Διαφωνεί ο Σαρκοζί
Στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι οικονομικοί ταγοί καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις αγορές, που δεν «πείθονται» από την μέχρι τώρα αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωπεριφέρεια. Η «συνταγή» των πακέτων διάσωσης δείχνει να έχει αποτύχει, η κατάσταση έχει γίνει πιεστική και το πολιτικό κόστος που τόσο φοβούνται σε Βερολίνο, Φινλανδία και Ολλανδία μοιάζει πλέον «το μικρότερο κακό» …
Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί και η έκτακτη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, την Κυριακή, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, στο Βερολίνο, όπου το κύριο θέμα συζήτησης είναι η Ελλάδα. Με μια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες: αυτή τη φορά τόσο η «σιδηρά Καγκελάριος», όσο και ο φερόμενος ως επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και να βάζουν … νερό στο κρασί τους!
Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία δεδομένα και πάντα με βάση πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα που επικαλούνται τα πρακτορεία (Reuters, AFP), η γερμανική εφημερίδα Die Welt και το αμερικανικό δίκτυο CNBC, τόσο η ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μια «ήπια αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους. Αναγνωρίζοντας πως όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα απέτυχαν, όχι κατ΄ανάγκη γιατί δεν «συνεργάστηκε» η ελληνική πλευρά, αλλά κυρίως γιατί η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Και οι ίδιες πηγές που διαρρέουν αυτά τα στοιχεία κάνουν και την παρατήρηση πως «η κατάσταση έχει αλλάξει».
Δεν θα πρέπει εξάλλου να περάσει απαρατήρητη και η ανοικτή επιστολή του διευθυντή της εφημερίδας Handelsblatt προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με την οποία – αφού πρώτα αποδίδει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια απεγκλωβισμού από την κρίση – στη συνέχεια απευθύνεται η προτροπή να «παραδεχθεί τη χρεοκοπία της χώρας και να επιταχύνει το αναπόφευκτο» …
Εκείνο που δείχνει λοιπόν να αλλάζει είναι η στάση Βερολίνου και ΔΝΤ απέναντι στο ενδεχόμενο μιας «ριζικής» λύσης. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία δείχνουν πως το … «φάρμακο» της ΕΕ και του ΔΝΤ για την ελληνική κρίση δεν είναι αποτελεσματικό και το κόστος της αποτυχίας πέφτει στους ώμους των πρωτεργατών της «συνταγής»: Μέρκελ και Στρος Καν βλέπουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, την απειλή της προσωπικής αποτυχίας και του δυσβάχταχτου κόστους των επιλογών τους και σπεύδουν να μειώσουν κατά το δυνατόν τη … ζημιά! Η κυρία Μέρκελ ακροβατεί εδώ κι έναν χρόνο ανάμεσα στις πιέσεις των εταίρων της στην κυβέρνηση και αυτές των εταίρων της στην Ευρωζώνη. Κινδυνεύει να χάσει κάθε στήριξη μαζί και τις εκλογές και την ηγεσία του κόμματός της σε περίπτωση εκλογικού διασυρμού. Η Ελλάδα πρέπει να σωθεί για να μην καταρρεύσει πρώτα η ίδια η κυρία Μέρκελ. Ο δε Στρος Καν είχε ποντάρει πολλά στο ρόλο του ως «σωτήρας» της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρωζώνης από τη θέση του ηγέτη του ΔΝΤ. Την επιτυχία θα την εξαργύρωνε στο … ταμείο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Τώρα όμως αποδεικνύεται πως οι σοφοί του Ταμείου δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για την Ελλάδα. Όπως δεν έκαναν και στο παρελθόν για την Αργεντινή, το Μεξικό, την Ουρουγουάη! Μπούμερανγκ για τον μεσιέ Στρος Καν, ιδίως εάν το φαινόμενο της αποτυχίας του «ελληνικού μνημονίου» επαναληφθεί στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία …
Συνεπώς υπάρχει πλέον κάθε λόγος να … συναινέσουν ΔΝΤ και Γερμανία στην «ήπια αναδιάρθρωση». Όπως υπάρχει κάθε λόγος για να διαφωνούν Γαλλία και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Παρίσι του Νικολά Σαρκοζί για προφανείς λόγους. Η ΕΚΤ γιατί έχει περί τα 50 δις ευρώ σε ομόλογα ελληνικά … Και γιατί επιμένει πως ο αντίκτυπος μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης στις αγορές και δη στον τραπεζικό κλάδο θα ήταν τεράστιος.
Μόνο που φαίνεται πως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Και οι κινήσεις πρέπει να γίνουν τώρα, άμεσα. Τη Δευτέρα ίσως στο Εurogroup. Ο πρόεδρος του οποίου, ο μεσιέ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε το απόγευμα πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012». Σκεφτείτε απλώς ότι το σχέδιο διάσωσης ΕΕ και ΔΝΤ προβλέπει ότι η χώρα θα βγει στις αγορές το 2012 προκειμένου να δανειστεί 27 δισ. ευρώ!
Στον αντίποδα πάντως όλων όσοι ποντάρουν σε μια αναδιάρθρωση βρίσκονται ακόμα αρκετοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους. Όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο κύριος Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος δήλωσε και πάλι πως η Ελλάδα «δεν είναι αφερέγγυα και η αναδιάρθρωση του χρέους της ενδέχεται να δημιουργήσει νέα κρίση χωρίς να λύσει κανένα από προβλήματά της». Παρόμοια και η άποψη του Έβαλντ Νοβότνι, του Αυστριακού Κεντρικού τραπεζίτη.
Μόνο που οι απόψεις αυτές δεν απηχούν την διαμορφωμένη εικόνα των αγορών. Εικόνα που περιγράφει εύγλωττα ο κύριος Στέφεν Γουόλς, chief investment officer της West Asset Management και διαχειριστής κεφαλαίων άνω των 450 δις δολαρίων. Ο κύριος Γουόλς, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους του CNBC αποφάνθηκε πως για την Ελλάδα το ερώτημα δεν είναι εάν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αλλά πότε ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου