Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Νέα δημοσκόπηση δείχνει "ισοπαλία" ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ


"Ισοπαλία" Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Επενδυτής» , καθώς στην πρόθεση ψήφου η ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μόλις με 0,1%.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 18,8%, η ΝΔ 18,7%), η Χρυσή Αυγή 7,2%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,3%, η ΔΗΜΑΡ  3,8% και το ΚΚΕ 3,6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 14,8% απαντά ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 6,8%.


Σε ότι αφορά τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης διατηρεί την πρωτιά (46% θετικές γνώμες), αλλά η δημοτικότητά του μειώνεται σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις. Ανάλογη πορεία ακολουθούν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί,εκτός της Αλέκας Παπαρήγα που εμφανίζει πιο δημοφιλής σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, δεύτερος πιο δημοφιλής αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαρά με 44% θετικές γνώμες και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 36% θετικές γνώμες.
enikos.gr

Read more...

Ελλείψεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι Εκτός εφημερίας το νοσοκομείο «Αττικόν» την ερχόμενη εβδομάδα


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αναστολή τής γενικής εφημερίας τού νοσοκομείου «Αττικόν», την Τρίτη 22 Ιανουαρίου και το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, καθώς και όλων των τακτικών εισαγωγών, εκτός των ογκολογικών ασθενών, που είναι σε πρόγραμμα χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, των παιδιών (Παιδιατρική κλινική), των επιτόκων (Μαιευτική κλινική) και των αιμοκαθαρόμενων ασθενών, αποφάσισαν -σε γενική συνέλευση- οι εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας ελλείψεις προσωπικού και απαιτώντας να σταματήσει, οριστικά και αμετάκλητα, το καθεστώς των ράντζων στο νοσοκομείο.

Η εφημερία τής 30ής Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, υπό την προϋπόθεση τής θεσμοθετημένης από την πολιτεία συνεφημέρευσης με άλλα νοσοκομεία, αναφέρουν οι εργαζόμενοι και επιπλέον, πρέπει να υπάρχει σαφής υποχρέωση των εκάστοτε κλινικών, που εφημερεύουν, να ξεκινάνε τη γενική εφημερία με κενές κλίνες τού 25% τουλάχιστον τής δύναμής τους.

Εάν στη γενική εφημερία παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα υπερκάλυψης των αντίστοιχων τομέων με ασθενείς, αυτόματα θα διακόπτεται και το ΕΚΑΒ θα διοχετεύει τους ασθενείς σε άλλα συνεφημερεύοντα νοσοκομεία, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

Επίσης, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μαζική κινητοποίηση στην έδρα τής 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, επί της Λεωφόρου Θηβών, τη Δευτέρα, και να συμμετάσχουν στην πανυγειονομική απεργία στις 31 Ιανουαρίου, που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Έξοδο από το ευρώ λόγω ενίσχυσης ΣΥΡΙΖΑ φοβάται το ΔΝΤ...




Ιδιαίτερη ανησυχία για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αντιμνημονιακών κομμάτων εκφράζει στην έκθεσή του για την Ελλάδα που δημοσιοποίησε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι...

η τάση αυτή, αν δεν ανακοπεί μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής του Μνημονίου από την κυβέρνηση, ενδέχεται να οδηγήσει σε πολιτική κρίση ή ακόμη και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Αυτό δεν θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο καθυστερήσεις, αλλά θα οδηγούσε σε πολιτική κρίση, πυροδοτώντας χρεοκοπία ή και έξοδο της χώρας από το ευρώ», επισημαίνει.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως στους επόμενους 12 μήνες η Ελλάδα μπορεί να αφήσει πίσω της την πολιτική αστάθεια και να βελτιώσει την υλοποίηση του προγράμματος, υπό τη στήριξη της ΕΕ.

Όμως παραμένει ακόμη ευάλωτη σε σοκ αξιοπιστίας λόγω της εφαρμογής του προγράμματος αλλά και της επί του παρόντος εύθραυστης πολιτικής κατάστασης.

Η εναλλακτική της εξόδου από το ευρώ θα διευκόλυνε τεχνικά την προσαρμογή στην Ελλάδα, όμως θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αποσταθεροποίηση εντός της χώρας και στην Ευρωζώνη, καθώς το κόστος της μετάδοσης είναι υψηλό, σημειώνεται στην έκθεση.


imerisia.gr


Read more...

Ανακοινώθηκε και επίσημα «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» προέκυψε από το σπάσιμο του ΤΤ


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την ίδρυση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου» το οποίο προέκυψε από το διαχωρισμό του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας αποδέχθηκε σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και υπέγραψε απόφαση με την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.3601/2007, όπως ισχύει, για την ίδρυση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».

Με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3601/2007 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης και ιδρύεται μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», στο οποίο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.

Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά κεφαλαιοποιημένη (4,6 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι και ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.

Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση.

Τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν με την ίδια απόφαση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανέλαβε ο κ. Χάρης Σιγανός.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας. Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

Ανακοίνωση της ΤτΕ
Από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και σύμφωνα με το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών που προέβλεπε εξυγίανση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2013, η Τράπεζα της Ελλάδος κατά το άρθρο 63Δ ν. 3601/2007 κάλεσε τα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλουν προσφορές για την απόκτηση των μεταφερόμενων περιουσιακών στοιχείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Διερεύνησε επίσης το ενδεχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα στοιχεία αυτά. H διαδικασία ωστόσο αυτή δεν ευοδώθηκε και με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με το άρθρο 63Ε ν. 3601/2007, συστήθηκε μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα («καλή τράπεζα»), στο οποίο μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
»Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί υπό την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αποτελεί και τον μοναδικό μέτοχό της.
»Με την εφαρμογή των διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζεται στο ακέραιο το σύνολο των καταθέσεων των πελατών της τράπεζας και η ομαλή συνέχεια των εργασιών της.
»Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Η παλαιά τράπεζα τίθεται σε ειδική εκκαθάριση και εκκαθαριστής ορίστηκε η κυρία Μαργαρίτα Μάλλη. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος.
»Το 'Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο' είναι κεφαλαιακά ισχυρό, καθώς ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας υπερκαλύπτει το εποπτικό όριο και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα επιδιωχθεί η πώλησή του σε άλλη τράπεζα».
Ανακοίνωση του ΤΧΣ
Στην απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατόπιν της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και σε συνέχεια της εισήγησης της Τράπεζας της Ελλάδος για την ίδρυση αυτού.
Ως εκ τούτου, το ΤΧΣ καθίσταται ο αποκλειστικός μέτοχος του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου». Επιπλέον, το ΤΧΣ καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, όπως αυτή έχει προσωρινά εκτιμηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΧΣ, η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία.
Στο «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων, το δίκτυο καταστημάτων, οι υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της παλαιάς Τράπεζας.
Άμεσος στόχος του ΤΧΣ, ως μετόχου του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» είναι η ομαλή ένταξη της Τράπεζας στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Σε επόμενο στάδιο θα επιδιωχθεί η πώληση της σε άλλη Τράπεζα.
Η Διοίκηση της νέας Τράπεζας, που αποτελείται από έμπειρα στελέχη της παλαιάς Τράπεζας και του τραπεζικού χώρου απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του ΤΧΣ και αναλαμβάνει το έργο της απρόσκοπτης λειτουργίας της. Με την ίδρυση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» διασφαλίζονται οι καταθέσεις των πελατών της παλαιάς τράπεζας και η ομαλή συνέχιση της εξυπηρέτησης των υφιστάμενων πελατών της.
Σημειώνεται, για τους καταθέτες, πελάτες και γενικά τους συναλλασσομένους με την τράπεζα, ότι συνεχίζουν απρόσκοπτα τις συναλλαγές τους με το «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έπρατταν μέχρι σήμερα με την παλαιά τράπεζα.

Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

«Απόψε, Παρασκευή βράδυ, το ΥΠΟΙΚ και η Τράπεζα της Ελλάδος «εξαφάνισαν» με απόφασή τους, που προετοίμαζαν ήδη από τον Αύγουστο του 2012, με τη γνωστή δήλωση του κυρίου Στουρνάρα περί μη βιωσιμότητάς του, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: την ιστορική, κατεξοχήν τράπεζα λαϊκής αποταμίευσης στη χώρα μας, και ταυτόχρονα την τράπεζα με τους καλύτερους οικονομικούς δείκτες, σύμφωνα με την Blackrock.
»Με την απόφαση αυτή καταργείται η τελευταία δημόσια τράπεζα στην Ελλάδα και μηδενίζονται, με ληστρικό τρόπο, οι αποταμιεύσεις των 72000 μικρομετόχων της. Η δημιουργία, απόψε, μιας «μεταβατικής», πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης τράπεζας με όλα τα στοιχεία ενεργητικού του ΤΤ και χωρίς τις, εξαιρετικά περιορισμένες, επισφάλειές του, με αποκλειστικό μέτοχο το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στόχο να εκχωρηθεί χαριστικά και με «προίκα», κατά τα πρότυπα της Αγροτικής, όσο γίνεται γρηγορότερα σε κάποια από τις τρεις λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες, αποτελεί πολύ ακριβότερη λύση από την αυτοτελή ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ, το αυξημένο κόστος της οποίας καλούνται να σηκώσουν και πάλι οι γνωστοί έλληνες φορολογούμενοι.
»Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ δεν αναφέρει κουβέντα για τη διασφάλιση ούτε των θέσεων εργασίας των 3500 υπαλλήλων του ΤΤ, ούτε των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Ζητούμε τη διασφάλιση της δουλειάς και των δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους, και την πλήρη αποζημίωση των 72000 μικρομετόχων της τράπεζας.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί τον ελληνικό λαό να εξασφαλίσει με την πάλη του ότι μέσα από την έγκαιρη ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθείται, το «Νέο ΤΤ» δε θα προλάβει να ξεπουληθεί, αλλά θα αποτελέσει τον πυρήνα ενός νέου δημόσιου τραπεζικού τομέα-αιμοδότη ενός εθνικού σχεδίου αναστροφής της καταστροφικής πορείας της χώρας και πλήρους παραγωγικής ανασυγκρότησής της.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Καταπέλτης» η πρόταση Παραπομπή σε δίκη ζητά ο εισαγγελέας για Τσοχατζόπουλο και άλλους δεκαεννιά


Ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των είκοσι από τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ζητά με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ο Εισαγγελέας Εφετών Π.Καραγιάννης.

Στην ογκώδη πρότασή του, που αριθμεί 350 σελίδες, ο εισαγγελέας κρίνει ότι από το σύνολο των κατηγορουμένων στην υπόθεση που έχει ως κεντρικό κατηγορούμενο τον Τσοχατζόπουλο μόνο για τον Ευτύχιο Ατσοπάρδη, εκπρόσωπο της εξωχώριας εταιρίας Bluebell, δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να παραπεμφθεί σε δίκη και εισηγείται να μην διατυπωθεί σε βάρος του κατηγορία.

Ο κ. Καραγιάννης κρίνει ότι πρέπει να δικαστούν για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα μαζί με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγο του Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου και την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και οι: Νίκος Ζήγρας εξάδελφος του πρώην υπουργού και επί σειρά ετών «δεξί του χέρι», Γιάννης Σμπώκος πρώην γγ Εξοπλισμών στενός συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου, Αστέριος Οικονομίδης επιχειρηματίας στο χώρο των κατασκευών, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου λογίστρια, Γιώργος Σαχπατζίδης, Ταλίτα Τσεκούρα δικηγόρος, Αικατερίνη Σταμάτη, Παναγιώτης Σταμάτης, Οράτιος Μελάς εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Morelia, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης, ο δικηγόρος Σπυρίδων Χατζηνικολάου, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ Νίκος Καρατζάς και οι Γιώργος Κωνσταντάτος και Φώτης Αρβανίτης.

Στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να υιοθετεί τα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε για το λεγόμενο «μαύρο πολιτικό χρήμα» του Τσοχατζόπουλου όπως καταγράφονται στο πόρισμα των εισαγγελέων κ. Σίσκου και Κυβέλου βάσει του οποίου συντάχθηκαν τα κατηγορητήρια σε βάρος των εμπλεκομένων από τον ειδικό ανακριτή της υπόθεσης, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή.

Η εισαγγελική κρίση δέχεται ότι ο πρώην υπουργός συνέστησε εγκληματική οργάνωση με σκοπό να αποκρύπτει χρήματα από δωροδοκίες που έλαβε ως υπουργός Άμυνας για την επιλογή συγκεκριμένων όπλων κατά την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Για τον σκοπό αυτό ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού πρώην υπουργός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αξιολόγησε ο κ. Καραγιάννης, συνέστησε αρκετές υπεράκτιες εταιρείες, με πρόσωπα εμπιστοσύνης του που φαινόταν ως διαχειριστές ή εκπρόσωποι τους , οι οποίες μέσω αγορών ακινήτων ή άλλων δραστηριοτήτων που εμφάνιζαν, ουσιαστικά «ξέπλεναν» τα παράνομα ποσά που αθροίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο εισαγγελέας Εφετών εισηγείται για κάποιους εκ των κατηγορουμένων την απαλλαγή τους για επιμέρους πράξεις.

Την τελική κρίση για την παραπομπή των κατηγορουμένων θα έχει το Συμβούλιο Εφετών που με βούλευμα του θα αποφανθεί για την υπόθεση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Κίνδυνος η επιρροή του» Παρέμβαση του ΔΝΤ στα εσωτερικά της χώρας καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Απροκάλυπτη παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την έκθεση του Ταμείου η οποία θεωρεί ως έναν από τους κινδύνους για την πορεία του προγράμματος την αυξανόμενη επιρροή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι «ένας σημαντικός κίνδυνος για το πρόγραμμα είναι η μειούμενη υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα εάν η Ελλάδα υποστεί άλλον ένα χρόνο βαθιάς ύφεσης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν φθίνουσα στήριξη στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και αυξανόμενη στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα αντιμνημονιακά κόμματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει πέρα από καθυστερήσεις, σε πολιτική κρίση η οποία θα πυροδοτήσει χρεοκοπία και/ή έξοδο από το ευρώ».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο. Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι απόψεις του είναι πιο σημαντικές από τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των λαών» σχολίασε ο Ευκλ.Τσακαλώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Με την παρέμβασή του αυτή, επιπλέον, το ΔΝΤ δείχνει ότι και το ίδιο δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη για το πρόγραμμα που ακολουθείται στη χώρα μας, αναιρώντας έτσι και τη φιλότιμη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για την 'αλλαγή κλίματος'. Αλήθεια, αν οι καταθέσεις επιστρέφουν, αν οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται, αν η Ελλάδα ετοιμάζεται σιγά σιγά να επιστρέψει στις αγορές, τότε ποιος ο λόγος να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
»Από τη δική μας πλευρά, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους αξιωματούχους του ΔΝΤ ότι οι φόβοι τους είναι εν μέρει δικαιολογημένοι. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά θα σημάνει το τέλος της μνημονιακής πολιτικής» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διαβάστε όλη τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή Παπακωνσταντίνου σε συνεργάτη του: «Ωραία. Ό,τι δούλεψες διάγραψέ το»!

Μια ακόμη αντιγραφή της περιβόητης λίστα Λαγκάρντ αυτή τη φορά όμως όχι σε κάποιοι usb στικ αλλά σε σκληρό δίσκο υπολογιστή και δη υπηρεσιακού, στο υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει μέσα από τη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, που ερευνούν τις συνθήκες αλλοίωσης του περιβόητου αρχείου, με την αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. 

Μόνο που και αυτό το αντίγραφο που σχηματίστηκε στον σκληρό δίσκο του υπηρεσιακού υπολογιστή του υπουργείου Οικονομικών διεγράφη με εντολή του Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως καταθέτει στους δυο οικονομικούς εισαγγελείς ο συνεργάτης του πρώην υπουργού Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος εκλήθη να εντοπίσει τα πρόσωπα με τα 20 μεγαλύτερα ποσά που περιέχονται στη λίστα και να τα δώσει στη συνέχεια στον κ. Παπακωνσταντίνου. Όπως λέει, για να μπορέσει να ελέγξει τα ποσά αυτά αντέγραψε το αρχικό cd της λίστας που του είχε παραδώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών στον υπολογιστή του στο υπουργείο. Όταν πήγε, όμως, τον κατάλογο με τα ονόματα των 20 μεγαλοκαταθετών και το αρχικό cd στον πρώην υπουργό εκείνος ρου είπε: «Ωραία, ό,τι δούλεψες διάγραψε το». 

Κατά τ’ άλλα στη δικογραφία που διαβιβάστηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή από τους οικονομικούς εισαγγελείς προς ενημέρωση των βουλευτών, περιλαμβάνονται καταθέσεις συνεργατών του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο αλλά και οι εξηγήσεις που έδωσαν ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων οι συγγενείς του Ανδρέας Ρωσσώνης, Ελένη Παπακωνσταντίνου και Συμεών Σικιαρίδης. Σε ο,τι αφορά τους συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου αυτοί, κατά βάση, αναφέρουν ότι δεν είδαν ποτέ το αρχικό cd που έστειλαν οι γαλλικές αρχές και αποφεύγουν να καταθέσουν οτιδήποτε θα μπορούσε να επιβαρύνει επιπλέον την θέση του ελεγχόμενου πρώην υπουργού. Ο δε Ανδρέας Ρωσσώνης αναφέρει στο υπόμνημά του πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά (και με τους Συμεών Σικιαρίδη και την Ελένη Παπακωνσταντίνου) και τους διαβεβαίωσε «ότι ουδεμία ποτέ επιχείρησε παρέμβαση στο κείμενο (σ.σ. προφανώς εννοεί της λίστας)». 
Και συνεχίζει ο κ. Ρωσσώνης: «Δίδω απόλυτη πίστη στη διαβεβαίωσή του». Σε άλλο σημείο, ωστόσο, του υπομνήματός του αναφέρει πως ακόμη και «αν ήθελε υποτεθεί ότι-πράγματι- ο πρώην υπουργός νόθευε κείμενο, που εξέθεσε σε αρνητική πολιτική κριτική το όνομά του, είχε στήριγμα αυτοτελές για να ενεργήσει έτσι, χωρίς δηλαδή, να απαιτείται, προς παρακίνησή του, οποιαδήποτε ηθική αυτουργία, οιουδήποτε». Με τον τρόπο αυτό προφανώς ο Αν. Ρωσσώνης επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από τον πρώην υπουργό και να αντικρούσει το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας της νόθευσης εγγράφου για το οποίο κλήθηκε ως ύποπτος να καταθέσει ο ίδιος και οι Ελένη Παπακωνσταντίνου και Σ. Σικιαρίδης. 

«Πώς αντέγραψα το cd στον υπολογιστή μου»

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος, μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου, καταθέτει στους οικονομικούς εισαγγελείς: «Περί τα τέλη του έτους 2010, δεν θυμάμαι ακριβή ημερομηνία, με ειδοποίησε η γραμματέας του κ. υπουργού, ότι με ήθελε στο γραφείο του ο κ. υπουργός. Πήγα στο γραφείο του και ο κ. υπουργός μου έδωσε ένα cd και χωρίς να μου εξειδικεύσει το περιεχόμενό του, μου είπε να βρω γύρω στα είκοσι μεγαλύτερα ποσά καθώς επίσης και σε ποιους αντιστοιχούν τα ποσά αυτά και να του αναφέρω επίσης το συνολικό ποσό που ήταν όλα τα αρχεία μαζί. Πήρα το cd και την ίδια ημέρα το έβαλα στον υπολογιστή και άρχισα να ανοιγοκλείνω όλα τα αρχεία για να δω τι γίνεται. Όταν είδα ότι ήταν πολλά αρχεία, πάνω από δυο χιλιάδες, δεν μπορώ να θυμηθώ τον ακριβή αριθμό, τα αντέγραψα στον υπολογιστή του υπουργείου για πρακτικούς λόγους, δηλαδή για λόγους ταχύτητας και για περισσότερη ασφάλεια του cd. Το cd το κλείδωσα στο συρτάρι του αρχείου μου. Έφτιαξα ένα αρχείο excel και άρχισα παράλληλα να κάνω ανάγνωση του αρχείου, να βλέπω τα ποσά και μετά να κάνω copypaste (αντιγραφή). Κάποια στιγμή έβγαλα το σύνολο και σε δεύτερο χρόνο άρχισα να ανοιγοκλείνω πάλι τα αρχεία, με την προοπτική να βρω τα ονόματα που αντιστοιχούσαν στα είκοσι μεγαλύτερα ποσά που είχα ταξινομήσει. Μετά πάροδο κάποιων ημερών, περίπου μια εβδομάδα, κατέληξα σε είκοσι στοιχεία, έκανα μια εκτύπωση με τα γύρω στα είκοσι ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά, τα έβαλα όλα μαζί στο φάκελο με το cd, έβαλα ένα αυτοκόλλητο στο φάκελο «από Αγγελόπουλο για υπουργό» και τον πήγα στο γραφείο του υπουργού, τον άφησα στο γραφείο της γραμματείας, στη συρταριέρα της αλληλογραφίας του υπουργού. Ο κ. υπουργός με κάλεσε μέσω της γραμματείας να πάω στο γραφείο του, δεν είμαι σίγουρος αν αυτό έγινε την ίδια ημέρα». 

«Ωραία, ό,τι δούλεψες διάγραψε το»

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει: «Πήγα και με ρώτησε για το σύνολο όλων των αρχείων. Εγώ του διευκρίνισα ότι τα περισσότερα αρχεία ήταν μηδενικά και ότι το σύνολο ήταν γύρω στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. υπουργός μου είπε: «Ωραία, ό,τι δούλεψες διάγραψέ το». Εγώ διέγραψα τα δυο αρχεία δηλαδή το excel που είχα φτιάξει και το folder με τα πολλά αρχεία. Ο κ. υπουργός ουδέποτε έδωσε εντολή σε μένα να αντιγράψω τα αρχεία σε memory stick usb και εγώ ο ίδιος δεν αντέγραψα ποτέ τα αρχεία αυτά. Έκτοτε εγώ ποτέ δεν ασχολήθηκα με αυτό το ζήτημα». 

Σε ερώτηση του εισαγγελέα αν μπορεί να υποδείξει τον υπολογιστή που αντέγραψε το cd της λίστας, αν βέβαια αυτός ακόμη υπάρχει, ο μάρτυρας απαντά: «Μπορώ να προσδιορίσω το χώρο, το γραφείο και τη θέση στην οποία βρίσκονταν ο υπολογιστής που δούλευα». 

Αν. Μπάνος: Έγινε σύσκεψη για τη λίστα τον Ιανουαρίου του 2011 και τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στον Διώτη τον Ιούνιο

Στην κατάθεσή του στους εισαγγελείς ο νομικός σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου, Αναστάσιος Μπάνος, αναφέρει πως ο ίδιος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών στις 24.1.2011, υπό τον πρώην υπουργό, είχε εκφράσει την άποψη ότι τα στοιχεία της λίστας «μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούσαν σε δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα».  Ο κ. Μπάνος, βγάζει από το κάδρο τυχόν ποινικών ευθυνών τον πρώην γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και παράλληλα με ένα έμμεσο τρόπο, επιβαρύνει τη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου, αφού όπως καταθέτει: 

- Η απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη αυτή από τον Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν «ναι, να διενεργηθεί έλεγχος στα στοιχεία. Όπως όμως αναφέρει ο κ. Μπάνος στην κατάθεσή του, ο πρώην υπουργός θα αποφάσιζε αργότερα αν ο έλεγχος θα γίνονταν από το ΣΔΟΕ ή από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου. Ζήτησε δε ο Γ. Παπακωνσταντίνου από τον ίδιο να «προετοιμάσει» το γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ για τις διατάξεις που προβλέπουν τη σύσταση ειδικών κλιμακίων, κάτι που έκανε. Ωστόσο, όπως καταθέτει ο κ. Μπάνος «λίγο πριν φύγει ο κ. Παπακωνσταντίνου και αφού είχε τοποθετηθεί στη θέση του ειδικού γραμματέα ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης, τον ρώτησα από περιέργεια τι είχε κάνει και τι θα κάνει με τα στοιχεία και μου απάντησε «θα τα στείλω στον Διώτη». 
Αργότερα, όταν πια ο Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκονταν στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ. Μπάνος, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος υποστηρίζει στην κατάθεσή του, ρώτησε τον Γ. Παπακωνσταντίνου αν είχε διαβιβάσει τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ. Τότε, όπως λέει, ο πρώην υπουργός του απάντησε καταφατικά. Από τα όσα καταθέτει ο κ. Μπάνος προκύπτει ότι υπήρξε ένα μεγάλο «νεκρό» διάστημα σε σχέση με τις ενέργειες που θα μπορούσαν να είχαν γίνει για την αξιοποίηση της λίστας. Και αυτό γιατί από την ημερομηνία που έγινε η σύσκεψη (τον Ιανουάριο του 2011) μέχρι την παράδοσή της λίστας στον κ. Διώτη (μέσα Ιουνίου του 2011) προκύπτει ένα διάστημα πέντε περίπου μηνών. Πάντως, κλείνοντας την κατάθεσή του, ο κ. Μπάνος σπεύδει να... εξισορροπήσει την κατάσταση λέγοντας πως «τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο κ. Βενιζέλος μου δημιούργησαν την πεποίθηση ότι ένα από τα βασικά τους μελήματα ήταν η πάταξη της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής στην χώρα μας». 

«Δεν είχαμε λογαριασμό στην Γενεύη, είχαμε στο Λουγκάνο»

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς ο Συμεών Σικιαρίδης και η σύζυγός του Ελένη Παπακωνσταντίνου (γαμπρός και εξαδέλφη του Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων δεν υπήρχαν στη λίστα αν και διατηρούσα λογαριασμό στην HSBC 1. 222 εκατ. δολαρίων) αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Όπως προκύπτει από τα προσαγόμενα εκκαθαριστικά της φορολογικής αρχής, από το έτος 1987, που υποβάλλουμε κοινή δήλωση, τα εισοδήματά μας ανέρχονται μέχρι την 31.12.2011 σε 5.725.441 ευρώ συνολικά και μέχρι τη χρήση του έτους 2007  σε 4.172.816 ευρώ συνολικά.  Υπερκαλύπτουν, δηλαδή, το ποσό του λογαριασμού που έδωσε λαβή στην έρευνα. Διευκρινίζεται ότι στα πιο πάνω περιλαμβάνεται και ποσό 70.946.300 δραχμών που εισεπράχθη από τον πρώτο εξ ημών, από την πώληση της Rex. Τονίζεται εδώ ότι εμείς, πρωτογενώς, δεν είχαμε λογαριασμό στην τράπεζα HSBC Γενεύης. Μάλιστα, δε ούτε στη Γενεύη. Διατηρούσαμε λογαριασμό στην National Repuplic Bank στο Λουγκάνο της Ελβετίας» η οποία όπως λένε, συγχωνεύτηκε με την HSBC. 

Η Κύθνος και ο Nissim Joseph
Οι εισαγγελείς ρωτούν τον Σ. Σικιαρίδη και τη σύζυγό του Ελένη Παπακωνσταντίνου για το τι σημαίνει η ένδειξη «Κύθνος» ή «Κύθνος 42», ή «Κύθνος 4» με την οποία φέρεται να συνδέεται ο λογαριασμός τους. «Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με άλλο πρόσωπο φυσικό ή νομικό σε αυτό το λογαριασμό. Η ένδειξη αυτή είναι σημείο αναφοράς που συνδέεται με τη φυσιογνωμία (προφίλ) του πελάτη», απαντά η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου ενώ ο σύζυγος της αναφέρει: «Αυτό είναι το όνομα του λογαριασμού. Την ένδειξη αυτή που αποτελεί ένα πελασγικό τοπωνύμιο την επέλεξα εγώ. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με άλλο πρόσωπο φυσικό ή νομικό σε αυτό το λογαριασμό» απαντά ο Σ. Σικιαρίδης. 

Σε ερώτηση δε των εισαγγελέων για αν το γνωρίζουν κάποιον Nissim Joseph και οι δυο απαντούν πως πρόκειται για τον επενδυτικό τους σύμβουλο και συνεργάτη που τους συνέστησε η τράπεζα, στο Λουγκάνο. 

«Ο λογαριασμός υπάρχει και σήμερα, δεν μας ειδοποίησαν»

«Ουδεμία αξιόποινη πράξη έχω τελέσει» αναφέρει στους εισαγγελείς η Ελένη Παπακωνσταντίνου και ο σύζυγος της και συμπληρώνουν: «Ο λογαριασμός εξακολουθεί να υπάρχει με σημερινή αποτίμηση γύρω στις 330.000 ευρώ. Ποτέ δεν ειδοποιηθήκαμε από την τράπεζα περί του ότι είχε ανακύψει ζήτημα με τα πρόσωπα που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ. Η εξήγηση που δίνουμε εμείς, δηλαδή εγώ, και ο σύζυγος μου, είναι ότι δεν είμαστε πελάτες του Καταστήματος Γενεύης. Συμπληρωματικά έχει περιληφθεί το όνομά μας προφανώς από το συγκεντρωτικό ηλεκτρονικό εγκέφαλο της τράπεζας στη Γενεύη. Διατηρούσαμε λογαριασμό στην National Repuplic Bank  στο Λουγκάνο της Ελβετίας» η οποία όπως λέει το ζεύγος Σικιαρίδη - Παπακωνσταντίνου, συγχωνεύτηκε με την HSBC.

Α. Ρωσσώνης: Δεν είχα λογαριασμό μιας ημέρας

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το υπόμνημα του Α. Ρωσσώνη ο οποίος αναφέρει πως ο λογαριασμός που τηρούσε στην HSBC άνοιξε και έκλεισε αυθημερόν δεν είναι αληθές. Ο ίδιος προσκομίζει όπως λέει παραστατικά ελληνικής τράπεζας  με ημερομηνία 1.2.05 από τα οποία αποδεικνύεται ότι τότε μετέφερε τα ποσά που είχε στην HSBC στην Ελβετία «και δη 715.112,47 και 113.531,94 δολάρια ΗΠΑ αντίστοιχα» στην ελληνική τράπεζα. Όπως αναφέρει: «Από τότε ο λογαριασμός μου στην τράπεζα HSBC έκλεισε. Άρα, το θρυλούμενο, ως περίεργο, ότι ο λογαριασμός αυτός άνοιξε και έκλεισε αυθημερόν, δεν είναι αληθές. Την μεταφορά αυτή την πραγματοποίησα δυνάμει του άρθρου 38 του νόμου 3259/2004, καταβάλλοντας τον αντιστοιχούντα φόρο και εξαντλώντας την  φορολογική μου υποχρέωση για τα κεφάλαια αυτά». 

«Μας πήρε τηλέφωνο ο Παπακωνσταντίνου»

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος του ο Α. Ρωσσώνης αναφέρει: «…Δεν μίλησα ποτέ με τον πρώην υπουργό για την αρχικά θρυλούμενη και ήδη επίμαχη λίστα. Βεβαιώς, μόλις ανέκυψε ζήτημα διαγραφής των ονομάτων της κουνιάδας μου Ελένης Παπακωνσταντίνου, του συγγαβρού μου Συμεών Σικιαρίδη και του δικού μου, επικοινώνησε μαζί μας τηλεφωνικά, ο ίδιος (σ.σ. ο Γ. Παπακωνσταντίνου). Κατηγορηματικά μας διαβεβαίωσε ότι ουδεμία ποτέ επιχείρησε επέμβαση στο κείμενο. Δίδω απόλυτη πίστη στη διαβεβαίωσή του». Ακόμη, η Ελένη Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως τη διαχείριση του λογαριασμού αυτού έκανε ο σύζυγός της. 

Α. Ρωσσώνης: Αν υποθέσουμε ότι αλλοίωσε τη λίστα μπορούσε να το κάνει χωρίς εμάς!

Και συνεχίζει στο υπόμνημά του ο Α. Ρωσσώνης: «Ανεξάρτητα, όμως, από τα παραπάνω, ο Γ.Σ. Παπακωνσταντίνου κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών και βρίσκονταν υπό συνεχή αρνητική κριτική από τον Τύπου και από αλλού. Απ’ αυτά τα αντικειμενικά δεδομένα, γίνεται αμέσως σαφές ότι ο εξάδελφος της συζύγου μου είχε αυτοδυνάμως, προς περιφρούρηση της δικής του πολιτικής φυσιογνωμίας, λόγο να μη θέλει οικογενειακώς να συνδέεται με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα. Ήδη δε σήμερα, σε εποχή που η χώρα μαστίζεται από ανέχεια. Συνεπώς και αν ήθελε υποτεθεί ότι – πράγματι – νόθευσε κείμενο, που εξέθεσε σε αρνητική πολιτική κριτική το όνομά του, είχε στήριγμα αυτοτελές για να ενεργήσει έτσι. Χωρίς, δηλαδή, να απαιτείται, προς παρακίνησή του, οποιαδήποτε ηθική αυτουργία, οιουδήποτε». 

«Ο λογαριασμός άνοιξε το 1998, δεν μπορώ να εξηγήσω το έγγραφο που αναφέρει 2010»

Πάντως, ο Α. Ρωσσώνης όταν του επιδεικνύεται από τους δυο εισαγγελείς έγγραφο (εκτυπωθέν αρχείο με το λογαριασμό του) σύμφωνα με το οποίο ο λογαριασμός του άνοιξε το 2010 αναφέρεαι: «Ο λογαριασμός άνοιξε το έτος 1998. Δεν μπορώ να εξηγήσω πως στο αντίγραφο που μου επιδεικνύετε αναφέρεται η ημερομηνία 10-10-2010. Δεν γνωρίζω τι είναι η ημερομηνία αυτή αλλά στην καρτέλα αναφέρεται η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος του λογαριασμού». 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί εδώ ότι οι ισχυρισμοί των τριών συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου ελέγχονται από τους εισαγγελείς όπως επίσης ελέγχονται και οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί και οι κινήσεις τους από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατ εντολή των κ.κ. Πεπόνη Μουζακίτη. 

Μόνα Παπαδάκου: «Ουδέποτε άκουσα κάτι σχετικό με τη λίστα»

Στην κατάθεσή της η συνεργάτιδα του Γ. Παπακωνσταντίνου, Λεμονιά (Μόνα) Παπαδάκου, αναφέρει πως ουδέποτε άκουσε κάτι σχετικό με την λίστα, διότι η δική της αρμοδιότητα ήταν η διερεύνηση θεμάτων οικονομικού ενδιαφέροντος «με έμφαση σε δημοσιονομικά και μακροοικονομικά ζητήματα σε σχέση με την εθνική και διεθνή εμπειρία»!. Η ίδια αναφέρει πως δεν άκουσε ποτέ από τον πρώην υπουργό ή από οποιαδήποτε άλλο πρόσωπο τίποτα σχετικό με τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά έμαθε για αυτή όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα το φθινόπωρο του 2012. Σε ερώτηση δε των εισαγγελέων για το ποιος πιστεύει ότι γνωρίζει πού παραδόθηκε για φύλαξη το αρχείο, η  μάρτυρας απαντά: «Υποθέτω ότι γνωρίζει ο ίδιος ο κ. υπουργός». 


«Η λίστα έπρεπε να αποτελέσει βάση ελέγχου»

Στην κατάθεσή της η Σοφία Ρίτσου, σύμβουλος του τότε γενικού γραμματέα του υπ. Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, αναφέρει: «Δεν είχα καμία απολύτως ενασχόληση με τη λίστα Λαγκάρντ…. Δε γνώριζα τίποτα… Έλαβα πληροφόρηση τον Οκτώβριο του 2012 από δημοσιεύματα». Η ίδια, πάντως, αναφέρει πως «η λίστα όσο και οποιαδήποτε άλλη λίστα έρχεται σε γνώση του υπουργείου, οφείλει να αποτελεί βάση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο νόμος έχει συμπεριλάβει όλες τις ειδικές προβλέψεις για να το εξασφαλίσει αυτό σε επίπεδο θεσμών και διαδικασιών». 

«Ο Παπακωσταντίνου έστειλε τη λίστα στο Διώτη με την ασφάλειά του»

Τέλος στην κατάθεσή της η Χρυσή Χατζή, διευθύντρια του γραφείου Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι τον Οκτώβριο του 2010 ο πρώην υπουργός την ειδοποίησε να παραλάβει εμπιστευτικό φάκελο για λογαριασμό του, από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.   Η μάρτυρας αναφέρεται και εκείνη στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο στις 24 Ιανουαρίου του 2011, υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου με θέμα τη λίστα. Εκεί, κατά την μάρτυρα, ο πρώην υπουργός ζήτησε την γνώμη των παρισταμένων (της ιδίας, του κ. Πλασκοβίτη, του κ. Καπελέρη και του κ. Μπάνου) για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές. «Στις αρχές Ιουνίου του 2011 ο υπουργός μου είπε ότι ενημέρωσε κατ’ ιδίαν τον κ. Διώτη για τα στοιχεία των καταθέσεων σε ελβετική τράπεζα  που του είχαν περιέλθει από τις γαλλικές αρχές και ότι του έστειλε τα στοιχεία αυτά με την ασφάλειά του». 

Συνεχίζοντας την  κατάθεσή της η μάρτυρας αναφέρει: «Μετά την  ακρόαση του υπουργού στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 24.20.2012 στην οποία ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά δεν τα έδωσε για πρωτοκόλληση αλλά για εμπιστευτική φύλαξη, επικοινώνησα με τον υπάλληλο του πρωτοκόλλου του κ. υπουργού κ. Ν. Χ. και τον ρώτησα αν είχε δει ποτέ ένα cd  για πρωτοκόλληση με στοιχεία καταθετών , προερχόμενο από την Γαλλία ή την Ελβετία, ή αν υπήρχε περίπτωση να είχαν κρατήσει έστω χωρίς πρωτοκόλληση στο γραφείο πρωτοκόλλου του υπουργού ένα παρόμοιο cd. Μου απάντησε αρνητικά και στα  δυο ερωτήματα και μου είπε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του είχαν ενημερώσει περί τούτου και τον διευθυντή και νυν υπουργό, που τους είχε ρωτήσει αν είχαν δει ή πρωτοκολλήσει έστω το εμπιστευτικό πρωτόκολλο που τηρούσαν οι ίδιοι το cd αυτό».  
.protothema.gr

Read more...

«Στοχοποιούμε το σύστημα της κλεπτοκρατίας» Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν συγκάλυψη καταγγέλλει ο Αλ.Τσίπρας


Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει με πρόταση εξεταστικής επιτροπής   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Με όρους μαφίας ρίχνετε στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο για να κλείσει άρον-άρον η υπόθεση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για επιχείρηση συγκάλυψης -για να μην μπει κανείς στο «ιερό άβατο» που είναι, κατά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, η πιθανή διασύνδεση των λογαριασμών και των αρχείων της λίστας Λαγκάρντ «με σκελετούς που κρύβονται στις ντουλάπες» και αφορούν σειρά σκανδάλων του παρελθόντος.

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, τονίζοντας πως ανεξαρτήτως της έκβασης της σημερινής ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να επανέλθει με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Στο στόχαστρο παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς. «Η απόπειρα συγκάλυψης και προστασίας είναι προφανής και έχει ονοματεπώνυμο. Λέγεται Αντώνης Σαμαράς, που δίνει σανίδα σωτηρίας στους συνεταίρους του» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζοντας την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η συγκυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την έρευνα στους λογαριασμούς και τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ, και την πιθανή διασύνδεση αυτών των λογαριασμών με σειρά δικογραφιών που έχουν μπει στο αρχείο, όπως η υπόθεση της Siemens, των υποβρυχίων και του Χρηματιστηρίου.

«Οι σκελετοί που κρύβονται στις ντουλάπες»

«Το ιερό άβατο είναι η διασύνδεση των λογαριασμών και οι σκελετοί που κρύβονται στις ντουλάπες. Και αγωνιάτε κύριοι της κυβέρνησης μήπως αποκαλυφθούν. Οι σκελετοί μιας ατελείωτης σειράς σκανδάλων, με κοινό παρονομαστή τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία» υπογράμμισε.

Ανέφερε πως αυτή είναι και η μοναδική εξήγηση «για την ανεξήγητη στάση» του πρωθυπουργού, ο οποίος όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας και πάλι απουσιάζει και δεν έρχεται στο Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τη στάση του.

«Παίρνει πάνω του όλα τα ανομήματα» του Ευάγγελου Βενιζέλου, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός προσφέρει πλήρη κάλυψη στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ -όχι για να μην παραπεμφθεί ο Ευ.Βενιζέλος, είπε ο κ. Τσίπρας για να σημειώσει πως αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει δεν είναι η παραπομπή, αλλά η εξέταση πιθανών ποινικών ευθυνών.

Και επ' αυτού, στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι και μετά από τη σημερινή ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στο ζήτημα με πρόταση εξεταστικής επιτροπής.

Ως προς τις ευθύνες που ανακύπτουν από τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε: «Εκτός από πιθανή ποινική ευθύνη πλαστογραφίας, αλλοίωσης της λίστας, άλλη δεν προκύπτει;».

Και συνέχισε λέγοντας πως η συγκυβέρνηση μιλά για ευθύνη του Γ.Παπακωνσταντίνου μόνο για παράβαση καθήκοντος, μόνο για παραποίηση της λίστας και όχι για απόκρυψη. Διότι, όπως υπογράμμισε, σε αυτή την περίπτωση ανάλογη ευθύνη δεν θα μπορούσε να μην προκύπτει και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σκληρή επίθεση στον Ευ.Βενιζέλο

Αναφερόμενος στις κατηγορίες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για «ρεσάλτο» του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συνδέει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στη Βουλή με τη διατήρηση της κυβέρνησης και ρωτά γιατί να αισθάνεται απειλή μία κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ανέφερε πως για άλλη μία φορά ο κ. Βενιζέλος έπελεξε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σχεδόν φταίει όλα και έχει κρυφό σχέδιο ενάντια στη σταθερότητα. Ανομολόγητος πόθος του είναι, ανέφερε με δόση ειρωνείας ο Αλέξης Τσίπρας, να καταστρέψει τη χώρα και να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τόνισε ότι ευθύνη για το που έφτασε η χώρα έχουν αυτοί που διαχειρίστηκαν την εξουσία. «Μας είπε για το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τη βία για να καλύψει τους έρωτες που κατέληξαν σε γάμο με τη διαπλοκή» σημείωσε.

Απαντώντας στις αιχμές του Ευ.Βενιζέλου για συναντήσεις με εφοπλιστές που δεν γνωστοποιεί στο Τύπο, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι τους συναντά και τους ζητά να πληρώσουν φόρους γιατί η κοινωνία στενάζει. «Μας έλεγαν για κρίση και χρεοκοπία και πλήρωνε ο μέσος Έλληνας. Την ίδια ώρα κρατούσαν στα συρτάρια τα στικάκια με τους φοροφυγάδες» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διαπλεκόμενη χρεοκοπία «μια συμμορία διαπλοκής και διαφθοράς» αλλά και για «τρίγωνο της αμαρτίας τραπεζοκρατίας και μιντιαρχίας» που στηρίζουν με πάθος το μνημόνιο.

«Θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι με ρεσάλτο, αλλά δημοκρατικά» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δείτε τα 4 ψηφοδέλτια



Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο που έχει μοιράσει η προεδρεία της Βουλής, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το ψηφοδέλτιο για τον Γιώργο Παπανδρέου
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο που έχει ετοιμαστεί για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Το ψηφοδέλτιο για τον Λουκά Παπαδήμο
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο που έχει ετοιμαστεί για τον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Το ψηφοδέλτιο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο που έχει μοιραστεί στους βουλευτές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
enikos.gr

Read more...

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...


Τις βουλευτικές έδρες κάθε εκλογικής περιφέρειας για τις γενικές βουλευτικές εκλογές καθορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ A 10 - 14.01.2013) και βάσει του...
οποίου επέρχονται αυξομειώσεις εδρών σε εκλογικές περιφέρειες της χώρας μετά την απογραφή της 9ης Μαΐου 2011. Έχει προηγηθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αριθ. Δ 224/2012) που το έκρινε συνταγματικό και νόμιμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο Νομό Αττικής (υπόλοιπο) όπου οι έδρες αυξάνονται από 12 σε 15 (εκλέγονται 3 επιπλέον βουλευτές) ενώ μειώνονται κατά 3 στην Α΄Αθηνών -οι έδρες από 17 ορίζονται σε 14. Επίσης, στην Β΄Αθηνών οι έδρες ορίζονται σε 44 από 42, στη Β΄Θεσσαλονίκης από 7 γίνονται 9 , στο νομό Θεσπρωτίας από μία ορίζονται δυο οι έδρες, στο νομό Μαγνησία προστίθεται μια έδρα (από 5 σε 6) , όπως και στο νομό Κυκλάδων (από 3 σε 4). Μια έδρα λιγότερη καθορίζεται στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ηλείας, Καρδίτσας, Σερρών, Τρικάλων.

Read more...

«Καθολική αναμόρφωση» Έμφαση στη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα δίνει το ΔΝΤ


H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Η διεθνής κοινότητα επανακτά την πιστή της στις προοπτικές της Ελλάδας, αλλά η Αθήνα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις, στη δημοσιονομική προσαρμογή, στις ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως στην «καθολική αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης», τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αμερικανική  πρωτεύουσα.

«Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην έγκριση της εκταμίευσης των 3,24 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και υπογράμμισε το πλέγμα ευρωπαϊκών αποφάσεων που δίνουν πρόσθετο χρόνο προσαρμογής στην Ελλάδα. Εκτίμησε δε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του ελληνικού χρέους αν η χώρα μας πράξει ό,τι έχει δεσμευθεί.
 
Ερωτηθείσα για το εάν έγιναν λάθη από την πλευρά του ΔΝΤ στην ελληνική περίπτωση, η Κρ.Λαγκάρντ τόνισε πως δεν θέλει να ξαναγράψει την ιστορία, ή να δείξει κάποιους «με το δάχτυλο», αλλά σημασία έχει οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αρνήθηκε να αντιγράψει το στικάκι, ο Σφακιανάκης...



crimenet.gr 
Οι οικονομικοί Εισαγγελείς ήρθαν σε συννενόηση με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να γίνει αντιγραφή στο στικάκι.

O προϊστάμενος της Δίωξης, Μανώλης Σφακιανάκης, είπε πως...η υπηρεσία του κάνει έρευνα, δεν κάνει αντιγραφές και υπέδειξε την υπηρεσία που μπορεί να το κάνει.

Και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Οι δύο εισαγγελείς όπως είναι γνωστό ήθελαν για λόγους ασφάλειας να δημιουργήσουν αντίγραφα.


Read more...

Δριμεία επίθεση «Ρεσάλτο» με στόχο το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Βενιζέλος


Ο πρόεδρος του Ευ.Βενιζέλος στη Βουλή   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στρατηγική εφόδου, με στόχο το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο, καθώς και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας μάλιστα λόγο για «γκεμπελικό δίκτυο συκοφαντικών διαρροών» και για «κομματικό παρακράτος οργανωμένης διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε παιδαριώδεις και αστήρικτες τις σε βάρος του κατηγορίες, τις οποίες, όπως είπε, διαψεύδουν τα γεγονότα. Μίλησε, μάλιστα, για «τρία χτυπήματα κατά της σκευωρίας» και καταφέρθηκε εμμέσως κατά του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Διώτη.

Ακόμη κατηγόρησε τις «συνασπισμένες δυνάμεις της οπισθοδρόμησης» ότι βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας, μετά την αποτυχία τους στις εκλογές και τη συμφωνία στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Δεν έμεινε τίποτα άλλο, έμεινε το ρεσάλτο με στόχο το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας. Γι' αυτό πρέπει να χτυπηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» είπε ο Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για ομολογημένο στόχο -από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- να πέσει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε για αμηχανία και αντιφάσεις την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «εκτεθήκατε από τις αποκαλύψεις» και περίμενε ότι θα αποσύρουν την πρόταση.
«Αντί για αυτό κρυφτήκατε πίσω από την ιστορία με τις κάλπες. Αδειαστήκατε τελείως. Δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά να την κάνετε μοχλό μίας πολιτικής σκευωρίας» είπε.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται πίσω από ένα «δίκτυο οργανωμένων συκοφαντικών διαρροών», λέγοντας μάλιστα ότι υπήρξε οργανωμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων εν όψει της εκ νέου άφιξης του υλικού από τη Γαλλία.
«Εγώ κατέστησα εφικτή την έρευνα», είπε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας επίσης για «απίστευτο ισχυρισμό ότι δεν κρατήθηκε στον ΣΔΟΕ αντίγραφο» της επίμαχης λίστας, η οποία, όπως πρόσθεσε, δόθηκε μετά στα μέσα μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα άφησε αιχμές κατά του κ. Διώτη, λέγοντας ότι το ζήτημα ξαφνικά προέκυψε όταν αντικαθίσταται ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ. 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «τρία χτυπήματα κατά της σκευωρίας»: Όταν ήρθε το πρωτότυπο υλικό από τη Γαλλία, όταν έγινε η τεχνική πραγματογνομωσύνη από τους εισαγγελείς ότι έγινε αντίγραφο στις 8 Ιουλίου 2011, καθώς και όταν παραδέχτηκε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι έδωσε εντολή να το αντιγράψει συνεργάτης του.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...