώρος περιπάτου και αναψυχής που διαμόρφωσε ο δήμος, κτήρια που στεγάζουν κοινωφελείς λειτουργίες του δήμου (παιδιατρικό κέντρο, κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες) κ.λπ.

Εντούτοις λόγω της συγχώνευσης του ΟΣΚ με τη ΘΕΜΙΣ και τη ΔΕΠΑΝΟΜ, τις κατασκευαστικές εταιρείες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας αντίστοιχα, τα περιουσιακά του στοιχεία, αντί να περάσουν προς αξιοποίηση στο δήμο, περνάνε στο ΤΑΙΠΕΔ για να εκποιηθούν. Δημοτικοί σύμβουλοι όλων των κομματικών αποχρώσεων συνομολογούν ότι «το ζητούμενο είναι να περάσει ως δημοτικό περιουσιακό στοιχείο ώστε να διασφαλιστεί ο ιστορικός του χαρακτήρας. Οι αγώνες που δίνονται για το Σκοπευτήριο είναι διαχρονικοί και ανεξάρτητοι από κομματικά συμφέροντα», υποστηρίζουν.

«Πρόθεση δική μου όσο και του Μανώλη Γλέζου, που ήταν παρών κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, είναι να ζητήσουμε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ακρόαση ελπίζοντας ότι πρόκειται για αβλεψία. Ζητάμε εξηγήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, ως γνωστόν, εναντίον κάθε είδους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αυτό που δεν έχουν συνειδητοποιήσει στην τρικομματική κυβέρνηση είναι ότι, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς όρους με τους οποίους δίνεται κοινοτικό χρήμα σε δημόσιους οργανισμούς ωφέλειας -ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, πανεπιστήμια κ.λπ.-, εκποίηση του ακινήτου σημαίνει επιστροφή των κονδυλίων στην Ε.Ε. Σε τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση ή ο αγοραστής είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τα χρήματα στην Ε.Ε.», δηλώνει η Θ. Φωτίου στην «Ε».

Ολόκληρη η έκταση του Σκοπευτηρίου με προεδρικό διάταγμα (31.8.78, ΦΕΚΔ544/1978) περιλαμβάνεται σε ζώνη όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση μόνο κοινωφελών λειτουργιών. Επίσης, το 1984 με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικός μνημειακός και επομένως οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται ύστερα από έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Περαιτέρω, με το Ν.1515/1985 το άλσος του Σκοπευτηρίου χαρακτηρίστηκε υπερτοπικής σημασίας πόλος αναψυχής και ψυχαγωγίας. Τέλος, με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ το 1989, με την οποία εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε το Πολεοδομικό Σχέδιο Καισαριανής, η έκταση κηρύχθηκε ζώνη ιστορικού ενδιαφέροντος.

Αντιδράσεις

Εχοντας «σύμμαχο» τις υπουργικές αποφάσεις και την κάθετη αντίθεση των δημοτών στην ιδιωτικοποίηση του Σκοπευτηρίου, το δημοτικό συμβούλιο στην ομόφωνη απόφασή του κατέγραψε τη ρητή πρόθεση να προχωρήσει σε κλιμακούμενες αντιδράσεις, καθώς και έντονα διαβήματα στην πολιτική ηγεσία της χώρας. «Πραγματοποιούμε ενημέρωση, κινητοποιήσεις και κατάληψη του χώρου ώστε να αποδοθεί ολόκληρη η έκταση στο λαό και την Ιστορία. Το Σκοπευτήριο αποτελεί παγκόσμιο μνημείο κατά του φασισμού και χώρος στον οποίο θυσιάστηκαν χιλιάδες πατριώτες για τη λευτεριά της Ελλάδας. Κανείς Καισαριανιώτης, κανένας Ελληνας δεν θα δεχθεί το ξεπούλημά του», αναφέρουν.

Ο χώρος του Σκοπευτηρίου κατά την περίοδο της γερμανοϊταλικής φασιστικής κατοχής, αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά του ναζισμού. Οι δυνάμεις κατοχής οδηγούσαν εκεί και εκτελούσαν με συνοπτικές διαδικασίες τους Ελληνες πατριώτες, αλλά και πολλούς αλλοδαπούς αντιφασίστες. Σύμφωνα με στοιχεία που διασώθηκαν, εκτελέστηκαν πάνω από 1.000 άτομα στο χώρο κατά την περίοδο 1941-1944 με αποκορύφωμα την εκτέλεση 200 κομμουνιστών κρατουμένων στο Χαϊδάρι την 1η Μαΐου 1944.


enet.gr

Read more...

Περίεργα για τον γερμανικό «εμφύλιο» Όταν το 100ό ματς Μπάγερν-Ντόρτμουντ έμελλε να είναι τελικός

Όλα έτοιμα στο Γουέμπλεϊ για τον μεγάλο τελικό
Όλα έτοιμα στο Γουέμπλεϊ για τον μεγάλο τελικό   (Φωτογραφία:  Reuters )
Aθήνα
Μπάγερν και Ντόρτμουντ γράφουν το Σάββατο τη δική τους ιστορία. Ωστόσο οι δύο γερμανικές ομάδες έχουν μεγάλο παρελθόν στο Champions League, ενώ τις συνδέουν πολλές περίεργες συμπτώσεις. Ξέρατε ας πούμε ότι ο τωρινός προπονητής της ομάδας του Μονάχου, Γιουπ Χάινκες έχει σκοράρει 5 φορές κατά της Ντόρτμουντ το 1978 και ότι το Σάββατο παίζουν το 100ό μεταξύ τους αγώνα; Διαβάστε γιατί το Λονδίνο δεν είναι γούρικο και γιατί η Μπάγερν έχει... αλλεργία στους «εμφύλιους».

  • «Μπαρουτοκαπνισμένη» είναι σε τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών η Μπάγερν, καθώς αυτός του 2013 θα είναι ο δέκατος. Έως τώρα, έχει τέσσερις νίκες και πέντε ήττες η τελευταία εκ των οποίων πέρσι, με αντίπαλο την Τσέλσι στο Μόναχο. Αντίθετα για τη Ντόρτμουντ είναι μόλις ο δεύτερος.
  • Οι «κιτρινόμαυροι» του Γιούργκεν Κλοπ ελπίζουν ότι η ιστορία θα επαναληφθεί. Το 1997 στη μοναδική τους παρουσία στον τελικό, κατέκτησαν το τρόπαιο μετά από δύο σερί πρωταθλήματα Γερμανίας. Έχασαν τον τίτλο της Μπουντεσλίγκα του 1998 από τη Μπάγερν, χρονιά στην οποία η Στουτγκάρδη κατέκτησε το κύπελλο Γερμανίας.
    10 φωτογραφίες
  • Φέτος πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Μπάγερν μετά από διετή κυριαρχία της Ντόρτμουντ, ενώ στον τελικό κυπέλλου θα παίξει η Στουτγκάρδη (με αντίπαλο τους Βαυαρούς). Αυτή η σπουδαία γενιά ποδοσφαιριστών της Μπάγερν, κινδυνεύει να... στιγματιστεί με τη «ρετσινιά» του loser. Οι περισσότεροι παίκτες του Χάινκες έχουν ηττηθεί τόσο στον τελικό του 2010 (με Ιντερ) όσο και το 2012 (με Τσέλσι). Και στις δύο περιπτώσεις, τα προγνωστικά τούς είχαν αναδείξει ως φαβορί των αναμετρήσεων, κάτι που ισχύει και φέτος.
  • Η μοναδική φορά που οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ήταν στους προημιτελικούς του 1998. Η Ντόρτμουντ απέκλεισε την Μπάγερν με 1-0 (Σαπουΐζα 109') στην παράταση της ρεβάνς.
  • Στο ματς εκείνο είχαν αγωνιστεί με τη Μπορούσια ο Λαρς Ρίκεν που σήμερα είναι υπεύθυνος ακαδημιών του συλλόγου και ο Μίκαελ Τσορκ που κατέχει το πόστο του αθλητικού διευθυντή. Επίσης, έπαιξε και ο Ματίας Ζάμερ, που είναι πλέον αθλητικός διευθυντής της Μπάγερν!
  • Συνολικά, έχουν αναμετρηθεί ακριβώς 100 φορές. Η Μπάγερν έχει 45 νίκες και η Ντόρτμουντ 26, ενώ 29 ματς έληξαν ισόπαλα. Ξεχωρίζει το 11-1 των Βαυαρών τη σεζόν 1971-72 με δύο γκολ του Ούλι Χένες, νυν προέδρου του συλλόγου.
  • Μια άλλη «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της Ντόρτμουντ είναι το 0-12 από την Γκλάντμπαχ το 1978. Στο ματς εκείνο είχε σκοράρει πέντε φορές ο προπονητής της Μπάγερν, Γιουπ Χάινκες!
  • Ο βετεράνος προπονητής έχει ήδη ένα μετάλλιο νικητή Τσάμπιονς Λιγκ (Ρεάλ Μαδρίτης 1998) στη συλλογή του. Αν πάρει και δεύτερο, θα γίνει μόλις ο τέταρτος που έχει κατακτήσει το τρόπαιο με δύο διαφορετικές ομάδες, μετά τον Ότμαρ Χίτσφελντ (Ντόρτμουντ 1997, Μπάγερν 2001), τον Ερνστ Χάπελ (Φέγενορντ 1970, Αμβούργο 1983) και τον Ζοζέ Μουρίνιο (Πόρτο 2004, Ιντερ 2010).
  • Τις δύο ομάδες συνδέει ο κοινός παρονομαστής που λέγεται «Ότμαρ Χίτσφελντ». Ο έμπειρος τεχνικός οδήγησε αμφότερες στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και του πρωταθλημάτος Γερμανίας. Αλλοι προπονητές που έχουν θητεύσει στον πάγκο και των δύο φιναλίστ του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ είναι ο Έριχ Ρίμπεκ, ο Παλ Τσερνάι, ο Ούντο Λάτεκλ και ο Ότο Ρεχάγκελ.
  • Ο Μάριο Γκέτσε, μεγάλος απών του τελικού, έχει κλείσει στη Μπάγερν η οποία δαπάνησε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Πολλά περισσότερα από τα 4 εκατ. ευρώ που είχε επενδύσει η Ντόρτμουντ για να αποκτήσει τον 20χρονο Ματς Χούμελς από την ομάδα του Μονάχου το 2008!
  • Η Μπάγερν είναι ένας από τους τέσσερις συλλόγους που έχουν κατακτήσει όλα τα ευρωπαϊκά κύπελλα: Πρωταθλητριών (1974, 1975, 1976, 2001), Κυπελλούχων (1967) και UEFA (1996). Οι υπόλοιπες είναι ο Αγιαξ, η Γιουβέντους και η Τσέλσι. Η Ντόρτμουντ μπορεί να το πετύχει στο μέλλον, αφού έχει στην τροπαιοθήκη της το Τσάμπιονς Λιγκ του 1997 και το Κυπελλούχων του 1966. Έχασε όμως δύο φορές την ευκαιρία να πάρει το UEFA, το 1993 και το 2002.
  • Το Λονδίνο, έδρα του τελικού, ποτέ δεν υπήρξε ιδιαίτερα φιλόξενο για τους δύο φιναλίστ. Η Μπάγερν κατάφερε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες να πετύχει την πρώτη νίκη της ιστορίας της (3-1 επί της Αρσεναλ) στην βρετανική πρωτεύουσα. Μία νίκη έχει και η Ντόρτμουν πριν από καμιά... πενηνταριά χρόνια (2-1 τη Γουέστ Χαμ το 1966).
  • Η Μπάγερν δυσκολεύεται ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζει γερμανική ομάδα στο πλαίσιο των διοργανώσεων της UEFA. Μπορεί το πρόσημο να είναι θετικό με τέσσερις νίκες και τρεις ήττες, όμως στις πρώτες χρεώνονται και οι επιτυχίες επί των ανατολικογερμανικών ομάδων, Ντιναμό Δρέσδης και Μαγδεμβούργο τη δεκαετία του 1970.
  • Για τέταρτη φορά στην ιστορία, αντιμέτωπες στον τελικό του Champions League τίθενται ομάδες από την ίδια χώρα. Είναι η πρώτη γερμανική μονομαχία, ενώ έχουν προηγηθεί η ισπανική (Ρεάλ-Βαλένθια 2000), η ιταλική (Μίλαν-Γιουβέντους 2003) και η αγγλική (Μάντσεστερ Γ.-Τσέλσι 2008).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Πόσα άλλαξαν σε έναν χρόνο» H ανάκαμψη ίσως περιμένει στη γωνία, λέει ο Economist για την Αθήνα


Η κρίση έχει αφήσει μια «φρικτή κληρονομιά», λέει ο Economist, εκτιμά όμως ότι η κατάσταση βελτιώνεται
Η κρίση έχει αφήσει μια «φρικτή κληρονομιά», λέει ο Economist, εκτιμά όμως ότι η κατάσταση βελτιώνεται   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Λονδίνο
«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, ωστόσο η ανάκαμψη ίσως περιμένει στη γωνία» γράφει την Παρασκευή το βρετανικό περιοδικό The Εconomist, καταγράφοντας «πόσα έχουν αλλάξει σε έναν χρόνο».

Η απειλή του «Grexit» έχει υποχωρήσει και οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα και τις μετοχές των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται, επισημαίνει ο συντάκτης. Και η επίτευξη των στόχων του μνημονίου ξεμπλοκάρει τα κονδύλια του πακέτου διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα περιμένει να πετύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Η οικονομία θα αναπτυχθεί λίγο το 2014 και κατά περισσότερο από 2% το 2015» εκτιμά ο Economist.

To άρθρο αναφέρεται ακόμα στο ρεκόρ των 17 εκατομμυρίων τουριστών που αναμένονται φέτος στη χώρα, καθώς και στην επανέναρξη των εργασιών στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, τους οποίους χρηματοδοτεί η ΕΕ με 6 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει 30.000 θέσεις εργασίας.

Έπειτα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι αποκρατικοποιήσεις δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους, με τη ρωσική Gazprom να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ και την Socar, την κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν, να φλερτάρει με τη ΔΕΣΦΑ.

Το άρθρο αναφέρεται και στην αυτοπεποίθηση με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς περιμένει επενδύσεις από Κίνα. Επισημαίνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός «κατάφερε να κρατήσει υπό έλεγχο την περίεργη κυβέρνηση συνεργασίας».

Παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν έχει βγει από το τούνελ, αναγνωρίζει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας και τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% σε διάστημα πέντε ετών. «Η κρίση έχει αφήσει μια φρικτή κληρονομιά [...] Η φτώχια έχει γίνει εκτεταμένη, ειδικά στις αστικές περιοχές. Και η συχνότητα των αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί σε τρία χρόνια».

Το άρθρο κλείνει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει καλύψει τα δύο τρίτα ενός προγράμματος περικοπών ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός «είναι σαν να τρέχεις σε μαραθώνιο: έχεις καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης, αρχίζεις όμως να κουράζεσαι».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στο 10% μειώθηκε η εγγυητική επιστολή – Τι θα γίνει με τα χρέη των ιδιωτών “Κλείδωσαν” οι όροι της σύμβασης πώλησης της ΔΕΠΑ - 7 Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές “Κλείδωσαν” οι όροι της σύμβασης πώλησης της ΔΕΠΑ - 7 Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές

“Κλείδωσαν” οι όροι της σύμβασης πώλησης της ΔΕΠΑ - 7 Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές Εγκρίθηκαν και τυπικά, κατά το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα, οι όροι της σύμβασης πώλησης της ΔΕΠΑ.
Οι όροι αναμένεται να σταλούν στους διεκδικητές της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο, με αυτούς να έχουν προθεσμία, όπως μεταδίδει το MEGA, έως τις 7 Ιουνίου για να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Στους όρους της σύμβασης πώλησης προβλέπεται η μείωση του ύψους της εγγυητικής επιστολής που θα καταβάλει ο πλειοδότης στο 10% από 20% που   συζητιόταν έως τώρα. Επίσης, κατόπιν και της σχετικής έκκλησης του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ προς τον πρωθυπουργό, στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, αποφασίστηκε ότι στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μπλοκάρει τελικά τη συμφωνία, θα επιστραφεί το σύνολο της εγγυητικής.
Στο ζήτημα των χρεών των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ, αποφασίστηκε ότι εάν οι οφειλές αυτές δεν έχουν εξοφληθεί έως τις 21/12/2015, τότε αυτές θα αφαιρεθούν από το τίμημα της πώλησης (το ΤΑΙΠΕΔ θα πληρώσει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35%).

newmoney.gr

Read more...

Καταργείται η κρατική χρηματοδότηση για κόμματα!...



Δυστυχώς (για τους φορολογούμενους),όχι για τα Ελληνικά...
Σε καταρχήν συμφωνία για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο στην Ιταλία, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
«Τις...
επόμενες ημέρες πρόκειται να δουλέψουμε για τον λεπτομερή καθορισμό του μέτρου», τόνισε ο υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, σε μήνυμά του μέσω του Twitter σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα πρέπει, τώρα, να ετοιμάσει την σχετική ρύθμιση στην οποία θα βασιστεί το σχέδιο νόμου».

Της απόφασης αυτής προηγήθηκε σειρά σκανδάλων σπατάλης και υπεξαίρεσης από στελέχη των μεγαλύτερων ιταλικών κομμάτων κατά την τελευταία διετία.

Με την απόφαση αυτή το ιταλικό δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει 159 εκατ. ευρώ καθώς αυτό ήταν το ποσό που δόθηκε στα κόμματα στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου....

Read more...

Επιστροφή Γ. Παπανδρέου...

Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την πρακτική της σιωπής ... Εντονότερη παρουσία στο εσωτερικό μέτωπο είναι ο επόμενος στόχος του Γιώργου Παπανδρέου, όπως τουλάχιστον σημειώνουν συνεργάτες του. Όσο για το τι πρόκειται να περιλαμβάνει αυτή η παρουσία, οι συνεργάτες του εξηγούν ότι «αλλά περισσότερο θα μιλήσει για... όσα γίνονται σήμερα και για όσα πρέπει να γίνουν στο μέλλον». Ο πρώην πρωθυπουργός έχει συζητήσει σχετικά με τους συνεργάτες του και έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών του. Ο Γιώργος Ελενόπουλος, ο στενότερος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου σε θέματα Τύπου, είναι μεταξύ εκείνων που γνωρίζουν πολύ καλά τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού και δεν διστάζει να τις κοινοποιήσει. Από όσα λέει, προκύπτει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν προτίθεται να ακολουθήσει την πρακτική της σιωπής. Αντίθετα, πιστεύει ότι, οι ιδέες και οι πολιτικές που πρεσβεύει πρέπει να ακούγονται και να συζητούνται παντού, στην Αχαΐα, στην Αθήνα, σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ομιλίες, σε εκδηλώσεις, σε συζητήσεις. Το στίγμα του τρόπου με τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός προτίθεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα, το δίνει η φράση «η μάχη συνεχίζεται», που χρησιμοποιεί ο κ. Ελενόπουλος. Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι τα προβλήματα, που σήμερα διογκώνονται, δεν μπορούν να έχουν «κλασικού τύπου απαντήσεις», και πολύ περισσότερο αν αυτές οι απαντήσεις είναι συντηρητικές. Οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, όπως πιστεύει ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων και «να στοχεύουν στην κινητοποίηση και όχι την παθητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού». Επίσης θεωρεί ότι σήμερα που αυξάνεται ο αριθμός των «παικτών» στο διεθνές παιχνίδι «απαιτείται περισσότερη Δημοκρατία και όχι λιγότερη», όπως είναι η τάση στην ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως. Οι πολιτικές που υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου πρέπει «να επενδύουν στον άνθρωπο, στις υποδομές και να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα για βιώσιμη ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο, όπου τα κέρδη και τα βάρη μοιράζονται δίκαια». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπανδρέου θα δώσει τη μάχη, παρά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται όλο αυτό το διάστημα και τις οποίες θεωρεί ότι δέχεται «από δομημένα κέντρα που δεν επιθυμούν να ακούγεται και να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός λόγος, οι προοδευτικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές». Θεωρεί, επίσης, ότι κάποιοι «επιχειρούν μάταια, με φασιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, να περιορίσουν ή να καταργήσουν την ελεύθερη έκφραση απόψεων». Όσοι εμφορούνται από «αυταρχικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, δεν αντέχουν στον διάλογο και για αυτό θέλουν να τον καταργήσουν» τονίζει. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δέχεται επιθέσεις και επιχειρήθηκε να λοιδορηθούν οι διαλέξεις του στα πανεπιστήμια και οι ομιλίες του σε συνέδρια, εξηγεί ο συνεργάτης του και προσθέτει ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να βάλλεται κάποιος επειδή έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για τις απόψεις του και τη χώρα του και την αξιοποιεί. Όπως αναφέρει ο κ. Ελενόπουλος, ο Γιώργος Παπανδρέου στοχεύει με τις παρεμβάσεις του «στην ανοικοδόμηση και τη διάδοση του προοδευτικού λόγου τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Η περίοδος που μεσολαβεί μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, όπως και κάθε αντίστοιχη περίοδος, προσφέρει τη δυνατότητα να οικοδομηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για όλα αυτά τα ζητήματα. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός λόγος και η προοδευτική στρατηγική, που προτίθεται να αναδείξει, είναι αναγκαία στοιχεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μάλιστα, ακριβώς για αυτό τον λόγο, πεποίθησή του είναι ότι, όλοι πρέπει να έχουν φωνή, όλοι να ακούγονται και να κυριαρχεί η αρχή της ισονομίας, καθώς έτσι εμπεδώνεται αίσθημα εμπιστοσύνης και ενισχύεται η Δημοκρατία. Για αυτό και δεν μπορεί να δεχτεί τη στάση ενός μέρους του SPD, απέναντι στη Σοσιαλιστική Διεθνή. «Χρειάζεται συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης στην προσέγγιση μειζόνων ζητημάτων για τα συμφέροντα των πολιτών της Ευρώπης και όχι ένας νέος ηγεμονισμός, όποιος κι αν θέλει να είναι ο εκφραστής του». Στην προσπάθειά του αυτή, ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει σημαντικά όπλα. Είναι, πριν από όλα «ο τιτάνιος αγώνας του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση και τα πρωτοφανή αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν». Στο οπλοστάσιο του κ. Παπανδρέου βρίσκεται και η εμπειρία και τα διδάγματα αυτής της πορείας, αλλά και από τις διεθνείς επαφές του όλο αυτό το διάστημα. Στις προθέσεις του είναι να δώσει έμφαση στο μεταρρυθμιστικό έργο που άρχισε η κυβέρνησή του, θεωρώντας αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, να συνεχιστεί, αν και η σημερινή κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει παρόμοιες προθέσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, θεωρεί ότι όσο συνεχίζεται η λήψη δημοσιονομικών μέτρων, είναι σχεδόν αδύνατο να προωθηθούν, παράλληλα και οι μεταρρυθμίσεις. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι το χρέος και το έλλειμμα ήταν συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων του ελληνικού κράτους, του πολιτικού συστήματος και της διάρθρωσης της οικονομίας. Όσο κι αν έχει λοιδορηθεί η φράση «λεφτά υπάρχουν», δύο λέξεις που αποκόπηκαν από μια ολόκληρη παράγραφο, ο πρώην πρωθυπουργός δεν παίρνει τίποτα πίσω από όσα είχε πει στις προεκλογικές ομιλίες του. Η άποψή του είναι ότι: «Πόροι, χρήματα, υπάρχουν εάν χτυπήσουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, κλειστών επαγγελμάτων, σπατάλης και γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την υγιή επένδυση και πρωτοβουλία. Εάν αυτά δεν απαντηθούν, οι προσπάθειες του ελληνικού λαού θα είναι ημιτελείς ή ακόμα και χωρίς αντίκρισμα. Οι κρίσεις θα επανέρχονται ως συστημικά και όχι συγκυριακά φαινόμενα». Σχετικά με το επίμαχο θέμα των ημερών, την αντιμετώπιση των ρατσιστικών και ναζιστικών φαινομένων, ο κ. Παπανδρέου έχει την άποψη ότι δεν αρκούν νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θεωρεί ότι «οι προοδευτικές και ταυτόχρονα αποτελεσματικές πολιτικές και η ενίσχυση της φωνής του πολίτη αποτελούν την απάντηση». Θεωρεί επίσης ότι «πολιτικές συμπεριφορές που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια, για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας, τροφοδότησαν αρχικά την «αγανάκτηση» και την «οργή» και στη συνέχεια το μίσος και η βία». ΒΗΜΑ. Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

«Το ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει πια» Για ανάγκη ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος μιλά η Αννα Διαμαντοπούλου


  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Την αποχώρησή της από «αυτό το ΠΑΣΟΚ», στο οποίο διαπιστώνει «αδυναμία επανεκκίνησης», ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας παράλληλα λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα συνενώσει εκ νέου το χώρο.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, η Αννα Διαμαντοπούλου είπε για τη σχέση της με το ΠΑΣΟΚ ότι «από το καλοκαίρι δεν συμμετείχα σε καμία διαδικασία και δεν συμμετέχω», εξέφρασε την άποψη ότι «το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή έχει πολύ μεγάλη αδυναμία επανεκκίνησης» και «δεν έχει ταυτότητα στον κόσμο, δηλαδή υποστηρίζει μεταρρυθμίσεις χωρίς να έχει υποστηρίξει τις δικές του μεταρρυθμίσεις».

«Εγώ είμαι όπως εκατομμύρια άνθρωποι που ήταν στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, που εκφράστηκαν από το ΠΑΣΟΚ για 40 χρόνια και που δεν μπορούν σήμερα να εκφραστούν από αυτό το ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε η κυρία Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται πολύ σοβαρή ανατροπή των δεδομένων για να επανακτήσει το ΠΑΣΟΚ ταυτότητα και ηθική αξιοπιστία».

Η πρώην υπουργός εκτίμησε ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς «χρειάζεται μία ανασύνθεση», καθώς το τοπίο «θυμίζει λίγο τα τέλη της δεκαετίας του ’50, όπου είχαμε 8-9 μικρά κόμματα στο χώρο του Κέντρου». Η ανασύνθεση θα γίνει με ένα κομματικό σχηματισμό που «θα εκφράζει αυτό το χώρο που ιστορικά στην Ελλάδα εξεφράσθη από την εποχή του Βενιζέλου, με νέους όρους».

«Η μεταπολίτευση δεν τελείωσε, μεταμφιέστηκε γιατί ζει και βασιλεύει το σύνολο των παθογενειών» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «για να πάμε σε νέα μεταπολίτευση, θέλουμε νέους σχηματισμούς» και ένα νέο χώρο «με καθαρές θέσεις» για την έξοδο από την κρίση και την οικονομία, για την αξιοκρατία και τη στελέχωση του δημοσίου και πολύ μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

«Θεωρώ ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για να ενωθούν όλες αυτές οι δυνάμεις» είπε η πρώην υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «λείπει αυτός που θα ενώσει την παράταξη. Η μήτρα που θα βγάλει αυτόν που θα κάνει αυτά, είναι μία συλλογικότητα, κατά την άποψή μου, από ανθρώπους που συνοδεύονται από μία αξιοπιστία σε όσα έκαναν στη ζωή τους».

Η Αννα Διαμαντοπούλου είπε ότι το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη που έχει δημιουργήσει, δεν είναι το πρόπλασμα ενός τέτοιου σχηματισμού. Ως προς το ποιος θα ηγηθεί αυτού του σχηματισμού, είπε ότι «καθόλου δεν είναι αυτό το πρόβλημά μου», αλλά -όπως συμπλήρωσε- «κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί από την αρχηγία».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνεδριάζει το Σάββατο Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και εσωκομματικά στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνεδριάζει στις 11 το πρωί του Σαββάτου, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις και τον προγραμματισμό του κόμματος για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συνεδρίαση γίνεται δύο 24ωρα πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κατά την οποία θα επιχειρήσουν γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αρκεί για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, και το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνουν βελτιώσεις. Εντούτοις, το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι χρειάζεται ειδικό αντιρατσιστικό νομοθέτημα, με το οποίο, εκτός των άλλων λόγων, θα συντονίζεται το βήμα της χώρας με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η στάση που θα τηρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα εσωκομματικά, δεδομένου του χάσματος που έχει δημιουργηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή τα οικονομικά του κόμματος και της επιλογής Βενιζέλου για συμμετοχή στην Προοδευτική Συμμαχία, την οποία ο κ. Παπανδρέου θεωρεί διασπαστική ως προς τη Σοσιαλιστική Διεθνή, της οποίας ηγείται.

Μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, ο πρώην πρωθυπουργός διεμήνυε μέσω συνεργατών του ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει την πρακτική της σιωπής και προανήγγειλε εντονότερη παρουσία στο εσωτερικό μέτωπο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...