Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ο φάκελος που καίει την Κατερίνα Σαββαΐδου...


Στοιχεία - φωτιά περιέχονται στον φάκελο των εισαγγελέων διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αγγελικής Τριανταφύλλου για την υπόθεση της γενικής γραμματέως Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, της οποίας η παραίτηση και ζητήθηκε την Παρασκευή από το Μέγαρο Μαξίμου. Θεωρείται ως...
ύποπτη διάπραξης κακουργηματικής απιστίας και την Τετάρτη θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα. Ελέγχονται ως ύποπτες επίσης ακόμη 15 περιπτώσεις επανελέγχων, τις οποίες είχε επίσης διατάξει η ίδια. 


Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", η Κατερίνα Σαββαΐδου φέρεται να ευνόησε τρεις εταιρείες στην Καβάλα και συγκεκριμένα εμφανίζεται να επιχείρησε να ποδηγετήσει τον φορολογικό επανέλεγχο εταιρείας, που φέρεται να έχει διαπράξει ακόμα και τοκογλυφικές πράξεις. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η μεσάζουσα εταιρεία Gennet Α.Ε. Πρόκειται για ενδιάμεση εταιρεία σε αγοραπωλησίες εταιρειών καπνού εισαγωγών και εξαγωγών στην Καβάλα και όπως αποκαλύπτεται είχε και στο παρελθόν, περιοριστικά μέτρα εις βάρος της, τα οποία ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν. 

Μαρτυρία υπαλλήλου «καίει» την γραμματέα, αφού εμφανίζεται να έχει διατάξει τον επανέλεγχο, σχετικά με πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, ποσό που θα έπρεπε ως τώρα να έχει καταβληθεί. Ο επανέλεγχος διατάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση στη Βουλή για την προεδρική εκλογή, που προκάλεσε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015. Στην υπόθεση εμπλέκεται και πρώην υπουργός που εμφανίζεται να διευκόλυνε διανειοδότηση. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το "Βήμα της Κυριακής, ενώ το αίτημα επανελέγχου της εταιρείας Gennet είχε απορριφθεί, αιφνιδιαστικά το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2014 δόθηκε εντολή σε υπάλληλο (Ι.Μ. ) της Διεύθυνσης Ελέγχων με απλό αντίγραφο αίτησης για επανέλεγχο, το οποίο έφερε ημερομηνία 13-10-2013. Η αίτηση, που παραδόθηκε από τον προϊστάμενο δεν έφερε ούτε αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά ούτε άλλη υπηρεσιακή σημείωση. Η υπάλληλος διαπίστωσε ότι η αίτηση ήταν η ίδια με αυτή της εταιρείας το 2013, για την οποία στις 6-2-2014 υπήρχε απορριπτική εισήγηση με ενημερωτικό σημείωμα. Διαπίστωσε επίσης ότι τα στοιχεία που επικαλείτο η επιχείρηση είχαν ήδη ληφθεί υπόψη από το ΔΕΚ Αθηνών και την Επιτροπή του 70Α και ότι εκκρεμούσε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Για τους λόγους αυτούς εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης. Παρότι συμφώνησε όλη η Υπηρεσία, με απόφαση της γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, στην οποία είχε στο μεταξύ έρθει η αρμοδιότητα επανελέγχων, διατάχθηκε να συνταχθεί συμπληρωματική έκθεση επανελέγχου για την Gennet A.E., παρά τις τέσσερις αποφάσεις επιβολής προστίμου. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκε ο προϊστάμενος Μ. που με έγγραφό του εξέφραζε αντιρρήσεις για τον επανέλεγχο, ενώ προστέθηκε για επανέλεγχο και η εταιρεία ΟΔΕΤΤΗ, που επίσης συναλλάσσονταν με την Gennet.

Οι τρεις ιδιοκτήτες της εταιρείας, Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης, Αλέξανδρος Μαρτίνης και Δημήτρης Κλώνης ήταν πρόσωπα εναντίον των οποίων είχαν επιβληθεί το 2013 περιοριστικά μέτρα με τις διατάξεις του νόμου 2523/1997, τα οποία ήρθησαν τον Μάιο του 2013 , λίγους μήνες μετά την επιβολή τους. Μάλιστα για την εταιρεία Gennet A.E αναφέρουν ότι η μεσολάβησή της όχι μόνο δεν εξηγείται λογικά, αλλά ότι έβλαπτε τις δυο οικογενειακές επιχειρήσεις, λόγω της διαφοράς στην τιμή πώλησης των καπνών, που ήταν 3:7. Για την τρίτη εταιρεία «Καπνεμπορικές Επιχειρήσεις», που πουλούσε και αγόραζε από την ΟΔΕΤΤΗ, οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι είχε συσταθεί για να της προσδοθεί νομιμοφάνεια στις χρηματικές ροές των τοκογλυφικών δανείων.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: