Σάββατο 14 Μαΐου 2011

«Αυθαίρετες ερμηνείες»

Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Χρ.Παπουτσή προς τις ηγεσίες και τα επιτελεία των Σωμάτων Ασφαλείας
Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Χρ.Παπουτσή προς τις ηγεσίες και τα επιτελεία των Σωμάτων Ασφαλείας (Φωτογραφία: Eurokinissi )

Αθήνα
Απάντηση σε σχόλια και αυθαίρετες, όπως τις χαρακτήρισε, ερμηνείες σχετικά με την ομιλία του προς τις ηγεσίες και τα επιτελεία των Σωμάτων Ασφαλείας, την Παρασκευή στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ, έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής είχε δηλώσει τότε ότι «παρά τις ασταμάτητες προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και είναι εμφανές ένα δημοκρατικό έλλειμμα». Συμπλήρωσε δε τα εξής:

«Μια υπηρεσία όσο ισχυρή, αποτελεσματική ή δημοφιλής κι αν εμφανίζεται, είναι προτιμότερο να διαλυθεί και να συγκροτηθεί από την αρχή παρά να λειτουργεί σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ανοχής που εξυπηρετεί από την μια πλευρά κάποιες ατομικές συμπεριφορές ανυπακοής, απειθαρχίας, αυθαιρεσίας, βίας και κατάχρησης εξουσίας και από την άλλη πλευρά να επιτρέπει σε περιπτώσεις αδικοπραξίας μία ιδιόμορφη συντεχνιακή συγκάλυψη».

Με νεότερη δήλωσή του το Σάββατο, ο κ. Παπουτσής επανήλθε, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπήρξε καμία αναφορά σε συγκεκριμένη Υπηρεσία. Υπήρξαν επισημάνσεις και κατευθύνσεις για όλες τις Υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Ιδιαίτερα για τις Μονάδες της πρώτης γραμμής που βρίσκονται σε διαρκείς επιχειρήσεις τόσο στις εποχούμενες όσο και στις πεζοπόρες».

«Και επιμένω, μια υπηρεσία όσο ισχυρή κι αν εμφανίζεται, είναι προτιμότερο να συγκροτηθεί από την αρχή παρά να λειτουργεί σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ανοχής που επιτρέπει κάποιες ατομικές συμπεριφορές ανυπακοής, αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας, ενώ σε περιπτώσεις αδικοπραξίας ανέχεται μία ιδιόμορφη συντεχνιακή αλληλεγγύη.

»Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών υπονομεύεται από μεμονωμένα περιστατικά απειθαρχίας και φαινόμενα αυθαιρεσίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, όπου τα Σώματα Ασφαλείας επιβάλλεται να προχωρήσουν στη νόμιμη άσκηση βίας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Πυροδοτούν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις και διευκολύνουν όσους επενδύουν στην βία και την κοινωνική αναταραχή.

»Η εποχή μας απαιτεί αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και ρεαλισμό. Επιβάλει σε όλους, στον ύψιστο βαθμό, την αίσθηση ευθύνης προς την κοινωνία. Απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: