Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Εντός του 2011 ξεκινούν οι εργασίες για επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά

Συνέχεια της γραμμής του αεροδρομίου


Αναδείχθηκε ο προσωρινός μειοδότης του διαγωνισμού
Αναδείχθηκε ο προσωρινός μειοδότης του διαγωνισμού (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Πριν το τέλος του έτους αναμένει η Αττικό Μετρό ΑΕ την έναρξη των εργασιών για την επέκταση της γραμμής 3 προς τον Πειραιά, μετά το άνοιγμα των προσφορών των κοινοπραξιών για το έργο προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ.

Προσωρινός μειοδότης είναι η κοινοπραξία J&P Αβαξ - Ghella - Alstom Transport, ενώ ο φάκελος του διαγωνισμού έχει διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ανακοίνωσε η Αττικό Μετρό τη Δευτέρα.

Η επέκταση Αγία Μαρίνα (ως επόμενος σταθμός της γραμμής 3 μετά το Αιγάλεω) – Πειραιάς έχει μήκος 7,6 χλμ και 6 σταθμούς.

Οι έξι σταθμοί θα είναι στην Αγία Βαρβάρα (λεωφόρ. Ελ.Βενιζέλου, Αγ. Ελεούσα), τον Κορυδαλλό (πλ.Ελευθερίας), τη Νίκαια (πλ.Ελ.Βενιζέλου), τα Μανιάτικα (Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη), το λιμάνι του Πειραιά (κοντά στον ΗΣΑΠ) και τερματικό το Δημοτικό Θέατρο.

Στόχος είναι η σύνδεση του μεγαλύτερου λιμανιοιύ της χώρας με το αεροδρόμιο και η επέκταση προβλέπεται να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 135.000 επιβάτες. Η λειτουργία της επέκτασης προβλέπεται σε χρονικό διάστημα 60 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης του έργου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα μαζέψει τα σκουπίδια από τους κεντρικούς δρόμους που θα περάσουν οι πορείες

Μετά από παράκληση της ΑΔΕΔΥ



Αθήνα
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά από παράκληση της ΑΔΕΔΥ, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει προσωπικό και θα φροντίσει για την αποκομιδή των απορριμμάτων (εκτός από τους χώρους των νοσοκομείων, σχολείων, λαϊκών αγορών) και στους δρόμους στους οποίους πρόκειται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας των διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ (19 και 20 Οκτωβρίου 2011).

Ο λόγος που η ΑΔΕΔΥ, ζήτησε κάτι τέτοιο είναι -όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της- για να μην προκύψουν προβλήματα, δυσάρεστα και επικίνδυνα γεγονότα (φωτιές κλπ) με τη χρήση των απορριμμάτων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραίτηση Κουκουλούπουλου ζητά η ΝΔ

Τοποθέτηση Μιχελάκη


http://img.protothema.gr/DB3B0FD5DDD6A33FBED55F6FF3A634E4.jpg
Επίθεση στην κυβέρνηση για την διαχείριση του θέματος των σκουπιδιών εξαπέλυσε σήμερα η ΝΔ και ζητά εμμέσως πλην σαφώς την απομάκρυνση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Πάρη Κουκουλόπουλου.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια μπροστά σ’ ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες και έχει εξελιχθεί πλέον σε σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. «Αν νομίζουν ότι μπορούν, παίζοντας με τα σκουπίδια, να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από τις πραγματικές διαστάσεις της ανάλγητης πολιτικής τους, είναι βαθιά γελασμένοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τον κ. Κουκουλόπουλο λέει ότι εξάντλησε σήμερα και τα τελευταία υπολείμματα της αξιοπιστίας του.
Ειδικότερα αναφέρει ότι:
• Την Πέμπτη (στο MEGA) διαβεβαίωνε ότι «σε δυο – τρεις ώρες θα ξεκινήσει η αποκομιδή σκουπιδιών».
• Την Παρασκευή το πρωί (στη ΣΚΑΪ TV) υποστήριζε πως «τα σκουπίδια θα αρχίσουν να μαζεύονται σήμερα, μέρα και όχι νύχτα».
• Το μεσημέρι (στο ΒΗΜΑ FM) επαναλάμβανε ότι «η αποκομιδή θα ξεκινήσει αργά το μεσημέρι».
• Το βράδυ (στο MEGA), αφού εξύβρισε τους εργαζόμενους, δεσμευόταν ότι «η Δευτέρα θα είναι μια άλλη μέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε μια καθαρή Αθήνα».

Σήμερα, όλες οι δηλώσεις του διαψεύδονται και ο ίδιος, είτε προσποιείται πως δεν βλέπει, είτε νομίζει πως μπορεί να εξαπατά τον κόσμο.

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό, ο αρμόδιος υφυπουργός να δεσμεύεται με τέτοιες κατηγορηματικές δηλώσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να διαψεύδεται τόσο κραυγαλέα και να παραμένει στη θέση του» καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

Read more...

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο ο Ευάγγελος Βενιζέλος









Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα δεχθεί την Τρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Το ραντεβού τους έχει οριστεί για τις 13।30, στο Προεδρικό Μέγαρο.
newpost.gr

Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά την Τρίτη

Στο Μέγαρο Μαξίμου στις 7 το απόγευμα


http://img.protothema.gr/0D415DC1D2B10BFF960830DB88139272.jpg
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου θα έχει την Τρίτη στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση θα γίνει ύστερα από σχετική πρόταση που μεταφέρθηκε τηλεφωνικά από το γραφείο του Πρωθυπουργού στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Εκτιμάται ότι θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις κυρίως σε διεθνές επίπεδο γύρω από την κρίση του ελληνικού χρέους, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.
Read more...

Ένστολη διαμαρτυρία στο Καλλιμάρμαρο









Ένστολη διαμαρτυρία στο Καλλιμάρμαρο
Πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις 4 σήμερα το απόγευμα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί.

Τα μέλη των εν λόγω συνδικαλιστικών ενώσεων αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την Κυβέρνηση και τους "τροϊκανούς" τόσο για τη συνεχιζόμενη πολιτική των περικοπών και των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων που παγώνουν κάθε πτυχή ανάπτυξης της Χώρας και καταδικάζουν στη φτώχεια το λαό μας, όσο και για το γεγονός ότι παρά τις προηγούμενες διαμαρτυρίες μας, η τραγική κατάσταση εντείνεται με ραγδαίους ρυθμούς».


Πηγή: Έθνος
newpost.gr

Read more...

Οι Γερμανοί τινάζουν - ξανά - στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για το χρέος !

"Αιθεροβάμονες" όσοι προσδοκούν άμεση λύση ...


http://img.protothema.gr/324A8DD7CE14B379E5B325534CE51FC8.jpg
Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που απευθύνουν εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς να καταλήξουν σε μια τελεσίδικη απόφαση για την διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης – κι όχι μόνο «στενά» της ελληνικής, η Γερμανία δείχνει να συνεχίζει την παρελκυστική τακτική που ουσιαστικά ακολουθεί από το ξέσπασμα της κρίσης και παραπέμπει σε νέες … καλένδες την εξεύρεση της «συνολικής και βιώσιμης λύσης» στο πρόβλημα χρέους της Ευρώπης.

Για την ακρίβεια την ώρα που στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης άπαντες ασχολούνταν με την έκκληση μιας πλειάδας ειδικών αναλυτών, τις απόψεις των οποίων φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για ανάληψη άμεσης δράσης, ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας, Στέφεν Σέιμπερτ, χαρακτήριζε, ούτε λίγο – ούτε πολύ, αιθεροβάμονες όσους πιστεύουν πως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης!

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε "όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν" τα σενάρια περί συνολικής λύσης στην κρίση χρέους στη Σύνοδο Κορυφής! Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, που μιλώντας στο Reuters τόνισε πως η οριστική λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι αναλυτές τονίζουν πως είναι αναγκαίο, μέχρι τη σύνοδο των G20 στις Κάννες στις 3-4 Νοεμβρίου, η ΕΕ να έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο διάσωσης, «αρκετά ηχηρό ώστε να διασφαλίζει πως τα χρηματοοικονομικά προβλήματα συγκεκριμένων χωρών δεν θα επιφέρουν κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ίσως χειρότερη από την καταστροφή του 2008».

Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνον εάν η Ευρώπη «καθιερώσει μια δυναμική γραμμή πυρός», επισημαίνει το Bloomberg, προσθέτοντας πως τα ... κεφάλαια που θα διατεθούν αποτελούν το καλύτερο «εχέγγυο» αντιμετώπισης της κρίσης. Κεφάλαια που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Στην ανάλυσή του το πρακτορείο τονίζει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να «πείσουν» τις αγορές για τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν στη ρίζα του το πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη. Και για να το πράξουν πρέπει να … «εξαφανίσουν την αίσθηση ότι κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, και κυρίως η Ελλάδα, μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να παράσχουν μια ρεαλιστική εικόνα για το πόσες ευρωπαϊκές τράπεζες θα καταρρεύσουν σε περίπτωση χρεοκοπίας εντός της Ευρωζώνης και τέλος να παράσχουν χρηματοοικονομικές εγγυήσεις αρκετά μεγάλες ώστε να πείσουν τις αγορές ότι η κρίση δεν θα μετακυλήσει σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες».

Στόχος των Ευρωπαίων, λένε οι αναλυτές στο Bloomberg, πρέπει να είναι η αποτροπή της … εξάπλωσης της «ασθένειας» της Ελλάδας και στις υπόλοιπες ήδη αφερέγγυες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμα και η Γαλλία!

Συνεπώς, μόνο με έναν πακτωλό χρημάτων που θα δοθούν ως δεσμεύσεις – εγγυήσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τις τράπεζες και γενικότερα το ευρωσύστημα θα σταματήσει η κρίση. Όπου πακτωλός σημαίνει περί τα 3 τρις ευρώ …

Ωστόσο, επισημαίνεται στην ανάλυση του Bloomberg, τα λεφτά από μόνα τους δεν θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης. «Για να επιβιώσει το ευρώ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βρουν την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν θεμελιώδη ζητήματα, όπως η έλλειψη μια κοινής δημοσιονομικής αρχής για το ευρώ» …

Ειδικά πάντως όσον αφορά στην τελευταία αυτή παράμετρο, της ανάγκης για περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής και πολιτικής συνοχής της Ευρωζώνης, ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που … παραδέχτηκε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «ίσως αναγκαστεί να αλλάξει τις συνθήκες της για να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

Read more...

Δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία και με νέες αλλαγές το πολυνομοσχέδιο

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δεκτό επί της αρχής έγινε κατά πλειοψηφία το πρωί της Δευτέρας το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις εργασιακές σχέσεις και τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στην κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος κατέθεσε την τροπολογία για την παρακράτηση από το μισθό και τη σύνταξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, χαρακτηρίζοντάς την και πάλι «ήσσονος σημασίας» και «τεχνικό ζήτημα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε προαπαιτούμενο για την καταβολή της 6ης δόσης την ψήφιση του άρθρου 37 για τα εργασιακά, το οποίο έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.

Νέες αλλαγές από τον υπουργό

Σειρά αλλαγών επί του πολυνομοσχεδίου ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος στην Επιτροπή Οικονομικών:

  • Παραμένει σε ισχύ η υπάρχουσα νομοθεσία για τον ορισμό της παραμεθόριας περιοχής και όσων υπηρετούν σε αυτές.
  • Εξαιρείται από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ο επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας
  • Ρυθμίζεται η απόκλιση που παρουσιάστηκε μεταξύ των ασφαλισμένων σε Ταμεία του υπουργείου Εργασίας και των συνταξιούχων του Δημοσίου, αφού στο εξής θα έχουν την ίδια μεταχείριση.
  • Ρυθμίζεται η σπάνια περίπτωση εργαζομένου σε ΔΕΚΟ του οποίου οι αποδοχές πέφτουν κάτω από τα 1.900 ευρώ (65% των όσων λάμβανε στις 31/12/09). Και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν τα 1.900 ευρώ.
  • Δημιουργείται «λογαριασμός κοινωνικής εξισορρόπησης», στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το υπόλοιπο του 2011 και το 2012.
Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου συνεχίζεται σε β' ανάγνωση. Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια το απόγευμα της Τρίτης και η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Πέμπτης με την ψήφισή του.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Αλλαγές σε Αστυνομία και Πυροσβεστική


Ο μέχρι σήμερα αρχηγός της ΕΛΑΣ, Λευτέρης Οικονόμου
Ο μέχρι σήμερα αρχηγός της ΕΛΑΣ, Λευτέρης Οικονόμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την παραίτηση του από την θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης υπέβαλε αιφνιδιαστικά ο Γρηγόρης Τασούλας και την θέση του κατέλαβε ο μέχρι τώρα αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρης Οικονόμου, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Αλλαγές υπήρξαν ακόμη και στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Mε απόφαση του ΚΥΣΕA, και μετά από πρόταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, επιλέχτηκε νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ ο αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ο αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος.

Επιπλέον, το ΚΥΣΕΑ απένειμε στον Λ.Οικονόμου τον τίτλο του επιτίμου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, στον Ιωάννη Ραχωβίτσα τον τίτλο του επιτίμου υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, καθώς ήταν αρχαιότερος αξιωματικός του επιλεγέντος αρχηγού και στον κ. Στυλιανό Στεφανίδη τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Γρηγόρης Τασούλας, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους. Ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής ευχαρίστησε τον κ.Τασούλα για τη μέχρι σήμερα συνεργασία και συμβολή του στο έργο του υπουργείου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιμένει η Λούκα Κατσέλη στην καταψήφιση του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου

«Δεν υπάρχει αλλαγή στάσης»

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Λούκα Κατσέλη
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Λούκα Κατσέλη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τη θέση της ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το επίμαχο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, που αφορά το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων, αφού αυτό έχει παραμείνει ως έχει, επανέλαβε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση και έτσι η δική μου στάση μου είναι δεδομένη. Αν κάνουμε αυτή την αλλαγή με τις κλαδικές θα δώσουμε το σήμα στην αγορά να πέσουν οι μισθοί κατά 20% με αποτελέσματα ύφεση και μη εκτέλεση των στόχων του προϋπολογισμού», δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει διαμηνύσει πως η έγκριση του άρθρου 37 είναι προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου. Εντούτοις, το άρθρο έχει ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αρραγές μέτωπο εν όψει της Συνόδου Κορυφής ζήτησε ο πρωθυπουργός

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

O πρωθυπουργός κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο
O πρωθυπουργός κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο (Φωτογραφία: Icon Photopress )



Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κρίσιμη μάχη, τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις που έχουμε να πάρουμε στις 23 Οκτωβρίου, την ερχόμενη Κυριακή, στο Συμβούλιο Κορυφής.

» Είναι κρίσιμες για την Ευρώπη, για τους ευρωπαϊκούς λαούς, οπωσδήποτε για την ίδια την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

» Κρίσιμες, ώστε επιτέλους να μπορέσουμε να δώσουμε τέλος σε αυτή την κρίση, που έχει δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια και αβεβαιότητα για όλους μας, πόσο μάλλον για τον ελληνικό λαό και, θα έλεγα, όχι μόνο πια για τον ελληνικό λαό, αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

» Και αποτελεί και προϋπόθεση να δώσουμε τέλος σε αυτή την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, με τρόπο που θα δημιουργήσει γερές βάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία, καθώς έχει τεράστιες δυνατότητες η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα.

» Είναι αυτονόητο ότι χτίζουμε πάνω στις θετικές αποφάσεις του Ιουλίου αλλά, αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο είναι απαραίτητο είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν περισσεύει κανείς. Τη μάχη, τη δίνουμε όλοι.

» Είναι ευθύνη όλων μας απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στον ελληνικό λαό, να δείξουμε αρραγές μέτωπο, ενότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα την Κυριακή, δείχνοντας ότι η Ελλάδα και μπορεί και θέλει και επιτυγχάνει τους στόχους της και προχωράει μπροστά, προς όφελος του ελληνικού λαού».

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση με τον κ. Παπούλια, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν το μέλλον της ευρωζώνης. «Είναι η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη και την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη που χτυπιέται από την κρίση και παρά τις δικές της αδυναμίες, εάν δεν υπάρξουν οι συνολικές και οριστικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα συνεχιστεί αυτή η ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους παράγοντες της ελληνικής πολιτικής ζωής να δείξουν αίσθημα ενότητας και ευθύνης, ώστε, όπως είπε, η κυβέρνηση να πάει σ' αυτή τη διαπραγμάτευση στις 23 Οκτωβρίου και με το κεφάλι ψηλά και με πολύ ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη.

Αυξημένη πλειοψηφία;

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ψηφισθεί με αυξημένη πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Μόσιαλος απάντησε αρνητικά.

Στις 4 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενώ την Τρίτη συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραιτήθηκε από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Θωμάς Ρομπόπουλος

Συνάντηση με Φ.Πετσάλνικο

Ο πρώην βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θ.Ρομπόπουλος
Ο πρώην βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θ.Ρομπόπουλος


Αθήνα
Την παραίτησή του από βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο Θ.Ρομπόπουλος, ο οποίος είχε και σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Ο μέχρι πρότινος βουλευτής κατέληξε τελικά στην απόφαση να παραιτηθεί και όχι να ανεξαρτητοποιηθεί -κίνηση που δεν δημιουργεί προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Η Κυριακή (Βούλα) Τεκτονίδου είναι η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης και αναμένεται να καταλάβει τη θέση του Θωμά Ρομπόπουλου.

Η κυρία Τεκτονίδου, που είναι σήμερα διευθύντρια της περιφερειακής διεύθυνσης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ, θα ανακοινώσει επισήμως τις προθέσεις της μετά την επίσημη γνωστοποίηση της παραίτησης του κ. Ρομπόπουλου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός καθώς και άλλοι βουλευτές, όπως η κυρία Λούκα Κατσέλη, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Ρομπόπουλος αναφέρει:

«Η προσπάθεια μου να γίνω μέλος του Κοινοβουλίου άρχισε με τις εκλογές το 2000, όπου και εξελέγην πρώτος επιλαχών βουλευτής. Έχασα την έδρα για 41 ψήφους από τις 13.500 που είχα πάρει. Εάν έκανα ένσταση είχα πάρα πολλές πιθανότητες να την κερδίσω. Δεν έκανα ένσταση, δεν ήθελα να βγω βουλευτής από το Εκλογοδικείο.

» Προσπάθησα πάλι το 2004 και ξαναπροσπάθησα για τρίτη φορά το 2009 όπου και εξελέγην έβδομος. Δεν θα είχα εκλεγεί βουλευτής εάν εσείς δεν είχατε παραιτηθεί από την έδρα της Θεσσαλονίκης και επιλέξει αυτή του Υπολ. Αττικής. Αυτό δεν το ξέχασα ποτέ!
Όλα αυτά τα χρόνια έδινα τις υπηρεσίες μου στο ΠΑΣΟΚ με ευχαρίστηση. Πίστευα στην ιδεολογία του. Η ανταμοιβή μου είναι η εκτίμηση, η αγάπη του κόσμου και η προσπάθεια για το καλύτερο.

» Εκλέχθηκα βουλευτής σε μια ιστορική στιγμή. Στις 6/5/2010 ψηφίσαμε το Μνημόνιο Ι για να σώσουμε την Ελλάδα. Το ψήφισα με πολύ βαριά καρδιά νιώθοντας απογοήτευση. Ψήφισα χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω. Όποιος δεν το ψήφισε διαγράφηκε.

» Θα μπορούσα να αξιοποιήσω την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου, ώστε να γίνουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική, φιλική στην επιχειρηματικότητα, για να γίνουν επενδύσεις, να επιτύχουμε ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Αλλά δυστυχώς, παρά τα 32 χρόνια επιχειρηματίας και χρόνια επικεφαλής της παράταξής μας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, δεν ρωτήθηκα ποτέ για υποθέσεις των κλάδων που υπηρέτησα με επιτυχία.

» Στις 21/12/10 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό μίλησα στην Ολομέλεια της Βουλής και είπα 'ότι συνειδησιακά και τεχνοκρατικά δε μπορώ να δεχτώ τη μείωση των αποδοχών των χαμηλόμισθων και την περικοπή των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων'. Πρέπει να πληρώσουν και όλοι αυτοί που έκαναν τεράστιες περιουσίες χωρίς να έχουν πληρώσει τους φόρους τους και πίεσα την κυβέρνηση να αποδώσει το αίσθημα δικαιοσύνης λέγοντας ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία.

» Τον Ιούνιο του 2011 αντέδρασα έντονα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και είπα δημόσια ότι δε θα το ψήφιζα. Οι πολιτικές εξελίξεις άλλαξαν και στις 21/06/2011 στη ολομέλεια της Βουλής ακούγοντας όλους τους βουλευτές, ακόμη και της αντιπολίτευσης (θυμάμαι τα λόγια του κ. Αβραμόπουλου που μιλούσε για εθνική συναίνεση) και νιώθοντας το βάρος της ιστορικής στιγμής, πίστεψα ότι άλλαξε το κλίμα και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, ο νέος Αντιπρόεδρος κ.Βενιζέλος θα μπορούσε να διαπραγματευθεί καλύτερα με τους δανειστές αλλά και ότι θα έπειθε και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν μαζί την εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Άλλαξα την ομιλία μου εκείνη τη στιγμή -όπως έχει καταγραφεί και στα πρακτικά- μέσα στη Βουλή και έδωσα ψήφο εμπιστοσύνης.

» Στις 29/06/2011 ψήφισα το Μεσοπρόθεσμο λέγοντας στην Ολομέλεια: Η καταψήφιση αυτού του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπως έχει τεθεί εκβιαστικά από τους εταίρους μας, χωρίς περιθώριο συζήτησης, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία. Δεν μπορώ να πτωχεύσω εγώ τη χώρα μου, ούτε να διαλύσω την ΕΕ. Για αυτό πάνω από την προσωπική μου αξιοπρέπεια τοποθετώ το εθνικό μας συμφέρον με την προϋπόθεση ότι θα επαναδιαπραγματευθούμε γρήγορα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

» Δυστυχώς oύτε το Μεσοπρόθεσμο μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε προς το καλύτερο, αλλά ούτε και εθνική συναίνεση υπήρξε.

» Κύριε Πρόεδρε, αναγνωρίζω τον αγώνα σας και όλης της κυβέρνησης σε περίοδο κρίσης. Την τελευταία διετία έγιναν και γίνονται πάρα πολλά πράγματα τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Τα ελλείμματα μειώνονται, η εξοικονόμηση των δαπανών του κράτους γίνεται πράξη. Αλλά για να σωθεί η χώρα, η προσπάθεια πρέπει να είναι με πανεθνική συναίνεση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων.

» Το όραμα της χώρας μας τούτη τη στιγμή πρέπει να είναι αναρτημένο παντού, στη Βουλή στης δημόσιες επιχειρήσεις, στο διαδίκτυο κλπ. Ο κόσμος ζητάει κάθαρση, θέλει δικαιοσύνη, δεν δέχεται πια να πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

» Με μεγάλη μου λύπη πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από το βουλευτικό αξίωμα, γιατί δεν μπορώ άλλο να συνεχίσω:

» Να ψηφίζω:
1) Να ψηφίζω χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω, όπως έκανα με το Μνημόνιο Ι.
2) Να ψηφίζω χωρίς να συμφωνώ άδικα και αντιλαϊκά μέτρα υπό την πίεση ότι θα ανατραπεί η κυβέρνηση, η δόση δεν θα καταβληθεί, η χώρα θα χρεοκοπήσει και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις όπως έκανα στο Μεσοπρόθεσμο.
3) Όποιος δεν συμφωνεί να διαγράφεται.

» Θα είχα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής εάν δεν μου είχατε δώσει εσείς την έδρα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός που κατέληξα επιχειρηματίας αλλά είμαι επιχειρηματίας που έγινα και πολιτικός.

» Εκτιμώ όλους τους συναδέλφους μου βουλευτές, τους συνεργάτες του γραφείου μου, τους εργαζόμενους στη Βουλή και τους ευχαριστώ για την άριστη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα.
Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη που με τίμησαν με την ψήφο τους.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε καλό δρόμο η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, λέει ο Γ. Μανιάτης

Συνάντηση με τον Κ. Παπούλια

«Έχουμε μια εκτίμηση για περίπου 250 με 300 εκατομμύρια βαρέλια» σε Πατραϊκό κόλπο, Ιόνια και Κατάκολο, είπε ο κ. Μανιάτης
«Έχουμε μια εκτίμηση για περίπου 250 με 300 εκατομμύρια βαρέλια» σε Πατραϊκό κόλπο, Ιόνια και Κατάκολο, είπε ο κ. Μανιάτης (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Σε καλό δρόμο είναι η προσπάθεια αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας και ιδιαίτερα των υδρογονανθράκων, και ήδη υπάρχει θετική ανταπόκριση από τη διεθνή βιομηχανία, δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, κατά τη συνάντηση που είχε την Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Προχωρούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς [...] Είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Έχουμε ήδη προκηρύξει τις σεισμικές έρευνες για το Ιόνιο και νότια της Κρήτης και σκοπεύουμε στις αρχές της νέας χρονιάς να βγούμε σε παραχώρηση περιοχών στον Πατραϊκό κόλπο, τα Ιόνια και το Κατάκολο», είπε.

«Έχουμε μια εκτίμηση για περίπου 250 με 300 εκατομμύρια βαρέλια σε αυτές τις τρεις περιοχές και έτσι αν προχωρήσουμε, βάσει και του επιχειρησιακού σχεδίου που έχουμε, έχουμε μια εκτίμηση για τα επόμενα 20 χρόνια για 1 έως 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο δημόσια έσοδα», μια καλή τονωτική ένεση για τα δημόσια έσοδα, σημείωσε.

«Έχουμε καλή ανταπόκριση και από τη διεθνή βιομηχανία, αυτοί ξέρουν ότι έχουμε αποθέματα, προχωρούμε με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και νομίζω ότι είμαστε σε έναν αρκετά καλό δρόμο», προσέθεσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο 10,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2010, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία

Στο 144,9% το κρατικό χρέος

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση από το 2008 και όχι το 2009 όπως εκτιμάτο μέχρι πρόσφατα
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση από το 2008 και όχι το 2009 όπως εκτιμάτο μέχρι πρόσφατα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 διαμορφώθηκε στο 10,6% του ΑΕΠ (24,1 δισ. ευρώ), έναντι 10,5% που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Το κρατικό χρέος αναθεωρήθηκε στο 144,9% του ΑΕΠ (329,4 δισ. ευρώ), από 142,8%.

Σε ό,τι αφορά το 2009, το έλλειμμα αναθεωρήθηκε σε 15,8% ή 36,6 δισ. ευρώ (από 15,4%) και το χρέος σε 129,3% (299,5 δισ.) από 127,1%.

Για το 2008, δεν υπήρξαν μεταβολές στο έλλειμμα (9,8% ή 22,8 δισ.), ωστόσο το χρέος διαμορφώθηκε σε 113% του ΑΕΠ (263,1 δισ. ευρώ), έναντι 110,7% που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Για το 2007, το έλλειμμα αναθεωρήθηκε σε 6,5% ή 14,47 δισ. ευρώ (από 6,4%) και το χρέος σε 107,4% του ΑΕΠ (239,3 δισ.), από 105,4%.

Οι διαφορές οφείλονται στην αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ της ίδιας περιόδου (2007-2010).

Οι λοιπές διαφορές οφείλονται σε επικαιροποιημένα στοιχεία για τις πληρωτέες υποχρεώσεις, σε αναθεωρημένους λογαρισμούς ορισμένων φορέων της γενικής κυβέρνησης και μεταβολές στο μητρώο φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Η κοινοποίηση των στοιχείων καταρτίσθηκε σε συνεργασία με την Eurostat.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Πήραμε μάστερ στην Ελλάδα» λέει αναρχικός που συμμετείχε στα επεισόδια της Ρώμης

Στο στόχαστρο των Αρχών το «μαύρο μπλοκ»

Από το «Σάββατο της τρέλας» στην ιταλική πρωτεύουσα
Από το «Σάββατο της τρέλας» στην ιταλική πρωτεύουσα (Φωτογραφία: Reuters )


Ρώμη, Ιταλία
Στον απόηχο της πρωτοφανούς βίας που συντάραξε τη Ρώμη εκατοντάδες χιλιάδες αστυνομικοί και καραμπινιέρι συμμετέχουν σε μαζική επιχείρηση κατά του «μαύρου μπλοκ» με έρευνες στους κύκλους του αναρχικού χώρου σε όλη την Ιταλία. «Πήραμε μάστερ στην Ελλάδα» λέει ανώνυμα στην εφημερίδα La Repubblica αναρχικός που συμμετείχε στα επεισόδια του Σαββάτου, υποστηρίζοντας ότι κάθε μήνα επί ένα χρόνο αναρχικοί βρίσκονταν στην Ελλάδα «μαθαίνοντας από τους Αθηναίους συντρόφους τους ότι το αντάρτικο πόλης είναι μία τέχνη στην οποία νικά η οργάνωση».

Ο 30χρονος Φ. από την Απουλία ανήκει στο «μαύρο μπλοκ», έχει διδακτορικό, μία επισφαλή εργασία και όλη την οργή του κόσμου. Το Σάββατο τα χέρια του κατέστρεψαν τη Ρώμη και τώρα χαμογελά ικανοποιημένος, γράφει η ιταλική εφημερίδα φιλοξενώντας δηλώσεις του υπό τον τίτλο «Εκπαιδευτήκαμε στην Ελλάδα».

Ο ίδιος αναφέρει ότι προετοιμάζονταν εδώ και ένα χρόνο -«αυτός είναι πόλεμος και αυτή είναι μόνο η αρχή» λέει και αποδίδει τη «νίκη» στη Ρώμη στο γεγονός ότι οι αναρχικοί είχαν σχέδιο, ήταν οργανωμένοι.

«Όλοι γνώριζαν τι θέλαμε να κάνουμε. Και γνώριζαν πως ξέρουμε να το κάνουμε. Γιατί προετοιμαζόμασταν για ένα χρόνο» λέει και στην ερώτηση «προετοιμαζόσασταν;» απαντά πως «κάναμε το 'μάστερ' στην Ελλάδα».

Βρίσκονταν στην Ελλάδα μία φορά το μήνα επί ένα χρόνο, λέει και προσθέτει ότι «οι Αθηναίοι σύντροφοι μας έκαναν να καταλάβουμε ότι το αντάρτικο πόλης είναι μία τέχνη στην οποία νικά η οργάνωση».

«Πριν ένα χρόνο είχαμε μόνο μεγάλη επιθυμία να τα συνθλίψουμε όλα. Τώρα γνωρίζουμε πως να το κάνουμε. Στη Ρώμη νικήσαμε γιατί είχαμε σχέδιο, είχαμε οργάνωση» δηλώνει και εξηγεί πώς κινήθηκαν το Σάββατο χωρισμένοι σε δύο «φάλαγγες».

Ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών και καραμπινιέρων έχουν ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας μαζική επιχείρηση κατά του αναρχικού χώρου με έρευνες και ελέγχους από το Τρεντίνο ώς τη Λομβαρδία και το Λάτιο μέχρι τη Σικελία.

Χαοτικές σκηνές και ζημιές που προσεγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ είναι ο απολογισμός από το «Σάββατο της τρέλας», όπως το χαρακτήρισε ο ιταλικός Τύπος, που αμαύρωσε την πορεία των Αγανακτισμένων. Σπασμένες βιτρίνες, καμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένα πεζοδρόμια συνέθεσαν το σκηνικό της περιοχής που είδε τα βιαιότερα επεισόδια εδώ και χρόνια. Περισσότερα από 130 άτομα τραυματίστηκαν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στρατιώτες θα οδηγούν τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα

Και 170 φαντάροι στη «μάχη» των σκουπιδιών μετά τις μολότοφ…


http://img.protothema.gr/7A5A163A79A7FE7FA84DC2483FA9D746.jpg

Με τη συμβολή του Στρατού θα συνεχιστεί η επιχείρηση «καθαρή Αθήνα», καθώς διαπιστώθηκε ότι μόνοι τους οι ιδιώτες δεν μπορούν να τη φέρουν σε πέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική απόφαση που επιχειρεί να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση θα υλοποιηθεί άμεσα, καθώς 170 επαγγελματίες οπλίτες με την ιδιότητα του οδηγού θα αναλάβουν να οδηγούν τα ιδιωτικά οχήματα αποκομιδής.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από σχετική πρόταση του Δήμου Αθηναίων και του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη. Κι αυτό, γιατί μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να σταματήσει την αποκομιδή και σε ευαίσθητους χώρους (λαϊκές, νοσοκομεία, σχολεία), μόνο με τους ιδιώτες ο όγκος των σκουπιδιών υπολογίζεται ότι θα αυξανόταν τις επόμενες ημέρες αντί να μειωνόταν.

Σε δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος τόνισε πως «η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ελήφθη έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών. Εκτός από το βασικό στόχο για την υπεράσπιση της πατρίδας, ο στρατός έχει και κοινωνικό ρόλο».

«Στο πλαίσιο αυτού του κοινωνικού ρόλου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τους πολίτες της Αθήνας, θα βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα», κατέληξε ο υφυπουργός Άμυνας.

Read more...

Στη Βουλή καταθέτει ο Ευ.Βενιζέλος τη λίστα με τους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου

Υπόψη των βουλευτών και μόνο

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή η λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου.

Όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αρχικά θα κατατεθεί η λίστα με όσους χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Η λίστα δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, παρά το γεγονός ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημοσιοποίησή της.

Σημειώνεται πως 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου, από τους οποίους οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα, έχουν χρέη ύψους 37 δισ. ευρώ και οφείλουν ή το 90% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αποτελούν δε το 1,6% των φοροφυγάδων και οι οφειλές τους είναι από 150.000 ευρώ και άνω.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ και οφείλονται από 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και από αυτούς οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, με τους 716.000 να οφείλουν ποσά μέχρι μόλις 3.000 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραιτήθηκε ο Δ. Σπινέλλης από την ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών...



Την παραίτησή του έχει υποβάλει ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) Διομήδης Σπινέλλης στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και... υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σπινέλλης έχει επικαλεσθεί προσωπικούς λόγους.

Τα ίδια στελέχη διευκρίνιζαν πως ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα παραμείνει στην θέση του μέχρι να βρεθεί «αντάξιος αντικαταστάτης».
TANEA



Read more...

Τι θα συμβεί στους Έλληνες με το "κούρεμα" του χρέους

http://cdn.news247.gr/oikonomia/article1414397.ece/ALTERNATES/w620/v%2Cviliardos.jpgΠόσα βήματα απέχει η χώρα μας από τη χρεοκοπία; Είναι το "κούρεμα" η ενδεδειγμένη λύση και πόσο θα μας στοίχιζε σήμερα η έξοδος από την Ευρωζώνη; Ο οικονομολόγος Β. Βιλιάρδος, απαντά στο NEWS 247
Σοφία Κατσαρέλη

Λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, που θα κρίνει την "τύχη" του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο κ. Βιλιάρδος αναλύει και εξηγεί, τι σημαίνει "κούρεμα" σε πραγματικά νούμερα και υπό τις σημερινές συνθήκες, τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να αποφύγει την πτώχευση, έστω και την ύστατη στιγμή, καθώς και τι θα σημάνει η μονομερής και οικειοθελής αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του για την αποδοτικότητα των μέτρων της κυβέρνησης και κατά πόσο οι θυσίες των Ελλήνων "πιάνουν τόπο";
- Κύριε Βιλιάρδε, αρχικά μάθαμε τους όρους στάση πληρωμών ή πτώχευση και ελεγχόμενη χρεοκοπία. Κι εκεί που πιστέψαμε, πως μάθαμε τις "επιλογές" μας, μας έγιναν οικείοι οι όροι ευρεία αναδιάρθρωση, συντεταγμένη χρεοκοπία, "κούρεμα χρέους"... Πόσες παραλλαγές χρεοκοπίας υπάρχουν και τι σημαίνει "κούρεμα"; Ισοδυναμεί με κυριολεκτική διαγραφή μέρους του χρέους;

Ουσιαστικά υπάρχουν οι δύο βασικές μορφές που αναφέρετε, η στάση πληρωμών ή απλή χρεοκοπία και η ελεγχόμενη χρεοκοπία, με ή χωρίς τη συμφωνία των δανειστών αντίστοιχα. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλές παραλλαγές, ανάλογα με τον τρόπο που χειρίζεται μία κυβέρνηση (ή που της επιτρέπεται να χειρισθεί) την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών της.

Το "κούρεμα" είναι κυριολεκτική διαγραφή ενός μέρους των χρεών του κράτους, όπως συμβαίνει με μία επιχείρηση, η οποία έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και στη συνέχεια διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της, με στόχο να της διαγράψουν ένα ποσοστό του χρέους της, για να γίνει βιώσιμη.

- Τι είναι το πιστωτικό γεγονός και για ποιο λόγο συνδέονται συχνά οι δύο αυτοί όροι, πιστωτικό γεγονός και "κούρεμα" χρέους;

Πιστωτικό γεγονός είναι ο χαρακτηρισμός της χρεοκοπίας εκ μέρους των εταιρειών αξιολόγησης, ο οποίος επιτρέπει στους κατόχους ασφαλιστηρίων έναντι πιστωτικών απωλειών (CDS), να εισπράξουν τις ζημίες τους από τις ασφαλιστικές, από τις οποίες έχουν αγοράσει τα CDS. Δηλαδή, οι κάτοχοι ομολόγων, οι οποίοι τα ασφαλίζουν για να μη χάσουν τα χρήματα τους, πληρώνονται από τις εταιρείες ασφάλισης, όταν η απώλεια χαρακτηρισθεί ως πιστωτικό γεγονός (χρεοκοπία).

Οι ζημίες αυτές είναι είτε ολόκληρη η αξία των ομολόγων του κράτους που αδυνατεί να τα πληρώσει στη λήξη τους, είτε μέρος της αξίας τους, εάν το κράτος διαγράψει (κουρέψει) ένα ποσόν και πληρώσει το υπόλοιπο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η οποία προβλέπει την εθελούσια διαγραφή ύψους 21% εκ μέρους των δανειστών, οι εταιρείες αξιολόγησης έχουν συμφωνήσει να μην χαρακτηρισθεί ως πιστωτικό γεγονός, άρα όχι σαν χρεοκοπία, οπότε δεν θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες την απώλεια του 21%, αλλά θα το χάσουν οι κάτοχοι των ομολόγων.

- Συνεπώς, το "κούρεμα" είναι στην πραγματικότητα χρεοκοπία; Πόσο απέχει δηλαδή η Ελλάδα από τον "πάτο", εάν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε έτσι την πτώχευση;

Το "κούρεμα" είναι πτώχευση. Τα στάδια που προηγούνται αυτής, είναι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, η αδυναμία εύρεσης δανειακών κεφαλαίων, ο δανεισμός από το ΔΝΤ και η αδυναμία εκπλήρωσης-τήρησης των απαιτήσεων του ΔΝΤ (είναι ουσιαστικά ένας σύνδικος κρατικής πτώχευσης), η οποία έχει σαν αποτέλεσμα το σταμάτημα των δόσεων εκ μέρους του. Το πόσο απέχουμε "από τον πάτο" μπορεί λοιπόν ο καθένας, να το συμπεράνει μόνος του.

- Σε ποιους χρωστάει η Ελλάδα ακριβώς και τι;

Στον Πίνακα που ακολουθεί βλέπετε σε ποιους ακριβώς χρωστούσε η Ελλάδα (τους κυριότερους), λίγους μήνες πριν (κάποια από τα ποσά έχουν διαφοροποιηθεί έκτοτε).

Το "κούρεμα" αποφασίζεται από την κυβέρνηση, με τη συμφωνία των πιστωτών - αφού διαφορετικά πρόκειται για μονομερή άρνηση εξόφλησης μέρους των χρεών. Σήμερα, η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ της Ευρωζώνης και των δανειστών μας, μάλλον ερήμην μας, με στόχο να μην χαρακτηρισθεί πιστωτικό γεγονός η διαγραφή και να συνοδευθεί με την παροχή εγγυήσεων η πληρωμή των υπολοίπων - εκ μέρους της Ευρώπης για τους δανειστές μας και εκ μέρους της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

ΠΙΝΑΚΑΣ: Οι μεγαλύτεροι δανειστές της Ελλάδας (σε δισ. €)



* ΕΤΕ 13,2 δισ. € ομόλογα και 5,4 δισ. € δάνεια, συνολικά 18,6 δισ. €

** Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία

Πηγή: Barclays Capital

Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Σημείωση: Η Ελλάδα οφείλει στις τράπεζες των Η.Π.Α. μόλις 1,5 δις $. Εν τούτοις, οι υπόλοιπες τοποθετήσεις των αμερικανικών τραπεζών είναι της τάξης των 34 δις $, αφού αυτές ασφαλίζουν κυρίως τις ευρωπαϊκές με CDS.

- Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, ανέφερε ότι ένα κούρεμα της τάξεως 50% δεν ισοδυναμεί με περισσότερα από 20 με 25 δισ. ευρώ από τα 360 δισ. ευρώ, που είναι το συνολικό ελληνικό δημόσιο χρέος. Πώς εξηγείται αυτό; Ποια δάνεια αφορά και ποια εξαιρούνται;

Πιθανότατα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει σε γενικές γραμμές δίκιο, εάν πράγματι έχει συμφωνηθεί να εξαιρεθούν τα ομόλογα ύψους 60 δις € που κατέχει η ΕΚΤ (αν και τα έχει αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές), τα δάνεια της Τρόικας ύψους 65 δισ. €, τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου (15 δισ. €), άλλα δάνεια του δημοσίου (20 δισ. €), καθώς επίσης τα ομόλογα λήξης μετά το 2010 (45 δισ. €), ενώ φυσικά δεν θα υπάρξει διαγραφή των απαιτήσεων όλων όσων δανειστών μας δεν συμφωνήσουν.

Συνολικά λοιπόν, δεν θα διαγραφεί τίποτα από περίπου 250 δισ. € οπότε, εάν θεωρήσουμε ότι το χρέος είναι σήμερα 360 δισ. €, θα διαγραφόταν το 50% από τα 110 δισ. € - ήτοι γύρω στα 55 δισ. € το ανώτατο, με ένα μεγάλο μέρος να αφορά δικές μας τράπεζες και δικά μας ασφαλιστικά ταμεία (άρα η διαγραφή των δανείων των ξένων δεν θα υπερέβαινε τα 25-30 δισ. €).

- Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, ξεκαθάρισε, πως οι τα έσοδα που θα προέκυπταν ή θα προκύψουν από τις αποκρατικοποιήσεις, θα χρησίμευαν ή θα χρησιμεύσουν στη μείωση του δημόσιου χρέους και όχι του ελλείμματος. Άρα, ποιο το νόημα των αποκρατικοποιήσεων, εάν το δημόσιο χρέος περικοπεί με το "κούρεμα";

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μειώνουν το χρέος και όχι τα ελλείμματα, όπως συμβαίνει όταν μία επιχείρηση πουλάει τα μηχανήματα της, για να εξοφλήσει τις τράπεζες και όχι για να καλύψει τις λειτουργικές ζημίες της.

Κατά τη γνώμη μου, οφείλουμε να είμαστε αντίθετοι με την αποκρατικοποίηση των κοινωφελών και στρατηγικών επιχειρήσεων της πατρίδας μας, καθώς επίσης των κερδοφόρων. Ειδικά όσον αφορά τις τελευταίες, τα έσοδα από την πώληση τους μειώνουν μεν το δημόσιο χρέος, αλλά αυξάνουν τα ελλείμματα, αφού παύει το δημόσιο να εισπράττει τα κέρδη τους. Η αύξηση τώρα των ελλειμμάτων εκβάλει στα χρέη, οπότε σε τελική ανάλυση τα χρέη επανέρχονται.

Στην προκειμένη περίπτωση, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Η.Π.Α. οι οποίες, ενώ ιδιωτικοποίησαν τα πάντα, τα χρέη τους αυξήθηκαν, από σχεδόν μηδενικά το 1980, στο 100% σήμερα του ΑΕΠ.

Το "κούρεμα", στο ύψος που αναφέρεται, δεν φτάνει για τη βιώσιμη μείωση του χρέους, οπότε θα συνεχίσουν να απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις από τους δανειστές, πόσο μάλλον αφού είναι απαραίτητη προϋπόθεση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, για την άσκηση της οποίας υποχρεώνει το ΔΝΤ τα θύματα του.

- Όσον αφορά στην καθημερινότητα των Ελλήνων, ένα μεγάλο "κούρεμα", πώς θα επηρεάσει τις καταθέσεις μας, τα δάνειά μας, τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών και εν γένει το βιοτικό μας επίπεδο;

Αυτού καθαυτού η διαγραφή μέρους του χρέους από εκείνους τους δανειστές, οι οποίοι τελικά θα συμφωνήσουν, επειδή θα φοβηθούν ότι διαφορετικά θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα και θα τα χάσουν όλα (μόνο αυτός είναι ο λόγος της ενδεχόμενης συμφωνίας τους), δεν πρόκειται να επηρεάσει την καθημερινότητα μας.

Εν τούτοις, πρόκειται για χρεοκοπία, η οποία θα έχει τεράστια επακόλουθα για το βιοτικό μας επίπεδο. Για παράδειγμα, οι τράπεζες δεν πρόκειται να αντεπεξέλθουν με διαγραφή μεγαλύτερη του 21% - οπότε θα κρατικοποιηθούν κάποιες, θα σταματήσει η παροχή δανείων προς τις επιχειρήσεις, θα χρεοκοπήσουν αρκετές, θα αυξηθεί η ανεργία, οι τιμές επίσης κοκ.

- Η χρεοκοπία πόσο μπορεί να επηρεάσει την αλυσίδα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη της χώρας, τις εισαγωγές και τις Τράπεζες; Πόσο θα επηρεάσει τους καταναλωτές, την εργασία ή μάλλον την ανεργία, την αγορά ακινήτων και τα στεγαστικά δάνεια;

Σε γενικές γραμμές, μία χρεοκοπία προκαλεί την κατάρρευση των τραπεζών καθώς επίσης των επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας και των εσόδων του κράτους.

Επομένως ακολουθούν εκτεταμένες απολύσεις, μείωση του ΑΕΠ (ύφεση), τεράστια ανεργία, αδυναμία εισαγωγών, φτώχεια, εγκληματικότητα, αδυναμία πληρωμής των δόσεων των δανείων, μεγάλη πτώση των τιμών των ακινήτων, μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, εμφυλίους πολέμους κλπ.

- Συχνά η Ελλάδα παρομοιάζεται με την περίπτωση της Αργεντινής, που χρεοκόπησε το 2001. Πρόσφατα, η πρόεδρος της χώρας, ανακοίνωσε αυξήσεις σε μισθούς. Η χώρα έχει καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της, χωρίς μάλιστα "συμμάχους" και χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα έχει τη στήριξη της Ευρωζώνης. Άρα, εάν χρεοκοπήσει, πόσο θα μας πάρει για να ανακάμψουμε, να βγούμε και πάλι στις αγορές και με ποιους όρους πλέον;

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Αργεντινή – πόσο μάλλον με την τότε χρεοκοπία της, αφού δεν έχει τις ίδιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, την ίδια γεωπολιτική θέση, ενώ εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα σημερινά χρηματοπιστωτικά όπλα μαζικής καταστροφής. Εκτός αυτού η Αργεντινή, μετά από τρία χρόνια λεηλασίας της από το ΔΝΤ, κήρυξε μονομερώς στάση πληρωμών.

Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ελεγχόμενα, τότε δεν πρόκειται να αποφύγει τη μετάλλαξη της σε ένα προτεκτοράτο, αυτού ο οποίος θα κερδίσει τελικά το σημερινό οικονομικό πόλεμο. Εάν κηρύξει μόνη της στάση πληρωμών και διαπραγματευθεί σωστά με τους δανειστές της, τότε η ανάκαμψη θα είναι εξαιρετικά γρήγορη – αν και η έξοδος της στις αγορές δεν θα είναι τόσο εύκολη.

- Η Ελλάδα είναι πράγματι "ισοδύναμο" και αυτονόητο μέλος της Ευρωζώνης; Τι θα σήμαινε πρακτικά μία ενδεχόμενη έξοδος από αυτήν;

Θα σήμαινε την αρχή της διάλυσης της Ευρωζώνης, παράλληλα με την επιδρομή των καταναλωτών (bank run) στις τράπεζες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας κλπ., η οποία θα οδηγούσε σε μία μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.

Όσον αφορά την πατρίδα μας, η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα είναι ουσιαστικά το μοναδικό όπλο της, απέναντι στους πάσης φύσεως εισβολείς. Η Ελλάδα διέθετε μία σχετικά εύρυθμη οικονομία, πριν ακόμη υιοθετήσει το κοινό νόμισμα, οπότε είχε τη δυνατότητα να επιβιώσει.

Έκτοτε όμως, οι καταστάσεις έχουν αλλάξει δραματικά, αφού έχουμε σπαταλήσει πάρα πολλά χρήματα, έχουμε υπερχρεωθεί, δεν έχουμε καμία πρόσβαση στις αγορές, η χώρα μας έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου "αποβιομηχανοποιηθεί" και παράγει ελάχιστα προϊόντα - γεγονός που της έχει στερήσει πλέον αρκετά από τα πλεονεκτήματα που διέθετε.

Παράλληλα, είναι στο στόχαστρο όλων των μεγάλων δυνάμεων, καθώς επίσης των διεθνών κερδοσκόπων, ενώ δεν είναι φυσικά σε θέση να τους αντιμετωπίσει "μετωπικά".

Ουσιαστικά δηλαδή, όταν αναφερόμαστε σε "μονομερή" έξοδο από το Ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, αναπολούμε ρομαντικά το παρελθόν και το τότε βιοτικό μας επίπεδο, όπως αναπολεί κάποιος τα παιδικά του χρόνια, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι, οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά και πως θα ήταν μάλλον αδύνατον να επιβιώσουμε, με την υποτίμηση που θα ακολουθούσε (50-90%), η οποία θα εξακόντιζε το εξωτερικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, στα ύψη, θα μείωνε τις αμοιβές σε επίπεδα εξαθλίωσης, όπως επίσης όλες τις αξίες (ακίνητα κλπ.).

Παράλληλα, θα ήταν πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε με τον πληθωρισμό, με την αδυναμία εισαγωγών (κυρίως ενέργειας και πρώτων υλών), οι οποίες απαιτούν "σκληρό νόμισμα", με την ανεργία και με τόσα άλλα, τα οποία είναι αδύνατον να προβλέψουμε με κάποια σχετική ασφάλεια. Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι, η ανεργία ύψους 30%, ο υπερπληθωρισμός και η ύφεση, καθώς επίσης μία γενικευμένη οργή για αυτό που φάνταζε ως μία παγκόσμια συνωμοσία εις βάρος της χώρας, ήταν αυτό που αποτέλεσε γόνιμο έδαφος για την ανάληψη της εξουσίας από το ναζισμό στη Γερμανία – ένα «δίδαγμα» της Ιστορίας, το οποίο δεν θα έπρεπε να υποτιμάμε.

Για άρνηση πληρωμής του χρέους με το χαρακτηρισμό του ως επαχθές ή με την νόμιμη αιτιολογία ότι, η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της, δεν μπορούμε να μιλάμε, αφού κάτι τέτοιο προϋποθέτει (α) πως τα χρήματα των δανείων μας σπαταλήθηκαν από δικτατορικά καθεστώτα και (β) ότι η χώρα είναι άνευ πόρων.

Το πρώτο δεν ισχύει, αφού τα τελευταία 30 χρόνια είχαμε Δημοκρατία, ενώ το δεύτερο επίσης όχι – αφού διαθέτουμε αποδεδειγμένα μεγάλη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, καθώς επίσης πολύ πλούσιο και ανεκμετάλλευτο υπέδαφος.

- Άρα, ποια θα λέγατε πως είναι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η ενδεδειγμένη λύση για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία;

Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να την αποτρέψουμε, εκμεταλλευόμενοι το ότι είμαστε μέλος της Ευρωζώνης, καθώς επίσης τη ζημία που θα προκαλούσε η χρεοκοπία μας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία υπολογίζεται στα 5 τρισ. €.

Σε γενικές γραμμές, αφού δηλώσουμε στάση πληρωμών, φυσικά πριν από τη λήξη των ομολόγων, τότε θα πρέπει να διαπραγματευθούμε ψύχραιμα με τους δανειστές μας, επιδιώκοντας την εθελούσια μείωση των επιτοκίων δανεισμού μας στο 1,5% - καθώς επίσης την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων μας, για μία χρονική περίοδο 40-50 ετών, έντιμα και χωρίς καμία διαγραφή.

Φυσικά πρέπει να παραμείνουμε εντός της Ευρωζώνης, απαιτώντας να αντιμετωπισθούμε όπως ακριβώς η Γερμανία το 1953 και διεκδικώντας ενεργά τις γερμανικές επανορθώσεις – επίσης ευρωπαϊκές παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τις εξαγωγές, το ΑΕΠ και την ανταγωνιστικότητα μας.

- Μετά από όλα τα βήματα, που έχει κάνει η Ελλάδα, κυρίως μέσα από τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τα μέτρα που συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση, εκτιμάτε πως θα έχουν αντίκρυσμα; Ειδικά όσον αφορά στις απολύσεις, την εφεδρεία, το "μαχαίρι" στα εισοδήματα και τις συντάξεις και τις διαδοχικές φορολογικές ρυθμίσεις σε ακίνητη περιουσία και μη;

Δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αλλά, αντίθετα, είναι αυτά που θα μας καταδικάσουν αμετάκλητα στη χρεοκοπία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος, από το να επιλέγει ένα κράτος, εν μέσω κρίσης, μία πολιτική έντονης λιτότητας. Στη Βολιβία κάποτε αυτού του είδους τα μέτρα είχαν χαρακτηριστεί ως "ο κόσμος ενός τρελού κυβερνήτη, ο οποίος προκαλεί εσκεμμένα ύφεση".

- Πιστεύετε ότι τα μέτρα έχουν αποκτήσει πλέον μόνιμο χαρακτήρα ή κάποια στιγμή θα αρθούν και θα ανακτηθούν τα εργασιακά κυρίως δικαιώματα των Ελλήνων;

Όλα όσα μέτρα έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν επίσης υιοθετήσει τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, είναι συνήθως μόνιμου χαρακτήρα. Βέβαια η παιδεία μας, καθώς επίσης η γενικότερη κοινωνική συμπεριφορά μας, όπως η επαγγελματική ή πολιτική ηθική μας κλπ., δεν αξίζουν κάτι καλύτερο. Δεν είναι όμως σωστό να πληρώσουν τα παιδιά μας, για τα δικά μας λάθη.

* Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Δραστηριοποιήθηκε για σχεδόν 20 χρόνια στο εξωτερικό, με ιδιόκτητη επιχείρηση. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως Εκδότης και Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Read more...

Μολότοφ εναντίον ιδιωτικών απορριμματοφόρων!

Εχουν ξεφύγει τα πράγματα με τα σκουπίδια!


http://img.protothema.gr/E74A86D24CC2B89544E544AE804BB3CC.jpg

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση με τα σκουπίδια, ενώ σήμερα σημιεώθηκαν και επιθέσεις με βόμβες μολότοφ κατά ιδιωτικών απορριματοφόρων που βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, δύο ιδιωτικά οχήματα αποκομιδής βρέθηκαν στο στόχαστρο.
Στην πρώτη περίπτωση θύμα ήταν ο οδηγός του απορριματοφόρου, ο οποίος κατήγγειλε εργαζόμενο του δήμου με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει σε προσαγωγή.

Λίγο αργότερα, στη συμβολή των οδών Κύμης και Κασταμωνής δεκάδες άτομα περικύκλωσαν δύο ιδιωτικά απορριμματοφόρα και τους επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα το ένα από αυτά να τυλιχτεί στις φλόγες!
Ευτυχώς ο οδηγός είχε προλάβει να βγει!

Είχε προηγηθεί χθες ανακοίνωση των συνδικαλιστών με την οποία έλεγαν ότι θα προσπαθήσουν να διακόψουν την αποκομιδή των σκουπιδιών από ιδιώτες. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως πρόκειται «σε κάθε γειτονιά και σε κάθε δρόμο της Αθήνας να συναντούν την αντίσταση και αποδοκιμασία, όχι μόνο των απεργών εργαζομένων, αλλά του συνόλου της εργατικής τάξης, της νεολαίας και του λαού της Αθήνας».

Εντωμεταξύ σήμερα αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση του δημάρχου Γ. Καμίνη να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ο ίδιος ο δήμαρχος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ είπε ότι «πλέον οι υπάλληλοι δεν μαζεύουν ούτε τα νοσοκομειακά απόβλητα» και πως το μόνο που απομένει «είναι ο στρατός».

Αργότερα σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, κάλεσαν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να εγκαταλείψουν τις πρακτικές βίας και τις ακραίες ενέργειες.

«Απευθύνουμε έκκληση στους εργαζόμενους να αναλογιστούν την κοινωνική τους ευθύνη», τόνισε ο κ. Ασκούνης και σημείωσε ότι από την πλευρά των δήμων αναλήφθηκαν από την πρώτη στιγμή πρωτοβουλίες για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ο κ. Καμίνης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις πρωινές του αναφορές σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «μόνη λύση είναι ο στρατός», ανέφερε ότι ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο και ότι το θέμα είναι στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Read more...

Εγκαταλείπεται η συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Ποιες εναλλακτικές έχουν τώρα οι Ευρωπαίοι


http://img.protothema.gr/6A2000184ABFAB0D1A8CE2B04CAFC46A.jpg
Η ουσία είναι πως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και το πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας που βασίσθηκε σε αυτήν έχουν πια εγκαταλειφθεί από τους Ευρωπαίους.

Κυρίως γιατί στο διάστημα που μεσολάβησε η ελληνική κρίση επιδεινώθηκε, η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι χειρότερη του αναμενομένου, η ύφεση καλπάζει εκτός πάσης πρόβλεψης και οι αγορές χρειάζονται μια ριζική, πειστική απάντηση, μια «συνολική και βιώσιμη λύση», όπως υποσχέθηκαν και οι Μέρκελ – Σαρκοζί.

Με δεδομένο πως το ισχύον «κούρεμα» του 21%, στην περίπτωση που ακολουθηθεί στο έπακρο, δεν αναμένεται να οδηγήσει στην παραμικρή μείωση του χρέους, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τώρα ακόμα και σενάρια «σκληρής αναδιάρθρωσης» με την οποία οι ιδιώτες ομολογιούχοι, οι τράπεζες δηλαδή, θα κληθούν να διαγράψουν το 50% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν.

Αυτό είναι και το κυρίαρχο σενάριο, σύμφωνα με το τελευταίο σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ίσως σε μια παραλλαγή που κάνει λόγο για μία περίοδο χάριτος προς την Ελλάδα, για τους τόκους στα ομόλογα, έως το 2016, κάτι που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μία διαγραφή της τάξης του 50%.

Το κούρεμα του 50% εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το χρέος της Ελλάδας στο 112% του ΑΕΠ. Κάτι που σημαίνει «βαριές απώλειες» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όμως ακόμα κι έτσι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ήταν φθηνότερη επιλογή για τη Γερμανία από το να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα πακέτα διάσωσης! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι «σοφοί» του Γερμανικού Ινστιτούτοτ Οικονομικών Μελετών, DIW.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle οι εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης τάσσονται υπέρ ενός «κουρέματος» 50% έως και 60% (!) για την Ελλάδα και επικαλούνται μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW), που δημοσιεύτηκε μάλιστα στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Ζeitung, μια μελέτη που καταδεικνύει πως η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα κόστιζε στη Γερμανία περλι τα 49 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 60%, θα κόστιζε στη Γερμανία 45,9 δισ. ευρώ. Οι ερευνητές στήριξαν τη μελέτη τους στο σενάριο ότι οι Γερμανία θα δώσει 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών και η Ελλάδα σε πέντε χρόνια θα επανέλθει στις αγορές.

Τέλος, μια άμεση κίνηση στο ελληνικό χρέος τώρα ίσως «γλυτώσει» τους Ευρωπαίους από μελλοντικούς μπελάδες. Κι αυτό γιατί όσο συνεχίζεται αυτή η «θολή εικόνα» σε Ελλάδα και συνεπακόλουθα στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις των αγορών και τα ρίσκα για τις τράπεζες. Ενδεικτικό αυτού του … προβληματισμού είναι και το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority), φέρεται να προσανατολίζεται στο να συμπεριλάβει στο σενάριο των επόμενων stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών και την παράμετρο ενός “κουρέματος” 20% ΚΑΙ στα ισπανικά ομόλογα!

Κι όπως έσπευσαν να υπολογίσουν ειδικοί αναλυτές που ερωτήθηκαν σχετικά από τις ισπανικές εφημερίδες El Mundo και ABC, αυτό το πιθανό «κούρεμα» 20% στα ισπανικά ομόλογα ισοδυναμεί με ζημιές 46,33 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Προτιμότερα δεν μοιάζουν τα 45 δις για το 50 – 60% του «ελληνικού κουρέματος»;

Read more...

Πρόταση-παρέμβαση!




kourdistoportocali.

Ta 6 σενάρια του κουρέματος

Πρόταση-παρέμβαση!

Με την υπογραφή του ΑDD+



Read more...

Μια κοινοτική απαίτηση βάζει «φωτιά» στην πολιτική σκηνή..



Η πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, αναφέρεται ολοένα και συχνότερα τις τελευταίες ώρες. Τι υποστηρίζει; Ότι για το πολυνομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, έχοντας προκαλέσει ήδη πολύ μεγάλη φασαρία και θόρυβο, οι Βρυξέλλες θα...
«απαιτήσουν» ενισχυμένη υπερψήφιση του από την ελληνική Βουλή.

Όπερ σημαίνει πάνω από 180 ψήφους, που με τη σειρά του συνεπάγεται ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί και η συγκατάθεση της Νέας Δημοκρατίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λεωφόρο Συγγρού βρίσκονται σε γνώση αυτής της κοινοτικής πρόθεσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποκύψουν στην πίεση.

Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει αν αυτή η πίεση κλιμακωθεί με την απειλή της διακοπής της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα. Στο μεταξύ, άλλες πληροφορίες, που δεν διαψεύδονται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κάνουν λόγο για μια πρωτοβουλία που θα αναλάβει – ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες ώρες - ο πρωθυπουργός, για τον ίδιο λόγο.

Δηλαδή, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την οριακή κατάσταση της οικονομίας και το διακύβευμα των επομένων εβδομάδων. Η ενημέρωση αυτή, όμως, δεν θα έχει τη μορφή της σύγκλισης ενός συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει τηλεφωνικώς.

Ο λόγος; Η πιθανότατη άρνηση των περισσότερων πολιτικών αρχηγών να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για το συγκεκριμένο κρίσιμο θέμα, που θα ενέχει τον κίνδυνο να εκληφθεί ως παροχή μιας ιδιότυπης ψήφου εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό, σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ώρες αναμένεται ότι θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες.
newscode.gr



Read more...

Αντίστροφη μέτρηση στην Ευρωζώνη για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους

Στο επίκεντρο το ελληνικό «κούρεμα»

Μέσα στις επόμενες ημέρες η Ευρωζώνη καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της
Μέσα στις επόμενες ημέρες η Ευρωζώνη καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μία από τις πλέον κρίσιμες εβδομάδες στην ιστορία της διανύει η Ευρωζώνη, καθώς μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, με έμφαση στη μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους, τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου και την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης EFSF.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G-20 από το Παρίσι κάλεσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν πιο δυναμικά εν όψει και της Συνόδου Κορυφής.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες «προσβλέπουν σε γρηγορότερους ρυθμούς, ώστε να μεγιστοποιηθεί ο ρόλος του EFSF και να μην εξαπλωθεί η κρίση», τονίζεται.

Η πρόταση για την αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ έως 350 δισ. δολάρια «σκόνταψε» στις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να λέει ότι οι μη δεσμευμένοι πόροι του Ταμείου είναι επαρκείς.

Την πρόταση είχαν κάνει μέλη της άτυπης ομάδας BRICS, δηλαδή των αναδυόμενων ισχυρών δυνάμεων εντός της G-20.

Την εικόνα της σύμπνοιας και αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων καλλιέργησαν έντεχνα Γαλλία και Γερμανία, με τους υπουργούς Οικονομικών Φρ. Μπαρουέν και Β. Σόιμπλε να αφήνουν να εννοηθεί ότι προσανατολίζονται σε ένα «κούρεμα» της τάξεως του 50% του ελληνικού χρέους.

Βερολίνο και Παρίσι συνεργάζονται γύρω από επτά επιλογές για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που περιλαμβάνουν από τη μετατροπή του σε τράπεζα έως ένα ταμείο ασφάλισης των ομολόγων της πλέον ευάλωτων χωρών.

Πιο πιθανή φαίνεται η μετατροπή του EFSF σε Ταμείο Ασφάλισης (European Sovereign Insurance Mechanism), πρόταση την οποία έχει καταθέσει η Allianz και έχει μεγάλη στήριξη από τις κυβερνήσεις και την αγορά.

Ο ESIM θα εγγυάται τα ομόλογα, της Ελλάδας για παράδειγμα, σε ποσοστό έως 40% περίπου, ώστε σε περίπτωση αθέτησης πληρωμής οι ομολογιούχοι να εισπράττουν αυτό το ποσοστό από τον μηχανισμό.

Η πρόταση προβλέπει την εγγύηση των ομολόγων Ελλάδας και Πορτογαλίας σε ποσοστό 40% περίπου και των ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας σε ένα μικρότερο ποσοστό, για παράδειγμα 25%.

Με την μόχλευση των κεφαλαίων, ο μηχανισμός μπορεί να αποκτήσει δύναμη πυρός 1 τρισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται επαρκές για τη στήριξη των κρατικών ομολόγων των παραπάνω χωρών.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να συμφωνήσουν σε μία βιώσιμη λύση, την οποία θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής της G-20 στις Κάννες, στις 3-4 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε θα είναι γνωστοί οι βασικοί άξονες του ευρωπαϊκού σχεδίου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν αργότερα.

Σε βασικές γραμμές, το σχέδιο αυτό προβλέπει τη μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους σε ποσοστό μεγαλύτερο απ' ότι είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου, την μόχλευση του μηχανισμού ευρωστήριξης ώστε να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνθήκη προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση.

Για την Ελλάδα, οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι περιλαμβάνουν την επέκταση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, ώστε το ποσοστό απομείωσης σε όρους καθαρής παρούσας αξίας να αυξηθεί από το 21% και να διαμορφωθεί στο 40-50%, χωρίς όμως να ακυρωθεί ο «εθελοντικός χαρακτήρας» της συμφωνίας και πυροδοτηθεί πιστωτικό γεγονός.

Αν διατηρηθεί ώς έχει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τότε το κρατικό χρέος θα εκτοξευθεί στο 200% του ΑΕΠ το 2012, σύμφωνα με ανάλυση που συζητήθηκε στην G-20.

Επί τάπητος είναι και πιο επιθετικές προτάσεις η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέους τίτλους χαμηλότερης ονομαστικής αξίας με την εγγύηση του EFSF ή ακόμα και το «κούρεμα» χωρίς εγγυήσεις από τον ευρωμηχανισμό.

Ακόμα, συζητείται το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα πενταετής περίοδο χάριτος, κατά την οποία το Δημόσιο δεν θα καταβάλει τόκους.

Πάντως, οι αναλυτές τονίζουν ότι το «κούρεμα» δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στους ιδιώτες, αλλά να επεκταθεί στα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της (ονομαστικής αξίας 60 δισ. ευρώ) και στα δάνεια που έχουν δώσει τα κράτη της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτπυ στήριξης.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι αν επιλεχθεί η λύση ενός μικρού και περιορισμένου «κουρέματος» τότε δεν θα προκύψει σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ στο μέλλον δεν θα αποφευχθεί ένα νέο «κούρεμα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, τις τράπεζες και τις προοπτικές ανάκαμψης από τη βαθιά κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα τα δύο τελευταία χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν έχουμε λεφτά για συντάξεις και αγοράζουμε φρεγάτες!









Δεν έχουμε λεφτά για συντάξεις και αγοράζουμε φρεγάτες!
Έντονες επικρίσεις στην συμφωνία για την πώληση δύο έως τεσσάρων φρεγατών, που φέρονται να έχουν κλείσει Γαλλία και Ελλάδα, ασκεί η γερμανική αντιπολίτευση.

«Στην παρούσα φάση το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα είναι πολεμικά πλοία», δηλώνει ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξοπλισμών Κλάους Μπάρτελ. Σε συνέντευξή του προς την Frankfurter Rundschau, ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής τοποθετείται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, που θέλει το Παρίσι να σχεδιάζει να παραδώσει δύο έως και τέσσερις νέες φρεγάτες στο ελληνικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Der Spiegel, επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί αυτή την περίοδο να συγκεντρώσει τα 300 εκατ. ευρώ για κάθε πλοίο, το Παρίσι προσφέρθηκε να παραχωρήσει στην ελληνική κυβέρνηση τις φρεγάτες για πέντε χρόνια δωρεάν. Μόλις τότε θα πρέπει τα πλοία, που κατασκευάστηκαν στο κρατικό ναυπηγείο DCNS, να πληρωθούν με μειωμένη 100 εκατ. ευρώ τιμή ή σε διαφορετική περίπτωση να αποκτηθούν από το γαλλικό ναυτικό.

«Τα ελληνικά ναυπηγεία θα επιδοτηθούν και μάλιστα με γερμανικά χρήματα»

Όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, η υποτιθέμενη συμφωνία προκαλεί τις αντιδράσεις των Γερμανών ανταγωνιστών, οι οποίοι επιδιώκουν εδώ και καιρό να διασφαλίσουν την ανάθεση της παραγγελίας. Σε επιστολή του προς την καγκελάριο Μέρκελ ο εκπρόσωπος του ομίλου ThyssenKrupp επικρίνει το γεγονός ότι τα πλοία σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα πληρωθούν στο τέλος από τον Γερμανό φορολογούμενο.

«Ενώ τα γερμανικά ναυπηγεία δεν έλαβαν καμία παραγγελία, η DCNS και τα ελληνικά ναυπηγεία θα επιδοτηθούν και μάλιστα με γερμανικά χρήματα και θα κρατηθούν στη ζωή», αναφέρει ο μάνατζερ εξοπλισμών, σύμφωνα με το Der Spiegel.

«Η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει το φίλο της το Σαρκοζί»

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση και των Γερμανών Πρασίνων. «Ανεξαρτήτως από το που προέρχονται, δεν επιτρέπεται να διατίθενται στην Ελλάδα προϊόντα στρατιωτικών εξοπλισμών σε βάρος των γερμανών φορολογουμένων», υπογράμμισε η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξοπλισμών Κάτια Κόιλ.

Ο πολιτικός του SPD Ούβε Μπεκμάιερ εκφράζει ανησυχίες για τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία. «Η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει το φίλο της το Σαρκοζί», δηλώνει. Από ένα εσωτερικό έγγραφο της Thyssen συμπεραίνεται ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία συνιστά πιθανότατα παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου περί επιχορηγήσεων και αναθέσεων. Επισήμως πάντως ο όμιλος δεν θέλησε να σχολιάσει την περίπτωση.

Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει τις γαλλογερμανικές σχέσεις, σχολιάζει το Der Spiegel.

Πηγή: Deutsche Welle
http://newpost.gr

Read more...

Δεν βγαίνουν τα απορριμματοφόρα για αποκομιδή σκουπιδιών από νοσοκομεία, σχολεία

Στα άκρα η κόντρα

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να παρεμποδίσουν τα ιδιωτικά συνεργεία με συγκεντρώσεις
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να παρεμποδίσουν τα ιδιωτικά συνεργεία με συγκεντρώσεις (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, μετά τη χρήση ιδιωτικών συνεργείων για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να μην βγουν σήμερα, Δευτέρα, τα απορριμματοφόρα των δήμων για να συλλέξουν τα σκουπίδια από ευαίσθητα σημεία, όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι λαϊκές αγορές, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ.Μπαλασόπουλος τόνισε ότι η αποκομιδή από ιδιώτες γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους. «Απόδειξη ότι καθάριζαν την πλατεία Κολωνακίου» είπε. Έκκληση απηύθυνε ο Γ.Καμίνης για να επιστρέψει στην εργασία του το προσωπικό ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, τις οποίες και θα περιφρουρούν. «Θα προχωρήσουμε σε κατάληψη δημοτικών γκαράζ και κτιρίων, προκειμένου να μας ακούσει κάποιος».

Ο κ. Μπαλασόπουλος επανέλαβε πως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τα επείγοντα δρομολόγια εξυπηρετούνται από τους ιδιώτες, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ακυρώνουν την αποκομιδή σκουπιδιών από νοσοκομεία, λαϊκές αγορές και σχολεία.

Ο κ.Μπαλασόπουλος τόνισε, επίσης, ότι το κόστος για το κράτος είναι τέσσερις με πέντε φορές επάνω εάν η αποκομιδή σκουπιδιών συνεχίζει να γίνεται από ιδιώτες. «Αυτό το προσυπογράφει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ.Πατούλης» είπε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ ανέφερε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε απόγνωση. «Κάποιοι πήραν εκκαθαριστικό μέχρι και ένα ευρώ. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώσουν 160-170 ευρώ για έκτακτη εισφορά;».

Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, την ώρα που αναμένεται να συζητείται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ - ΟΤΑ καλεί τα μέλη της «να πάρουν πρόσθετα απεργιακά μέτρα, να συγκροτήσουν απεργιακές φρουρές παντού για να οδηγήσουν σε πλήρη παράλυση τον απεργοσπαστικό μηχανισμό των ιδιωτών και ταυτόχρονα θα θέσουν εκτός λειτουργίας όλες της υπηρεσίες των ΟΤΑ».

Μάλιστα, η ΠΟΕ - ΟΤΑ έχει προαναγγείλλει «μαζικές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες κατά του απεργοσπαστικού μηχανισμού των ιδιωτών που στήνει η κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης απηύθυνε έκκληση προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να μην προχωρούν σε ακραίες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, ζήτησε να επιστρέψει το προσωπικό ασφαλείας που προβλέπεται, προκειμένου να γίνει αποκομιδή απορριμμάτων από τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις λαϊκές αγορές.

Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Ανδρέας Βαρελάς, μιλώντας στον Βήμα 99,5, είπε ότι ό,τι και αν προσπαθούν να κάνουν οι ιδιώτες, την εμπειρία στην αποκομιδή των σκουπιδιών την έχει ο δήμος.

Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να καταργηθούν οι οργανικές θέσεις, τονίζοντας ότι αυτό «αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας». Υπογράμμισε ότι όσοι δεν εργάστηκαν δεν θα πληρωθούν, ενώ τόνισε πως την περασμένη εβδομάδα δούλευε το 80% των εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων.

«Κάθε μέρα 53 απορριμματοφόρα έκαναν αποκομιδή απορριμμάτων από τα 28 νοσοκομεία που είναι στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Μέσα στην εβδομάδα βγήκαν στους δρόμους 186 απορριμματοφόρα» είπε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τα «γαλάζια» σενάρια για τη συνάντηση Παπανδρέου- Παπούλια









Τα «γαλάζια» σενάρια για τη συνάντηση Παπανδρέου- Παπούλια
Όλα τα πιθανά σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι μετά τη χθεσινοβραδινή, αιφνίδια ανακοίνωση της συνάντησης Παπούλια- Παπανδρέου και του Υπουργικού Συμβουλίου που θα ακολουθήσει λίγο μετά, εξετάζουν από χθες ο Αντώνης Σαμαράς και οι επιτελείς του.

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από το Μαξίμου, ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε επικοινωνία με τους στενούς συνεργάτες του προκειμένου να καυταλήξουν στο τρόπο διαχείρισης των όπιων αποφάσεων αναοινωθούν, κυρίως μετά τη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν εκτιμάται ως το πλεόν ενισχυμένο στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υψηλόβαθμα στελέχη της οποίας θεωρούν κρίσιμη ως προς το ενδεχόμενο αυτό, την περίοδο που ακολουθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και την ψήφιση του προϋπολογισμού στο τέλος του μήνα.

Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι από τα σενάρια που θεωρούνται ως πιθανά από πλευράς της ΝΔ, στην οποία πάντως εκτιμούν ως απίθανη την περίπτωση διευρυμένης σύνθεσής του (με τη συμμετοχή δηλαδή των τριών πρ. Πρωθυπουργών), καθώς πρόκειται για κίνηση που περιβάλλεται από θεσμικό περιτύλιγμα και δημιουργεί συνθήκες πίεσης στον Α. Σαμαρά.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΝΔ, σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις του τελευταία έχει διακηρύξει την αντίθεσή του σε φαινόμενα συγκυβέρνησης, υπό οποιαδήποτε μορφή. «Γαλάζια» στελέχη ωστόσο, υπενθυμίζουν την πρόσφατη «χαραμάδα» που θεωρούν ότι άφησε ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, εξαρτώντας την περαιτέρω στάση του από τις επιλογές που προτίθεται να κάνει αναφορικά με τον ίδιο, τα στελέχη της κυβέρνησής του και την ακολουθούμενη πολιτική ο Γ. Παπανδρέου.

Μετά το άρθρο των «τριών» -Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου, Ραγκούση- στον γ’ όροφο της Συγγρού εξετάζουν ένα ακόμη σενάριο που μπορεί να προκύψει από τη σημερινή συνάντηση Παπούλια- Παπανδρέου και αφορά στην ...απόσυρση Παπανδρέου από τον πρωθυπουργικό θώκο και η ανάθεση από πλευράς Παπούλια τής πρωθυπουργίας σε ένα πρόσωπο εξωκομματικό και εξωκοινοβουλευτικό, που θα επιχειρήσει να φέρει εις πέρας τα ψηφισθέντα, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές αντιδράσεις που εγείρονται.

Σε αυτήν την περίπτωση, από την Συγγρού υπενθυμίζεται η θέση της ΝΔ ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», αναγνωρίζοντας μεν το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο προσκρούει καθώς φαίνεται το σημερινό σύστημα, επιμένοντας όμως ότι διέξοδος υπάρχει μόνο μέσα από την πολιτική.


Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr

Read more...

Τελική «ζαριά» για την κρίση χρέους της Ελλάδας

Ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός…


http://img.protothema.gr/34280F137805433CB49AD00106FE65AE.jpg

Τέλος στο θρίλερ με την εκταμίευση της 6ης δόσης θα βάλει την ερχόμενη εβδομάδα η Τρόικα δημοσιοποιώντας -πιθανότατα την Τετάρτη- νέα έκθεση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο το μεγάλο παζάρι για την συνολική επίλυση και το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους καλά κρατεί, σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ η εβδομάδα που ξεκινά περιλαμβάνει:

- ψήφιση του πολυνομοσχεδίου,

- την έκθεση της Τρόικα και

- την Σύνοδο Κορυφής που θα επιφέρει τη διεύρυνση του PSI και την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ.


Φυσικά η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σηματοδοτεί και την πλήρη ανατροπή στο εργασιακό τοπίο, με την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι και τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι διπλό αφού, εκτός από την 6η δόση, με βάση το πόρισμα των ελεγκτών θα αναγκαστεί να αλλάξει και πάλι τον προϋπολογισμό του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και Τρόικα θα προχωρήσουν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων τους για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012, που το 2012 θα είναι χειρότερη απ’ ότι είχαν προβλέψει αρχικά και θα φτάσει το 3% αντί για ύφεση 2,5% του ΑΕΠ που γράφτηκε στο προσχέδιο.

Εκτός από την ύφεση, θα ανατρέπεται και ο στόχος για το έλλειμμα αφού η Τρόικα εξακολουθεί να δυσπιστεί για την απόδοση των εισπρακτικών μέτρων και την εν γένει λειτουργία του Κράτους, λόγω απεργιών κλπ. Οι ξένοι ελεγκτές εκτιμούν πως η απόδοση των νέων μέτρων δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ έναντι 7 δισ. που υπολόγιζε η κυβέρνηση.

Τα πράγματα περιπλέκει και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στιε 23 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα περιληφθεί και στο νέο προϋπολογισμό, ο οποίος, θα διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με το προσχέδιο.

Οι ανατροπές αυτές, ενδεχομένως να αναγκάσουν την κυβέρνηση να μεταθέσει και για μετά τις 31 Οκτωβρίου την ημερομηνία κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού.

Οι βασικές κατευθύνσεις πάντως του νέου σχεδίου για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης, όπως παρουσιάστηκαν στην Σύνοδο του G20 και ενώπιον και και του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τιμοθι Γκαιντερ περιλαμβάνουν:

- Ένα πρόγραμμα ευρείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών

- «Τοίχος προστασίας» για τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ώστε να μπορούν να δανείζονται με ανοιχτό επιτόκια

- Συνέχιση του πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας

Μάλιστα οι ΗΠΑ εμφανίζονται διετεθειμένες να βοηθήσουν την Ευρώπη μέσω του ΔΝΤ εάν οι κυβερνήσεις συμφωνήσουν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης, ακόμα με πρόσθετη χρηματοδότηση, που θα διαθέσει το Ταμείο για την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Read more...

Τάραξε τα νερά στο ΠΑΣΟΚ η παρέμβαση των τριών υπουργών

Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις


Δύο εκ των τριών πρωταγωνιστών -Ανδρέας Λοβέρδος και Αννα Διαμαντοπούλου, ο τρίτος είναι ο Γιάννης Ραγκούσης- της κίνησης που τάραξε τα νερά στο ΠΑΣΟΚ
Δύο εκ των τριών πρωταγωνιστών -Ανδρέας Λοβέρδος και Αννα Διαμαντοπούλου, ο τρίτος είναι ο Γιάννης Ραγκούσης- της κίνησης που τάραξε τα νερά στο ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η ηχηρή παρέμβαση των τριών κορυφαίων υπουργών, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιάννη Ραγκούση, τάραξε τα νερά στο ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας έντονες συζητήσεις και ζυμώσεις. Ορισμένοι αποτιμούν την πρωτοβουλία ως «κίνηση με το βλέμμα στο μέλλον», ενώ άλλοι παραπέμπουν στην ομάδα των «4» επί Ανδρέα Παπανδρέου. «Αυτό θα μας το πουν οι ίδιοι, καθώς οι "4" είχαν πει ξεκάθαρα ότι θέτουν θέμα αλλαγής» σχολίασε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας ο Δημήτρης Καρύδης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Θ.Πάγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι οι τρεις υπουργοί απευθύνονται στην κοινωνία.

Κληθείς να σχολιάσει εάν η πρωτοβουλία των τριών υπουργών παραπέμπει στην κίνηση των «4» (Β.Παπανδρέου, Κ.Σημίτης, Π.Αυγερινός και Θ.Πάγκαλος), ο Δημήτρης Καρύδης επισήμανε ότι «οι "4"είχαν προχωρήσει σε μια πολιτική κίνηση. Είχαν μιλήσει καθαρά τότε. Αυτό πρέπει να μας το πουν οι ίδιοι αν υπάρχει θέμα για αλλαγή. Στηρίζουν τον πρωθυπουργό;»

Ο κ. Καρύδης σημείωσε ακόμη ότι η παρέμβαση των τριών υπουργών ανοίγει συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος μπαίνει σε αυτήν τη συζήτηση, παρατηρώντας: «Δεν είναι μόνο οι συντεχνίες πληγή· θα περίμενα να σημειωθεί στο σημείο που λέει "να πατήσουμε γκάζι κι όχι φρένο", προς ποια κατεύθυνση. Μόνο προς την πλευρά των πολιτών και των εργαζομένων; Ή και προς τους φοροφυγάδες;»

Ο Δ.Καρύδης εκφράζει την άποψη ότι «οι υπουργοί θίγουν κάποια προβλήματα με βάση τους τομείς ευθύνης τους κι ίσως εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος» και προσθέτει: «Η κυβέρνηση σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να έχει ένα αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων ανομίας που παρατηρούνται».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τρεις υπουργοί «απευθύνονται στην κοινωνία» και έκανε λόγο για «εξέχουσα και εκλεκτή μέθοδο επικοινωνίας με την κοινωνία».

Ακόμη, ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι οι τρεις υπουργοί έχουν έργο και δικαιούνται να μιλούν.

Το παρασκήνιο της παρέμβασης των «3»

Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, οι τρεις πρωταγωνιστές διακηρύσσουν ότι η κίνησή τους «δεν έχει αντιηγετικό χαρακτήρα» και χρησιμοποιούν ως ισχυρό επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ήταν ενήμερος προ της δημοσίευσης του άρθρου.

Υποστηρίζουν πως η πρωτοβουλία τους είχε τον χαρακτήρα της έκφρασης αγωνίας για την πορεία της χώρας και την ανάγκη να προχωρήσει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει στις κρίσιμες επιλογές που έχει μπροστά του, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος και τις πιέσεις που του ασκούν οι συντεχνίες και οι οργανωμένες μειοψηφίες.

Πάντως, η στήριξη στον Γ. Παπανδρέου δίνεται στην τελευταία παράγραφο του άρθρου, ενώ διατυπώνονται βαριές αιχμές για καθυστερήσεις που σημειώνονται στο κυβερνητικό έργο. Επίσης, είναι φανερή η προσπάθεια των «τριών» να διαφοροποιηθούν από συναδέλφους τους, εμφανιζόμενοι ως υπερασπιστές των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί ο κ. Παπανδρέου να έδωσε στην Άννα Διαμαντοπούλου - η οποία του τηλεφώνησε το βράδυ του Σαββάτου για να τον ενημερώσει - ουσιαστικά «πράσινο φως» για τη δημοσίευση του κειμένου, αλλά δεν διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι την ίδια μέρα ένα δικό του άρθρο δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή», όπως και μια συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Το γεγονός αυτό προκάλεσε δυσμενή σχόλια από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, καθώς αρκετά στελέχη έθεταν ζητήματα τόσο για τον χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας όσο και για το περιεχόμενό της.

Με δεδομένο το ερώτημα τι θα έκαναν οι τρεις υπουργοί στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου διαφωνούσε με τη δημοσιοποίηση του άρθρου, το αμέσως επόμενο που τίθεται είναι αν θα υπάρξει συνέχεια και ποια θα είναι αυτή.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι όλες οι πληροφορίες, καθώς και οι ακριτομυθίες των τριών υπουργών δείχνουν ότι το άρθρο αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού πόλου μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται αποφασισμένος να έχει λόγο για τις επιλογές της κυβέρνησης αλλά και τις εξελίξεις.

Το περιβάλλον του Γ. Ραγκούση πάντως υποστηρίζει ότι υπάρχει ad hoc συμμαχία τριών κορυφαίων υπουργών, που αποφάσισαν να παρέμβουν λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία τις παραμονές μιας κρίσιμης ψηφοφορίας για το μέλλον του τόπου.

Πηγές των τριών υπουργών διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρξε τέταρτος «ανήσυχων» υπουργός, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο ότι αρχικά είχε προσεγγιστεί ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αλλά δεν θέλησε να συμπορευτεί με τους τρεις διαφωνώντας με τη φύση της παρέμβασης.

Μετά τις αρχικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη δημοσιοποίηση του άρθρου (δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα, στις ιστοσελίδες που διατηρούν), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος (ο οποίος ενημερώθηκε χθες το πρωί από τον Α. Λοβέρδο) δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί «χρήσιμο κορυφαία στελέχη να εκφράζουν απόψεις τους σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και να ανοίγουν ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπα».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ θετική την πρωτοβουλία των τριών υπουργών και πρόσθεσε με έμφαση: «Το κείμενο των τριών συναδέλφων μου, με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα, είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, ίσως όλα».

Για πολλούς ήταν μια προσπάθεια να «υιοθετήσει» πολιτικά την πρωτοβουλία, υποδεικνύοντας παράλληλα στους τρεις ότι ο ίδιος δεν ανήκει στη γενιά των πολιτικών που είναι αναγκαίο να φύγει με την ολοκλήρωση του κύκλου της μεταπολίτευσης.

Ορισμένοι, δε, ανίχνευσαν στη δήλωση Βενιζέλου προσπάθεια να απαντήσει στους «τρεις», καθώς πίσω από το άρθρο διέγνωσε απόπειρα να του επιρριφθούν ευθύνες για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...