Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Το Βερολίνο συνεχίζει να πιέζει για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Επαφές Ακερμαν για εθελοντικό 50%

O πρόεδρος της Deutsche Bank και επικεφαλής της IIF Γιόζεφ Ακερμαν έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για εθελοντικό «κούρεμα» έως 50%, σύμφωνα με δημοσίευμα
O πρόεδρος της Deutsche Bank και επικεφαλής της IIF Γιόζεφ Ακερμαν έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για εθελοντικό «κούρεμα» έως 50%, σύμφωνα με δημοσίευμα (Φωτογραφία: Associated Press )


Βερολίνο, Γερμανία

Συνέχεια στο θρίλερ για το ποσοστό του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δίνει η Γερμανία. Την ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει πως μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι αδύνατη χωρίς μια ουσιαστική μείωση του συνολικού ελληνικού χρέους, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild θέλει τον πρόεδρο της Deutsche Bank και πρόεδρο της IIF Γιόζεφ Ακερμαν να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για εθελοντικό «κούρεμα» μέχρι 50%. Παράλληλα, άλλο δημοσίευμα θέλει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και το «βαθύ κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων είναι φθηνότερη λύση από την διάσωση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσιεύει την Κυριακή, πληροφορίες από οικονομικούς και κυβερνητικούς κύκλους -όπως σημειώνει- βάσει των οποίων ο Γιόζεφ Ακερμαν έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις που κάνει ο Ακερμαν είναι να προχωρήσει ένα «κούρεμα» έως 50% σε εθελοντική βάση.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του προς την εκπομπή Berlin Direkt του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «η μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από εκείνη που αποφασίστηκε το καλοκαίρι».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες του συνολικού πακέτου, το οποίο ίσως να μην είναι έτοιμο σε όλες του τις λεπτομέρειες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου.

Η λύση για την Ελλάδα θα είναι πάντως ένα τμήμα του συνολικού αυτού πακέτου που θα εγκρίνουν οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι η συμμετοχή των πιστωτών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το 21%, που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου. «Επιδιώκουμε, εφόσον είναι δυνατόν, μια συμφωνία με τις τράπεζες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι τόσο υψηλή, ώστε να διασφαλίζει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα».

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι και οι άλλες χώρες θα πρέπει να συμβάλουν στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης. Και αυτό αφορά κυρίως εκείνες τις χώρες που έχουν συσσωρεύσει μεγάλο χρέος όλα αυτά χρόνια, ανέφερε.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στον τραπεζικό τομέα, με δεδομένο ότι δεν έχει διασφαλιστεί κεφαλαιακή επάρκεια. Υπό την έννοια αυτή συνιστά ως «σημαντικό προληπτικό μέτρο» να ενισχυθούν με τα απαιτούμενα κεφάλαια οι τράπεζες.

Ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ήταν για τη Γερμανία η φθηνότερη λύση από τη συνέχιση των πακέτων διάσωσης, εκτιμά το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών, DIW.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το σενάριο ανέπτυξαν δύο από τους ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο έγκυρα της χώρας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την μελέτη του ινστιτούτου, η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα κόστιζε μέχρι το 2020 στη Γερμανία 49 δισ. ευρώ. Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξεως του 60% θα κόστιζε το ίδιο διάστημα 45,9 δισ. ευρώ.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με το δεδομένο ότι το γερμανικό μερίδιο στη διάσωση των τραπεζών από τις συνέπειες του «κουρέματος» θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ και ότι η Ελλάδα σε 5 χρόνια θα επανέλθει στις αγορές.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: