Σάββατο 14 Μαΐου 2011

«Αρρυθμίες» στην κυβερνητική λειτουργία παραδέχεται ο Γ.Πεταλωτής

Λόγω «έκτακτων συνθηκών»

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής (Φωτογραφία: Eurokinissi )

Αθήνα
Την ύπαρξη φαινομένων ασυνεννοησίας μέσα στην κυβέρνηση παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής μιλώντας το Σάββατο στο Mega. Απέδωσε όμως τα φαινόμενα αυτά σε στο «ρευστό κλίμα» και στις «έκτακτες συνθήκες» υπό τις οποίες καλείται να λειτουργήσει η κυβέρνηση.

«Υπάρχουν κάποιες αρρυθμίες. Πολιτευόμαστε όμως σε ένα πολύ ρευστό περιβάλλον και αυτό δεν είναι εύκολο, δεν μπορεί να λειτουργεί η κυβέρνηση σαν κουρδισμένη μηχανή» είπε ο κ. Πεταλωτής.

«Λειτουργούμε υπό έκτακτες συνθήκες, αυτό το κατανοούμε. Κάποιοι που δεν το κατανοούν, είναι δικό τους ζήτημα. Σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση παράγει έργο και δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε τα πράγματα» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν περιλαμβάνονται υπουργοί σε αυτούς που δεν κατανοούν το έκτακτο των συνθηκών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε χαρακτηριστικά: «Οποιοσδήποτε».

«Οι υπουργοί συντονίζονται, συνεργάζονται, δουλεύουν πάρα πολύ. Επαναλαμβάνω, ότι αν κάποια φαινόμενα αρρυθμιών υπάρχουν ή κάποιες ελλείψεις και καθυστερήσεις, αυτές είναι επόμενο γιατί ζούμε σε δύσκολες συνθήκες. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης πάντοτε, αυτό είναι ξεκάθαρο» είπε σε άλλο σημείο τη συνέντευξής του.

Εξάλλου, σε ερώτηση εάν θα υπάρξει ανασχηματισμός, ο κ. Πεταλωτής απάντησε: «Αυτή τη στιγμή είναι στη μέση ένα πολύ δύσκολο έργο, πολύ πυκνό έργο και δεν μπορώ να αντιληφθώ πως θα μπορεί να διακοπεί αυτό το έργο με αλλαγή προσώπων. Είναι όμως σαφέστατα επιλογή του πρωθυπουργού».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Αυθαίρετες ερμηνείες»

Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Χρ.Παπουτσή προς τις ηγεσίες και τα επιτελεία των Σωμάτων Ασφαλείας
Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Χρ.Παπουτσή προς τις ηγεσίες και τα επιτελεία των Σωμάτων Ασφαλείας (Φωτογραφία: Eurokinissi )

Αθήνα
Απάντηση σε σχόλια και αυθαίρετες, όπως τις χαρακτήρισε, ερμηνείες σχετικά με την ομιλία του προς τις ηγεσίες και τα επιτελεία των Σωμάτων Ασφαλείας, την Παρασκευή στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ, έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής είχε δηλώσει τότε ότι «παρά τις ασταμάτητες προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και είναι εμφανές ένα δημοκρατικό έλλειμμα». Συμπλήρωσε δε τα εξής:

«Μια υπηρεσία όσο ισχυρή, αποτελεσματική ή δημοφιλής κι αν εμφανίζεται, είναι προτιμότερο να διαλυθεί και να συγκροτηθεί από την αρχή παρά να λειτουργεί σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ανοχής που εξυπηρετεί από την μια πλευρά κάποιες ατομικές συμπεριφορές ανυπακοής, απειθαρχίας, αυθαιρεσίας, βίας και κατάχρησης εξουσίας και από την άλλη πλευρά να επιτρέπει σε περιπτώσεις αδικοπραξίας μία ιδιόμορφη συντεχνιακή συγκάλυψη».

Με νεότερη δήλωσή του το Σάββατο, ο κ. Παπουτσής επανήλθε, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπήρξε καμία αναφορά σε συγκεκριμένη Υπηρεσία. Υπήρξαν επισημάνσεις και κατευθύνσεις για όλες τις Υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Ιδιαίτερα για τις Μονάδες της πρώτης γραμμής που βρίσκονται σε διαρκείς επιχειρήσεις τόσο στις εποχούμενες όσο και στις πεζοπόρες».

«Και επιμένω, μια υπηρεσία όσο ισχυρή κι αν εμφανίζεται, είναι προτιμότερο να συγκροτηθεί από την αρχή παρά να λειτουργεί σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ανοχής που επιτρέπει κάποιες ατομικές συμπεριφορές ανυπακοής, αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας, ενώ σε περιπτώσεις αδικοπραξίας ανέχεται μία ιδιόμορφη συντεχνιακή αλληλεγγύη.

»Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών υπονομεύεται από μεμονωμένα περιστατικά απειθαρχίας και φαινόμενα αυθαιρεσίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, όπου τα Σώματα Ασφαλείας επιβάλλεται να προχωρήσουν στη νόμιμη άσκηση βίας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Πυροδοτούν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις και διευκολύνουν όσους επενδύουν στην βία και την κοινωνική αναταραχή.

»Η εποχή μας απαιτεί αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και ρεαλισμό. Επιβάλει σε όλους, στον ύψιστο βαθμό, την αίσθηση ευθύνης προς την κοινωνία. Απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τρεις τραυματίες από επίθεση κουκουλοφόρων με μολότοφ στο ΑΤ Εξαρχείων

«Επιδρομή» μέρα-μεσημέρι

Από το σημείο που σημειώθηκε η επίθεση των κουκουλοφόρων
Από το σημείο που σημειώθηκε η επίθεση των κουκουλοφόρων (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Επίθεση κουκουλοφόρων σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων στην Καλλιδρομίου, την ώρα που υπήρχε λαϊκή αγορά. Ομάδα 25-30 ατόμων επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κουκουλοφόροι έριξαν αρχικά μολότοφ εναντίον του αστυνομικού τμήματος και στη συνέχεια, αφού έσπασαν τα τζάμια τριών αυτοκινήτων (δύο ΙΧ και ένα συμβατικό όχημα της Ασφάλειας Εξαρχείων), τα περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό και τους έβαλαν φωτιά.

Ταυτόχρονα, άτομα από την ίδια ομάδα περιέλουσαν με εύφλεκτο υλικό τρεις μοτοσικλέτες αστυνομικών, που ήταν σταθμευμένες κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα, οι οποίες καταστράφηκαν.

Οι δράστες διέφυγαν, πετώντας πίσω τους άλλη μία βόμβα μολότοφ εναντίον δικυκλιστών αστυνομικών, στη γωνία Καλλιδρομίου και Χαριλάου Τρικούπη, όπου λειτουργεί λαϊκή αγορά. Κατόπιν περιέλουσαν τη μοτοσικλέτα με εύφλεκτο υγρό και της έβαλαν φωτιά.

Από τη φωτιά προκλήθηκε έκρηξη στο ντεπόζιτο της μοτοσικλέτας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ένας άνδρας και μια γυναίκα, ημεδαποί, που εργάζονταν στη λαϊκή αγορά, καθώς και ένας 48χρονος αλλοδαπός, ο οποίος περνούσε τυχαία από το σημείο.

Σοβαρά οι δύο τραυματίες

Τραυματίες είναι μία 55χρονη γυναίκα, καθώς και δύο άνδρες 48 και 47 ετών αντιστοίχως, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς» με εγκαύματα.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η γυναίκα έχει εγκαύματα στο πρόσωπο και στα άνω άκρα, 16% της ολικής επιφάνεια του σώματός της. Παραμένει στην Μονάδα Εγκαυμάτων για παρακολούθηση και αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών από το αναπνευστικό της σύστημα.

Ο 48χρονος έχει εγκαύματα στο πρόσωπο στα άνω άκρα και στο δεξιό γλουτό, 10% της ολικής επιφάνειας του σώματος του. Παραμένει για νοσηλεία στην Κλινική της Πλαστικής χειρουργικής.

Ο 47χρονος ετών έχει εγκαύματα στο πρόσωπο στα άνω άκρα στον κορμό και στα κάτω άκρα, 40% της επιφάνειας του σώματός του. Λόγω του εγκαύματος στο πρόσωπο και της πιθανής εισπνευστικής βλάβης διασωληνώθηκε και η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά. Παραμένει για νοσηλεία.

Έχουν καεί ένα περιπολικό, δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα, ενώ φθορές προκλήθηκαν και σε καταστήματα της περιοχής. Επί τόπου έφτασαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες.

Το ΑΤ της οδού Καλλιδρομίου γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων -τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί τέσσερις επιθέσει - και γι' αυτό ισχύουν έκτακτα μέτρα φύλαξης.

Το βράδυ της Παρασκευής, διμοιρία των ΜΑΤ δέχτηκε επίθεση από αγνώστους στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ναυαρίνου.

Καταδίκη του επεισοδίου

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής καταδίκασε το σημερινό «χτύπημα τυφλής βίας» στα Εξάρχεια, το οποίο χαρακτήρισε «εγκληματική ενέργεια, η οποία αποδεικνύει ότι ορισμένοι με συστηματικό τρόπο επιζητούν με κάθε τρόπο να χυθεί αίμα και να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή».

«Οι δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή δράση στο κέντρο της Αθήνας. Γίνεται εκτεταμένη έρευνα για τη σύλληψη των υπευθύνων, αλλά και για την αντιμετώπιση κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας. Η ασφάλεια είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Και αυτό το δικαίωμα θα το εγγυηθούμε με κάθε τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να εγκλωβιστεί η κοινωνία στον κύκλο της βίας, του φόβου και της ανασφάλειας»» πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

Ο υπεύθυνος του τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, δήλωσε: «Όταν ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιτίθεται στην Αστυνομία με τον τρόπο που το έκανε χθες ο κ. Παπουτσής, όταν ο ίδιος την καταγγέλλει και την απαξιώνει, δεν αντιλαμβάνεται ότι ανοίγει την όρεξη των ακραίων στοιχείων, που διαχρονικά έχουν στο στόχαστρο τις Αρχές και την έννομη τάξη;

» Εάν ο κ. υπουργός, προκειμένου να γίνεται αρεστός σε κάποιους λίγους, δεν διστάζει να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των πολλών, τότε ο πρωθυπουργός έχει τεράστια ευθύνη για την επιλογή του...».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Η επίθεση των κουκουλοφόρων στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλους εκείνους που θέλουν να δικαιολογήσουν και να ενισχύσουν την καταστολή, να φοβίσουν το λαό, για να εμποδίσουν τελικά την άνοδο του εργατικού λαϊκού κινήματος».

Ο ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Ο δρόμος της βίας είναι η καλύτερη υπηρεσία σε όσους εχθρεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, σε όσους θέλουν να περιστείλουν τα δημοκρατικά δικαιώματα. Τέτοιες επιθέσεις είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο, μαζικό λαϊκό κίνημα».

«Όταν οι αντιεξουσιαστές με σχέδιο επιτίθενται κατά της αστυνομίας, στην ουσία κατά της κοινωνίας και έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα δικά μας τα παιδιά, πρέπει να ξέρουν όλοι ότι εκείνη την ώρα η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική», αναφέρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και προσθέτει ότι «Η αστυνομία χρειάζεται προστασία. Διαφορετικά εάν προπηλακίζονται και από τους αντιεξουσιαστές, και από την πολιτική ηγεσία, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να προσφέρει αυτά τα οποία περιμένει η κοινωνία».

Η Δημοκρατική Συμμαχία επισημαίνει ότι «η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας ξεπέρασε κάθε όριο. Οι πολίτες νιώθουν το φόβο και την ανασφάλεια» και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει, μαζί με την αυτοδιοίκηση, μια ολοκληρωμένη πολιτική για το κέντρο των Αθηνών».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υποβρύχιες μίζες μέχρι τις πηγές του Αμαζονίου!

newpost.gr








Υποβρύχιες μίζες μέχρι τις πηγές του Αμαζονίου!
eurokonissi
Η επιτομή της διαπλοκής και της κοροϊδίας αποκαλύπτεται από το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τις δύο κύριες συμβάσεις και τις δεκάδες τροποποιήσεις που ακολούθησαν για την προμήθεια των τεσσάρων νέων υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό τριών παλαιοτέρων που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Το θέμα μπορεί να βρίσκεται σήμερα στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής και στη διαρκή Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, που ανέλαβε χρέη εξεταστικής, αλλά την πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε την αποδίδει πλήρως ο πρώτος έλεγχος που έκανε το ΣΔΟΕ.

Η πρώτη παράγραφος της σελίδας 78 είναι χαρακτηριστική των πρακτικών που ακολουθήθηκαν τόσο από τους τεχνοκράτες Γερμανούς όσο και από κάποιες ελληνικές υπηρεσίες, καθώς και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οπως αναγράφεται από τα μέλη της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων Αθηνών του ΣΔΟΕ:

«Διαπιστώθηκαν: έκδοση τιμολογίων από ινδική επιχείρηση και από επιχειρήσεις που εδρεύουν στα νησιά Caracao και Ολλανδικές Αντίλες, σε Λιβερία και Κύπρο προς τα ελληνικά ναυπηγεία, ύψους περίπου 5.500.000 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών. Δεδομένου ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι δεν παρασχέθηκαν ποτέ, είναι διερευνητέα η εικονικότητα των ανωτέρω φορολογικών στοιχείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των προσφερομένων υπηρεσιών είναι η προώθηση των εταιρικών συμφερόντων των Ελληνικών Ναυπηγείων στη Βολιβία, χώρα που δεν διαθέτει ως γνωστόν θάλασσα, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία αμφισβητούν συγκεκριμένες συναλλαγές με τις ανωτέρω αλλοδαπές επιχειρήσεις και τα χρήματα των τιμολογίων αποστέλλονταν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Αυστρία».

Το τραγικότερο όλων είναι ότι η παραπάνω αποκάλυψη του ΣΔΟΕ ωχριά μπροστά στα όσα περιγράφονται πριν και μετά τη συγκεκριμένη σελίδα.

Στην πορισματική αναφορά αναγράφεται ότι στην κύρια σύμβαση της αναβάθμισης των παλαιών υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού προκύπτουν μεταξύ άλλων: χειρόγραφα με συμπληρωμένες τιμές σε επίσημο έγγραφο σύμβασης, ελλείψεις δικαιολογητικών για αυξομειώσεις τιμών έπειτα από τροποποιήσεις που έγιναν στις 31-12-2003, τελευταία ημέρα του χρόνου, καθώς και στις 12-12-2005.

Εκεί που κυριολεκτικά «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα», είναι στις συμβάσεις αντισταθμιστικών οφελών. Τις αρχικές είχαν υπογράψει, στις 14 Φεβρουαρίου του 2000, από την πλευρά των γερμανικών κατασκευαστριών εταιρειών, HDW και Ferrostaal, οι Hans Dieter Muhlenbeck, Dr. Stephan Gehlhoff, Mr. Walter Freidag και Knut Von Detten και από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος. Προβλεπόταν να επενδυθούν ή να ανατεθεί έργο σε ελληνικές βιομηχανίες, αξίας περίπου 282 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά, φυσικά, δεν θα έβγαιναν από τα κέρδη των κατασκευαστριών εταιρειών. Είχαν χρεωθεί στις τιμές που συμφωνήθηκαν τόσο για την κατασκευή των τεσσάρων νέων υποβρυχίων τύπου 214 όσο και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τριών παλαιοτέρων τύπου 209. Δηλαδή είναι χρήματα που πλήρωσε η Ελλάδα και θα έπρεπε να επιστραφούν υπό τη μορφή επενδύσεων, τεχνογνωσίας και έργου.

Σύμφωνα με την πορισματική αναφορά, προβλέπονταν προγράμματα από κοινού κατασκευής υποβρυχίων στα Ελληνικά Ναυπηγεία, απόκτηση από τα ναυπηγεία υποδομών, μεταφορά τεχνολογίας, κατασκευή σιδηροδρομικών βαγονιών, παροχή πλοιαρίων και μεταφορά τεχνογνωσίας σε ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή υλικών και συστημάτων με σκοπό εξαγωγές που θα εξασφάλιζαν οι κατασκευάστριες εταιρείες. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στο ΣΔΟΕ η διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, από τα δέκα κύρια προγράμματα -κάθε ένα από αυτά έχει δεκάδες μικρότερα υποπρογράμματα- έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 100% τα επτά. Το πρόγραμμα κοινής κατασκευής των υποβρυχίων, αξίας 57,6 εκατομμυρίων ευρώ, έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 35,46%, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει τα προγράμματα κατασκευής βαγονιών αξίας 40,9 εκατομμυρίων και η παροχή φουσκωτών πλοιαρίων, αξίας 1,6 εκατομμυρίου.

Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς από την έρευνα της ειδικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ πρόεκυψε ότι:

1. Ενας αριθμός υποπρογραμμάτων, που το υπουργείο έχει θεωρήσει ως αντισταθμιστικά, δεν διαθέτει όλα τα απαιτούμενα από την κύρια σύμβαση δικαιολογητικά.

2. Εργα που έχουν χρεωθεί ως αντισταθμιστικά, από την έρευνα προκύπτει ότι δεν είχαν καμία σχέση με τα προγράμματα των υποβρυχίων.

3. Οι κατασκευές που έγιναν στα Ναυπηγεία όσο αυτά ήταν ελληνικά χρεώθηκαν ως αντισταθμιστικά από τη γερμανική εταιρεία HDW.

4. Το ποσόν των 63,1 εκατομμυρίων ευρώ χρεώθηκε ως πάγιος εξοπλισμός στα Ναυπηγεία χωρίς να έχει προσκομιστεί κανένα φορολογικό στοιχείο ή κάποιο άλλο έγγραφο.

5. Στα χαρτιά του υπουργείου Αμυνας έχουν καταγραφεί ότι δύο ελληνικές εταιρείες έχουν κάνει έργο αξίας 73,5 εκατομμυρίων, ενώ έχουν εκτελεστεί και τιμολογηθεί έργα αξίας μόνο 50,4 εκατομμυρίων.

6. Σε πολλές περιπτώσεις, που το ΣΔΟΕ ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας στοιχεία για προγράμματα αντισταθμιστικών, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να μη δοθεί στους ελεγκτές η δυνατότητα να διενεργήσουν επιτόπιο έλεγχο.

7. Εγγραφα συμβάσεων με κρατική αμυντική βιομηχανία, δεν φέρουν υπογραφές όλων των μελών των επιτροπών και σχεδόν όλα δεν έχουν υπογραφές των συμβαλλομένων εταιρειών.

8. Τέσσερις ημέρες πριν τα Ελληνικά Ναυπηγεία πουληθούν στη γερμανική HDW, τροποποιείται η αρχική σύμβαση αντισταθμιστικών. Εκεί παρουσιάζεται το φαινόμενο η τροποποίηση νούμερο 4 να προηγείται της τροποποίησης νούμερο 1. Επίσης, η αναγραφόμενη αξία των αντισταθμιστικών δεν συμφωνεί με αυτή που αναγράφεται στους πίνακες που έχει στείλει στο ΣΔΟΕ το υπουργείο Αμυνας. Η διαφορά είναι της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

9. Εταιρείες που μπήκαν στο πρόγραμμα εκ των υστέρων και δεκάδες επιτροπές παραλαβών με τα ίδια μέλη που δεν επιτρέπεται από το νόμο.

10. Σε αρκετές περιπτώσεις το υπουργείο Αμυνας θεωρεί ανεκτέλεστες συμβάσεις που, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα, έχουν ολοκληρωθεί, έχουν πιστωθεί και έχουν πληρωθεί κανονικά από τις κατασκευάστριες εταιρείες.

11. Τέλος, σουηδική εταιρεία που είχε ενδιαφερθεί για την κατασκευή των υποβρυχίων με πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που ζητούσαν οι Γερμανοί, αναγκάστηκε να αποσυρθεί κατόπιν πιέσεων που δέχθηκε. Σαν αντάλλαγμα προς τους Σουηδούς δόθηκε το πρόγραμμα του ιπτάμενου ραντάρ. Λίγους μήνες μετά η σουηδική εταιρεία αγοράστηκε από τους Γερμανούς και συγκεκριμένα από την HDW.

Εν ολίγοις, ένα μεγάλο μέρος των αντισταθμιστικών δεν έχει υλοποιηθεί ή έχει υλοποιηθεί αλλά δεν έχει χρεωθεί ή απλά είναι κοροϊδία, με ό,τι σημαίνει αυτό.


Πηγή: Eλευθεροτυπία

Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:''ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΝΗΣΙΑ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ''


Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το ευρώ δηλώνει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζει «προσβλητικό το να ζητούνται νησιά ως εγγύηση» ενώ στην...

ερώτηση του ιταλού δημοσιογράφου, εάν έχει την αίσθηση ότι όλοι τον σημαδεύουν με όπλο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι μας έχουν βάλει πιστόλι στο κεφάλι, αλλά ότι υπάρχει μια σκανδάλη που κινδύνευε να πατηθεί κατά όλης της χώρας, λόγω της πραγματικής πιθανότητας χρεοκοπίας».
Ο πρωθυπουργός τονίζει πως καταφέραμε να το αποτρέψουμε, κερδίζοντας λίγο χρόνο για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη οικονομία, βιώσιμη και αποδοτική.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι είναι στην πρώτη σειρά της ατζέντας. «Θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θέτει το δημόσιο χρέος, με μια σειρά σχεδίων ανάπτυξης», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Read more...

Κατάληψη κτηνοτρόφων στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη...



Άνδρες των ΜΑΤ απομάκρυναν το πρωί του Σαββάτου κτηνοτρόφους που είχαν καταλάβει τα γραφεία διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη στα Ιωάννινα.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονταν για την... ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Οι κτηνοτρόφοι αφέθηκαν στη συνεχεία ελεύθεροι, ενώ η κατάληψη συνεχίζεται.

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο δημαρχείο Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή δήμαρχων της περιοχής και εκπροσωπών αγροτικών ενώσεων.
skai.gr


Read more...

Στον ∆ιονύση Ψωµιάδη τα ηνία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ...



Tο δαχτυλίδι της διαδοχής στον αδερφό του Διονύση έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωµιάδης στη συνεδρίαση της περιφερειακής του οµάδας. ο ίδιος τους ανακοίνωσε πως έχει πληροφορίες ότι... – πιθανότατα στα µέσα της επόµενης εβδοµάδας – θα τεθεί σε αργία από τον γενικό γραµµατέα της αποκεντρωµένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύµιο Σώκο, ο οποίος θα πάρει στα χέρια του καθαρογραµµένη την απόφαση του Πενταµελούς Εφετείου που τον καταδίκασε για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση µείωσης προστίµου σε πρατηριούχο υγρών καυσίµων.



Read more...

Yπουργέ, ποιος πλήρωσε το λογαριασμό στο "Ψάριστον"? ...



Μην μας πείτε ο Πασχάλης!...
noname-gr.blogspot.com
Ένας υπερυπουργός πρέπει και να ξεκουράζεται που και που. Να ξεδίνει βρε αδερφέ από τα σχεδόν σε ημερήσια βάση πλέον υπουργικά συμβούλια. Βέβαια η ... αλήθεια είναι ότι ο χρόνος είναι κάπως περιορισμένος. Ειδικά τώρα που ο κόσμος καίγεται. Anyway, όπως λένε πλέον και στα χωριά μας, την Τετάρτη ο Γιάννης Ραγκούσης βρήκε λίγo χρόνο και την έκανε για δείπνο με φίλους – φίλους ιδιαίτερα χρήσιμους...


Κάλεσε σε δείπνο παριανής φιλοξενίας με υπογραφή τσάι και συμπάθειας τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη, Θάνο Πασχάλη (βλέπε Mega Οικονομικό ρεπορτάζ), τους συνεργάτες του Δημήτρη Στεφάνου και Γιώργο Πετρουλάκη (γ.γ. Εσωτερικών και γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης) καθώς και την κ. Εύα Κοντοσταθάκου, αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων για θέματα Διαφάνειας και Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Πήγαν στο Ψάριστον. Ο Γιάννης επειδή είναι καλός οικοδεσπότης κάθισε στην κεφαλή του τραπεζιού, δίπλα από το μπαούλο με τα ψάρια της ημέρας. Πρέπει να πεινούσαν πολύ αφού παρήγγειλαν ολόκληρο το μενού. Συγκεκριμένα έφαγαν στρείδια, μύδια, κυδώνια, χέλι, τόνο, καλαμάρι και τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, αμμοσωλήνες. Το ουζάκι δεν έλειπε από το τραπέζι ούτε όμως και οι μπύρες...



Read more...

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του 44χρονου που δολοφονήθηκε στο κέντρο της Αθήνας

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες

Λίγα λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας του άτυχου άνδρα
Λίγα λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας του άτυχου άνδρα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η κηδεία του 44χρονου άνδρα που δολοφονήθηκε από αγνώστους τα ξημερώματα της Τρίτης στη συμβολή των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Ηπείρου.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο νεκροταφείο Ζωγράφου, ενώ σε επιφυλακή βρισκόταν περιμετρικά του κοιμητηρίου ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Στην εξόδιο ακολουθία διαβάστηκε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Η σκέψη μου, αυτή την ώρα, είναι στην τραγική σύζυγο και τα παιδιά του, ο οποίος έπεσε θύμα της ανευθυνότητας της κοινωνίας μας».

Είπε ακόμη ότι στη θέση του 44χρονου θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος. «Άφησε σε εμάς ιερό χρέος να αγωνιστούμε και να παλέψουμε, ώστε τα δύο του παιδιά να μεγαλώσουν σ’ έναν καλύτερο κόσμο. Σ’ έναν κόσμο που δεν θα σκοτώνει τόσο άδικα», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, στο μήνυμά του.

Η δολοφονία του άτυχου άνδρα, την ώρα που ετοιμαζόταν να μεταφέρει την σύζυγό του σε μαιευτήριο για να γεννήσει το δεύτερο παιδί τους, πυροδότησε βίαια επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Κάτοικοι, αλλά και ακροδεξιοί εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον μεταναστών ζητώντας να φύγουν από τη χώρα και να συλληφθούν οι δράστες της δολοφονίας του 44χρονου.

Οι έρευνες για τους δράστες συνεχίζονται. Τα πρόσωπά τους φέρεται να έχουν καταγραφεί σε δύο κάμερες ασφαλείας.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να παρουσιάσει δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της καρδιάς της πόλης, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.

Τις δικές του προτάσεις ετοιμάζει και ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Γιώργος Καμίνης, εν είδει συνεισφοράς του δήμου με συγκεκριμένα μέτρα στο συνολικό πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων από συναρμόδια Υπουργεία και φορείς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου στα «Νέα»

newpost.gr
Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου στα «Νέα»
eurokinissi
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της εφημερίδας «Τα Νέα», σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο έκανε λόγο για κρίση στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και είχε τίτλο «Δύο λέξεις άναψαν φωτιά».

«Σημερινό δημοσίευμα του κ. Γ. Παπαχρήστου στην εφημερίδα «Τα Νέα», το οποίο δήθεν περιγράφει το ύφος και το περιεχόμενο συνομιλίας μου με τον Πρωθυπουργό μετά το τέλος του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης, είναι βάναυσα ανακριβές και προβοκατόρικο εις βάρος της Κυβέρνησης και της ενότητάς της.

Ελπίζω να μην υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι προκειμένου να παραμείνω στην Κυβέρνηση και να διατηρήσω την υπουργική μου ιδιότητα είμαι διατεθειμένος να ανασκευάζω ή να ωραιοποιώ απόψεις μου, υπό την απειλή της αποπομπής μου (!!!) ή να αφήνω αναπάντητες δήθεν παρατηρήσεις διατυπωμένες σε ανοίκειο ύφος. Όλοι γνωριζόμαστε νομίζω στη χώρα αυτή. Οι απόψεις μου είναι σταθερές και καθαρές και εντός και εκτός του υπουργικού συμβουλίου. Οι δε σχέσεις μου με τον Πρωθυπουργό δεν διέπονται από το ύφος που μπορεί να υπάρχει στη φαντασία του κ. Παπαχρήστου ή οποιουδήποτε άλλου δημοσιογράφου, ο οποίος θέλει να κινηθεί σε αυτό το επίπεδο.

Ό,τι κάνω το κάνω με βαθύ αίσθημα ευθύνης προς το συμφέρον του τόπου και της παράταξης που φέρει την ευθύνη για την διαχείριση μιας πρωτοφανούς κρίσης. Δεν θα ήμουν, ελπίζω, υπερβολικός αν ζητούσα απ’ όλους να σεβαστούν αυτή την προσπάθεια» αναφέρει στη δήλωση-απάντηση ο κ. Βενιζέλος.

Σας παραθέτουμε ολόκληρο το επίμαχο δημοσίευμα όπως δημοσιεύεται σήμερα στα «Νέα»:

«Δύο λέξεις άναψαν φωτιά

Στο παρά πέντε αποσοβήθηκε µια (νέα) κρίση στις σχέσεις Παπανδρέου - Βενιζέλου. Τρίτη βράδυ. Το άτυπο Υπουργικό Συµβούλιο µόλις είχε τελειώσει και οι υπουργοί έφευγαν ένας ένας µε κατεύθυνση προς τη Βουλή, για να λάβουν µέρος στην ονοµαστική ψηφοφορία για το αποθεµατικό των τραπεζών. Μερικοί κοιτούσαν τα κινητά τους για να δουν αν είχε αποκατασταθεί το σήµα– όσο συνεδρίαζε το Υπουργικο ήταν σε λειτουργία η οµπρέλα που εδώ και µερικούς µήνες έχει εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίµου και δεν επιτρέπει τη λειτουργία τους. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να µη διαρρεύσει κάτι από τη συνεδρίαση – και την Τρίτη αυτό ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβληµένο µετά τις «παρεµβάσεις» Λοβέρδου - ∆ιαµαντοπούλου, που τίναξαν τον πολιτικό υδράργυρο στα ύψη...

Την ηρεµία, αποτέλεσµα του σκεπτικισµού που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και των αυστηρών προειδοποιήσεων του Γ. Παπανδρέου, έσπασε το δυνατό χτύπηµα της πόρτας του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν που τη χτύπησε µε δύναµη και όσοι τον είδαν να βαδίζει µε γρήγορο βήµα κατάλαβαν από το ύφος του ότι κάτι είχε συµβεί. Το χτύπηµα της πόρτας, που συνοδεύτηκε από το επίσης γρήγορο βήµα µιας από τις ιδιαίτερες γραµµατείς του να απαντήσει στο εσωτερικό τηλέφωνο που την καλούσε, επιβεβαίωσε ότι πράγµατι «κάτι είχε συµβεί».

Μερικά λεπτά αργότερα, οι τελευταίοι που έφευγαν από το Μέγαρο Μαξίµου είδαν να επιστρέφει βιαστικός ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Χώθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η ιδιαιτέρα που είχε καλέσει τον υπουργό Εθνικής Αµυνας να επιστρέψει («Πείτε να επιστρέψει τώρα» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός), ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να παραµείνει στον χώρο:

– Ο πρόεδρος είπε να µη φύγετε, µπορεί να σας χρειαστεί.

Η συνοµιλία Παπανδρέου - Βενιζέλου δεν διήρκεσε παραπάνω από 5’ και ήταν σε έντονο ύφος, αλλά µόνο από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Από ό,τι έγινε γνωστό στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου του ζήτη σε διευκρινίσεις τι εννοούσε µε αυτά τα περί «“πολιτικής διεύθυνσης” της χώρας που πρέπει να ανακτηθεί». Στη διάρκεια της οµιλίας του στο άτυπο Υπουργικό, ως δεινός χειριστής του λόγου ο κ. Βενιζέλος είχε καταφέρει να περάσει απαρατήρητη η σχετική αιχµή στον Πρωθυπουργό. ∆εν πέρασε όµως απαρατήρητη από τους δηµοσιογράφους, στους οποίους είχε µοιράσει µε non paper την τοποθέτησή του πριν ακόµη ολοκληρωθεί η συνεδρίαση – και τα ∆ελτία των οκτώ.

Η κρίση ξέσπασε όταν ο Πρωθυπουργός ενηµερώθηκε ότι «τα κανάλια παίζουν Βενιζέλο» και περί αιχµών εις βάρος του.

– Θα βγεις τώρα στις κάµερες και θα ανασκευάσεις αµέσως, είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος θέλησε να του εξηγήσει.

– ∆εν θέλω καµία εξήγηση. Βγαίνεις τώρα, αλλιώς τελειώσαµε, είπε ο Γ. Παπανδρέου χωρίς να αφήσει περιθώριο διαπραγµάτευσης.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο υπουργός Εθνικής Αµυνας ανασκεύασε µπροστά στις κάµερες δηλώνοντας ότι όταν µιλάει για «πολιτική διεύθυνση» της χώρας, δεν εννοεί την κυβέρνηση αλλά την αξιωµατική αντιπολίτευση, την κοινωνία των πολιτών, τη δικαστική εξουσία, την Αυτοδιοίκηση. Λίγο µετά αποχώρησε από το Μαξίµου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – δεν χρειάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση...

Επεισε ή όχι ο κ. Βενιζέλος για το τι εννοούσε, η ουσία είναι ότι µια κυβερνητική κρίση που άρχισε από την παρέµβαση του υπουργούΥγείας Α. Λοβέρδου, συνεχίστηκε από την υπουργό Παιδείας Α. ∆ιαµαντοπούλου και κορυφώθηκε µε τον Ε.Βενιζέλο, έληξε χωρίς ... αιµατοχυσίες παρότι ανακάλεσε στο ΠΑΣΟΚ µνήµες του 2007. Αξίζει να σηµειωθεί ότι µέχρι την Τρίτη, πολλοί από τους συνοµιλητές του Πρωθυπουργού είχαν αποκοµίσει την εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου σχεδίαζε να αναβαθµίσει σηµαντικά τον κ. Βενιζέλο, ίσως και σερόλο συντονιστή του κυβερνητικού έργου. Αλλά, όπως είπε στα «ΝΕΑ» στενός πολιτικός του φίλος προχθές, «για άλλη µια φορά κλώτσησε την καρδάρα µε το γάλα»...!

Read more...

Επίθεση με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων

Από ομάδα κουκουλοφόρων


http://img.protothema.gr/D0D4FBB209B166EAF5778A5C4034DA6F.jpg
Επίθεση με μολότοφ σημειώθηκε στη 1 παρά τέταρτο το μεσημέρι του Σαββάτου στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, στην οδό Καλλιδρομίου.


Ομάδα 20 κουκουλοφόρων βγήκαν από τη λαϊκή αγορά που γίνεται στην περιοχή στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Καλλιδρομίου, πετάξαν δέκα βόμβες μολότοφ και έβαλαν φωτιά σε τέσσερα σταθμευμένα αυτοκίνητα η οποί επεκτάθηκε και σε μερικά από τα γύρω μαγαζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, από την επίθεση και τον πανικό που προκλήθηκε, τραυματίστηκε μια γυναίκα, όταν οι άγνωστοι πέταξαν μολότοφ σε μια μηχανή σε απόσταση κοντινή από τη λαϊκή αγορά.

Η γυναίκα φέρεται να έχει υποστεί εγκαύματα, ενώ γίνεται λόγος και άλλους δύο άντρες που τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η γύρω περιοχή έχει αποκλειστεί.


Πηγή για το βίντεο: tsantiri.gr








Read more...

Πιέσεις για νέα μέτρα από την τρόικα μετά τις «κόκκινες κάρτες» σε υπουργούς

Ενώ εκκρεμεί η πέμπτη δόση

Ο ελεγκτής της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ
Ο ελεγκτής της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα

Πρόσθετα μέτρα περίπου 7 δισ. ευρώ για το 2011, ένα σκληρό και σαφές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για τις αποκρατικοποιήσεις ζητά από την κυβέρνηση η τρόικα, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ, τον επόμενο μήνα, αλλά και να αρχίσει η συζήτηση για ένα πρόσθετο δάνειο της τρόικας ύψους 60 δισ. ευρώ το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το διάστημα 2012-2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, μεταξύ των μέτρων που έχει βαλεί ξανά στο τραπέζι η τρόικα είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αν όχι με απολύσεις, σίγουρα με κάτι πιο αποτελεσματικό από τις περιορισμένες προσλήψεις και τη μη ανανέωση συμβάσεων.

Πάντως, από το υπουργείο Εσωτερικών έγινε γνωστό ότι δεν ετέθη θέμα απολύσεων υπαλλήλων αορίστου χρόνου στον στενό δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, η τρόικα ζήτησε από την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη να πέσει το κόστος του ασφαλιστικού, της υγείας και της πρόνοιας που σήμερα φτάνει τα 56 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα ζητούν νέο ασφαλιστικό, κόψιμο επικουρικών συντάξεων και βαρέων-ανθυγιεινών, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και μείωση του όγκου της υγείας.

Πάνω απ’ όλα η τρόικα αμφισβητεί τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και τις αποκρατικοποιήσεις, θεωρώντας τις προβλέψεις «υπερβολικά αισιόδοξες», και ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και για τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος. Για την ώρα αρκέστηκαν να επισημάνουν πως οι καταθέσεις μειώνονται και οι τράπεζες δεν δείχνουν διάθεση για συγχωνεύσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ FEROSTAAL


Το κατηγορητήριο της εισαγγελίας του Μονάχου για την υπόθεση Ferostaal κατονομάζει τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως αποδέκτη, μαζί με άλλα, άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα, των χρηματικών ωφελημάτων των προμηθειών που διέθεσε η Ferostaal για την...
ανάθεση της σύμβασης κατασκευής των υποβρυχίων τύπου «214».
Το συμπέρασμα αυτό του εισαγγελέα στηρίζεται σε καταθέσεις πρώην στελεχών της Ferostaal, Χάουν και Μιούλεμπεκ που είναι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση. Από την πλευρά του κ. Τσοχατζόπουλου, πάντως, επισημαίνεται με αναφορά στις καταθέσεις των ίδιων προσώπων, ότι αυτοί υποθέτουν πως μέρος των προμηθειών δόθηκε σε παράγοντες που λάμβαναν αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν συγκεκριμένη γνώση σε ποιόν -και αν - έγιναν πληρωμές.
Read more...

“Έτσι σκοτώσαμε τους αστυνομικούς στο Ρέντη”

Ντοκουμέντο από τις καταθέσεις των δολοφόνων

http://img.protothema.gr/BF108CC648DC5CB514534191FEBF3F6D.jpg
«Μας ακολουθούσαν αστυνομικοί. Ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έστριψε σε ένα στενό. Τότε σταμάτησε το αυτοκίνητο, άνοιξαν τα παράθυρα, έβγαλαν τα όπλα έξω και άρχισαν να πυροβολούν…».

Με κυνικότητα και λεπτομέρειες που σοκάρουν, ο 28χρονος Αντρέι, περιγράφει τη σκηνή της άγριας δολοφονίας των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στου Ρέντη. Οι πρωταγωνιστές της ματωμένης ιστορίας, ξετυλίγουν λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα από τη στιγμή που αποφάσισαν να ληστέψουν το περίπτερο, μέχρι και τα όσα ακολούθησαν μετά την εκτέλεση των αστυνομικών και την απομάκρυνση τους από το σημείο.

Τώρα, ο ένας ρίχνει τα βάρη στον άλλό και δηλώνουν… ερασιτέχνες ληστές που η φτώχια και η ανεργία τους έσπρωξαν στην παρανομία και τελικά στο έγκλημα.

Το protothema.gr φέρνει στη δημοσιότητα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δείχνουν το τι πραγματικά συνέβη την 1η Μαρτίου, μέσα από τον φάκελο της δικογραφίας.

Όπως αποκαλύπτεται, από την επόμενη κιόλας ημέρα του μακελειού, η Αντιτρομοκρατική γνώριζε τα ονόματα και τους δράστες , παρακολουθούσε τις κινήσεις τους και κατέγραφε με τα ειδικά μηχανήματα παρακολούθησης την κάθε τους συνομιλία. «Την επόμενη ημέρα της συμπλοκής περιήλθαν πληροφορίες στην Αντιτρομοκρατική που έκαναν λόγο για τον «Βάνια», τον «Αντρέι», τον «Γιούρα» και τον «Ανδρέα», ότι ανήκουν στην ομάδα των δραστών που δολοφόνησε τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ» αναφέρει το διαβιβαστικό της Ασφάλειας.

Βέβαια, απορία και εύλογα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι 75 ημέρες μετά το φονικό στου Ρέντη, δεν έχει βγει ακόμα η βαλλιστική (!) για το καλάζνικοφ που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία. Έτσι, δεν ξέρουμε αν αυτό που εγκαταλείφθηκε στο σημείο είναι πράγματι το όπλο του εγκλήματος και που αλλού έχει χρησιμοποιηθεί.

Το περίπτερο με τις 100.000 ευρώ
Στις απολογίες που έδωσαν στον ανακριτή οι δύο κατηγορούμενοι αλλά και ο Αλβανός που τους πούλησε το Volvo, ξετυλίγουν λεπτό προς λεπτό το χρονικό της υπόθεσης.

«Δούλευα παλιά στις επισκευές στα καράβια και τον τελευταίο χρόνο ήμουν άνεργος. Οι άλλοι μου πρότειναν δύο- τρεις ημέρες πριν το συμβάν να κάνουμε τη ληστεία και εγώ τους πρότεινα τον Γιούρι γιατί ψάχνανε ένα τέταρτο άτομο» ξεκινάει την αφήγηση του ο 28χρονος Αντρέι ενώ ο 36χρονος Βάνια που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ένας από τους ανθρώπους που πυροβόλησαν με το καλάζνικοφ προσθέτει

«Μας είπαν ότι στο περίπτερο θα πήγαινε ένας προμηθευτής που θα είχε πάνω του 100.000 ευρώ. Μαζευτήκαμε τόσα άτομα για να κάνουμε μια ληστεία σε περίπτερο γιατί δεν ήμασταν επαγγελματίες. Τα όπλα μας τα προμήθευσε ο «Βιτάλι» δηλαδή ένα πιστόλι και ένα καλάζνικοφ με σφαίρες». Αυτή την εξήγηση δίνει ο 36χρονος για το γεγονός ότι πήγαν έξι άτομα με καλάζνικοφ και πιστόλια να ληστέψουν ένα περίπτερο στο Μενίδι.

Ο Αλβανός Γιασάρ, ο άνθρωπος που σύμφωνα με την Αστυνομία πούλησε το κλεμμένο Volvo, προσθέτει «Ο Βάνια μου ζήτησε να του βρω ένα κλεμμένο δυνατό αυτοκίνητο για να μεταφέρει λαθρομετανάστες. Το αυτοκίνητο του το πούλησα 1200 ευρώ…».

Τη στιγμή της ληστείας, όλοι οι συλληφθέντες την περιγράφουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο «Κατά τη διάρκεια της ληστείας κράταγα ένα πιστόλι Lugen ενώ από το Volvo κατεβήκαμε εγώ, ο Βάνια και ο Βιτάλι.

Μάλιστα, όταν ρώτησα τον Βιτάλι που θα πάμε μετά και πως θα φύγουμε από εκεί μου είπε να μην ανησυχώ γιατί όλα είναι κανονισμένα» τονίζει ο Αντρέι ενώ ο Βάνια προσθέτει πως «Εγώ πήρα τα λεφτά του περιπτερά και του άλλου. Οι δύο που φύλαγαν τσίλιες λίγο πιο κάτω, ο ένας έφυγε με τη BMW μου και ο άλλος με το λεωφορείο…».

Καθώς οι ληστές βγήκαν στην εθνική οδό στο ύψος των Αγίων Αναργύρων, οι μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Γιάννης Ευαγγελινέλης και Γιώργος Σκυλογιάννης τους αντελήφθησαν και άρχισαν να τους ακολουθούν διακριτικά ενημερώνοντας παράλληλα το κέντρο της Αστυνομίας για τις κινήσεις τους. «Μετά τη ληστεία οι τέσσερις μας μπήκαμε στο αυτοκίνητο και φύγαμε. Μου είπαν ότι θα πηγαίναμε προς Πειραιά για να παρατήσουμε το αμάξι. Όσο για τα λεφτά, θα τα παίρναμε την επόμενη ημέρα» περιγράφει ο 28χρονος ληστής.

Σταμάτησαν για να γαζώσουν
Από αυτό το σημείο και μετά, οι περιγραφές των συλληφθέντων διαφέρουν. Άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος, άλλα περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι τραυματίες αστυνομικοί. Μάλιστα, ενώ ένας από τους τραυματίες αστυνομικούς αναγνώρισε πλήρως τον 36χρονο Βάνια ως τον άνθρωπο που σήκωσε το κοντόκανο καλάζνικοφ και πάτησε τη σκανδάλη, κανείς από τους συλληφθέντες δεν… θυμάται ποιος ήταν ο εκτελεστής.

«Μετά από λίγο ο Ντίμα αντιλήφθηκε ότι μας ακολουθούσαν δύο μηχανές της ΔΙΑΣ χωρίς αναμμένα φώτα. Έτσι ανέπτυξε ταχύτητα και έστριψε σε ένα στενό. Τότε σταμάτησε το αυτοκίνητο άνοιξε τα παράθυρα, έβγαλαν τα όπλα έξω και άρχισαν να πυροβολούν. Μετά από δευτερόλεπτα, ο Ντίμα πάτησε γκάζι και άκουσα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου κάτι να χτυπά τη λαμαρίνα του. Σαν να σπάει τζάμι. Στη συνέχεια μπήκε στον κεντρικό δρόμο, έστριψε δεξιά, σταμάτησε το αυτοκίνητο και κατεβήκαμε. Αρχίσαμε να τρέχουμε. Ο Βιτάλι και ο Ντίμα προς τη μια κατεύθυνση και εγώ σε άλλη και χωριστήκαμε…» περιγράφει ο 28χρονος Αντρέι.

Ο 36χρονος Βάνια, που οι αστυνομικοί εκτιμούν πως ήταν ο εκτελεστής με το καλάζνικοφ, υποστηρίζει πως κατέβηκε από το κλεμμένο Volvo ένα χιλιόμετρο μακριά από το περίπτερο που λήστεψαν, ωστόσο παραδέχεται ότι επέστρεψε στο σημείο για να «μαζέψει» τους τρεις συνεργούς του.

«Λίγο πιο κάτω από το περίπτερο αποβιβάστηκα από το Volvo και μπήκα στη BMW μου που οδηγούσε ο τσιλιαδόρος. Λίγο αργότερα μου τηλεφώνησε ο Αντρέι και ο Βιτάλι και μου είπαν ότι τους ακολουθούν δύο μηχανές της ΔΙΑΣ και στη συνέχεια μου ξανατηλεφώνησαν λέγοντας μου να κατέβω προς Μοσχάτο για να τους παραλάβω. Τελικά, παρέλαβα από την Πέτρου Ράλλη μόνο τον Βιτάλι ο οποίος μου παραπονέθηκε ότι αισθάνεται ένα κάψιμο στη μέση του, τον έψαξα και είδα ότι είχε χτυπηθεί με όπλο. Πήγαμε σπίτι μου, ήρθε ο γιατρός και άκουσα να τον ρωτάει πως το έπαθε. Άκουσα το Βιτάλι να του απαντά ότι μάλωσε με ‘ένα γνωστό του και κατά λάθος τον πυροβόλησε. Εκείνη τη στιγμή άκουσα στην τηλεόραση για το θάνατο των αστυνομικών» υποστηρίζει ο 36χρονος.

Ο δικηγόρος του 28χρονου Αντρέι κ. Ιωάννης Λαλιάς, μιλώντας στο protothema.gr για την υπόθεση τονίζει πως «Τόσο ο εντολέας μου, όσο και οι υπόλοιποι συλληφθέντες παραδέχονται την εμπλοκή τους στη ληστεία, όχι όμως και στη δολοφονία των αστυνομικών. Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του φερόμενου ως συνεργού τους Βιτάλι ο οποίος και ενδεχομένως να φωτίσει με την κατάθεση του την υπόθεση».










Read more...

Μέρκελ και Στρος Καν βλέπουν αναδιάρθρωση για την Ελλάδα

Διαφωνεί ο Σαρκοζί


http://img.protothema.gr/A049F6EFA6E7D019F97E3E86A617FE83.jpg
Με την διευθέτηση του «ελληνικού προβλήματος» να είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα των Ευρωπαίων, η επόμενη εβδομάδα φαντάζει ως η πλέον κρίσιμη των τελευταίων μηνών.
Στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι οικονομικοί ταγοί καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις αγορές, που δεν «πείθονται» από την μέχρι τώρα αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωπεριφέρεια. Η «συνταγή» των πακέτων διάσωσης δείχνει να έχει αποτύχει, η κατάσταση έχει γίνει πιεστική και το πολιτικό κόστος που τόσο φοβούνται σε Βερολίνο, Φινλανδία και Ολλανδία μοιάζει πλέον «το μικρότερο κακό» …

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί και η έκτακτη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, την Κυριακή, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, στο Βερολίνο, όπου το κύριο θέμα συζήτησης είναι η Ελλάδα. Με μια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες: αυτή τη φορά τόσο η «σιδηρά Καγκελάριος», όσο και ο φερόμενος ως επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και να βάζουν … νερό στο κρασί τους!

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία δεδομένα και πάντα με βάση πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα που επικαλούνται τα πρακτορεία (Reuters, AFP), η γερμανική εφημερίδα Die Welt και το αμερικανικό δίκτυο CNBC, τόσο η ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μια «ήπια αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους. Αναγνωρίζοντας πως όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα απέτυχαν, όχι κατ΄ανάγκη γιατί δεν «συνεργάστηκε» η ελληνική πλευρά, αλλά κυρίως γιατί η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Και οι ίδιες πηγές που διαρρέουν αυτά τα στοιχεία κάνουν και την παρατήρηση πως «η κατάσταση έχει αλλάξει».

Δεν θα πρέπει εξάλλου να περάσει απαρατήρητη και η ανοικτή επιστολή του διευθυντή της εφημερίδας Handelsblatt προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με την οποία – αφού πρώτα αποδίδει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια απεγκλωβισμού από την κρίση – στη συνέχεια απευθύνεται η προτροπή να «παραδεχθεί τη χρεοκοπία της χώρας και να επιταχύνει το αναπόφευκτο» …

Εκείνο που δείχνει λοιπόν να αλλάζει είναι η στάση Βερολίνου και ΔΝΤ απέναντι στο ενδεχόμενο μιας «ριζικής» λύσης. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία δείχνουν πως το … «φάρμακο» της ΕΕ και του ΔΝΤ για την ελληνική κρίση δεν είναι αποτελεσματικό και το κόστος της αποτυχίας πέφτει στους ώμους των πρωτεργατών της «συνταγής»: Μέρκελ και Στρος Καν βλέπουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, την απειλή της προσωπικής αποτυχίας και του δυσβάχταχτου κόστους των επιλογών τους και σπεύδουν να μειώσουν κατά το δυνατόν τη … ζημιά! Η κυρία Μέρκελ ακροβατεί εδώ κι έναν χρόνο ανάμεσα στις πιέσεις των εταίρων της στην κυβέρνηση και αυτές των εταίρων της στην Ευρωζώνη. Κινδυνεύει να χάσει κάθε στήριξη μαζί και τις εκλογές και την ηγεσία του κόμματός της σε περίπτωση εκλογικού διασυρμού. Η Ελλάδα πρέπει να σωθεί για να μην καταρρεύσει πρώτα η ίδια η κυρία Μέρκελ. Ο δε Στρος Καν είχε ποντάρει πολλά στο ρόλο του ως «σωτήρας» της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρωζώνης από τη θέση του ηγέτη του ΔΝΤ. Την επιτυχία θα την εξαργύρωνε στο … ταμείο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Τώρα όμως αποδεικνύεται πως οι σοφοί του Ταμείου δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για την Ελλάδα. Όπως δεν έκαναν και στο παρελθόν για την Αργεντινή, το Μεξικό, την Ουρουγουάη! Μπούμερανγκ για τον μεσιέ Στρος Καν, ιδίως εάν το φαινόμενο της αποτυχίας του «ελληνικού μνημονίου» επαναληφθεί στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία …

Συνεπώς υπάρχει πλέον κάθε λόγος να … συναινέσουν ΔΝΤ και Γερμανία στην «ήπια αναδιάρθρωση». Όπως υπάρχει κάθε λόγος για να διαφωνούν Γαλλία και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Παρίσι του Νικολά Σαρκοζί για προφανείς λόγους. Η ΕΚΤ γιατί έχει περί τα 50 δις ευρώ σε ομόλογα ελληνικά … Και γιατί επιμένει πως ο αντίκτυπος μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης στις αγορές και δη στον τραπεζικό κλάδο θα ήταν τεράστιος.

Μόνο που φαίνεται πως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Και οι κινήσεις πρέπει να γίνουν τώρα, άμεσα. Τη Δευτέρα ίσως στο Εurogroup. Ο πρόεδρος του οποίου, ο μεσιέ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε το απόγευμα πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012». Σκεφτείτε απλώς ότι το σχέδιο διάσωσης ΕΕ και ΔΝΤ προβλέπει ότι η χώρα θα βγει στις αγορές το 2012 προκειμένου να δανειστεί 27 δισ. ευρώ!

Στον αντίποδα πάντως όλων όσοι ποντάρουν σε μια αναδιάρθρωση βρίσκονται ακόμα αρκετοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους. Όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο κύριος Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος δήλωσε και πάλι πως η Ελλάδα «δεν είναι αφερέγγυα και η αναδιάρθρωση του χρέους της ενδέχεται να δημιουργήσει νέα κρίση χωρίς να λύσει κανένα από προβλήματά της». Παρόμοια και η άποψη του Έβαλντ Νοβότνι, του Αυστριακού Κεντρικού τραπεζίτη.

Μόνο που οι απόψεις αυτές δεν απηχούν την διαμορφωμένη εικόνα των αγορών. Εικόνα που περιγράφει εύγλωττα ο κύριος Στέφεν Γουόλς, chief investment officer της West Asset Management και διαχειριστής κεφαλαίων άνω των 450 δις δολαρίων. Ο κύριος Γουόλς, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους του CNBC αποφάνθηκε πως για την Ελλάδα το ερώτημα δεν είναι εάν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αλλά πότε ...
Read more...

Μηδέν σε όλα και έκτακτη σύσκεψη με Τρόικα

Δραματικές εξελίξεις, επικοινωνία με Παπανδρέου στο Όσλο


http://img.protothema.gr/E716475D114D030BA2E6B51CC70CEF52.jpg
Οι εξελίξεις στην οικονομία είναι δραματικές. Χτες το μεσημέρι οι ελεγκτές της Τρόικας, σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατέστησαν σαφές ότι ο νέος έλεγχος για την πρόοδο της εφαρμογής του Μνημονίου έχει …μηδέν σε όλα! Και, βεβαίως, υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η καταβολή της επόμενης δόσης ούτε, φυσικά, και κάποια νέα βοήθεια προς την χώρα μας.

Είναι σαφές ότι οι ελεγκτές ζητούν πλέον νέο πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον - ευρισκόμενο στο Όσλο για συνέδριο με αντικείμενο την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά – πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ενώ για σήμερα προγραμματίστηκε εκτάκτως νέα σύσκεψη του κ. Παπακωνσταντίνου με τους ελεγκτές της Τρόικας.
Ήδη όλες αυτές τις μέρες, οι ελεγκτές δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για τις χαμηλές επιδόσεις και τα σημάδια κόπωσης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που μοιάζει να έχει «στομώσει». Για το λόγο αυτό επεξεργάζονται και σχέδιο «επανεκκίνησης» του Μνημονίου, ενώ οι εισηγήσεις και διαπιστώσεις τους θα καθορίσουν και την τύχη του ελληνικού αιτήματος για νέο δάνειο.

Οι «πληγές» της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι πολλές και μεγάλες. Η ύφεση απειλεί όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο. Η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ ήταν σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, γεγονός που έπληξε ευθέως τα έσοδα που υπολόγιζε να εισπράξει το Δημόσιο από τον φόρο εισοδήματος αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ως αποτέλεσμα, ο στόχος για το έλλειμμα προβάλλει πλέον ανέφικτος, να μπορέσει δηλαδή φέτος η χώρα μας να το μειώσει στο 7,4% του ΑΕΠ από 10,5% που έκλεισε το 2010. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ξένων εμπειρογνωμόνων, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κατέλθει στο 9,4 ή 9,5% φέτος. Η Τρόικα ασκεί πιέσεις για διπλασιασμό του ποσού των διορθωτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν από φέτος κιόλας, κοντά δηλαδή στα 6 δισ. ευρώ.

«Εκτός στόχων» του Μνημονίου κινείται ο προϋπολογισμός στο σύνολό του. Στο α’ τετράμηνο τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αντί για αύξηση 8,5% που υπολόγιζε η κυβέρνηση. Πλέον η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, αφού εκτός από τη σημαντική υστέρηση στα έσοδα, υπέρβαση παρουσίασαν και οι κρατικές δαπάνες.

Μεγαλύτερο από το αναμενόμενο είναι και το «φέσι» για τόκους. Τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ θα είναι η αύξηση στις δαπάνες για τους τόκους του δημόσιου φέτος και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τρόικα, αυτές θα ξεπεράσουν τα 16 δισ. ευρώ, αντί 15,9 δις. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός –και 13,4 δισ. το 2010.

Απογοητευτικοί είναι όμως και οι ρυθμοί προόδου των αποκρατικοποιήσεων, καθώς καθυστερεί η πρόσληψη συμβούλων και παραμένει έωλη η δέσμευση για άντληση 15 δισ. ευρώ ως το 2013 και 50 δισ. μέχρι το 2015.

Μαυρίλα παντού
Η βαθιά ύφεση παραμένει το μεγάλο αγκάθι, καθώς έχουν μείνει στη μέση το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών. Το ΑΕΠ σε 12μηνη βάση έχει σημειώσει βουτιά περίπου 6% και η οριακή αύξηση στο α’ τρίμηνο (+0,8%) απλά επιβεβαιώνει την διατήρησή του στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Στο κλίμα αυτό, βουτιά σημειώνει και η βιομηχανική παραγωγή που αφανίζεται (στο -8% τον Μάρτιο από - 5,2% που ήταν τον Ιανουάριο και - 4,8% τον Φεβρουάριο), αλλά και η οικοδομική δραστηριότητα.

Η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών παρουσιάζει πτώση 62,8% τον Ιανουάριο του 2011 με τον αριθμό τους να περιορίζεται στις 1.512 από 4.051 τον αντίστοιχο μήνα του 2010!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει μείωση74,6% στην επιφάνεια που έπεσε στα 307,7 χιλ. τετραγωνικά μέτρα έναντι 1.212 πέρυσι και μείωση 72,9% στον όγκο στα 1.155,8 χιλιάδες κυβικά μέτρα από 4.271 τον Ιανουάριο του 2010.

Σε παρατεταμένη επενδυτική άπνοια απομένει η Ελλάδα, παρά και τις εξαγγελίες για διάφορους μηχανισμούς ( fast track κλπ). Μετά το ναυάγιο της επένδυσης στον Αστακό, ο κίνδυνος ελλοχεύει και για την περίπτωση του Ελληνικού. Οι συζητήσεις με το Κατάρ για την αξιοποίηση της έκτασης του παλιού αεροδρομίου συνεχίζονται, σε υποτονικό όμως επίπεδο.

Στην πραγματική οικονομία, σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα έχουν πέσει οι χορηγήσεις νέων δανείων από τις τράπεζες. Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκε και άλλο, κατά 0,4% τον Μάρτιο από 0,3% τον Φεβρουάριο.

Ως αποτέλεσμα η Ανεργία, σκαρφαλώνει μήνα με το μήνα όλο και ψηλότερα: από 11,3% που ήταν τον Ιανουάριο του 2010 ανέβηκε στο 15,1% τον Ιανουάριο του 2011 για να ψηλώσει στο 15,9% τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 181.952 άτομα προστέθηκαν στη μακρά λίστα των ανέργων. Αν επιβεβαιωθεί η μαύρη πρόβλεψη για 1 εκατομμύριο ανέργους φέτος, τότε η ανάκαμψη θα αργήσει να επιστρέψει, ενώ οι κοινωνικές και οικονομικές εκρήξεις θα κλιμακώνονται.

Read more...

Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς

«'Όχι' στη συνδιαχείρηση του αδιεξόδου»

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Δεν δέχομαι συνδιαχείριση του αδιεξόδου» λέει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κλείνοντας ουσιαστικά κάθε χαραμάδα για συναινετικές λύσεις στην προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση.

Σε συνέντευξή του στα Νέα, μετά το Ζάππειο ΙΙ και τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρεί και σε μια έμμεση παραδοχή ότι η ΝΔ χρειάζεται τον χρόνο της και δεν είναι ακόμη έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να αντικαταστήσουμε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο» αναφέρει εξηγώντας γιατί δεν ζητεί αμέσως εκλογές.

Επίσης, εκφράζει την ανησυχία του ότι μπορεί να ανοίξει ένας κύκλος κοινωνικών αναταραχών και επιμένει ότι η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου είναι πλέον αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Ανησυχητικό θεωρεί και το διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι, στο οποίο αποδίδει τα δημοσιεύματα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Βρεθήκαμε στη μέση, εκεί όπου τσακώνονται τα θηρία» είναι η εκτίμησή του.

Στο εσωκομματικό πεδίο κινείται με αποκλειστικό στόχο να μην ανοίξουν νέα μέτωπα και πλέον παραπέμπει στον Κ.Καραμανλή κάθε ζήτημα που αφορά τον προκάτοχό του, σε νέα νέα έμμεση προτροπή προν τον πρώην πρωθυπουργό να λύσει τη σιωπή του.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...