Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΣΕ 8 ΝΟΜΟΥΣ


Ρεπορτάζ: Γιώργος Φιντικάκης (απο ΤΑ ΝΕΑ)

ΠΛΑΦΟΝ στην τιμή της βενζίνης σε 8 νομούς της χώρας, τουλάχιστον για την εορταστική περίοδο του Πάσχα, εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για τους τέσσερις νομούς της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι), τα Δωδεκάνησα, τη Θεσπρωτία, τη Φωκίδα και την Πρέβεζα, όπου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης «πετάει» σταθερά πάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο τον τελευταίο μήνα...


Στο Ηράκλειο η μέγιστη τιμή μετρήθηκε χθες στα 1,596 ευρώ, στο Ρέθυμνο 1,592 ευρώ, στο Λασίθι 1,58, στα Δωδεκάνησα 1,565, σε Πρέβεζα και Χανιά 1,559, στη Φωκίδα 1,55 και στη Θεσπρωτία 1,527. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος- Ενέργειας αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να υιοθετήσουν σε μεγάλο βαθμό την πρόταση της ΡΑΕ και να ανακοινώσουν την απόφασή τους εντός των ημερών, πιθανόν ακόμη και σήμερα. Το πλαφόν θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μία εβδομάδα, πιθανόν και δύο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επ΄ ουδενί όμως δύο μήνες, δηλαδή το μέγιστο διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο.

Διαφορετικές μέγιστες
Η εισήγηση της ΡΑΕ προβλέπει διαφορετικές μέγιστες τιμές καυσίμων για καθέναν από τους 8 νομούς (ανάλογα με τις αποστάσεις και τα μεταφορικά που ποικίλλουν), όμως με μία κοινή συνισταμένη: το μεικτό περιθώριο κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων (στη χονδρική και τη λιανική) να συμπιεστεί και να κυμαίνεται στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: