Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Τα «γαλάζια» σενάρια για τη συνάντηση Παπανδρέου- Παπούλια









Τα «γαλάζια» σενάρια για τη συνάντηση Παπανδρέου- Παπούλια
Όλα τα πιθανά σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι μετά τη χθεσινοβραδινή, αιφνίδια ανακοίνωση της συνάντησης Παπούλια- Παπανδρέου και του Υπουργικού Συμβουλίου που θα ακολουθήσει λίγο μετά, εξετάζουν από χθες ο Αντώνης Σαμαράς και οι επιτελείς του.

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από το Μαξίμου, ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε επικοινωνία με τους στενούς συνεργάτες του προκειμένου να καυταλήξουν στο τρόπο διαχείρισης των όπιων αποφάσεων αναοινωθούν, κυρίως μετά τη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν εκτιμάται ως το πλεόν ενισχυμένο στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υψηλόβαθμα στελέχη της οποίας θεωρούν κρίσιμη ως προς το ενδεχόμενο αυτό, την περίοδο που ακολουθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και την ψήφιση του προϋπολογισμού στο τέλος του μήνα.

Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι από τα σενάρια που θεωρούνται ως πιθανά από πλευράς της ΝΔ, στην οποία πάντως εκτιμούν ως απίθανη την περίπτωση διευρυμένης σύνθεσής του (με τη συμμετοχή δηλαδή των τριών πρ. Πρωθυπουργών), καθώς πρόκειται για κίνηση που περιβάλλεται από θεσμικό περιτύλιγμα και δημιουργεί συνθήκες πίεσης στον Α. Σαμαρά.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΝΔ, σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις του τελευταία έχει διακηρύξει την αντίθεσή του σε φαινόμενα συγκυβέρνησης, υπό οποιαδήποτε μορφή. «Γαλάζια» στελέχη ωστόσο, υπενθυμίζουν την πρόσφατη «χαραμάδα» που θεωρούν ότι άφησε ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, εξαρτώντας την περαιτέρω στάση του από τις επιλογές που προτίθεται να κάνει αναφορικά με τον ίδιο, τα στελέχη της κυβέρνησής του και την ακολουθούμενη πολιτική ο Γ. Παπανδρέου.

Μετά το άρθρο των «τριών» -Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου, Ραγκούση- στον γ’ όροφο της Συγγρού εξετάζουν ένα ακόμη σενάριο που μπορεί να προκύψει από τη σημερινή συνάντηση Παπούλια- Παπανδρέου και αφορά στην ...απόσυρση Παπανδρέου από τον πρωθυπουργικό θώκο και η ανάθεση από πλευράς Παπούλια τής πρωθυπουργίας σε ένα πρόσωπο εξωκομματικό και εξωκοινοβουλευτικό, που θα επιχειρήσει να φέρει εις πέρας τα ψηφισθέντα, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές αντιδράσεις που εγείρονται.

Σε αυτήν την περίπτωση, από την Συγγρού υπενθυμίζεται η θέση της ΝΔ ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», αναγνωρίζοντας μεν το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο προσκρούει καθώς φαίνεται το σημερινό σύστημα, επιμένοντας όμως ότι διέξοδος υπάρχει μόνο μέσα από την πολιτική.


Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: