Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Ποια κλειστά επαγγέλματα ανοίγουνMEΣΑ ΣΤΟ 2010

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μέσα στο 2010 σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, ταξιτζήδες και άλλους. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το προσεχές Φθινόπωρο να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο......Αναλυτικά σε περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο προχωρήσει σε γενικευμένο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα επέλθουν αλλαγές στα ακόλουθα επαγγέλματα:

-Δικηγόροι

-Συμβολαιογράφοι

-Φαρμακοποιοί

-Αρτοποιοί

-Τεχνικά επαγγέλματα (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρονικοί μηχανικοί κ.λ.π.)

-Ταξί, φορτηγά και υπεραστικά λεωφορεία.
Read more...

Γεννηματά: 6.000 στις λίστες αναμονής και σπατάλη στον ΟΚΑΝΑ

Έξι χιλιάδες αναμονές στις λίστες της μεθαδόνης και έξι χρόνια κατά μέσο όρο αναμονής για μια θέση σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα υποκαταστάτων, ως ύστατη ελπίδα για τη ζωή, είναι η σκληρή πραγματικότητα που παρέλαβε το υπουργείο Υγείας στο χώρο των ναρκωτικών.

Μια πρώτη ενημέρωση στην πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, έκανε η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, συνοδευόμενη από τη νέα πρόεδρο του Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ) Μένη Μαλλιώρη.

«Στερούμε το δικαίωμα ζωής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε η κ. Γεννηματά κάνοντας τη γενική εκτίμηση για το ότι παρελήφθησαν χρέη, κακοδιαχείριση, κατασπατάληση πόρων του Οργανισμού.

Τα χρέη, είπε, κυρίως για τις μισθοδοσίες ανέρχονταν στα 14 εκ. ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν και καταβλήθηκαν αμέσως, ενώ εξασφαλίσθηκε ειδικός κωδικός για τα Κέντρα Πρόληψης, την ίδια ώρα που ο ΟΚΑΝΑ εξαιρέθηκε από τη μείωση του 10% που επεβλήθη ως περικοπή λόγω της κρίσης.

Το μεγαλύτερο χρέος που ξεπερνά τα 15 εκ. αφορούν τις φαρμακευτικές δαπάνες, δηλαδή την αγορά υποκαταστάτων, ανέλαβε να το διαπραγματευθεί το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα με τα χρέη των νοσοκομείων, ενώ εντοπίσθηκε ότι όλες οι αγορές γίνονταν αποκλειστικά από φαρμακείο δίπλα στο υπουργείο, το οποίο σταμάτησε να πουλά, όταν το χρέος έφθασε τσε υπέρογκο ποσό.

Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί την Τετάρτη 24 Μαρτίου, στις 11:00 π.μ., την Β’ Θεραπευτική Μονάδα Υποκατάστασης Αθήνας.

Η υφυπουργός μίλησε για σπατάλες που εντοπίσθηκαν, όπως η δαπάνη φύλαξης των χώρων του Οργανισμού αντί 3,3 εκ. ευρώ ετησίως, η σπατάλη καθαριότητας (800.000), η πραγματοποίηση 222 δρομολογίων για 23 μόλις άτομα που λάμβαναν κατ’ οίκον υποκατάστατα μόνον το Φεβρουάριο, υπέρογκες δαπάνες φιλοξενίας (350.000) σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο μόλις για 24 άτομα.

Επισήμανε ακόμη ότι με απόφαση του ΔΣ του οργανισμού, ορίσθηκε αποζημίωση 1500 ευρώ ανά μέλος των επιτροπών επιλογής προσωπικού ή προμηθειών και 800-1000 ευρώ για γραμματειακή υποστήριξη.

Στις άμεσες προτεραιότητες η κ. Γεννηματά έθεσε ως πρώτο τον διϋπουργικό συντονισμό, με τον ΟΚΑΝΑ στρατηγείο, ταυτόχρονα με τη θέσπιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης 5ετούς διάρκειας.

Ακόμη την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών με μείωση της «λίστας της ντροπής», την ενεργοποίηση της απογευματινής λειτουργίας, τη συνταγογράφηση σταθεροποιημένων χρηστών και τη λειτουργία μονάδων μέσα στα νοσοκομεία. Ακολουθούν μέτρα εναλλακτικά της φυλάκισης, μείωσης της κοινωνικής όχλησης.

Από την πλευρά της η κ. Μαλλιώρη τόνισε την ανάγκη συντονισμού όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων υπό το συντονιστικό όργανο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάγκης αποκέντρωσης των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Οι βουλευτές συμφώνησαν εν πολλοίς με τις θέσεις της υπουργού. Ο Κώστας Κιλτίδης (ΝΔ) τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του Ο.ΚΑ.ΝΑ σε διϋπουργικό οργανισμό, ενώ ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος (ΝΔ) συμφώνησε τυχόν διαχειριστικές αποκλίσεις να σταλούν στον εισαγγελέα, ενώ την ίδια θέση εξέφρασε και η Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ).

Ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους (ΚΚΕ) είπε ότι το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα φταίει για τα ναρκωτικά, ενώ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος τάχθηκε υπέρ του να μπορεί το τελευταίο και πιο απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας να μπορεί να δίνει υποκατάστατα «για να σπάσει το παιχνίδι των εμπόρων».

Το φόβο της οικονομικής κρίσης για τη μη διάθεση των αναγκαίων εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας (ΝΔ), ενώ απαραίτητο έκρινε τον διϋπουργικό συντονισμό ο Θανάσης Τσούρας (ΠΑΣΟΚ). Τέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε μεγάλο βάρος στη φύλαξη να δοθεί στη Ρόδο, στη Κέρκυρα και στην Κρήτη που είναι πύλες εισόδου των ναρκωτικών.
.nooz.gr

Read more...

«Λουκέτο» στη χαρτοβιομηχανία DianaΕΩΣ ΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σε υποχρεωτική άδεια μέχρι και τις 6 Απριλίου τέθηκαν οι 130 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας Diana που βρίσκεται στην Ξάνθη.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει:

"Εξυπηρετούμε κανονικά τις ...
ανάγκες της πελατείας μας σε έτοιμα προϊόντα Diana και ακατέργαστο χαρτί, έχουμε δε αποθέματα 2,5 μηνών. Ως εκ τούτου κρίναμε σκόπιμο να δοθούν κανονικές άδειες στο προσωπικό της παραγωγής επ’ ευκαιρία και των εορτών του Πάσχα.

Η παραγωγή θα ξαναρχίσει την Τρίτη του Πάσχα 6 Απριλίου 2010, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχουμε επαρκείς ποσότητες πρώτων υλών στις αποθήκες μας για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας. Προς ενημέρωσή σας υπάρχει διεθνής κρίση στις πρώτες ύλες χαρτοποιίας, που πλήττει όλο τον πλανήτη, με συνέπεια υπερβολικές αυξήσεις των τιμών.

Ελπίζουμε ότι η κρίση δεν θα πλήξει τη Χαρτοποιία Θράκης γιατί έχουμε λάβει μέτρα από το 1998 για τη συνέχιση της λειτουργίας μας με πρώτες ύλες από διάφορες πηγές".

Το εργοστάσιο της Ξάνθης είναι η μοναδική παραγωγική μονάδα της Diana στην Ελλάδα, που απασχολεί άλλα 70 άτομα στην Αθήνα. Η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελο Μπεμπεκίδη, για την απόφασή της.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπεμπεκίδης τόνισε ότι ήδη έχει γίνει προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς όπως σημείωσε "είναι παράνομο να ανακοινώνεις σ’ έναν εργαζόμενο πότε θα πάρει την άδειά του και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν του τη δώσεις υποχρεωτικά".

Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης να πληροφορηθεί αν η επιχείρηση έχει επιχορηγηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο. Σύμφωνα με τον κ. Μπεμπεκίδη, σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, "η εταιρεία έχει αυτομάτως αναλάβει την υποχρέωση να μην προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού".

ΕΝΕΤ
Read more...

Tρεις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο από την κυβέρνησηΣΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΚΩΝ ΣΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ, ΣΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ
ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ

Τρεις αλλαγές αποφάσισε στο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση που αφορούν στην έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων , στην φορολόγηση των αποζημιώσεων και στην αναδρομική ισχύ της παρακράτησης με τη νέα φορολογική κλίμακα...Για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2008 δεν επέρχεται τελικά καμία αλλαγή ως προς την έκπτωση φόρου.

Για τα δάνεια αγοράς πρώτης κατοικίας από το 2009 και μετά θα ισχύσει έκπτωση από τον αναλογούντα φόρο ίση με το 20% των τόκων. Έτσι καταργείται παλαιότερη διάταξη, του Παπαθανασίου η οποία αφορούσε αγορά πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας και προέβλεπε έκπτωση ίση με το 40% των τόκων .

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 και όχι από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνεται τελικά η παρακράτηση φόρου με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Για τους πρώτους μήνες του έτους η διαφορά στην παρακράτηση θα συμψηφισθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2011.

Το αφορολόγητο λόγω απόλυσης από τα 30.000 ευρώ που προβλέπεται στο προσχέδιο ανεβαίνει στα 60.000 ευρώ. Ο υψηλός συντελεστής φορολόγησης 40% θα φορά αποζημιώσεις 200.000 ευρώ και πάνω έναντι 150.000 ευρώ της αρχικής διάταξης.
/troktiko


Read more...

Όλο το υπόμνημα Βερελή για την Siemens...


To πλήρες κείμενο του υπομνήματος του Χρ. Βερελή, για την υπόθεση της Siemens, που έφτασε πριν από λίγο στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη (στην εικόνα, η πρώτη σελίδα του) έχει ως εξής:
Αθήνα, 22.03.2010
Προς
Τον Πρόεδρο
της Εξεταστικής Επιτροπής για τη SIEMENS
Κον Σήφη Βαλυράκη
Κύριε Πρόεδρε,
Στις 12.02.2010 και 18.03.2010, σας έχω αποστείλει δύο διαδοχικές επιστολές (συν. 1 και συν. 2) ζητώντας, προκειμένου να βοηθήσω το έργο της επιτροπής αλλά και να θέσω υπ’όψιν σας στοιχεία τα οποία θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε προκειμένου να έχετε πληρέστερη γνώση, να καταθέσω σε σύντομο χρόνο.
Ένας ακόμη λόγος που ώθησε να στείλω τις δύο αυτές επιστολές είναι ότι διαπίστωνα ότι υπήρξαν μάρτυρες σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο τύπος, που έδιναν στην Επιτροπή σας λανθασμένα στοιχεία.
H στάση μου απέναντι σε ζητήματα ηθικής τάξης είναι γνωστή αφού άλλωστε αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και με ξεχωριστό τρόπο για την πολιτική πρακτική και ηθολογία του τόπου με την άμεση αντίδραση και παραίτησή μου στην υπόθεση ΜΑΝ.
Μια υπόθεση στην οποία δικαιώθηκα πανηγυρικά και...

θα περιμένω για λίγο ακόμα μια ηχηρή συγνώμη από όσους με συκοφάντησαν τότε με απίστευτη χυδαιότητα, σπρώχνοντας ακόμη πιο βαθιά το βυθιζόμενο πλοίο της δημόσιας ζωής του τόπου.
Σας στέλνω λοιπόν σήμερα τα στοιχεία που θέλω να θέσω υπ’όψη σας κατ’ αρχήν και μένω στη διάθεσή σας να έλθω στην Επιτροπή σας όταν το αποφασίσετε.
Στη διάρκεια της παρουσίας μου στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για μεν τον ΟΤΕ όπως θα αναπτύξω στη συνέχεια είχα την εποπτεία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2001 για δε τον ΟΣΕ καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας μου.
Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την επιτροπή σας παρακαλώ να λάβετε υπ’όψιν σας τα ακόλουθα:
1. Προγραμματικές συμφωνίες ΟΣΕ με Κοινοπραξίες των Ελληνικών Ναυπηγείων με την SIEMENS και διάφορες άλλες εταιρίες.
Όλες οι προγραμματικές συμφωνίες συνήφθεισαν το 1997 και υπεγράφησαν πριν το τέλος αυτού του έτους.
Η ενεργοποίηση των προγραμματικών έγινε εντός του 1999 όπως για παράδειγμα αυτών στις οποίες μετείχε η SIEMENS, οπότε και πληρώθηκαν οι προκαταβολές.
O OΣΕ προμηθευόταν από το παρελθόν τρένα από τη Siemens. Η προηγούμενη μεγάλη παραγγελία είχε γίνει το 1996 που παραγγέλθηκε μια σειρά ηλεκτρικών τρένων, τα οποία παραλήφθηκαν από τον ΟΣΕ το 1999. Καθυστέρησαν να μπουν στο δίκτυο λόγω της καθυστέρησης των έργων ηλεκτροδότησης των γραμμών.
Η υλοποίηση των προγραμματικών γινόταν με εξαιρετική δυσκολία λόγω προβλημάτων που υπήρχαν μεταξύ των μελών των κοινοπραξιών, αλλά και της διαπιστωθείσας αδυναμίας των ΕΝΑΕ (Ναυπηγείων) να συντονίσουν ένα τέτοιο έργο.
Ήδη από την αρχή της θητείας μου είχα δώσει εντολή να ασκηθεί πίεση προς όλες τις κοινοπραξίες επειδή αφενός μεν ήταν μεγάλες οι ελλείψεις του ΟΣΕ σε σύγχρονο τροχαίο υλικό και αφετέρου διότι η Ελλάδα είχε από την αίτηση ανάληψης της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, απολύτως συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε ότι αφορούσε τις μεταφορές.
Είναι γνωστό ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πίεζε έντονα και διέρρεε και στο διεθνή τύπο τις ανησυχίες της για την αδυναμία της χώρας μας να κάνει ομαλή και επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι πιέσεις και τα διεθνή δημοσιεύματα κορυφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2003 οπότε άρχισαν μεγάλα διεθνή πρακτορεία και εφημερίδες να αναφέρουν ακόμη και το σενάριο αλλαγής του τόπου διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με αποκλεισμό της Αθήνας.
Οι πιέσεις μου προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τις υπόλοιπες εταιρίες των Κοινοπραξιών με βασικότερη όλων τη SIEMENS εντάθηκαν από το Καλοκαίρι του 2001 οπότε και υπήρξε και μια νέα παράμετρος στο όλο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, υπήρξε προοπτική εξαγοράς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την Γερμανική HDW. H HDW πριν ακόμα προχωρήσει στην εξαγορά έθεσε στην Ελληνική Κυβέρνηση και στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης το θέμα της αλλαγής των προγραμματικών συμφωνιών, ιδιαίτερα σε ότι αφορούσε τις ημερομηνίες παραδόσεων και τις ποινικές ρήτρες. Οι επαφές που γινόταν σε όλη τη διάρκεια του 2001, και του 2002 με όλα τα μέλη των Κοινοπραξιών και με τη SIEMENS που εμφανίζονταν στα υπουργεία δια του Μ. Χριστοφοράκου, είχαν ως κυρίαρχο θέμα την επίκληση της επιστολής των τριών συναρμοδίων Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Μεταφορών (συν. 3) μετά από απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υποθέτω, της οποίας δεν ήμουν μέλος, με την οποία δινόταν η διαβεβαίωση ότι θα καταβαλλόταν προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί.
Στις 28.01.2002, τα Ελληνικά Ναυπηγεία έθεσαν θέματα για αναδιάρθρωση των προγραμματικών συμβάσεων. Η επιστολή αυτή ήρθε, όπως σημειώνεται και στο γράμμα, στην κρίσιμη περίοδο ολοκληρώσεως της ιδιωτικοποιήσεως των. Το γράμμα αυτό αναφέρει ρητά, ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις δεν θα έπρεπε να θίξουν «δεσμευτικές υποχρεώσεις των Οργανισμών σας σε σχέση με την έγκαιρη διαθεσιμότητα τροχαίου υλικού» (συν. 4).
Προσωπικά, για τις κοινοπραξίες και για τη SIEMENS σε όλη τη διάρκεια των επαφών με τον ΟΣΕ για αλλαγή των συμβάσεων αποτελούσα ένα διαρκές πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που γίνεται στις 13 Αυγούστου 2002 στην εσωτερική αλληλογραφία της SIEMENS (συν. 5) όπως παραδόθηκε από την Debevoise και δημοσιεύθηκε, όπου αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα ότι «ο ίδιος ο κ. Βερελής ήταν εκείνος που υποδείκνυε στον ΟΣΕ τους τελευταίους 10 μήνες να επιδεικνύει την συμπεριφορά που επικρίναμε, προκειμένου να αποφευχθεί η διακύβευση της Ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Ναυπηγείων, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κυβέρνηση Σημίτη» Λέει δηλαδή ότι δεν αποδίδουν οι πιέσεις που ασκούσαν στον ΟΣΕ λόγω των εντολών μου, προκειμένου να δεχθεί την διαγραφή των ποινικών ρητρών και την εξαιρετικά μεγάλης σημασίας απαίτηση για παράδοση υποκατάστατου τροχαίου υλικού, ήδη από το καλοκαίρι του 2001.
Το υποκατάστατο του τροχαίου υλικού ήταν τρένα τα οποία έπρεπε να δοθούν δωρεάν και για όσο διάστημα καθυστερούσε η παράδοση των τρένων που όφειλαν να δώσουν από τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι Κοινοπραξίες. Και αυτό είχε ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων και των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η Ελλάδα.
Το ίδιο έγγραφο της 13ης .08.2002 λέει κάτι πιο εντυπωσιακό «Επιπλέον οι επιστολές μας αποδεικνύουν την ορθότητα κάποιων από τις επικρίσεις για τον ΟΣΕ οι οποίες εκφράζονται εδώ και καιρό δημοσίως στην Ελλάδα». Λέει δηλαδή πολύ απλά ότι υπήρχαν δημοσιεύματα που προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις κοινοπραξίες και την Siemens πίεζαν στην κατεύθυνση που αυτοί επιθυμούσαν. Το εσωτερικό αυτό έγγραφο, υποθέτω ότι γράφτηκε μετά από έντονη συζήτηση που είχα τηλεφωνικά με τον Χριστοφοράκο, και στην οποία ανέφερα ότι μας ενέπαιζαν και δεν είχαν σκοπό να προχωρήσουν στην ανάληψη δεσμεύσεων.
Μετά την πίεση η οποία ασκήθηκε και με δεδομένη και διαρκή τη στάση για είσπραξη των ποινικών ρητρών και για παράδοση υποκατάστατου τροχαίου υλικού, οι Κοινοπραξίες υποσχέθηκαν εγγράφως αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Δυστυχώς το θέμα δεν είχε τελειώσει.
Στις 07.01.2003 η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΣΕ ενέκρινε την εισήγηση για τροποποίηση των 6 προγραμματικών συμφωνιών συμπεριλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις των κοινοπραξιών όπως αυτές είχαν εγγράφως υποβληθεί στο τέλος του 2002.
Λίγο αργότερα όμως κάποιες από τις Κοινοπραξίες αρνούνταν να τηρήσουν όσα υποσχέθηκαν, και να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις ενώ υπήρξε και η υπαναχώρηση με διάφορα διαδικαστικά προσχήματα και από τις κοινοπραξίες στις οποίες μετείχε η SIEMENS.
Στις 28.2.2003 σε επίσκεψη που έκαναν στο γραφείο μου ο Χριστοφοράκος και ο υπεύθυνος τρένων από τη Γερμανία Moller (;) και με παρόντα τον Πρόεδρο του ΟΣΕ κ. Γιαννακό υπήρξε κατ’ουσία προσπάθεια διαφυγής από τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί.
Για όλα τα παραπάνω έδωσα στις 17.3.2003 γραπτή εντολή προς τον ΟΣΕ (συν.6) όπου μεταξύ των άλλων αναφέρω «επειδή όλες οι υποσχέσεις των αντισυμβαλλόμενων κοινοπραξιών μέχρι σήμερα δεν έχουν τηρηθεί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις μεταφορές κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και γενικότερης ζημίας για τον ΟΣΕ, θεωρώ πλέον επιβεβλημένο να οργανώσετε τη διαδικασία κήρυξης ως εκπτώτων όλων των σχετικών συμβάσεων για τις οποίες οι αντισυμβαλλόμενοι δεν τηρούν τις ρητές υποχρεώσεις τους περί παραδόσεων του υλικού ή του ισοδυνάμου μέχρι την οριστική παράδοση»
Ας σημειωθεί ότι επί των θεμάτων που αφορούσαν τις Προγραμματικές Συμφωνίες, οι τελικές αποφάσεις λαμβανόταν από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
Της εντολής μου στις 17.3.2003 περί εκπτώσεων είχε προηγηθεί στις 05.03.2003 απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας & Κοιν. Ασφαλίσεων και Μεταφορών (συν.7). Στην απόφαση αυτή περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση των Προγραμματικών Συμφωνιών, για την προμήθεια τροχαίου υλικού με ΟΣΕ και ΗΣΑΠ και η ταυτόχρονη ανάθεση στην Τράπεζα Πειραιώς του έργου Παροχή Υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου η οποία ανέλαβε με την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.
Σε όλη τη διάρκεια των προσπαθειών επίλυσης του σύνθετου αυτού προβλήματος, από μεν την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, καταβαλλόταν προσπάθεια συντονισμού ιδιαίτερα δια του Υπουργείου Ανάπτυξης να πεισθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, από δε τη μεριά των εταιριών, υπήρχε διαρκής παράθεση εμποδίων.
Είχα την πεποίθηση ότι, οι πιο αποτελεσματικές πιέσεις από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου μπορούσαν να εκφραστούν μέσω της απειλής εκπτώσεων και αναγκαστικής είσπραξης των εγγυητικών επιστολών. Το Δ.Σ. του ΟΣΕ μετά και τις εντολές που είχα δώσει αποφάσισε να αρχίσει να πραγματοποιεί αυτές τις απειλές θέτοντας κατ’ αρχήν θέμα έκπτωσης της Κοινοπραξίας που είχε την πλέον βλαπτική συμπεριφορά για τα συμφέροντα του οργανισμού όπως έκριναν. Έβαλαν λοιπόν το θέμα για συζήτηση στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων την οποία απαρτίζουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομίας. Στο θέμα αυτό, η Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΣΕ στις 26.6.2003, ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος έκπτωσης Κοινοπραξίας για τις 10.07.2003 μετά από επιστολή του Χρηματοοικονομικού Συμβούλου. Ο λόγος ήταν προκειμένου να δοθεί χρόνος σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις. (συν. 8 και 9, 9α, 9β, 9γ). Τελικά η Γ.Σ της 10ης.7.2003 ματαιώθηκε και έτσι δεν έγινε τελικά η έκπτωση.
Στην όλη εξέλιξη του ζητήματος υπήρξε και παρέμβαση της Γερμανικής Πρεσβείας, η οποία ζητούσε με γράμμα του Γερμανού Πρέσβη προς εμένα να υπάρξει «επείγουσα λύση» του προβλήματος για να υπάρξει η απάντηση από την πλευρά μου σύμφωνα με την οποία έλεγα «η λύση του προβλήματος δεν θα πρέπει και δεν μπορεί ούτε να αφίσταται από το συμβατικό πλαίσιο και τους όρους που έχουν συνομολογηθεί μεταξύ των αντισυμβαλλομένων μερών, ούτε η όποια εφικτή λύση να δημιουργεί προϋποθέσεις για επιχειρηματική ή οικονομική ζημία του ΟΣΕ.» (συν. 10).
Ας σημειωθεί ότι γενικότερα η Πρεσβεία της Γερμανίας. όπως βεβαίως και άλλες πρεσβείες για το ίδιο θέμα, λειτουργούσε σε εντυπωσιακό συντονισμό με τα συμφέροντα των Γερμανικών Εταιριών όπως στην περίπτωση αυτή ήταν η SIEMENS και η HDW.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω ότι στις εκδηλώσεις της Γερμανικής πρεσβείας φρόντιζε πάντοτε ο Χριστοφοράκος να είναι παρών.
Η στάση μου απέναντι στις επιθυμίες των Κοινοπραξιών νομίζω ότι ήταν ένα πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ο Χριστοφοράκος.
Έτσι έκανε μια διαρκή προσπάθεια δημοσίων σχέσεων με όλους τους τρόπους που του προσέφερε η θέση και οι δυνατότητές της.
Προσκλήσεις απηύθηνε με διάφορες ευκαιρίες στο γραφείο μου, όπως για ποδοσφαιρικούς αγώνες με τον Ολυμπιακό, προσκλήσεις σε συνέδρια για Τηλεπικοινωνίες ανά τον κόσμο κ.ο.κ. Ακόμη ιδιαίτερη χρήση για ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων ήταν το Μέγαρο Μουσικής για τις εκδηλώσεις του οποίου σε πολλές περιπτώσεις μου απηύθηνε προσκλήσεις. Είναι πλέον γνωστό ότι δεν αποδέχθηκα ποτέ και καμία. Η εντολή μου ήταν πάγια για απόρριψη , όχι μόνο για όσες προερχόταν από τη Siemens αλλά και απ’ όλους όσους συναλλασσόταν επιχειρηματικά με το Υπουργείο ή τους Οργανισμούς του.
Χαρακτηριστική της οργανωτικότητας που είχε ο Χριστοφοράκος ήταν όταν έμαθε από τρίτους για ένα πρόβλημα υγείας στην οικογένειά μου και προσφέρθηκε να ρυθμίσει μια επίσκεψη σε ένα ειδικό κέντρο στη Γερμανία. Το αρνήθηκα και αυτό, αφού είχα ήδη δρομολογήσει μια άλλη λύση..
Σε άλλη περίπτωση με είχε ρωτήσει αν θα με ενδιέφερε να είμαι στο συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων της Γερμανικής. Μου φάνηκε αστείο και απάντησα ότι ίσως αργότερα όταν θα είμαι συνταξιούχος.
Έχει γίνει ακόμη γνωστό ότι δεν έχω πάρει κανένα από τα εξαιρετικά δημοφιλή δώρα που μοίραζε η SIEMENS. Eίναι γνωστό ότι μετά το 2003, οπότε και δεν υπήρχε κανένας υπηρεσιακός λόγος δεν είχα καμία επαφή, αλλά και δεν υπάρχει καμία αναφορά στα ημερολόγιά του.
Είναι τέλος γνωστό σε όλους ότι δεν είχα ποτέ κοινωνική ζωή με επιχειρηματίες και ιδιαίτερα με όσους δραστηριοποιούνταν σε χώρους ευθύνης μου. Για αυτό και δεν θα με βρει κανείς σε κοσμικές στήλες. Ούτε εμένα, ούτε την οικογένειά μου.
Προτιμώ τους παλιούς μου φίλους γιατί η εμπειρία μου δείχνει ότι οι νέοι φίλοι, ιδιαίτερα όταν έχεις εξουσία, όλο και κάτι «νέο» θέλουν.
Σε ότι αφορά το υποκατάστατο τροχαίο υλικό, τελικά έγινε δυνατόν και από τη Siemens παραδόθηκαν αυτοκινητάμαξες δωρεάν για δύο χρόνια, κατ’ αρχήν, και παράλληλα υπήρξε και καταβολή των ποινικών ρητρών (συν. 11) .
Νομίζω δεν έχει καταγραφεί άλλη περίπτωση παρατεταμένης και έντονηw αντίθεσης με τη SIEMENS για ένα θέμα όπου τελικά πληρώθηκαν και οι ποινικές ρήτρες και δόθηκαν τρένα δωρεάν για δύο χρόνια.
Αντιθέτως δεν γνωρίζω πως εξελίχθηκαν οι λοιπές συμβάσεις για τις οποίες απαιτούσα από τις Κοινοπραξίες να τηρήσουν επίσης τις υποχρεώσεις τους. Η τελευταία εικόνα την οποία έχω πριν αποχωρήσω από το Υπουργείο, είναι ένα έντονο γράμμα διαμαρτυρίας του Προέδρου της HDW (συν. 11α), με το οποίο μου καταλογίζει ότι δεν κάνω ότι χρειάζεται για να προχωρήσουν οι συμφωνίες. Και ότι η HDW, η Ferrostaal και οι μέτοχοί τους δεν μπορούν να το ανεχτούν πλέον. Και μου ζητούσε με θράσος ραντεβού πριν να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις. Προφανώς για τον τρόπο με τον οποίο θα στερούσαν από τον ΟΣΕ τα δικαιώματά του!
2. Προαστιακός Σιδηρόδρομος
Η κατασκευή και λειτουργία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου υπήρξε και αυτή ρητή δέσμευση της Ελλάδας με τον φάκελο υποψηφιότητας της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.
Το έργο είχε προγραμματιστεί από την ΕΡΓΟΣΕ να γίνει σε 3 τμήματα με τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς.
Πιο προβληματικό τμήμα, αφού ήταν μέσα στον σκληρό αστικό ιστό της Αθήνας, ήταν το κομμάτι από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι τον Πειραιά.
Το κομμάτι αυτό είχε προγραμματιστεί κατ’ αρχήν να φθάσει μέχρι τον σταθμό του Ρέντη μόνον. Από την αρχή θεώρησα ότι κάτι τέτοιο είναι άνευ νοήματος και δεν θα είχε νόημα η κατασκευή του εάν δεν περιλαμβανόταν και η σύνδεση με το πρώτο λιμάνι της χώρας δηλαδή τον Πειραιά.
Νόημα ήμουν βέβαιος ότι υπήρχε μόνον για όσους έβλεπαν τους χώρους από τους οποίους θα διερχόταν το τρένο από τον Ρέντη μέχρι τον Πειραιά, ως χώρους δημιουργίας μεγάλης αξίας εμπορικών κέντρων. Κάτι το οποίο κυκλοφορούσε ως «ιδέα».
Τα τρία κομμάτια, περιλαμβανομένου του τμήματος Τρεις Γέφυρες – Πειραιάς, προκηρύχθηκαν μαζί. Όλο το έργο του Προαστιακού είχε χαρακτηριστεί ως Ολυμπιακό και επρόκειτο να είναι και συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ μέσω του ΕΠ/ΣΑΑΣ. Το τμήμα Τρεις Γέφυρες έως Πειραιά, λόγω προβλημάτων σε θέματα περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αποφασίστηκε να μην γίνει με δημιουργία και νέων γραμμών αλλά η αναβάθμιση να γίνει επί των υπαρχουσών γραμμών οι οποίες και ευρισκόταν κάτω από συνθήκες βαριάς κυκλοφορίας τρένων.
Με ενημέρωσαν από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ ότι δεν μπορούσε να το κατασκευάσει η ΕΡΓΟΣΕ, διότι έπρεπε να είναι ενιαίος ο φορέας για λόγους ασφαλείας. Όπως αναφέρει το πρακτικό της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΠ/ΣΑΑΣ (συν. 12) «Η διαχειριστική αρχή επεξεργάστηκε την πρόταση αναθεώρησης του ΕΠ/ΣΑΑΣ εντός του 2003, με:
Α) τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΟ και της ευρωπαϊκής επιτροπής για το πρόγραμμα, και
Β) τους τελικούς δικαιούχους που διατύπωσαν σχετικές προτάσεις και απόψεις για τους τομείς ευθύνης τους» Το πρακτικό καταλήγει ότι μετά από την αναθεώρηση του ΕΠ/ΣΑΑΣ, στην οποία υπαγόταν και η προσωρινή απένταξη του τμήματος Πειραιάς – Τρεις Γέφυρες, το 3.2 μετά από αναδιάρθρωση μηδενίστηκε και οι πόροι του μεταφέρθηκαν στο μέτρο 3.1 με τίτλο «ανάπτυξη προαστιακού σιδηροδρόμου», και καταλήγει ότι «σύμφωνα με την πρόταση αυτή, ο συνολικό προϋπολογισμός του ΕΠ/ΣΑΑΣ παραμένει σταθερός ενώ τα μέτρα του προγράμματος μειώνονται σε 14» Με βάση τα παραπάνω, και με δεδομένο ότι σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα που έχει κάνει η χώρα μας μέχρι σήμερα, αλλά και όλες οι Κοινοτικές χώρες, υπάρχουν ενδιάμεσες αναθεωρήσεις αποδεικνύει ότι,
1ον δεν απωλέσθηκε ούτε ένα ευρώ, αφού τα χρήματα διατέθηκαν εντός του ίδιου προγράμματος και
2ον το πρόγραμμα όπως είχε σχεδιασθεί επανεντάχθηκε αργότερα και ήδη χρηματοδοτείται κανονικά , όπως ήταν εξαρχής ο σχεδιασμός. (από ειδική ΣΑΕ).
Ο ισχυρισμός λοιπόν που διατυπώθηκε στην επιτροπή σας ότι χάθηκαν 80 εκατομ. Ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί προϊόν άγνοιας, ειδάλλως πρόκειται περί καραμπινάτης ψευδομαρτυρίας με σκοπό την εξαπάτηση της Επιτροπής σας.
Περαιτέρω λόγος για τον οποίο υπήρξε η εισήγηση της απένταξης ήταν η αναμενόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση λόγω των κανόνων διαχείρισης του Γ ΚΠΣ οι οποίοι απαιτούσαν συγκεκριμένους χρόνους που δεν θα μπορούσαν να συμπιεστούν.
Το έργο δημοπρατήθηκε με τη νέα του μορφή τον Ιούλιο του 2003, και δεν υπήρξε καμία προσφορά με αποτέλεσμα το διαγωνισμός να είναι άγονος.
Εδώ πρέπει να καταστήσω σαφές ότι υπήρχε στο παρασκήνιο ένας έντονος διαγκωνισμός των 3 Κοινοπραξιών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό που είχε ήδη κάνει η ΕΡΓΟΣΕ προ μηνών και οι δύο από αυτές κοινοπραξίες ήταν ήδη εγκατεστημένες και δούλευαν τα υπόλοιπα κομμάτια του Προαστιακού.
Ήταν λοιπόν εμφανής απολύτως αντιληπτή η προσπάθεια συνδυασμού της ανάγκης δημοπράτησης του έργου με δεδομένη τη μεγάλη πίεση που ασκούσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με την «προσφορά» και την έντονη πίεση των εγκατεστημένων εταιριών να αναλάβουν κατ’ ανάθεση και το υπόλοιπο τμήμα.
Το έργο επαναδημοπρατήθηκε στις 27.8.2003, και ακριβώς μια μέρα μετά δηλαδή στις 28.8.2003 στάλθηκε γράμμα ενιστάμενης Κοινοπραξίας η οποία ήταν ήδη εγκατεστημένη δίπλα στο έργο το οποίο επρόκειτο να γίνει και προφανώς ήλπηζε σε απευθείας ανάθεση και για το λόγο αυτό πίεζε.
Τρία ολόκληρα χρόνια μετά τον επαναληπτικό διαγωνισμό, και συγκεκριμένα στις 8.6.2006, έγινε η καταγγελία σύμφωνα με την οποία η κοινοπραξία που έστειλε το γράμμα που προανέφερα το έστειλε στο Υπουργείο Μεταφορών δήθεν στις 28.3.2003, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εξέλιξη του διαγωνισμού.
Εδώ ακριβώς υπάρχει η ουσιώδης και απολύτως κρίσιμη διαφορά: Το έγγραφο διαμαρτυρίας της ενιστάμενης κοινοπραξίας στάλθηκε στις 28.8.2003, δηλαδή μια ημέρα μετά την διενέργεια του επαναληπτικού διαγωνισμού. Αυτό αποτελεί ουσιώδη διαφορά από τον ισχυρισμό ότι το έγγραφο είχε σταλεί 5 μήνες πριν και ότι δήθεν το Υπουργείο και ο Υπουργός δεν του έδωσαν σημασία με ισχυρότατο ενδεχόμενο να δημιουργούσε λανθασμένες εντυπώσεις.
Το γράμμα αυτό της κοινοπραξίας που εστάλη μετά τον διαγωνισμό, παραπέμφθηκε στους αρμόδιους να το εξετάσουν δηλαδή στην επιτροπή του διαγωνισμού και να αποφασίσουν σχετικά. Στην περίπτωση αυτή ελπίζω ότι υπήρχε σύγχυση και αμέλεια αλλά πρέπει να πω ότι έγινε επανειλημμένα επίκληση της λανθασμένης ημερομηνίας.
Η προσφορά η οποία έγινε στις 28.8.2003, είχε μια έκπτωση η οποία ήταν μικρότερη του 1% (0,9…). Λόγω των προβλημάτων με το Συμβούλιο Επικρατείας, όπως είναι γνωστό, δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση για την κατάρτιση και υπογραφή σύμβασης. Η δημοπράτηση όμως και μόνο του έργου, δεν επέτρεψε πλέον στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να επιρρίπτει ευθύνες στην Ελληνική Κυβέρνηση, για τη μη προώθηση του προγράμματος.
Το υπόλοιπο έργο ολοκληρώθηκε εγκαίρως σε βαθμό λειτουργικό και έτσι τον Ιούλιο του 2004, όπως είχαμε υποσχεθεί, λειτούργησε και χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις εκλογές του 2004 ο Προαστιακός είχε λιγότερους από 100 εργαζόμενους και όταν συγχωνεύθηκε με την ΤΡΕΝΟΣΕ έφθασε στους 345 όπως πληροφορήθηκα.
Ειδικά για τον μάρτυρα Μ. Παναγιώτου, θέλω να παρατηρήσω ότι αν δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σύγχυσης, τότε με τις ψευδομαρτυρίες του και τους ισχυρισμούς του, με βάση ψιθύρους και φωνές τις οποίες άκουγε, έχει υποπέσει σε βαριά ποινικά αδικήματα.
Οι αβάσιμες αν όχι ύποπτες «καταγγελίες» που κάνει ο συνδικαλιστής-μάρτυρας, μου δημιουργούν σκέψεις εάν δεν ισχύουν τα περί σύγχυσης του ότι ενδεχομένως εκτελεί «αποστολή».
Λέει π.χ. ότι «ο Υπουργός δεν υπογράφει αλλά οι Διοικητές, τα όργανά τους κάνουν τα πάντα» για να υποστηρίξει στη συνέχεια απολύτως αντιφατικά ερμηνεύοντας παλαιό δημοσίευμα χωρίς ονόματα, ότι ο κ. Ρόβλιας επισκέφθηκε τον κ. Γιαννακό και του είπε δήθεν «ο Υπουργός είναι φίλος με τον Εργολάβο» και άρα δηλαδή θα έπρεπε να προχωρήσει τη σύμβαση. Εδώ πρέπει να πω ότι ο κ. Ρόβλιας την εποχή εκείνη ου αναφέρεται ο Μ. Παναγιώτου δεν ήταν πλέον Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου στο δικηγορικό του γραφείο ασχολούμενος με τις υποθέσεις του.
Εντύπωση ακόμα μου προξενεί το γεγονός ότι ο μάρτυρας Μ. Παναγιώτου δηλώνει ότι μιλάει off the record με τον ανακριτή κ. Οικονόμου, και στη συνέχεια υπογράφει την κατάθεσή του στην οποία τίποτα δεν περιλαμβάνεται απ’ όσα υποτίθεται ότι έλεγαν off the record .
Σας είπε ακόμη ότι το έργο δεν είχε μελέτες και με πληροφόρησαν από τον ΟΣΕ ότι στις μελέτες φιγουράρει η υπογραφή του.
Ακόμη όταν υποστηρίζει ότι «η Siemens έκανε ότι ήθελε επί Βερελή-Λιάπη» προσπαθεί να το τεκμηριώσει με την κατάργηση της Διεύθυνσης του η οποία όμως έγινε το 2005. Ενάμιση δηλαδή χρόνο μετά τη δική μου αποχώρηση !!.

Μέχρι την αποχώρησή μου από το Υπουργείο Μεταφορών και μετά την διεξαγωγή του διαγωνισμού και την ενημέρωσή μου για εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ουδέποτε ασχολήθηκα πλέον με το έργο αντιλαμβανόμενος ότι δεν υπήρχε πλέον χρόνος για την εκτέλεσή του πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τέλος για το σύντομο χρόνο κατασκευής (8 μήνες) που ζητούσε η διακήρυξη είχα τη διαβεβαίωση του Δ.Σ. του ΟΣΕ ότι αυτό ήταν εφικτό.
Απ’όσα σας ανέφερα για το συγκεκριμένο έργο, γίνεται αντιληπτό ότι ουδεμία ζημία υπέστη ο ΟΣΕ κατά τη διάρκεια της θητείας μου.
3. ΟΤΕ
Από τη μέχρι σήμερα εξέταση όλων των μαρτύρων για το θέμα του ΟΤΕ, έχει προκύψει απολύτως σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, ότι δεν είχα καμία ενασχόληση, παρέμβαση ή εμπλοκή με τα θέματα προμηθειών του ΟΤΕ. Ειδικά, ο τότε πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Μανασής, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «ο Υπουργός (Βερελής) ουδέποτε είχε παρέμβει σε προμήθειες».
Ακόμη μετά τον ορισμό του κ. Μανασή, τον οποίον επέλεξα λόγω της εξαιρετικής απόδοσής του στο θέμα ανάπτυξης της COSMOTE, του έδωσα πλήρη ελευθερία να ορίσει όποιον ο ίδιος έκρινε για οποιαδήποτε θέση ευθύνης. Κάτι που και ο ίδιος δηλώνει στην κατάθεσή του, κατηγορηματικά.
Σε ότι αφορά τις Τηλεπικοινωνίες αυτό που υπήρξε το βασικό μου μέλημα ήταν να απελευθερώσω την αγορά , κάτι το οποίο έκανα και σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο. Η πεποίθησή μου ότι πρέπει να σταματήσει να υφίσταται το απόλυτο μονοπώλιο του ΟΤΕ, είχε ως βασικούς λόγους:
1ον τη διευκόλυνση επενδύσεων στη χώρα στον κρίσιμο και τεχνολογικά προωθημένο αυτό χώρο, και
2ον την ταχεία απεμπλοκή του κράτους από την επιχειρηματική δραστηριότητα του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.
Την εξαγγελία της πρόθεσης μου αυτής διαδέχθηκαν επιθετικά δημοσιεύματα και έντονη αντίδραση από το οργανωμένο συνδικαλιστικό χώρο του ΟΤΕ καθώς και από μεγάλο μέρος των ανώτερων στελεχών του.
Έντονη δυσαρέσκεια είχαν επίσης οι προμηθευτές υλικών του ΟΤΕ.
Παρ’όλα αυτά η απελευθέρωση της αγοράς έγινε απολύτως σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο είχα εξαγγείλει. Πήρε ουσιώδεις αρμοδιότητες η ΕΕΤΤ, έγιναν μεγάλοι διαγωνισμοί για εκχώρηση φάσματος που απέφεραν δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμών στο ελληνικό δημόσιο, και η συμμετοχή των τηλεπικοινωνιών στο ΑΕΠ αυξήθηκε έκτοτε κατά περίπου 80%. Στην αγορά δημιουργήθηκαν άνω των 20.000 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Σε ότι αφορά τον ΟΤΕ η κατεύθυνση η οποία έδωσαν ήταν να γίνει προσπάθεια επέκτασης σε Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια, προκειμένου ο Οργανισμός, να γίνει ένας σημαντικός Ευρωπαϊκός παράγοντας στην αγορά των Τηλεπικοινωνιών και οι τρεις επεκτάσεις έγιναν με επιτυχή αποτελέσματα. Είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο το οποίο στη συνέχεια έκανε τον ΟΤΕ τόσο ελκυστικό για τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς με αποτέλεσμα κατά τα γνωστά σήμερα να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της DEUTSHE TELECOM.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω κάτι που έχω πει και δημόσια.
H Deutshe Telecom είχε από παλαιότερα την πρόθεση να μπει στον ΟΤΕ και να αποκτήσει τον έλεγχό του, διότι ο ΟΤΕ είχε μια σειρά από επενδύσεις που ενδιέφεραν την Deutshe Telecom και θυμάμαι ότι κάποια στιγμή, το 2003, είχε τηλεφωνήσει ο Γερμανός πρέσβης τότε και μου είχε πει ότι η Deutshe Telecom μαζί με την Siemens, ήθελε να κάνει μια επένδυση και μάλιστα η επένδυση αυτή, όπως μου είπαν, ήταν επειδή είχε απελευθερωθεί η αγορά των τηλεπικοινωνιών τους ενδιέφερε να μπουν στην αγορά των τηλεπικοινωνιών Το ερώτημα που έθεσαν ήταν αν σκοπεύαμε να αλλάξουμε την ισχύουσα Νομοθεσία. Στην συνάντηση αυτή, εκτός από τον Αντιπρόεδρο της Deutshe Telecom μετείχε εκ μέρους της SIEMENS ο Χριστοφοράκος. Μετά από λίγες μέρες σε νέα επίσκεψη που έκαναν μου είπε η Deutshe Telecom ότι δεν τους ενδιαφέρει η ίδρυση νέας εταιρίας, αλλά τους ενδιαφέρει ο ΟΤΕ, διότι ο ΟΤΕ έλεγαν ότι δημιουργεί προσκόμματα στο να αναπτυχθούν άλλες καινούργιες ανταγωνιστικές εταιρείες. Τους είπαμε λοιπόν τότε, είχα ενημερώσει και τον πρωθυπουργό ότι δεν ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση να δώσει τη διοίκηση του ΟΤΕ.
Δεν συμφώνησα στο κλείσιμο της COSMOROM για να μην χαρίσουμε μερίδιο αγοράς στον κύριο ανταγωνιστή της στη Ρουμανία και ζήτησα να οργανωθεί η πώληση των αρμοδιοτήτων σε Αρμενία Σερβία και Ρουμανία που ήταν παλαιότερες επιλογές εγκατάστασης του ΟΤΕ με σημαντικά όμως προβλήματα.
Παρεμπόδισα να αγοραστεί το μερίδιο που είχε η TELENOR στην Cosmote (17% περίπου) γιατί αφενός μεν θεωρούσα ότι θα ήταν μια κρατικοποίηση άνευ λόγου, ενώ στη συνέχεια κατάλαβα ότι θα αποτελούσε και το πρώτο βήμα για την εξέλιξη του σχεδίου της εξαγοράς της αλυσίδας ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Αφού η TELENOR δεν συμφωνούσε με την κίνηση αυτή, και θα προέβαλε την αντίρρηση της. Και τα δύο βέβαια έγιναν αργότερα με τα γνωστά αποτελέσματα που έχουν οδηγήσει σε απαγγελία 5 κακουργημάτων και την σύσταση μιας ακόμα Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ελπίζω να γίνει σύντομα προκειμένου να σταματήσω να δέχομαι και επιθέσεις από όσους με θεωρούν υπεύθυνο για την ανάδειξη της υπόθεσης και επικίνδυνο για τα συμφέροντά τους, αφού έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι το σκάνδαλο ΓΕΡΜΑΝΟΣ από πλευράς οικονομικού μεγέθους θεωρείται κολοσσιαίο .
Από τις Αρχές Σεπτεμβρίου του 2001 το Υπουργείο Μεταφορών δεν είχε πλέον την εποπτεία του ΟΤΕ, δεδομένου ότι το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε κάτω του 50% και έτσι προέβλεπαν οι κείμενες διατάξεις. (συν. 13 a,b,c,d,e,f,g)
Μετά απ’ όλα αυτά γίνεται σαφές ότι η αναφορά του κ. Μανασή κατά την κατάθεσή του στην επιτροπή σας ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα της τότε εποχής η αντικατάστασή του ίσως οφειλόταν στην πολιτική που άσκησε στις προμήθειες του ΟΤΕ, δεν με αφορά, και γι αυτό παραθέτω και την δήλωση που έκανα μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα που υπήρξαν.
ΔΗΛΩΣΗ για κατάθεση ΜΑΝΑΣΗ (25.02.2010)
Από τα δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με όσα κατέθεσε ο κ. Μανασής στην εξεταστική επιτροπή προέβαλε ως πιθανό λόγο αντικατάστασή του τον Μάρτιο του 2002, ότι δεν ήταν ενδεχομένως αρεστός λόγω περικοπής που έκανε στις προμήθειες. Και πολλά δημοσιεύματα, έχουν τίτλο «Με έδιωξαν από τον ΟΤΕ, λόγω SIEMENS»
Για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις :
1ον Από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2001 το Υπουργείο Μεταφορών έπαψε να εποπτεύει τον ΟΤΕ, γιατί όπως προέβλεπε ο Νόμος το ποσοστό του δημοσίου μειώθηκε κάτω του 50%. Συνεπώς δεν αποφάσισα εγώ ως Υπουργός Μεταφορών μια αντικατάσταση που έγινε 6 μήνες αργότερα.
Τότε τοποθετήθηκε από τον μέτοχο ο κ. Αντωνακόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, για την τοποθέτηση του οποίου είχα θετική άποψη και την μετέφερα στην Κυβέρνηση.
2ον: Λόγοι, εκτός της υπόθεσης ΓΕΡΜΑΝΟΣ η οποία εξελίχθηκε με τις γνωστές συνέπειες αργότερα, για τους οποίους αποφάσισε η Κυβέρνηση την αντικατάσταση του κ. Μανασή, με την οποία όταν ρωτήθηκα συμφώνησα, δεν ήταν τα όσα θετικά είχε κάνει, αλλά μεταξύ άλλων η θορυβώδης πρόταση παραπομπής του, για κακούργημα τον Δεκέμβριο του 2001 λόγω μίσθωσης χωρητικότητας σε καλώδια από εταιρία καθαρισμού κτηρίων (!) που άλλαξε επωνυμία και σκοπό μετά την υπογραφή σύμβασης ύψους 10 δις δραχμών με τον ΟΤΕ.
Ακόμη υπήρξε ζήτημα με τα προσκόμματα στην απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών και η έντονα προβληματική σχέση του ΟΤΕ με την νεαρή τότε ΕΕΤΤ.
Τέλος πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει προσοχή στον τρόπο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αφού για παράδειγμα όπως φάνηκε από τα πρακτικά, και δεν το αντιλήφθηκαν οι δημοσιογράφοι όταν τους ενημέρωσαν μέλη της επιτροπής, ίσως γιατί κάποια πράγματα ειπώθηκαν σε αργότερο χρόνο, όταν ερωτάται ο κ. Μανασής αν «είχε καμία εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση ο Υπουργός Μεταφορών ή άλλο πολιτικό πρόσωπο;» τότε ο κ. Μανασής απαντά : «δεν είχε καμία συμμετοχή ο Υπουργός μας».
Είναι βέβαια απολύτως εξηγήσιμη η αντίδραση, διότι ο κ. Μανασής ερωτάται εάν η αποπομπή του οφειλόταν στην προσπάθειά του να αγοραστεί από τότε η Αλυσίδα ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Υπόθεση για την οποία υπάρχουν σε εξέλιξη κακουργήματα.
Αναμφισβήτητα η σοβαρότερη υπόθεση που αντιμετώπισα ήταν νη όλη υπόθεση που οδήγησε στην εξαγορά της αλυσίδας ΓΕΡΜΑΝΟΣ από τον ΟΤΕ.
Την σταμάτησα όταν ήμουν υπουργός.
Την ανέδειξα μόνος μου σχεδόν σαν Βουλευτής και εισέπραξα βίαιες επιθέσεις από τη δύναμη και τις επιρροές που μπορούν να έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Κάποια στιγμή θα μιλήσω αναλυτικά γι αυτά. Εγώ έκανα το καθήκον μου και τελείωσα με το θέμα αυτό. Τώρα άλλοι πρέπει να αποδείξουν ότι θα κάνουν το δικό τους καθήκον.
Στην δημοκρατία των δηλώσεων όλα είναι εύκολα. Στη δημοκρατία των πράξεων ματώνεις.
Επειδή οι διεργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση ΓΕΡΜΑΝΟΣ έχουν καθυστερήσει, θεωρώ ότι θα έπρεπε κανονικά να εξετασθεί από τα ίδια μέλη που μετέχουν στην Εξεταστική για την SIEMENS. Κυρίως λόγω της προπαίδειας που έχουν αποκτήσει στα θέματα ΟΤΕ τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τη SIEMENS.
Τόσο λοιπόν και από την κατάθεση του κου Μανασή στην Επιτροπή σας, όσο και από τις καταθέσεις όλων των άλλων στελεχών του ΟΤΕ, προκύπτει ότι το Υπουργείο Μεταφορών από την έναρξη της θητείας μου μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2001, οπότε δεν είχε πλέον την εποπτεία δεν παρενέβαινε σε θέματα προμηθειών και τεχνολογικών επιλογών, ο δε κ. Μανασής είχε πλήρη άνεση όπως προκύπτει και από τα πρακτικά του Δ.Σ. του ΟΤΕ να επιβάλει απολύτως τις επιλογές του.
Το Υπουργείο είχε την ενημέρωση δια του κ. Μανασή ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και ότι υπάρχουν από παλαιότερα υπογεγραμμένες συμβάσεις οι οποίες εκτελούνται κανονικά.
Το μόνο που με συνδέει με όλη αυτή την ιστορία χρηματισμών και διαπλοκής είναι το γεγονός ότι βρέθηκα στην συγκυρία να είμαι Υπουργός Μεταφορών σε αυτό το χρονικό διάστημα
Από τη σημερινή σκοπιά, μετά τα όσα μεσολάβησαν, μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι η Δικαιοσύνη, απ’ όσα γνωρίζω, δεν ενόχλησε ποτέ τους Διεθνείς Ελεγκτικούς Οίκους, που επέβλεπαν την εφαρμογή των συμβάσεων σε ειδικά αλλά κρίσιμα θέματα.
Κε Πρόεδρε,
Ήμουν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που εκτός από το υποχρεωτικό, αλλά ανεπαρκές «Πόθεν Έσχες» δημοσίευα στο διαδίκτυο το πιο δηλωτικό και αξιόπιστο στοιχείο: Την εξέλιξη της περιουσίας μου από την ημέρα που μπήκα στην πολιτική. Πρότεινα στη Βουλή πριν από 2 χρόνια (συν.14) να θεσμοθετηθεί αυτός ο τρόπος ως υποχρέωση όλων των πολιτικών. Η πρότασή μου αυτή εισέπραξε υποδοχή και επαίνους απ’όλους και ανακοινώθηκε από το προεδρείο της Βουλής επιτροπή που θα επεξεργάζονταν τη θεσμική κατοχύρωση της πρότασης.
Μέχρι σήμερα ισχύει ο παλαιός τρόπος υποβολής του «Πόθεν Έσχες».
Είχα από πολύ νέος επαγγελματική διαδρομή. Τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα. Έχω υπογράψει πριν γίνω βουλευτής 25 Ισολογισμούς Ανωνύμων Εταιριών που ήταν κατά σύμπτωση όλοι κερδοφόροι. Σε ιδιωτικές εταιρίες Ελληνικές και Πολυεθνικές, σε Δημόσιες Εταιρίες αλλά και στην Ανώνυμη Εταιρία της οποίας ήμουν ο κύριος μέτοχος.
Με εκτίμηση,
Χρίστος Βερελής
Read more...

Συνεχίζουν τις επισχέσεις οι γιατροί στα νοσοκομεία

Υπουργείο Υγείας: Αλλαγές στις προμήθειες αναλώσιμων και φαρμάκων στο ΕΣΥ

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών αναλώσιμων ιατρικών υλικών και φαρμάκων προωθεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να συγκρατήσει την τεράστια δαπάνη των 6,2 δις ευρώ των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στο πλαίσιο αυτό ιδρύεται Παρατηρητήριο Τιμών για τα αναλώσιμα υλικά μέσω του οποίου θα γίνεται σύγκριση τιμών με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, προωθείται νομοθετική διάταξη για τη λειτουργία φαρμακείου σε ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών (και όχι άνω των 150 κλινών που ισχύει σήμερα) καθώς και για την κατάργηση της προμήθειας φαρμάκων με βάση την εμπορική ονομασία (οι διαγωνισμοί θα γίνονται εφεξής με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων). Παράλληλα εισάγεται η νοσοκομειακή συσκευασία των φαρμάκων και θεσπίζεται η χρέωση των φαρμάκων ανά ασθενή με βάση την ημερήσια χορηγούμενη δόση.

Ενδεικτικά της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στα οικονομικά του ΕΣΥ είναι τα στοιχεία που έδωσε η αρμόδια υπουργός, σύμφωνα με τα οποία μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010, οι οικονομικές υποχρεώσεις των δημοσίων νοσοκομείων άγγιξαν τα 880.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 680.000.000 αφορούσαν βεβαιωμένες απαιτήσεις των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης πως έχει δοθεί εντολή σε όλα τα νοσοκομεία για την άμεση εφαρμογή εισάγεται του διπλογραφικού συστήματος στις προμήθειες καθώς και για την ηλεκτρονική καταγραφή των υλικών που υπάρχουν στις αποθήκες των νοσοκομείων. Παράλληλα, έχει δοθεί δίμηνη προθεσμία στις διοικήσεις όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την καταγραφή των αναγκών τους ώστε να προχωρήσουν κεντρικά οι σχετικές προκηρύξεις υλικών.

Άκαρπη η συνάντηση υπουργού και νοσοκομειακών γιατρών


Την ίδια στιγμή, σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής με την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Έτσι, οι γιατροί συνεχίζουν τις επισχέσεις εργασίας σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας και του Πειραιά εμμένοντας στο αίτημά τους για άμεση και ουσιαστική λύση στο οικονομικό ζήτημα των εφημεριών –αφενός ζητούν να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες που τους οφείλονται από τον περασμένο Νοέμβριο σε πολλές περιπτώσεις, αφετέρου να εξαιρεθούν από τις περικοπές οι αποδοχές τους. Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κ. Στάθης Τσούκαλος χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας των περικοπών στα κονδύλια εφημεριών των γιατρών, και κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει την πρέπουσα υπευθυνότητα αντιμετωπίζοντας άμεσα το ζήτημα. «Χρειάζεται να διαμορφωθούν πρότυπα εφημέρευσης για τα δημόσια νοσοκομεία και να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα ς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Τσούκαλος. Από την πλευρά της η υπουργός αναγνώρισε ότι οι εφημερίες καθορίζουν την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι δαπάνες για τις εφημερίες εξαιρούνται από την περικοπή του 10% που ισχύει σε όλες τις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου. Η υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «πρωταγωνιστές» του ΕΣΥ τους γιατρούς και το προσωπικό, ζήτησε όμως τη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Κακοδιαχείριση στον Οργανισμό για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών

Οικονομικές ατασθαλίες εκατομμυρίων ευρώ κατήγγειλε σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι η κατάσταση στον Οργανισμό για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) είναι δραματική πλέον κοστίζοντας και σε δημόσιο χρήμα αλλά και κυρίως σε ανθρώπινες ζωές. Τα χρέη των Κέντρων Πρόληψης και του ΟΚΑΝΑ άγγιξαν -λόγω κακοδιαχείρισης- τα 30 εκ. ευρώ, ενώ στη λίστα αναμονής για απεξάρτηση του ΟΚΑΝΑ βρίσκονται περίπου 4.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΚΑΝΑ (Φεβρουάριος 2010), που παρουσίασε η υφυπουργός κυρία Φώφη Γεννηματά στις λίστες των Μονάδων Χορήγησης Υποκατάστατων της Θεσσαλονίκης παραμένουν 876 άτομα και της Αθήνας πάνω από 3.500 χρήστες, με μέσο χρόνο αναμονής τα 6,5 χρόνια. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατήγγειλε την δαπανηρή φύλαξη των χώρων του ΟΚΑΝΑ, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά και τη σπατάλη για την καθαριότητα, με διαφορετικές ρυθμίσεις και συμβάσεις με εταιρείες καθαρισμού -παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η καθαριότητα να ξεπερνά το ποσό των 800.000 ευρώ το χρόνο.

Επίσης, ο ενδελεχής έλεγχος του ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με την υφυπουργό, οδήγησε στην κακοδιαχείριση και σε ό,τι αφορά τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι ουδέποτε υιοθετήθηκε πρόταση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για εξοικονόμηση πόρων που θα μείωνε κατά 50% το σημερινό κόστος της μεθαδόνης, καθώς και φθηνότερες προτάσεις για άλλα υποκατάστατα που χρησιμοποιεί ο ΟΚΑΝΑ. Σημειωτέον ότι ο Οργανισμός έχει ήδη χρέος προηγούμενων ετών για φαρμακευτικά σκευάσματα απεξάρτησης που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

protothema.gr

Read more...

Ζητούν σύσκεψη Eurogroup πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Σαρκοζί- Θαπατέρο

Σύνοδο των ηγετών του Eurogroup «αμέσως πριν» από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ζήτησαν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ισπανός πρωθυπουργός. Στόχος της σύσκεψης αυτής θα είναι να συζητηθεί η «οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ».

«Συμφωνούμε να ζητήσουμε να γίνει μία σύσκεψη των ηγετών των κρατών και των υπουργών του Eurogroup αμέσως πριν από την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής», δήλωσε ο Νικόλα Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χοσέ Θαπατέρο.

«Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα» , τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι Γαλλία και Ισπανία έχουν «τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τα οικονομικά».

Σύνοδο κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης , για να βρεθεί λύση στο θέμα της Ελλάδας, σχεδιάζει ωστόσο να συγκαλέσει ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βάν Ρομπαί, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στο Γαλλικό πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του, Ντίρκ ντε Μπάκερ.

"Αυτή είναι μια ενδεχόμενη λύση, την οποία σκέφτεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο κ. Βαν Ρόμπεϊ είχε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο την Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο με τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης.

Το Eurogroup συνεδριάζει συνήθως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Μόνο μία φορά, στις 12 Οκτωβρίου 2008 εν μέσω οικονομικής κρίσης, συνεδρίασε σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

protothema.gr


Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Για να μας δώσουν οι Γερμανοί χρήματα, ΘΕΛΟΥΝ να τους δώσουμε και το μονοπώλιο των Σιδηροδρόμων μας!

Ο πιο… φτηνός τρόπος για να ταξιδέψεις ή να μεταφέρεις εμπορεύματα ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΗΜΕΡΑ ή ΝΥΧΤΑ είναι το τρένο! Και σαν ένας … ατσάλινος ιστός αράχνης που απλώνεται παντού, τα σύγχρονα τρένα, πάνε να αντικαταστήσουν τα… αεροπλάνα! Αναπτύσσοντας ταχύτητες ακόμη και 600 χλ(και… ανεβαίνει το κοντέρ) την ώρα! ( Η διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη είναι εφικτή σε… δέκα λεπτά με πλήρη ασφάλεια τεράστιου όγκου εμπορευμάτων και ανθρώπων)!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουμε για τα χρέη μας φέτος. Μετά τους δρόμους (που φτιάχνει η «Χόφτιχ»), μετά το αεροδρόμιο (στα Σπάτα, που ελέγχουν οι Γερμανοί), μετά τον ΟΤΕ(που αγόρασαν οι Γερμανοί), μετά το… λιανικό εμπόριο, ΘΕΛΟΥΝ και ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ που οι επιτήδειοι –με το αζημίωτο προφανώς - το εμφανίζουν (και είναι) ως ... αμαρτωλό, βουτηγμένο στα χρέη, τις ρεμούλες και τα σκάνδαλα ΟΣΕ! Το «ΟΧΙ» που είπε ο Γ.Παπανδρέου στην Α.Μέρκελ την… ερέθισε ώστε να μας στέλνει στο ΔΝΤ(στις ΗΠΑ δηλαδή) – κάνοντας «βαπόρια» τον Ν.Σαρκοζί και τον Σ.Μπερλουσκόνι. Το φιλέτο είναι το μονοπώλιο των σιδηδρομόων. Κατάφεραν κι αυτό το μονοπώλιο να το δώσουν σε… αρχιλαμόγια για να το… εξευτελίσουν ώστε να μπορούνη μετά (τώρα δηλαδή) να το πάρουν για «ένα κομμάτι ψωμί» και να τους λέμε και…ευχαριστώ! Και να τους… παρακαλάμε! Γιατί πληρώνουμε ως φορολογούμενοι ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 2,5 εκ.ευρώ ζημιές! Σε… μονοπώλιο! Κι ακόμη δεν έχουν στηθεί αγχόνες στην Πλατεία Συντάγματος! Ο έλεγχος των υποδομών δηλαδή είναι το … διακύβευμα συνολικά. Γιο αυτό και… κιτρίνισαν από το θυμό τους ακόμη και στην υποψία ότι μπορεί να αναλάβει ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ η Κίνα, και να μην χρειαζόταν ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΜΕΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ με αντάλλαγμα πρόσβαση σε ορισμένες «υποδομές» της χώρας (όπως είναι λιμάνια ή «τραπεζικές θέσεις» ή συμμετοχή σε επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό και την «πράσινη ανάπτυξη»).
Η απόφαση του Γ.Παπανδρέου ΝΑ ΜΗΝ παραδώσει άλλες υποδομές της χώρας στη Γερμανία, εξόργισε την Α.Μέρκελ (και όχι μόνο) με αποτέλεσμα όσα ζήσαμε και ζούμε (την απίστευτη… κακία και μοχθηρία που εκδηλώθηκε σε βάρος του ελληνικού λαού). Ο Γ.Παπανδρέου εξήγησε ότι δεν ζούμε στο Δ’ Ράϊχ, ούτε το ευρώ είναι το… καμουφλάζ του μάρκου, αλλά σε μια ενωμένη Ευρώπη που θέλουμε να έχει ομοσπονδιακή μορφή με ενιαίο σύνταγμα και αντίστοιχες δομές «κράτους». Και ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα χρέη της, όσο η προστασία του ευρώ.
ΕΑΝ συνεχίσουν οι Γερμανοί να βλέπουν την ΕΕ ως…μπαξέ τσιφλίκι τους και μάλιστα με νοοτροπία Δ’ Ράϊχ, τότε απλά ΔΕΝ θα εχει ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ ούτε το ευρώ – όπως είπε ο Θ.Πάγκαλος πεντακάθαρα και με σαφήνεια – αλλά και δεν θα ενδιαφέρει καθόλου ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ τουλάχιστον.
Από εκεί και μετά διαβάστε να…φρίξετε για τον ΟΣΕ (που λογικά θα έπρεπε ο εισαγγελέας να μην προλαβαίνει να στέλνει στις φυλακές τις… ηγεσίες του).
«ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ τα 700 εκατ. ευρώ οι πόροι από το Γ΄ ΚΠΣ που... έκαναν φτερά για τον ΟΣΕ, καθώς δεν στάθηκε δυνατό να απορροφηθούν στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Ν.Δ. αν και παρέλαβε έτοιμο πρόγραμμα έργων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, το οποίο αφορούσε την περίοδο 2001-2005 και αρκούσε για την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής ΠΑΘΕ, προχώρησε στην... απένταξη πόρων άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στις διαπραγματεύσεις για το ΕΣΠΑ το ζήτημα του σιδηροδρόμου «ξεχάστηκε», με αποτέλεσμα να μειωθούν οι προβλέψεις του προγράμματος σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν αρκεί καν για την ολοκλήρωση της ΠΑΘΕ. Όμως, και από το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2010 δεν απορροφήθηκε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα ίδια στοιχεία του υπουργείου Υποδομών περιγράφουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΣΕ την τελευταία πενταετία, κατά την οποία το χρέος του Ομίλου, από τα 3,5 δισ. ευρώ το 2004, ξεπερνά ήδη τα 10 δισ. ευρώ. Τα σκάνδαλα- σύμφωνα με το υπουργείοπου προέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια και αφορούσαν κυρίως τις προμήθειες, τις απώλειες υλικών κ.λπ. επιβάρυναν τον Όμιλο σε ποσοστό πάνω από 40% του ελλείμματος. Ακόμα και η νέα εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέσα σε διάστημα δύο ετών λειτουργίας της δημιούργησε έλλειμμα πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Σήμερα, από το περίπου 1,5 δισ. ευρώ όλων των έργων αρμοδιότητας του τομέα Μεταφορών που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, τα τελευταία χρόνια δεσμεύτηκαν μόλις 107 εκατ. ευρώ.
*** Στον ΟΣΕ, το συσσωρευμένο έλλειμμα του οποίου έχει ξεπεράσει τα 9,2 δισ. ευρώ ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας και ο υφυπουργός Β. Σηφουνάκης αναζητούν λύσεις για τη μείωση του προσωπικού, καθώς τα κόστη μισθοδοσίας έχουν εκτιναχθεί το τελευταία πέντε χρόνια, ενώ επίσης επανεξετάζει τα δρομολόγια ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά.
Μεγάλη σημασία δίνεται πλέον και στις εμπορευματικές μεταφορές μέσα από συμφωνίες με άλλες χώρες, ώστε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να αυξήσει τα έσοδά της.
** «Ψαλίδι» σε υπερωρίες και προσαυξήσεις μισθών από πληρωμένα ρεπό στους εργαζόμενους του ΟΣΕ, αναδιάρθρωση των δρομολογίων, ανάπτυξη της εμπορευματικής πολιτικής και τέλος επανεξέταση του εταιρικού μετασχηματισμού του Οργανισμού μελετά η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, σε μία προσπάθεια να μειώσει τις καθημερινές ζημιές του Οργανισμού που αγγίζουν τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ.
Το ετήσιο κόστος επιπλέον απολαβών στους μισθούς των εργαζομένων του ΟΣΕ άγγιξε πέρυσι τα 100 εκατ. ευρώ οδηγώντας την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών να αναζητά τρόπους για να «ισορροπήσει» τα έσοδα με τις υπέρογκες δαπάνες του Οργανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε την πρόσληψη ειδικού συμβούλου για τον ΟΣΕ, προκειμένου μέχρι το καλοκαίρι να έχει συντάξει το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Οργανισμού. Μέσα σε οκτώ μήνες ο σύμβουλος αναμένεται να έχει συντάξει το νέο σχέδιο ανασυγκρότησης, στο οποίο θα καταγράφονται οι επόμενες κινήσεις, προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Οργανισμού, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υπερδιπλασιάσει τις δαπάνες μισθοδοσίας, όταν το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 2.200 άτομα.
Ήδη το υπουργείο έχει ζητήσει και τη συνδρομή του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να συνταχθούν μελέτες, με στόχο να γνωρίζουν το πραγματικό κόστος εργασίας στον ΟΣΕ.
Στόχος είναι να εντοπιστούν οι αυξημένες απολαβές εργαζομένων που η εργασία τους δεν εμπλέκεται με την κυκλοφορία των συρμών, οι οποίοι είναι σε πολλές περιπτώσεις υποχρεωμένοι να κάνουν υπερωρίες, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του μέσου.
Αρχικώς εκτιμάται ότι από τη μείωση αυτής της δαπάνης, μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η μείωση αυτή σε συνάρτηση με τη μείωση του προσωπικού μέσα από μετατάξεις και στοχευμένη έξοδο υπαλλήλων θα συμπεριληφθούν στο νέο πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και το οποίο θα προβλέπει επίσης:
Την επανεξέταση του πλέγματος των δρομολογίων. Συγκεκριμένα, θα επανεξεταστούν και οι περικοπές δρομολογίων που έχουν ήδη αποφασιστεί κυρίως στο δίκτυο της Πελοποννήσου και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και το 60% των δρομολογίων. Στόχος είναι να υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά στα δρομολόγια με τη μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά και να συνεχίσει ο σιδηρόδρομος να έχει παρουσία στις περιοχές που η ζήτηση δεν είναι αρκετά αυξημένη.
Την επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας του ΟΣΕ στα πρότυπα δημιουργίας εταιρείας holding κάτι που έχει ήδη γίνει σε Γαλλία και Γερμανία. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ δεν αποτελεί λύση, καθώς η εταιρεία εμφανίζει μόνο ζημίες, οι οποίες πέρυσι ανήλθαν σε 800 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, αν συνεχίσει τη λειτουργία της και με δεδομένο ότι δεν διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο, τροχαίο υλικό, περιουσιακά στοιχεία και προσωπικό εκτιμάται ότι ετησίως θα «γεννά» ζημίες περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Την ανάπτυξη εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες. Μέσα στο καλοκαίρι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα επιδιώξει να ξεκινήσει η μεταφορά εμπορευμάτων από τη Βόρεια Ελλάδα στη Μόσχα στο πλαίσιο της πρώτης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ του ΟΣΕ και της θυγατρικής των Ρωσικών Σιδηρόδρομων OJSC Transcontainer.
Είναι η πρώτη από μία σειρά συμφωνιών που αναμένεται να γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα, με στόχο να αυξηθεί σημαντικά το εμπορευματικό έργο του ΟΣΕ και να επιφέρει σημαντικά έσοδα.

i-reporter

Read more...

Υπέρ έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα ο βέλγος υπουργός Οικονομίας

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομίας Ντιντιέ Ρέιντερς, έκρινε ότι θα ήταν "καλή επιλογή" η σύγκληση αυτή την εβδομάδα συνόδου των χωρών της ζώνης του ευρώ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

"Το να υπάρξει ένας συντονισμός των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ για ένα ζήτημα που αγγίζει τόσο πολύ τη ζώνη του ευρώ, μου φαίνεται καλό πράγμα" ανέφερε ο κ. Ρέιντερς.

Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι "ελπίζει" σε μια συμφωνία όσον αφορά ένα μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, κατά τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

"Πιστεύω ειλικρινά ότι όσο πιο σύντομα είναι και καλύτερα. Ελπίζω ότι, αφού ο φάκελος έχει σταλεί στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων αυτό θα καταστεί δυνατό, με την ευκαιρία αυτής της συνόδου. Σε αντίθετη περίπτωση, πιστεύω ότι οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ πρέπει να ξανασυναντηθούν πολύ σύντομα", πρόσθεσε ο βέλγος υπουργός Οικονομίας.

Ο βέλγος αξιωματούχος τάχθηκε εξάλλου σαφώς υπέρ ενός μηχανισμού που θα προβλέπει συντονισμένη βοήθεια των χωρών της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να βοηθηθεί η Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης. "Δεν αποκλείω καθόλου μια χρηματοπιστωτική παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου" δήλωσε ο κ. Ρέιντερς μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Πιστεύω ότι εάν μπορέσουμε να προσανατολιστούμε (και να εργαστούμε) προς μια συντονισμένη επιχείρηση, στην οποία είναι σαφέστατο ότι η ζώνη του ευρώ είναι η κινητήρια δύναμη ενός μηχανισμού βοήθειας και όπου το ΔΝΤ θα επέμβει ως τεχνική βοήθεια και ως χρηματοδότηση, τότε μπορούμε ίσως να πετύχουμε μια ευρωπαϊκή συναίνεση", εκτίμησε καταλήγοντας ο βέλγος υπουργός Οικονομίας.
nooz.gr

Read more...

Πρωτοβουλία για εκπαιδευτικές δράσεις ίσων ευκαιριών από το υπ. Παιδείας

Οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας είναι η νέα δράση του υπουργείου Παιδείας με στόχο την ανάδειξη του σχολείου ως εκπαιδευτικού πόλου έλξης σε περιοχές με αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες. "Όλοι ξέρουμε ότι άνισες αφετηρίες οδηγούν σε άνισες επιδόσεις και άνισες διαδρομές ζωής. Είναι καιρός η πορεία αυτή να αντιστραφεί" αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το υπουργείο Παιδείας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), δρομολογεί πρόσθετες δράσεις υποστήριξης σε περιοχές που εμφανίζουν χαμηλούς οικονομικούς και εκπαιδευτικούς δείκτες, ώστε να μην υπάρχουν φραγμοί για την αποτελεσματική ένταξη των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Επενδύονται επιπλέον οικονομικοί πόροι και ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης για την αναβάθμιση του σχολείου. Στόχος είναι η καλύτερη εκπαίδευση σε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Το σχολείο –προστίθεται στην ανακοίνωση– δεν περιορίζεται στα στενά όρια της διδασκαλίας όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, γίνεται χώρος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και τεκμηρίωσης με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, χώρος υποστήριξης και δραστηριοτήτων για τους μαθητές, αλλά και για τους γονείς, χώρος εκδηλώσεων, χώρος πολιτισμού.

Το σχολείο ανοίγει τις πόρτες του και γίνεται το επίκεντρο της γειτονιάς, πόλος αναζωογόνησης της περιοχής για να επιτύχει έργα με κοινωνικό αντίκτυπο και να αναδείξει το ανθρώπινο δυναμικό του. Θα είναι ένα σχολείο «ανοιχτό» προς την τοπική κοινωνία για διοργάνωση εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων.

Με τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, καταλήγει η ανακοίνωση, επιδιώκεται η παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και η άρση των κοινωνικών και οικονομικών εμποδίων στην πρόοδο των μαθητών.
nooz.gr

Read more...

"Ιερή" αντίδραση στη φορολόγηση

Συνεδριάζει εκτάκτως την προσεχή Παρασκευή η Ιεραρχία, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της με αντικείμενο τη φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας. Οι ιεράρχες ζητούν διάλογο- διαβούλευση με την πολιτεία. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ζήτησε να συνεδριάσει η Ιεραρχία την Παρασκευή, λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος.

Ο αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε λεπτομερώς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη φορολόγηση, η οποία πρόκειται να επιβληθεί στα Νομικά εκκλησιαστικά πρόσωπα και τα Ιδρύματα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη συνέχεια, αφού οι αρχιερείς τοποθετήθηκαν επί του θέματος, αποφασίστηκε να συγκληθεί η ιεραρχία στις 10 το πρωί, της προσεχούς Παρασκευής.

Ο αρχιεπίσκοπος βγαίνοντας από τη συνεδρίαση δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να φορολογηθεί, πάντα προσέφερε, πάντα έδινε και θα εξακολουθήσει να το κάνει. Η πρόταση που θα συζητήσουμε την Παρασκευή, θα είναι να φορολογηθούν τα καθαρά έσοδα της Εκκλησίας. Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ο κ. Ιερώνυμος απάντησε, ότι όλα θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή.

Η ρύθμιση προβλέπει φορολόγηση 20% επί των εσόδων, ενώ η Εκκλησία ζητά φορολόγηση επί των καθαρών εσόδων.

Σημειώνεται ότι αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, τόνισε τη Δευτέρα- μετά τη συνάντηση του με τον Γ. Καρατζαφέρη- ότι "η Εκκλησία ποτέ δεν αρνήθηκε να προσφέρει και στην περίπτωση αυτή θα προσφέρουμε αλλά με έναν τρόπο δίκαιο και όχι αυθαίρετο".

Και πρόσθεσε: "Επομένως περιμένουμε το διάλογο που είχαμε αρχίσει και που αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει τουλάχιστον από την πλευρά της Πολιτείας. Η Εκκλησία έχει ειδική συνοδική Επιτροπή και περιμένουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα".

Την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος είχε χρησιμοποιήσει πιο σκληρή γλώσσα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. Χαρακτήρισε "αντισυνταγματική και ανήθικη" τη φορολόγηση με 20% των όσων εισπράττει η Εκκλησία, και προειδοποιεί με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

"Προτείνω να ισχύσει ο λογιστικός προσδιορισμός, με βάση τα έσοδα και τα έξοδα, και να φορολογηθεί η Εκκλησία με 20%, επί του υπολοίπου, του καθαρού", τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Απάντηση από την κυβέρνηση

"Είναι απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο σε εκείνη την εκκλησιαστική περιουσία που αποφέρει έσοδα και εισοδήματα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι "ζούμε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όλοι μας έχουμε χρέος να συμβάλουμε και νομίζω ότι η Εκκλησία, παρά το ότι έχει κάποιες επιμέρους αντιρρήσεις, δεν αρνείται αυτή τη συμβολή".
nooz.gr


Read more...

"Συμφωνία Γαλλιας - Γερμανίας για εμπλοκή ΔΝΤ"

Θρίλερ με την ευρω - στήριξη. Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν να στηρίξουν εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα, μεταδίδει το Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι Γερμανία και Γαλλία υιοθέτησαν κοινή στάση, μετά από εβδομάδες αντιπαράθεσης πάνω στον τρόπο αντίδρασης στην κρίση της Ελλάδας και με αυτή τη στάση οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης θα εμφανιστούν στην Σύνοδο Κορυφής.

Νωρίτερα, η Γερμανία έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορεί να αποδεχθεί ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους του Βερολίνου για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη:

* Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

* Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

* Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση "επιπρόσθετων εργαλείων" για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

"Ο όρος για δράση, ως τελευταίο καταφύγιο, είναι να έχει εξαντληθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές κεφαλαίων", σημείωσε ο αξιωματούχος. "Επιπροσθέτως, θα είναι απαραίτητο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει ουσιαστική συμβολή", προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για πραγματική βοήθεια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι Γαλλία και Γερμανία, εργάζονται πάνω σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία περιλαμβάνεται ένας πιθανός ρόλος για το ΔΝΤ. Το Παρίσι απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι σήμερα έναν ρόλο του ΔΝΤ μέσα στην οικογένεια του ευρώ.

Υποστηρίζουν οι κυβερνητικοί εταίροι τη σκληρή στάση Μέρκελ

Την ίδια στιγμή και οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που συναντήθηκαν στο Βερολίνο εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην σκληρή στάση της Μέρκελ προς την Ελλάδα.

Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βλέπει την καγκελάριο να εμμένει στη θέση της και "να μην επιτρέπει στον εαυτό της να δεχθεί οποιεσδήποτε παραχωρήσεις". Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε ότι ένα σταθερό ευρώ είναι προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να ζημιωθεί η εικόνα της ευρωπαϊκής ενιαίας νομισματικής μονάδας.

Παράλληλα ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος θα προεδρεύσει του ευρωπαϊκού συμβουλίου την Πέμπτη, εργάζεται πάνω σε έναν συμβιβασμό που θα ικανοποιήσει τη Μέρκελ και θα εμποδίσει να βγουν ξανά στην επιφάνεια οι διαιρέσεις στους κόλπους της ΕΕ όσον αφορά την Ελλάδα και να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές.

Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ προειδοποίησε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι αν δεν βοηθηθεί η Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει ένα "αποτέλεσμα ντόμινο" στις γειτονικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου η χώρα του διατηρεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Διεργασίες για έκτακτη σύνοδο

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, σχεδιάζει να συγκαλέσει την εβδομάδα αυτή μια σύνοδο κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του Ντίρκ ντε Μπάκερ.

"Αυτή είναι μια ενδεχόμενη λύση, την οποία σκέφτεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο κ. Βαν Ρόμπεϊ είχε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο την Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο με τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης.

Λίγο νωρίτερα, ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχαν ζητήσει μια τέτοια συνάντηση των ηγετών του Eurogroup "ακριβώς πριν" από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο Θαπατέρο εξήγησε ότι η ιδέα ήταν από την μία πλευρά να συζητήσουν για την "οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ" και από την άλλη για να βοηθήσουν "την Ελλάδα να προχωρήσει".

Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Αλλά θα χρειαστεί γιαυτό η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να δώσει τη συγκατάθεσή της.
nooz.gr

Read more...

ΓΑΛΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ "ΟΚ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Πριν από λίγο στην ιστοσελίδα του bloomberg ανέβηκε η είδηση σχετικά με την συμφωνία Γερμανίας και Γαλλίας να ανάψουν το πράσινο φως για να μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα! Η ιστοσελίδα δεν ξεκαθαρίζει εάν το ΔΝΤ θα μπει μόνο του στην Ελλάδα ή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση...

fimotro

Read more...

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ 'ΡΗΞΗ' ΕΚΤ-FED


Η εκστρατεία του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέ για να μάθουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης τα μαθήματά τους από τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, ενδέχεται να προκαλέσει μια πιθανή διάσταση στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed, και αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, στα επίπεδα του 2006. Δηλαδή στο επίπεδο ισοτιμίας 1,20 δολ./ευρώ...

Αυτό πιστεύουν ορισμένοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο Στέφεν Τζεν, διευθυντής των κερδοσκοπικών κεφαλαίων BlueGold στο Λονδίνο.

Σε μια περίοδο που οι αγορές ασκούν με τον τρόπο τους πιέσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να πάρουν μέτρα για τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων τους, η απόσυρση από τις κεντρικές τράπεζες των μέτρων τόνωσης αυξάνει τον κίνδυνο για διψήφια ποσοστά πληθωρισμού, ή ακόμη και αποπληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Το ενδεχόμενο βραδύτερης ανάπτυξης προτρέπει τους οικονομολόγους, από τη Deutsche Bank AG ως τη HSBC Holdings Plc, να προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα είναι βραδύτερη στις κινήσεις όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική, δηλαδή στην αύξηση των επιτοκίων (από το χαμηλό ρεκόρ του 1%).

Αυτό ενδέχεται να είναι στην αντίθετη κατεύθυνση με την πολιτική του κεντρικού τραπεζίτη Μπεν Μπερνάνκι της Fed, στην περίπτωση που αποφασίσει να προβεί σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος των ΗΠΑ, που ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ.

Είναί αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που κάνουν τους οικονομολόγους να προβλέπουν μια πιθανή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, όπως συνέβη στα μέσα της προηγούμενης δεκαετία (2006).

fimotro

Read more...

ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Aπο kathimerini.gr

«Αυτό που ζητήσαμε από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και πετύχαμε στη συνάντηση μας στις 25 Φεβρουαρίου, ήταν να παγώσουν τα δίδακτρα τους στα περυσινά επίπεδα για τις ενδιάμεσες τάξεις και να περιορίσουν την αύξηση στις εισαγωγικές τάξεις, από 6-7% που ζητούσαν, σε 2% το πολύ» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός...


«Ουδέποτε διαπραγματευθήκαμε τις αμοιβές των εργαζομένων, θέμα για το οποίο άλλωστε δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα. Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε απόπειρα να μετακυληθεί το πάγωμα τιμών στις αποδοχές των εκπαιδευτικών» ανέφερε ο κ. Κομνηνός.
/fimotro.


Read more...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων και σήμερα, ημέρα συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί νέο συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια...

«Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες στέλνουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα αντικοινωνικά, άδικα και αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης και απαιτούν την άμεση ανάκλησή τους» αναφέρει ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ -με την οποία καλεί τους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο.

«Το κεντρικό μήνυμα του αγώνα "να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση αλλά οι έχοντες και κατέχοντες" ακούστηκε και θα ακούγεται όλο και πιο έντονα στους δρόμους» τονίζει η Ομοσπονδία και αναφέρει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική με νέα πρόσθετα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ενώ ετοιμάζεται για νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, με περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας και αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης».

Σήμερα, εκπρόσωποι της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά θα συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ χθες πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 13.00 στο Υπουργείο Οικονομικών (Σύνταγμα) για την περικοπή των συντάξεων του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε ΕΛΤΑ – ΟΤΕ – ΟΣΕ.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι συνεχίζουν έως σήμερα τις δίωρες στάσεις εργασίας, ενώ οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές έχουν εξαγγείλει ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους την Τρίτη, την Τετάρτη και την Παρασκευή.
fimotro


Read more...

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ


Απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των βουλευτών, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει πώς, προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου...


Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος ανήγγειλε ότι στο ταμείο στήριξης για τη μείωση του δημοσίου χρέους που ο ίδιος έχει συστήσει πρόκειται να κατατεθούν άμεσα 2.000.000 ευρώ, τα οποία θα προέρχονται από τις εθελοντικές προσφορές των βουλευτών και των ευρωβουλευτών, αλλά και από τη μείωση του προϋπολογισμού της Βουλής.

Πάντως, η Αλ. Παπαρήγα έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της, επισημαίνοντας ότι έτσι θα απαλειφθούν οι ευθύνες όσων έφεραν τη χώρα στο αδιέξοδο αυτό.

Πρότεινε αντί αυτού τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και την κατάργηση των απολαβών που λαμβάνουν οι εθνοπατέρες από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
fimotro


Read more...

Γ.ΒΕΣΤΕΡΒΕΛΕ: "ΔΕΝ ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ"


Aπο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Αντέκρουσε ο υπουργός Εξωτερικων της Γερμανίας τις κατηγορίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου για απροθυμία του Βερολίνου να βοηθήσει την Αθήνα, με το επιχείρημα ότι οι γερμανικές εξαγωγικές εταιρείες και τράπεζες αποκομίζουν κέρδη από την κρίση στη χώρα που έχει πλήξει το ευρώ...


Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, προσπάθησε αντί αυτού να ρίξει το βάρος της συζήτησης στο ελληνικό πρόβλημα, λέγοντας ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει πιστά τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

«Εμείς οι Γερμανοί έχουμε τεράστιο συμφέρον από ένα ισχυρό ευρώ», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Deutschlandfunk».

Ο Θ.Πάγκαλος εκτόξευσε βολές κατά της Γερμανίας την Δευτέρα, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και υπουργοί σε όλη την Ευρώπη εντείνουν τις πιέσεις στο Βερολίνο να άρει τις αντιρρήσεις του και να συμφωνήσει σε μέτρα στήριξης της Ελλάδας.

«Το θέμα είναι εάν χρειάζονται τώρα χρήματα-και δεν χρειάζονται», είπε ο Βεστερβέλε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

«Έχω την εντύπωση ότι και η ίδια η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Για εμάς, ως Ευρωπαίους, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι όχι μόνο θέλουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά και τη στηρίζουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι ανησυχεί πως η παροχή βοήθειας απλά θα αποδυνάμωνε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
/fimotro


Read more...

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΣΕ 8 ΝΟΜΟΥΣ


Ρεπορτάζ: Γιώργος Φιντικάκης (απο ΤΑ ΝΕΑ)

ΠΛΑΦΟΝ στην τιμή της βενζίνης σε 8 νομούς της χώρας, τουλάχιστον για την εορταστική περίοδο του Πάσχα, εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για τους τέσσερις νομούς της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι), τα Δωδεκάνησα, τη Θεσπρωτία, τη Φωκίδα και την Πρέβεζα, όπου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης «πετάει» σταθερά πάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο τον τελευταίο μήνα...


Στο Ηράκλειο η μέγιστη τιμή μετρήθηκε χθες στα 1,596 ευρώ, στο Ρέθυμνο 1,592 ευρώ, στο Λασίθι 1,58, στα Δωδεκάνησα 1,565, σε Πρέβεζα και Χανιά 1,559, στη Φωκίδα 1,55 και στη Θεσπρωτία 1,527. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος- Ενέργειας αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να υιοθετήσουν σε μεγάλο βαθμό την πρόταση της ΡΑΕ και να ανακοινώσουν την απόφασή τους εντός των ημερών, πιθανόν ακόμη και σήμερα. Το πλαφόν θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μία εβδομάδα, πιθανόν και δύο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επ΄ ουδενί όμως δύο μήνες, δηλαδή το μέγιστο διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο.

Διαφορετικές μέγιστες
Η εισήγηση της ΡΑΕ προβλέπει διαφορετικές μέγιστες τιμές καυσίμων για καθέναν από τους 8 νομούς (ανάλογα με τις αποστάσεις και τα μεταφορικά που ποικίλλουν), όμως με μία κοινή συνισταμένη: το μεικτό περιθώριο κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων (στη χονδρική και τη λιανική) να συμπιεστεί και να κυμαίνεται στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου.
fimotro


Read more...

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ... ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ!Ανοικτός για τους πολίτες θα είναι τις Κυριακές ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, από την Κυριακή 28 Μαρτίου 2010, και κάθε Κυριακή (εκτός από αργίες), ο κήπος του Μεγάρου θα είναι ανοικτός από τις 10.00 πμ έως τις 14.00 μμ. Η προσέλευση θα είναι ελεύθερη και η είσοδος θα πραγματοποιείται... από την οδό Βασ. Γεωργίου Β΄ 2. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας ενώ θα απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου. Για ομαδικές επισκέψεις (σχολεία, σύλλογοι κ.λ.π.) θα προηγείται επικοινωνία στα τηλέφωνα τα τη.: 210-72 83 289 και 210-72 24 939.
/fimotro
Read more...

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε σήμερα ότι η χορήγηση ενός πιθανού "πακέτου" βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα δεν θα συνιστούσε "σχέδιο διάσωσης" της χώρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ο Μπαρόζο είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τη γερμανική υποστήριξη για την ...

επίτευξη συμφωνίας. "Ξέρω την καγκελάριο Μέρκελ. Είναι δεσμευμένη (στην ευρωπαϊκή υπόθεση) και δεν αμφιβάλλω ότι, εάν χρειαζόταν, θα ήταν υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα", τόνισε.

Σε μια προσπάθεια να επιτύχει ομοφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 25 και 26 Μαρτίου, ο Μπαρόζο επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη, ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα". Επισήμανε εξάλλου ότι το "πακέτο βοήθειας", που θα μπορούσε να έχει τη μορφή διμερούς δανεισμού, δεν θα αποτελεί "επιχείρηση διάσωσης" μιας άλλης χώρας-μέλους.

"Δεν πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης", είπε. "Το ελέγξαμε από νομικής πλευράς (...) Όμως το όχι στο σχέδιο διάσωσης δεν σημαίνει και όχι στην παροχή βοήθειας", πρόσθεσε.

Μολονότι ορισμένες χώρες-μέλη ζητούν επίμονα το θέμα της Ελλάδας να αντιμετωπιστεί εντός της ευρωζώνης, ο Μπαρόζο είπε επίσης ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια παρέμβαση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

troktiko


Read more...