Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων στο Γιώργο Σπανό, αποδίδει η ΕΛΑΣ



Σύμφωνα με την αστυνομίας οι αναλογούντες διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπερβαίνουν το ποσό των 3.500.000€.
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε λαθρεμπόριο καυσίμων, κακουργηματική απάτη σε βάρος ναυτιλιακών εταιρειών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας είναι αποκαλυπτική:
Εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πολυμελής εγκληματική ομάδα η οποία από διετίας και πλέον διέπραττε συστηματικά λαθρεμπόριο ναυτιλιακού πετρελαίου.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης παρακρατούσαν ναυτιλιακό πετρέλαιο μετά από ανεφοδιασμό πλοίων ναυτιλιακών εταιρειών και στη συνέχεια το διοχέτευαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων, όπου, μετά από πρόσμιξη με πετρέλαιο κίνησης το διέθεταν και πάλι στην αγορά.
Χθες και σήμερα, κατά την διάρκεια οργανωμένης και συντονισμένης επιχείρησης συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής δέκα πέντε (15) ημεδαποί – μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ηλικίας από 36 έως 62 ετών.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία υγρών καυσίμων σε βαθμό κακουργήματος, απάτη κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.
 
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται και δύο κρατικοί υπάλληλοι και ειδικότερα ανώτερος υπάλληλος του ΥΠ.Ε.Κ.Α. και υπάλληλος του Α΄ Τελωνείου Πειραιά, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση με τον διακριτό ρόλο να ενημερώνουν για επικείμενους ελέγχους.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλοι εννιά (9) ημεδαποί – μέλη της εγκληματικής οργάνωσης οι οποίοι αναζητούνται.
Αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση είχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών και δύο ακόμα άτομα, υπάλληλος και συνεργάτης της ίδιας εταιρείας.
Η μεθοδολογία που ακολουθούσε η εγκληματική οργάνωση διακρίνονταν σε διαφορετικά-επιμέρους επίπεδα δράσης, σε όλη τη διαδικασία μεταφοράς, διακίνησης, παράδοσης και παραλαβής ναυτιλιακού καυσίμου.
 
Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε από την έρευνα, αρχικά οι οδηγοί βυτιοφόρων-υπάλληλοι της εταιρείας, κατά την μετάβασή τους στα σημεία ελλιμενισμού διαφόρων πλοίων, ανά την επικράτεια (πλοία ακτοπλοϊκών γραμμών, επαγγελματικά και ποντοπόρα) δεν παρέδιδαν ολόκληρη την ποσότητα του πετρελαίου, η οποία αναγράφονταν στα παραστατικά.
Ακολούθως, το υπόλοιπο του πετρελαίου το επέστρεφαν στην εταιρεία και στη συνέχεια οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης το διέθεταν εκ νέου στο εμπόριο, μέσω «συνεργαζόμενων» πρατηρίων υγρών καυσίμων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το επαναδιέθεταν αυτούσιο στους πλοιοκτήτες. Μέχρι στιγμής έχει προκύψει ότι η εγκληματική οργάνωση "συνεργαζόταν" με δώδεκα (12) πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική.
Επιπλέον προέκυψε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, άτομα που εμπλέκονταν στη διαδικασία μεταφοράς, διακίνησης, παράδοσης και παραλαβής των καυσίμων, ενεργούσαν και για λογαριασμό τους.
Ειδικότερα, υπάλληλοι-οδηγοί των βυτιοφόρων, κατά την επιστροφή του παράνομα παρακρατηθέντος ναυτιλιακού καυσίμου, δεν το επέστρεφαν στο σύνολό του, αλλά παρακρατούσαν και για ίδιο όφελος μεγάλες ποσότητες, τις οποίες διέθεταν με χαμηλότερη τιμή σε συγκεκριμένους πρατηριούχους, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.
Σε άλλη περίπτωση μηχανικός πλοίου, ο οποίος συνελήφθη, είχε παρακρατήσει για ίδιο όφελος έντεκα (11) τόνους ναυτιλιακό καύσιμο και προσπαθούσε να βρει τρόπο να το διαθέσει στους οδηγούς των βυτιοφόρων, με διαγραφόμενη την προοπτική για συνεχή ανεφοδιασμό του συγκεκριμένου πλοίου και παράνομη παρακράτηση 3 έως 4 τόνων καυσίμων εβδομαδιαίως.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να ξεπερνούν τις διαδικασίες ελέγχου κατά την παράδοση στα ελλιμενισμένα πλοία των ποσοτήτων που είχαν παραγγελθεί (πετρέλευση) και να παραπλανούν τους αρμόδιους Τελωνειακούς υπαλλήλους ελεγκτές ή τους υπεύθυνους των πληρωμάτων για την παραλαβή του καυσίμου, χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα.
Ενδεικτικά, σε προσυνεννόηση με συγκεκριμένο χειριστή γεφυροπλάστιγγας για βαριά οχήματα στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, εμφάνιζαν πλασματικές μετρήσεις κατά την ζύγιση του βυτιοφόρου. Οι πλασματικές μετρήσεις πραγματοποιούνταν με παρέμβαση από πριν στο λογισμικό των ηλεκτρονικών συστημάτων της γεφυροπλάστιγγας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το «κατά παραγγελία» επιδιωκόμενο κάθε φορά αποτέλεσμα. Για την άμεση συνέργεια στη διαδικασία αυτή ο χειριστής γεφυροπλάστιγγας, ελάμβανε ως αμοιβή για κάθε μετρικό τόνο 150€, (ένας μετρικός τόνος πετρελαίου ισούται με 1.200 λίτρα).
Στη περίπτωση όμως που ο αρμόδιος για την παραλαβή του καυσίμου συνεργούσε στην απάτη, στο να παραλάβει δηλαδή λιγότερη από την ποσότητα που αναγράφονταν στα παραστατικά, δεν πραγματοποιούσαν ζύγιση ή κατέστρεφαν τα ζυγολόγια.
Σε άλλες περιπτώσεις γέμιζαν με νερό κάποιο από τα διαμερίσματα της δεξαμενής του βυτιοφόρου, αυξάνοντας έτσι τεχνηέντως το μικτό βάρος του οχήματος, το οποίο μετά την αφαίρεση του απόβαρου, προσμετρούνταν ως μεταφερόμενο καύσιμο.
Στην εγκληματική οργάνωση είχε ενταχθεί υπάλληλος του Α΄ Τελωνείου Πειραιά, ο οποίος έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, ενημέρωνε για επικείμενους ελέγχους στα πλωτά μέσα που διέθετε η εταιρεία για την διακίνηση του ναυτιλιακού καυσίμου, αποφεύγοντας έτσι ενδεχόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
 
Για τον ίδιο λόγο, η εγκληματική οργάνωση ενημερωνόταν για επικείμενους ελέγχους από ανώτερο υπάλληλο του ΥΠ.Ε.Κ.Α., ο οποίος, λόγω της ιδιότητάς του, είχε πρόσβαση σε στοιχεία για προγραμματισμένους ελέγχους της Υπηρεσίας του ή άλλων συναρμόδιων Υπηρεσιών (εντολές ελέγχου) και γνώριζε εκ των προτέρων λεπτομέρειες για τον χρόνο και τις περιοχές όπου επρόκειτο να κινηθούν τα αρμόδια συνεργεία ελέγχου.
Σε έρευνες που ενεργήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και σε «συνεργαζόμενο» πρατήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 8.000 λίτρα παρανόμως παρακρατηθέντος diesel κίνησης ναυτιλίας ( marine diesel ),
- 5 βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων.
- 18.400 Ευρώ σε μετρητά.
Από τα στοιχεία της έρευνας διαφαίνεται ότι η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε τουλάχιστον την τελευταία διετία, έχοντας διαθέσει σε πρατήρια υγρών καυσίμων περίπου 4.500.000 λίτρα ναυτιλιακού πετρελαίου.
Οι αναλογούντες διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπερβαίνουν το ποσό των 3.500.000€.
Εκτιμάται ότι το μέγεθος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης είναι πολύ μεγαλύτερο και στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της λαθρεμπορίας καυσίμων και απάτης σε βάρος ναυτιλιακών εταιρειών.
Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγούνται απογευματινές ώρες σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.
http://news247.gr/

Read more...

Επεισόδια και συλλήψεις στις Σκουριές...


ΦΩΤΟ...

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο στις Σκουριές, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής στο Χονδρό Δένδρο που...
εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση έκλεισαν τον δρόμο με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα λεωφορεία που μετέφεραν εργαζόμενους της εταιρείας.

Τα ΜΑΤ σύμφωνα με τους συγκεντρωμένους έκαναν χρήση χημικών ενώ τρία άτομα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έχουν γίνει δύο συλλήψεις γυναικών.Δείτε τις φωτό...
Save-Skouries




























Read more...

"Δεν με αγγίζουν οι κατηγορίες"...


Η απάντηση του Γιώργου Σπανού...

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο ο Γιώργος Σπανός, απαντώντας στις κατηγορίες περί εμπλοκής του στην υπόθεση κυκλώματος λαθρεμπορίας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει...
τις εναντίον του αποδιδόμενες κατηγορίες έωλες και αστήρικτες.



Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωσή του:

"Ο κ. Γιώργος Σπανός, με την ιδιότητά του τόσο ως πρόεδρος της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΤΕΚΑ ΑΕ», εταιρεία πανελλήνιας εμβέλειας, η οποία συνεισφέρει τα μέγιστα στην Εθνική μας Οικονομία καταβάλλοντας για φόρους, τέλη και εισφορές κάθε χρόνο ποσά άνω των 300.000.00 ευρώ, απασχολεί δε προσωπικό άνω των 150 ατόμων, αλλά και με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της «ΠΑΕ ΑΠΣ Ατρόμητος Αθηνών 1923» δηλώνει με όλη τη δύναμη της ψυχής του και με κάθε ειλικρίνεια -προσόν το οποίο τον διακρίνει σε όλη τη ζωή του- ότι οι εναντίον του αποδιδόμενες κατηγορίες τυγχάνουν ΕΩΛΕΣ και ΑΣΤΗΡΙΚΤΕΣ, ούτε καν τον αγγίζουν, ούτε βέβαια και την εταιρεία της οποίας προΐσταται, για αυτό το λόγο ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΜΕΣΩΣ και ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ στην αρμόδια Υπηρεσία Ασφαλείας.

Άλλωστε σε αυτό το συμπέρασμα θα καταλήξει αβίαστα ο οποιοδήποτε μέσος συνετός άνθρωπος λάβει γνώση της όλης υπόθεσης.

Τονίζει δε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης που θα έχει σαν συνέπεια να λάμψει η όλη ΑΛΗΘΕΙΑ με αποτέλεσμα να ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΛΕΥΚΟΣ, όπως είναι μέχρι σήμερα πράγμα που θα του επιτρέψει να συνεχίσει μαζί με τους εκατοντάδες εργαζόμενους του την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα"...

Read more...

12 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής...




Σε εξέλιξη η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. ...
Μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη, για την εξάρθρωση σοβαρού κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων, στην οποία εμπλέκονται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εταιρείες αλλά και...
κρατικοί λειτουργοί.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 12 άτομα και δύο κρατικοί λειτουργοί που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο, κακουργηματική απάτη σε βάρος ναυτιλιακών εταιρειών, ξέπλυμα χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, κατάχρηση και κατάχρηση εξουσίας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, οπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, είναι και ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ και της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργος Σπανός.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, αναμένεται ότι θα γίνουν ανακοινώσεις από την αστυνομία.

Read more...

Γραφείο στη βουλή διατηρεί ο Τζεβελέκος...




Συνεχίζει να διατηρεί γραφεία στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών στη Βουλή και μάλιστα να τα έχει και...
κλειδωμένα, απαγορεύοντας στον οποιοδήποτε να τα ανοίξει. Ο λόγος για τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, τον εμπνευστή της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Απονακροθέτησης» που κατάφερε να αποσπάσει το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Star, ο δημοσιογράφος, ο οποίος υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας «Εξόρμηση» και στενός συνεργάτης του πρώην συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ, Αλεξ Ρόντος, συνεχίζει να είναι διαπιστευμένος εβδομαδιαίου περιοδικού στη Βουλή.

Read more...

ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟ


ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΣΓΟΥΡΟ
Μετά την χθεσινή ανοιχτή στήριξη του Δημάρχου στο Ίλιον Νίκου Ζενέτου, ο Γιάννης Σγουρός εισέπραξε σήμερα και την στήριξη του δημάρχου Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλου ο οποίος στηρίζεται...
από τη ΝΔ. Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τον Γ. Σγουρόως "εγγύηση" για την Αττική. Παράλληλα και ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκηςεπανέλαβε την στήριξή του στον Γ. Σγουρόεπισημαίνοντας ότι "στηρίζουμε όσους δημιουργούν και όχι όσους ραδιουργούν"! Φαντασθείτε πουν ζουν ορισμένοι στην Συγγρού που ελπίζουν ακόμα σε κομματική υποψηφιότητα της ΝΔ στην Αττική.http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/blog-post_5691.html

Read more...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πορεία των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου 5.000 αγρότες από όλη την Ελλάδα αλλά και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, κατέφθασαν από...
νωρίς το πρωί στην Αθήνα προκειμένου να λάβουν μέρος στο πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στη φορολόγησή τους.

Οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν την κινητοποίηση ως τη μεγαλύτερη σε όγκο που έχουν πραγματοποιήσει οι αγρότες στην Αθήνα, με τις εκτιμήσεις αστυνομικών πηγών να κάνουν λόγο για περισσότερα από 4.000 άτομα.

Στο συλλαλητήριο, το «παρών» έδωσαν αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ συμμετέχει το ΠΑΜΕ, σωματεία από τον χώρο των εμποροϋπαλλήλων, των σιδηροδρομικών, των αστικών συγκοινωνιών, των κλωστοϋφαντουργών, της βιομηχανίας τροφίμων, φοιτητές της γεωπονικής, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γεωτεχνικοί οι οποίοι πραγματοποιούν από τις 12 το μεσημέρι στάση εργασίας.

Στον χώρο της συγκέντρωσης, στην πλατεία Βάθη παραβρέθηκε και ο γγ του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας. «Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Θα πρέπει να υπάρξει από σήμερα μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, η οποία θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας, που ζήτησε επίσης εγγυημένες κατώτερες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα «προκειμένου να σταματήσει ο μαρασμός του αγροτικού κόσμου».

Επίσης, στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Σε ομιλία του, ο συνδικαλιστής Β. Μπούτας τόνισε ότι «με τα νέα μέτρα και συνολικά της προσαρμογές της νέας Κοινής Υπυργικής Απόφασης επιτείνεται η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Πάνω από το 50% των αγροτών δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις εισφορές στον ΟΓΑ».
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/blog-post_2321.html

Read more...

Αναγκαία η μείωση του ενεργειακού κόστους Πολιτική λύση στο ζήτημα της χαλυβουργίας ζητά το ΒΕΠ


Πολιτική λύση στο ζήτημα της χαλυβουργίας ζητά το ΒΕΠ
  (Φωτογραφία:  Phasma )

Αθήνα
Να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα της χαλυβουργίας, που θέτει στην ανεργία δεκάδες εργαζομένους και κάνει ακόμη πιο φτωχή παραγωγικά την Ελλάδα, ζητά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος.

Επισημαίνει την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις μεγάλες βιομηχανίες, αλλά και για τις εναπομείνασες βιοτεχνίες, και καλεί την κυβέρνηση να ορθώσει το ανάστημά της στην τρόικα για να σωθούν οι ιστορικές Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΒΕΠ επισημαίνει την αναγκαιότητα της μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις μεγάλες βιομηχανίες και την προσαρμογή του στα μέσα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα με την έναρξη ισχύος του μέτρου των συμβάσεων διακοψιμότητας, ώστε να επιτυγχάνονται μεγαλύτερες εκπτώσεις στο κόστος της ενέργειας.

Ο κ. Μιχάλαρος τονίζει δε ότι αντίστοιχες μειώσεις πρέπει να γίνουν και στις -εναπομείνασες- βιοτεχνίες καθώς, όπως επισημαίνει για τις ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες έχει αυξηθεί κατά 60% την τελευταία πενταετία και σε συνδυασμό με την αύξηση του τέλους ΑΠΕ το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών γίνεται πλέον δυσβάσταχτο.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της στην τρόικα και τις επιταγές της, όταν σαφώς αυτές δεν συμβαδίζουν με το κοινό καλό και οδηγούν τη χώρα μας στην πλήρη αποβιομηχανοποίηση. Ζητούμε επειγόντως μία γενναία πολιτική λύση από την ελληνική κυβέρνηση για την ελληνική βιομηχανία της χαλυβουργίας, τις ιστορικές Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος. Ζητούμε τόσο για τις βιομηχανίες όσο και για τη βιοτεχνία να ακολουθηθεί το πρόσφατο παράδειγμα της Ιταλίας, όπου οι εταιρείες με ενεργειακό κόστος άνω του 3% του τζίρου τους απολαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές, ενώ με ανάλογο τρόπο παρέχονται και εκπτώσεις στα κόστη ηλεκτρισμού», επισημαίνει στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΒΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και στην αναστολή λειτουργίας της Χαλυβουργικής.

Ο πρωθυπουργός περιορίσθηκε να αναφέρει «θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα αλλά όχι σήμερα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, σχολίασε από την πλευρά του ότι ήδη το συμβούλιο βιομηχανίας ασχολείται με το θέμα, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς την έγκριση της ΕΕ και της τρόικας, να προχωρά εντός της εβδομάδας στην υπογραφή του μέτρου της «διακοψιμότητας», με σκοπό να ενισχυθεί η βιομηχανία και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Η «διακοψιμότητα» θα επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνάντηση Σαμαρά - βουλευτών στο Μαξίμου «Στηρίζουμε Ιωαννίδη» δηλώνουν οι βουλευτές Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ


«Στηρίζουμε Ιωαννίδη» δηλώνουν οι βουλευτές Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τους 20 βουλευτές της ΝΔ κεντρικής Μακεδονίας υποδέχτηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στόχος της συνάντησης ήταν να δοθεί ένα καθολικό μήνυμα στήριξης στην υποψηφιότητα του Γιάννη Ιωαννίδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έναντι του «αντάρτη» Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ.Ιωαννίδης και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Εξερχόμενος, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε: «Συζητήσαμε τα θέματα, τα οποία απασχολούν αυτή τη στιγμή την Κεντρική Μακεδονία. Η στήριξη είναι σίγουρη, γιατί ο καθένας στηρίζει κάτι το οποίο έχει και επίπτωση επάνω του. Γι’ αυτό το λόγο θα προχωρήσουμε ενωμένοι, χωρίς αντιπαλότητες και ο δρόμος είναι ευθύς. Και το αποτέλεσμα θα είναι ένα: θα κερδίσει η Πατρίδα».
Στόχος είναι να περιοριστούν τα παράπονα και να δοθεί από τον κ. Σαμαρά το μήνυμα της «πανστρατιάς» για την Κεντρική Μακεδονία και να στηριχθεί από όλους και χωρίς επιφυλάξεις ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με τη δημοσιοποίηση της λίστας Τα ονόματα των αιρετών με ψευδή «πόθεν έσχες» ζητούν 20 βουλευτές της ΝΔ


Τα ονόματα των αιρετών με ψευδή «πόθεν έσχες» ζητούν 20 βουλευτές της ΝΔ
Η έκθεση της Αρχής διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων δημάρχων, περιφερειαρχών και συμβούλων εμφανίζουν ανειλικρινείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» και περιλαμβάνονται στην έκθεση της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ζητούν από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, 20 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον Κώστα Μαρκόπουλο.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται γνωστό το περιεχόμενο της έκθεσης στη δεδομένη χρονική στιγμή και υπογραμμίζουν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη πριν φτάσει στην κάλπη να γνωρίζει κάθε στοιχείο που αφορά το ήθος, την ειλικρίνεια, την πρότερη διαχείριση δημοσίου χρήματος και την εν γένει παράνομη δραστηριότητα των υποψηφίων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Αρχής, έκθεσης, από τους εκτεταμένους ελέγχους των δηλώσεων (οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 36.000) εντοπίστηκαν 413 περιπτώσεις που παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα. Σύμφωνα με την «λίστα» της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον εισαγγελέα πήγαν οι εξής περιπτώσεις ανειλικρινών δηλώσεων πόθεν έσχες:
  • Γενικοί, Ειδικοί Γραμματείς, Μετακλητοί κ.ά.: 22
  • Δήμαρχοι κλπ.: 75
  • Δημοσιογράφοι: 18
  • Εισηγητές κλπ. Επενδυτικών Σχεδίων: 14
  • Επιβλέποντες Μηχανικοί: 9
  • Διαιτητές, Πρόεδροι και μέλη Επιτροπών Επαγγελματικού Αθλητισμού: 13
  • Δικαστικοί: 6
  • Ελεγκτές Δόμησης: 10
  • Ιατροί Διευθυντές ΕΣΥ: 62
  • Ιδιοκτήτες κλπ. Εταιρειών σε Δημόσιες Συμβάσεις: 9
  • Οικονομικοί Επιθεωρητές: 2
  • Μέλη Αρχών και Επιτροπών: 15
  • Μέλη Αθλητικών Ομοσπονδιών: 10
  • Μέτοχοι, Εταίροι κλπ. ΜΜΕ: 27
  • Περιφερειάρχες κλπ.: 6
  • Πρόεδροι κλπ. σε Πιστωτικά Ιδρύματα: 6
  • Πρόεδροι κλπ. ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ: 48
  • Πρόεδροι και Μέλη Αξιολόγησης Διαγωνισμών: 37
  • Πρόεδροι κλπ. ΠΑΣΕΓΕΣ: 7
  • Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι και Εξωτερικοί Φρουροί: 17
ΣΥΡΙΖΑ: Να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα

Να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι ειδικά όσον αφορά τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που περιλαμβάνονται στη «λίστα» είναι ηθικά και πολιτικά επιβεβλημένο να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει την ανάγκη θωράκισης του θεσμικού πλαισίου, αλλά και της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Με έδρα την Θεσσαλονίκη Απάτη 2,5 εκατ. ευρώ από οργάνωση εθελοντών πυροσβεστών


Απάτη 2,5 εκατ. ευρώ από οργάνωση εθελοντών πυροσβεστών
Ο Χ.Φούχτελ παρέδωσε τον περασμένο Οκτώβριο τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα στην οργάνωση με την επωνυμία «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών»   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Φαγοπότι» εκατομμυρίων από συνδρομές και δωρεές που εισέπραττε από δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις όλης της χώρας έστησε οργάνωση εθελοντών πυροσβεστών, εξαπατώντας κατά τη 12ετή τουλάχιστον δράση της ακόμη και τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χανς Φούχτελ.

Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία παρέδωσε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα στη μη κερδοσκοπική οργάνωση, με την επωνυμία «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών».

Πέρα από τον γερμανό αξιωματούχο, στα δίχτυα της οργάνωσης, που είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη, έπεσαν δήμαρχοι, μέλη δημοτικών συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στους οποίους τα μέλη του Σωματείου παρουσίαζαν ψευδή στοιχεία ως προς τη δράση τους, αποσπώντας συνδρομές και χορηγίες, το συνολικό ύψος των οποίων, από το 2001 έως το 2013, ξεπερνάει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Για την υπόθεση κατηγορούνται τρία άτομα-μέλη του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία.

Όπως ανακοίνωσε παρουσιάζοντας την υπόθεση, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής, το μη κερδοσκοπικό Σωματείο έφτασε να ιδρύσει και να λειτουργεί 52 εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, χωρίς όμως να έχει λάβει την προβλεπόμενη πιστοποίηση από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

«Προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών» επισήμανε ο Αθ. Παζαρλής.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της Ασφάλειας, Νίκος Δημητριάδης, πρόσθεσε πως η ετήσια συνδρομή έφτασε τα τελευταία χρόνια να προσεγγίζει τις 12.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε, τα μέλη του Σωματείου έπειθαν τα θύματά τους ότι είχαν τη δυνατότητα να ιδρύουν πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρούν σε κατασβέσεις πυρκαγιών και να συμμετέχουν σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών.

Ο δε στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων, που διέθετε η οργάνωση, είχε παραχωρηθεί με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και επρόκειτο για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί, δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ» τόνισε ο Αθ. Παζαρλής.

Ανέφερε ακόμη ότι ο κατηγορούμενος ως πρόεδρος του εθελοντικού σωματείου προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους δήμους αποπειράθηκε να δωροδοκήσει αξιωματούχους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο διευθυντής της Ασφάλειας διευκρίνισε, πάντως, ότι οι δωρητές δεν μπορούσαν να γνωρίζουν για την παράνομη δράση της οργάνωσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δεν αποκλείουν μέτρα και οι ΗΠΑ Κυρώσεις προ των πυλών, στο Κίεβο σπεύδουν Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ


Κυρώσεις προ των πυλών, στο Κίεβο σπεύδουν Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Κίεβο, Ουκρανία
Στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας φαίνεται πως καταλήγουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης των ΥΠΕΞ των «28» την Πέμπτη και με τις αντιδράσεις για την αιματοχυσία και τους 26 νεκρούς να αυξάνονται, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δηλώνει ότι υπάρχει συναίνεση από τους «28» για την επιβολή κυρώσεων κατά Ουκρανών αξιωματούχων.

Η ΕΕ παρακολουθεί με εντεινόμενη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Εκτάκτως συνεδριάζουν αύριο Πέμπτη (15:00 ώρα Ελλάδος) οι υπουργοί Εξωτερικών των «28», για να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στο κλίμα εμφυλίου που επικρατεί στην Ουκρανία, ενώ θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Το πρωί της Πέμπτης θα φτάσουν στο Κίεβο υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, προκειμένου να συγκεντρώσουν «τις τελευταίες πληροφορίες πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες».

Οι τρεις υπουργοί θα συναντηθούν με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Πιότρ Σέραφιν «τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών» (στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 26 άτομα) «δικαιολογούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις. Υπάρχει πλήρης ενότητα απόψεων μεταξύ όλων των ανθρώπων με τους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ».

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με το Associated Press, μπορεί να περιλαμβάνουν την απαγόρευση σε ηγετικά στελέχη της χώρας να ταξιδεύουν εντός ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τηλεφωνική συνομιλία Γιανούκοβιτς-Μπαρόζο


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας την Τετάρτη καταδίκασε την χρήση βίας κατά διαδηλωτών και κάλεσε να μπει άμεσα τέλος στη βία.

«Εξέφρασε το σοκ και τον αποτροπιασμό του για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην Ουκρανία, οι οποίες οδήγησαν σε έναν αριθμό νεκρών και τραυματιών. Κάλεσε να μπει άμεσα τέλος στη βία και καταδίκασε έντονα τη χρήση βίας ως μέσο επίλυσης της πολιτικής κρίσης» ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Τα επεισόδια καταδικάζουν Ευρωπαίοι ηγέτες

Από την πλευρά τους, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασαν εκ νέου τις «απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις» στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα «τιμωρηθούν».

«Στην Ουκρανία σημειώθηκαν αχαρακτήριστες, απαράδεκτες, ανυπόφορες πράξεις. Βία, βαρβαρότητα, καταστολή... Η καγκελάριος και εγώ, μαζί με τις κυβερνήσεις μας, καταδικάζουμε όλες αυτές τις πράξεις και την καταστολή που προέρχεται από το καθεστώς» δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.
«Βρισκόμαστε στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών που υποφέρουν» στο Κίεβο, διαβεβαίωσε η Μέρκελ, η οποία ήταν η πιο συγκρατημένη στο θέμα της επιβολής κυρώσεων, αλλά φαίνεται να έχει αλλάξει στάση μετά τα βίαια επεισόδια.
«Όσοι διέπραξαν αυτές τις πράξεις και ετοιμάζονται να διαπράξουν άλλες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν» προειδοποίησε ο Ολάντ.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το θέμα των κυρώσεων, το επίπεδό τους και ο στόχος τους» θα αναφερθούν στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Η Μέρκελ από την πλευρά της επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο «όσους είναι υπεύθυνοί για τη βία», ενώ υπογράμμισε ότι η άμεση απειλή κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Ουκρανού πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς έχει στόχο να δείξει στο Κίεβο ότι η ΕΕ είναι σοβαρή όσον αφορά την ανάγκη οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.
«Όταν οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συζητήσουν για συγκεκριμένες κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν, ώστε να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί πως η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Όμως μόνο οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές» πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος τόσο με την αντιπολίτευση όσο και με την κυβέρνηση Γιανούκοβιτς ώστε να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία.
Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο προειδοποίησε για «τον υπαρκτό κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου» στην Ουκρανία.
«Η σοβαρότητα των επεισοδίων στο Κίεβο φέρνει τον ουκρανικό λαό αντιμέτωπο με μια δραματική κατάσταση, μια απαράδεκτη βία που ως Ευρωπαίοι καταδικάζουμε» πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η Ιταλίδα υπουργός.
Η Μπονίνο επανέλαβε «την έκκληση προς τις ουκρανικές αρχές» να τερματίσουν τις «βίαιες, τυφλές και δυσανάλογες αντιδράσεις απέναντι στις λαϊκές διαμαρτυρίες, που πρέπει να διεξάγονται με ειρηνικό τρόπο».
«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε πλέον τις βιαιότητες κατά του πληθυσμού, ούτε τις προκλήσεις των εξτρεμιστικών και βίαιων άκρων», υπογράμμισε.
«Σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία δεν αποκλείουμε την προσφυγή σε έκτακτα μέτρα», κατέληξε η Μπονίνο.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ καταδίκασε τη χρήση βίας στην Ουκρανία και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας «να αναλάβει τις ευθύνες της με άμεσες ενέργειες για ειρηνική και δημοκρατική έκβαση από την κρίση».
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι παγώνει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία μετά τα βίαια επεισόδια. 
Η Ρωσία, από την πλευρά της, επιτίθεται στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη βίαιη κλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της ανοχής στην αντιπολίτευση από δυτικούς πολιτικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Το ενδεχόμενο κυρώσεων εξετάζουν και οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ κάλεσαν την ουκρανική κυβέρνηση να αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, να κηρύξει εκεχειρία και να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με την αντιπολίτευση.
Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, ερωτηθείς εάν ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά των υπεύθυνων της βίας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο και ότι βρίσκονται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πιθανές κυρώσεις.
Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να δει τη Ρωσία να στηρίζει της προσπάθειες μείωσης της έντασης στην Ουκρανία.
Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στο στόχαστρο άλλες τέσσερις ΜΚΟ...


Τουλάχιστον ακόμη τέσσερις ή πέντε ΜΚΟ εκτιμάται ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πηγές που έχουν εμπλακεί στην έρευνα, καθώς οι εν λόγω οργανώσεις φαίνεται να...
έχουν λάβει υπέρογκες χρηματοδοτήσεις το διάστημα 2000-2010, χωρίς ωστόσο να είναι σαφείς ο στόχος και η βιωσιμότητα του έργου τους.

Αυτό έχει προκύψει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόσο από το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τη λειτουργικότητα του συστήματος χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ όσο και από το πόρισμα του ορκωτού λογιστή Ευάγγελου Κοσμάτου που διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2011...
Τα Νέα

Read more...

Στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα Nομοσχέδιο-«σκούπα» για πρόστιμα και φόρο υπεραξίας



Nομοσχέδιο-«σκούπα» για πρόστιμα και φόρο υπεραξίας
  (Φωτογραφία:  Icon Photopress )

Αθήνα:
Μειώσεις προστίμων έως και 80%, αλλαγές στο φόρο υπεραξίας, αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων για χρέη στο Δημόσιο στα 1.500 ευρώ, συμψηφισμό χρεών με όλους τους φορείς του Δημοσίου, διευκολύνσεις για τη φορολογία των αγροτών και άλλες ελαφρύνσεις περιλαμβάνει νομοσχέδιο-σκούπα που κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει μεγάλη μείωση των φορολογικών προστίμων σε ποσοστό έως και 80% για εκπρόθεσμες υποβολές φορολογικών δηλώσεων, αλλά και για μη έκδοση αποδείξεων με πλαφόν στο ύψος του προστίμου τις 30.000 ευρώ ανεξάρτητα από το πλήθος των αποδείξεων που δεν κόβονται.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, μειώνεται στα 400 από 1.000 ευρώ το πρόστιμο για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β' κατηγορίας), ενώ περιορίζεται στα 800 από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ' κατηγορίας).

Σχετικά με τον φόρο υπεραξίας, που τόση σύγχυση προκάλεσε, θα απαλλάσσονται από το φόρο του 15% οι υπεραξίες για ακίνητα τα οποία δεν έχουν μεταβιβαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. Η τιμή κτήσης, θα υπολογίζεται βάσει ενός συντελεστή που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν.

Στην υπεραξία που προκύπτει εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με το χρόνο διακράτησης του ακινήτου οι οποίοι ξεκινούν από 0,95 για διακράτηση έως πέντε χρόνια και φτάνουν έως 0,66 για διακράτηση από 20 έως 25 χρόνια.

Επίσης, διατηρείται η απαλλαγή για το φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση
έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους για πέντε χρόνια.

Προβλέπεται επίσης συμψηφισμός των απαιτήσεων των πολιτών από και προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Βελτιώσεις και στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών με απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων όλων των αγροτών, υποχρέωση υποβολής μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης μία φορά το χρόνο, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα 5 πρώτα χρόνια, μείωση στο 27,5% της προκαταβολής φόρου για το 2015.

To νομοσχέδιο θα προβλέπει αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ με αποσύνδεση της υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου.

Πλέον, η χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης και για την εξόφλησή του στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ θα εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής».

Επίσης, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το Δημόσιο στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ. Τέλος, δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 500 ευρώ.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Πάχτας: Ή θα με ψηφίσετε ή Θα έχουμε ανθρώπινα θύματα...


ΒΙΝΤΕΟ...

Για κίνδυνο γενικευμένων συγκρούσεων στην περιοχή της Χαλκιδικής σε περίπτωση που από τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκύψει δημοτική αρχή, που θα...
εναντιωθεί στην εξόρυξη χρυσού, έκανε λόγο Χρήστος Πάχτας μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αριστοτέλη.

«Την επομένη των εκλογών θα υπάρχουν 3.000 άτομα στις Σκουριές. Θα έρθουν όλοι οι αναρχικοί, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα με τους βουλευτές του. Ίσως οι εργαζόμενοι να κάψουν κανένα χωριό και να έχουμε ανθρώπινα θύματα», τόνισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

Παράλληλα, ο κ. Πάχτας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή ενώ αναφορικά με τις καταγγελίες των κατοίκων για τον κίνδυνο που διατρέχει η δημόσια υγεία απ την εξόρυξη χρυσού σχολίασε, «υπάρχουν σήμερα συνδημότες μας που πιστεύουν πράγματι ότι θα πεθάνουν από τον καρκίνο γιατί έτσι τους έχουν ποτίσει με δηλητήριο εδώ και χρόνια».



Δείτε το βίντεο...

Read more...