Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Μηδέν σε όλα και έκτακτη σύσκεψη με Τρόικα

Δραματικές εξελίξεις, επικοινωνία με Παπανδρέου στο Όσλο


http://img.protothema.gr/E716475D114D030BA2E6B51CC70CEF52.jpg
Οι εξελίξεις στην οικονομία είναι δραματικές. Χτες το μεσημέρι οι ελεγκτές της Τρόικας, σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατέστησαν σαφές ότι ο νέος έλεγχος για την πρόοδο της εφαρμογής του Μνημονίου έχει …μηδέν σε όλα! Και, βεβαίως, υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η καταβολή της επόμενης δόσης ούτε, φυσικά, και κάποια νέα βοήθεια προς την χώρα μας.

Είναι σαφές ότι οι ελεγκτές ζητούν πλέον νέο πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον - ευρισκόμενο στο Όσλο για συνέδριο με αντικείμενο την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά – πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ενώ για σήμερα προγραμματίστηκε εκτάκτως νέα σύσκεψη του κ. Παπακωνσταντίνου με τους ελεγκτές της Τρόικας.
Ήδη όλες αυτές τις μέρες, οι ελεγκτές δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για τις χαμηλές επιδόσεις και τα σημάδια κόπωσης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που μοιάζει να έχει «στομώσει». Για το λόγο αυτό επεξεργάζονται και σχέδιο «επανεκκίνησης» του Μνημονίου, ενώ οι εισηγήσεις και διαπιστώσεις τους θα καθορίσουν και την τύχη του ελληνικού αιτήματος για νέο δάνειο.

Οι «πληγές» της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι πολλές και μεγάλες. Η ύφεση απειλεί όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο. Η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ ήταν σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, γεγονός που έπληξε ευθέως τα έσοδα που υπολόγιζε να εισπράξει το Δημόσιο από τον φόρο εισοδήματος αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ως αποτέλεσμα, ο στόχος για το έλλειμμα προβάλλει πλέον ανέφικτος, να μπορέσει δηλαδή φέτος η χώρα μας να το μειώσει στο 7,4% του ΑΕΠ από 10,5% που έκλεισε το 2010. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ξένων εμπειρογνωμόνων, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κατέλθει στο 9,4 ή 9,5% φέτος. Η Τρόικα ασκεί πιέσεις για διπλασιασμό του ποσού των διορθωτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν από φέτος κιόλας, κοντά δηλαδή στα 6 δισ. ευρώ.

«Εκτός στόχων» του Μνημονίου κινείται ο προϋπολογισμός στο σύνολό του. Στο α’ τετράμηνο τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αντί για αύξηση 8,5% που υπολόγιζε η κυβέρνηση. Πλέον η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, αφού εκτός από τη σημαντική υστέρηση στα έσοδα, υπέρβαση παρουσίασαν και οι κρατικές δαπάνες.

Μεγαλύτερο από το αναμενόμενο είναι και το «φέσι» για τόκους. Τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ θα είναι η αύξηση στις δαπάνες για τους τόκους του δημόσιου φέτος και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τρόικα, αυτές θα ξεπεράσουν τα 16 δισ. ευρώ, αντί 15,9 δις. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός –και 13,4 δισ. το 2010.

Απογοητευτικοί είναι όμως και οι ρυθμοί προόδου των αποκρατικοποιήσεων, καθώς καθυστερεί η πρόσληψη συμβούλων και παραμένει έωλη η δέσμευση για άντληση 15 δισ. ευρώ ως το 2013 και 50 δισ. μέχρι το 2015.

Μαυρίλα παντού
Η βαθιά ύφεση παραμένει το μεγάλο αγκάθι, καθώς έχουν μείνει στη μέση το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών. Το ΑΕΠ σε 12μηνη βάση έχει σημειώσει βουτιά περίπου 6% και η οριακή αύξηση στο α’ τρίμηνο (+0,8%) απλά επιβεβαιώνει την διατήρησή του στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Στο κλίμα αυτό, βουτιά σημειώνει και η βιομηχανική παραγωγή που αφανίζεται (στο -8% τον Μάρτιο από - 5,2% που ήταν τον Ιανουάριο και - 4,8% τον Φεβρουάριο), αλλά και η οικοδομική δραστηριότητα.

Η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών παρουσιάζει πτώση 62,8% τον Ιανουάριο του 2011 με τον αριθμό τους να περιορίζεται στις 1.512 από 4.051 τον αντίστοιχο μήνα του 2010!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει μείωση74,6% στην επιφάνεια που έπεσε στα 307,7 χιλ. τετραγωνικά μέτρα έναντι 1.212 πέρυσι και μείωση 72,9% στον όγκο στα 1.155,8 χιλιάδες κυβικά μέτρα από 4.271 τον Ιανουάριο του 2010.

Σε παρατεταμένη επενδυτική άπνοια απομένει η Ελλάδα, παρά και τις εξαγγελίες για διάφορους μηχανισμούς ( fast track κλπ). Μετά το ναυάγιο της επένδυσης στον Αστακό, ο κίνδυνος ελλοχεύει και για την περίπτωση του Ελληνικού. Οι συζητήσεις με το Κατάρ για την αξιοποίηση της έκτασης του παλιού αεροδρομίου συνεχίζονται, σε υποτονικό όμως επίπεδο.

Στην πραγματική οικονομία, σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα έχουν πέσει οι χορηγήσεις νέων δανείων από τις τράπεζες. Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκε και άλλο, κατά 0,4% τον Μάρτιο από 0,3% τον Φεβρουάριο.

Ως αποτέλεσμα η Ανεργία, σκαρφαλώνει μήνα με το μήνα όλο και ψηλότερα: από 11,3% που ήταν τον Ιανουάριο του 2010 ανέβηκε στο 15,1% τον Ιανουάριο του 2011 για να ψηλώσει στο 15,9% τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 181.952 άτομα προστέθηκαν στη μακρά λίστα των ανέργων. Αν επιβεβαιωθεί η μαύρη πρόβλεψη για 1 εκατομμύριο ανέργους φέτος, τότε η ανάκαμψη θα αργήσει να επιστρέψει, ενώ οι κοινωνικές και οικονομικές εκρήξεις θα κλιμακώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: