Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Μέρκελ-Παπανδρέου=όλα μηδέν.

[ScreenHunter_02+Mar.+05+20.16.jpg]H πρώτη ανάγνωση της συνάντησης Μέρκελ-Παπανδρέου οδηγεί σε μειωμένες προσδοκίες.Κοινοτυπίες διπλωματικής χροιάς και τυπικές αβροφροσύνες με μπόλικη ευρωπαϊκή ευγένεια.Είναι φανερό οτι η κ. Μέρκελ έχει προβλήματα συναντίληψης στον κυβερνητικό συνασπισμό που ηγείται.Ταυτόχρονα θα περίμενε σαφείς δεσμεύσεις απο τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με τις ελληνικές εξοπλιστικές προμήθειες τις οποίες προφανώς δεν έλαβε.Ταυτόχρονα η Ελλάδα μπορεί να αποτελεί το πρόσχημα για την εγκατάλειψη του σκληρού ευρώ ενώ οι ευρωσκεπτικισμοί και τα φιλοατλαντικά ακκίσματα του κ.Παπανδρέου δεν γίνονται αποδεκτά και εντείνουν το κλίμα καχυποψίας και αναξιοπιστίας εις βάρος της Ελλάδας.
yperpasok


Read more...

Δεκαέξι χρόνια χωρίς Μελίνα ....


ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ...Η
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ!!

Το κενό που άφησε για την Πατρίδα μας δεν αναπληρώθηκε ποτέ!!!...αρκεί να σκεφτούμε ποια θα ήταν αντίδραση της σήμερα..
Σήμερα που δεχόμαστε ανηλεή επίθεση με τόσα ανθελληνικά δημοσιεύματα, που προσβάλουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό...απλά ας σκεφτούμε λίγο...έστω για λίγο..και θα καταλάβουμε το πόσο πολύ μας λείπουν τέτοιες φωνές σήμερα!!!



vathiprasino

Read more...

Ανακοίνωση Νεολαίας ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επίθεση στον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ


Σήμερα, Παρασκευή 5 Μαρτίου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στο Σύνταγμα, δέχθηκε άνανδρη επίθεση ο Πρόεδρός της, Γιάννης Παναγόπουλος.
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, καταδικάζει τον ξυλοδαρμό του Προέδρου της ΓΣΕΕ και εκφράζει την θλίψη της για όλα εκείνα τα «στοιχεία» που υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων και δρουν προβοκατόρικα ενάντια στο εργατικό κίνημα, το οποίο έχει κάθε δικαίωμα να διαδηλώνει διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για την μισθωτή εργασία, για όλους τους εργαζόμενους, για την νέα γενιά.



Read more...

ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ : ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ....ΟΛΑ ΚΛΕΙΣΤΑ!!!!











ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει εξειδικευμένη μελέτη «για να καταστεί η Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ίδρυση μιας νέας Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού, και Πρότυπης Ανάπτυξης, με ένα διεθνές πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, και με την ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από την ελληνική πολιτεία, με παράλληλη «κινητοποίηση των φορέων και των κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο».

Το νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές θα συνοδευτεί, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, από θεσμικές αλλαγές για την αποκέντρωση και την περιφέρεια.

Στόχος των πρώτων μέτρων, πρόσθεσε, ο κ. Παπανδρέου είναι να αλλάξει η σχέση κράτους πολίτη.

Το κράτος «θα είναι σύμβουλός σας, συνεργάτης σας, συμπαραστάτης σας, σε μια κοινή προσπάθεια που έχουμε, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής, την ευημερία, τις προοπτικές αυτής της χώρας».

Κατά την περιοδεία του, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από κλιμάκιο πέντε υπουργών.

Από την Αρχαία Ολυμπία, η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι η αποκατάσταση της Ηλείας αποτελεί προτεραιότητα.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή έκανε λόγο για αναγέννηση της γεωργίας, που «δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη σωστή διαχείρισή τους».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι η περιοχή συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού, μεταξύ των οποίων απαιτούνται συνέργειες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, καθώς, επίσης, και ότι «δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή», όπως εκείνη του 2007.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς επίσης και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.

pyrgos-news

Read more...

Στήριξη από τους Γερμανούς αλλά χωρίς ευρώ

Mέτωπο Ελλάδας-Γερμανίας απέναντι στους κερδοσκόπους

«Οι Έλληνες, πρέπει να κάνουν υπομονή όμως υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης παρόμοια προβλήματα» δήλωσε η Γερμανίδα καγελάριος Άγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο. «Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια», τόνισε η Αγκελα Μέρκελ ενώ απένειμε τα εύσημα στον Πρωθυπουργό για τα νέα μέτρα καθώς και για το «κουράγιο» το οποίο επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.

«Θέλουμε τη σταθερότητα του ευρώ και θα παλέψουμε μαζί γι' αυτό», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι η Γερμανία πρέπει να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα και πως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση.
Δεν πωλούνται νησιά

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε από την πλευρά του την κ. Μέρκελ «για τα λόγια υποστήριξης στο δύσκολο πρόγραμμά μας» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως τα περί πώλησης νησιών είναι εκτός συζήτησης και πως υπάρχουν πιο ευφάνταστοι τρόποι για να μειωθεί το έλλειμμα.

Κοινή ανακοίνωση Ελλάδας Γερμανίας

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και της Γερμανίας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ εκδόθηκε η παρακάτω κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών.

«Η Γερμανία και η Ελλάδα συνδέονται με βαθειά φιλία. Η φιλία αυτή αποτελεί τη βάση της στενής εταιρικής μας σχέσεως - διμερώς, στην Ατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θεμέλιο της εταιρικής μας σχέσεως αποτελεί η στενή επαφή μεταξύ των πολιτών μας. Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες διαβιούν μόνιμα στη Γερμανία, περίπου 35.000 Γερμανοί διαβιούν στην Ελλάδα. Περίπου ένας στους 10 Έλληνες έχει ζήσει, σπουδάσει ή εργασθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Γερμανία. Περίπου 10 εκ. Γερμανοί ταξιδεύουν ετησίως στην Ελλάδα και θαυμάζουν τον πλούσιο και ποικιλόμορφο πολιτισμό της. Περίπου 30 δήμοι συνεργάζονται μεταξύ τους ή έχουν θεσμοθετήσει διάφορες εταιρικές σχέσεις. Θέλουμε να ενισχύσουμε το πυκνό αυτό δίκτυο.
Συγχρόνως, προτιθέμεθα να πραγματοποιήσουμε βήματα προς την ανανέωση και διεύρυνση της εταιρικής μας σχέσεως. Έχουμε νέες υποχρεώσεις και επιθυμούμε αμοιβαία στήριξη για την εκπλήρωσή τους. Επιθυμούμε να εμβαθύνουμε τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις. Εν προκειμένω προσβλέπουμε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη δυναμικού καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, που περιλαμβάνει και την παροχή τεχνογνωσίας στην δημιουργία δομών προώθησης βιώσιμης οικονομίας.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι αμφότεροι μπορούμε να επωφεληθούμε από μία στενότερη και διευρυμένη εταιρική σχέση. Η Ελλάδα και η Γερμανία αντιμετωπίζουν από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιθυμούμε να εμβαθύνουμε και να διατηρήσουμε τη διμερή μας συνεργασία καθώς και τον συντονισμό σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διευρύνουμε, κατ’ αρχάς, την συνεργασία μας στους ακόλουθους τομείς:

1. Περιβαλλοντική Πολιτική
Συνεργασία στον τομέα ποιότητας και καθαρισμού υδάτων καθώς και της αφαλατώσεως θαλασσίων υδάτων για την εξοικονόμηση κατάλληλου προς χρήση και πόσιμου νερού και μάλιστα σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα επεξεργασίας λυμάτων.
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης απορριμμάτων, σε συνδυασμό με την ενεργειακή τους αξιοποίηση, με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

2. Ενεργειακή και κλιματική Πολιτική
Συνεργασία στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας και ενεργειακής αποδοτικότητας. Προς τούτο επιθυμούμε να κάνουμε χρήση των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Τεχνολογικού Σχεδίου.
Ανταλλαγή εμπειριών για την εισαγωγή ανανεώσιμων ενεργειών στην αγορά.
Ενίσχυση συνεργασιών γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων και στον τομέα των ενεργειακών υποδομών.

3. Πολιτική Προστασία
Εντατική συνεργασία για την πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και άμεση αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, με σύγχρονες τεχνικές και καλά εξειδικευμένο προσωπικό.
Συνεργασία κατά την οικοδόμηση κατάλληλων δομών εθελοντών πυροσβεστών στην Ελλάδα.
Συνεργασία στην συλλογή υδάτων για κατάσβεση πυρκαγιών και αποφυγή πυρκαγιών κατά την αποκομιδή απορριμμάτων.

4. Διάλογος Οικονομικών Φορέων
Συνεργασία του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών και των Ελληνικών Επιχειρηματικών Συνδέσμων, μεταξύ άλλων για την βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου ανταγωνιστικότητας και επενδύσεων.

5. Πολιτική της έρευνας
Εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ γερμανικών και ελληνικών φορέων σε τομείς όπως π.χ. οι ενεργειακές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες επικοινωνιών, μεταφορών και νέων υλικών.
Διεκπεραίωση κοινών προγραμμάτων στους τομείς αυτούς, μέσα και στο πλαίσιο της πολιτικής έρευνας της Ε.Ε.

6. Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου
Εντατικοποίηση της αστυνομικής συνεργασίας προστασίας συνόρων για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.
Στενή συνεργασία στον τομέα του ασύλου μέσω ανταλλαγής αρμοδίων υπαλλήλων -συνδέσμων.

7. Κοινωνικές επαφές - Πολιτιστικές ανταλλαγές - Συνεργασία
Εμβάθυνση της καλής συνεργασίας με οργανισμούς της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία, προς αμοιβαίο όφελος.
Αξιοποίηση των ποικιλόμορφων δεσμών των κοινωνιών μας με στόχο την ανάπτυξη νέων εταιρικών σχέσεων μεταξύ μαθητών, φοιτητών, πολιτών και δήμων.
Ανάπτυξη πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας πολιτιστικής παρουσίας, δηλαδή της Γερμανίας στην Ελλάδα και της Ελλάδος στη Γερμανία.


Παρακαλούμε τους αρμοδίους Υπουργούς τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, όπως συγκεκριμενοποιήσουν τις εταιρικές σχέσεις που θέσαμε στους ανωτέρω τομείς.
Από κοινού θα φροντίσουμε για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη της ανανεωμένης και διευρυμένης εταιρικής σχέσεώς μας και στο μέλλον».

protothema.gr


Read more...

Τι είπαν Παπανδρέου- Μέρκελ

Αισθήματα αλληλεγγυης, διαβεβαιώσεις ηθικής στήριξης της Ελλάδας, αλλά και σαφές μήνυμα ότι δεν τίθεται θέμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ-Παπανδρέου στο Βερολίνο. Ισως αυτό που μπορεί να κρατήσει κανείς είναι η ανησυχία της Μέρκελ για την επίθεση των κερδοσκόπων. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα. Την Κυριακή η συνάντηση Σαρκοζι - Παπανδρέου στο Παρίσι, θα ακολουθήσει η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.

Μέρκελ: Διαβεβαιώσεις αλληλεγγύης
Υπογραμμίζοντας ότι η ίδια η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη, η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τη στήριξή της στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα δείξει την αλληλεγγύη της, δίνοντας έμφαση στην παροχή τεχνογνωσίας για τον εκσυγγχρονισμό του ελληνικού κράτους. "Οι αγορές εξετάζουν και τη διαδικασία εκσυγχρονισμού του κράτους. Οι μεταρρυθμίσεις πρεπει να γίνουν πράξη γρήγορα. Πρέπει να αλλάξει η δομή του ελληνικού κράτους" ειπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

Η καγκαλάριος αναγνώρισε πάντως ότι η Ελλάδα δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις, σημειώνοντας ότι πρεπει να αποτραπούν διότι μπορεί να πλήξουν όλη την Ευρωπη., Ερωτηθείσα για τον τρόπο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ήταν μέλος της ΕΕ και θα μείνει όπως και μέλος της Ευρωζώνης.»

Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα και τα σχόλια σε βάρος της Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ αποδοκίμασε τις δηλώσεις γερμανών ευρωβουλευτών να πουλήσει η Ελλάδα την Ακροπολη ή τα νησιά της για να μειώσει το έλλειμμα. Η καγκελάριος σημείωσε πάντως ότι κανένα μέλος της κυβέρνησής της δεν προχώρησε σε σχόλια σε βάρος της Ελλάδας.

Παπανδρέου: Στενή συνεργασία
Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε την κα Μέρκελ για την ηθική και πολιτική στήριξη, σημείωσε και αυτός οτι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη, ενώ τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στενά για την καταπολέμηση της κερδοσκοπιας. Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ειπε οτι υπαρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι "για να μειώσουμε το ελλειμμα από το να πουλήσουμε τα νησιά μας". Σκεφθείτε τα greek islands ως green islands,είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά στην γερμανική τεχνογνωσία σε θέματα πράσινης ανάπτυξης.



"Να σταθούμε στο πλευρά της Ελλάδας"


Η καγκελάριος Μέρκελ, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση της με τον Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι "θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρά της Ελλάδας, προσφέροντάς της βοήθεια". Αναφορικά με την έκδοση του 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι "αυτή αποτέλεσε μια θετική ένδειξη και δημιουργεί αισιοδοξία για τα επικείμενα μέτρα". Εκπρόσωπος της καγκελαρίου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η βοήθεια είναι πολιτική και όχι οικονομική. Πρόσθεσε ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορούν να λυθούν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μόνο από την ίδια τη χώρα.

"Ούτε δεκάρα"

"Η Ελλάδα δεν ζητά ούτε μια δεκάρα από τους Γερμανούς φορολογούμενους", δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο o Γ. Παπανδρέου. Επανέλαβε ότι ζητάμε πολιτική στήριξη και όχι οικονομική, επισημαίνοντας ότι "είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξασφαλίσει μια υγιή ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη".

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με όχι απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Σε αντίθετη περίπτωση θα δυσκολευτούμε να υλοποιήσουμε τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει". Υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Νέα πρόκληση από τη Βild
Με εξαιρετικά προκλητικό τρόπο υποδέχθηκε στη Γερμανία η λαϊκή εφημερίδα Bild τον πρωθυπουργό. Στη σημερινή της σελίδα, η εφημερίδα "καλωσορίζει" τον Γ. Παπανδρέου με μία επιστολή γεμάτη αιχμές για τη χώρα μας. Περισσότερα.


"Δεν έχουμε στο γονίδιο μας τη διαφθορά"


"Οι Έλληνες δεν έχουν στο γονίδιο τους τη διαφθορά όπως και οι Γερμανοί δεν έχουν στο γονίδιο τους τον εθνικοσοσιαλισμό", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα τελικά μπήκε στην ευρωζώνη με παραποιημένα στοιχεία, σημείωσε ότι "η κατηγορία αυτή είναι άδικη, δίνοντας το παράδειγμα των αμυντικών δαπανών: Στην ΕΕ υπάρχουν δύο μέθοδοι για να καταγράφονται αυτές οι δαπάνες στον προϋπολογισμό: τη χρονιά που έγινε η σχετική παραγγελία ή τη χρονιά που γίνεται η παράδοση του εξοπλισμού". Και διευκρίνισε τι ακολούθησε όταν οι δαπάνες μεταφέρθηκαν στη συνέχεια από την προηγούμενη κυβέρνηση σε παλαιότερο προϋπολογισμό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα παραβίαζε πριν την ένταξή της στην ευρωζώνη τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

"Όχι" στο ΔΝΤ

Η κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι "το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι θέμα της ευρωζώνης" και απέκλεισε "ως επικεφαλής του Eurogroup περαιτέρω ανάμειξη του ΔΝΤ, πέρα της τεχνικής βοήθειας".

"Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς ότι θα χρειαστούν τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η παροχή βοήθειας προς την Αθήνα", δήλωσε νωρίτερα ο κ. Γιουνκέρ. "Η Ελλάδα παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης", πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα καταστεί αναγκαία η βοήθεια από το εξωτερικό, χωρίς όμως και να το αποκλείσει.

"Όπως είπα και την Τετάρτη, τα μέτρα είναι ισχυρά και σκληρά. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης σαφώς ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται", είπε ο κ. Γιούνκερ. "Πιστεύω ότι είχαμε δίκιο όταν είπαμε στις 11 Φεβρουαρίου στο πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε συντονισμένη και αποφασιστική δράση αν χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί", πρόσθεσε.
nooz.gr

Read more...

Σκληρή επίθεση Παπουτσή στον Σαχινίδη...‏


... "Αυτά που λέτε τα λένε και οι Financial Times!"


Κατά του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη επιτέθηκε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής κατά τη συζήτηση των νέων μέτρων στη Βουλή. "Στο μέλλον να μην επιχειρείτε να απαντάτε στις δικές μας αγωνίες με διάφορα ιδεολογήματα και με επιχειρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Financial Times" είπε απευθυνόμενος στον υφυπουργό και συνέχισε: "Ο υπουργός σας και ο πρωθυπουργός έχουν αναγνωρίσει πως τα μέτρα αυτά, αν δεν συνοδευτούν άμεσα με φορολογικά μέτρα που έχετε καθυστερήσει, με δέσμη αναπτυξιακών μέτρων που έχετε ήδη καθυστερήσει, θα οδηγήσουν τη χώρα στην ύφεση". Να μην ξεχνάτε" πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Φιλ. Σαχινίδη, "πως στη θέση που κάθεστε έχουν καθίσει διαπρεπείς πολιτικοί της παράταξης που έχουν δώσει τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνη. Σε ποια κυβέρνηση νομίζετε πως είστε υφυπουργός;"
Ξεκαθάρισε, πάντως, πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...

θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημ. Παπαδημούλης σχολίασε την οξεία κριτική του Χρ. Παπουτσή προς τον Φιλ. Σαχινίδη, επισημαίνοντας πως "όταν εμείς λέμε πως η χώρα θα βυθιστεί στην ύφεση... εισπράττουμε ειρωνείες και αλαζονείες από τους υπουργούς. Οταν όμως αυτό το λένε τα 2/3 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και τα εκφράζει με έναν έστω μετριοπαθή τρόπο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τι θα πείτε;"




Read more...

Κατάληψη του Εθνικού Τυπογραφείου για να μην τυπωθούν τα οικονομικά μέτρα...‏


"Θα ισχύσουν αμέσως..." λέει η κυβέρνηση!


Στην κατάληψη του Εθνικού Τυπογραφείου προχώρησαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο να μην τυπωθεί το ΦΕΚ του νόμου με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Συνάντηση με τους εργαζομένους αναμένεται να έχει ο υφυπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να τους μεταπείσει αλλά οι καταληψίες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν όσο χρειαστεί. Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι σημειώνουν: «Δεν ισχύουν για τους εργαζόμενους του υπουργείου μας μόνο τα μέτρα που εξήγγειλε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης περί μείωσης...

30% των 13ου και 14ου μισθού και 12% μείωση επί των επιδομάτων, αλλά αντίθετα με την διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 8 του ως άνω σχεδίου νόμου προκύπτει περαιτέρω μείωση του συνόλου των αποδοχών μας σε ποσοστό περίπου 30%.»
Πέρα λοιπόν από τα ληστρικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση η πολιτική ηγεσία αποφάσισε με κρυφή ατζέντα, να καρατομήσει επιπλέον τις αποδοχές μας». Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η κυβέρνηση εξετάζει το νομοσχέδιο να τεθεί σε ισχύ με την υπερψήφισή του, δηλαδή σήμερα και όχι με τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.




Read more...

Nέα γενική απεργία στις 11 Μαρτίου...


Με μεγάλη επιτυχία τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας

Με μεγάλη συμμετοχή από εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχους , νέους και νέες, πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος το συλλαλητήριο που διοργανώνουν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Από την πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τη λήξη της βάρδιας, που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετέχουν ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσηλευτές και νοσοκομειακοί γιατροί, αλλά και...

οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ, παρέλυσε ο δημόσιος τομέας.
Στο μεταξύ, οι δυο κορυφαίες συνδιακλιστικές οργανώσεις αποφάσισαν τη μεταφορά της 24ωρης απεργίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Μαρτίου, στις 11 Μαρτίου, .
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και το συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι.




Read more...

Τι αλλάζει στα σχολεία από το Σεπτέμβριο

Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις σε δημοτικά και γυμνάσια

- περικοπή της ύλης σε δημοτικά και γυμνάσια

- Ολα τα δημοτικά θα μετατραπούν σταδιακά σε ολοήμερα

- στις πρώτες τάξεις του δημοτικού η μελέτη θα γίνεται στην τάξη, με στόχο η "σάκα" του μαθητή να μένει στο σχολείο

-Απο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα αγγλικά θα διδάσκονται απο την πρώτη τάξη του δημοτικού πιλοτικά σε 60 σχολεία

-Επίσης πιλοτικά 200 σχολεία θα εφοδιαστούν με διαδραστικούς πίνακες και με έναν υπολογιστή ανά θρανίο. Μελλοντικά όλα τα βιβλία θα είναι σε ψηφιακή μορφή

 

Εισαγωγη στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προγραμματίζονται για το 2013. Οι εξετάσεις θα διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα έχουν όμως λόγο στην εισαγωγή των φοιτητών, ενώ τα θέματα θα επιλέγονται από "τράπεζα θεμάτων" με ζητήματα σταθμισμένης δυσκολίας.

 

Τι αλλάζει για τους εκπαιδευτικούς

-Καθιερώνεται πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης

-Οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και με βάση τα κενά των σχολικών μονάδων. Μεταθέσεις μόνο σε πραγματικά οργανικά κενά. Υψηλή μοριοδότηση στα σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών.

-Ο εκπαιδευτικός θα προσλαμβάνεται ως δόκιμος και θα μονιμοποιείται έπειτα από αξιολόγηση.

nooz.gr


Read more...

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα μέτρα


Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι χάθηκε εύκολα το απόθεμα αξιοπιστίας που χτίζαμε χρόνια ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα αρκεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχει κατατεθεί. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι της λείπει το μέτρο και η αυτογνωσία.

Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ είπε: "Δεν σας είδα να αποκλείετε το γραφείο του κ. Αλογοσκούφη όπως πράξατε με το δικό μου". Και πρόσθεσε ότι "αντί να πηγαίνουν στα χαρακώματα, περιχαρακώνονται σε μία ανέξοδη επιχειρηματολογία και ιδεολογία". "Αναρωτιέμαι εάν χαίρεται το ΚΚΕ γι' αυτή την κατάσταση. 'Μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση' όπως έλεγε ο Μάο Τσε Τουνγκ", συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση: "Εμείς σας πολεμάμε καθαρά και όχι με τερτίπια- δεν υπάρχει κάτι για να συζητηθεί", δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι έχει τη στήριξη μόνο δύο ανθρώπων, του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κατηγόρησε και το ΚΚΕ ότι με την αποχώρησή του, κάνει εύκολη τη ζωή των κυβερνητικών. Ο κ. Τσίπρας κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε τις πιέσεις που της ασκήθηκαν: "Αποδείξατε ότι είστε ερασιτέχνες να υπερασπιστείτε τη χώρα και τα συμφέροντα των εργαζομένων, αποδειχθήκατε επαγγελματίες στο να εξαπατάτε το λαό".

Απαντώντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι κατάλαβε για πρώτη φορά ότι "υπάρχει άγνοια της πραγματικότητας.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται που βρίσκεται η χώρα, δεν θέλει να καταλάβει".

"Δεν κάνω αβάντα στον Παπανδρέου, αλλά στην Ελλάδα- διαφωνούμε με τον κορμό των μέτρων αλλά πρέπει να συναινέσουμε, χρειάζεται σοβαρότητα", είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. "Ο ΛΑΟΣ δεν υπονομεύει τον Παπανδρέου που δίνει μάχη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στηρίζει τον Παπανδρέου", πρόσθεσε.

"Τα νέα οικονομικά μέτρα έχουν στόχο να σώσουν το καπιταλιστικό σύστημα με παράλληλη κατάλυση των κατακτήσεων των εργαζομένων", τόνισε στον Flash 96η Αλέκα Παπαρήγα. Χαρακτήρισε πυξίδα και για τον ιδιωτικό τομέα, την περικοπή μισθών στο δημόσιο.

Ο γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατηγόρησε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ότι εναλλάσσουν τα ίδια επιχειρήματα. Καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ αβαθή πολιτική, ενώ χαρακτήρισε το ΛΑΟΣ ντουντούκα του κεφαλαίου και του ρατσισμού.
nooz.gr

Read more...

Ένταση στο κέντρο- Τραυματίες Παναγόπουλος και Γλέζος

Ένταση έξω από τη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής. Επίθεση από διαδηλωτές δέχθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, την ώρα που ξεκινούσε να απευθύνει χαιρετισμό από το βήμα που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Ο κ. Παναγόπουλος δέχθηκε αρχικώς επίθεση με γιαούρτια και άλλα αντικείμενα, ενώ στη συνέχεια διαπληκτίστηκε με διαδηλωτές. Από την ένταση που ακολούθησε τραυματίστηκε και ο Μ. Γλέζος από χημικά των ΜΑΤ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε πρώτη φάση στο ιατρείο του Κοινοβουλίου, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός". Επίθεση δέχθηκαν δύο ακόμα συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, καθώς και δημοσιογράφοι που κατέγραφαν το γεγονός. Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων καταδίκασαν την επίθεση. Για δολοφονική επίθεση εναντίον στελεχών της κάνει λόγο η ΓΣΕΕ.

Την ίδια ώρα, βουλευτές και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησαν πανό στον Άγνωστο Στρατιώτη, μπροστά στη Βουλή που ανέγραφε: "Ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση". Μετά από παρέμβαση της αστυνομίας, το πανό κατέβηκε.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν, τραυματίστηκε και ο Μ. Γλέζος όταν άνδρας των ΜΑΤ εκτόξευσε χημικά στο πρόσωπο του από κοντινή απόσταση. Ο κ. Γλέζος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

Ακολούθησε αναταραχή και οι δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, όταν έκαναν στην πλατεία Συντάγματος έκαναν την εμφάνιση τους κουκουλοφόροι, οι οποίοι συνεπλάκησαν με άνδρες των ΜΑΤ.

Ακολούθησε εισβολή κουκουλοφόρων
μέσα στο παλιό Αρσάκειο στη συμβολή των οδών Πεσμαζόγλου και Πανεπιστημίου, όπου βρισκόταν μικρός αριθμός ανδρών των ΜΑΤ, από τους οποίους απέσπασαν τις ασπίδες και κράνη. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και ακολούθησαν συμπλοκές σώμα με σώμα. Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε και σε συλλήψεις.

Η πορεία κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Εργασίας, επί της Πειραιώς. Στην διαδήλωσε παρεισέφρυσαν εκ νέου κουκουλοφόροι, οι οποίοι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του "καταδικάζει τη δράση των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών και τη χρήση χημικών κατά του Μ. Γλέζου και εκφράζει τη διαφωνία του με όσα διαδραματίστηκαν στο Σύνταγμα σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ. Η καταδίκη των θέσεων και του ρόλου της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πρέπει να είναι με πολιτικά μέσα".

Κατά τη διάρκεια της έντασης οι εύζωνες στον Άγνωστο Στρατιώτη έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τα φυλάκια- επέστρεψαν όταν εκτονώθηκε η ένταση.

nooz.gr


Read more...

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Απο EΘΝΟΣ

Η κυβέρνηση διαθέτει πλέον και γραπτό... «σαβουάρ βιβρ». Στην τρίτη εντός της εβδομάδας συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις του Χ. Παμπούκη για τον κώδικα δεοντολογίας των υπουργών και την αντιμετώπιση της πολυνομίας, που παρουσίασε αποκλειστικά το «Εθνος» την περασμένη Δευτέρα...


Το δεύτερο θέμα αποτέλεσε αντικείμενο ανταλλαγής παρατηρήσεων μεταξύ των νομομαθών της κυβέρνησης (Χ. Παμπούκης - Ευ. Βενιζέλος - Χ. Καστανίδης), καθώς κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε μία δέσμη 17 προτάσεων για τον περιορισμό της πολυνομίας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανασυγκρότηση της ΚΕΚ ως Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Νομοθεσίας (ΚΕΚΗΝ), τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής αναμόρφωσης του δικαίου στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και τη σύσταση σε κάθε υπουργείο μίας και μόνο διαρκούς νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Υποστήριξε, ακόμη, την ανάγκη θέσπισης ενός «Νομικού Κτηματολογίου», που θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Το πρώτο εγκρίθηκε, επισημάνθηκε, όμως, «ευγενικά» από αρκετούς υπουργούς πως «δεν είναι σωστό να λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου ένα γραφείο που θα αξιολογεί τα δώρα που θα δεχόμαστε»!

«Να τα απαγορέψουμε εντελώς», είπε ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας την... «αντίδραση» του Ευ. Βενιζέλου ο οποίος ζήτησε να εξαιρεθούν τα βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, από εδώ και πέρα οι υπουργοί οφείλουν να αποφεύγουν τις διαρροές, την κριτική στους συναδέλφους τους και να δηλώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου κάθε υπόθεση στην οποία εμπλέκονται και η οποία μπορεί να έχει πολιτικό αντίκτυπο.

fimotro

Read more...

ANTIΘΕΤΗ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


Απο Enet.gr

Αρνητική είναι η κοινή γνώμη στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Σκάι. Το 76% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 68% των συνταξιούχων αντιτίθενται στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση...


Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 72% είναι αρνητικό στην περικοπή του 13ου - 14ου μισθού, όπως αρνητικό είναι το 74% στο πάγωμα των συντάξεων και το 78% στην αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Ωστόσο θετικό εμφανίζεται το 82% των ερωτηθέντων στην επιβολή φόρου στα είδη πολυτελείας, όπως επίσης θετικό είναι το 65% των πολιτών στην επιβολή φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα.

Επιπλέον ένας στους δύο λέει ναι στην περικοπή επιδομάτων του Δημοσίου, ενώ το 68% αντιτίθεται στην αύξηση του ΦΠΑ.

Το 90% των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα αντιτίθεται στην περικοπή των επιδομάτων.

Το 78% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση πιστεύει ότι τα μέτρα θα εφαρμοσθούν παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο των κοινωνικών αντιδράσεων, το 62% εκτιμά ως πολύ πιθανό το ξέσπασμα κοινωνικών αντιδράσεων.

Μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων εκτιμάται από το 61% όσων ψηφίζουν το κόμμα της Ν.Δ, ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 51% πιστεύει ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή κάτι που πιστεύει και το 90% των ψηφοφόρων της αριστεράς.

Οι πολίτες κρίνουν επίσης και την κριτική των Γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης προς την Ελλάδα. Το 67% θεωρεί άδικη την κριτική και το 22% δίκαιη.

Αρνητική εικόνα σε ποσοστό 64% έχουν οι πολίτες για την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και θετική το 25%.

Θετική εικόνα σε ποσοστό 57% έχουν οι Έλληνες για τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και αρνητική το 28%. Αρνητική εικόνα (50%) έχουν οι πολίτες για τον Όλι Ρεν και θετική μόλις το 27% των ερωτηθέντων.

Οι ερωτηθέντες προτιμούν η Ελλάδα να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΕΕ σε ποσοστό 53% και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ποσοστό 12%.

fimotro

Read more...

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Προκλητική επιστολή απευθύνει στον Έλληνα πρωθυπουργό η γερμανική εφημερίδα Bild την ημέρα της επίσκεψής του στο Βερολίνο, οξύνοντας την αντιπαράθεση για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας...


Η Bild κάνει μία σύγκριση Ελλάδας-Γερμανίας και λέει στον κ. Παπανδρέου: «Είστε στη Γερμανία, μία χώρα πολύ διαφορετική από τη δική σας».

«Εδώ κανείς δεν πληρώνει χιλιάδες ευρώ σε «φιλοδωρήματα» (φακελάκια) για να εξασφαλίσει ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο. Και η Γερμανία έχει υψηλά χρέη αλλά πληρώνουμε τα οφειλόμενα, γιατί ξυπνάμε νωρίς το πρωί και εργαζόμαστε όλη την ημέρα».

Η εφημερίδα, με περίπου 12 εκατ. αναγνώστες την ημέρα, υπενθυμίζει επίσης στους Ελληνες ότι οι τουρίστες αφήνουν «πολλά λεφτά» στην Ελλάδα, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι ο προπονητής που έφερε τους Έλληνες στην κατάκτηση του Euro το 2004 ήταν Γερμανός.

«Θέλουμε να είμαστε φίλοι των Ελλήνων», καταλήγει η Bild, «γι αυτό έχουμε δώσει για τη χώρα σας 50 δισ. ευρώ από την είσοδο σας στην Ε.Ε. Όμως, φιλία σημαίνει επίσης ότι λέμε και την αλήθεια».

Η γερμανική εφημερίδα συνοδεύει την ανοικτή επιστολή με ένα γραμματόσημο με την ένδειξη «σε περίπτωση που θέλετε να απαντήσετε, δε χρειάζετε να ξοδέψετε χρήματα».

fimotro

Read more...

"ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΗΝ... ΑΚΡΟΠΟΛΗ"!


Από την Ελευθεροτυπία

«Πουλήστε τα νησιά σας και την Ακρόπολη μαζί» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Bild Zeitung, η οποία αναφέρεται στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και στα σκληρά μέτρα που έλαβε, χθες, η ελληνική κυβέρνηση. Κοστολογεί μάλιστα το σημαντικότερο μνημείο της ανθρωπότητας στα 100 δισ. ευρώ. Η εφημερίδα μάλιστα διενεργεί και ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για το εάν πρέπει η Ευρώπη να σώσει οικονομικά την Ελλάδα. Σε...
δηλώσεις του, στο ίδιο δημοσίευμα, ο Γερμανός βουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) και εκπρόσωπος της επιτροπής Οικονομικών του Γερμανικού κοινοβουλίου, Φρανκ Σέφλερ, υποστηρίζει ότι «το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πουλήσει κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητη περιουσία, για παράδειγμα ακατοίκητα νησιά».
Επίσης καλεί την καγκελάριο Μέρκελ να μην υποσχεθεί καμία οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Μάρκο Βάντερβιτς δήλωσε ότι "εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και η Γερμανία βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα. Λίγα νησιά μπορούν να κάνουν τη δουλειά".
Η Bild επισημαίνει ότι ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Αμβούργο επιδιώκει την πώληση ελληνικού ακατοίκητου νησιού προς 45 εκατομμύρια ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ξεκάθαρη δήλωση στήριξης προς την χώρα.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σέφλερ, ο κ.Δρούτσας δήλωσε: " Άκουσα επίσης τη συμβουλή ότι πρέπει να πουλήσουμε την Ακρόπολη. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις".
Το 1993 πολλοί γερμανοί βουλευτές είχαν προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση με την Ισπανία, προτείνοντας την αγορά από το Βερολίνο του νησιού Μαγιόρκα, τουριστικού προορισμού των Γερμανών.
fimotro.


Read more...

ΦΠΑ παντού εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για φόρο 21% σε ασφάλειες, ΕΛΤΑ και σχολεία

Την επέκταση του ΦΠΑ και στις τραπεζικές και ασφαλιστικές εργασίες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου που ερωτήθηκε για την πρόταση της υπουργού Οικονομίας κ. Λούκας Κατσέλη να επιβληθεί φόρος αλληλεγγύης σε όσους παρόχους υπηρεσιών δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ (ιδιωτικές κλινικές, καζίνο κλπ.) ανέφερε ότι "είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα και θα την κοιτάξουμε " αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι "με το φορολογικό νομοσχέδιο θα επεκταθεί η επιβολή του ΦΠΑ σε όλους αυτούς τους παρόχους εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες".

Στη λογική "ΦΠΑ και ταμειακές παντού" προβλέπεται η επέκταση του φόρου σε οικονομικές δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται, όπως είναι οι δικηγόροι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι. Θα εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ μόνο τα μπλοκάκια και όποια απασχόληση "υποκρύπτει" αποδεδειγμένα "εξηρτημένη" μισθωτή εργασία.

Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν όμως "παράθυρο" και για την επιβολή ΦΠΑ:

– σε τραπεζικές εργασίες (καταθέσεις, πληρωμές, μεταφορές καταθέσεων κ.λπ)

– στην παροχή υπηρεσιών από τα ΕΛΤΑ

– σε ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες

– σε εργασίες που αφορούν μετοχές ΑΕ, μερίδια, ομολογίες και λοιπούς τίτλους

– στη χορήγηση και διαπραγμάτευση πιστώσεων

– στην εκπαίδευση

- στην παροχή νερού (μη εμφιαλωμένου)

- στις δραστηριότητες εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης

Στο απυρόβλητο φαίνεται πως θα μείνουν τελικώς γιατροί, οδοντίατροι, μαίες, νοσοκόμοι, νοσοκομεία, κλινικές, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές, αλλά ακόμα

– σε συγγραφείς και καλλιτέχνες

– σε μισθώσεις ακινήτων κ.λπ.
protothema.gr


Read more...

Απεργία στα μέσα μεταφοράς - στάση εργασίας από ΑΔΕΔΥ


Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα παραμένουν από τα ξημερώματα και για 24 ώρες όλα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο Προαστιακός και το Τραμ, ενώ αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα για αύριο δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ.

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι τεχνικοί του ΟΑΣΑ.

Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει σήμερα και η Θεσσαλονίκη από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΣΘ, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν κατά τις παραπάνω ώρες στάση εργασίας.

Μ[εγάλη αναστάτωση αναμένεται να παρατηρηθεί και στις αεροπορικές μεταφορές, λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στη στάση εργασίας - 12 το μεσημέρι έως 4 το απόγευμα - που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι τις ώρες εκείνες δεν πρόκειται να γίνει καμία απολύτως πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Για το λόγο αυτό, καλό θα είναι όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν την Παρασκευή αεροπορικώς να επικοινωνούν με τις εταιρίες, γιατί θα επηρεαστούν οι πτήσεις πριν και μετά τη στάση εργασίας.Η Οlympic Air ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να ματαιώσει 16 πτήσεις εσωτερικού και μία εξωτερικού, ενώ αλλάζει η την ώρα αναχώρησης σε 12 πτήσεις εσωτερικού και 8 εξωτερικού. Από την πλευρά της η Aegean Airlines ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να ματαιώσει 6 πτήσεις και να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 20 σκέλη πτήσεων εσωτερικού και 34 εξωτερικού.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες κινητοποιήσεις, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν σε κατάργηση των Σ.Σ.Ε. για μια τριετία τουλάχιστον και δραστική περικοπή του εισοδήματός τους.

Στο απεργιακό μέτωπο συμμετέχουν με 24ωρη απεργία δάσκαλοι και καθηγητές.

24ωρη απεργία έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ΕΡΤ και ΑΠΕ, ενώ δύωρη στάση εργασίας 10:00 έως 12:00 θα πραγματοποιήσουν οι δημοσιογράφοι σε όλα τα μέσα.

Στο πεδίο των διαδηλώσεων, κλειστή παραμένει η Πανεπιστημίου από τη συγκέντρωση απολυμένων της Ολυμπιακής στο Λογιστήριο του Κράτους. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει το μεσημέρι στο Σύνταγμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
nooz.gr

Read more...

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ... ΣΕΡΒΙΡΙΣΤΗΚΕ ΜΟΝΟΣ!


Ρεπορτάζ : Αχιλλέας Χεκίμογλου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Η γραμμή για τις περικοπές αποδοχών στο Δημόσιο πέρασε de facto και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Η επέκταση των μειώσεων σε μισθούς, δώρα και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησε, μάλιστα, λίγες ώρες πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής ανακοινώσει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Βήματος», δύο ώρες πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμα που «πάγωσε» την Ελλάδα, μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας, στους κλάδους του εμπορίου και της...
κλωστοϋφαντουργίας που βρίσκονται σε κρίση, κάλεσαν τους εργαζομένους σε αυτές να δεχθούν μειώσεις σε μισθούς, δώρα, αλλά και στις ημέρες εργασίας.
Με επιχειρήματα όπως «δεν βλέπετε τι γίνεται, δεν πάμε καλά» και «δεν βγαίνω», σειρά εταιρειών έριξε το πρώτο τουβλάκι του «ντόμινο» του... 30%, που αναμένεται να οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή των από δεκαετίες δεδομένων εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, ακολουθώντας το παράδειγμα του δημοσίου τομέα. Ουσιαστικά, οι κλάδοι που έχουν ήδη πληγεί περισσότερο από όλους από την κρίση, που ξεκίνησε στη χώρα μας το φθινόπωρο του 2008, όπως η κλωστοϋφαντουργία, το χονδρεμπόριο- λιανεμπόριο, η βιομηχανία και οι κατασκευές, οδηγούνται σε de facto επέκταση των μέτρων της κυβέρνησης και στους δικούς τους χώρους εργασίας, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλες- λιγότερο λαβωμένες από την ύφεση- επιχειρήσεις.
Τα μηνύματα που στέλνονται στην αγορά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εδώ και αρκετό καιρό έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους - από τους λογιστές ως τους βιομηχάνους- καθώς άπαντες φοβούνται την «εξαφάνιση» του ρευστού από την αγορά και υιοθετούν τις πλέον συντηρητικές τακτικές, ανοίγοντας σκονισμένα βιβλία οφειλών και ζητώντας χρωστούμενα ετών, ακόμη και μικροποσά!
Επίσης, δεν πρέπει να λησμονείται ότι η περικοπή ενός και πλέον μισθού στον δημόσιο τομέα και η διαφαινόμενη βαθμιαία επέκταση των εν λόγω μέτρων και στον ιδιωτικό πραγματοποιούνται παραλλήλως με την κρισιμότερη ίσως διαπραγμάτευση για την κατάρτιση της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή παρόμοιων μέτρων και για τις επιχειρήσειςμέλη του.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χ. Κυριαζής στην προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, άφησε ανοιχτό το αίτημα της επέκτασης των σκληρών αποφάσεων για την περικοπή δώρων, επιδομάτων αδείας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε κλάδους που βρίσκονται σε κρίση. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι περίπου 50.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται «στο κόκκινο» και απειλούνται με κλείσιμο.
Ατομικές συμβάσεις
Αυτή η πρακτική, ποντάροντας στον άμεσο κίνδυνο της ανεργίας που αισθάνονται χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, κινδυνεύει να οδηγήσει σε de facto εξατομίκευση των αμοιβών και σε πλήρη κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είτε με τη συγκατάθεση του εργαζομένου είτε υπό την απειλή της απόλυσης. «Πρόκειται περί απόπειρας επέκτασης των κυβερνητικών μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα κατά παρέκκλιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» σχολιάζει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ΣάββαςΡομπόλης. Στον ιδιωτικό τομέα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρουσιάστηκε δριμύτατη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με την εφαρμογή μιας σειράς σκληρών μέτρων:
* Ολιγοήμερη απασχόληση, μετατροπή συμβάσεων από μόνιμο σε προσωρινό χαρακτήρα, εκ περιτροπής εργασία, υπεργολαβίες και άλλα. Ενδεικτικό, άλλωστε, παράδειγμα αποτελούν αρκετές βιοτεχνίες της χώρας όπου οι ίδιοι οι υπάλληλοι, προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους, συμφώνησαν σε εικονική απόλυση, κράτησαν τη δουλειά τους και πήραν μάλιστα επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ! Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ υπερβαίνει τις 740.000 και το επίσημο ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 11%, και ανεβαίνει μήνα με τον μήνα.
fimotro


Read more...

ΜΕ ΚΑΠΕΛΟ 300 ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)

Σε μια διπλωματική κίνηση στη «σκακιέρα» που έχει στηθεί μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, αναφορικά με την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της χώρας, προχώρησε χθες η κυβέρνηση εκδίδοντας ένα 10ετές κοινοπρακτικό ομόλογο. Το Δημόσιο δανείστηκε το ποσό που ήθελε να δανειστεί (5 δισ. ευρώ με τις προσφορές να πλησιάζουν τα 16 δισ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι πλήρωσε για μία ακόμα φορά πανάκριβα («καπέλο» 3 ποσοστιαίες μονάδες, ή 300 μονάδες βάσης) για να το πετύχει. Ομως, με...
τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση απέδειξε τόσο ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, όσο και την αναγκαιότητα κοινοποίησης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, για να μειωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας, ενόψει και των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο ομόλογό του.
Μέσω των 10ετών ομολόγων, το Δημόσιο άντλησε 5 δισ. ευρώ, πληρώνοντας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σχέση με ό,τι πληρώνουν κατά μέσο όρο οι χώρες της Ευρωζώνης για να δανειστούν μέσω 10ετών τίτλων. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι σε σχέση με την κοινοπρακτική έκδοση των 5ετών τίτλων του Ιανουαρίου, το «καπέλο» χθες ήταν μικρότερο, αφού τότε είχε ανέλθει στο 3,5%.
Η απόδοση των χθεσινών 10ετών ομολόγων έφτασε στο 6,38%, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο των τελευταίων τουλάχιστον 5 χρόνων, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με τόκους ύψους 319 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, στα επόμενα 10 χρόνια το Δημόσιο θα καταβάλει πάνω από 3,1 δισ. ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό το πόσο ακριβά δανείζεται η Ελλάδα, αρκεί να σημειωθεί ότι αν η Ιρλανδία προχωρούσε χθες στην άντληση 5 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων, τότε για τα επόμενα δέκα χρόνια θα κατέβαλε τόκους 2,3 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα στοχεύει σε πρώτη φάση στο να πέσει η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών, στα επίπεδα του spread της Ιρλανδίας.
Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Χριστοδούλου υποστήριξε ότι με τη χθεσινή έκδοση η Ελλάδα «κατάφερε να ξαναβγεί στην αγορά και να ανακτήσει την αξιοπιστία της». Σημείωσε μάλιστα ότι μετά την επιτυχημένη εξέλιξη της έκδοσης, το spread θα αρχίσει να μειώνεται, ενώ για την περαιτέρω μείωσή του ευελπιστεί σε μία εκδήλωση περαιτέρω υποστήριξης από την Ευρώπη.
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως το Δημόσιο θα προχωρήσει σε άλλη μία ή δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις και μετά θα επιλέξει τον δρόμο των επανεκδόσεων ομολόγων. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προετοιμάζεται για έκδοση ομολόγου σε ξένο νόμισμα (δολάριο ή γιεν), και το road show σε ΗΠΑ και Ασία θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μετά τις 16 Μαρτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι λιγότερο από το 25% της έκδοσης (περίπου 1,2 δισ. ευρώ) πήραν ελληνικά χαρτοφυλάκια, ενώ το υπόλοιπο πήγε σε ξένα «χέρια». Πάντως, ο κ. Χριστοδούλου ξεκαθάρισε ότι τα 10ετή ομόλογα τα αγόρασαν τελικοί επενδυτές «καλής ποιότητας» (κυρίως ασφαλιστικές εταιρείες 24,5%, αμοιβαία κεφάλαια 40% και τράπεζες 24%) και όχι hedge funds (πήραν περίπου 1% της έκδοσης), που θα μπορούσαν να κερδοσκοπήσουν.
Επίσης, ελληνικό χρέος δεν αγόρασαν χθες μόνο οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν μικρό μέρος από τα 5 δισ. ευρώ. Συνολικά, στο βιβλίο προσφορών καταγράφηκαν περισσότεροι από 400 επενδυτές, ενώ στη Γερμανία κατέληξε το 14%, στη Μεγάλη Βρετανία επίσης 14%, στην Ασία και τη Σκανδιναβία από 8%, στη Γαλλία 7,5% και στην Ιταλία 4%.
Ο κ. Α. Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σημείωσε χθες πως η επιτυχημένη έκβαση της έκδοσης έδειξε ότι η πρώτη αντίδραση των αγορών στα νέα μέτρα της Ελλάδας είναι «απόλυτα θετική».
Αναλυτές της αγοράς ανέφεραν χθες ότι το οικονομικό επιτελείο έπραξε «σωστά» που προχώρησε σε δανεισμό μία μέρα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων και μία μέρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Και στηρίζουν την άποψη αυτή στο γεγονός ότι «με την έκδοση τέσταραν την αγορά και έφυγαν κάποιες αβεβαιότητες που υπήρχαν.
Δείχνει ότι η χώρα μπορεί να έχει κάποια σχετική αυτοπεποίθηση πλέον», όμως επισημαίνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν «από το εάν οι Ευρωπαίοι θα αφήσουν να εννοηθεί κάποιας μορφής στήριξη τις επόμενες μέρες». Μάλιστα, υπενθύμισαν ότι ένα από τα κριτήρια ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν να έχει spread κάτω των 200 μονάδων βάσης, σημειώνοντας ότι και τώρα πρέπει να δώσουν δείγματα γραφής ότι η Ευρωζώνη είναι ενιαία.
Οι ίδιοι αναλυτές προσθέτουν ότι «για κάθε ποσό που μπαίνει στο ταμείο, μειώνεται το ποσό που έχεις να δανειστεί, άρα μπορούν να μας στριμώξουν λιγότερο». Από τις αρχές του έτους μέχρι τώρα, το Δημόσιο έχει αντλήσει 18,6 δισ. ευρώ. Για το 2010, η Ελλάδα χρειάζεται να δανειστεί 53 δισ. ευρώ (34,4 δισ. ευρώ επιπλέον), ενώ είναι «κοινό μυστικό» πλέον ότι στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ.
fimotro


Read more...

Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ Ι.Χ.


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους αγοραστές αυτοκινήτων εργοστασιακής αξίας άνω των 17.000 ευρώ μετά την επιβολή φόρου πολυτελείας από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί και δημοσιεύει «Το Βήμα», για ένα αυτοκίνητο που έχει εργοστασιακή αξία 17.000 ευρώ, δηλαδή πωλείται προς περίπου 30.000 ευρώ, με την... επιβολή της νέας φορολογίας θα προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση 2.000 ευρώ. Για εργοστασιακή αξία 22.000 ευρώ η επιπλέον επιβάρυνση θα είναι 2.500 ευρώ. Αυτό διότι ο φόρος πολυτελείας αντιστοιχεί στο 10% της εργοστασιακής αξίας και επ΄ αυτής υπολογίζεται και ο νέος αυξημένος ΦΠΑ 21%. Για αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας από 22.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής πολυτελείας ανέρχεται σε 20%, ενώ για οχήματα εργοστασιακής αξίας άνω των 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 30%. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, «η ανάγκη λήψης έκτακτων φορολογικών μέτρων για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας είναι αναμφισβήτητη και όλοι οι φορείς πρέπει να συνταχθούν στην κατεύθυνση αυτή με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ωστόσοη επιβολή φορολογίας στα μεσαία και μεγαλύτερα αυτοκίνητα δυστυχώς έρχεται σε αντίθεση με την επιδίωξη για αύξηση των φορολογικών εσόδων,αφού είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναλογικά μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων και άρα τελικά σε απώλεια δημοσιονομικών εσόδων». Ο ΣΕΑΑ υπενθυμίζει ότι η φορολογία στην αγορά και στη χρήση του αυτοκινήτου έχει δεχθεί συνεχείς αυξήσεις τους τελευταίους μήνες, ενώ πλέον το αυτοκίνητο καλείται να συνεισφέρει σχεδόν 9% των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού, ίσως το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Εναντι όλων αυτών και επίσης προς αποφυγή περαιτέρω συρρίκνωσης μιας αγοράς που απασχολεί πανελλαδικά περισσότερους από 30.000 εργαζομένους προτείνεται η επείγουσα επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μέτρου και σε κάθε περίπτωση η πολύ προσεκτική επιλογή των ορίων/κλιμακίων επιβολής του φόρου πολυτελείας.
Σημειώνεται για παράδειγμα ότι ο «πήχης» των 17.000 ευρώ χονδρικής αξίας για την επιβολή του φόρου σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζει τα «πολυτελή» αυτοκίνητα, αφού υφίστανται πολλές περιπτώσεις τέτοιων αυτοκινήτων, λιανικής αξίας περίπου 30.000 ευρώ, που καλύπτουν συνήθεις ιδιωτικές ανάγκες (π.χ. αυξημένοι χώροι για τη μετακίνηση οικογενειών, αυτοκίνητα ικανά για υπεραστική μετακίνηση κτλ.). Δεν πρέπει επίσης να υποτιμάται το γεγονός ότι η επιβολή φορολογίας 30% στα αυτοκίνητα μεγάλης αξίας δεν είναι η πρώτη που εφαρμόζεται σε αυτή την κατηγορία οχημάτων, αλλά έρχεται να προστεθεί στη φορολογία 50% του τέλους ταξινόμησης και στη φορολογία 21% ΦΠΑ, άρα οδηγεί σε συνολική φορολογία 101% επί της εισαγωγικής αξίας.
Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων επισημαίνει ότι πρέπει επειγόντως να τεθούν μεταβατικές διατάξεις για τη μη εφαρμογή του φόρου πολυτελείας στα αδιάθετα αποθέματα και στα αυτοκίνητα που τελούν υπό παραγγελία από πελάτες, ενώ άμεση διόρθωση χρειάζεται η εκ παραδρομής υπαγωγή στον νέο φόρο των αγροτικών αυτοκινήτων και των αυτοκινήτων των πολυτέκνων.

fimotro

Read more...

ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΕΡΙΟ...


Ρεπορτάζ : Γ. Πουλερές - Γ. Χάτσιος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Υπεγράφησαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι συμφωνίες για τη σύσταση των εταιρειών που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εμπορική εκμετάλλευση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου ΙGΒ, με αφετηρία την Κομοτηνή και κατάληξη τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Oι συμφωνίες υπεγράφησαν παρουσία της...
υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, του Βούλγαρου υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας Τράιτσο Τράικοφ και του υφυπουργού Ενέργειας της Ιταλίας Στέφανο Σάλια.
Όπως είπε η κ. Μπιρμπίλη, στόχος είναι η κατασκευή του έργου- προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ θα είναι κοινοτική συμμετοχή- να αρχίσει εντός του 2010 και να ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια.
Ακόμη επεσήμανε ότι ο αγωγός ΙGΒ σε συνδυασμό με τον ελληνοϊταλικό αγωγό (που βρίσκεται ήδη στο στάδιο κατασκευής) ενισχύει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε έναν τόνο αισιοδοξίας, ένα μήνυμα αναπτυξιακό μέσα στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα». Μέσω του αγωγού ΙGΒ θα μπορεί να διοχετευθεί αέριο στη Ρουμανία και την Ουγγαρία, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή δύο ακόμη διασυνδετικών αγωγών μεταξύ Βουλγαρίας- Ρουμανίας και μεταξύ Ρουμανίας- Ουγγαρίας, ανάλογης δυναμικότητας με τον ΙGΒ. Οι διασυνδέσεις αυτές αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για την εισαγωγή ποσοτήτων αραβικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, διαφοροποιώντας ουσιαστικά τις εισαγωγές της περιοχής.
Για τον Μπουργκάς
Ερωτηθείσα σχετικά με τις εξελίξεις στον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι «αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως πολύ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Ρωσία».
Η πρώτη από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούσε τη σύσταση της εταιρείας Αsset Company, με έδρα τη Σόφια, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού. Σε αυτή συμμετέχουν με ποσοστό 50% η βουλγαρική ΒΕΗ (Βulgarian Εnergy Ηoldings) και με 50% η ελληνοϊταλική κοινοπραξία ΙGΙ/ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, που ελέγχεται από τη ΔΕΠΑ (50%) και την ιταλική Εdison (50%).
Η δεύτερη συμφωνία αφορούσε την ίδρυση εμπορικής εταιρείας με έδρα την Αθήνα, η οποία θα έχει την ευθύνη της εμπορικής διαχείρισης. Σε αυτή συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η ΒΕΗ με 35% καθεμία, όπως και η ιταλική Εdison με 30%.
fimotro


Read more...

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΝΤΟΜΙΝΟ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Απεργιακό μπλακάουτ σήμερα, με χειρόφρενο σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην απεργία θα συμμετάσχουν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά θα εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά. Τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προαναγγέλλουν μπαράζ νέων απεργιακών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Η ΑΔΕΔΥ εξετάζει να μεταφέρει την απεργία που... είχε προκηρύξει για τις 16 Μαρτίου, στις 11 του μήνα που έχει ήδη προκηρύξει γενική απεργία η ΓΣΕΕ. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων καταγγέλλουν ότι με τα νέα μέτρα επέρχεται αναδρομική μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, εκτός από την απώλεια δύο μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστικών στελεχών Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων Αττικής, αποφασίστηκαν τα εξής: ● Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη και ριζική διαφωνία τους στα άδικα, μονομερή οικονομικά μέτρα που επιβαρύνουν δραματικά τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες, τους έχοντες και κατέχοντες.
● Τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία θα διογκωθούν ανησυχητικά, ενώ η βύθιση στην ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας είναι προ των πυλών.
Κατάργηση των συμβάσεων
Θα πρέπει να τονιστεί ότι, εκτός από το μαχαίρι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με το νομοσχέδιο καταργούνται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου οι συλλογικές και ατομικές συμβάσεις για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, καθώς το πακέτο των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει μείωση κατά 7%, σε μόνιμη βάση, του συνόλου των αποδοχών τους! Το μέτρο αφορά τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, αλλά και όσους εργάζονται σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ανώνυμες εταιρείες, εφόσον το Δημόσιο διατηρεί σε αυτές πλειοψηφικό ποσοστό άνω του 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Αφορά, δηλαδή, τους εργαζομένους στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενος, για παράδειγμα, της ΔΕΗ που έπαιρνε έως τώρα 2.000
ευρώ τον μήνα θα δει τον μισθό του να μειώνεται σε 1.860 ευρώ. Η μείωση που θα δουν οι υπάλληλοι στην επόμενη μισθοδοσία τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, γιατί το μέτρο εφαρμόζεται αναδρομικά από 1.1.2010. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «τα ποσά που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2010 μέχρι την εφαρμογή του νόμου παρακρατούνται από τη μισθοδοσία των επόμενων της ψήφισης του νόμου αυτού μηνών ως εξής: ● για ποσά μέχρι 150 ευρώ, εφάπαξ ● για ποσά μέχρι 300 ευρώ, σε δύο μηνιαίες δόσεις ● για ποσά μέχρι 600 ευρώ, σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις ● για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ, σε έξι μηνιαίες δόσεις και ● για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.
Για τους δημοσίους υπαλλήλους, εκτός από την περικοπή του δώρου Πάσχα, των Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, έρχεται και «ψαλίδι» 12% σε όσα επιδόματα δεν έχουν προνοιακό χαρακτήρα. Έτσι, νεοεισερχόμενος υπάλληλος στο Δημόσιο θα έχει απώλειες 660 ευρώ τον χρόνο λόγω των περικοπών στον 13ο και τον 14ο μισθό και επιπλέον απώλεια 48 ευρώ τον χρόνο από τις περικοπές στα επιδόματα.
Φοβούνται παρατεταμένη ύφεση
«Πολύ σκληρά, που αναιρούν κατακτήσεις ετών» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Γιάννης Αλαβάνος τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, «η οικοδομική δραστηριότητα αναμένεται ότι θα παγώσει και θα καταρρεύσει την επόμενη διετία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα».
Αν είχαν ληφθεί ηπιότερα μέτρα από τον περασμένο Οκτώβριο, θα είχαμε αποφύγει αυτή τη βίαιη επιδρομή στα εισοδήματα, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Πελοπίδας Καλλίρης.
fimotro


Read more...

ΚΡΑΥΓΕΣ ΚΑΙ... ΣΤΗΡΙΞΗ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τζάθας - Μαρία Νταλιάνη

Με κριτική για τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων αλλά και γκρίνια για το κατά πόσο τα μέτρα συνάδουν με την ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ υποδέχτηκαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τα μέτρα-σοκ που προανήγγειλε η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε...
ότι ναι μεν «τα μέτρα είναι μόνιμα», όμως άνοιγε κι ένα παράθυρο ελπίδας λέγοντας ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση και στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου θα μπορέσει να δώσει πίσω ένα μέρος. Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε τα πιο δύσκολα, τα πιο δραστικά μέτρα. Αν δεν τα παίρναμε, το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε, θα μπαίναμε σε πρωτόγνωρη ύφεση. Δεν υπάρχει άλλη στρατηγική για τη χώρα σήμερα, κι όσοι λένε το αντίθετο είτε εν γνώσει τους λένε πράγματα που δεν ισχύουν, είτε κοροϊδεύουν τους πολίτες».
Στην ίδια συνεδρίαση αλλά και νωρίτερα στο ΚΤΕ Οικονομίας οι ελάχιστοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι πήραν τον λόγο δήλωσαν ότι στηρίζουν τα μέτρα, όμως στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν αναλυτικά σε πολλά σημεία που αφορούν τόσο την αποτελεσματικότητά τους όσο και την ανάγκη να συνδυαστούν με άλλες κινήσεις ώστε να αναστραφεί το κλίμα της ανασφάλειας, της απαισιοδοξίας και της αδικίας στην κοινωνία.
Το φορολογικό
Βουλευτές όπως ο Ανδρέας Μακρυπίδης μίλησαν για την αναγκαιότητα να έρθει γρήγορα το φορολογικό νομοσχέδιο «γιατί μέχρι στιγμής έχουμε μονοπωλήσει την πολιτική μας με εισπρακτικά μέτρα», ενώ χτύπησε καμπανάκι για την καθυστέρηση στελέχωσης του εισπρακτικού μηχανισμού, λέγοντας «τον Ιούνιο θα κριθεί το πρόγραμμα στα έσοδα και τότε τι θα τους πείτε; Θα έχω έσοδα τον Οκτώβριο; Πέταξε το πουλάκι»!
«Δυστυχώς τα μέτρα είναι αναγκαία, αν τα είχαμε πάρει και νωρίτερα ίσως ήταν καλύτερα», τόνισε η Βάσω Παπανδρέου, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία επισήμανε ότι η κρίση είναι ευκαιρία ώστε «η χώρα να μην αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή αλλά προς μίμηση όπως ήταν πριν». Τόνισε όμως ότι τα μέτρα πρέπει άμεσα να συμπληρωθούν με αναπτυξιακά μέτρα, «γιατί πάμε σε έναν φαύλο κύκλο», και κάλεσε την κυβέρνηση να καθορίσει με σαφήνεια τον προγραμματισμό του έργου της, «αλλιώς θα έχουμε τεράστια ανεργία και ύφεση και θα απειληθεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας». Νωρίτερα στο ΚΤΕ Οικονομίας η κ. Παπανδρέου εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων, λέγοντας ότι «είναι ακόμα επισφαλής».
Ο Γιώργος Φλωρίδης αναρωτήθηκε «αν το κόμμα θα στηρίξει τα μέτρα», ο Χρ. Μαγκούφης είπε ότι «είναι ενάντια στην ιδεολογική μας ταυτότητα αλλά τα μέτρα είναι αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας», ενώ η Αφροδίτη Καραθανάση επανέλαβε ότι τα μέτρα είναι άδικα αλλά δυστυχώς αναγκαία και κάλεσε τους συναδέλφους της να αναλογιστούν πως «τα προνόμια της δικής σας και της δικής μου γενιάς δεν θα περάσουν στα παιδιά μας».
Σε «προβλήματα συνείδησης» αναφέρθηκε και ο Χρήστος Αηδόνης, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούκος σημείωσε ότι «όταν βάζεις τέτοια μέτρα στις ΔΕΚΟ γιατί να μη διαπραγματευτεί και ο ΣΕΒ μεθαύριο ανάλογα μέτρα», προειδοποιώντας ότι γίνεται παρέμβαση και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις του ιδιωτικού τομέα. Χρωστάμε 300 δισ.
Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού επανέλαβε ότι «φτάσαμε ώς εδώ γιατί χρωστάμε παρά πολλά- 300 δισ.- και κάθε μήνα παράγουμε νέα ελλείμματα», είπε ότι τα πάνω από 54 δισ. που χρειάζεται να δανειστεί η Ελλάδα φέτος πηγαίνουν:
20 δισ. για το έλλειμμα και άλλα 13 δισ. για τόκους, 2 δισ. για εξοπλιστικά και 20 δισ. για πληρωμές χρεολυσίων. «Τα νούμερα τα ξέρει όλος ο κόσμος και μάλιστα με εντυπωσιάζει η προσοχή και η λεπτομέρεια με την οποία μάς παρακολουθούν», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και στέλνοντας σήμα στις αγορές τόνισε πως «όσοι δανείζουν την Ελλάδα δεν θα χάσουν τα λεφτά τους».
fimotro


Read more...

ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΚΑΠΕΛΑ ΣΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Αγρια κερδοσκοπία πυροδότησε η δεύτερη, σε λιγότερο από έναν μήνα, αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, με την τιμή της βενζίνης να «πετάει» κοντά στο 1,50 ευρώ, ακόμη και μέσα στην Αθήνα. Εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση που επικρατεί πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλοί πρατηριούχοι...
επέβαλαν καπέλο 10-12 λεπτά το λίτρο- όσο δηλαδή και η επιβάρυνση από την αύξηση του φόρου- ακόμη και στα αποθέματα που είχαν στις δεξαμενές τους και τα οποία είχαν αγοράσει πριν από την επιβολή του φόρου με χαμηλότερη τιμή!
Το νομοσχέδιο με τα μέτρα που ανακοινώθηκε την Τετάρτη ορίζει πως «η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 12 ώς 17 (όπου περιλαμβάνεται και η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα) αρχίζει από τις 4/3/2010», αλλά για όσες ποσότητες βενζινών και ντίζελ επρόκειτο να εκτελωνιστούν χθες από τα διυλιστήρια, όχι για εκείνες που προϋπήρχαν στις δεξαμενές των πρατηρίων.
Δεδομένου μάλιστα ότι η χωρητικότητα της δεξαμενής του μέσου πρατηρίου στην Ελλάδα είναι 10 κυβικά μέτρα, τότε αν ένας πρατηριούχος αγόρασε για παράδειγμα 10.000
λίτρα βενζίνης τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση των μέτρων- προκειμένου να την πουλήσει σήμερα με τον αυξημένο φόρο (9,6 λεπτά/ λίτρο)- βάζει αμέσως στην τσέπη του 960 ευρώ. Στελέχη του χώρου εκτιμούν ότι η αγορά καυσίμων δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό του εύκολου κέρδους που δημιούργησε η κυβερνητική εξαγγελία. Η λογική αυτή απέδωσε σε όσους την ακολούθησαν ποσό που σύμφωνα με την αγορά κυμάνθηκε μεταξύ 5-10 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες μόνο ώρες.
Οι ταμειακές
Αν, ωστόσο, είχαν εγκατασταθεί στα βενζινάδικα οι ταμειακές μηχανές μαζί με το σύστημα εισροών-εκροών του όγκου των καυσίμων, ο καθένας θα μπορούσε να δει τα αποθέματα που έχει στο τέλος της ημέρας στη δεξαμενή του το πρατήριο.
Στο μεταξύ, αλαλούμ προκάλεσε η στάση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μόλις χθες το μεσημέρι διευκρίνισε ότι ο νέος αυξημένος ΦΠΑ (21%) θα ισχύει τελικώς από τις 15 Μαρτίου και όχι από χθες το πρωί, όπως ανέφερε το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου. Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες επιχειρήσεων ότι δεν προλαβαίνουν εν μια νυκτί να αναπροσαρμόσουν το μηχανογραφικό σύστημά τους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μια απίστευτη σύγχυση. Εταιρείες καυσίμων που από το πρωί τιμολογούσαν τις παρτίδες που πωλούσαν με ΦΠΑ 21%, αναγκάστηκαν μετά τη διευκρίνιση του υπουργείου να κόψουν πιστωτικά και να επανεκδώσουν τα ίδια τιμολόγια. Σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα www.fuelprices.gr που συλλέγει τις τιμές, τις οποίες οι ίδιοι οι πρατηριούχοι δηλώνουν καθημερινά στο σύστημα, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αττική νωρίς χθες το πρωί ήταν 1,294 ευρώ, με αποκλίσεις από 1,119 (ελάχιστη) έως 1,479 ευρώ (μέγιστη). Στο Ηράκλειο Κρήτης μετρήθηκε έως 1,55 ευρώ, στη Θεσπρωτία έως 1,47 ευρώ και στα Δωδεκάνησα έως 1,50 ευρώ.
Κινητοποιήσεις
Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος με αφορμή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να εγκατασταθούν στα πρατήρια μόνο ταμειακές μηχανές, χωρίς το ηλεκτρονικό σύστημα έλεγχου εισροών-εκροών που είχε συμφωνηθεί να τις συνοδεύει. Στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτόν οι βενζινοπώλες μετατρέπονται «σε ομήρους των ελεγκτικών αρχών», ότι «επιδιώκεται η βίαιη έξοδος των βενζινοπωλών από το επάγγελμα για να παραδοθούν η αγορά και οι καταναλωτές στα χέρια λίγων αλυσίδων εταιρειών» και ότι «καταργείται στην πράξη ο πραγματικός έλεγχος της διακίνησης των καυσίμων».

/fimotro.

Read more...