Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Τι είπαν Παπανδρέου- Μέρκελ

Αισθήματα αλληλεγγυης, διαβεβαιώσεις ηθικής στήριξης της Ελλάδας, αλλά και σαφές μήνυμα ότι δεν τίθεται θέμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ-Παπανδρέου στο Βερολίνο. Ισως αυτό που μπορεί να κρατήσει κανείς είναι η ανησυχία της Μέρκελ για την επίθεση των κερδοσκόπων. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα. Την Κυριακή η συνάντηση Σαρκοζι - Παπανδρέου στο Παρίσι, θα ακολουθήσει η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.

Μέρκελ: Διαβεβαιώσεις αλληλεγγύης
Υπογραμμίζοντας ότι η ίδια η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη, η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τη στήριξή της στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα δείξει την αλληλεγγύη της, δίνοντας έμφαση στην παροχή τεχνογνωσίας για τον εκσυγγχρονισμό του ελληνικού κράτους. "Οι αγορές εξετάζουν και τη διαδικασία εκσυγχρονισμού του κράτους. Οι μεταρρυθμίσεις πρεπει να γίνουν πράξη γρήγορα. Πρέπει να αλλάξει η δομή του ελληνικού κράτους" ειπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

Η καγκαλάριος αναγνώρισε πάντως ότι η Ελλάδα δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις, σημειώνοντας ότι πρεπει να αποτραπούν διότι μπορεί να πλήξουν όλη την Ευρωπη., Ερωτηθείσα για τον τρόπο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ήταν μέλος της ΕΕ και θα μείνει όπως και μέλος της Ευρωζώνης.»

Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα και τα σχόλια σε βάρος της Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ αποδοκίμασε τις δηλώσεις γερμανών ευρωβουλευτών να πουλήσει η Ελλάδα την Ακροπολη ή τα νησιά της για να μειώσει το έλλειμμα. Η καγκελάριος σημείωσε πάντως ότι κανένα μέλος της κυβέρνησής της δεν προχώρησε σε σχόλια σε βάρος της Ελλάδας.

Παπανδρέου: Στενή συνεργασία
Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε την κα Μέρκελ για την ηθική και πολιτική στήριξη, σημείωσε και αυτός οτι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη, ενώ τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στενά για την καταπολέμηση της κερδοσκοπιας. Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ειπε οτι υπαρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι "για να μειώσουμε το ελλειμμα από το να πουλήσουμε τα νησιά μας". Σκεφθείτε τα greek islands ως green islands,είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά στην γερμανική τεχνογνωσία σε θέματα πράσινης ανάπτυξης.



"Να σταθούμε στο πλευρά της Ελλάδας"


Η καγκελάριος Μέρκελ, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση της με τον Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι "θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρά της Ελλάδας, προσφέροντάς της βοήθεια". Αναφορικά με την έκδοση του 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι "αυτή αποτέλεσε μια θετική ένδειξη και δημιουργεί αισιοδοξία για τα επικείμενα μέτρα". Εκπρόσωπος της καγκελαρίου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η βοήθεια είναι πολιτική και όχι οικονομική. Πρόσθεσε ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορούν να λυθούν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μόνο από την ίδια τη χώρα.

"Ούτε δεκάρα"

"Η Ελλάδα δεν ζητά ούτε μια δεκάρα από τους Γερμανούς φορολογούμενους", δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο o Γ. Παπανδρέου. Επανέλαβε ότι ζητάμε πολιτική στήριξη και όχι οικονομική, επισημαίνοντας ότι "είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξασφαλίσει μια υγιή ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη".

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με όχι απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Σε αντίθετη περίπτωση θα δυσκολευτούμε να υλοποιήσουμε τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει". Υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Νέα πρόκληση από τη Βild
Με εξαιρετικά προκλητικό τρόπο υποδέχθηκε στη Γερμανία η λαϊκή εφημερίδα Bild τον πρωθυπουργό. Στη σημερινή της σελίδα, η εφημερίδα "καλωσορίζει" τον Γ. Παπανδρέου με μία επιστολή γεμάτη αιχμές για τη χώρα μας. Περισσότερα.


"Δεν έχουμε στο γονίδιο μας τη διαφθορά"


"Οι Έλληνες δεν έχουν στο γονίδιο τους τη διαφθορά όπως και οι Γερμανοί δεν έχουν στο γονίδιο τους τον εθνικοσοσιαλισμό", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα τελικά μπήκε στην ευρωζώνη με παραποιημένα στοιχεία, σημείωσε ότι "η κατηγορία αυτή είναι άδικη, δίνοντας το παράδειγμα των αμυντικών δαπανών: Στην ΕΕ υπάρχουν δύο μέθοδοι για να καταγράφονται αυτές οι δαπάνες στον προϋπολογισμό: τη χρονιά που έγινε η σχετική παραγγελία ή τη χρονιά που γίνεται η παράδοση του εξοπλισμού". Και διευκρίνισε τι ακολούθησε όταν οι δαπάνες μεταφέρθηκαν στη συνέχεια από την προηγούμενη κυβέρνηση σε παλαιότερο προϋπολογισμό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα παραβίαζε πριν την ένταξή της στην ευρωζώνη τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

"Όχι" στο ΔΝΤ

Η κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι "το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι θέμα της ευρωζώνης" και απέκλεισε "ως επικεφαλής του Eurogroup περαιτέρω ανάμειξη του ΔΝΤ, πέρα της τεχνικής βοήθειας".

"Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς ότι θα χρειαστούν τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η παροχή βοήθειας προς την Αθήνα", δήλωσε νωρίτερα ο κ. Γιουνκέρ. "Η Ελλάδα παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης", πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα καταστεί αναγκαία η βοήθεια από το εξωτερικό, χωρίς όμως και να το αποκλείσει.

"Όπως είπα και την Τετάρτη, τα μέτρα είναι ισχυρά και σκληρά. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης σαφώς ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται", είπε ο κ. Γιούνκερ. "Πιστεύω ότι είχαμε δίκιο όταν είπαμε στις 11 Φεβρουαρίου στο πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε συντονισμένη και αποφασιστική δράση αν χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί", πρόσθεσε.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: