Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Την Τρίτη στην Αθήνα το «κουαρτέτο»...


«Βαρύς» ο λογαριασμός της δεύτερης φάσης των προαπαιτουμένων...

Στην Αθήνα θα βρίσκονται την Τρίτη, εκτός απρόοπτου, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου μαζί με τους τρεις εκπροσώπους των θεσμών για έναν σαρωτικό έλεγχο στις...
μεταρρυθμίσεις που έχει επιτύχει ως τώρα η κυβέρνηση, δεδομένων των συμφωνηθέντων με τους δανειστές. 

Τα τέσσερα στελέχη των θεσμών αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα την αξιολόγηση της χώρας μας σε σχέση με τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, η πρώτη προγραμματισμένη μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Στό ''στόχαστρο'' του κουαρτέτου αναμένεται να βρεθούν ασφαλιστικό, φορολογικό, αλλά και συνταξιοδοτικό, οι μεταρρυθμίσεις στα οποία θα δώσουν ''το πράσινο φως'' για την ομαλή συνέχιση της συμφωνίας των δανειστών με την κυβέρνηση. 

Όπως εκτιμάται, αυτή η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του Νοεμβρίου, για να μπορέσουν να ασχολήθουν στην συνέχεια και με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάτι το οποίο απασχολεί έντονα τόσο το ΔΝΤ, όσο και τους υπόλοιπους θεσμούς. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόνο 30% καλύφθηκαν από το νομοσχέδιο που πέρασε την Παρασκευή από την Βουλή και αυτό ίσως αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα στους θεσμούς και την κυβέρνηση, σε σχέση και με την εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού 2 δισ. της συμφωνίας, στο οποίο ελπίζουν πολύ στην Αθήνα. 

Η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων φέρεται να είναι πιο επώδυνη από την πρώτη, με μέτρα που θα πλήττουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. 

Ποιά είναι τα σημεία ''φωτιά'' που θα καθορίσουν την εκταμίευση:

Η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό
Η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ
Το ζήτημα των εισφορών στον ΟΑΕΕ
Η κατάργηση του ΕΚΑΣ
Η καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους...

newpost.gr 

Read more...

Ο φάκελος που καίει την Κατερίνα Σαββαΐδου...


Στοιχεία - φωτιά περιέχονται στον φάκελο των εισαγγελέων διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αγγελικής Τριανταφύλλου για την υπόθεση της γενικής γραμματέως Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, της οποίας η παραίτηση και ζητήθηκε την Παρασκευή από το Μέγαρο Μαξίμου. Θεωρείται ως...
ύποπτη διάπραξης κακουργηματικής απιστίας και την Τετάρτη θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα. Ελέγχονται ως ύποπτες επίσης ακόμη 15 περιπτώσεις επανελέγχων, τις οποίες είχε επίσης διατάξει η ίδια. 


Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", η Κατερίνα Σαββαΐδου φέρεται να ευνόησε τρεις εταιρείες στην Καβάλα και συγκεκριμένα εμφανίζεται να επιχείρησε να ποδηγετήσει τον φορολογικό επανέλεγχο εταιρείας, που φέρεται να έχει διαπράξει ακόμα και τοκογλυφικές πράξεις. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η μεσάζουσα εταιρεία Gennet Α.Ε. Πρόκειται για ενδιάμεση εταιρεία σε αγοραπωλησίες εταιρειών καπνού εισαγωγών και εξαγωγών στην Καβάλα και όπως αποκαλύπτεται είχε και στο παρελθόν, περιοριστικά μέτρα εις βάρος της, τα οποία ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν. 

Μαρτυρία υπαλλήλου «καίει» την γραμματέα, αφού εμφανίζεται να έχει διατάξει τον επανέλεγχο, σχετικά με πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, ποσό που θα έπρεπε ως τώρα να έχει καταβληθεί. Ο επανέλεγχος διατάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση στη Βουλή για την προεδρική εκλογή, που προκάλεσε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015. Στην υπόθεση εμπλέκεται και πρώην υπουργός που εμφανίζεται να διευκόλυνε διανειοδότηση. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το "Βήμα της Κυριακής, ενώ το αίτημα επανελέγχου της εταιρείας Gennet είχε απορριφθεί, αιφνιδιαστικά το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2014 δόθηκε εντολή σε υπάλληλο (Ι.Μ. ) της Διεύθυνσης Ελέγχων με απλό αντίγραφο αίτησης για επανέλεγχο, το οποίο έφερε ημερομηνία 13-10-2013. Η αίτηση, που παραδόθηκε από τον προϊστάμενο δεν έφερε ούτε αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά ούτε άλλη υπηρεσιακή σημείωση. Η υπάλληλος διαπίστωσε ότι η αίτηση ήταν η ίδια με αυτή της εταιρείας το 2013, για την οποία στις 6-2-2014 υπήρχε απορριπτική εισήγηση με ενημερωτικό σημείωμα. Διαπίστωσε επίσης ότι τα στοιχεία που επικαλείτο η επιχείρηση είχαν ήδη ληφθεί υπόψη από το ΔΕΚ Αθηνών και την Επιτροπή του 70Α και ότι εκκρεμούσε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Για τους λόγους αυτούς εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης. Παρότι συμφώνησε όλη η Υπηρεσία, με απόφαση της γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, στην οποία είχε στο μεταξύ έρθει η αρμοδιότητα επανελέγχων, διατάχθηκε να συνταχθεί συμπληρωματική έκθεση επανελέγχου για την Gennet A.E., παρά τις τέσσερις αποφάσεις επιβολής προστίμου. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκε ο προϊστάμενος Μ. που με έγγραφό του εξέφραζε αντιρρήσεις για τον επανέλεγχο, ενώ προστέθηκε για επανέλεγχο και η εταιρεία ΟΔΕΤΤΗ, που επίσης συναλλάσσονταν με την Gennet.

Οι τρεις ιδιοκτήτες της εταιρείας, Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης, Αλέξανδρος Μαρτίνης και Δημήτρης Κλώνης ήταν πρόσωπα εναντίον των οποίων είχαν επιβληθεί το 2013 περιοριστικά μέτρα με τις διατάξεις του νόμου 2523/1997, τα οποία ήρθησαν τον Μάιο του 2013 , λίγους μήνες μετά την επιβολή τους. Μάλιστα για την εταιρεία Gennet A.E αναφέρουν ότι η μεσολάβησή της όχι μόνο δεν εξηγείται λογικά, αλλά ότι έβλαπτε τις δυο οικογενειακές επιχειρήσεις, λόγω της διαφοράς στην τιμή πώλησης των καπνών, που ήταν 3:7. Για την τρίτη εταιρεία «Καπνεμπορικές Επιχειρήσεις», που πουλούσε και αγόραζε από την ΟΔΕΤΤΗ, οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι είχε συσταθεί για να της προσδοθεί νομιμοφάνεια στις χρηματικές ροές των τοκογλυφικών δανείων.

tvxs.gr

Read more...

Ο κύβος ερρίφθη: Οι αγρότες αποφάσισαν κινητοποιήσεις...


Σε τροχιά δυναμικών πανελλαδικών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δεν αποκλείουν ακόμη και να...
στηθούν μπλόκα στους δρόμους πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς ο αγώνας τους θα κλιμακώνεται.

Σχετική απόφαση έλαβαν το μεσημέρι της Κυριακής (18/10), στη Λάρισα αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν μαζικά στην πανελλήνια συγκέντρωση που συγκάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων, προκειμένου οι αγρότες να εκφράσουν την κάθετη αντίθεση τους στα προωθούμενα για τον κλάδο τους νέα μέτρα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Η μαζικότητα της συμμετοχής στη συνάντηση, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σηματοδοτεί και την αποφασιστικότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων να αγωνιστούν ώστε, όπως και οι ίδιοι τόνισαν, να στήσουν ισχυρό μπλόκο απέναντι στην επερχόμενη φοροεπιδρομή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι 37 νομών της χώρας από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, και πάνω από 250 εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνων από όλη τη χώρα.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών που θα έχουν κλιμακωτό χαρακτήρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν, ξεκινούν ήδη από τη Δευτέρα με περιοδείες κλιμακίων και ενημερωτικές συνελεύσεις σε χωριά.

Τα μέτρα... βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Από τα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν περιφερειακές κινητοποιήσεις σε νομούς και επαρχίες με διενέργεια και κατά τόπους συλλαλητηρίων, οι οποίες θα διαρκέσουν όλο τον Νοέμβριο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική συνάντηση, όπου και θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα με τους αγρότες να μην αποκλείουν καμία μορφή αγώνα ούτε και το στήσιμο μπλόκων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα αγωνιστούν ώστε να αντιπαλέψουν τη νέα λαίλαπα των μέτρων που τους απειλούν μέσα από το τρίτο μνημόνιο και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η οποία θα μειώσει στο μισό, όπως εκτίμησε, τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες αντιδρούν σε μέτρα, όπως:

-Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.

- Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

-Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.

-Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

Read more...

Δηλώσεις Πετρόπουλου Σύνδεση αποδείξεων με εισφορά υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων


Σύνδεση αποδείξεων με εισφορά υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Είσπραξη εισφοράς υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των ταμειακών μηχανών προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.
Παρουσιάζοντας στο Mega τους στόχους της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στο νέο τρόπο είσπραξης των εισφορών από ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθερους επαγγελματίες: «Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δεν θα μας διαφεύγει, με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις. Ένας τρόπος είναι και με το Taxisnet. Το μελετάμε και ενδεχομένως να θέσουμε τους κανόνες και να εφαρμοστεί και μέσα στο 2015.
» Όταν κόβει μια απόδειξη πληρωμής το κατάστημα θα έχει και ένα ποσοστό που θα είναι για την κοινωνική ασφάλιση. Θα συγκεντρώνεται θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται».
Δήλωσε ακόμη πως δεν πρόκειται να κοπούν οι συντάξεις εκείνων που έχουν μεγάλη περιουσία, αλλά αναζητούνται τρόποι, ώστε να εκλογικευτούν ορισμένες αδικαιολόγητα μεγάλες συντάξεις και να ενισχυθούν παράλληλα τα κατώτατα εισοδήματα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα συντάξεις που η αναπλήρωσή τους φτάνει και το 150%, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να παίρνει περισσότερα από όσα έπαιρνε όταν εργαζόταν.
Ο ίδιος τόνισε πως μελετάται πρόγραμμα με βάση το οποίο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για την ασφάλισή τους δημιουργώντας τον προσωπικό τους «κουμπαρά», από τον οποίο θα μπορούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αποσύρουν τα χρήματά τους, εάν το επιθυμούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει νέα αποθεματικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά τους.

Αναφερόμενος στην ενοποίηση των Ταμείων, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως γίνονται προσπάθειες όλα τα Ταμεία να γίνουν ένα ή δύο με ευκολότερη την δεύτερη επιλογή και εκτίμησε πως με την πρόσληψη προσωπικού και την χρήση της μηχανογράφησης θα εξοικονομηθούν πόροι και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την έκδοση σύνταξης.

«Δεν θα κάνουμε με το ζόρι ένα Ταμείο. Αν χωρέσει σε ένα Ταμείο θα είναι ένα, αν πρέπει να είναι δύο θα είναι δύο, αν θα πρέπει να είναι τρία θα είναι τρία. Το μέγιστο όμως θα είναι τρία. Νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να είναι δύο, μακάρι και είναι ευχής έργο να είναι ένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος και τόνισε πως στόχος του είναι να βάλει τάξη στο χάος του ασφαλιστικού.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κοινή συνέντευξη τύπου Μέρκελ - Νταβούτογλου: Επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας


Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση, αλλά η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μια επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
merkeldavut
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο Νταβούτογλου είπε ακόμη πως η Τουρκία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα.
Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ είπε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
"Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ενταξιακή διαδικασία πιο δυναμικά;" ρώτησε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο πρωθυπουργό.
"Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα (κεφάλαια) 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες", είπε.
Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μία "ζώνη ασφαλείας" στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.
Το βάθεμα της σύγκρουσης των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη συριακή πόλη Χαλέπι μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων, είπε ακόμη ο Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Mega deal» της κυβέρνησης με την Hewlett-Packard;...


«Mega deal» της κυβέρνησης με την Hewlett-Packard;
Μια μεγάλη συμφωνία εξαιρετικής σημασίας με την Hewlett-Packard φέρεται να «κλείδωσε» σε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την ηγετική ομάδα του αμερικανικού κολοσσού την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, η οποία κρατήθηκε ως... επτασφράγιστο μυστικό.

Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για το διπλασιασμό του...
όγκου διακίνησης εμπορευμάτων μέσα από τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά και την κατασκευή κέντρου μεταποίησης στη χώρα μας. 

Η συνάντηση, η οποία έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Αμερική και συνδέεται με τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός για την προσέλκυση επενδυτών, έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κορυφαία στελέχη της HP, όπως ο William Long, αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τη διακίνηση των προϊόντων της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, και Stuart Pann, επικεφαλής των αντιπροέδρων της HP, ζήτησαν δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την εύρυθμη λειτουργία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε ο επιπλέον όγκος εμπορευμάτων να μπορεί να διακινηθεί χωρίς προβλήματα. 

Παράλληλα, συζήτησαν θέματα φορολογίας που απασχολούν την HP, προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή του κέντρου μεταποίησης, που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μετατρέψει τη χώρα μας σε διαμετακομιστικό κέντρο όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και παγκόσμιο. 

Η συμφωνία θεωρείται τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να δώσει ώθηση στην πολύπαθη ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή που χρειάζεται όσο τίποτε άλλο νέες επενδύσεις σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας του Σαββάτου», η ηγετική ομάδα της HP έφυγε από τη συνάντηση με τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν άμεσα μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά σε δυναμικό και σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο-πύλη της ΝΑ Ευρώπης.

Στόχος της Hewlett-Packard είναι να αυξήσει σημαντικά την εμπορευματική κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά και να αποτελέσει το βασικό προμηθευτή σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και των Υποσαχάριων Χωρών (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Σουδάν, Τσαντ, Δημοκρατία του Νίγηρα, Μάλι, Μαυριτανία), εκτός από τα Βαλκάνια, όπου ήδη δραστηριοποιείται μέσω των προϊόντων που μεταφέρονται με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

protothema.gr

Read more...

Μελίνα Μερκούρη: 95η επέτειος από τη γέννησή της

Μελίνα Μερκούρη: 95η επέτειος από τη γέννησή της

Η Google τιμάει με το σημερινό της Doodle την 95η πέτειο από τη γέννησή της. Μελίνα Μερκούρη, η προσωποποίηση του πάθους για τη ζωή.

Η Μελίνα Μερκούρη (Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 1920 – Νέα Υόρκη, 6 Μαρτίου 1994) ήταν ηθοποιός και πολιτικός. Καταγόταν από σπουδαία οικογένεια πολιτικών. Μεγάλη ηθοποιός βραβευμένη με διεθνή βραβεία και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (όπως τόνισε και ο Ανδρέας Παπανδρέου "άντεξε" και στους 16 ανασχηματισμούς κυβέρνησης που έκανε), από το 1981-1989 και 1993-1994 Η οικογένεια Μερκούρη είχε απώτερη καταγωγή από την Αργολίδα και μέλη της είχαν πολεμήσει στην επανάσταση του 1821. Ο παππούς της Μελίνας, Σπυρίδων Μερκούρης, είχε διατελέσει για πολλά χρόνια δήμαρχος Αθηναίων. Ο πατέρας της, Σταμάτης Μερκούρης, ήταν αξιωματικός του Ιππικού και χρημάτισε βουλευτής και υπουργός, ενώ για πολλά χρόνια συμμετείχε στη διοίκηση της ομάδας του Παναθηναϊκού. Ο θείος της, Γεώργιος Μερκούρης, είχε ακροδεξιές πολιτικές απόψεις και ήταν ιδρυτής του Ελληνικού Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο της Κατοχής.
Το Σεπτέμβρη του 1938 η Μελίνα γίνεται δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με συμμαθητές, μεταξύ άλλων, τη Δέσπω Διαμαντίδου, την Αλέκα Παΐζη, τον Ανδρέα Φιλιππίδη, τον Αλέξη Δαμιανό κ.ά. Κατά τη διάρκεια της επταετίας (1967-1974) πολέμησε σφοδρά τη Χούντα, χρησιμοποιώντας τη φήμη και τη λάμψη που είχε αποκτήσει, με συνέπεια να της αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα. Έδωσε αρκετές συναυλίες και διοργάνωσε αρκετά μεγάλο αριθμό πορειών αντιδικτατορικού χαρακτήρα. Επεδίωξε και συναντήθηκε με πολιτικούς αλλά και με πνευματικές προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους, με σκοπό να τους ευαισθητοποίησει ενάντια στη χούντα. Κατά την διάρκεια των αγώνων της έγιναν εναντίον της απόπειρες δολοφονίας, μία από τις οποίες παραλίγο να της στερήσει τη ζωή.
Με την πτώση της χούντας επιστρέφει στην Ελλάδα όπου και εγκαθίστανται μόνιμα πλέον και συνεργαζόμενη με στελέχη της αντιστασιακής οργάνωσης Π.Α.Κ. και τον Ανδρέα Παπανδρέου ιδρύουν το Πανελλήνιον Σοσιαλιστικόν Κίνημα αργότερα ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Κατεβαίνει υποψήφια στη Β` Πειραιά το 1974 αλλά δεν καταφέρνει να εκλεγεί βουλευτής, πράγμα το οποίο επιτυγχάνει το 1977. Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού κατά τα χρονικά διαστήματα 1981-1989 και 1993-1994, θέση η οποία της έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν, τα οποία βρίσκονται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου, να δημιουργήσει το θεσμό των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων (γνωστά ως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) με σκοπό την πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας αλλά και τον θεσμό των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης, με πρώτη την Αθήνα το 1985. Το 1990 διεκδίκησε την δημαρχία της Αθήνας, χωρίς όμως επιτυχία.
Στη δεύτερη θητεία της στο υπουργείο πολιτισμού δίνει μεγάλη σημασία στην εισαγωγή του πολιτισμού και της θεατρικής αγωγής στα σχολεία, αλλά καταβεβλημένη από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994. Ο θάνατός της προκάλεσε εκδηλώσεις συγκίνησης σε όλο τον κόσμο. Πολλοί πολιτικοί ηγέτες στέλνουν συλλυπητήρια μηνύματα στην οικογένειά της και στην Ελλάδα. Την ώρα της κηδείας της τα θέατρα και τα μαγαζιά στο Μπρόντγουεϊ παραμένουν κλειστά.
http://www.newsit.gr/

Read more...

Πέτυχαν το 7x7 οι Πειραιώτες Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός με «τεσσάρα» επί της ΑΕΚ


Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός με «τεσσάρα» επί της ΑΕΚ
  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του σε ένα ακόμη ντέρμπι του πρωταθλήματος, καθώς στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, επιβλήθηκε της ΑΕΚ με 4-0. Η «Ένωση» άντεξε για περίπου μισή ώρα (28’ Μποτία 1-0), ενώ στην επανάληψη αρκούσε ένα οκτάλεπτο ξέσπασμα στο 70' με τον Ιντέγε και στο 78' με τον Φορτούνη, ο οποίος διαμόρφωσε το σκορ στο 93' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

19 φωτογραφίες


Οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν το 7x7 στο πρωτάθλημα και αυξάνουν συνεχώς τη διαφορά από τους διώκτες τους. Από την άλλη, οι «κιτρινόμαυροι» αν εξαιρεθούν ορισμένες καλές εμπνεύσεις στο πρώτο μέρος, δεν έφτασαν σε επίπεδο απόδοσης που να δικαιολογεί τις απαιτήσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκη.

Μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο 25λεπτο, το ματς άναψε. Το... σπίρτο το έβαλε η ΑΕΚ και συγκεκριμένα ο Πλατέλλας, ο οποίος με κοντρόλ με το στήθος και απευθείας αριστερό σουτ από πλάγια θέση έστειλε την μπάλα να περάσει ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Ρομπέρτο, ο οποίος πάντως φάνηκε να ελέγχει τη φάση.

Ένα λεπτό αργότερα ξεκίνησε το γκολ του Ολυμπιακού. Ο Ιντέγε με μία από τις γνωστές του επελάσεις από τα πλάγια, σούταρε σχεδόν ανενόχλητος υποχρεώνοντας τον Μπαρόχα να διώξει την μπάλα με τα πόδια σε κόρνερ. Το κόρνερ εκτέλεσε ο Τσόρι και η μπάλα έφτασε στον Μποτία, ο οποίος με καρφωτή κεφαλιά από τη γραμμή της μικρής περιοχής άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό στο 28ο λεπτό (1-0). Αυτό ήταν το δεύτερο γκολ του Ισπανού αμυντικού στο πρωτάθλημα, μόλις στην τέταρτη εφετινή συμμετοχή στην Σούπερ Λιγκ.

Τα... τζαρτζαρίσματα στο τελευταίο τρίλεπτο του αγώνα, απόρροια κάποιων (σωστών) αποφάσεων του Κύζα έφεραν νεύρα αλλά και κίτρινες κάρτες, με τον Δραμινό ρέφερι να κιτρινίζει τον Μποτία στο 44' και τον... παγκίτη Κορδέρο στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου. Στη φυσούνα κατά την αποχώρηση των ομάδων από τον αγωνιστικό χώρο, φάνηκε να υπάρχει ένταση, η οποία έληξε με την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων!

Ο Τσόρι Ντομίνγκες ήταν ο πρωταγωνιστής σε δύο μεγάλες ευκαιρίες του Ολυμπιακού στο δίλεπτο 64'-65'. Στην πρώτη περίπτωση το σουτ του Τσόρι από εξαιρετική θέση μπλόκαρε ο Μπαρόχα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση και από την εξαιρετική εναλλαγή της μπάλας από τους Πάρντο και Σαλίνο, ο Ντομίνγκες έγινε αποδέκτης της μπάλας όμως η κεφαλιά που επιχείρησε βρήκε το οριζόντιο δοκάρι του γκολκίπερ της Ένωσης.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού μεταφράστηκε σε δεύτερο γκολ στο 70ο λεπτό. Σκόρερ (για δεύτερο συνεχόμενο ματς) ο Ιντέγε. Ο Νιγηριανός υποδέχθηκε με πλάτη στην εστία την μπάλα, όμως με εξαιρετικό και πανέξυπνο γύρισμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Μπαρόχα.

Στο 75' η ΑΕΚ έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στον αγώνα όταν ο Μπαρμπόσα από καλή θέση δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, για να έρθει δύο λεπτά αργότερα το τρίτο γκολ του Ολυμπιακού. Ο Φορτούνης, ο οποίος στο 76` είχε μπει ως αλλαγή στη θέση του Τσόρι, στο 78ο λεπτό στέφθηκε σκόρερ. Στην «ερυθρόλευκη» αντεπίθεση, ο Ιντέγε έκανε παράλληλο γύρισμα, ο Μπαρόχα δεν μπόρεσε να μαζέψει την μπάλα και ο επερχόμενος Φορτούνης πλάσαρε στην κενή εστία κάνοντας το 3-0.

Στο 86' ο Ολυμπιακός, σε μία ακόμη αντεπίθεση, έφτασε κοντά στο τέταρτο γκολ, όμως ο Πάρντο από κοντά δεν μπόρεσε να παραβιάσει την εστία του Μπαρόχα, με τον γκολκίπερ της ΑΕΚ να διώχνει δύσκολα.

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα, οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι. Ο Ερνάνι ανατράπηκε από τον Γκάλο με τον Κύζα να δείχνει αμέσως την εσχάτη των ποινών. Ο Φορτούνης ήταν εύστοχος από τα 11 βήματα (4-0), με τον διεθνή επιθετικό να σκαρφαλώνει μόνος πρώτος στον πίνακα των σκόρερ με επτά γκολ.

Δαιτητής: Κύζας (Δράμας)

Κίτρινες κάρτες: Σιόβας (38'), Μποτία (44'), Μαζουάκου (66'), Σαλίνο (89'), - Αραβίδης (31'), Κορδέρο (45'+1), Μπαρμπόσα (58'), Γκάλο (90'+2)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ρομπέρτο Σίλβα): Ρομπέρτο, Μποτία, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Ντουρμάζ (64` Πάρντο), Σιόβας, Μαζουάκου, Σαλίνο, Σεμπά (79` Ερνάνι), Ιντέγε, Τσόρι Ντομίνγκες (76` Φορτούνης).

















































































































ΑΕΚ (Τραϊανός Δέλλας): Μπαρόχα, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Τζανετόπουλος, Βίλα, Σιμόες (63` Μπουονανότε), Μάνταλος (82` Κορδέρο), Γιόχανσον, Μπαρμπόσα, Πλατέλλας (75` Κρισάντους), Αραβίδης.
Στατιστικά κι άλλα...

* Πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα αναδείχθηκε ο Ιντέγε.

* Ο Φορτούνης με τα δύο τέρματα που σημείωσε έφτασε τα επτά μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα και βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ.

* Το ρεκόρ της τελευταίας 20ετίας για την καλύτερη εκκίνηση στο πρωτάθλημα, ισοφάρισε ο Ολυμπιακός με τη νίκη επί της ΑΕΚ. Έφτασε τις επτά νίκες σε ισάριθμους αγώνες, ρεκόρ που είχε τόσο τη σεζόν 2012/13 με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ στον πάγκο, όσο και τη σεζόν 1999/00 επί ημερών Ντούσαν Μπάγεβιτς.

* Η υπεροχή του Ολυμπιακού επί της Ένωσης στο «Γ. Καραϊσκάκης» από τη σεζόν 2004/05 είναι σαφέστατη. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν τις εννέα νίκες σε 11 ματς, με τελευταία ήττα τη σεζόν 2009/10 (1-2). Ο Ολυμπιακός συνολικά σε 56 αγώνες έφτασε τις 31 νίκες, η ΑΕΚ έχει 14, ενώ 11 ματς έληξαν ισόπαλα.

* Ένας ακόμη αμυντικός του Ολυμπιακού σκοράρει σε ματς Ολυμπιακός-ΑΕΚ την τελευταία δεκαετία. Ο Μποτία πέτυχε το πρώτο γκολ των «ερυθρολεύκων» στο 28ο λεπτό. Σκόρερ απέναντι στην ΑΕΚ και μάλιστα πέντε φορές είχαν στεφθεί δύο πρώην κεντρικοί αμυντικοί του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα οι Αβραάμ Παπαδόπουλος και Όλαφ Μέλμπεργκ. Από δύο γκολ έχουν πετύχει Κοβάσεβιτς και Μιραλάς.

* 11 ματς έχουν δώσει για το πρωτάθλημα οι δύο ομάδες στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να σκοράρει και στα 11. Μάλιστα σε οκτω από αυτά, οι πρωταθλητές έχουν διατηρήσει ανέπαφη τη δική τους εστία.

* Εικοσιέξι γκολ έχει πετύχει ο Ολυμπιακός κόντρα στην ΑΕΚ στα εντός έδρας παιχνίδια πρωταθλήματος από το 2004 και μετά. Αντίστοιχα η ΑΕΚ έχει δεχτεί 15 γκολ στις τέσσερις τελευταίες επισκέψεις της στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο πλαίσιο της Super League. Η Ένωση δεν έχει πετύχει κανένα τέρμα και το τελευταίο της είναι στις 2 Μαΐου 2010 με πέναλτι του Τζιμπούρ στην ήττα με 2-1.

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ:

Πλατανιάς - Πανθρακικός 4-0
(3΄ Τσουράκης, 15΄,60΄ Μιλούνοβιτς, 88΄ Ράμος)

Πανιώνιος - Καλλονή 2-0
(11΄,68΄ Μπακασέτας)

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 4-0
(28΄ Μποτία, 70΄ Ιντέγε, 78΄,90΄+4πεν. Φορτούνης)

Βέροια - Ατρόμητος 18/10

Λεβαδειακός - Παναιτωλικός 18/10

Αστέρας Τρίπολης - Ξάνθη 18/10

Ηρακλής - ΠΑΟΚ 18/10

Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα19/10

Η βαθμολογία (σε 6 αγώνες)

1. Ολυμπιακός 21 -7αγ.
2. Παναθηναϊκός 15
3. ΑΕΚ 13 -7αγ.
. Πανιώνιος 13 -7αγ.
5. ΠΑΟΚ 10
6. Λεβαδειακός 9
7. ΠΑΣ Γιάννινα 8
. Βέροια 8
. Αστέρας Τρίπολης 8
10.Παναιτωλικός 7
11.Ατρόμητος 6
.Ξάνθη 6
.Ηρακλής 6
14.Καλλονή 5 -7αγ.
.Πλατανιάς 5 -7αγ.
16.Πανθρακικός 2 -7αγ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...