Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Νέες αλλαγές για στεγαστικά και αποζημιώσεις απολυμένων

Σε μερική αναδίπλωση υποχρεώνεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που σήμερα παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο τη νέα «εκδοχή» του φορολογικού νομοσχεδίου, πριν το καταθέσει στη συνέχεια στη Βουλή, όπου θα υποστεί πιθανότατα ξανά αλλαγές!

Υπό το κράτος των αντιδράσεων, που εκδηλώνονται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση κάνουν «δεύτερες σκέψεις» για το «τσεκούρι» 40%, που επιχειρεί να βάλει στις αποζημιώσεις απολύσεως εργαζομένων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αυξήσει το αφορολόγητο. από 20.000 σήμερα και από 30.000 που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο, σε 50.000 ή 60.000.

Παραμένει όμως η φορολόγηση μέχρι 40% για μεγαλύτερα ποσά.

Επανεξετάζεται όμως και η διάταξη με την οποία κόβονται ή καταργούνται οι φοροαπαλλαγές, για όσους έχουν στεγαστικά δάνεια. Όπως όλα δείχνουν, θα διατηρηθούν οι τέσσερις «ταχύτητες» εκπτώσεων που ισχύει παλαιά δάνεια και η διάταξη θα ισχύσει για τα μελλοντικά.

Με τα ως τώρα δεδομένα για δάνειο που πήρε μόλις πέρσι κάποιος, από το φόρο θα εκπίπτει πλέον μόνο το 20% των τόκων, αντί το 40%, όπως ήξερε και υπολόγιζε.

Επίσης, εάν ένας φορολογούμενος αποκτά με δάνειο το 50% της πρώτης του κατοικίας, η έκπτωση που έχει θα είναι μειωμένη κατά 50%.

Καταργείται οριστικά όμως η φοροαπαλλαγή 40% από τόκους που ίσχυε για την αγορά δευτερεύουσας κατοικίας και θεσμοθετήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες,

Υπό αναθεώρηση τελεί επίσης και η διάταξη για την επιβολή φόρου στα αναπηρικά ΙΧ, που θα εξαιρεθούν τελικά, όπως φαίνεται, από το μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εξετάζουν και αλλαγές στα τεκμήρια, ώστε να μην εξαιρούνται συλλήβδην όλοι οι συνταξιούχοι. Εξετάζεται ακόμα να μην ισχύσει το τεκμήριο της «γενικής ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης» των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους, παρά μόνο για όσους δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, αντί να αθροίζεται μαζί με όλα τα άλλα.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: