Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Δεν αποκλείουν μέτρα και οι ΗΠΑ Κυρώσεις προ των πυλών, στο Κίεβο σπεύδουν Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ


Κυρώσεις προ των πυλών, στο Κίεβο σπεύδουν Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Κίεβο, Ουκρανία
Στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας φαίνεται πως καταλήγουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης των ΥΠΕΞ των «28» την Πέμπτη και με τις αντιδράσεις για την αιματοχυσία και τους 26 νεκρούς να αυξάνονται, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δηλώνει ότι υπάρχει συναίνεση από τους «28» για την επιβολή κυρώσεων κατά Ουκρανών αξιωματούχων.

Η ΕΕ παρακολουθεί με εντεινόμενη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Εκτάκτως συνεδριάζουν αύριο Πέμπτη (15:00 ώρα Ελλάδος) οι υπουργοί Εξωτερικών των «28», για να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στο κλίμα εμφυλίου που επικρατεί στην Ουκρανία, ενώ θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Το πρωί της Πέμπτης θα φτάσουν στο Κίεβο υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, προκειμένου να συγκεντρώσουν «τις τελευταίες πληροφορίες πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες».

Οι τρεις υπουργοί θα συναντηθούν με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Πιότρ Σέραφιν «τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών» (στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 26 άτομα) «δικαιολογούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις. Υπάρχει πλήρης ενότητα απόψεων μεταξύ όλων των ανθρώπων με τους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ».

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με το Associated Press, μπορεί να περιλαμβάνουν την απαγόρευση σε ηγετικά στελέχη της χώρας να ταξιδεύουν εντός ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τηλεφωνική συνομιλία Γιανούκοβιτς-Μπαρόζο


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας την Τετάρτη καταδίκασε την χρήση βίας κατά διαδηλωτών και κάλεσε να μπει άμεσα τέλος στη βία.

«Εξέφρασε το σοκ και τον αποτροπιασμό του για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην Ουκρανία, οι οποίες οδήγησαν σε έναν αριθμό νεκρών και τραυματιών. Κάλεσε να μπει άμεσα τέλος στη βία και καταδίκασε έντονα τη χρήση βίας ως μέσο επίλυσης της πολιτικής κρίσης» ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Τα επεισόδια καταδικάζουν Ευρωπαίοι ηγέτες

Από την πλευρά τους, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασαν εκ νέου τις «απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις» στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα «τιμωρηθούν».

«Στην Ουκρανία σημειώθηκαν αχαρακτήριστες, απαράδεκτες, ανυπόφορες πράξεις. Βία, βαρβαρότητα, καταστολή... Η καγκελάριος και εγώ, μαζί με τις κυβερνήσεις μας, καταδικάζουμε όλες αυτές τις πράξεις και την καταστολή που προέρχεται από το καθεστώς» δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.
«Βρισκόμαστε στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών που υποφέρουν» στο Κίεβο, διαβεβαίωσε η Μέρκελ, η οποία ήταν η πιο συγκρατημένη στο θέμα της επιβολής κυρώσεων, αλλά φαίνεται να έχει αλλάξει στάση μετά τα βίαια επεισόδια.
«Όσοι διέπραξαν αυτές τις πράξεις και ετοιμάζονται να διαπράξουν άλλες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν» προειδοποίησε ο Ολάντ.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το θέμα των κυρώσεων, το επίπεδό τους και ο στόχος τους» θα αναφερθούν στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Η Μέρκελ από την πλευρά της επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο «όσους είναι υπεύθυνοί για τη βία», ενώ υπογράμμισε ότι η άμεση απειλή κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Ουκρανού πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς έχει στόχο να δείξει στο Κίεβο ότι η ΕΕ είναι σοβαρή όσον αφορά την ανάγκη οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.
«Όταν οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συζητήσουν για συγκεκριμένες κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν, ώστε να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί πως η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Όμως μόνο οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές» πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος τόσο με την αντιπολίτευση όσο και με την κυβέρνηση Γιανούκοβιτς ώστε να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία.
Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο προειδοποίησε για «τον υπαρκτό κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου» στην Ουκρανία.
«Η σοβαρότητα των επεισοδίων στο Κίεβο φέρνει τον ουκρανικό λαό αντιμέτωπο με μια δραματική κατάσταση, μια απαράδεκτη βία που ως Ευρωπαίοι καταδικάζουμε» πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η Ιταλίδα υπουργός.
Η Μπονίνο επανέλαβε «την έκκληση προς τις ουκρανικές αρχές» να τερματίσουν τις «βίαιες, τυφλές και δυσανάλογες αντιδράσεις απέναντι στις λαϊκές διαμαρτυρίες, που πρέπει να διεξάγονται με ειρηνικό τρόπο».
«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε πλέον τις βιαιότητες κατά του πληθυσμού, ούτε τις προκλήσεις των εξτρεμιστικών και βίαιων άκρων», υπογράμμισε.
«Σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία δεν αποκλείουμε την προσφυγή σε έκτακτα μέτρα», κατέληξε η Μπονίνο.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ καταδίκασε τη χρήση βίας στην Ουκρανία και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας «να αναλάβει τις ευθύνες της με άμεσες ενέργειες για ειρηνική και δημοκρατική έκβαση από την κρίση».
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι παγώνει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία μετά τα βίαια επεισόδια. 
Η Ρωσία, από την πλευρά της, επιτίθεται στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη βίαιη κλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της ανοχής στην αντιπολίτευση από δυτικούς πολιτικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Το ενδεχόμενο κυρώσεων εξετάζουν και οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ κάλεσαν την ουκρανική κυβέρνηση να αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, να κηρύξει εκεχειρία και να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με την αντιπολίτευση.
Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, ερωτηθείς εάν ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά των υπεύθυνων της βίας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο και ότι βρίσκονται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πιθανές κυρώσεις.
Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να δει τη Ρωσία να στηρίζει της προσπάθειες μείωσης της έντασης στην Ουκρανία.
Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: