Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
- Δύο εκ των τριών πρωταγωνιστών -Ανδρέας Λοβέρδος και Αννα Διαμαντοπούλου, ο τρίτος είναι ο Γιάννης Ραγκούσης- της κίνησης που τάραξε τα νερά στο ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Κληθείς να σχολιάσει εάν η πρωτοβουλία των τριών υπουργών παραπέμπει στην κίνηση των «4» (Β.Παπανδρέου, Κ.Σημίτης, Π.Αυγερινός και Θ.Πάγκαλος), ο Δημήτρης Καρύδης επισήμανε ότι «οι "4"είχαν προχωρήσει σε μια πολιτική κίνηση. Είχαν μιλήσει καθαρά τότε. Αυτό πρέπει να μας το πουν οι ίδιοι αν υπάρχει θέμα για αλλαγή. Στηρίζουν τον πρωθυπουργό;»
Ο κ. Καρύδης σημείωσε ακόμη ότι η παρέμβαση των τριών υπουργών ανοίγει συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος μπαίνει σε αυτήν τη συζήτηση, παρατηρώντας: «Δεν είναι μόνο οι συντεχνίες πληγή· θα περίμενα να σημειωθεί στο σημείο που λέει "να πατήσουμε γκάζι κι όχι φρένο", προς ποια κατεύθυνση. Μόνο προς την πλευρά των πολιτών και των εργαζομένων; Ή και προς τους φοροφυγάδες;»
Ο Δ.Καρύδης εκφράζει την άποψη ότι «οι υπουργοί θίγουν κάποια προβλήματα με βάση τους τομείς ευθύνης τους κι ίσως εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος» και προσθέτει: «Η κυβέρνηση σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να έχει ένα αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων ανομίας που παρατηρούνται».
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τρεις υπουργοί «απευθύνονται στην κοινωνία» και έκανε λόγο για «εξέχουσα και εκλεκτή μέθοδο επικοινωνίας με την κοινωνία».
Ακόμη, ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι οι τρεις υπουργοί έχουν έργο και δικαιούνται να μιλούν.
Το παρασκήνιο της παρέμβασης των «3»
Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, οι τρεις πρωταγωνιστές διακηρύσσουν ότι η κίνησή τους «δεν έχει αντιηγετικό χαρακτήρα» και χρησιμοποιούν ως ισχυρό επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ήταν ενήμερος προ της δημοσίευσης του άρθρου.
Υποστηρίζουν πως η πρωτοβουλία τους είχε τον χαρακτήρα της έκφρασης αγωνίας για την πορεία της χώρας και την ανάγκη να προχωρήσει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει στις κρίσιμες επιλογές που έχει μπροστά του, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος και τις πιέσεις που του ασκούν οι συντεχνίες και οι οργανωμένες μειοψηφίες.
Πάντως, η στήριξη στον Γ. Παπανδρέου δίνεται στην τελευταία παράγραφο του άρθρου, ενώ διατυπώνονται βαριές αιχμές για καθυστερήσεις που σημειώνονται στο κυβερνητικό έργο. Επίσης, είναι φανερή η προσπάθεια των «τριών» να διαφοροποιηθούν από συναδέλφους τους, εμφανιζόμενοι ως υπερασπιστές των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε δυσμενή σχόλια από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, καθώς αρκετά στελέχη έθεταν ζητήματα τόσο για τον χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας όσο και για το περιεχόμενό της.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι όλες οι πληροφορίες, καθώς και οι ακριτομυθίες των τριών υπουργών δείχνουν ότι το άρθρο αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού πόλου μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται αποφασισμένος να έχει λόγο για τις επιλογές της κυβέρνησης αλλά και τις εξελίξεις.
Για πολλούς ήταν μια προσπάθεια να «υιοθετήσει» πολιτικά την πρωτοβουλία, υποδεικνύοντας παράλληλα στους τρεις ότι ο ίδιος δεν ανήκει στη γενιά των πολιτικών που είναι αναγκαίο να φύγει με την ολοκλήρωση του κύκλου της μεταπολίτευσης.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου