Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τρεις τραυματίες από επίθεση κουκουλοφόρων με μολότοφ στο ΑΤ Εξαρχείων

«Επιδρομή» μέρα-μεσημέρι

Από το σημείο που σημειώθηκε η επίθεση των κουκουλοφόρων
Από το σημείο που σημειώθηκε η επίθεση των κουκουλοφόρων (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Επίθεση κουκουλοφόρων σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων στην Καλλιδρομίου, την ώρα που υπήρχε λαϊκή αγορά. Ομάδα 25-30 ατόμων επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κουκουλοφόροι έριξαν αρχικά μολότοφ εναντίον του αστυνομικού τμήματος και στη συνέχεια, αφού έσπασαν τα τζάμια τριών αυτοκινήτων (δύο ΙΧ και ένα συμβατικό όχημα της Ασφάλειας Εξαρχείων), τα περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό και τους έβαλαν φωτιά.

Ταυτόχρονα, άτομα από την ίδια ομάδα περιέλουσαν με εύφλεκτο υλικό τρεις μοτοσικλέτες αστυνομικών, που ήταν σταθμευμένες κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα, οι οποίες καταστράφηκαν.

Οι δράστες διέφυγαν, πετώντας πίσω τους άλλη μία βόμβα μολότοφ εναντίον δικυκλιστών αστυνομικών, στη γωνία Καλλιδρομίου και Χαριλάου Τρικούπη, όπου λειτουργεί λαϊκή αγορά. Κατόπιν περιέλουσαν τη μοτοσικλέτα με εύφλεκτο υγρό και της έβαλαν φωτιά.

Από τη φωτιά προκλήθηκε έκρηξη στο ντεπόζιτο της μοτοσικλέτας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ένας άνδρας και μια γυναίκα, ημεδαποί, που εργάζονταν στη λαϊκή αγορά, καθώς και ένας 48χρονος αλλοδαπός, ο οποίος περνούσε τυχαία από το σημείο.

Σοβαρά οι δύο τραυματίες

Τραυματίες είναι μία 55χρονη γυναίκα, καθώς και δύο άνδρες 48 και 47 ετών αντιστοίχως, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς» με εγκαύματα.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η γυναίκα έχει εγκαύματα στο πρόσωπο και στα άνω άκρα, 16% της ολικής επιφάνεια του σώματός της. Παραμένει στην Μονάδα Εγκαυμάτων για παρακολούθηση και αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών από το αναπνευστικό της σύστημα.

Ο 48χρονος έχει εγκαύματα στο πρόσωπο στα άνω άκρα και στο δεξιό γλουτό, 10% της ολικής επιφάνειας του σώματος του. Παραμένει για νοσηλεία στην Κλινική της Πλαστικής χειρουργικής.

Ο 47χρονος ετών έχει εγκαύματα στο πρόσωπο στα άνω άκρα στον κορμό και στα κάτω άκρα, 40% της επιφάνειας του σώματός του. Λόγω του εγκαύματος στο πρόσωπο και της πιθανής εισπνευστικής βλάβης διασωληνώθηκε και η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά. Παραμένει για νοσηλεία.

Έχουν καεί ένα περιπολικό, δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα, ενώ φθορές προκλήθηκαν και σε καταστήματα της περιοχής. Επί τόπου έφτασαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες.

Το ΑΤ της οδού Καλλιδρομίου γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων -τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί τέσσερις επιθέσει - και γι' αυτό ισχύουν έκτακτα μέτρα φύλαξης.

Το βράδυ της Παρασκευής, διμοιρία των ΜΑΤ δέχτηκε επίθεση από αγνώστους στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ναυαρίνου.

Καταδίκη του επεισοδίου

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής καταδίκασε το σημερινό «χτύπημα τυφλής βίας» στα Εξάρχεια, το οποίο χαρακτήρισε «εγκληματική ενέργεια, η οποία αποδεικνύει ότι ορισμένοι με συστηματικό τρόπο επιζητούν με κάθε τρόπο να χυθεί αίμα και να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή».

«Οι δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή δράση στο κέντρο της Αθήνας. Γίνεται εκτεταμένη έρευνα για τη σύλληψη των υπευθύνων, αλλά και για την αντιμετώπιση κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας. Η ασφάλεια είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Και αυτό το δικαίωμα θα το εγγυηθούμε με κάθε τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να εγκλωβιστεί η κοινωνία στον κύκλο της βίας, του φόβου και της ανασφάλειας»» πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

Ο υπεύθυνος του τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, δήλωσε: «Όταν ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιτίθεται στην Αστυνομία με τον τρόπο που το έκανε χθες ο κ. Παπουτσής, όταν ο ίδιος την καταγγέλλει και την απαξιώνει, δεν αντιλαμβάνεται ότι ανοίγει την όρεξη των ακραίων στοιχείων, που διαχρονικά έχουν στο στόχαστρο τις Αρχές και την έννομη τάξη;

» Εάν ο κ. υπουργός, προκειμένου να γίνεται αρεστός σε κάποιους λίγους, δεν διστάζει να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των πολλών, τότε ο πρωθυπουργός έχει τεράστια ευθύνη για την επιλογή του...».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Η επίθεση των κουκουλοφόρων στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλους εκείνους που θέλουν να δικαιολογήσουν και να ενισχύσουν την καταστολή, να φοβίσουν το λαό, για να εμποδίσουν τελικά την άνοδο του εργατικού λαϊκού κινήματος».

Ο ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Ο δρόμος της βίας είναι η καλύτερη υπηρεσία σε όσους εχθρεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, σε όσους θέλουν να περιστείλουν τα δημοκρατικά δικαιώματα. Τέτοιες επιθέσεις είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο, μαζικό λαϊκό κίνημα».

«Όταν οι αντιεξουσιαστές με σχέδιο επιτίθενται κατά της αστυνομίας, στην ουσία κατά της κοινωνίας και έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα δικά μας τα παιδιά, πρέπει να ξέρουν όλοι ότι εκείνη την ώρα η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική», αναφέρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και προσθέτει ότι «Η αστυνομία χρειάζεται προστασία. Διαφορετικά εάν προπηλακίζονται και από τους αντιεξουσιαστές, και από την πολιτική ηγεσία, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να προσφέρει αυτά τα οποία περιμένει η κοινωνία».

Η Δημοκρατική Συμμαχία επισημαίνει ότι «η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας ξεπέρασε κάθε όριο. Οι πολίτες νιώθουν το φόβο και την ανασφάλεια» και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει, μαζί με την αυτοδιοίκηση, μια ολοκληρωμένη πολιτική για το κέντρο των Αθηνών».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: